Az arab kapcsolat

2015 január 26 3:56 du.14 hozzászólás

Szaud-Arábiára nehéz napok várnak.

Nem elég, hogy meghalt a király, de utódja jövőjére is setét fellegek ereszkedtek: Orbán Viktor Rijadba utazott a gyász-szertartásra, melynek során valószínűleg találkozik az utóddal, Szalman bin Abdel Azizzal, az új királlyal.

Márpedig akkor neki, szegénynek, annyi.

A Közel-Keleten Orbán olyan, mint az ebola, csak ellene még nem fejlesztették ki a védőoltást.
Hogy miért neki kellett odautazni, azt senki sem tudja, hiszen még a protokoll is a Köztársasági Elnök feladatává teszi az ilyen feladatokat.

Persze lehet, hogy vitte magával a hátizsákját, talán leül egy mecset elé, elénekli a fehérvári huszárokat – kíséri Szijjártó Péter, herefonon.

Annyi ott a herceg, mint a tenger, csak dobnak a hátizsákba egy kis olajat vagy arany vécécsészét, minden lehetőséget ki kell használni, csak vigyázva kell lehajolni a szappanért, mert arrafelé nem csak évente egyszer van Rijad Pride….

Gondolom, azt hiszi, hogy személyes varázsával ütősebb eredményeket tud produkálni, mint ez a sok tehetségtelen külpolitikus, akikkel megverte őt az ég.

Majd kiírja a hasára, hogy „Orbán vagyok, olyan, mint Puskás, csak szebb!”

E mellé azért még odafér a teljes Korán is.

Vezérünk pragmatikus ember, kis gempáért simán bevállal még egy gyereket, kit majd Allah hitében fog felnevelni, oszt akkor te is készülhetsz muszlimosodni.

Sajnos, Mekkába egyelőre nem eresztik be, joggal félnek, hogy olvasott Rejtőt és a Kába-kő helyén a látogatása után csak egy feketére festett hungarocell téglát találnának, belsejében egy magnóval, mely folyamatosan játszaná a Hej, Rigó-Rigót, esetleg a „Nem loptam én életembe…” című örökzöldet.

Így aztán csak a bazárt tudja meglátogatni, ahol vehet magának kibla-iránytűt, mely az igazhitűnek mutatja, hogy merre van Mekka, merrefelé kell naponta ötször imádkoznia.

Politikai iránytűje ugyanis az idők folyamán elromlott, így ma már fogalma sincs, merrefelé fordulva csapja fejét a porba és merrefelé mutasson égnek álló segge ima közben, úgyhogy ma már csak forog, mint a megkergült birka, eszementen szegény.

Tulajdonképpen szép elképzelés a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése, csak az a baj, hogy erősek a különbségek országaink között.

A szaúdi király magánrepülőgépének fürdőszobájában több az arany, mint a Nemzeti Bank teljes készlete, és míg ők egy valóságos olajtengeren ülnek, addig mi nyakig ülünk a córeszban, ami azért is baj, mert a Közel-Keleten nem nagyon kedvelik ezeket a jiddis kifejezéseket.
Mindenesetre ha Vikkancs pénzért ment, hát bizony csalódnia kell, arabbal üzletelni lehet ugyan, de általában csak veszteséggel.

A világ nem nagyon figyel erre a gazdag országra, ahol nincsenek lázongások, nincsenek szélsőségesek, köszönhetően annak talán, hogy az esetleges vadhajtásokat a helybéli hóhér azonnal lemetszi a delikvens fejével együtt.

Viszont a világ összement és a problémák egyre jobban közelítenek a sivatagi királysághoz.
Ezek közül a legveszélyesebb a szélsőséges iszlám térnyerése, különösen az Iszlám Állam tevékenysége, mely komoly veszélyt jelent a szaudi monarchiára, ugyanis igényt tart a világ minden muszlímja feletti ellenőrzésre.

