Németh György kiszólt a latrinából

2015 február 5 7:31 de.19 hozzászólás

A roma Holocaust (Romani Holocaust, Porajmos) fogalma egyáltalán nem új, és azt a szisztematikus népirtást takarja, amelyet a nácizmus a cigányság ellen elkövetett. Alig valószínű tehát, hogy Németh György, aki szociológus-közgazdászként gondolta a népirtás tényét kétségbe vonni, ne lett volna tisztában a jelentésével. Még akkor is, ha csak a Rózsa-domb szociológiáját, és a milliárdosok közgazdaságát ismeri.

A magyarországi romák helyzetéről a Közép-Európa Egyetemen szerveztek diskurzust, és ez adott keretet annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet Debreczeni József. „Ne bántsd a cigányt” című könyvének kapcsán tartottak. A cigányságot korábban bomlásterméknek tituláló Németh György meghívása egy, a romákkal foglalkozó konferenciára is egyfajta perverziót sejtet. De ez talán még menthető, indokolható azzal, hogy a demokrácia kereteibe bele kell férnie a másik oldal elviselésének is. S legalább egy egyetem tegyen ilyen gesztust, ha már a hatalom képviselőitől csak a szabadságjogok elvonásának illiberalizmusára futja. Az azonban szinte biztos, hogy amennyiben az előzmények nyomán az említett, Németh György nevű izének volt orcája elmenni, akkor azt valószínűleg azért tette, hogy provokáljon. Elvégre a nézeteinek sokkal inkább lehet keletje a szélsőjobboldali portálokon, mint egy, a Közép-Európa Egyetemen szervezethez hasonló rendezvényen.

A tudósítás szerinti kedélyborzolódás azért mégis enged némi okot az optimizmusra. Az, hogy a közönség soraival kapcsolatban sem csendes eltűrést emlegetnek és a pódiumról is visszautasították a „nem volt roma holokauszt” kijelentést. Valójában azt is érdekes lenne tudni, hogy az említett kijelentés után Németh György még meddig tartózkodott a teremben. Mikor érezte úgy, hogy a mór megtette, amit a fasiszták elvárnak tőle, tehát távozhat. Esetleg mikor éreztették vele, hogy húzzon a szeméttelepre. Ahol eszmetársat is találhat a történészi kukabúvárban, aki a Veritas éléről gondolta idegenrendészeti semmiségnek tekinteni a tömeges kivégzéseket. Mert megteheti. Mert a kormánypárt továbbra sem határolódik el tőle. Ahogy a roma Holocaust tagadásáért is nyilván már melengetik a kitüntetést. Ha nem a kormányzat, akkor majd a Jobbik köreiben. Akkor pedig majd elmondhatja Németh György is, hogy kitüntetett provokátor.

Addig pedig még nyilván bizonyítania kellhet párszor. Azt, hogy tényleg meggyőződéses rasszista, és az illiberalizmus eszméin kívül csak a talpnyalást ismeri. Ami különben rokon szakterületek. Az illiberalizmus keretei között ugyanis csak egy csettintés a vezér részéről és máris ott találhatja magát egy listán. Nem azon, amelyen a névsort olvasók, hanem azon, amelyen a felolvasottak vannak. Az éppen esedékesen a nép-, a hatalom-, vagy csak szimplán a vezér ellenségei. A csettintés elkerülésére pedig ott van a szolgalelkű nyalás, a túllihegés. S könnyen lehet, hogy az emberség latrinabúváraiban részben ez a felismerés dolgozik.

Az, hogy nagyon könnyen és gyorsan a pofonfa alatt találhatják magukat. Ha nem dübörögnek, tapsolnak elég hangosan. Ha nem erősítenek rá a vezéri szólamokra, a vélt-, vagy nem is annyira vélt, de ma még inkább csak informális elvárásokra. Amelyek alól még csak olykor lóg ki a bakancsba dugott lóláb.

19 hozzászólás

  • Megismerem a képen bemutatott házikót. Ez az a füstölő helyiség, ahol Orbaninink magában szokott füstölögni, miközben a kolbászát is füstölgeti… Van még egy fotó is a bájgúnárról a kolbászai között. Ott éppen a mindent felfaló Kisgömböc képében tetszeleg.

  • Fenyvesi Glória

    A magyarok elleni „népírtás” miatt sír itt valaki? E magyarul beszélő fórumon?
    Mert az is volt…Jó sok áldozattal…Nem is egyszer…

  • Fenyvesi Glória: na igen, a tatárjárás is az volt, a besenyők dúlása is, sőt, Werbőcziék tevékenysége is.
    Mi ez a „magyarul beszélő fórum”? Tán csak nem tetszik csatlakozni a „magyarul beszélő író” definíciójához? Mert az, mint tudjuk, a jobboldal „árnyalt” kifejezése a zsidó Kertészre.
    Zsidózik, picinyem, zsidózik?

