Lapszemle 2015.01.22.

2015 január 22 7:57 de.2 hozzászólás

NAGYON ELSZÁMOLTÁK A LEGGAZDAGABBAK VAGYONÁT
A hét elején AZ egész világsajtót bejárta AZ a jelentés, amely szerint a világ vagyonának majdnem a fele a leggazdagabb egy százalék kezében van. Ha azonban megnézzük a számokat, kiderül, hogy ez nem igaz. És ez csak AZ egyik probléma.

Kivonul a Baumax Magyarországról
A nehéz gazdasági körülmények miatt a Baumax minden erejét három másik országra összpontosítja. Az áruházlánc 2015 második negyedévében kivonul Magyarországról.

A pécsi rendőrség újraértelmezte és ellehetetlenítette a március 15-I tüntetéseket
Az Orbán-kormány elleni tüntetést tartana Pécs főterén a Pécsnek Hangja Van elnevezésű csoport március 15-én. Ha a rendőrségen múlik, akkor viszont nem fog. Mert AZ önkormányzat fesztiválszervező cége egész napra lefoglalta a főteret. De nemcsak a főteret, hanem a belváros szinte valamennyi olyan pontját, ahol maroknyinál több ember össze tud gyűlni.
“Szeretnék végre megveretni magukat, hogy demonstrálhassák azt, hogy diktatúra tombol Magyarországon. Én erre meg azt mondom, hogy tisztelt fiatal demokraták, a párt költségvetéséből fizessenek meg egy magán őrző-védő céget, veressék meg jól magukat, NE a közpénzzel szórakozzanak!” Sarlós István 1988 március

Senki sem akarja alkalmazni AZ áfacsalásokat leleplező adóellenőrt
Amióta távozott a NAV-tól, azóta nincs munkája Horváth Andrásnak. Az áfacsalásokat feltáró volt adóellenőr szerint aki a nyilvánosság elé lép a korrupciós ügyekkel, azt ellehetetlenítik.

Hátrál AZ Orbán-kormány, ingyen lesz a gyorsforgalmi a Liszt Ferencre
Az M0-s esetében nem lesz változás, ott továbbra is fizetni kell, a négy vagy annál több gyermeket nevelő családok és a mozgássérültek kedvezményt kapnak. Hende Csaba nyert is, meg nem is, a szellemutak haladékot kaptak

Felmentették Laborcot
A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa szerint a volt nemzetbiztonsági főigazgató nem gyűjtött jogosulatlanul információt. Az ügyészség fellebbezett.
Felmentette Laborc Sándort a jogosulatlan információszerzés vádja alól a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa – erősítette meg Zamecsnik Péter, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főig

Rogán és a pékek
Rogán Antal laptársunknak nyilatkozott hétfőn: Tetemesen csökkennek a benzinárak, és a pékszövetség, amely korábban mindig panaszkodott, most hallgat. Miért nem csökken a kenyér vagy a kifli ára? Vagy más szolgáltatásoké? Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként tervezem, hogy a következő hetekben meginvitálom az érdekképviseletek vezetőit a Parlamentbe, és megkérdezem majd tőlük, hogy a benzinárak csökkenése miért nem jelentkezik a termékek árában? Ideges üzletembereket invitál tehát magához elszámoltatásra a kormánypárt gazdaságpolitikájának egyik prominense. Bizonyára nem lesznek olyan udvariatlanok, hogy ne mosolyogva vagy netán faarccal üljék végig a találkozót. De valójában azt fogják gondolni (gondolják már ma is), te amatőr, ahhoz lett ugyan hatalmad, hogy idehívjál, de ahhoz már nincs, hogy megoldjad akár az én, akár a kereskedelem, akár a fogyasztó gondjait. Mit tudsz csinálni? Lesz Nemzeti Kenyérbolt fix árakkal? Ugyan. Tudjuk mindannyian, neked ez most előadás, két nap népszerűség.

Gyurcsányékhoz hasonlóan érvel a Tesco
Nem véletlen: Gyurcsány egykori tanácsadója, Braun Róbert tanácsadócége partnerei között tartja számon a Tescót, és vannak közvetlenebb összefonódások is. Miközben egyértelmű, hogy a brit vállalatóriás globális mélyrepülésének oka a hibát hibára halmozó anyavállalat malőrsorozata, a Tesco és magyarországi vezérigazgatója, Nigel Jones meglepő módon szinte ellenzéki politikai szereplővé lépett elő az utóbbi hetekben.

