Lapszemle 2015.01.29.

2015 január 29 8:28 de.1 comment

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát.

Most, hogy évek óta nem látott szintre süllyedt a benzin és a gázolaj ára, és várhatóan az olajárak egyhamar nem emelkednek újra az egekbe, feltehető a kérdés: miért nem hallani a fentiekkel ellentétes jelzéseket?

Egyre több Magyar orvos dolgozik külföldön, a szakemberek annyira keresettek, hogy kiutazásukat toborzócégek is segítik. A kint dolgozók tízszer annyit keresnek honfitársaiknál, és a briteknél dolgozók kétharmada nem is jönne haza. Ennek egyik fontos tényezője a magyarországi hálapénz rendszer, amely miatt a megkérdezettek negyede külföldön maradna egy friss felmérés szerint – hívja fel a figyelmet körképében a Guardian.

Koncepciósnak nevezte a büntetőeljárást Gaudi-Nagy Tamás, aki Ellen – két társával együtt – Pásztor István délvidéki politikus tavalyi leköpése kapcsán indult tegnap büntetőper.

Nem kell egyetérteni a második és harmadik Orbán-kormány összes gazdaságpolitikai intézkedésével, azonban a pénzügyi stabilitást a javára lehet írni a kabinetnek, csakúgy mint azt is, hogy bővülésnek indult a Magyar gazdaság, és pár éves távlatban a folyamat fenntarthatónak tűnik. Előbbiből talán utóbbi is kilogikázható: amennyiben nem alacsony AZ államháztartási hiány, s moderált AZ infláció, továbbá nincsenek alacsony szinten a kamatok, aligha pörögnek fel a gazdaság motorjai. Bár a jelenlegi 310-es forint/euró árfolyam hosszabb távon nem erősíti AZ alapvető nemzetgazdasági folyamatokat, a mostani devizapiaci felfordulás idején felettébb úgy tűnik, hogy ezt a békát Le kell nyelnünk

Öt százalékra szállítják le a reklámadó mértékét, a kábelszolgáltatóktól pedig sérelem nélkül kérhet programdíjat az RTL Klub, mely cserében „szoftosítja” híradóját és hírháttér műsorait – értesült a Népszava. A múlt héten Budapesten tárgyalt két alkalommal is Lázár János és az RTL Klubot birtokló RTL Group régiós alelnöke, Andreas Rudas, szerdán pedig Berlinben megszületett a megállapodás is. Így teljesült a kabinet vágya: elsimították a konfliktust Angela Merkel német kancellár érkezése előtt.
Berlinben Lázár János megállapodott az RTL Group régiós alelnökével, Andreas Rudassal – tudta meg lapunk. Megírtuk, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Klub német tulajdonosaival igyekezett egyezkedni a csatorna kritikus hangvételű hírműsorai miatt. Forrásaink szerint Lázár – aki hétfőn érkezett Berlinbe, s szerdán kötött egyezséget – sikerrel járt, noha ehhez kifejezetten „orbáni” eszközöket kellett bevetnie. Információink szerint ugyanis a kancelláriaminiszter egy Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásaira, amivel komoly nyomás alá helyezte az üzletembert.

Idős, beteg, mozgásukban korlátozott emberek ezrei kerülhetnek kilátástalan helyzetbe azzal, hogy AZ Orbán-kormány szűkíti a szociális ellátásokat, legújabban például a házi segítségnyújtás, gondozás rászorultsági küszöbének megemelésével. Az érintett nyugdíjasoknak szinte magatehetetlen állapotot kell majd „felmutatniuk” ahhoz, hogy állami segítséget kapjanak, miközben AZ idősek gyakran egyedül élnek, családtagjaik pedig képtelenek gondoskodni róluk. Nem ez azonban a kabinet egyetlen húzása, amelyből arra lehet következtetni: teljesen magára hagyják a kiszolgáltatottakat.

