Lapszemle 2015.01.26.

2015 január 26 1:07 du. Lapszemle 2015.01.26. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Valami ma elindult, hogy micsoda, AZ még a jövő titka, de kétségtelen, hogy megalakult a Demokratikus Kerekasztal. Nem párt, nem egylet, nem szövetség és nem klub – a kíművelt emberfők olyan gyülekezete, melyben közös dolgainkról lesz szó. A rendezésükről. Lesz munka, nem is kevés, csak győzzék a kerekasztal tagjai – és legyenek minél többen, mindenkire szükség lesz, akkora a feladat

Minden úgy történt, ahogyan várható volt. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma nem mondott le Polt Péter legfőbb ügyész kérésére André Goodfriend mentelmi jogáról, úgyhogy ezután a NAV elnökének, Vida Ildikónak nem áll módjában perbe hívni az amerikai ügyvivőt. Orbán Viktor most bizonnyal elégedett, hiszen pontosan ide akart kilyukadni: ország-világ előtt demonstrálhatja, hogy a kormány AZ úgynevezett kitiltási botrány dolgában hiába szerette volna az igazságszolgáltatás fórumai elé citálni Goodfriendet, ha egyszer a State Department ezt nem engedte. Ezentúl tehát, amikor a Vida-ügy, vagy amúgy általában a feltételezett adóhatósági korrupció bármikor szóba kerül majd, a többi kormányzati korifeus is mindig azzal fog érvelni, hogy sajnos maguk AZ amerikaiak akadályozták meg a tisztességes bírósági eljárást. Ez a hivatkozás persze alapjában sántít, de a felületesen tájékozottak – vagyis lássuk be: a mindenkori többség – szemében akár meggyőző is lehet.

Nonszensznek tartja a menekültügyi eljárások határidejének lerövidítését AZ LMP. Schiffer András szerint ez csak tovább növelheti azt a valós biztonsági kockázatot, hogy nincs pénz a Magyar menekültügyi, idegenrendészeti szabályok érvényesítésére, a rendszer fenntartására.

A Facebookon hívta ki vitára AZ Együtt-es Juhász Péter a volt belvárosi polgármester Rogán Antalt. Juhász szerint Rogán nyolv éves polgármesterkedése alatt áron alul kótyavetyélték el a belvárosi ingatlanokat.
A Facebookra azt írta Rogánnak címezve: „Azt tapasztalom, hogy a jogállamból semmit sem értesz, ezért megpróbálom a te urizálós nyelveden: Párbajra hívlak! En garde! Mutasd meg, hogy férfi vagy, és nem futamodsz meg!”

„Rendszereken átívelő mutyi”: megszólal a Rogán-ügyben feljelentést készítő jogász
Az állítólagos V. kerületi ingatlanpanama lényegét nem azZ egyes ingatlaneladások, hanem az ezekből kirajzolódó rendszer jelöli ki a feljelentést készítő egyik jogász szerint, aki úgy véli, hogy AZ ügyészség és a rendőrség ingatlanszakértők kirendelésével tudná bizonyítani a visszaéléseket, akárcsak a Hunvald-ügy esetében tették. Ennek ellenére komoly kételyei vannak, hogy erre sor kerül. „Azt látni kell, hogy nagyon okos szakemberek rakták össze ezt a rendszert a törvényesség látszatára ügyelve, és az ilyen ügyekben nem jártasakat mindez könnyen meg is téveszti” – fogalmazott a feljelentés elkészítésében is részt vevő jogász, aki szerint az önmagában maximum politikai botrány, hogy az elhíresült Classic Immo Kft. például 52 millióért szerzett meg egy 212 négyzetméteres ingatlant az önkormányzattól, amit aztán 50 milliós haszonnal tudott továbbadni. A menetrendszerűen zajló hasonló ügyleteket viszont egy jól olajozott, évtizedeken át működő gépezet tette lehetővé.

Nélkülözhetetlen emberek – Őrizetbe vett külügyi munkatárs
„A külügy átalakítása egy őrizetbe vétel árnyékában is lendületesen folytatódik.”