Hajszál a levesben
Senkit nem ért váratlanul a hír, amely szerint az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjének diplomáciai mentességét. Mint tudjuk, „jó barátunk” először csak egy listáról beszélt, amelyen az Amerikából kitiltott magas beosztású személyek neve szerepelt. Magyarország teljes lakossága azonban nem méltatott arra, hogy e személyek nevét megismerje, sőt, azóta is egyedül csak a NAV elnökének neve hangzott el, bizonyítékok nélkül, korrupciós vád körítéssel. Csúnya, légkört mérgező ügy volt ez, és kérdés, hogy tehető-e múlt időbe. André Goodfriend meglehet, elvégezte a rábízott feladatokat, de bizalmat itt sem maga, sem munkája iránt nem szerzett, pályafutása Magyarországon elég dicstelen. A tanulságok mind az új nagykövet számára, mind a két ország külkapcsolatai terén minimum levonandók.

Fidesz: A baloldal segélyre ítélné az álláskeresőket
A baloldal most is munkanélküliségre és 28 ezer forintos segélyre ítélne olyan embereket, akik akarnak és tudnak dolgozni – írta közleményében a Fidesz-frakció.
„A közfoglalkoztatásnak köszönhetően idén is 250 ezer tartósan álláskereső ember tud dolgozni, pénzt keresni és szakmát tanulni. A baloldal most is munkanélküliségre és 28 ezer forintos segélyre ítélne olyan embereket, akik akarnak és tudnak dolgozni.” – közölte közleményben a Fidesz-frakció. A Fidesz célja ezzel szemben a teljes foglalkoztatás, hiszen a szegénységből egyedül a munka képes kivezetni – írják.

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen
Tiborcz István és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan is. Az ügyletet decemberben ütötték nyélbe, a 23 millió forintos adóssággal terhelt cégért 7 millió, a kikötői ingatlanokért további 330 millió forintot fizettek a keszthelyi önkormányzatnak, illetve a vitorláskikötőt korábban tulajdonló állami cégnek, a Balatoni Hajózási Zrt-nek.

Nyílt levél Párizsból Orbán Viktornak
A Huffington Post amerikai portál francia nyelvű társlapja közölte az alábbi nyílt levelet, amelynek szerzője Quentin Guillemain, a Cosmopolitan Project Foundation (CPF) elnöke és Blaise Gonda, a CPF Magyarország-felelőse. (Az alapítvány célja a demokratikus átalakulásban lévő országok civil társadalmainak támogatása.) A nyílt levél abból az alkalomból született, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor meghívottja volt a január 11-ei párizsi Köztársaság Menetének. Orbán úr, párizsi jelenléte kötelezi Önt!
„Felfogja, miniszterelnök úr, mennyire szemérmetlenek az Ön szavai, amikor még vissza sem adtuk a földnek a halottainkat, és a gyászunkkal épp csak állást foglaltunk? Nem vagyunk hajlandók elfogadni azt az intellektuális szélhámosságot és politikai haszonszerzést, amelyet Ön művelt. Nem vagyunk hajlandók elfogadni, hogy Ön Európát a kirekesztés és a megbélyegzés útjára lökje. Követeljük, hogy kérjen bocsánatot a szavaiért.”

Haldokló milliárdok
Ugyanaznap reggel, amikor Lázár János mindenügyi miniszter a Kossuth Rádióban nagy hadművelethez hasonlította az uniós források idei kifizetésével kapcsolatos intézkedési tervet, két vaskos újságot találtam a postafiókomban.
A két lap összesen csaknem kétszáz oldal. A mai nyomdatechnikai sivatagban valóságos oázis, ragyogó tipográfiai munka mindkettő, nem filléres bóvli. A felelős kiadó, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága kitett magáért, nem spórolt a pénzzel. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár dupla előszava után lapozgatva részletesen megtudhatjuk, mi mindenre ment el az unió előző pénzügyi ciklusának 8200 milliárdja, s mi mindenre fog elmenni a mostani hét év 10500 milliárdja. Hogy világos legyen: 2020-ig a jelenlegi éves magyar nemzeti jövedelem (GDP) nagyjából harmadát kapjuk fejlesztésre.