Hogy a tisztánlátást mennyire elhomályosíthatja a hűség és a korlátlan alázat, arra mi sem ékesebb példa, mint a Magyar Nemzetnek egyik múlt heti cikke. Az írás a tényeket mellőzve „dicstelen pályafutásnak” minősíti André Goodfriend magyarországi tevékenységét. Miként várható volt, a State Department nem hajlandó lemondani a diplomatájának kijáró mentességről, és ezzel – nyilatkozta Magyar Levente külügyi államtitkár – Budapest szerint az ügy lezárult.
A vezércikk azért megkérdezhette volna, hogy miért ennek a fiatal államtitkárnak kellett közölnie, hogy MI tettünk pontot az ügy végére? A magyar állampolgárok jó része kiválóan emlékszik rá, hiszen nem olyan régen történt, hogy annak idején nem Magyar Levente szólította föl Vida Ildikót, jelentse föl „rágalmazás, becsületsértés” címen a jenki diplomatát, mert ha nem teszi, mi történik majd a NAV elnök asszonyával. Orbán Viktor volt az, kormányfői minőségében, aki biztatta beosztottját, és figyelmeztette a netán reá váró következményekre. Neki illett volna számba vennie, hogy a föllépése milyen következményekkel járhat, a State Department vajon megszeppen-e majd tőle, de nem lehetett kétsége afelől, hogy az amerikai külügy nem teszi meg ezt a szívességet. Így ha volna becsület és tisztesség a miniszterelnökben, nem Szijjártó Péterrel utasíttatja Magyar Leventét, hogy vállalja magára a végső szó kimondását, hanem maga áll oda és ismeri be: személy szerint én tévedtem, az esetet magam tekintem lezártnak.

15 milliárdba kerülhet a metrófelújításra felvenni tervezett 60 milliárd forintos hitel, a főváros mégis meghirdeti a pályázatot. Tarlós István visszautasította a telekspekulációra vonatkozó felvetést a mobil gáttal kapcsolatban, miközben a kerület feloldotta az építési moratóriumot. Tarlós István szerint Illés Zoltán ostoba és indulatos nyilatkozatot tett a Római-gát ügyében.

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője másodfokon is pert nyert Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára ellen – a jó hírnévhez való joga megsértése miatt indított perben

Az előzetesen már biztosított 4,5 milliárdon felül újabb 3,5, tehát összesen 8 milliárd forintot biztosít a Magyar Állam a Diósgyőri Stadion újjáépítéséhez – közölte honlapján a DVTK.

A Tárki kutatása szerint januárban folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése, vagyis az elmúlt negyedév csökkenő trendje stabilizálódni látszik, és ennek következményeként a kormánypártok támogatottsága a két évvel ezelőtti szintre esett. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció erősödött jelentősen, de a második hely a Jobbiké.

A gyorsreagálású adóhatóságnak csak most tűnt fel, hogy évek óta hamisítják az oldalát
Négy éve röhög az ország a kamu nav.hu-n, de a NAV csak most vette észre, hogy hamisítják. Jártak már az adóhatóság honlapján? Erre tessék.
És a nav.hu-n? Fedezzen fel tíz apró különbséget!

Nézőponttól függően számos kritikát és számos dicséretet kapott Orbán Viktor miniszterelnöknek a párizsi terrortámadás után a gazdasági bevándorlás szigorításáról tett kijelentése. Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét és a parlament gazdasági bizottságának elnökét a politikai üldözöttek, a megélhetési bevándorlók és a letelepedési kötvényt vásárlók közötti különbségekről, az utóbbihoz kapcsolódó program eredményeiről és a kormány migrációs politikájáról kérdeztük.

A vagyonvizsgálatot előidéző történet úgy indult, hogy a fiának 2009-ben elromlott a hallókészüléke, az OEP pedig csak 7 évente fizeti a cserét. A készülék 929 ezer forintba került, a család összeadta a vételár egy részét, a maradékot, 400 ezer forintot pedig egy ismerőstől kérték kölcsön. Erről szerződés is született, a pénzt szép lassan visszafizették.
Ezután viszont jött a levél a NAV-tól, hogy vagyonosodási vizsgálat következik. A nőnek az adóhatóságnál azt mondták, hogy akkor találtak rá, amikor a neki kölcsönadó vállalkozót ellenőrizték. ”

Habony Árpád volt ukrán barátnőjének apjával is kapcsolatban álló üzletember cége is nagyot kaszált a belvárosi ingatlaneladásokon – írja az Index.
2000 és 2013 között több tízmilliárd forint értékben adott el saját tulajdonú ingatlanjai közül Belváros-Lipótváros önkormányzata, a 2008 óta történt üzletkötésekkel kapcsolatban több feljelentés született már, egyes adatok szerint mintegy 4 milliárddal kevesebbért adhatott el ingatlanokat az önkormányzat kedvezményes áron. A lista szerint több mint 50 cég és magányszemély vásárolt üzlethelyiséget az önkormányzattól, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó pedig több érintett cégben is érintett, az egyikben ugyanis az unokatestvérei,egy másikban pedig a nagybátyja is tulajdonos, míg a kerületi vagyonkezelőt a Századvég-vezér Heim Péterhez és Giró-Szász András sógorához köthető cég szerezte meg.

