Lapszemle 2015.01.28.

2015 január 28 12:03 du.4 hozzászólás

Utolsó napjaiban is József Attiláról tartott előadást a rabtársaknak Szerb Antal

Nincs olyan nap, hogy NE gondolnék Auschwitzra
Fahidi Éva imádja AZ életet. Legfontosabb számára a mozgás, a zene és AZ irodalom. Valamint AZ, hogy minél több embernek mesélje el, ami 70 évvel ezelőtt történt vele. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték Auschwitzot, és még mindig köztünk vannak. Németországban kézről kézre adják egymásnak AZ iskolák, nálunk alig néhány helyre hívták eddig. Pedig volna mit tanulni tőle a fiataloknak.
http://www.origo.hu/kultura/20150126-interju-fahidi-evaval-aki-tulelelte-a-holokausztot.html

Kukorelly Endre kezdeményezése: Egy hét, egymillió forint
Nagyjából ennyi pénz jött össze Kukorelly Endre felhívására. Az ismert író (volt LMP-s parlamenti képviselő) hajléktalan emberek számára kezdett gyűjtést a legnagyobb közösségi oldalon.

Korlátozta a sajtószabadságot a MNB az alkotmánybírák szerint
Az újságoknak nem dolguk mérlegelni, hogy egy valós információ közlésével milyen hatást váltanak ki – állapította meg AZ Alkotmánybíróság. Ezzel a Matolcsy György vezette jegybankot is figyelmezették, amely tiltott piacszabályozás miatt büntetett meg egy lapot, mely a Molról közölt kényes cikket.
Alaptalanul büntette 3 millió forintra a Magyar Nemzeti Bank az egyik gazdasági újságot egy cikk miatt – állapította meg AZ Alkotmánybíróság kedden. A testület szerint AZ MNB döntése korlátozta a sajtószabadságot.
A Napi Gazdaságban 2013 októberében jelent meg a Norvégiából kaphat pofont a Mol című cikk, melyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét magába olvasztó MNB kifogásolt. Az MNB Stabilitási Tanácsa piacfelügyeleti jogkörében eljárva azt állapította meg, hogy a lap egy feltételezésre alapozta a cikket, és ezzel befolyásolta a piacot, ami a jegybank szerint tilos, törvénybe ütközik. A lap bírósághoz fordult, de a pert elveszítette, így alkotmányos panaszt tett AZ Alkotmánybíróságon, amely most AZ újságnak adott igazat. (A Napi Gazdaság időközben átkerült a kormányközeli Századvég-csoporthoz, de a napi.hu-n – mely AZ Indexet is tulajdonló CEMP Zrt.-nél maradt – továbbra is elolvasható a cikk. Így AZ Ab-nál a napi.hu járt el.)

A villanyoszlopon segélykiáltás. „Kedves emberek! Végső elkeseredésemben fordulok önökhöz! Forintos hitelem van a lakásomon. 60 éves vagyok. Pár éve megtámadtak AZ utcán, a munkahelyemet elvesztettem. Kikapcsolták AZ áramot. A lányomék hajléktalanszállón laknak, nem tudnak segíteni. Félek, hogy megfagyok, van egy kutyus is velem. Kérem, segítsenek! Mindenbe belemegyek, részletfizetést, bármit. Nagyon fázom, nagyon nem bírom!! Segítségüket köszönöm!” És a telefonszám, letéphetően, mint AZ ingatlanhirdetéseknél. Száraz Sándor kockáztatott, utolsó 230 forintjából tíz példányban fénymásolta a szöveget. Az egykori sakkszövetségi főtitkár két vágya már teljesült: van meleg és étel.

Valóban voltak tárgyalások a Magyar kormány és AZ RTL-csoport vezetői között az elmúlt hetekben – értesült az Origo. A luxemburgi székhelyű cég továbbra is azt szeretné, ha Magyarország felülvizsgálná a reklámadót, és elkerülhetnék a további uniós beavatkozásokat. Dirk Gerkens esetleges távozását azonban sem ők, sem pedig az érintett nem kívánta kommentálni.
Az Origo úgy tudja, hogy a Magyar RTL-vezérkart nem keresték meg a tulajdonosok olyasféle kéréssel, hogy puhítsanak a kormánnyal szemben kritikus, társadalmi kérdésekre jobban fókuszáló Híradón, sem AZ elmúlt hónapokban, sem a napokban. Forrásunk szerint állandó kapcsolat van a luxemburgi központ és a magyar vezetőség közt, de még csak utalás sem jött arra vonatkozóan, hogy hanyagolják a belpolitikát és a botrányokat a nyár óta egyre nézettebb Híradóban. Kolosi: Nem változtatunk
Az RTL Klub programigazgatója tavaly novemberben az Origónak úgy nyilatkozott, a kormányt zavarja, hogy a csatorna a hírműsoraiban objektíven és pártatlanul tájékoztat, célja pedig az RTL Klub teljes megszüntetése.
„Eddig és ezentúl is független és objektív tájékoztatást adunk az ország eseményeiről, ez nem fog megváltozni” – tette hozzá Kolosi Péter.

