Prof. Deák Dániel: Soha többé rasszizmust!

2015 február 7 1:06 du.16 hozzászólás

Kedves barátaim! Polgártársak!

A Szabadság téri református egyházközség ma megemlékező istentiszteletet tart Horthy Miklós halálának 58. évfordulója alkalmából. Február 8-án nemcsak Horthy kormányzóra sandítanak, hanem valami másra is, nevezetesen február 11-ére, a kitörés napjára. Az egybegyűlőknek nincs bátorságuk kimondani, amit pedig annyira szeretnének: a szélsőjobb által aposztrofált becsület napjává avatni a fasiszta német, és velük szövetséges magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletét. Tiltakozunk a mai fasiszták és fél-fasiszták világi és egyházi kisebbsége ellen, és erre szólítunk fel minden demokratát!

A Hazatérés Templomának irredenta frázisai mögött rejlő kirekesztő, előítéletes, sőt gyűlölködést keltő gesztusok fájdalmasan méltatlan hangsúlyt kapnak azzal, hogy a Szabadság téri református egyházközség befogadja a Horthy kormányzóról való megemlékezést, sőt áldását adja egyébként ma még nyíltan ki nem mondható ordas eszmék terjesztéséhez. A kútmérgezést képtelen módon keresztény mázzal öntik le. Ki kell mondanunk: amit művelnek, az Istenkáromlás!

Anya és lánya sárga csillaggal, a felvétel a pesti gettóban készült 1944 végén. Jelzet: Holokauszt Emlékközpont.

Anya és lánya sárga csillaggal, a felvétel a pesti gettóban készült 1944 végén. Jelzet: Holokauszt Emlékközpont.

A Biblia tanítása világos. Emberiességet, sőt irgalmat parancsol: „A jövevényhez ne légy kegyetlen és ne sanyargasd, hiszen ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén. … Ha sanyargatjátok őket, hozzám kiáltanak. Én meghallgatom kiáltásukat“ (Kivonulás könyve, 22, 20–22); „Ha teljesítitek a királyi törvényt az Írás szerint: »Szeresd felebarátodat, mint önmagadat« , jól teszitek. De ha személyválogatók vagytok, bűnt követtek el, s a törvény ítél el titeket, mert megszegtétek azt.“ (Jakab, 2, 8–9).

A kereszténység nevében megkövetem embertársainkat, akiket magukat kereszténynek mondó emberek megaláztak és megszomorítottak. A bűn nem más, mint elkülönülés: egyik ember elválasztódik a másiktól, és mindkettő az Istentől. Aki a bűn rabja, nem lehet szabad, és nem lehet polgártársunk!

Keresztény értékekkel nem kell kérkedni. A kereszténység nem biodíszlet. Kereszténységre csak azért érdemes hivatkozni, hogy cselekedni tudjunk, hogy hozzájáruljunk a társadalmi bajok enyhítéséhez. Az Istenben való részesülés a keresztények számára nem az önmegismerés, hanem a szolidaritás révén lehetséges. A korai keresztények nyugtalanságot és felfordulást hoztak magukkal egy városba, amint megérkeztek, ma viszont alig lehet az egyházak hangját hallani. Az Isten ítélete azonban rajta van egyházainkon!

Az a világkép, amely háborgó tengert láttat, és azon a népek harcát, hamis és békétlenséget szít. Katolikus főpásztorunk 1956-os rádióbeszédében azt találta mondani, hogy a magyaron kívül „egy nemzet sincs, amely ezeréves történelme során nálunk többet szenvedett volna”. Hol van ez megírva a Szentírásban?

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében is keresztény-nemzeti közösség mesterséges kialakítására törekednek. Az ilyen közösség tagjait néptársaknak hívják (Volksgenossen), ahogy ez a nemzetiszocialista Németországban volt szokásban. Vajon mi lesz abból az embertársunkból, aki „balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek“ (Radnóti Miklós, Töredék, 1944)? Számunkra talán van még tér Magyarországon, hogy válaszoljunk a Thomas Mann-nak föltett kérdésre: „meddig lesz hely, hol fölolvashatol?“ (József Attila, Thomas Mann üdvözlése, 1937)? Tegyünk azért, hogy legyen ilyen hely, akár itt és most, Budapesten, a Szabadság téren is!

Magyarországon ma veszélyes időket élünk. Ami felsejlik előttünk, nem diktatúra, de már nem is szolid polgári demokrácia. A lopakodó fasizmus valós veszély, amivel szemben az egyetlen hatásos, történelmileg kipróbált eszköz az antifasizmus. Goethe után kell tehát mondanunk: “Mehr Licht”! „Több fényt!“

Deák Dániel
Budapest, Szabadság tér, február 8.

16 hozzászólás

  • A „mai megemlékező” istentisztelet ugye HOLNAP lesz 10 órakor,a.m. Most, hogy ez publikálódott, odamegyek direkt, fejemen a nem-szégyellt kipával. Kiváncsi vagyok bántalmaznak-e !? (Találkozzunk, a kpáról megismerjük egymást.) Őszintén szólva, ezen irodalmi alkotás helyett, inkább SCH.Józsi bácsi haláláról kellett volna méltóképpen megemlékezni!!! Sálom.

  • ármin,
    te degenerált állat!Azt a szót,hogy sálom ne vedd a mocskos pofádra.Nem azért undorodok tőled,mert lobenwein vagy,mert nekem volt egy ilyen nevű sváb barátom aki egy nagyszerű ember volt.Azért undorítasz,mert egy mimikris náci vagy.