Nemrégiben kiderült, hogy az Orbán Viktor bizalmasaként elhíresült Habony Árpád a parlamenti belépőjét a Miniszterelnökség kezdeményezésére kapta, ám most a tárca elismerte, hogy Habony hivatalosan nem a munkatársuk, és soha nem is volt az.
Január elején a Kimittud egyik felhasználója közadatigénylést nyújtott be az Országgyűlés Hivatalához, hogy megtudja, mi alapján van Habony Árpádnak, Orbán Viktor tanácsadójának parlamenti belépője. Az OH azt válaszolta, hogy Habonynak a Miniszterelnökség kezdeményezésére van belépési engedélye az Országházba, és azt kérték az igénylőtől, hogy további kérdéseivel forduljon a Lázár János vezette tárcához.

Interjút adott a Népszabadságnak Beer Miklós váci megyéspüspök, aki egyebek mellett arról beszélt: sajnálja, hogy a katolikus egyház keveset költ a szegények támogatására, egyúttal bosszantja a politikusok „urizálása”.

Ha minden igaz, akkor új harangozási rendet vezettek be Letenye község térségében. A Letenyemedia.hu tette közzé azt a presbiteri közleményt, amely szerint ha ezután, például, adóellenőr bukkan fel a környéken, a templom mindhárom harangját félreverik, majd a középső harangot még további öt percig kongatják, félóránként megismételve a processzust, egészen addig, amíg az ellenőrzés tart.

A tavalyi megbízások jelentős részéhez
egy energiatakarékossági fejlesztéseket célzó program jóvoltából jutottak Tiborcz Istvánék, miután egy KEOP-kiírásra sikeresen pályázó önkormányzatok sora döntött úgy, hogy a megnyert pénzből az Elios Zrt.-t bízzák meg a kivitelezéssel. A beruházások értéke változó volt, Tiborczék kaptak 41,9 millió forintos megbízást, de akadnak egészen gigan¬tikus méretű megrendelések is: Kecskemét 704,1 millió, míg Pécs önkormányzata – mint megtudtuk, hitelből és egy¬előre pályázati forrás nélkül – 894,7 millió forintot fizet az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. De a cég kapott megrendeléseket az Óbudai és a Széchenyi István Egyetemtől is napenergia-hasznosító rendszerek kialakítására – ezek összértéke 252,3 millió forint –, és a stadionbizniszből sem maradt ki, hiszen Dunaújváros önkormányzata átutalt neki 92 millió forintot a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának

Egy kis iróniával szemlélve valóban humorosra sikeredett csütörtökön az EU-ban az a két és fél órás meghallgatás

Bangóné Borbély Ildikó szerint amíg a miniszterelnök nem számol el vagyonával, viselnie kell a korrupt jelzőt.

Nem kis elszántság kell ahhoz, hogy az ember egy esős januári szombat délutánon a meleg lakás helyett a Kossuth téren tüntessen, körülbelül 300-an ma mégis a fagyoskodást és a bőrigázást választották. A tömeg közfelkiáltással elfogadta, hogy a szervező Az Ország Gyűlése Mozgalom (OGYM) szövetségre lépjen Bokros Lajossal és Szöllősi Istvánnéval, akiket a mozgalom tagjainak szavazatai alapján hívott meg a “Szövetség Napja” elnevezésű eseményre Szabó Gábor “Tuareg”, a OGYM vezetője.

Bizonytalanságban tartja az állami média a beszállító cégeit, kapnak-e erre az évre megrendeléseket az átalakuló tévékben. Lapunk információi szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a külső beszállítóinak többségétől egyelőre nem rendelt meg idénre nagy költségvetésű szórakoztató produkciót. Persze van miből rendelni, az MTVA idén több mint 80 milliárd forintból gazdálkodik, információink szerint eddig éves szinten több mint 10 milliárd forintot költött főként külső gyártású szórakoztató produkciókra. Úgy tudjuk, hogy a szórakoztató műsorok egy része március közepéig nem is kerül képernyőre. Nézettségi szempontból az MTVA nagyot kockáztat. Az eddig legnépszerűbb, főműsoridőben átlagosan 200-400 ezer főt vonzó M1 hírcsatornává történő átalakítása „nézettségi öngyilkosságot” eredményezhet, egy kizárólag híreket, hírháttér-magazinokat sugárzó tévé normál hétköznapokon maximum 1-2 százalékos (100-150 ezer fő) nézettséget tud produkálni.

