A kommunizmus áldozatainak épül óriási emlékmű Kanadában

2015 február 4 10:59 de.113 hozzászólás

A kommunizmus több mint százmillió áldozatának épül egy masszív, betontömbökből összeállított emlékmű Kanada fővárosában, pusztán néhány lépésre a parlamenttől. Az öt millió dollárba kerülő emlékművet a kanadai Legfelsőbb Bíróság és a Nemzeti Könyvtár épülete közötti területen állítják fel, mely föld értéke egy millió dollárra tehető. Összesen 3 millió dolláros kanadai állami támogatással épül az emlékmű, de a kiválasztott helyszín miatt kemény bírálatot is kapott a projekt, többek között a The Globe and Mail című napilaptól, melynek egyik szerzője egyenesen katasztrófának nevezte az ötletet. „Csak egy idióta tagadná azt, hogy sok millió ártatlan ember lett a kommunizmus tragikus áldozata. De ez a szám meg se közelíti a kapitalizmus áldozatainak arányát”–írja Roy MacGregor a The Globe and Mailben.

Az Ottawába tervezett Kommunizmus áldozatai című emlékmű.

Az Ottawába tervezett Kommunizmus áldozatai című emlékmű.

Az absztrakt emlékmű egymásba hajtott óriási betonlapokból fog állni és ezen összesen 100 millió „emlékezet-kocka” lesz elhelyezve, mely az áldozatokra hivatott emlékezni. Shirley Blumberg tagja volt az emlékmű design-ját kiválasztó bizottságnak és elmondta, hogy ő ellenezte a végül nyertes pályázatot. Szerinte „túlságosan brutalista” az emlékmű terve és a higgadt, mély reflexió helyett, csupán arra ösztönzi a látogatókat, hogy a „gonoszságra” fókuszáljanak. Blumberg arra is rámutatott, hogy a kanadai nemzeti múlt szempontjából ennyire központi helyre elhelyezett emlékmű „eltorzítja” és „meghamasítja” az ország történetét. Itt arról van szó, hogy az emlékmű a Confederation Boulevard-on (Konföderációs Sugárút) épül fel, ami egy számos utból összeállított történelmi negyed (és lényegében körút), melynek célja, hogy Kanada 1867-es megalakulására emlékeztesse a helyi lakosságot és a látogatókat. Ebbe a narratívába – egyesek szerint – nem illik bele a kommunizmus áldozatainak állított emlékmű.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai c. emlékmű tervrajza.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai c. emlékmű tervrajza.

Én ezt valamelyest megkérdőjelezném, hiszen több millió ember menekült Kanadába kommunista rezsimek elől (többek között anyai nagyapám, aki 1956-ban szabadult egy magyarországi börtönből). Mára ez a sokszínűség és a menekültek által hozott narratívák Kanada történelmének meghatározó részei.

De David Daubney, egy korábbi parlamenti képviselő levelet írt Stephen Harper kanadai kormányfőnek és elmondta, hogy az emlékmű az ötvenes évekbeli amerikai „vörös félelemre” emlékezteti őt. A Legfelsőbb Bíróság elnöke – Beverley McLachlin – emlékeztette a kormányt, az emlékműnek átadott területet korábban egy új, a Pierre Trudeau néhai miniszterelnök után elnevezett épületnek szánták. „Az emlékmű által közvetített kilátástalanság és kegyetlenség összeférhetetlen a kanadai igazságszolgáltatással”–tette hozzá McLachlin.

Az emlékmű-projektet a Tribute to Liberty nevű civil csoport kezdeményezte. A csoportot elsősorban kelet-európai bevándorlók és leszármazottjai alkotják, azon belül többségben lengyelek és ukránok. Elmondásuk szerint, több mint 8 millió kanadai állampolgár olyan országokból származik, amelyekben óriási pusztítást végzett a kommunista diktatúra. A szervezet honlapja külön kiemeli, hogy 1956 és 1958 között, több mint 37 ezer magyar állampolgár menekült Kanadába, a hetvenes években pedig több mint 70 ezer vietnámi.

„Az első, 1917-es kommunista rezsim megalakulása óta, tömegesen kerestek menedéket és biztonságot Kanadában a kommunista országokból érkező bevándorlók”–áll a szervezet honlapján.

Az emlékművet egy torontói Team Kapusta nevű csoport tervezte. „Az emlékmű a fiatal kanadaiakat fogja oktatni a kommunizmus horrorjairól”–jelzi a Tribute to Liberty csoport.

„Az emlékműnek köszönhetően, valamennyien el tudunk majd gondolkodni a kommunizmus szomorú örökségén és az elnyomáson”–tette hozzá Shelly Glover, Kanada nemzeti örökségéért és hivatalos nyelveiért felelős miniszter.

Az emlékmű 2016-ra készül el.

113 hozzászólás

  • sharapova2008

    Jó lenne valamennyi ideológiai oldalon tudomásul venni,hogy KOMMUNIZMUS a világon SOHA, SEHOL A GYAKORLATBAN NEM LÉTEZETT, EZÉRT ÁLDOZATAI SEM LEHETTEK! Mindvégig illuzórikus eszmerendszer maradt, jelenleg főként a jobboldal használja annak lejáratására!

  • sharapova2008
    2015 február 4
    9:05 de.
    Elméletben igazat adok a hozzászólásnak, de csak filozofikus szőrszálhasogatás. A filozofáláson túllépve a népi diktatúrák a hatalmul megszilárdítása érdekében éppúgy rengeteg embert legyilkoltak, mint a jobboldali diktatúrák. Lehet, hogy amikor már szilárd hatalmuk volt, még középkategóriás életet is biztosított, de a diktatúra mindkét oldalon ugyanaz. Mindössze a gyilkosságok indoklása más.
    Ebből az következik, hogy a szélsőségek ugyanolyan jellemzővel rendelkeznek, csak a színük más. Ha nem akarunk gyilkolni, a liberális demokrácia a középút, és a valódi parlamentizmus. Minden más már tartalmaz diktatórikus eszközöket.

  • -es tessek mar mondani miert eppen Canadaban??? Ott hol volt olyan hogy kommunizmus? mikor?

  • ideje volt, hogy a szoc/kommunizmus áldozatainak IS emlékművet építsenek.
    Aki ellenzi, az megérdemelne egy pár év internálást Recskre, például.

  • sharapova
    Welcome to the Holodrom.org.uk site !!!

  • Tiszteletre méltó,

    hogy Kanada megemlékezik egy komoly emlékművel a kommunizmus sok millió áldozatáról.
    Ha sűrűn látogatott, méltó helyen épül, az jó.
    Hogy maga az emlékmű esztétikailag milyen, megfelel e a célnak, az egy másik kérdés.
    Én úgy gondolom, akkor megfelelő, ha 20(…100) év múlva is egy arra járó azonnal tudja, vagy kis nézelődés után el tudja olvasni, miről szól az emlékmű. Nem tudom, ez a terv megfelel-e ennek?
    Pl. a Felvonulás téri 56-os emlékmű borzalmas, ronda, és jellegtelen, nem tudni mire épült (jellemző módon a maszop-szadesz kormány alatt…)
    Csak remélni merem, a kanadai nem ilyen lesz.

  • Figyelő
    2015 február 4
    11:33 de.

    Igen, pl. Faludy György is tudna Recskről mesélni, ha élne, de végül is életében azért „pár helyen” szót ejtett mégis róla:

    Faludy György életrajzi regényében az ávós őrnagy beszéde jellemzi az 1953. szeptemberi szabadon bocsátások légkörét:

    „A Magyar Népköztársaság nevében bocsánatot kérek öntől azért az igazságtalanságért, jogtalanságért és méltatlanságért, melyet el kellett szenvednie. …figyelmeztetett, hogy a törvény hatévi fegyházbüntetést ír elő, amennyiben rabságunk körülményeiről, helyéről, okairól akár bármit is elárultunk. Azzal a jó tanáccsal szolgálhat, hogy a kérdezősködőket jelentsük fel, közvetlen hozzátartozóinknak pedig mondjuk, hogy tanulmányúton voltunk a Szovjetunióban.”

  • enterprise
    2015 február 4
    2:10 du.
    Egyetértek, borzalmas a budapesti 56-os emlékmű. Semmit sem fejez ki. Remélem, hogy egyszer kidobják és megfelelő emlékművet állitanak fel. Pl. menekúlő magyarokról…..

