Moszkva téri levélke Tarlós István demokráciaképéről

2015 február 15 6:11 de.25 hozzászólás

Tarlós Istvánt decemberben a szőnyeg szélére állították Moszkvában. Amikor is, szélesen mosolyogott azt követően, hogy beleverték az orrát abba az okádásba, amit korábban maga helyezett el a kapcsolati asztalon a Moszkva tér nevének elvételével. Megígértetvén vele, hogy Moszkva tér márpedig lesz. Nem éppen ott, ahol évtizedekig megszokták az emberek, de lesz.

Az persze egy más kérdés, hogy randira most is jobbára a „Moszkvára” szól az invitálás, és Széll Kálmánra legfeljebb a történelemkönyvek emlékeznek, de Tarlósnak ez nem számít. Elvégre a névtáblagyártók és borítéknyomtatók már nyertek az ügyön annak idején, és az ő nagycsoportosan óvódás lelkecskéje is megnyugvást nyert. Ökölbeszorított jelleme és indulatai kiélésre kerültek. Mert végső soron ő egy igazi orbanizmus-konform jellem. Erőszakos, és bunkó. Viszont a nagyobb szerszámot ő is látja, ha meglóbálják az orra előtt. Moszkva tér tehát lesz. S megszületett a főpolgármesteri válasz, mely igazán mesteri módon sűríti mindazt, amit Tarlósról úgy általában részletekben már tudtunk. A már említettek csomagolására használt pökhendi lenézést és kivagyiságot. Ami aligha lehetett annak idején hátrány, még az IKV-ban, amikor a hatóság embere Isten és a lakhatás ura volt. Tarlós István tehát alapjában véve konzervatív. Konzervatívan megmaradt a pártállami vezérszemléletnél, miközben a világ, legalább egy kis időre, odábbmozdult.

A válasz elvileg Horváth Csaba nyílt levelére született, és szintén olvasható az interneten. Mára már több portálon is. Azért örökítsük meg, mert érdemes:

„Válasz Horváth Csaba fővárosi képviselő Moszkva tér ügyében írt nyílt levelére
2015. február 14.
Horváth Csaba fővárosi szocialista képviselő Moszkva tér ügyében írt nyílt levelére válaszolva a következőket jegyzem meg:

Horváth Csaba nem frakcióvezető, tekintettel arra a körülményre, hogy a közgyűlésben már nincsenek frakciók. A Moszkva teret a II. kerület írásos civil kezdeményezésére neveztük, nem át, hanem vissza Széll Kálmán térnek. Moszkva tér lesz Budapesten (nem a Széll Kálmán téren).

Kőbányán is félre értik a helyzetet, mivel a kerületnek nem egyetértési, hanem csak véleményezési joga van. Ettől függetlenül azonban úgy döntöttem, hogy a helyszínről szóló végleges előterjesztéssel megvárom a moszkvai főpolgármester néhány hónap múlva esedékes budapesti látogatását, mikor is moszkvai Budapest utcáról is szeretnék megállapodni.

Horváth Csabáéknak el kellene dönteniük, miként hangolják össze az orosz katonák 70 évvel ezelőtti sorsa feletti aggodalmaikat a közelgő Putyin látogatással szembeni ellenérzéseikkel.

Tarlós István
főpolgármester”

Több okból is érdekes ez a levél. Mindjárt ragadjunk le egy kissé az elején: „Horváth Csaba nem frakcióvezető”. S tényleg nem. Lehetne persze azt felhozni, hogy a képviselők még tekinthetnék informális frakcióvezetőnek. De a megoldás egyszerűbb. Az MTI tehet az egészről. Az MTI közleményében szerepel ugyanis az a kitétel, hogy: „Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője a Tarlós István főpolgármesternek írt, MTI-hez is eljuttatott pénteki nyílt levelében…”. Csakhogy ez így nem biztos, hogy teljesen igaz. Az Országos Sajtószolgálatnál (OS) olvasható nyílt levelet ugyanis nem Horváth Csaba, hanem az MSZP Országos Központ jegyzi, és szó nincs benne frakcióvezetőről. Tarlós Istvánnak, vagy a sajtósának, az lett volna a minimum, hogy amennyiben megszólít valakit egy válaszban, legalább tisztázza, hogy kinek válaszol. Az udvariasság is ezt kívánná.

Aztán hivatkozik a történelmi hagyományőrzésre, és civil kezdeményezésekre. Az orbanista civil kezdeményezéseket ismerjük. Pont olyan lehetett, mint az a rengeteg, és különben, azóta sem tudni hány, civil levél, amely miatt anno a Zöld Pardont is bezárták. Mert zavarta a környékben lakókat úgy, hogy igen messze volt a legközelebbi lakóház. A Moszkva tér kapcsán sem vitatom, hogy akár békemenetet is képes lett volna szervezni a Fidesz egy kis átnevezésért. Vagy motoros felvonulást. Kívánság szerint. A történelmi szemlélet sem sokkal jobb. A Moszkva tér (a régi) esetében: a területet 1929-ben nevezték el a kizsebelés-ügyi miniszterről, és 1951-ben Moszkváról. Majd 2011-ben nevezték újra át. A terület tehát 22 évig volt annak idején Széll Kálmánról és 60 évig Moszkváról elnevezve. A pökhendiség netovábbja nagy hanggal azt ugatni, hogy a 22 több mint a 60. Pont olyan, mint a parlamenti kétharmadról szövegelni egy ötven százaléknál is kisebb valós választási támogatottsággal. De az enélkül is tudtuk, hogy Tarlós alapjában véve orbanista.