Nem mindegy, hogy Mekka és Medina őre milyen politikát folytat, akár az egész világ sorsát befolyásolhatja ez.

A mi sorsunkat is, hiszen például a szaúdi kőolajtermelés biztonsága az olajárakon keresztül nálunk is befolyásolhatja az életszínvonalat.

A Vezérnek régi gyíkja, hogy Szaud-Arábia az az ország, mellyel szorosabbra kellene fűzni kapcsolatainkat, ami egyébként vonzó cél, csak éppen irreális, hiszen amit mi adni tudunk, azt a sivatagi királyság máshol magasabb színvonalon is megkaphatja.

Viktor álomvilága sokba kerül nekünk, pedig még meg sem érdeklődtük, hogy vajon, ide milyen repülőgéppel utazott?

Olyankor utazik az arab világba, ha errefelé a sajátjaink közül már senki nem áll szóba vele, ilyen esetekben jön Marokkó, aztán jön Ázsia, az azeri kapcsolat meg jönnek a grúzok, hogy ne örüljön már Putyin se, ha éppen erre jár.

A mi Szeretett Vezérünk nemigen ért semmihez sem, de a külpolitikához még annyira sem, mint a gazdasághoz, vagy a társadalompolitikához, pedig azokhoz aztán…

Valahogy nekem nem hiányozna, hogy szorgos munkával ránk húzza az muszlim szélsőségeseket.
Nem lehetne valahogy visszafogni világpolitikai ambícióit?

14 hozzászólás

  • és vajon a zsebbenhordható kislövetűvel hogyan foglalkozott a gyász okán? vag már csak mexokásból keresi és nem találja?

  • Lélekben már a zsidó temetőben mondandókra gondolt.

  • Kétségtelen,
    OV és így Magyarország elég aktív külpolitikát folytat. Felhagyott Kádár a Varsói szerződés – „Parancs, értettem” illetve a maszop-szadesz erre hajazó, Brüsszel – New York: terítsétek le a szőnyeget, hogy alatta feltett cilinderben mehessek jelenteni a szőnyeg széléig politikájával.
    Mo, mint közép nagyságú, Közép-európai állam, mely Ukrajna(s mögötte az oroszok) és nyugat között helyezkedik el, felértékelődött. Egyrészt híd szerepet tülthet be a két oldal között, másrészt ügyes politizálással mindkét oldalt hasznára fordíthatja. Ettől még az USA, a NATO és az EU megbízható katonai, gazdasági szövetségese maradhat, csak egy kicsit jobban ügyel érdekérvnyesítésére, mely a kommunistáknak, s a testükből született reformkommunista-neoliberális konglomerátumnak is annyira, de annyira nehezére esett. Mert mi lesz, ha a esetleges oldalra pillantás miatt a ránk nehezedő cipőt nem lesz elég fényesíteni, esetleg még a talpát is nyalni kell…
    Ebbe az érdekérvényesítésbe tartozik a keleti nyitás, az arab, kínai, ázsiai kapcsolatok élesztése, az álspórolásból maszop-szadesz „szakértők” által bezárt követségek újbóli megnyitása.
    Kétségtelen, egy ilyen sok síkú, sokirányú stratégiai célokkal bíró, de mégis állandó frisseséget, megújulást követelő külpolitika, a csipkerózsika alváshoz szokottaknak meglehetősen hektikusnak, ijesztőnek tűnhet – amit az ember nem ért, attól fél, mint anno a géprombolók, s megróbálja tönkretenni, sátánira festeni – na de az volt már vagy 300 éve, s nézzünk csak körül a környezetünkben is mindenki a saját érdekeinek az érvényesítésével próbálkozik, a csehektől a románokig.
    Akkor pont mi ne?

  • Fényes István: Aki cikket ír, az keresse meg és igazolja a tényeket. A Saudi király temetésén kizárólag a meghívott muzulmán vallásúak vehettek részt.
    Orbán Viktor nem volt a Saudi kormány által meghívottak listáján akik a TEMETÉS UTÁNI napokon hivatalosan kifejezhették részvétüket. Joe Biden, US Vice-President is csak Kedden (Zulu time) érkezik részvétét kifejezni Saudi Arabiába.