  • HunCanada
    2015 február 4
    3:17 du.

    Igen az idézet igen jellemző arra a korra.
    Itt említem meg, hogy 2005-ben a budapesti könyvnapon még találkoztam Faludyval és autogramot is kaptam tőle…
    Faludy a fiatalságom nagy költője volt, barátaimmal együtt probálltuk szavalni Villon fordtását, annak verseit.

  • Ha ezek az emlékműállítók mindenáron ragaszkodnak a kommunizmushoz, mint kategóriához, akkor be kell lássák azt is, hogy több-milliónyi SS és Vermacht katona, meg nyilas pribék is ezen „áldozatok” közé tartozik, akiket bizony a Kanadával is szövetséges felszabadító Szovjet Vörösadsereg söpört félre a Sztálingrádtól Berlin felé vezető győzedelmes és felszabadító útjából. Ezt akarják ???

  • Figyelő!

    Igen, igen ! „A menekülő magyarok”, akik száma 2010-től kezdve immáron megközelíti az egymilliót… – Csak Londonban van belőlük vagy 500’000 fő… 🙁

    .

  • Hun Kanada, hun meg Magyarország!

    Felhívnám tisztelt figyelmét, hogy az én édesapámat 1942-ben letartóztatták a háborúellenes március 15-i tüntetésen és kétévi Váci fegyházban letöltött börtönbüntetésre ítélték ezért. 1944-ben szabadult, ahonnan azonnal munkaszolgálatra ítélték, ahonnan soha többé nem szabadult. Ma is ott „nyugszik” főbelőve valahol Graz városának, egy akkor még sportpályaként nyilvántartott ugarföldjében…
    Ne akarjanak maguk onnan „igazságot” hirdetni, mert az igazság az így néz ki. Tudtommal Recsk nem volt megsemmisítő tábor…

    .

  • Nomegaztán…

    A maguk mai Führere, Orbanini mostani fene-nagy orosz barátság szelét befogva a lukas vitorláikba, Putyin vezér saját kezéből végre vegyék át a kulcsokat és anyagokat azokhoz a levéltári anyagokhoz és tárgyi bizonyítékokhoz, amely – eddig csak állítólag – e száz-millió áldozat tényét bizonyíthataná s amely corpus delicti-ket a sárgolyónkon bizony még senki sem látott. De nem ám…

    Tessék! Fritz Tamások és Szakály Sándorok meg a többi ál, akarom mondani él-történész rajta. Irány kifelé a volt szovjet irattárakba – mint azt a valóban kitűnő Dr Krausz Tamás egyetemi tanár meg is tette és a magyar megszállókról az összegyűjtött . t é n y a n y a g o t . egy 700 oldalas kötetben ki is adta – gyűjtsenek, kutassanak és tárják fel az igazságot de a mennyiséget is…
    De nem merik megtenni, hisz ezt már eddig is elkezdhették volna, mert saját-maguk sem hisznek ennek a hazugságtömegnek a bizonyosságában…
    .

  • helyesbítés:

    „…fene-nagy orosz barátság…” helyett: orosz b a r á t s á g a

  • Kedves Voronyezs !
    ˙

    Csak nem azt akartad írni(?) hogy Fritz Tamás, Szakály Sándor és – ezt én teszem hozzá – Répássy Róbert, meg az a Schmidt Mária nevű nőszemély is „legyenek férfiak” és konkrét bizonyításokkal előállva bizonyítsák a vádjaikat, ne pedig folyton csak propaganda szólamaikat harsogják…
    …És igazad van akkor is, amikor a számokat és arányokat követeled, mert a jobboldal még a holokauszt számait is folyton ezekhez a fiktív milliókhoz hasonlítja, hogy utóbbi tényt minél inkább relativizálhassa…

    .

  • Döngölő!

    Hű de rátapintottál a lényegre, amikor a szakadatlan relativizálási szándékukra figyelmeztetsz.
    Itt van például ez a HunKanada. Nem véletlen, hogy épp Faludyt hozta fel példaként. El kell ismerni, ügyes, hogy a kontraszt kedvéért őt választotta, hogy még inkább kiemelje a még nekik is „jó zsidó” ritka példáját…

  • Dubois: gondolom, Figyelőt akartál írni, mivel ő volt az, aki HunKanadának címezve írta a „nekik még jó zsidó” értelmű hozzászólást.

  • voronyezs
    2015 február 5
    5:28 de.

    Kedves Voronyezs!

    Valamit benézett, félrenézett, félreértelmezett. Mellesleg ki mondta, hogy Recsk megsemmisítő tábor volt? Nem baj, kívánok önnek szép gondolkodással teli napot. Édesapja miatt pedig őszinte részvétem, ez egy óriási és feldolgozhatatlan tragédia önnek és a hasonló sortársainknak.

  • Dubois
    2015 február 5
    6:45 de.

    Düboá, Faludy-t azért hoztam példaként, mert Figyelő szóba hozta a recski munkatábort és ha már Kanadai Magyar Hírlap akkor relevánssá tettem, közös nevezőre hoztam Kanadát és Recsket. Az egykor Torontóban is élt Faludy így került ide példaként, mint aki megjárta a recski munkatábort.

  • 😉

  • Voronyezs,
    Recsk nem volt megsemmisítő tábor, munkatábor volt, mint a többi.
    Ennek ellenére azok zsidók, aki Auschwitz után oda kerültek, nem élvezték. De a nem zsidók sem élvezték.
    Amellett, hogy sokan nem élték túl. Ugyan úgy mint Auschwitzet, Dachaut, Mauthausent, stb. Németországban. A Gulag táborokat a Szovjetunióban. Vagy Jugoszláviában, Kínában, Vietnámban, Kóreában stb.
    Mellesleg az angolok! után(Dél-Afrika) az első koncentráció táborokat a Szovjetunióban létesítették, párt utasításra (jóval a németek előtt), ez volt a Gulag (szigetcsoport…).

  • enterprise: nem ártott volna Recsk témájában elolvasnia Faludy ide vonatkozó visszaemlékezéseit. Persze, lehet, hogy azok közt a könyvtárnyi könyvek közt, amiket elolvasott, nem volt meg az a két kötet. Pech.
    A szoros értelmében – definitíve – nem volt megsemmisítőt tábor, de sajnálatos módon az ottani körülményekbe is bele lehetett halni. Gondolom, a gúzsba kötés kifejezetten munkatábori eljárás volt.
    A Gulag-szigetcsoport is munkatábor volt, nem KZ, de hát, magának valszeg Szolzsenyicin is – meg még elég sok minden – kimaradt.
    Ez a hozzászólása ismét csak végtelenül cinikusra és alattomosra sikeredett, de hát, csak a szokásos formáját hozta.

  • Ille, Szolzsenyicin könyvét olvastam. Abban a munkatáborban miről írt és amiben volt, bizony voltak halálesetek is.
    Nem csak a náci táborokban haltak meg a foglyok, éhezéstől, munkaviszonyoktól stb.

  • Ille István
    2015 február 5
    7:18 de.
    Ezt cikkelyt most láttam. Én soha nem utaltam fajokra, főleg nem a zsidokra.

  • Figyelő: a kutyát sem érdekli, hogy mit olvasott, és mit nem. A céltáblára enterprise cinikus hozzászólás volt feltűzve.
    Amúgy hozzászólásának nem sok értelmét látom, de ez legyen az én bajom. Hacsak nem akart besorolni enterprise mögé. Javaslom, ez esetben tartson illő távolságot, elég seggszaga van az illetőnek.

  • Figyelő: valóban igazán kultúrjobboldaliként szólalt meg. Egész mentalitása – legalábbis, amit eddig itt elővezetett – szöges ellentétben áll Faludy költészetével.
    „HunCanada
    2015 február 4
    3:17 du.
    Igen az idézet igen jellemző arra a korra.
    Itt említem meg, hogy 2005-ben a budapesti könyvnapon még találkoztam Faludyval és autogramot is kaptam tőle…
    Faludy a fiatalságom nagy költője volt, barátaimmal együtt probálltuk szavalni Villon fordtását, annak verseit.”

    Faludy sajnálatos módon nem lehetett a maga fiatalságának költője, mivel a maga lepattanásáig – bocsánat, üldöztetés elöli meneküléséig – indexen volt.

