Lapszemle 2015.01.31.

2015 január 31 10:39 de.1 comment

Miniszterelnökség: a Bertelsmann-tárgyalásokon nem téma az RTL Híradó. Az viszont igaz, hogy Lázár János viszi az ügyet a kormányban.
Az atv.hu megkeresésére a Miniszterelnökség sajtóirodája megerősítette, hogy valóban folynak tárgyalások a kormány és a RTL Klub tulajdonosai között. Portálunk úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából vett részt ezeken a tárgyalásokon Lázár János. Értesülésünket a sajtóiroda nem cáfolta.

Magyar betegségnek, kommunizmusból ITT maradt relfexnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök azt a felvetést, hogy Angela Merkel német kancellár a hétfői látogatásán kritizálná őt.

A szavazáson a 125 érvényes szavazatból 70-et kapott Németh Szilárd és 55-öt az eddigi elnök, Hegedűs Csaba, aki 1992-tól irányította a MBSZ-et. A fideszes országgyűlési képviselő beszédében megköszönte a bizalmat, s hangsúlyozta, hogy szoros volt a verseny, ami azt jelenti, hogy rengeteg támogatója van az eddigi vezetésnek, éppen ezért szeretné megtartani az eddigi értékeket a jövőben.

„Ami Karácsony Benő hagyatékát illeti: még a gettóban történt, hogy egy nap hívták Karácsonyt a szögesdrót-kerítéshez, ahol már várt reá Wass Albert. »Hol vannak a kézirataid?« ‒ kérdezte. Erre Karácsony Benő keserű tekintettel végigmérte őt, és válasz nélkül otthagyta.”

A Népszava május 3-i száma Szép Szó mellékletében olvasottak kavartak fel. Szabó Gábor, egy holokauszt túlélő fia írt édesanyjáról, Liebschitz Jenőnéről. Az édesanya nagyon keveset beszélt a szörnyű hónapokról, de egy története megragadta fiát. Anyját a buchenwaldi koncentrációs tábor külső kényszermunka-táborból hónapok óta fogolyként élő és legyengült társaival együtt, gyalog indították útnak a mintegy 220 kilométerre fekvő Theresienstadtba. A fia, Szabó Gábor elhatározta, hogy édesanyja emlékékre – hasonló körülmények között – 16 nap alatt végigjárja gyalog ugyanezt AZ utat. Az utolsó 9 kilométeren feladta és felült egy buszra. Édesanyja annak idején ezt nem tehette meg.

A város határában demonstrált ma az MSZP annak érdekében, hogy a várost elkerülő útszakaszért NE kelljen fizetni. Hagytak két helyet Kósa Lajosnak és Papp Lászlónak, akik szintén az ingyenesség hívei, de a két debreceni politikus nem ment el a tüntetésre.

Néhány napja Szijjártó Péter külgazdasági miniszter egy víztechnológiai kutatóközpont avatóján Nagykanizsán ragadtatta el magát. Szerinte a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak minket arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk.

Elherdálja a kormány az uniós támogatásokat az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint. Hadházy Ákos példaként AZ Országos Roma Önkormányzatot említette, akik 300 millió forintot kaptak a romák munkavállalásának támogatására, amelyet szerinte „a semmire” költöttek el.
Példaként említette, hogy a felhasználás során csaknem 29 millió forintot költöttek autóbérlésekre, 31 millió forintból vásároltak irodabútort, és további 26 milliót költöttek a központi irodájuk felújítására. Szintén 31 millió forintbót fordítottak a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra. Hadházy szerint hiába költötték már el a kapott összeg felét, még egyetlen ember munkába állását sem segítették elő általa.

Az Országos Roma Önkormányzat szerint Hadházy Ákos LMP-szóvivő téves információk alapján hibásan állítja azt, hogy elherdáltak 300 millió forintnyi támogatást.

Új műfaj született a magyar sajtótörténetben. Az a fajta minisztériumi közlemény, amelyik nem a témával és a tárggyal foglalkozik, nem a tájékoztatás a célja, hanem egy ellenségnek tekintett lap – jelen esetben a Magyar Nemzet – lejáratása.
Méghozzá olyan eszközökkel, amelyek egy magára valamit is adó kormányzati szervezetnél nem megengedhetők: csúsztatásokkal, valótlanságok állításával, a cikk szerzője és az írásának helyet adó kiadvány rágalmazásával. A közlemény azt bizonyítja, hogy az abban foglaltakat jóváhagyó minisztériumi munkatársak, és különösen a szaktárca sajtóirodája azzal sincsenek tisztában, hogy mi a feladata egy sajtóterméknek és hogyan zajlik egy cikk megírása. A baj csak az, hogy az utóbbi közigazgatási egységhez tartozók ezért kapják a fizetésüket, méghozzá az adófizetők pénzéből.