  • enterprise: mennyit kaptál a fidex kft-től eme agymentes rant-ért?
    csak egyetlen dologh hiányzik a kalandos kapkodásból a siker és az, hogy mi is az a magyar specialitás amit exportálna, a szaúdiaknak mangalicát? nem? ja azok nem eszik, mi mása van? semmi? a bérmunkában termelt nyugati autómárkákat addig szereltetik magyarországon amíg megéri azok piacához semmi köze, egy széllelbélelt és eredménytelen rohangálást ami megett csak a nép vagyonának ellopása van és abból gazdagok (magyar viszonylatban) a többi 4 millió magyar (ja, hogy azok nem fidex kft? ) éhezik
    de te érted amit írtál ugye, vagy be is vagy rúgva valami kerítésszaggató pálesztől onnan alcsútbasznádról?
    eredményeket sorolj számokkal,ja az nincs?

  • enterprise
    2015 január 26
    7:54 du.
    Már megint marslakónak kell nevezzelek, mivel elméleted földönkívüli. Igaz, ez megszokott tőled.
    Az elméleted szép lenne, csak egy dolgot nem veszel figyelembe. Sem gazdasági, sem politikai téren nem jegyzik az országot sehol.

    Gazdaságpolitikája jelenleg abból áll az országnak, hogy eltartja az EU. Ezen pénzek nélkül a jelenlegi, így is gyenge mutatói hat-nyolc százalékon állna. A gazdaság 92-94 % uniós pénz. A gazdasági életben jobb információk vannak, mint amiről valaha a titkosszolgálatok álmodnak. Ott nem eszik a magyarország jobban teljesít dumát, hanem számolnak. A bolondgombát meghagyják neked!

    Tudod, most sértés nélkül: Ha a korrupció, lopás, pénz és értéklenyúlás helyett az országra fordították volna az elsíbolt értékeket, még ha nem is egész egyenrangúként, de lenne aki komolyan leülne vele tárgyalni. Így viszont egy rongyos seggű, tarháló koldusként néznek rá is, meg az országra is, akit maximum meg lehet szívatni.
    A tényleges gazdasági mutatók alapján nincs garancia az esetleges kölcsönre, gazdasági kapcsolatok esetén a hektikus törvénykezés nem garancia a stabil kapcsolatokra. Lásd például a Tesco, ahol együttműködési szerződést kötött pont a vezéred, majd megtámadta őket. Gondolod, hogy a gazdasági világ nem figyel ezekre? Naiv vagy!

    Ami a bal, jobb, vagy demokrata kérdést illeti, önmagában tudathasadásos a megnyilvánulásod, már ha a fideSS tagok múltját kicsit, és még csak nem is nagyon megkapirgáljuk. Én először azt hittem, róluk írtál!
    Viszont éppen ez a megnyilvánulásod mutat arra, hogy ellensége vagy az országnak. Ugyanis amikor a politikai hovatartozás fontosabb az ország egységes fejlődésénél, az annak az országnak régen rossz! Tény szépen leírtad amit várnál tőlük, csak éppen nem ezt teszik.
    Ha netalán mégis sikerülne letarhálni őket, az a pénz úgyis eltűnne magánzsebekbe. Visszafizetni meg megszorítások, adók, illetékek és közmunkára kerülés révén úgyis te, meg az ország többi kisembere fizetné meg.