  • Ille István
    2015 február 5
    11:39 de.
    Igaz, hogy indexen volt, de a Villon balladák forditása mégis kökézen forgott. Már Ille tudhatná, hogy mindig igazat írok.

  • T. Hun Kanada !

    5,28-as kommentemben kivételesen nem azért említem meg apám és ezzel együtt a család tragédiáját, hogy sajnáltassam magam. Nem.
    Hanem azért, hogy kimondhassam, de véletlenül a következő szavakat nem mondtam ki azt, hogy . e z z e l . s z e m b e n . R e c s k . nem volt megsemmisítő tábor.
    Ugyanis a magyar munkaszolgálatosok eleinte csak az embertelen körülmények miatt haltak meg, bár időnként aknamezőre is zavarták őket a magyar tisztek és tiszthelyettesek, meg a keret egyéb pribékjei, ám a végére már igazi halálgyárrá változott az egész. Lásd Radnóti Miklós és társai halálmenetét.
    Miért nem lehetett az erőltetett gyalogmenetet nem bírókat inkább az út mellett hagyni, vagy beszállásolni őket parasztházakba??? Na, miért?! Költői a kérdés, bár jó lenne egyszer már végre egyetlen ésszerű válasz a tettesektől, vagy fogadatlan prókátoraiktól. Ilyen nincs, és nem volt. Többek közt ezért „feldolgozatlan” az apám lemészárlása, mint Radnótié, vagy a többi magyar ártatlan munkaszolgálatosé is…
    Az volt aztán a haláltábor, ha tetszik, ha nem, amelyet nem ám a GULAG termelt ki, hanem a magyar hungarizmus, amely náci irányzat 25 éve ismét és egyre mozgolódik és íme, a fenti cikkben tárgyalt emlékművet akar állítani Kanadában, valamint kitörési túrát tervez „budapesti nyilas-náci kitörés” 70. évfordulójára.
    Ezt(!) valóban nehéz feldolgozni kedves Hun Kanada…
    .

  • István !

    Itt mindenkit üldöztek.
    Hofi adta elő például Hóbagoly (Boross Péter antallkormány belügyminisztere majd minelnöke) üldöztetésének szörnyű történetét:
    „…futottam utcáról utcára,üldöztek, bemenekültem egy nagy házba,üldöztek, lépcsőkön futottam a liftig, az fölvitt a felső emeletre, ott is üldöztek, onnan végig a folyosón, bemenekültem egy szobába – gyorsan kulcsra zártam magam mögött az ajtót – megnyugodtam, mert itt már otthon voltam… Az én szobámban… Leültem, elbújtam a hatalmas vezérigazgatói íróasztal mögé és kifújtam magam…”
    .

  • Ille,
    a gyengébbek kedvéért,leírom. Kommunizmus = nemzeti szocializmus, nincs nagy különbség a kettő között. Sem az áldozatok hatalmas tömege, sem a tervszerüen „alkalmazott” embertelenségben, kegyetlenségben. Erről szólt a hozzászólásom.
    Egy különbség van, a nemzeti szocializmus Németorságban lényegesen rövidebb ideig tartott, ezért arányosan az áldozatok száma talán kisebb. A kommunizmus a Szovjetunióban kb. 70 évig, Kínában…, Vietnámban…, Kambodzsában… (itt rövid volt, de hatékony…), Mo, Lo, Cso, NDK stb. sokáig, de: lévén mi Európához tartoztunk korábban, s máshoz szoktunk, másban szocializálódtunk lightosabb volt „csak” százezrekben mérhető a halottak száma. De a fizikailag, szellemileg elynomorítottak száma itt is 10 milliókban…
    Még ma sem hevertük ki.

    Ezt valaki(k) felismerte Kanadában. Minden tisztelet az övé(k)!

  • voronyezs
    2015 február 5
    12:52 du.
    Nyugodjon meg, nem hinném, hogy Kanadaiak nácik lennének és azért emelnék a kommunizmus áldoztaainanak emlékművet, mert azzal akarnának a náci világnk bármit mondani.
    A náci világ letünt örökre, már meg kéne értenie egyeseknek.
    A kommunistákról ezt nem tudnám elmondani, még mindig van belőlük egy pár maradék.

  • Figyelő !
    Ha a náci világ letűnt volna a kanadai magyarság sem lenne annyira megosztott, amennyire az. A mai magyar kormány mindent elkövet a régi szép hagyomány fenntartásáért a hungarizmus parazsának felszításával nap mint nap… A hungarizmus pedig a náci, azaz nemzeti szocializmus tulipános magyar változata, amugy egy az egyben azonos vele.

  • Enterprice!

    Marxnál ilyen baromságokat nem olvashat a kommunizmusról. Amit maga itt összehordott, az szemenszedett hazugság…

  • Figyelő: Faludy, mint ifjúságának nagy költője nem egyenlő a Villon-fordításokkal. Amit az igazságról ír, az általában az, amit maga annak tart. Ez eddig már sokszor bebizonyosodott.

  • enterprise: remélem, belátja, hogy dialektikában még akad bőven pótolni valója, ha definitive egyenlőségjelet tesz közéjük. A hozzászólása a munkatáborokról szólt, ami a Gulágot illeti, büntetőtábor volt, ami Kínát,Kambodzsát, Vietnámot stb. illeti, átnevelő tábor volt, másképpen gondolkodóknak.
    Nyugodjon meg, majd mi, gyengébbek eldöntjük, miről szólt a kommentje.

  • Dubois: szerint enterprice olvasott bármilyen ideológiai alapú könyvet? Marxot csak fegyveres fenyegetés hatására 🙂
    Amúgy én nem nevezném hazugságnak, mert az az igazság tudatos elferdítése, ami feltételezni, hogy enterprise tisztában van az igazsággal. De ő csak simán tudatlan, de látványosan tudja álcázni.

  • Figyelő ! Ne altassa a közvéleményt a náciveszély elmúlásával.

    A Jobbik/PolgáriKörök/MagyarGárda* = Orbán Viktor náci-szellemi termékei, egyelőre afféle taktikai pótlékok és tartalékok (már úgy 10-15 éve).

    Azaz;
    ezek, az arra hivatott szervezetek amelyek kimondhatják a Vezér náci mondanivalóit, az olyanokat is, amelyeket egy beiktatott miniszterelnök a hivatalos és nemzetközi etikett szerint nyíltan már nem mondhat ki. Ő mindig akkor alapított ilyeneket, és hasolóakat – mindig taktikai meggondolásból – amikor már közelinek látszott a kormányra kerülése…
    Ezek közül egyet ügyesen be is csempészett a parlamentbe, mint pártot, amely nagy nehézséget támasztott ebben az effajta politikájában – azóta ugyanis a Jobbik eljátssza a szelíd pitbullt, nyájaskodnak (gyerek-kutya propaganda stb.) miközben nagyobb balhékhoz már ők is, maguk helyett pl. a 64vármegye nevű tévéfelgyújtó rohamcsapatot küldik és nyilatkoztatják (ld.megszállási emlékmű).
    Egy biztos, az, hogy a Jobbik kapun belül leledzik nem veszélyezteti Orbán vezéri mivoltát. Őt, mint alapítót választáson nem lehet megbuktatni. A „legrosszabb esetben” is a köztársasági elnöki kormányzást bevezetve – most éppen erre készül(!!), már kidolgozás alatt van – egy esetleges Jobbik-náci-kormány [2018.?!] kézi vezérlését is ő maga látná el, Vona Gáborra már most, előre kiosztott joystick szerepével …
    ˙

    * Nem tudható, hogy a bíróság által betiltott MG, amely ez után gyorsan, jogászi segítséggel civil szervezetté alakult, azóta már hány tagját vette fel, építette tagjai sorába a Magyar Rendőrség (a BM – „a két pofon” jegyében).

    Ui: Megfigyelhető, hogy az ellenzékinek hirdetett ám valójában öleb, náci Jobbik a kritikáit mindig „a Fidesznek”, max. „a kormánynak” címezi, Orbán Viktor nevének kiejtése nélkül(!)

  • Egyedül Angela Merkel ismerte fel, hogy egy Orbánnak semmi keresnivalója sincs a gettóhalottakkal zsúfolt zsinagóga udvarán… Amúgy meg becsülettel visszadobta Scmidt M. Obersturmführer provokatív kísérletét egy a terrorházba szervezett relativizáló szeánsz meghívására…
    Köszönjük Angela !!!