A kamuszervezet ismét kiáll a kormány mellett
A májusban alapított, az NGM volt államtitkárának anyja által vezetett Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint teljesen oké a vasárnapi zárva tartás. Emellett „riogatás” volt az, hogy a VOSZ felsorolta az ebből származó lehetséges károkat, vagy hogy olyat akarnak, hogy kérdezzék meg a dolgozókat arról, hogy akarnak-e vasárnap dolgozni.
Szatmáry Kristóf, fideszes országgyűlési képviselő anyja friss szervezetének közleményét az MTI közlésre érdemes hírnek tartotta, olyan közgazdasági megállapításokkal, mint hogy

Kínos baki: nem létező hivatalt töltött be a trafikosztó fideszes
Több mint egy évig miniszteri biztosként járta az országot, tárgyalt a gazdákkal, nyilatkozott, interjúkat adott. Csakhogy hiába használta ezt a titulust Horváth István, a szekszárdi trafikbotrányban érintett politikust senki nem nevezte ki erre a posztra. Erről az illetékes minisztérium is hallgatott, pedig a fideszes képviselő többször tárgyalt a nevükben. A tárca utólag korrigált: nem biztos, hanem „megbízott” volt, ám ezt a kifejezést nem is ismeri a vonatkozó törvény.

Külföldről nézve nagyon durva a magyar politika
Egyszerűen a magyar közélet, beleértve politikusokat és újságírókat is, olyan nyelven fogalmaz és beszél a másikról, ami nem pusztán vita, hanem annál egy sokkal lesújtóbb és sokkal hevesebb emberi érzelmeket kiváltó dolog. Éppen ezért vagyok nagyon nehéz helyzetben, amikor egy magyar politikai szöveg akár angol, akár francia nyelven megjelenik… Magyarul elolvassuk, megvonjuk a vállunkat és lapozunk. Ám ha ezt idegen nyelven olvassuk, és magunkra ismerünk, az egy egészen rossz képet ad a magyar belpolitikáról.

Több mint százmilliárd úszott el a hat tavalyi magyar bankcsőd miatt
Az év eleji 94 milliárdról 11 milliárd forintra csökkent a hitelintézeti csődsorozatot hozó tavalyi évben a magyar betétbiztosító vagyona. Az OBA összesen 119 milliárd forintot fizetett ki 2014-ben a betéteseknek. Hat tavaly bezárt hitelintézet esetében kellett kártalanítani csaknem 64 ezer betétest, ezt sikerült az előírt 20 munkanapon belül teljesíteni.

Bréking: újra kormányozni kezdett a Fidesz
„Alig várom, hogy valamely elemző gyorsan megjegyezze: az utóbbi időben inkább kormánykritikus Heti Válasz és Válasz.hu elkezdett igazodni a Fidesz központi elvárásaihoz.”

Szálasi és Rákosi kórisméje
Kétszer is személyiségzavaros vezetője volt az országnak. A pszichiáterek látták a veszélyt, de tehetetlenek voltak. Miként tükröződött a személyiségzavar – skizofrénia és paranoia – a vezetők beszédmódjában és cselekedeteiben? Miért nem vettük észre, hogy ugyanazok az események ismétlődnek? Veszélyek és véres történelem, két elfelejtett elmeorvosi dokumentum alapján. Mire tanít a történelem a XXI. században?

A magyar kormány nélkül tanácskoznak Davosban
Nincs rá kapacitás
A külügy indoklása így hangzik: „A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői AZ Európai Unió különböző fórumain, és számtalan kétoldalú tárgyalás során képviselik Magyarország érdekeit a legfontosabb ügyekben, így AZ energiabiztonsággal és a biztonságpolitikával kapcsolatban is. Az évi, rendszeres fórumból nőttek ki AZ utóbbi években a regionális kezdeményezések – Magyarország rendszeres meghívottja a szintén évente, minden nyáron megrendezett kelet-közép-európai regionális gazdasági fórumnak.

2 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    MOST nem vagyok büszke arra, ami kis hazánkban folyik.
    Mi folyik?
    A hazugság, az uram-apam-neked-nekem.
    A kÓór – amelyben két „vezetőnk” is szenvedett és emiatt minket, a népet szenvedtette. Akkor.
    MOST milyen a helyzetünk?!
    Nem taglalom, a fenti hírek igazak és vérlázítóak.
    MEDDIG lesz ez így?!
    Az arcunkban hazudnak, emberek öngyilkosságba „menekülnek”, mert feleslegesnek érzik magukat. Nincs munkájuk és a tévében, a hirdetésekben rendre, azt olvasom, hogy „köszönjük itthon minden csendes, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve, minden supi, no meg egyre kevesebb a munkanélküli… (Zárójelben írom meg, miért: vagy azért, mert törlik őket a rendszerből, vagy öngyilkosok lesznek, vagy kitántorognak más országokba, vagy… vegetálnak, míg el nem pusztulnak).
    *
    A statisztikába bármit lehet írni, a papír mindent elbír.
    No de, a hitelesség hol maradt? Hol marad?!
    Uraim és Hölgyeim, akik ott fent urizálnak, a mi bőrünkön?!
    Meddig?!
    Tisztelettel megkérdeztem.