Nem kizárt, hogy figyelmetlenség miatt lett túlságosan szigorú a liftek üzemeltetését szabályozó kormányrendelet: e szerint több ezer társasházi felvonót kellene teljesen felújítani vagy újra cserélni öt éven belül. Erre viszont az érintett társasházak többségében aligha van pénz. A rendeletet még a liftpiac szereplői is finomítanák.

Hende Csaba a HM éves feladatszabó értekezletén bejelentette, hogy a honvédségi beszerzések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében megalakul a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala. Dicséretes.
A hivatal tehát megvan, már csak a honvédségi beszerzések hiányoznak. Ha majd lesznek ilyenek, akkor azok viszont egészen biztosan zökkenőmentesek lesznek.
Erre szükség is lehet, hiszen a szomszédunkban, Ukrajnában gyakorlatilag háború dúl a helyi hadsereg és az „orosz szakadároknak” mondott erők között. Az ottani állapotokra jellemző, hogy az egymást érő rakétatámadásokról azt sem tudni, hogy pontosan hány áldozatuk lehet. Amikor gránáttalálat ért egy buszmegállót a kelet-ukrajnai Doneckben, a szakadárok hatósága először nyolc halottról és három sebesültről számolt be, miközben a BBC tizenhárom halottról írt.

Úgy döntöttem/döntöttünk a Civil Összefogás Fórum vezetésével, hogy a meghívás ellenére nem veszek/veszünk részt az Európai Parlament emberi jogi bizottságának (LIBE) a magyar emberi jogi helyzettel foglalkozó vitájában. És ezt tartjuk a továbbiakra nézve is iránymutatónak: addig nem szabad részt venni ezeken a vitákon és meghallgatásokon, amíg az unióban nem garantálják az egyenrangú és demokratikus vita tisztességes feltételeit.

Az MSZP szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter legfrissebb kijelentései nyomán ismét bebizonyosodott: a honvédelem politikai vezetése képtelen biztosítani a Magyar Honvédség működőképességét, „felelőtlen és teljesen alkalmatlan feladatai ellátására”.”Miért kell immár sokadszorra átszervezni a beszerzésekért felelő szervezetet?” – tette fel a kérdést közleményében Demeter Márta.
Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Budapesten, éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén az idei év legnagyobb feladatának az illetményemeléssel összekötött katonai életpályamodell bevezetését nevezte, egyúttal hangsúlyozta, a bővülő források felhasználásával folytatni kell a hadfelszerelés modernizációját, az elavult eszközök cseréjét, kiemelt figyelemmel a helikopterbeszerzésre.
Utóbbi kapcsán bejelentette, hogy a honvédségi beszerzések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében februárban megalakul a Honvédelmi Minisztérium (HM) Beszerzési Hivatal.

Ismét új, unortodoxiás fogalommal kell megbarátkoznunk. Az „elvárt béremelés” után beépül a kormányzati szakzsargonba és a köztudatba az eddig ismeretlen „elvárt árcsökkentés” fogalma. Értelmezni, elemezni és gondolkodni nem szükséges. A kiflikommandó forradalmi élcsapatként képviseli a központi akaratot és közérthetően megfogalmazza a helyes irányt: „Mákos bukta, rozscipó, Leáraz a kommandó.”

A napelemek termékdíja után újabb konfliktusos témába állt bele a kormánnyal szemben Illés Zoltán. A volt államtitkár szeretné megakadályozni, hogy a Római-part vonalában épüljön meg a mobilgát, amit szerinte Tarlós István „diktatórikus elképzelései” szerint, „ingatlanspekulációs célokkal” valósítanak meg. Illés most civil szervezetekkel összhangban azért lobbizik, hogy az árvízvédelmi rendszer a Nánási út-Királyok útja vonalában épüljön meg, a közvetlenül a Duna-partra épült ingatlanokat pedig betonfallal védené meg az árvíztől. A római-parti mobilgát ügye szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

A jelenlegi kormánynak nincs valós alternatívája, és nem tudják, hogy miképp váltható le Orbán – ezt tudták mondani a kormányellenes mozgolódások vezéralakjai egy hétfői kerekasztal-beszélgetésen. Míg az elmúlt 25 év és a Jobbik értékelésében eltért az álláspontjuk, a vasárnap megalakult – elvileg szövetséges – Demokratikus Kerekasztalról (Deka) viszont egységesen kritikusan nyilatkoztak. Gulyás Márton, a Krétakör volt ügyvezetője, Juhász Péter, a belvárosi ingatlanmutyit feltáró önkormányzati képviselő, valamint Vajda Zoltán a február elsejei tüntetést szervező Hatvanezren a magánynyugdíjukért-csoport alapítója volt a Budai Liberális Klub vendége. Az is kiderült, Kész Zoltán mellett Heller Ágnes filozófus is felszólal a tüntetésen.