  • Dubois: kétségtelen, Schmidt M. elég ferde szemmel nézte a történéseket!
    Cserébe kitüntette Pozsgai Imrét. Csak tudnám, honnan szerezte rá a jogot?

  • Amit ez az ember a hazájával tett az már rég orvosi eset.

  • Érdekes, hogy a cikk címével ellentétben a hozzászólások többsége náciveszélyről és nem a kommunizmus áldozatairól ír. Hogy van-e náciveszély, erről nekem a kettős állampolgárságról szóló 2004-es szavazás jut eszembe. Hiába kampányolt Tőkés László, Durai Miklós stb. az ellenszavazatokkal együtt sem jött össze annyi voks, hogy érvényes legyen népszavazás. Valószínű, ennyien sem mentek volna el, ha a kettős állampolgárságot nem kötik össze a kórházak privatizációjának kérdésével. Megjegyzem, a környezetemben a már magyar állampolgárságot szerzett erdélyiek sem voltak aktívabbak. A többség a magasztos nemzeti szolidaritás helyett inkább a hétvégi kiskertet vagy a nagymosást választotta. Hát, ennyire kell tartani a náciveszélytől.

    Viszont román, szlovák szerb nacionalizmus inkább van. Csak baloldali honfitársaink elfordítják a fejüket, mikor magyarokat ér atrocitás vagy hátrányos megkülönböztetés. Pedig, „aki nácikkal bratyizik, az maga is náci”. Vagy csak magyar nácizmus van?

  • jani: ki nem szarja le a másik nácizmusát? Az legyen a saját nemzetének gondja! A maga környezete meg, lássuk be, nem mérvadó. Mint ahogy az sem, hogy maga mitől tart. Szűk, provinciális, nem minta.
    Igencsak tetszik, hogy maga is kigúnyolja a NER-t. Vehetjük olybá, hogy kezdi felismerni a valóságot?
    Amúgy a náci veszély a jövőt érinti, a kommunizmus áldozatain meg már nem lehet segíteni.

  • Pontosan ahogyan sharapova is írja, egy soha a gyakorlatban meg sem valósult ( kivéve részlegesen pl. a spanyol polgárháború idején az anarchisták kezén levő területeken, az izraeli kibucokban, vagy más dolgozói tulajdonú, szövetkezeti vállalkozási formákban ) társadalmi rendszernek nem lehetnek áldozatai. Az 1917 – től az erre hivatkozó rezsimek mind a marxi elképzelések ellenében jöttek létre, s alakultak könnyedén vissza a legútszélibb módon kizsákmányoló klasszikus tőkés rendszereké.

    Csak nagy vonalakban: egy kommunista/szocialista berendezkedés alapvető jellegzetességei a termelő eszközök dolgozók általi ellenőrzése ( nem pedig államosított, központosított „tervutasításos” rendszer ) , a bérmunka ( bérrabszolgaság ) , valamint a pénz és tőke viszonyok felszámolása. Ezek egyike sem történt meg a kommunistának nevezett rendszerekben; a felsoroltakat csak államosították és a nyers, gyilkos erőszakkal hatalmat gyakorló pártállam, besúgóhálózatokkal, koncentrációs táborokkal, szögesdrótokkal, valamint a személyi kultusz és a az infantilis színvonalú indoktrináció okozta szellemi degenerációval súlyosbított ( én magam baloldali fasizmusnak becézem ) szörnyrendszerei voltak. Viszont egy dologban mind ezen rendszerek, mind jobboldali ellenfeleik közösek voltak: mindannyian többé-kevésbé sikeresen hitették el a közvéleménnyel, hogy ezek a szörnyrendszerek jelentenék a kommunizmust/szocializmust. Marx és más gondolkodók, valamint a demokratikus ( vagy pláne anarchista ) munkásmozgalom nagyjából annyira felelős ezen rezsimek bűneiért mint mondjuk az I. századbeli galileai rabbi a nevét kisajátítók, s tanításait annak ellentétévé kiforgatók által a későbbiekben elkövetett emberiség ellenes bűnökért ( bár ahogyan egy izraeli témájú angol nyelvű fórumon valaki cinikusan megjegyezte, végül is Jézus alapította a későbbiekben legnagyobbra nőtt izraeli start-up vállalkozást… ).

    A viccet félretéve, ha a nevezett emlékmű más helyszínen ( nem egy „össz-kanadai” szempontból fontos helyen ) , de főleg más néven valósulna meg, a lenini, sztálini, maoista stb. szovjet típusú diktatúrák áldozatainak ( közöttük rengeteg valódi kommunista és más baloldali ) emlékére semmi probléma nem volna vele; de így valóban a Kelet-Közép Európában jól ismert (szélső)jobboldali, rosszabb esetben egyenesen a nemzetiszocializmus bűneit relativizáló/tagadó demagóg félrevezetés gyanújába keveredik.

  • Ahhoz, hogy Orbánt a Jobbikhoz hasonlitja, azaz szinte Orbán sugallmára alakult párt lenne, nagy rosszindulatra vall. T.i. A Jobbik, a Fidesz mindekori ellenzéke, talán erősebben, mint a baloldal „egyesülve”!

  • Dubois,
    maga vak, süket, vagy mindkettő?

  • jani
    2015 február 6
    6:04 de.
    Kedves Jani,
    itt intelligens, értelmes válaszra ne várjon!
    Csakis egyoldalú válaszokat kap. Gondolom, megérti mit értek egyoldalú válaszokon.

  • A kapitalizmus áldozatainak száma is leírhatatlan, ellenben aki nem hiszi, csak nézze meg Charilie Chaplin Modern idők-jét… Rövid, de tökéletes keresztmetszet.

  • BrunszvikTeri

    dongoló

    Nem kell ahhoz moziba menni, de még a laptopot sem elővenni, csak ki kell sétálni egy magyar város, vagy falu utcájára, hogy meglásd a négymillió elnyomorodott szerencsétlen hajléktalan és/vagy koldus bármelyikét… Nekik, az őket legyilkoló .?. i z m u s . áldozatainak mikor állít emlékművet Kanada ???

    Olyan, hogy kommunizmus soha nem létezett, de olyan, hogy „nemzeti szocializmus”, az már számokkal, mint konkrét történelmi tényadatokkal bizonyított, és bizonyít ma is.

    Kanada véletlenül a II. Világháborúban nem a Szovjetúnió szövetségeseként verte le a náci fenevadat? Azt az ordast, amely ha akkor nem fognak össze ellene a Szövetséges nagyhatalmak, bizony nem sokára, már Kanadát is felfalja… De úgy ám !

    .

  • BrunszvikTeri

    Csatlakoznék Eleftheria eszmefuttatásához, bár korántsem vagyok annyira felkészült mint Ő.
    Úgy gondolom, hogy mivel a klasszikusok a „majd egyszer” létrejövő szoc. ill. kommunizmust egy szerves fejlődés következményeként feltételezték, tehát korábbi rendszer(ek) folyományaként.
    Ezzel azt is feltételezték, hogy addigra a vad – karvalynak is titulált jellegű – kapitalizmusnak törvényes utakon, igencsak fokozatosan kell majd kihalnia, és a demokratikus viszonyoknak, a termelőeszközök munkás-tulajdonára épített együttműködésének kell majd felülkerekedniük az „aki kapja marja” állapotokon meg a törvénytelen tulajdoni viszonyokon…
    Na a kommunizmus létrejöttének ezek az alapfeltételei még sohasem valósultak meg, így aztán mint olyan az a rendszer nem is létezett.