  • ˙

    „…hogy a másik oldalnak is legyen ott helye…”

    Magam csak azt nem értem, hogyha valakik a szólásszabadság szent nevében a leggyilkosabb eszméket is hangoztathatják, akkor már miért nem adjuk meg nekik mindjárt a lehetőséget – ti. a náciknak, mint „a másik oldal” képviselőinek – hogy ott a Középeurópa Egyetemen hagyomány ápolás címén, korabeli SS, nyilas, magyar csendőr és más gyilkos szervezetek egyenruháiban és jelképeivel magukat kicicomázva is kifejezhessék az ő szuverén hovatartozásukat…
    Szerintem, ez ügyben petíciót kellene benyújtani a Társaság a Szabadságjogokért [TASZ] nevű szervezetnek is… – Bár azok ilyen ügyekben önként, maguktól is fellépnek, mint két hete tették meg a Kurucinfo-nak, annak a magyarnáci, azaz hungarista honlapnak ajánlottak fel jogvédelmi szolgáltatást egy éppen ellenük folyó perben…

    Itt tartunk hát a rothadásban, ma 2015-ben, 100 évvel az I. nagy világégés után…

    .

  • Fenyvesi Glória !

    Tudja e azt maga ártatlan kislány, hogy amikor az osztrák-magyar haderő a töröktől a hős Szavoyai Jenő hadvezéri irányítása alatt visszafoglalta Budát, akkor az oda betörő sereg a Budai Zsidó Hitközség több-száz tagját csecsemőstől, gyerekestől és öregestől kardélre hányta. Egyetlen ember maradt meg közülük hírmondónak, egy bizonyos Jakab, különben a maguk Szakály Sándora ezt a tényt még ma is letagadná, akárcsak Kamenyec-Podolszk szörnyűségével kapcsolatban már ugyanezt megtette.

    .

  • DonGolo

    Budát Lotharingiai Károly herceg és II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem vezetésével a Szent Liga többnemzetiségű keresztény serege foglalta vissza. Csak 20 százalék volt magyar. A legkegyetlenebbek a bajorok voltak.

    A törökök nem voltak olyan „ártatlanok”, mert három évvel korábban még ők ostromolták Bécset, többek közt kiéheztetéssel próbálkoztak.

    A budai vérengzés előzményeihez hozzátartozik – bár nem mentség – hogy
    a hódoltsági zsidók a törökök oldalán álltak, sőt harcoltak. A keresztények megadásra szólították Buda török és zsidó védőit, de ők visszautasították. Egyébként, legalább 6000 török és 500 zsidó túlélő volt.

  • Lexikon:

    „Jakab zsidó,31éves,Budán született és
    nevelkedett. Ősei igen régen, már a törökök bejövetele előtt is budai lakosok voltak. Jakab egyik leszármazottja azon zsidóknak,akiket Szulejmán török császár utódaikkal
    egyetemben minden adófizetés alól
    felmentett. E mentességnek az oka pedig az, hogy az ottani zsidók az
    elözvegyült királynénak a város
    feladását tanácsolták.”

  • A Szent Ligáról még annyit, hogy Kanizsa visszafoglalásakor 60 török családnak megengedték, hogy a városban maradhasson. Ők megadták magukat.

  • és?

  • és?

  • Ha már Buda ostroma.
    Azért persze nem ártana tudni, hogy mikor is volt. Mert nem napjainkban, hanem akkortájt, midőn még bőven érvényben volt a szent ágostonig visszavezethető vatikáni antiszemitizmus, és a zsidók gyakorlatilag szabad irtását keresztény hagyománnyá avató inkviziciós „mozgalom”.
    A szent liga nevű hóhéregylet ellenében egyáltalán nem csoda, hogy a különböző vallások iránt lényegesen türelmesebb törökök felé nagyobb szimpátiát éreztek.

  • Andy Mage

    Azt nem tudom, hogy ennyire súlyos volt-e a helyzet, de az utolsó mondatod második fele biztos igaz.

    Egyébként, ezt a részét azért ismerem jobban a történelemnek, mert az én őseim minden oldalról érintettek voltak.