Bayer Zsolt inkább lenne a Csengetett, Mylordban feketemosogató. Aligha követnék sokan.
Kedves Zsolt, ha már szinte dumcsizunk: ez egy igen pregnáns gondolat, és nagyon örülök, hogy végre valaki le merte írni. Én is azt vettem észre már régóta, hogy ha nem is az európai, de a provinciális jobboldalak folyvást visszavágynak valahova, ahol még a dolgok és az emberek „a helyükön” voltak. Ki az ókori Rómába, ki a középkori Róma fennhatósága alá, te ezek szerint a Csengetett Mylordba. (Az öreg, rövidlátó hangya pedig Pomázra.)
Egyben azt is észleltem, hogy ezek a visszavágyakozó arcok magukat minimum tekintetes úrként képzelik el abban a régi szép időben, és véletlenül sem rabszolgaként, zsellérként vagy proletárként, de lehetőleg nem is nőként, holott tudják jól, hogy olyanok a régi szép időkben is voltak, csak valamivel kevesebb esélyük és joguk volt az élethez, mint újabban. Emiatt mindig álságos ostobaságnak tekintettem ezt a nosztalgiát, vagy elnéző perceimben gyernőttek fantasy-klubjának.

Van-e magyar különút a nagy geopolitikai játszmában? „Jutalmazni” vagy „büntetni” érkezik Budapestre Angela Merkel? Véget ért-e az amerikaiakkal vívott kommunikációs hidegháború? – ezekre a kérdésekre is válaszol a csütörtöki Heti Válaszban Feledy Botond külpolitikai szakértő, a jezsuita Szent Ignác Szakkollégium igazgatója. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor nem működik a kémia, vagyis valakivel egyszerűen nem tudunk rokonszenvezni. A kormányfő első ciklusa óta egyre kevésbé találja az összhangot az Egyesült Államokkal, amit mostanra Amerika-fóbiának is fordítanak egyesek. A svéd Gripen-vadászgépek beszerzéséről szóló 2001. szeptemberi döntést követő amerikai kritikák óta Orbán nem bízik Washingtonban. Amióta 2001 májusában látogatást tett George W. Bushnál, nem találkozott négyszemközt az Egyesült Államok elnökével. Paradox módon ellenzéki évei alatt Orbán Viktort – amikor retorikájában is oroszellenes volt – éppen Amerika-barátsága miatt bírálták, de ezt a vonalvezetést 2010 után nem sikerült aprópénzre váltani.

Az embernek mégsem volt kifejezett megoldás-élménye a kitiltási ügy múlt heti fejleményei után. Remélhető volt, hogy Vida ügyvédje, Futó Barnabás rendet rak.

Azzal, hogy magyar kormánytisztviselőkkel szemben felmerül a korrupció gyanúja, egy jól értesült külföldi ország zsarolási pozícióba kerülhet – ezt Tarjányi Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha egy ország tisztában van a tényekkel, mozgatni tudja a korrupcióval érintett embereket a magyar államigazgatásban.

Húsz éve él Magyarországon Kaya Turant feleségével és gyermekeivel. Ezidáig aktív adófizetők voltak, az apának vállalkozása volt, mely a válság miatt mára tönkre ment. A kurd családot most ki akarják tenni az országból. Van-e helye Magyarországon ennek a családnak? Különösen érzékeny kérdés ez akkor, amikor a kormány abszurd terveket sző a migráció visszaszorítására, amikor a humánum és az emberiességi szempontok amúgyis rendre alulmaradnak az állam érdekével és az idegenrendészeti jogszabályokkal szemben. Sándor Kata a Magyar Helsinki Bizottság sajtótájékoztatóján járt és ott beszélgetett a kiutasítás előtt álló családdal.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket, irodaszert, cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat, pogácsát is.

Hosszabbított nyitva tartással válaszol az IKEA a vasárnapi zárva tartásra

Turbófokozatban trollkodja szét a politikát, Újpesttől Veszprémig mindenhol ott ólálkodik, megtéveszt, megoszt, népszavazást gáncsol és közben eszelős közpénzeket kaszál.

Az információszabadságot elkötelezetten védelmező ombudsmant, Jóri Andrást törvénytelenül kirúgták. Utóda, akire az információszabadság káposztája bízatott, ugyanaz a kecske, aki az elődje is volt. Név szerint Péterfalvi Attila, kinek egyik kirívóan (információ)szabadság-ellenes állásfoglalása szerint nem lehet rendőr képmását közölni a sajtóban a beleegyezése nélkül.
Amint ez a botrányos állásfoglalás 2007-ben megszületett, egyes ügyvédi irodák ráálltak, hogy a sajtóban megjelent fotókon felismerhető rendőrökkel pert indíttassanak, és a szerkesztőségeken jó sok kártérítési pénzt keressenek. Sok ilyen abszurd per indult, s a Kúria egy jogegységi határozatában gondoskodott is arról, hogy ezeket a kezdeményező ne veszíthesse el (miután egy bíró megpróbált a józan esze szerint ítélni). Az Index megelégelte ezt a vircsaftot, és az Alkotmánybírósághoz fordult egy – Péterfalvi elődje – Majtényi László által készített beadvánnyal. Még ez az elkecskésített Alkotmánybíróság is kénytelen volt megállapítani, hogy a Péterfalvi fölfogásán alapuló joggyakorlat alkotmányellenes.