  • Marxékkal egy időben a kommunizmust a polgári teoretikusok az általuk felvázolt társadalmi fejlődés több vázlatpontja közül, azok legtávolabbi lehetőségét kommunizmust választották ki Mumusnak. Azért a legtávolibbat, mert ez már csak a távolsága, a feltételek hatalmas sokasága okán is szinte fantazmagóriának, sőt őrültségnek tűnhetett a kortársak számára ahhoz, hogy a műveletlen tömegek csak legyintsenek rá… Nem véletlen, hogy ugyanezt a vulgarizáló és lejárató propagandát művelték a darwini eszmékkel is, melynek rengeteg pozitív példája közül természetesen a Majom-hasonlatot emelték ki, mint számukra „lehetetlen” alternatívát.
    A két fenti példa még ma is, mint elfogadhatatlan, sőt inkább megvalósíthatatlan, de főleg gúnyolandó és szabadon mocskolható elméletekként él a bonyolultabb összefüggéseket felfogni képtelen, vagy érdeküknél fogva ezeket ösztönösen tagadó emberek szemléletében. Közben persze a tudomány egyre inkább meghaladja és cáfolja az ilyenek „hiten” és nem utolsó sorban gyűlöleten alapuló szándékát, mely hiányosságukat ilyen és hasonló emlékművekkel akarják meghaladni. Bár tény, hogy a beton kemény és időtálló érv, ám a történelmi szükségszerűség még annál is időtállóbb szellemi erő.

  • DonGolo
    2015 február 5
    1:32 de.
    Attól, hogy a kommunista hatalom (a nyugattal összeállva) legyőzte édes-mostoha testvérét a nemzeti szocialista hatalmat, ettől még embertelen, kegyetlen, gyilkos diktatúra maradt. S ettől még sok millió ÁRTATLAN áldozata van, akik nem a katonák közül kerültek ki. Emellett a kommunizmus nem csak szovjet zászló alatt pusztított, hanem spanyol, vietnámi, kínai, kambodzsai, magyar, cseh, lengyel, jugoszláv, albán, koreai stb. zászlók alatt is. Sok millió embert, ezekről kell, s szól az emlékmű.
    S azért is, mert mai napig erős a törekvés rózsaszínűre festeni a kommunizmust. Nem lenne jó, ha feltámadnának az ordas kommunista eszmék.
    Be vannak tiltva a nemzeti szocialista pártok, de nagyon sok helyen nyugaton nincsenek betiltva a kommunista pártok. Ez a kettősmérce elfogadhatatlan, nyugatnak, s a mai generációnak meg kell tanulnia a kommunizmus bűneit.

  • BrunszvikTeri
    2015 február 7
    5:31 de.
    Igaza van kedves Teri, az igazi kommunizmus soha nem létezett.
    De létezett egy olyan diktatura, ami annak hívta magát, vagy szocializmusnak. Tudja miért nem jött soha létre az ideál kommunizmus?
    Én megmondom: mert az emberi természet és individuális ember erre nem képes.
    Nem azért mert „aki kapja marja”, hanem azért aki okos és dolgozik eredmények elérésért az szerzi meg, nem az aki lusta é tátott szájjal vagy kézzel várja, hogy a MÁSIK eredményéből éljen-

  • No lám csak, egy-két órával 6,13-as kommentem után, Brunszvig és Dongoló számára címezve máris megjelentek azok a baglyok akiket már előre lefestettem.
    Bár ott példaként nem említettem a cáfolók azon típusát, akik legalább annyira jellemzőek, azokat, akik „az emberi természetre” hivatkozva tartják lehetetlennek a társadalmi evolució pozitív végkimenetelét. Pedig ez a népszerű álláspont rendkívül hatásos propaganda eszközük az ilyen érdekköröknek, mint a fenti enterprisenak és Figyelőnek is.
    Jómagam is néha hajlamos vagyok bedőlni ennek az érvnek[nem érvrendszer, mert rendszer az nincs benne, csak a punktum és kész kijelentés], de utána végiggondolva az emberiség XIX-XX.századi szociális fejlődését, be kell látnom, hogy minden szörnyűsége ellenére azt kell megállapítanom, hogy az emberiség átlagéletkora, a még száz éve se kiépült közgyógy ellátásnak köszönhetően igen magasra szökött. És nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy például Magyarországon 70 esztendő alatt a nyugdíjas korosztály osztállyá nőtte ki magát, olyan osztállyá, amellyel a mindenkori politikai erők, mint „ütőképes!” választási tényezőként számolnak, holott a nemzeti jövedelem létrehozásából nem, vagy csak igen kis mértékben veszik ki a részüket. Gondolom a fent említett (10,26h és 8,48h) kommenttársaim is, így vagy úgy, de e társadalmi osztály részesei… Más lapra tartozik, hogy ezen ellátások minősége történelmi állapotukban éppen milyenek, és mennyire elégítik ki a társadalom komfort igényeit, de vannak és egy hatalmas fejlődés eredményeként funkcionálnak. … És úgy léteznek, hogy 100 évvel ez előtt még hírük hamvuk sem létezett. Akkor még a nők választási jogaiért is harc folyt, nemhogy bármiféle társadalmi hálóról akár csak szó eshetett volna. E történelmi áttékintés során nem hagyható ki a szovjet-Oroszország (még korántsem kommunizmus) létrejötte, amely kísérlet többek közt az említett ellátások ígéretével, majd nagyfokú megvalósításával kesztyűt dobott a kapitalizmus elé, melynek a fejlettebb részei ezt a kesztyűt felvették és fokozatosan beépítették a helyi, addig nem is létezett szociális rendszerükbe. Nem rég, ezen a fórumon, valamelyi kommenttársam megjegyezte, hogy a kapitalizmus alkalmazkodó képessége rugalmas és ezzel messzemenőkig egyetértve sem kételkedhet abban sem senki, hogy majd egyszer(!) éppen ez a rugalmasság hozhatja majd meg az elvárt fejlődést. [Hozzátenném, hogy az USA-ban még ma is éles vitákat, sőt néha háborús állapotokat vált ki a szociális reformok állami bevezetésének csupán az ígérete is.]
    Tehát, mindezek az elért – ma már természetesnek tűnő járandóságok – „társadalmi vívmányok” mi mások lennének, mint egy világméretű azaz globális szerves fejlődés eddigi, ámde jórészt visszavonhatatlan részeredményei, melyek súlya csakis történelmi léptékkel mérhetők. A történelem ma is itt zajlik körülöttünk, ezen az immár a gazdaság evoluciója okán törpévé zsugorodott bolygón, ám a távlatok végtelenek.

  • Enterprise!

    A német tengeralattjárók 1943-ban már lőtávolságon belül ott cirkáltak az amerikai partok közvetlen közelében.
    Csak egy hajszál híja volt annak, hogy az Egyesült Államok és Kanada is nem esik áldozatul a náci hordának. Ezt a hajszálat úgy hívták, hogy Szovjetúnió. Ez az ország ha önmaga óriási áldozatok árán nem veri vissza azt a „villámháborúnak” becézett, a náciktól megszokott önhitt melléfogást, akkor a nyugat minden porcikája Észak-amerikástól is . o d a v é s z …
    A SzU honvédő háborúja akkora német erőket kötött le, hogy a nemzetiszocialista hadigépezet kénytelen volt idejekorán e világhódító terveit szinte már majdnem a cél előtt feladva menekülésbe fogni, és teljes erejéből eredménytelenül próbálta megakadályozni a végső kapitulációt. Minden esetre „mint a villám” egyfolytában rohantak visszafelé Sztálin-grádtól Berlinig, ami már önmagában sem volt egy kis teljesítmény, ám eközben a felperzselt föld taktikáját alkalmazva gyilkoltak és romboltak, akit és amit csak értek…

    .

  • BrunszvikTeri

    Figyelő 10,26 !

    „…lusták, akik nem dolgoznak és tátott szájjal várják, hogy a másik eredményéből éljen”, mondja ezt maga…

    Abban a munkaszolgálatnak elnevezett munkatáborban elpusztított Rejtő Jenő P.Howard írta volt, a kor egyik nagy slágerének sajátos fordításban, hogy
    „…az egyiknek sikerül, a másiknak nem jön be…”

    Fenti megállapítása alapján Maga, nyilván világ életében kivételesen szorgalmas, sikeres és persze rendkívül okos ember létére még ráadásul és a két kezével termeli meg a saját és a családja kenyerét… Ugye?

    Ha így is lenne, nem kellene talán azokra is gondolnia akiknek „nem jött be” minden zavartalanul, vagy akiknek „nem jut kapanyél” ?… De gondoljon azokra is, akik bár szorgalmasak, vállalkoznának ámde a szerencse elpártolt őtőlük…

    .

  • Figyelőúr!
    Nézzen egyszer a kis József Attilákra is,de legalább önmagába !

    De szeretnék gazdag lenni,
    Egyszer libasültet enni,
    Jó ruhában járni kelni,
    Öt forintért Kuglert venni.