  • enterspricc kb. ezerszer cáfolt ökörségeket rottynatott be ismét, ahogy megszokhattuk. Alighanem rekord, hogy egy 30 – 40 soros beírásban gyakorlatilag minden egyes mondat szín hazugság, marhaság, vagy tévedés. Komolyan, ez a lúzer valami alternatív valóságban él, és AZT gondolja igazinak, mint akik belebetegedtek pl. a Sims játékba. Mint aki azt állítja a Holdról, hogy sajtból van, a Pápa valójában nő, és a Nap kihunyt, és a Föld körül forog.
    .
    Kb. ennyi a valóságtartalma legutóbbi, de lényegében összes befarcintásának.
    .
    Puszta terjedelmi okok miatt egy ilyet még cáfolni se nagyon lehet, ehhez most egy külön cikk kellene. Persze nem ennek a rakás szerencsétlenségnek, ennek a „Taügetosz- érett” enterspriccnek, ez úgysem értene meg semmit, ezt úgysem, érdekelnél semmi saját elmebeteg vízióin kívül.
    .
    Hanem azoknak, akik esetleg kétkednének, de érvekkel meg lehet őket győzni. Kár, hogy mostanában nincs időm cikket írni, anyagot gyűjteni hozzá.

  • enterprise: na, most kérem ugyanezt a saját szavaival is megfogalmazni. Vagy legalább nevezze meg a forrást, mint ahogy az jobb helyeken történni szokott 😀

  • Miért Ille,
    nem értett vmit? A többiek értették, csak nem tetszett nekik, de már megszoktam.

  • enterprise: miért ne értettem volna? Mindössze csak annyit kértem, ugyanezt írja le saját szavaival is. Ha nem megy, hát nem megy. Akkor – betartva a netes etika szabályait – legalább jelölje meg a forrást.
    Amúgy se Eldrad, se Don Ovuz nem a nem tetszésének adott hangot, de hát, ezt meg maga képtelen felfogni, amit a maga részéről mi is elég régen megszoktunk.

  • DQ,

    „A gazdaság 92-94 % uniós pénz”

    egy dolgot nézzen meg, mennyit fizettünk be és mennyit kaptunk vissza az EU-ból, mióta EU tagok vagyunk? Utána vizsgáljuk meg ismét a kérdést, amit felvetett. Amihez még az is hozzátartozik, hogy az EU-nak nyitott 10 milliós fogyasztói piac mennyi nyereséget áramoltatott az EU-s tagországokba (ezt már nehezebb lesz analizálni).

  • enterprise: ez nagy marhaság volt. A befizetéseink szánalmasan keveset adnak ki a visszaadotthoz képest – ráadásul még ez a fogalom se helyes, mivel nem a miénket adják vissza.
    Csak, hogy okuljon: http://vanholnap.hu/mennyit-fizetunk-be-es-mennyit-kapunk-az-eu-tol-az-ellenseg-nem-kulfoldon-van/
    Upppsz. Nem kellett volna feltennie ezt a kérdést 😀
    Az élve boncolását DQ-ra bízom. Nem szívesen nézem végig. További analízisre ne vállalkozzon, nem a maga képességeinek való.

  • Gyula Bognar
    2015 január 26
    10:31 du.
    Orbán a hivatalos listán kívül érkezhetett
    http://kanadaihirlap.com/2015/01/25/orban-a-szaudi-listan-tul/

    Egyébként, végül, nagyjából egy böffentésnyi időre fogadták az udvarnál. Tényleg csak annyira , mivel hivatalos tárgyalásokról még a Havasi-ügynökség sem áradozott

  • enterprise
    2015 január 27
    2:39 du.
    🙂

    Ille elvette a kenyeremet. 🙁
    Egyetlen linkkel elvette az élve boncolást, hogy ezeket az adatokat én dobáljam hozzád. De látod, úgy kellene érvelned neked is!
    Az általános dumád meg nem igazán vitaalap ebben a körben. Frissíteni kellene a brosúráidat, igazítani a napi élethez. Igaz, most a főnökeid körül csapkodó villámok miatt pihentetik a gépeket, amin az agitprop anyag készül, így nem küldik az új propaganda anyagokat. A régiek meg már unalmasak.

    Nem is értem, miért égeted magad folyamatosan?