Az Index egy hete megfejtette, hogy kicsoda K. Szilárd. Aztán a hír azzal a címmel futott szét az interneten, hogy „Letartóztatták Orbánék moszkvai emberét”, vagyis rögtön a Fidesz-éra egyik legnagyobb korrupciós ügyével volt dolgunk. Mára pedig az MSZP is eljutott odáig, hogy a kormány bizalmi emberének nevezze Kiss Szilárdot.
Az MSZP azonban nem volt elég óvatos: ha ugyanis Kiss Szilárd a kormány bizalmi embere, akkor az egykori attasé bűntársa, Sz. Gyula viszont tőről metszett szocialista, hiszen Sziky Gyula – merthogy róla van szó – a 2006–2010-es ciklusban szimbiózisban működött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-vel. Csabai Lászlóné nyíregyházi polgármester például lelkesen dotálta Sziky futballklubját, ráadásul az egykor az üzletemberhez tartozó Advertum Kft.-nek Veres János pénzügyminiszter előterjesztésére államilag garantált, 5,2 milliárdos hitelt is szánt az MSZP vezette kabinet, részben azért, hogy országos médiahálózatot szervezzen (utóbbi terv végül bebukott).

Azóta szánom, hogy egyik fejezetének az írója, ezzel résztvevője voltam a Magyar Bálint szerkesztette tanulmánykötetnek, amióta Bitó László írását elolvastam. Belátom, hogy az egységes ellenzéki cselekvés elől mi és nem a madárpókgyűjtők vagy éppen a biciklisták vettük el a teret. Ezzel érdemtelenül váltunk bűnbakká. Ismerem ezt a jelenséget. Ha nálunk otthon eltörik egy váza, mielőtt hozzákezdenénk a cserepek összesöpréséhez, a cselekvéshez vezető út első lépése előtt meg kell válaszolnunk: ki tette, azaz először ki kell jelölnünk a bűnbakot. Ezt a szerepet vettük el az előbb említettek elől.
Mivel tudom, hogy tettünk megbocsáthatatlan, a baloldal pedig szegény, így máglyánkhoz nekünk magunknak kell összegyűjteni a rőzsét. A széles (azeri) fejsze és Orbán meg mosolyog, dörmögve: jut még abból a madárpókgyűjtőknek is.

A holokauszt emléknapján bejárta a sajtót és az internetet a kilencvenéves Fahidi Éva képe, aki a túlélők nevében mondta el: „Mi tudjuk, hogyan teszi tönkre a gyűlölet a lelket, és magasan a gyűlölet felett állunk. Ez a mi szomorú vigaszunk.”
Balog Zoltánról, aki a magyar államfő képviseletében vett részt az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára rendezett megemlékezésen, egy olyan felvétel látható az interneten, amelyen mintha lehunyt szemmel szenderegne a beszédek alatt.
Amikor az eseményről magáról kérdezték, ezt a tanulságot vonta le: „mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait”.
Ennyit tudott mondani Balog Zoltán miniszter és lelkipásztor a legnagyobb magyar temető előtt állva. Tudjuk, a holokausztban meggyilkolt hatmillió zsidó egytizede, minden tizedik áldozat magyar volt. Jó részük Auschwitz krematóriumában égett el. Az auschwitzi áldozatok egyharmada a mi honfitársunk volt. Az ő emléküket sérti az a megfogalmazás, amely Auschwitz világtörténelmi botrányát belesimítja a „népcsoportok” közötti torzsalkodások sorába.
Balog miniszter a holokauszt jelentőségének relativizálásával kedvenc szóvirágának, a „kettős mérce elleni küzdelem”-nek áldozott. Ezzel szavai – ott, a legnagyobb magyar temető előtt állva – minden erkölcsi súlyukat elvesztették, cinikus blaszfémiává váltak.

1 Comment

  • A legnagyobb meglepetés az lett volna, ha a Holokauszt megemlékezéséről egy humánus,a vészkorszakot elitélő mondat hagyta volna el Balog Zoltán száját a magyar államfő képviseletében,vagy azon túl. Magyarországon szerencsétlenségükre semmi sem változott.