  • Enter!

    „Sokmillió áldozat” ? Konkrétabb adatokat, számokat ! Mint Krausz Tamás tette a Magyar megszálló csapatokkal kapcsolatban… Olvasta? Tényanyag, adtok és esetek hatalmas sokasága.

    .

  • Enterprice!
    Melyik kedves rokona emlékén nosztalgiázik, amikor betiltott nemzetiszocialista pártokról mesél, vagy netán a Magyar Gárdát siratja ?

  • Dubois: Figyelő nőnemű.

  • Dubois: maradjunk annyiban, hogy az ilyesmi távol áll enterprise képességeitől. Amire nincs sablonja, azzal nem tud mit kezdeni. Adatokat felesleges kérni tőle.

  • Ille István!

    Scmidtnek könnyű ferde szemmel nézni, ő mindent azzal néz…

    .

  • Figyelő; feb. 7 10:26 du. :

    Gratulálok; jól összefoglalta a baloldali eszméket diszkreditáló demagóg, soviniszta, vulgár-jobboldali propaganda lényegét ( talán meglepő, de a magyarországi balliberálisnak nevezett – valójában reakciós, konzervatív – oldal is előszeretettel alkalmazza… ). Ugyanis egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tőkejövedelmekből élő, a gazdaságban létrejövő vagyonok óriási többségét birtokló körülbelül 1 vagy kevesebb százalék eredményei ( csak ) tehetségük és szorgalmuk gyümölcseiből származna … sőt…
    …talán inkább a tehetségükből és szorgalmukból élő nagy többség – szellemi és fizikai bérmunkások/bérrabszolgák ( még ha a polgári-demokratikus rendszerekben többnyire elfogadható, emberi életfeltételeket lehetővé tevő bér is az; de a dolgozói jogokat lehetővé tevő polgári-demokratikus rendszerek is alapvetően a tőkés rendszer működési logikája ellenében, a tőke képviselőivel való társadalmi kompromisszum eredményeképpen jöttek létre… ) eredményeiből… Na mindegy; az ilyen megnyilvánulások is mutatják hogy egyeseknek, halvány lila gőzük sincs arról, amiről beszélnek…

  • István !

    Ami igaz, az igaz, viszont szörnyen nőietlen egy perszóna lehet.

    .

  • Figyelő!

    Ma Magyarországon 400˙000 gyermek konkrétan éhezik.
    A fedél nélküliek száma is százezres nagyságrendű.(?)stb.
    Ezeket melyik kategóriába sorolja ? A buták, vagy a lusták közé.
    A munkanélküliség is történelmi magasságokat, vagy inkább mélységeket súrol.

    Abban a maga szerint k o m m u n i z m u s n a k . t i t u l á l t . rendszerben ilyenek nem léteztek. Lehet, hogy mégis és tényleg kommunizmus volt ?

  • Dubois: az ő korában…de félre a tréfával, ő a jobboldal komcsik által üldözött élharcosa. Kár, hogy Kanadában nincs jobboldali forgalmi rend. Nagyon élvezné!

  • málnaszőr: Figyelő pontosan tudja, hogy mindez a libsibolsikomcsibibsik által terjesztett hazugság, mert hát, Magyarország jobban teljesít! Megmondták neki a hangok 😀

  • málnaszőr
    2015 február 8
    6:34 de.
    Sajnálatos nagyon ez a helyzet. Sajnos ez nemzetközileg is fennáll, mert a gyárak, iparszervezetek bezárásával, rengeteg ember munkanélkül lett, mind Magyarosrszágon, mind Észak Amerikában.
    A kinai, pakisztáni import oly alacsony árúval szólgált, amit a magas bérek nem bírtak el a nyugati országokban.

  • BrunszvikTeri
    2015 február 8
    5:57 de.
    Kedves Teri!
    Emphátiám mindig volt a szerencsétlenkre, akiknek sok minden miatt nem sikerült. De tiltakozom azon, hogy ezért egy diktaturára szükség lenne. Én két diktaturában is éltem, a náci és az úgynevezett szociálizmusban. Köszönjük, egyiket sem kérjük!

  • .Dubois
    2015 február 8
    6:04 de.
    József Attila a 30-as években nagyon szegény volt, mind sok millió más ember.T.i akkoriban volt a nagy gazdasági depresszió Európában.
    Nagy tisztelője vagyok József Attila költészetének, tehát többet nem mondok.

  • Eleftheria
    2015 február 8
    6:21 de.
    Mégis hogyan képzeli el a demokratikus kormányt és társadalmat?
    A munkások jól vannak megfizetve és nélkülük nem haladna az ipar és kereskedelem. Viszont ha nem lenne ipara és kereskedeelme az országnak, munkájuk sem lenne.

  • Figyelő; február 8. 1:13 du. :

    ” a munkások jól vannak megfizetve… ”

    Már ahol; és ahol jól meg vannak fizetve, az is a demokratikus munkásmozgalmak ( szakszervezetek ) következetes évszázados küzdelmének köszönhető társadalmi kompromisszum eredménye ( pl. gyermekmunka tilalma, minimálbér, munkaidő szabályozása, munkahelyi baleset/egészségvédelmi biztonsági előírások, egészség és társadalombiztosítás stb. ). Nos, a mindenáron történő profitmaximalizáció prioritásának elvét követő tőke képviselői saját jószántukból aligha kínálták volna fel mindezt önként az alkalmazottaknak; csak a dolgozók demokratikus jogállami viszonyok közötti következetes érdekérvényesítésének eredményeként voltak érvényesíthetők. Manapság is ahol csak lehet, a tőke leginkább a diktatórikus ( ” illiberális demokrácia ” copyright: a stadionos viktor ” tőke és fasizmus jegyesek ” copyright: József Attila; az előbbivel egy lapon említeni is szinte kegyeletsértés ) rendszereket kedveli, ahol bármiféle ( emberi jogi, munkajogi ) szervezkedésnek meghurcoltatás, börtön, kínzás vagy kivégzés a „honoráriuma”. Tehát bizony maga a demokratikus jogállam is a tőkés rendszer működési logikája ellenében valósult meg; a tőkés uralkodó osztályok köszönik szépen, jól meg vannak nélküle. Annál is inkább mert a polgári/liberális jogállami demokrácia egy szocialista/kommunista társadalomhoz vezető békés átmenet első lépése is lehet akár.

  • Figyelő; február 8 , 12:23 du. :
    Ki beszélt itt arról, hogy a szegények, dolgozók érdekében diktatúrára ( hogyan is szolgálná egyáltalán a diktatúra a szegények, dolgozók érdekét…??? ) lenne szükség…???
    Érdemes lenne nekifutni még párszor a hozzászólásoknak…

  • Eleftheria: nekifutni? Figyelőnek? Egy mentális mozgáskorlátozottnak? Na, neeee…

  • Ille:

    Akkor kár a gőzért…? Na mindegy.

  • Figyelő !

    Az éhező kis József Attila a Kedves Jocó című, fent idézett, élete első versét 1913-ban írta, amikor a szocializmus [maguk által kommunizmusnak becézett], mint rendszer a gyakorlatban még csak nem is létezett, legföljebb egyes romantikus fejekben… Ellenben a kapitalizmus ugyanakkor már a virágkorát élte sőt, a szakirodalomban imperializmusként meghatározott legfejlettebb formájában kiemelkedő szorgalommal készült az Első Világháború kirobbantására, azaz világ újra felosztására…
    .

  • Figyelő !

    És persze mondanom sem kell, hogy a háború kirobbantása, vagy a belépések pillanatában a résztvevő országok területén bizony a nacionalizmus színes jelmezében tőkés diktatúrák léptek működésbe, annak minden jegyét és széles választékát magukon hordozva…

  • Eleftheria
    2015 február 9
    6:24 de.
    Azért már elkéne hagyni József Attila korát, ma már 2015-t írunk. Az egész világon, ha akarja a kapitalista világon megváltozott a munka erő és a munka adó fogalma.Ma a munkás ha jó, bizony szép fizetést visz haza.Sokszor többet, mint egy adminisztrátor. Most a kapitalista világról írtam.

  • Valóban, nem a szegények javára volt a szociálizmusnak nevezett diktatúra az orosz-csatlós nemzetekben.
    Az állam hasznára ment minden, azaz az állam vezetőinek zsebére.