Nagy változások lesznek áprilistól az egészségügyben. A betegek leginkább annyit vesznek majd észre, hogy minden megyében egy kiemelt kórház marad, Budapesten pedig hat vezető intézmény lesz 24 órás ellátással. A kórházigazgatóknak minden megyében a következő hetekben kell megegyezniük, hogy osztják el a pénzt. A kiszivárgott tervek azt jelzik: központosítás, osztálybezárás és több ezres elbocsátás következhet. Gyurcsányéknak egyszer már beletört ebbe a bicskája.

Halász Valéria egyedül élt Felcsút közepében, sem pénze, sem élelme nem volt már, így éhen veszett a szerencsétlen ember. Nyilván lelki segítségre szorult volna a magányos ember Felcsúton ám ki törődik az EMBERREL ezen a vidéken?

Kockázatokat tárt fel a nemrég letartóztatott volt agrárattasé és miniszteri biztos, Kiss Szilárd nemzetbiztonsági átvilágítása, ennek ellenére fontos pozíciókban dolgozhatott – tudta meg több, egymástól független forrásból az Index. Leginkább az jelzi, hogy valami nagyon bűzlik a Kiss-ügy körül, hogy a földművelésügyi minisztérium semmit nem akar mondani a volt kitüntetettjükről, mondván, az a nyomozóhatóság dolga. Ez a magyarázat azért is érthetetlen, mert a Kiss ellen folyó nyomozásnak semmi köze ahhoz, amit Kiss attaséként vagy miniszteri biztosként csinált. Kiss letartóztatása még a Budapesten állomásozó nyugati diplomatákat ismeglepte: bár az üzletemberből szakdiplomatává avanzsált Kissnek diplomata körökben nem volt túl jó híre, jó kormányzati és fideszes kapcsolatai miatt kevesen gondolták volna, hogy egy takarékszövetkezeti ügylet miatt rács mögé kerül.

Nem tudok betelni a döbbenetes videófelvétellel, amelyen a napokban kirobbant történészvita főszereplője, Bolgár Dániel megpróblája ízekre szedni Ungváry Krisztiánt. Bolgár fellépése messze túlmegy azon, ami tudományos bírálatoknál szokásos. Az első perctől nyilvánvalóvá teszi, hogy nem csupán kritizálni akarja a kollégájának könyvét, hanem a teljes morális megsemmisítésére törekszik.

Bolgár Dániel cikkére írt válaszomatnéhány előzetes megállapítással kell kezdenem. Egyrészt minden mű kritizálható, sőt kritizálandó és ebből a szempontból teljesen érdektelen az, hogy a kritika előadója kicsoda, hogy a velem többször vitába került Gerő András a munkahelyi főnöke és motivációja tudományos, politikai vagy személyes sértettségen vagy máson alapul. Tekintélyekre sem kell ügyelni és csak az érvek számítanak. Abban is biztos vagyok, hogy tökéletes mű nem létezik, olyat csak Isten teremthet. A tudomány vitákon keresztül halad előre.
Javaslom, hogy Bolgár Dániel egy tudományos lapban adja elő felvetéseit. Ez azzal jár, hogy a szerkesztőség is mérlegeli: megüti-e egyáltalán cikke azt a színvonalat, ami egy vitacikktől elvárható. Bár munkámmal már több mint fél éve foglalkozik, eddig egy tudományos lap sem volt hajlandó arra, hogy írásait közölje, pedig próbálkozott ezzel. Fontos, hogy a könyvemben foglalt kérdésekről közéleti vitát is rendezzünk: ehhez azonban arra van szükség, hogy – olvasmányosan megírt – tudományos álláspontot fogalmazzanak meg a kritikusok, nem pedig áltudományos inszinuációkat.

Az auschwitzi koncentrációs tábort 70 éve, 1945. január 27-én szabadították fel a Vörös Hadsereg katonái. Auschwitz-Birkenauban legkevesebb 1,1 millió ember halt meg, a táborba több mint 400 ezer magyar zsidót deportáltak. Az áldozatok emlékére szerte Európában megemlékezéseket tartanak a napokban
képgaléria

Esterházy Péter: a fideszesek gőgje és arroganciája bizonytalanságból és gyávaságból fakad, urak nincsenek, úrinők sincsenek
– írja Esterházy Péter, az egyik legnagyobb élő magyar író (!) a Fidesz urizálásáról és annak eredetéről a mai Hvg-ben. Viszont
Van új harács és uriz.