  • A mocskos náci provokátornak (akit nem tudom, miért tűr meg még mindig a szerkesztőség):
    .
    „…Most, hogy ez publikálódott, odamegyek direkt, fejemen a nem-szégyellt kipával. Kiváncsi vagyok bántalmaznak-e !…”
    .
    1, Nem mész te oda, csak jár itt a pofád.
    .
    2, Jól tudod, hogy nem bántanának, legfeljebb elhajtanának, ha nyíltan kötekedni kezdenél, vagy kiderülne, miféle szennyalak vagy te. Nem bántanának, senkit nem szoktak. Gyáva szaralak vagy, mert tudod, hogy így van, de ezzel akarsz keménykedni.
    .
    3, Tudod mit? Próbáld meg ugyanezt megtenni egy izraeli megemlékezésen, de ha igazán tökös vagy, akkor mondjuk, egy yehudai vagy shomroni telepes- közösségben. Na, ott biztos, hogy agyonvágnának, hacsak a helyi rendőrök nem mentenek ki elég gyorsan. Azok a zsidók ugyanis nem az európai galutzsidók, ahogy már 100 éve sem voltak azok.
    .
    Nagypofájú nyikhaj.

  • Eldrad: nem figyeltem rá időben, most már értelmetlen lenne törölni. Amúgy valóban egy ócska provokátor.

  • Eldrad:
    Akiket emlitesz , azok akik gépkarabéllyal járkálnak még munkába is ?

  • Geyza,
    Ez most egy komoly,felnőtt ember kérdése vagy lementél?

  • Geyza:
    .
    „…Akiket emlitesz , azok akik gépkarabéllyal járkálnak még munkába is ?…”
    .
    – Oda nem, de teljes tartalékos fegyverzete nagyon sokuknak otthon van, és a telepeket is komoly fegyveres őrség vigyázza. Nem véletlen, hogy yehudai és shomroni telepek ellen nagyon ritkák a sikeres támadások.
    .
    Ezen kívül, helyzetükből (amit maguk vállaltak) és természetükből adódóan alighanem Izrael legkeményebb katonáinak többsége ott terem. Ebben nem vagyok biztos, de mintha valahol ezt olvastam és hallottam volna. A telepesekkel nem lehet sz…rakodni, főleg, hogy most már vagy félmillióan vannak. Maguk a telepek pedig jól védhetően és ellenőrizhetően vannak kiépítve.

  • Szégyen és gyalázat ami a magyar zsidó honfitársainkkal történt hazánkban ! Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen ! Megemlékezés, bocsánat kérés egy családban teljesen semmitmondó ha a szeretet hiányzik belőle !

    A Jobbik legkirívóbb jellegzetessége a FAJGYŰLÖLET SZÍTÁS, ami előbb-utóbb sírba fogja vinni ezt a szélhámos, HUNGARISTA jöttment csürhét – ezek a közveszélyes, nyilas-ávós trógerek, a mézes-mázos nemzeti színű demagógiájukkal azon fáradoznak, hogy visszacsempésszék Magyarországra Hitlerék rég megbukott rendszerét.
    Ez a SÁTÁN fajzat, beteg küldetéstudatban szenvednek és reménykednek egy új típusú, erőszakkal szabályozott, nacionalista tekintélyuralmi állam megteremtésében !
    Itt az ideje a diktatúra után rajongó, fajgyűlölő jobbikosokat betíltani, letartóztatni a vezetőiket és a múltba utalni, rohamosztagaikkal együtt, ezt a militarista szinezetű, eszeveszett szélhámos csürhét.

    A közveszélyes jobbikosok fajgyűlölő politikája, amely csakis polgárháborúhoz és államcsodhöz vezetne – a díszmagyaros pózolásukkal minden tisztességes Magyar emberben hányingert kelt és itt az ideje, hogy totálisan a múltba utaljuk őket !

  • Fenyvesi Glória

    A hit, és a hazaszeretet közeli rokonok…

  • Fenyvesi Glória: lófaszt. A hit az vak, a hazaszeretet meg egyéntől és a haza minőségétől függő. Persze, maga szerethet valami szart, de az attól még szar marad!

  • Fenyvesi Glória

    A Haza nem a mindenkori kormány, hanem a nép, a nép nyelve , hagyományai, Himnusza,nemzeti jelképei,a Szent Korona is,hazai tájak, emberek…A gyökerek…

  • Fenyvesi Glória: Szent Korona, mi? Bár a gyökerek tekintetében egyet értek. Ilyenek, mint maga…sajnálatos módon ha nem is a mindenkori, de EZ a kormány a saját képére formálta a hazát, amihez jó pár millió embernek egyre kevesebb köze van!
    Persze attól még maga nyalhatja a seggüket.

  • sötét glória:
    .
    „…A Haza nem a mindenkori kormány, hanem a nép, a nép nyelve , hagyományai, Himnusza,nemzeti jelképei,a Szent Korona is,hazai tájak, emberek…A gyökerek……”
    .
    – Hát, nyanya, ebből pont a legfontosabb az egyetlen ultra- ótvarság: az emberek, pntosabban az olyan Zemberek, mint te, meg a tetves kormány- maffiád. Miattatok menekültem el családdal együtt.
    .
    A gyökerek pedig tényleg fontosak… te pl. egy hatalmas gyökér vagy, glória nyanya.

  • Fenyvesi Glória

    Sokan vannak, akik itthon maradnak, itthon küzdenek…
    Mert szeretik Hazájukat…
    És honvágyuk lenne idegenben…

  • Fenyvesi Glória: nincs kedve kipróbálni?

  • Fenyvesi Glória

    Nem mondott semmi rosszat. Aki elhagyták az országot, valószínű már előbb is megtették volna, ha módjukban áll. Egyébként, a legtöbben nem könnyű szívvel, úgy mennek/mentek el, hogy visszajönnek. Aztán, nem mindig úgy alakul.