A lelkiismereti ok

2015 február 7 12:53 du.1 comment

Olvasom, hogyaszongya: ” „Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket; És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmítse: Hogy ne dicsekedjen előtte egy test sem.” (1Kor 1, 27-29)

Azt hiszem, igaz ez a dolog a mai napra, amikor összecsapott két méltatlan. Kibukott úgy igazán, Simicska-Orbán háború. Mindig megfogadom, hogy soha nem írok média témáról, mert ne dobjon oda semmit az ember, ahol sokáig evett. De most nem dobálózom. Nem vagyok én egy Simicska. Csak úgy írogatok… A Hírtévé 2002 őszén indult. A fideszesek már megbuktak, odalett a Torgyán-Orbán kormány. Viszont Széchenyi tervre korábban pályáztak, akik alapították a Hír Tv-t. Az én írásom, ha tetszik, innen egy összeesküvés elmélet. Nincs bizonyíték, nincs semmi… Csak éppen így lehetett… Vagy lehetett így is. Pocsai Alex, aki szállodás volt, felújításra kért volna 1.000.000.000-ot a Széchenyi Tervből. Mondták a fideszesek, hogy az nincsen… De van 3.000.000.000. Abból csináljon olyan szállodát amilyet akar, de csináljon a maradványból egy Hír Tv-t is. Ami marad, az picike egyharmad, az pedig hadd legyen már a párté – vagy ki tudja kié… De ez csak elmélet… Nincs bizonyíték. Pocsai megcsinálta. Magam 2003-tól dolgoztam benne. Nagyon jó volt. Igazi Hír TV… Mindegy az irányultság, a hírekbe nem lehetett belekötni akkoriban. Egy másik szemszögből nézte a világot – kezdetben. (Ha valaki visszagondol, hogy az Echo TV is gazdasági televíziónak indult… És milyen perifériára fejlődött…) Szóval, az Alex megcsinálta. Egy ilyen televízió, azonban nem jön ki évente 1.000.000.000-ból. Nagyjából másfél milliárd. Tehát, amíg el nem indult behoztak rá pénzt az Alexék, otthonról. – A fideszesek éppen ellenzékben, pénzt nem adtak, csak elvártak… Akkor nem járt be Orbán a munkahelyére, és egyetlen szót nem szólt az országházában. Megsértődött. Voltak hirdetések, de azok nem fedezték a nullszaldót sem.

Telt-múlt az idő, szépen izmosodtunk. jött a 2004 év vége. Különös dolgok történtek. Pocsai Alex kapott egy ajánlatot Simicska strómanjától Töröcskei Istvántól, amit nem utasíthatott vissza. Szó szerint kirúgták őket az általuk gründolt tévéből. Jött a korai kampány. A teljes vezetést lecserélték. Sokakat kirúgtak. Azóta mondható furának a Hírtévé .
Most, akik felmondtak, azok vették át a hatalmat akkor – van kivétel persze, egy kivétel mindig van. Most lelkiismereti okokra hivatkoznak… Na, ezúton javaslom, hogy járuljanak Pocsai Alex elé, ha van lelkiismeretük – mert ezt ott kell kezdeni.
Mindent Simicska irányított. Ő volt az agy. Ezek a Liszkay Gáborok, és hasonlók, csak kalapok voltak mindig egy férfiúi éken – ez így eléggé elegáns lehet? Ezek tényleg mindent Simicskának köszönhetnek. Nem védem én Simicskát, – nincs rám szorulva szerencsémre – még csak nem is támogatom. Csak tényleg így volt. Mind unalmas, tehetségtelen percember. Párt nélkül, piacon, ezek, mint amit Menuhin játéka jelentett a cigánynak: „Hát, tezsvírem, aztalnál ez is meghalna….”

Viszont ma volt olyan érzésem, hogy a történelem ismétli önmagát. Amit Simicska gründolt, azt most elkezdik elvenni tőle. Pedig Simicska nélkül, – és a Varga Tamás nevű ügyes szélhámos nélkül – Orbán ma nem lenne senki. Volt még mellette valaki: Wermer András. Igazi nagy tudású polgár ember. Meghalt rég. Ő volt a szellemiség sokáig. Orbán vele volt sikeres politikailag.
És ha így elkezdünk végignézni a történelmen, hogy Orbán kikkel volt körbevéve régen, és kikkel ma… Érdekes képet kapunk. Wermert felváltotta Habony Árpád… – például… A fideszes fiatal értelmiséget felváltotta a zümmögő kórus. Ma már nincsenek agyak a fideszeseknél. Orbán nem agy. Soha nem volt az. Akik megcsinálták, azok voltak az agyak.