Itt az ideje, hogy mi is újraolvassuk Samuel P. Huntington elméletét
miszerint a Szovjetunió szétesése, a „keleti blokk” országainak liberális demokráciává alakítása, illetve a hidegháború lezárása után újfajta „világrend” fog kialakulni. Olyan, amelyben nem az addigi logika, azaz az ideológiai szembenállás lesz meghatározó, hanem a vallási-kulturális (civilizációs) ellentétek mentén kialakult törésvonalak. A sajátos geopolitikai logikát az amerikai filozófus először 1993-ban (a liberális Fukuyama professzorral való vitájában) vázolta, majd 1996-ban A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvében részletezte és magyarázta. És hogy miért válik éppen most izgalmassá mindez? A válasz pofon egyszerű. Úgy tűnik, az Egyesült Államok pénzügyi-politikai döntéshozói is elővették Huntington írását, és mindent megtesznek azért, hogy a filozófus „jóslatai” valósággá váljanak. Mert ráébredtek, hogy az újfajta törésvonalak kiprovokálása jelenleg érdekükben is áll.

Ha ez Magyarország üzemszerű működése, akkor a jelenlegi miniszterelnök bevándorlókat óvó, hívó és gyámolító, szinte Szent Istvánt megszégyenítően barátságos szavai már annak előtte elérték céljukat, hogy kimondta volna őket: Isten hozott Magyarországon!
Mehmet azonban már magyar. Gyerekei magyarul beszélnek, itt járnak iskolába, gyakran már a feleségével is magyarul beszél. De lehet, hogy ha megkapja a magyar állampolgárságot, fogja az útlevelét, feleségét, a gyerekeket és gazdaságikivándorol Londonba.

Felkészületlenségüknél talán csak a naivitásuk volt nagyobb azon RMDSZ-politikusoknak, akik részt vettek azokon a kilencvenes évekbeli találkozókon, melyek később a „Neptuni tárgyalások” néven híresültek el, és melyek kapcsán sokan a mai napig árulást emlegetnek. A találkozókat szervező Project on Ethnic Relations (PER) feljegyzéseiből többé-kevésbé világos képet kaphatunk arról, hogy mi történt a kilencvenes évek elején Neptunon

Hi, friends, mindenki itt van? Akkor induljunk. Első állomásunk a Parlament. Ez egy nagy és régi épület. A Papám is ott dolgozik. De ezt már biztos említettem. Ő Európa erős embere. Így hívja őt a független magyar sajtó. Szerintem találó. Daddy is very strong.
Ez a Kossuth tér. A Papám újíttatta fel ilyen szépen. Hogy az a csoportosulás mi ott? Nyilván az őrült Gyurcsány ellen tüntetnek még mindig. You see, nálunk erős a demokrácia. Ő a legnagyobb böszme a magyar történelemben, de elcseszte, a Papám legyőzte őt fényes nappal és diadallal. Milyen szobor? Oh, no, Archibald, az nem a Papa, az Kossuth, egy másik nagy vezető.

4 hozzászólás

  • Nem szokásom saját lapszemlémhez megjegyzést fűzni, de nem tudom megállni a CÖF-ös Fricz széles vásznú arcoskodása mellett nem mehetek el szó nélkül.
    Hogy mi van? Egyenrangú és demokratikus vitáról pampog ez a seggnyaló? Én inkább gyávaságról beszélek. Miután a nemzet szóvivője kapott rendesen az arrogáns pofájára, szerintem az a CÖFka egyszerűen meghátrált, mivel sejtette, hogy feltörlik vele -is – a padlót. Nomeg, a pénz. Úgy tűnik, elzárták a csapot.

  • Rohadt alma után újabb gyümölcskülönlegességgel kedveskednek a vásárlóknak. A Velvet egyik olvasója szúrta ki, hogy akár már 63 Ft-ért bárki haza vihet egy kiló rohadt mandarint a CBA-ból.
    Drága jó Istenem! Micsoda téma lenne csendélet festőinknek! Micsoda téma!! Biztosítva lenne az arany CBA díj!! Ha így haladunk, erősen közeledünk a narancs felé!
    CBA praktika

  • A kommentek sem voltak rosszak.
    A képre most azt ítja ki nekem, nem elérhető, inkább ideteszem a linket.
    http://velvet.hu/budapestma/2015/01/28/tovabb_arulja_a_rohadt_gyumolcsot_a_cba/

  • Gyűlik a sok finomság a CBA-ban!
    Ezt úgy tűnik, nem csak vasárnap fogjuk kapni! Mi lesz, ha még helyzetbe is kerül, és állami segédlettel mentesül a verseny kényszerétől?
    http://velvet.hu/budapestma/2015/01/29/nahat_meg_a_korte_is_rohad_a_cba-ban/