    G.B.

  • Valóság Szövetsége
    Lehetőség, ami egyben alkotmányos kötelesség is: – Megérthető, hogy a mostani helyzet valójában nem az ok, hanem a 25 éves szőnyeg alá söprések következménye.
    Nem furcsa tévedés, és minden kétséget kizáróan képtelen helyzetfelismerési elvétés, hogy vannak, akik arról beszélnek maguk elé nézve még, hogy a rendszert kell megbuktatni, elzavarni, – miközben meg a rendszer megint 25 éve közjogilag érvénytelen…!! és „mindössze” egy kezdeti elnagyolás következtében fennálló államműhiba következtében. – Pedig lehet érzékelni, megérteni a különbséget, és azt a helyzetet is lehet világosan érteni, hogy érvénytelen rendszer ellen tüntetni, az is maga az érvénytelenség, a visszásság fönntartása – indokolhatatlanul és ellentmondásos módon érvényesnek. – Magyarul: ellentmondásban vannak mindazok, akik nem ismerik fel, hogy érvénytelenség esetén, az az ésszerű magatartás kizárólag, hogy kimondjuk, kinyilvánítjuk az érvénytelenséget.
    Pláne, hogy az és annyi az orbitális és együttes műhiba, hogy kolosszálisan elhibázottan (szakmaiatlanságok, tudáshiányok, elnagyolások ) célszerűtlen szabályok/tanácsok, és önkéntelen tévedési módokon lett elvétve a korabeli rendszerváltás. És hát akár igénytelenül, vagy óvatlanul annyira benéztük a rendszerváltásnak mondott időszakot, hogy 25 éven át elfelejtettünk megegyezni a lényegi közös dolgokban, a nemzeti értékminimumokban, az együttélésünk alapvetéseiben, keretfeltételeiben, és így még magát a jogfundamentumot sem rögzítettük ‘elmozdíthatatlanra. Ami azt jelenti, hogy meg sem alapoztuk magát a jogot, jogállamiságot jogszerűen,- a jogosan számon kérhető társadalmi szerződéskötéssel. –
    Noha ilyen triviálisan joghiányosan és ennek következtében totálisan jogszerűtlenül, éppen hogy magának a jogszármaztatás pontosan meghatározott jogszakmai alapvetésének >>> cáfolhatatlan elvétéséről beszélhetünk elsőként!! <<>> Az államszervezet és a jogalanyok között. <<< Alkotmányosan szavatolva! És hajszálpontosan érthető okokból következően, mindez nem is lehet másképpen egy tényleges jogállamban, minthogy szerződési jogviszonyban kell lennünk ahhoz, hogy a reális jogviszonyokhoz és jogkövetéshez tartsa magát mindenki. És az is érthető, hogy mindezen jogkövető magatartás mindenkinek egyszerre egyéni és még az alkotmányos érdekében is áll. Vagyis kölcsönhatás érdekegybeesésünk van ab ovo – egyúttal, a természetes létalapvetéseink alapján is, egymásra vagyunk utalva!
    – Az Árpád kori eleink tudatában lehetettek annak az alapvetésének, hogy szerződniük kell a magyaroknak egymással. Hogy egymás irányába – egymást tiszteletben tartó jogaik és kötelezettségeik keletkezzenek.
    Azaz, a Közmegegyezés szükségessége magától is értetődő, miközben az is érthető ok-okozat, hogy a Közmegegyezés az alternatíva kiindulópontja, és még a Hazánk hírnevét is helyreállítjuk a világban.
    Közmegegyezéssel előzhetőek meg a bajok! Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Közmegegyezés a magyarság megmaradásának kulcstényezője!
    Csak szólni kéne sokaknak, hogy értsék meg egyre többen és többen és még többen, hogy mi az abszolút közös előttünk álló feladatunk!
    Vidd hírét az értelmes és jogszerű megoldásnak, sokat, sokfelé, sokaknak. Magadért, mindenkiért! https://www.facebook.com/events/307310152808180/