Kocsis Máté az Átlátszóról és a K-Monitorról: a többséggel szembeni aberráció, rosszindulat, és ugye a külföld
Nem várt fordulatot vett a Józsefvárosi Önkormányzat január 22-i képviselő-testületi ülése. Átláthatósági programot ajánlott egy ellenzéki képviselő, mire Kocsis Máté polgármester kifakadt és egészen durván nekiment a korrupcióellenes civil szervezeteknek, valamint az adóforintok elköltéséről érdeklődő állampolgároknak. Érdemes megnézni a 23 perces felvételt, de türelmetlenebb olvasóink számára alább kiporcióztuk a paprikásabb falatokat.

A bíróság visszautasította Vida Ildikó Horváth András elleni keresetét, mert a NAV elnöke nem jelölte meg, kinek a személyiségi jogait sértette meg a volt adóellenőr. Horváth szerint valójában kormányzati érdeksérelemről van szó. A jövő héten újabb korrupciós üggyel áll elő.

Auschwitzban ott állt Mengele előtt, Buchenwaldban csaknem éhen halt. Éva végül túlélte a legkegyetlenebb halál és munkatábort, de végig kellett néznie családja megsemmisítését. Azóta turistaként visszatért, Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulóján pedig Angela Merkel oldalán mond majd beszédet.

Tiborcz István cége ezúttal egy egymilliárdos közvilágítási tenderen futott be győztesként. Az Elios Innovatív Zrt. és jogelődjei két év alatt a 360-szorosára növelték árbevételüket: a cég a semmiből vált szempillantás alatt sok milliárdos vállalattá.

Olyan világot kell teremtenünk gyermekeinknek, ahol közép-európai szomszédjaink hősei többé nem ellenségeink, hanem bajtársaink, igazi szövetségeseink – jelentette ki Kövér László szombaton a szlovéniai Maribor közelében fekvő Spodnja Voličina temetőjében a Muravidékről a jugoszláv hatóságok által 1945-ben ide internált csaknem 600 magyar emlékét őrző kopjafa avatásán.
Az Országgyűlés elnöke kifejtette: csak szövetségben nyílik esélyünk közösen megküzdeni az előttünk tornyosuló gazdasági és társadalmi gondokkal, „szülőföldünkön megmaradni szlovénnak és magyarnak, megőrizni nemzeti kultúránkat és nemzeti államainkat az európai közösségi térben.”

Nevetségesnek tartja a Demokratikus Koalíció, hogy a Magyar Nemzet összefonódást gyanít a Gyurcsány-párt minapi ételosztó akciója és a Tesco között, belekeverve Gyurcsány Ferenc volt tanácsadóját is az ügybe.

A Mentelmi Bizottság elutasított egy, a miniszterelnökkel szemben kezdeményzetett vagyonnyilatkozati eljárást arra hivatkozva, hogy az nyilvánvalóan alaptalan.

Wiener Zeitung: Nem a Sziriza veszélyezteti Európát, hanem Orbán

Bloomberg Businessweek: Hogyan lett Orbán Európa új erős embere – I. rész

Bloomberg Businessweek: Hogyan lett Orbán Európa új erős embere – II. rész

Ezért jön Putyin Budapestre – Nem üres kézzel érkezik

A Krautreporter című német portál közölte Keno Verseck cikkét
: Hogyan fojtogatja a magyar kormány az újságírókat. Először dühös telefonhívások érkeztek. Aztán elbocsátották a főszerkesztőt. Végül a legtöbb szerkesztő távozott, tiltakozásul, az Origo független hírportáltól. Hogyan reagál az Orbán-kormány a neki nem tetsző sajtóbeszámolókra – és mi a köze ehhez a Deutsche Telekomnak.

Comments are closed