Angela Merkel német kancellár nem akarja átírni a történelmet. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, most már biztosan mindenki számára az: Angela Merkel német kancellár nem akarja átírni a történelmet, és nem hajlandó semmilyen engedményre Németország második világháborús tevékenységének megítélésével kapcsolatban. Emlékezzenek, Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulóján Merkel a szovjet csapatok szerepét hangsúlyozta, burkoltan kritizálva a lengyel külügyminiszter és az ukrán kormányfő kijelentéseit. Grzegorz Schetyna szerint ugyanis a koncentrációs tábor ka¬puit tulajdonképpen az ukránok tárták ki, Arszenyij Jacenyuk pedig kizárólag lvivi és zsitomiri harcosokról tud.

„Azok az állami vezetők, akik Brüsszelben az oroszokkal szembeni fellépés mérséklése, esetleg a szankciók eltörlése mellett érvelnek majd, akarva-akaratlanul a mariupoli tömegmészárlásra keresnek igazolást.”

Egyre jobban csodálom Mészáros Lőrinc tehetségét. Nincs igazuk azoknak, akik szerencselovagnak mondják, vagy Orbán-strómannak, tévednek, azok is, akik a gyors gazdagodása mögött pusztán a miniszterelnök „jóságát” vélik felfedezni. Mészáros Lőrinc egyszerűen csak Isten áldotta tehetség.

„Az általam vezetett Miniszterelnöki Sajtóiroda nem érintett ebben a dologban sem szervezőként, sem lebonyolítóként, valamint az esemény nem is volt sajtónyilvános, így nem tudok a kérdéseikre válaszolni. Annyit tudok megerősíteni, hogy a miniszterelnök csütörtökön főszerkesztőkkel beszélgetett a 2015-ös év kihívásairól. Nagyjából ugyanazt vázolta fel Orbán Viktor, amit a Magyar Rádióban a ma reggeli interjújában is nyilvánosan elmondott” – közölte lapunkkal Havasi Bertalan.
A Miniszterelnöki Sajtóirodát helyettes államtitkári rangban vezető sajtófőnök lapunk korábbi, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, „ellenzéki” lapok főszerkesztőinek tartott háttérbeszélgetését firtató kérdéseit is úgy hárította el, „az eseményen jelen voltam ugyan, de nem én szerveztem”.

„A kormányfő legidősebb lánya jogi lépéseket tesz, mert jogsértő módon személyes, a családi nyaralásairól készült képek kerültek ki az internetre. Orbán Ráhel ezt pénteken közölte az MTI-vel. Közleményében azt írta: az eset több súlyos bűncselekmény gyanúját veti fel, a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszi. A képek bármilyen jellegű felhasználása jogi eljárásokat von maga után” – tette hozzá Orbán Ráhel.” Magánszemély nem adhat ki nemzeti közleményt.

A vietnami kórházépítésre Orbán Viktor egészségpolitikai tanácsadója is pályázott, ám a helyiek nem neki, hanem két másik magyar cégnek adták a projektet. A magyar kormány viszont a határidőig nem írta alá a finanszírozási szerződést. Az eredeti nyertesekből így vesztes lett, és egyikük most perre készül a magyar állammal szemben.

E-mail feltörések és telefonlehallgatások révén próbáltak terhelő bizonyítékokat szerezni Gattyán Györgyről.
Már az Európai Unió Bírósága elé került a leggazdagabb magyar, a pornómilliárdos Gattyán György ügye, akinek az adóhivatal állítólag titkos adatgyűjtés után foglalta le a vagyona egy részét. Zár alatt a Bacio di Stile überluxus áruház és Gattyán több budapesti háza, így az is, amiben Andy Vajna lakik.
174 milliárdos becsült vagyonával hiába volt a Forbes legfrissebb listájának élén Gattyán, a jasmin.com kukkolós oldal kitalálója akár igen kínos helyzetbe is kerülhet. A Figyelő nagy cikke szerint ugyanis már több magyarországi privát ingatlanát, bankszámláját és az Andrássy úti áruházát is zár alá vette a NAV.

Három lépcsőben foglalja el Schmidt Mária a Várkertbazárt – ez két érdekes kérdést vet fel. Az első: miért? A másikról, vagyis arról, hogy mihez kezd vele, tegnap fórumot tartott.
A Várbazárban csinál 5-10 évig is álló kiállítást az első világháborúról Schmidt Mária – derült ki egy tagnapi fórumon a Terror Házában. A főigazgató ezzel vigasztalódhat a befulladni látszó Sorsok Háza projekt miatt. Schmidt elmondta, 300 milliót szánnak a Terror Házát szatellit intézménye, a XX. Század Intézet által megvalósítandó Új világ születik című tárlatra, melynek még nincs pontos megnyitási dátuma, de a főigazgató asszony szerint májusban készen lesznek vele. A kiállítás installációit az Andrássy úti múzeum és a Sorsok Háza látványvilágát is tervező F. Kovács Attila tervezi. A szakmai programot Békés Márton, a XX. Század Intézet kutatási igazgatója állítja össze, de tudományos tanácsadó testület elnökének, Schmidt Máriának az elképzelései előtt sem látszanak különösebb akadályok tornyosulni. E testület tagjai: Gerő András, Balogh András, Batta András, Diószegi István, Izsák Lajos, M. Kiss Sándor, Manherz Károly.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke magyarul próbálta meg elhajtani a BBC angolul érdeklődő újságíróit, majd egy cinikus közleményben kommentálta a történteket. Az esetet az ATV örökítette meg videón.

