Orbán Ráhel és az MTI: Külön szabályok vonatkoznak a kormányfő lányára?

2015 január 31 10:59 de.4 hozzászólás

Közérdekű adatigényléssel fordult az MTI-hez Vida Tamás az Átlátszó Ki Mit Tud adatigénylő oldalán keresztül Orbán Ráhel pénteki közleményével kapcsolatban. A miniszterelnök lánya ugyanis a Magyar Távirati Irodán keresztül tette közzé közleményét, amelyben azt írta, jogsértő módon a családi nyaralásairól készül képek kerültek ki az internetre.

Az MTI-hez elküldött közérdekű adatigényléssel az Orbán Ráhel és az Üzleti Sajtószolgálat közötti szerződés másolatát szeretnék megszerezni, amely a közlemény kiadásáról szól, az MTI-OTS (Üzleti Sajtószolgálat) ugyanis hivatalosan „üzleti vállalkozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli”, de ennek megszabott ára van.

Az MTI honlapja szerint 600 leütésig (szóközökkel együtt) a sajtóközleményeket 11 ezer forintért teszik közzé, Orbán Ráhel közleménye pedig szóközökkel együtt 269 karakterből állt,vagyis elvileg ennyit kellett, hogy fizessen a hírügynökség szolgáltatásáért.

Tavaly júniusban az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül tette közzé Barcza György, a Napi Gazdaság akkori főszerkesztője, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelenlegi vezetőjének közleményét, mi szerint „kizárólag társadalmi szervezetként bejegyzett civil szervezeteknek” biztosítják az Országos Sajtószolgálat használatát, bár a szabályzat szerint közéleti személyiségek, valamint magánszemélyek is tehetnek közzé állásfoglalást, ha róluk hírek jelentek meg különböző médiumokban.

Álljon itt a megkeresés.

Feladó: Vida Tamás
2015. január 30.
Tisztelt MTI Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1)
bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre

az Üzleti Sajtószolgálat és Orbán Ráhel közötti szerződést ami
alapján 2015. január 30., péntek 16:39 kor MTI közleményt
jelentetett meg.

Az Infotv. 30. § (2) bekezdése szerint kérem, hogy a másolatokat és
az egyéb igényelt adatokat elektronikus úton szíveskedjen részemre
a feladó e-mail címére megküldeni.

Ha az igényelt adatokat bármely okból nem lehet e-mailben
megküldeni, akkor kérem, hogy azokat a kimittud.atlatszo.hu
weboldalon töltse fel.

Az Infotv. 29. § (3) bekezdése szerint adatigénylésem során a
szkennelés költségén kívüli költségek megtéríttetésére nincs mód.
Kérem, hogy előzetesen elektronikus úton tájékoztasson arról,
amennyiben a kért iratmásolatok szkenneléséért költségtérítés
megállapítására kerül sor. Ebben az esetben kérem, hogy a
tájékoztatásban mellékeljen dokumentumlistát, dokumentumonként
tüntesse fel az oldalszámot és a szkennelés költségét.

Kérem, hogy abban az esetben, ha az igényelt adatoknak csak egy
részét tekinti megismerhetőnek, az Infotv. 30. § (1) bekezdése
alapján azokat az adatigénylés részbeni megtagadásával együtt
küldje meg számomra.

Segítő együttműködését előre is köszönöm.

Kelt: 2015. január 30.

Üdvözlettel:
Vida Tamás

Nem mellesleg a miniszterelnök lánya saját maga hozta létre a mikroblog-oldalt magánfelhasználásra, azonban a link rossz kezekbe kerülhetett, de egyébként sem bonyolult rátalálni.

A Tumblr-oldal így kezdődik:

Szia Anyu es Apu!!
csinaltam en is egy oldalt, es most felteszem a nyari kepeket.
Eloszor a horvatorszagiakat.Kommentart nem irok, mert szerintunk a kepek magukert beszelnek.Sacival nagyon jokat nevettunk.Azt hiszem sikerult megoriznunk annak az egy hetnek a hangulatat.
Jo kep nezegetest!
puszi R G S R F

Nos, akkor miről is beszélünk? Csak nem arról, hogy Viktor Orbán kiszólt a belsőn Gizikének, hogy ugyan, hívja már fel neki az MTI halljakendjét, mert a lányának fontos közlendője lenne, úgy országosan?

4 hozzászólás

  • Ezzel a pénteken közreadott hírrel a Magyar Távirati Iroda megsértette saját szabályzatát. Orbán Ráhel ugyanis magánszemélyként nem jogosult a nemzeti hírügynökségen keresztül közleményt kiadni.

    Valójában nem is tette, ezt az MTI szervilis vezérkara változtatta nemzeti üggyé. Ráhel ugyanis az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service – OTS) felületén adta közzé üzenetét. Ez a szolgáltatás üzleti vállalkozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli, s nem része az MTI hírfolyamának.

    „Szolgáltatásunk segítségével több, mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)” – írja honlapján az MTI, mely ezt a kitételt ezúttal nem tartotta be.

    A látszólagos MTI hírré konvertált anyagból viszont nem derült ki, melyik gazdasági társaság fizette ki a közlést.

    Az OTS hírei a beadó cégeknek ugyanis pénzbe kerül. Az Orbán lány közleménye a legolcsóbb kategóriába – 11 ezer Ft,- + áfa – tartozik, mert 600 karakternél rövidebb.

    Ez azonban nem számít valódi MTI hírnek. Ahogyan egyetlen magánszemély sem adhat ki hasonló információt a nemzeti hírügynökségen keresztül.

    A hír második része szerint az MTI megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte: „a miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy kár fényképeket lopkodni; aki kíváncsi a családi nyaralásukra és arról fényképet kér, szívesen ad bárkinek, nem kell ellopni”.

    Vagyis a szabadon felhasználható képek miatt nincs helye jogi eljárásnak – értelmezhető a miniszterelnöki közlés. Tehát az egész Ráhel-fenyegetésnek így nincsen semmi értelme.

    Veress Jenő/Népszava

  • Így is érdekes a sztori, de igazából nem erről szól a dolog. Ha megnézzük a közelmúlt eseményeit, ugye volt egy kis botrány a fiatalasszony körül, amikor is tiltott helyekre szervezett kirándulást az osztálytársainak. Mint tudjuk, törvény szabályozza, hogy ki és milyen körülmények között léphet a királyi páholyba.
    Amikor kezdtek felcsapni a botrány hullámai, gyorsan kreáltak egy ellen-botrány gumicsontot. Ezen rágódjatok, ne a törvénysértésen. A körülmények arra mutatnak, a leányka hozta létre, és tette közzé a lapot. Ha nem szabályozom le, ki férhet hozzá, minek csodálkozom, ha más is látja? Egyre inkább látszik, elterelő műbalhé az egész.

  • Volt egy magyar sláger. Így kezdődött: Sárika egy kicsikét butácska… De hát Rasikát se egy IQ bajnok nevelte…

  • talalom: Ráhel személyét illetően kijelenthetjük, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban 😀
    Kezdem érteni, miért Svájcban tanul, amikor van hasonló témavezetésű felső fokú oktatási intézmény itthon is: azért a pénzért tuti, hogy eljut a diplomáig.
    Hol fogja hasznosítani, az más kérdés. Legfeljebb apuci vesz neki egy szállodát, vagy éttermet, ahol biztosan szükség lesz egy diplomás konyhalányra 😛