  • Ha ez egy Szent Liga, akkor már a nevéből is képet kapunk arról, hogy eme „internacionalista” zsoldos egyesülés valójában vallási (pontosabban katolikus) ihletésű katonai vállalkozás volt. Célját tekintve pedig semmi köze nem volt a „magyarság felszabadításához”, bár így tálalták és tálalják ma is „derék, lelkes úri szittyák”. Ám annál inkább indokolt a lelkek fölötti hegemónia korábbi állapotának a visszahódítása, na és persze a nagybirtokok gyakorlati visszaszerzése az gaz pogánytól, akik meg minket neveztek ugyanígy…
    Mert végsősoron és valójában is annak a sok-millió földet túró, írni és olvasni sem tudó magyar jobbágynak (Tiborcnak) oly mindegy volt, hogy időnként egy kádi, avagy az ő saját földesura húzza őt a deresre… És aztán, nem volt e az is mindegy számára, hogy azt az igazságtalan világot éppen a falu plebánosa, avagy egy muszlim sejk szentesíti e? …Dehogynem volt.
    Na! Ezért sem lehetett a magyar milliókat hadra fogni, ezért sem beszélhetünk akkor a török hódoltságról, mint magyar ügyről, magyar érdekről. Még akkor sem, ha a XX.században(!) íródott és tényleg csodálatos Egri csillagok, kötelező olvasmányként is számunkra ezt sugalmazza. Azonban még Dózsa személyes tanúbizonysága is ezt a posztromantikus Gárdonyit cáfolja…

  • Andy Mage ! Hüde fején találtad a szöget !

  • Jani !

    Tejóisten !! Az a 60 török család csak nem azóta is szennyezi ezt a tiszta magyar vért… ?!

    A viccen kívül kérdezem, ezért nevezik Nagykanizsát Törökkanizsának ?

    Pédául ebben a szívszorítóan gyönyörű balatoni népdalrészletben így hangzik:

    „..Hej halászok, halászok,
    Merre mén a hajótok?
    Törökkanizsa felé,
    Viszi a víz lefelé…”

    .

  • Fenyvesi Glória

    Illének válasz:
    Az azért nem helyénvaló, sőt bosszantó, hogy a magyarok, itt e fórumban,mintha nem is léteznének, csak kisebbség,stb…
    Sőt, mintha már Magyarország sem létezne, pedig „magyar” az ország neve…
    Véletlenül lett az?

  • Na várjunk csak. Az ilyen glória- féle idióták nem számít, mit röfögnek, de a többieknek:
    .
    – A Szent Liga egy keresztes államszövetség volt, célja a török agresszor kiűzése Európából. Működött is a dolog, bár ehhez nagyban hozzájárult, hogy a török birodalom akkor már javában egy önmagát emésztő, ultrakorrupt szörnyeteg volt.
    .
    És igen, egy ilyen háborúban – mely léptékét nézve a II. Világháborúval ért fel Európának – bizony kardélre hánytak mindenkit, aki a törökök oldalán vett részt a harcokban, vagy a diplomáciában – ahogy ez fordítva is igaz volt. Ez persze nem mentesít senkit semmi alól, de árnyalja a helyzetet.
    .
    Ha a Szent Ligát nem tudják létrehozni, akkor 1, nem tudjuk, mikor és ki pusztítja el a török megszálló erőket, és 2, a török horda tovább terjeszkedhetett volna.
    .
    Na.

  • DonGolo

    Te most ugratsz? Nagy-illetve Kiskanizsa egy Zala megyei ikertelepülés. Magyar-illetve Törökkanizsa pedig a Tisza jobb és bal partján elterülő (szintén) ikertelepülés. A népdal az utóbbiról szól. Azért hívták Törökkanizsának, mert a Tisza bal oldalán a Temes-köz (Bánság) még egy ideig a törökökhöz tartozott.
    Nagykanizsán, pontosabban Kiskanizsán maradtak törökök, akik azóta rég elmagyarosodtak (pl. én is). Akik csak politikai értelemben voltak törökök, mert többségük valójában délszláv (bosnyák, rác, stb.) volt. Ugyanez volt a helyzet Budán és az egész Hódoltságban. A megszállók csak kis része volt valóban török etnikumú.

    Egyébként, mindkét oldalon harcoltak zsidók. Saját őseim kutatása közben Zrínyi muraközi katonái közt találtam echte zsidó neveket is pl. „Caspar Judas”.

  • Fenyvesi Glória: tehát a kisebbség stb. nem magyar. Értem. Maga az?
    Az ország neve véletlenül lett az. Eredetileg Megyernek hívták, tudja, a legerősebb törzs után, aminek a feje Árpád volt.
    Még valami? Szívesen adok magának különórákat, csak fizesse meg!