Első kérdésem: igaz-e a befolyásos körökből származó értesülés, hogy 2015-től az adóbevallást nem kell kitölteni, elég filctollal a fedlapra keresztben ráírni, hogy CSALÁDI ÖSSZEFOGÁS? Sok felesleges adminisztrációtól szabadítaná meg az országot, ha így lenne. Az elmúlt évben több példát is láttunk arra, hogy ez működő modell. Joggal tételezem-e fel az adóhatósági gyakorlat ismeretében, hogy igazából senkit sem érdekelnek az aprólékos vallomásaink? Mert akkor hagyom, van jobb dolgom.

Magyarország rendőrsége kategorikusan visszautasítja az Ökotárs Alapítvány 2015. január 29-én 12 óra 53 perckor az Országos Sajtószolgálat útján közzétett közleményét, amelyben politikai nyomásra történő eljárásnak minősíti a 2014. december 19-éig ellene folytatott nyomozás keretében végzett házkutatást és lefoglalást.
Eszerint a közlemény szerint tehát a nyomozás az Ökotárs Alapítvány ellen folyik. Igen ám, de a törvény szerint büntetőeljárást csak ismert vagy ismeretlen természetes személlyel szemben lehet folytatni. Alapítvánnyal, szervezettel, céggel, egyesülettel szemben nem. A rendőrségnél azonban valószínűleg tényleg úgy gondolják, hogy nem valakivel szemben, hanem valami ellen folyik a nyomozás – ez okozhatta ezt a freudi elszólást is.

Az exállamtitkár Illés Zoltán kiszólása a bármely pozícióba(n) bevethető Pelikán elvtársak kormányzásáról hírlapi szenzáció, koromsötét vízió, de nem reveláció. Évtizedeket töltöttem el főhatóságoknál: a romló trend volt az egyetlen biztos vonás. Mostanra egészen mélyre süllyedt a kormányzati igazgatás szakmai hitele, jogi nívója, megalapozottsága. Amatörizmusát emlegetik, csakhogy az amatőr szereti, önzetlenül űzi a passzióját. A dilettáns nem szereti, nem műveli értőn, csak uralja a dolgát: se hall, se lát Dömötör.

„A láthatatlan hadjáratnak nem a megtakarítás a célja, mert… ezekkel a csatákkal mindössze 24 milliárd forintot spórol a költségvetés. Ennél egy kis offshoros gázüzleten is kétszer annyit lehet nyerni. A cél az ’ellenség’ megsemmisítése. Hadat visel saját népe ellen.”
Orbán Viktor, aki – a saját függetlenségét az ország függetlenségének hazudva – látványos háborút vív Amerika, Európa és a „belső ellenség” ellen, már 2010 óta láthatatlan hadjáratot folytat az öregek, a betegek és a szegények ellen. Nincs rájuk szükség, pusztuljanak! Míg az Amerika és Európa elleni háborúban esélye sincs a győzelemre (bár a vesztes háború árát nem ő, hanem mi fogjuk megfizetni), a láthatatlan hadjáratban nyerésre áll. Ez a hadjárat csendben folyik, nem reklámozza a tömegtájékoztatást 95 százalékban uraló kormánypropaganda, csak a jóval kisebb hatókörű ellenzéki sajtó ad hírt egy-egy csatájáról.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Stephan Löwenstein cikkét közölte: A Kelet és Nyugat közötti résben. Merkel szövetségi kancellár Magyarországra utazik – és éppen hogy csak megelőzi Vlagyimir Putyint.

A Berliner Zeitung Merkel Orbánnál, nem sokkal Putyin előtt címmel közölte Frank Herold cikkét. A kicsi Magyarország hangja csak nagyon ritkán tesz szert geopolitikai súlyra. Márciusban megint ez a helyzet. Akkor egyhangú határozattal meg kell hosszabbítani az Oroszország elleni szankciókat, amelyeket a Krím annektálása miatt hirdettek meg. A szankciók Magyarország igenje nélkül csendben kimúlnak.

Budapest — Pár hónapon belül gyökeresen átalakul az egészségügy: kórházi ágyak szűnhetnek meg, osztályokat vonnak össze, kórházakat zárhatnak be április 1-jéig.

1 Comment

  • Jó lenne,ha mindenki leszokna a „kommunizmus idején” fatális tévedésről,mert az soha,sehol nem valósult meg,csak egy ideológiai álom volt…!Egyébként Orbán megjegyzése végtelenül ostoba,mert a szocialista rendszerben veszélyes volt a hatalmon lévőket kritizálni:a kritika demokratikus országokra jellemző megnyilvánulás!
    Horn Gábor(volt SZDSZ)nevetséges,amikor tagadja,hogy Magyarországon diktatúra lenne,szerinte csak „államkapitalizmus” van,elfelejti,hogy az „illiberális” berendezkedés ennél lényegesen több!