  • Figyelő: ahogy most is. Mégis, akkor mi a különbség? Ráadásul még csak csatlósai sem vagyunk senkinek, sőt, nem leszünk gyarmat sem (by CÖF). Mindez önkéntes harácsolás.

  • Érdekelne, hogy KITŐL harácsol a magyar kormány ?
    Nem a néptől, mert annak nincs sok.

  • Figyelő: maga tényleg reménytelen. Vak, süket, ha Orbánék piszkos ügyeiről van szó. Nem személyekről van szó, maga szerencsétlen, hanem közpénzekről és egyéni mutyikról! Gondolja, hogy NEKEM itt, ezen a fórumon MAGÁNAK kell bizonyítékokat benyújtanom? Térjen már észhez, és kezelje magát a helyén!

  • Figyelő
    2015 február 9
    12:36 du.

    Vajon honnan van „pénze” a kormánynak, ha nem a néptől?

  • Ille, igyekezni fogok!

  • Figyelő !

    Ma már nem az számít, hogy jó vagy rossz munkás, hanem, hogy minél olcsóbb legyen az ára a globális munkerő piacon. A munkaerő is áru, ha tetszik egyeseknek, ha nem. Éppen ezért termeli a világ fogyasztási cikkeinek 90%-át Kína.
    A magyar munkaerő áru ára is alacsony, persze csak annyival magasabb a kínainál, amennyivel viszont térben közelebb esik a megrendelőhöz, minek hatására rövidebb szállítási útvonal csökkenti az a végtermék árát…
    A tőke oda megy (dolgoztatni) ahol olcsóbban, kisebb bérhányaddal talál legalább azonos kvalitású munkerőt…
    Az a romantikus mese, amit maga itt előad a jó, meg a rossz – meg a csúnya – munkásról, ma a globális imperializmus világában a mese világába tartozik. Ahogy – más tényzőket is figyelembe véve – a gazdaságos mérték fölé emelkedik egy országban az átlagos munkabér egy másikhoz képest a tőke úgy vonul ki onnan, mint a pinty…
    Itt már nincs nekünk se nemzeti alapon dicsekedni és hivalkodni valónk…

  • Figyelő 11,28

    Ahogy én most a Simicsak-Orbán csatározás tükrében elnézem a mai egypártrendszer harácsoló természetét, hát biza nincs semmi szégyelnivalója az akkori állami vezetőknek…
    Mondja, melyik vezető engedett meg magának olyan luxust, hogy a kertje végébe stadiont építtessen magának ???

    Még Keopsz fáraó sem a lakópalotája mellé építtette a maga külön bejáratú piramisát, ugyebár…

  • BrunszvikTeri
    2015 február 12
    6:55 de.

    Még maga Ceausescu is jó messzire 3 egész kilométerre tette a szülőházától a mesterségesen kreált focicsapatának stadionját, amely a falu méreteihez képest szintén indokolatlanul nagy volt.
    Orbán a diktátornál is „diktátorabb” akart lenni e tekintetben, hiszen valóban a pottyantós budijának ajtajából rálát a pár méterre lévő stadionra, sőt mivel keresztül lehet látni, még a WC-n ülve is követheti a kertjéből a meccsek egyes jeleneteit.

  • „…Még Keopsz fáraó sem a lakópalotája mellé építtette a maga külön bejáratú piramisát, ugyebár……”
    .
    – Csakhogy Kheopsz (valójában Kephren) fáraó nem volt egy szétszívatott, kisebbségi komplexusos, gacsos lábú, előnytelen külsejű, de megalomán, tolvaj gazember.
    .
    Hanem a világ valaha létezett legerősebb birodalmai egyikének a hatalmas, büszke ura volt.

  • BrunszvikTeri
    2015 február 12
    6:55 de.
    Sajnos magyar vonalon lemaradtak egyesek. Külföldön, nem kell ahhoz politikusnak lenni, hog kertje végében magán uszódája legyen.
    Én nem egyet ismerek.

  • Figyelő: mi több, nekem is lehet. Igaz, nem uszoda, hanem úszómedence. Nem nagy durranás. Az uszoda kb. olyan egy kert végében, mint Orbán stadionja. Gondolom ilyen uszodásat azért mégsem ismer olyan túl sokat 😀

  • Figyelő
    2015 február 12
    11:05 de.

    Persze, pl. Saputo-nak Montreálban mekkora villája, sőt villái vannak, sőt saját jégkorongpályája is van a házában. De ő Saputo, aki a sajtokkal kezdte, üzletember és semmi kifogás nincs semmilyen medence, vagy jégkorongpálya miatt. Sok-sok ember megteheti a medencét is. Vagy Tommy Hilfigert is említhetném Montreálban, vagy Celine Dion villáját Lavalban. A különbség az, hogy a magyar miniszterelnök a hobbiját az emberek pénzéből, közpénzből építi a saját házától pár méterre, ahol nem csupán egy futballpályát, hanem egy akkora stadiont húzott fel, amelybe az egész falu kétszer-háromszor is belefér.

    Tehát egy politikus és egyéb üzletember vagy híresség között eleve különbség van, a közpénz felhasználását ne is említsem ehhez. Hacsak nem olyanokra gondolunk és felfedezzük a hasonlóságokat Orbán Viktor kapcsán mint Viktor Janukovic, akinek a vécéje is aranyból volt és saját népét, az ukránokat nyúlta le, hogy fényűző életet éljen, vagy a már említett Ceausescu megalomán népnyúzó hobbiját vegyük ismét példaként, vagy Berlusconi-t és így tovább. Nem szerencsés, hogy Orbán Viktor ezekhez a politikusokhoz hasonlóan herdálja a hobbijára a magyar emberek pénzét, az az igazság.

  • Figyelő
    2015 február 12
    11:05 de.

    Kedves Figyelő! Ahhoz például mit szól, hogy a Tiborc fiú (Orbán lányának a férje) most megvásárolt keszthelyi kikötőjénél a boltok nyitva lehetnek vasárnap is? Vannak akik az egyenlőknél is egyenlőbbek és mindent lehet nekik? Most csak ez a kérdés, hogy a keszthelyi kikötő vásárlásával ne is foglalkozzunk…

  • Hun Canada,
    Nem tudom most mi a dívat Magyarországon, de valamikor a Balaton partján mindig nyitva voltak az üzletek.

  • Figyelő
    2015 február 13
    11:22 de.
    Na ja, csak ugye az a fránya törvény, amit a csuti hozott, majd azt azt kivesznek a haveroknak. Nagyon nem érti a dolgokat.

  • Nem tartozik a cikk címéhez és a cikkhez a fenti vita Orbán stadionjáról, vagy a magyar üzletek nyitvatartásáról.

    Itt a kommunizmus áldozatairól van szó..

  • Figyelő: majd szóljon, ha maga dönti el, mi mihez tartozik 😀
    Ebédeljen meg, igyon egy kávét, dőljön hátra, és merengjen el egy kicsit, mitől is más ez a világ, mint ahogy maga látja. Esetleg szundítson egy csöppet. Meglátja, mennyivel jobb lesz!

  • DonGolo
    2015 február 5
    1:32 de.

    Ismét végig olvastam a beírásokat.ERre szeretnék válaszólni.
    „Ha ezek az emlékműállítók mindenáron ragaszkodnak a kommunizmushoz, mint kategóriához, akkor be kell lássák azt is, hogy több-milliónyi SS és Vermacht katona, meg nyilas pribék is ezen “áldozatok” közé tartozik, akiket bizony a Kanadával is szövetséges felszabadító Szovjet Vörösadsereg söpört félre a Sztálingrádtól Berlin felé vezető győzedelmes és felszabadító útjából. Ezt akarják ???”

    Én átéltem ezt a korszakot. DE mióta Kanadában élek, tapasztalom Kanada semleges mivoltát a náci-komcsi diktaturával kapcsolatban.
    Nácik áldozatinak emlékére több emlékmű áll már Kanadában, hadd legyen egy a kommunizmus áldoztai emlékére is!

  • Ille István
    2015 február 14
    11:36 de.
    Köszönöm, hogy törödik testi jólétemmel, még nincs itt az ebédidő!

  • Figyelő
    2015 február 14
    11:31 de.