Ha jobban megnézzük, csak amikor beszél Orbán, szellemi lehetőségeinek hiányát, az erőszakkal próbálja pótolni. Ha jobban megnézzük a fideszes élcsapatot, akkor az látszik, hogy az értelmesebbje, az vagy polgármester maradt, vagy menekült lett a mentelmi jogba, és másodosztályú képviselővé silányult. De nincsenek már Orbán közelében „agyak.” Lázár János volna? Kövér értelmes ideológus volt jó darabig. Most ütődött házelnök, a parlamenti őrségével… Teljesen kiveszett a fideszesekből az értelem, a konszenzus keresése, a kommunikáció – persze, hacsak nem Gyurcsány Ferenc, mert ezt tudják mondani. Simicska ma indított háborúja mélyebb értelmű, mint amennyi látszik belőle. Simicska úgy részesült egy ország anyagi keretei által lehetővé tett vagyonból, hogy közben kitermelt egy idegen, és az európai élettől idegen – bocsánat a szóért de – pártetnikumot. Kulturális különbözőségük Európától, már nagyon szembeötlő. Vélhetően törvénytelen vagyonosodásuk – hol vannak már a pofátlan végkielégítések? – korábban is, a Hír TV alapításánál is, a fennmaradásukat szolgálta. Semmi köze nincs, nemzethez, néphez, polgárhoz, választóhoz, de még Magyarországhoz sem. Lokális maffiákba szerveződtek, ehhez nemzeti vasárnapi bolt bezárást rendeltek, nemzeti dohányboltot, satöbbit, és persze pártmédiát… Ami most szétesni látszik.

Kirekesztették a Lajost… Sokak mellett, most már a Lajost is. Orbán kormányzása ezért veszélyes. A kirekesztettek száma olyan nagy lesz, hogy nem fenntartható a társadalmi egyensúly, és a párttól távol esők, párt által kijelentett, és kijelölt nemzeti kirekesztésének keretrendszerét sem lehet majd fenntartani. (Emlékezzünk a kokárdára – aki nem viselt kokárdát decemberben, az nem volt fideszes, tehát magyar sem, és a haza nem lehet ellenzékben…) Ebbe a kirekesztésbe nagyon illik most a gazdasági menekültek ajtaja, amit becsukni vágynánk, holott a gazdasági menekülteknek Magyarország nem célpontja – de ez egy másik történet, csak mint orbáni butaságot hoztam ide.
Szóval a gazdasági kirekesztés, a kulturális kirekesztés magával hoz mindig – előbb-utóbb – egy klánharcot, önbíráskodó szokásokat a hatalom részéről… Hallottad? Simon Gábor, akit vezetőláncon vittek mindig a tévében, géppisztolyos rendőrök kíséretében, most visszakapja a lefoglalt javait… Betiltják az autósok tiltakozását a megyei matrica miatt, – ami oly sikeres pártunk és kormányunk szerint, hogy a nálunk használt autókból már majdnem, MAJDNEM a negyedének van ilyenje… Na igen… Nézőpont kérdése.

Orbán veszélyezteti az erőszakmentes keretek fenntartását – erre volt példa az RTL győzelme is szerintem. Ha tovább feszegetik a reklámadót, az EU elkaszálja őket. Az EU elkaszálás viszont már az ő szemükben, egy erőszak… „Nem leszünk gyarmat!” – amit visznek a talpasok, ami békemenetelés, de verbális erőszak, mert senki nem akar gyarmatosítani minket… Bár akarna… Mondjuk a norvégok…
Gyakran mondják, hallani ilyet, hogy Orbán, Horthy-rendszert akar. Marhaság. Ehhez sem agya, sem tehetsége, de fogadok, hogy soha nem is olvasott erről egyetlen betűt sem. Nem. Orbánnak van megfelelője, például a peronizmus – jó régen volt az is, és jól el is kergették, majd polgárháború lett a vége, – vagy a „bandungi nemzedék” (létező dolog volt, érdekes, és ha nem ismered, olvasd el, mert tanulságos!) – bármelyik marhája lehetne Orbán. Az erőszakossága pedig otthonról hozott dolog. Ahonnan ő származik, a mezőföld, Fejér megye – különben én is onnan való vagyok, így ismerem – egy zárkózott, gátlásos, alapvetően kulturálatlan vidék. Persze, – vannak kivételek. Nem igazán ravaszak – Orbán sem az. Azon a tájon, amikor Orbán fiatal volt, és én is, mindig a Tordas-Gyuró meccs volt az igazi csemege, mert azon mindig volt verekedés. Biztosan volt ilyenen Orbán is… És most az lett belőle, amit Simicska alkotott. Simicska nélkül régen nem lenne… Illetve soha nem lett volna belőle senki. Nem is méltó semmire. Csak azt ne mondja valaki, hogy államférfi – mert elröhögöm magamat.
Tehát az volna jó, ha szurkolhatnék tiszta szívvel Simicskának azért, hogy elintézze Orbánt. Nem tehetem.

Talán leginkább ezért nem: „Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket; És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmítse: Hogy ne dicsekedjen előtte egy test sem.” (1Kor 1, 27-29)

Magyarország esetében, ez állati jól sikerült. Jelenleg, talán túl jól is. Ideje változtatni, Főnök!

Kósa László