    Én értem, hogy a kényes kérdéseket inkább el szeretné kerülni, ugyan ezt csinálják Orbánék is – módszeresen nem nyilatkoznak, nem válaszolnak a független médiáknak. Amiről nem beszélnek, az nem is létezik – Vallják. Ön ennél azért intelligensebb szerintem.

    A Balaton partján persze, hogy nyitva volt minden, ahogy Magyarország összes szegletében szintén. De tudja, változik épp a törvény a KDNP javaslatára és be lesznek zárva a boltok, üzletek Vasárnap. Hogy értse: Most Magyarország összes szegletében bezárnak, ellenben Tiborc fiú érdekeltségében álló keszthelyi kikötőben nem. Van a Magyarország és a magyar nép és van Orbán és családi ill. baráti köre, akikre egy teljesen más törvény vonatkozik minden tekintetben az előbbiek kárára.

  • Figyelő: tudja, a 2/3 hazug és cinikus reklámján nevelkedtem.
    úgy szól: egészsége megőrzése érdekében naponta háromszor étkezzen!
    Remélem, maga tartja az ajánlatot.

  • Brunszvik Teri

    Eldrad !

    Keopsz és Kefrén nem ugyanaz a személy. Kefrén a lépcsős piramist építtette, és persze ő sem a kertje végébe. Az viszont igaz, hogy egyes kutatások szerint Keopsz KuFu-val azonos. Mindez persze egy csöppet sem változtat azon, hogy torz emberkék, ha hatalom birtokába jutnak észveszejtő dolgokat képesek művelni. Egyszóval régi igazság;
    „óvakodj a törpétől!”

    Aztán ott vótt az a szegény egyszerű juhászbó lett dúsgazdag falubüszkéje, ott Akasztó községben. Ki tudja, ő is telek végébe építette e a stadionját, avagy csak úgy a magyar pusztába ?
    Egy biztos, hogy állítólag adócsalásbú fusizta össze. Ezért ül. És vajon Orbán stadionja tán nem a magyaaaar allampóóóógaaarok adóforintjaiból nőtt ki az ő kertye végibe??? He???

    Hajraaaa Magyarorszaaaag ! Hajraaaa maaaagyaaaarok! 🙁

    .

  • HunCanada
    2015 február 14
    11:59 de.
    Bocsásson meg, de ha az a legnagyobb baj és probléma az Orbán kormánnyal, hogy ha a családja a Balaton partján van, akkor nyítva vannak az üzletek, ez pittiáner vélemény egy kormány műkődéséről.
    Itt is Kanadában nyitva vannak az üzletek vasárnaponkénz, és senki sem csinál abból problémát.

  • Figyelő
    2015 február 22
    7:57 du.

    Szó sincs róla. Egyáltalán nem baj, hogy az Orbánnak, vagy bármely kormánytagnak a rokona a Balaton partján van és nyitva vannak az üzleteik. A kérdés problematikája abban rejlik, hogy a törvényeket ez esetben is mint az esetek túlnyomó részében úgy alakítják és szabják, hogy azok a saját önös érdekeiket szolgálják és nem pedig a magyar emberek érdekei alapján születnek. Miért kivételezett pár családtag és jóbarát? Bocsásson meg, de a magyar emberek érdekeit és így a jogállamiság alapjainak sérülését nem nevezném pitiáner, elhanyagolható tényezőnek. Ez a messzemenőkig sértő a magyar lakosságra nézve öntől!
    (Más: Had kérdezzem meg, sikerült a KMOSz-os linkeket megnéznie? A másik cikk komment részébe belinkeltem önnek segítségképpen a két oldalt, ahol az alapításkori, és a jelenlegi tagszervezetek felsorolása olvasható)

  • Nah?Figyelő
    2015 február 22
    7:57 du.

    Szó sincs róla. Egyáltalán nem baj, hogy az Orbánnak, vagy bármely kormánytagnak a rokona a Balaton partján van és nyitva vannak az üzleteik. A kérdés problematikája abban rejlik, hogy a törvényeket ez esetben is mint az esetek túlnyomó részében úgy alakítják és szabják, hogy azok a saját önös érdekeiket szolgálják és nem pedig a magyar emberek érdekei alapján születnek. Miért kivételezett pár családtag és jóbarát? Bocsásson meg, de a magyar emberek érdekeit és így a jogállamiság alapjainak sérülését nem nevezném pitiáner, elhanyagolható tényezőnek. Ez a messzemenőkig sértő a magyar lakosságra nézve öntől!
    (Más: Had kérdezzem meg, sikerült a KMOSz-os linkeket megnéznie? A másik cikk komment részébe belinkeltem önnek segítségképpen a két oldalt, ahol az alapításkori, és a jelenlegi tagszervezetek felsorolása olvasható)

  • HunKanadának:
    KMOSZ dolgot leellnőriztem, és valóban a Katolikus egyház kilépett a KMOSZ-ból, a csatlós szervezeteivel együtt. Beszéltem a Plébánossal, akit Magyarországról helyeztek ide.
    Szerinte, egy egyház ne pollitizáljon és nem lép vissza.
    Tehát egy null a maguk javára.
    Sokan helyeslik ezt a lépéését, én semlegesként állok hozzá.

  • figyeled, HunCanada, beszélt plébánossal is 🙂 Ráadásul a katolikus egyház és csatlós (?!) szervezetei 60%-át tették ki a KMOSZ szervezeteinek 😀
    Vajon Figyelő ismeri a csatlós szó jelentését?

  • Nem tettek ki szerintem a 60%-ot, de mind 1!
    Most Ille, ezzel a beírással mit akart mondani? Kanadában él? Tagja a KMOSZ-nak?

  • Figyelő: csak azt akartam mondani, hogy maga egy bohóc 😛
    A tények 60% lemorzsolódást mutatnak, maga meg bizonykodik, hogy a katolikus egyház – amit ráadásul Magyarországról vezényelnek – nem tett ki annyit. Ráadásul nem jól használja a „csatlós” szót.
    Attól tartok, a magaféléknek tiszta szerencse, hogy nem Kanadában élek. A KMOSZ-ba meg fegyverrel se lehetne bekényszeríteni, egy ilyen jobboldali birkagárdába, hogyisne!

    Csakhogy, ebben a formációban csak egymás seggét szagolhatják 🙂

  • Figyelő
    2015 február 26
    11:39 de.

    Kedves Figyelő! Licskó atyával én is egyetértek. A politizálás nem a templomba való. Mivel Szabolcs atya lassan három éve Magyarországról érkezett, így valószínűleg nagyon sok mindent tisztán lát és nem kíván ebben részt venni. Respect.

    Ez nem meccs, nem arra ment ki a játék, hogy 1-0 legyen nekem, (vagy nekünk, Ha így néznénk, akkor ennél azért lényegesen nagyobb arányban vezetnénk..). Viszont köszönöm, hogy utánanézett és a kezdeti ellenkezése végül nem hazudtolt meg ebben az egyértelműen és könnyen ellenőrizhető témában sem.

    István persze, nem tettek ki 60%-ot a kanadai-magyar katolikusok, más egyéb szervezetek is kiléptek, de ebbe már nem megyek bele Figyelővel részletesebben. A lényeg, hogy a kezdeti 65 szervezett helyett 27 van most, amennyit Feszty Dániel a minapi Bedével készített riportjában is szám szerint megemlített.

    Jah, igen a csatlós szót másra használják, ez így nagyon durva és nem helyén való itt ez a szó.

  • Igen sajnálom már, hogy a „cstlós” szót használtam. Nem is tudom miért?
    De az emlitett egyesületek „csatlakoztak” az egyházhoz, mind a 20, talán a csatlós szó ebből származott nálam.
    Elnézést!

  • Ille István
    2015 február 26
    12:55 du.

    Ille, mivel sem nem montreali, se nem KMOSZ tag, így nincs sok KÖZE a témához

  • Figyelő: ezt, picinyem, nem maga dönti el!

  • Ille István
    2015 február 27
    12:06 du.
    Ille, maga az anyját is annak tartja? Én szerintem az anyja lehetnék. Hál Isten, mások a gyerekeim.
    De már tudhatná, hogy vén harcos vagyok, engem csak késsel lehet megbántani.

  • Figyelő: nem hiszem. Részben, mert apámnak biztosan jobb ízlése lett volna, részben, mert serdülőként talán mégsem szülhetett volna meg 😛