Kőbányán különben valóban leszavazta képviselő testület, hogy az Óhegy park átnevezése legyen a Tarlós moszkvai lecseszésének áldozata. Mit is mond erről a nagy tudású? A „kerületnek nem egyetértési, hanem csak véleményezési joga van”. Az előbbiek fényében világos a tarlósi demokrácia-felfogás. Ha néhányan aláírnak egy egész Budapestet, és több nemzedék emlékeit is érintő kezdeményezést, akkor az szent és sérthetetlen. Amennyiben az találkozik a Nagyúr éppen aktuális véleményével. Egy kerület megválasztott képviselőinek, praktice a kerület lakosságának meg semmi köze semmihez, ha Tarlósnak nem tetszik a döntésük. Önleleplezésből jeles a főpolgármester. Igazi demokretén. Amit csak tetéz az a csúsztatás, amitől bármelyik internetes fórumon kiérdemelné a megtisztelő „I. osztályú troll” minősítést.

Putyin látogatásának ugyanis az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy hány szovjet katona halt meg Budapest felszabadítása során. Na jó! Egy kicsi. Mert nyilvánvaló, hogy a háborús szerepvállalás alapozta meg azt a nagyhatalmi státuszt, aminek roncsaival a jelenlegi moszkvai vezetést is megtámogatják. Az akkori áldozatok valóban megszabadították a várost a náciktól és nyilasoktól. Ott és akkor. Amikor tehát Tarlós egy retorikai fogással megpróbálja rátolni a náci-, és nyilas-ellenes harcok áldozatait a Putyin-látogatásra, illetve ezzel próbál terelni a Moszkva tér elnevezésével kapcsolatban, akkor alapvetően a mai kisnyilasoknak próbál gesztust gyakorolni. Alighanem a szélsőjobboldalról próbálván valamiféle tömegtámogatást keríteni maga mögé. De legalább támogatást. Kicsit zajosat, kicsit csőcseléket, de legalább az övét. Alkalmasint persze elérve azt is, hogy mindazokat, akik különben minden hátsó gondolat nélkül viszonyultak Széll Kálmánhoz, szintén besöpörje a neonácik zászlaja alá.

Mintegy igazolva azt a mondást, hogy az ostobaságnál csak egy valami nagyobb baj. Ha szorgalommal párosul. Tarlós pedig szorgalmas ember. Ha nem is nagy híve a történelemkönyvek olvasgatásának. De megérthetjük. Az csak megzavarná a kényszerképzeteit, és előítéleteit.

25 hozzászólás

  • Sajnálom, de még élnek olyan emberek, akik nem szeretik a Moszkva tér nevét. Férjem például, mikor Anyja hívta haza a 70-es években, azt mondta neki, amíg Moszkva teret Moszkva térnek hívják, addig nem megy haza. T.i. nem annyira a névvel van a baj, hanem amit reprezentál! Az 50-es évek diktaturáját, az orosz megszállás idejét.
    Ezt csak az tudja megérteni, aki akkor otthon élt.

  • Figyelő
    2015 február 15
    6:34 de.

    De akkor 4 évvel a Moszkva tér hirtelen történő átnevezése után, mely a fővárosi közgyűlés fideszes és jobbikos szavazataival realizálódott (mert, hogy akkor még csúnya oroszok, csúnya Moszkva, csúnya diktatórikus emlékek magyarázataként nevezték át), most miért van megint csak hirtelen szűkség egy új Moszkva térre? Mert a szélkakas arra fordult, kelet felé ismét? A moszkva teret plusz magyarázatként azért is nevezték át akkor, mert ahogy ön is fogalmaz csúnya emlékeket ébresztett a közelben lakók között. Most ugyan ez történik és tiltakoznak a 10. kerületben, hogy Moszkva park legyen, de azok más fájta tiltakozók? Másfajta magyar emberek, mint a mostani Széll Kálmán tér körül élők? Hát persze, a Fidesznek minden következetes meggyőződés követése leszarni való. Követni való egyedül a pártérdek és jelen pillanataban az, hogy ne sértsük meg a baráti oroszokat. Vicc kategória. Nem akarunk Budapesten az oroszokhoz történő ijesztő közeledés kinyilvánítása kapcsán egy újabb Moszkva teret, ha a jelenlegi kormány 4 éve ellene volt és átnevezte Széll Kálmánra az akkorit.

  • Én sem akarok. De miért nem tiltakoznak erősebben?
    Az igazság az, hogy én még emlékszem Rooswelt térre is.
    A magyarok már ilyenek…

  • Figyelő: annál szomorúbb, hogy még helyesen leírni se tudja. Hát igen. Maga már csak ilyen.

  • Sajnálom, kedves Figyelő, de a Moszva tér nevet nem azért kívánta minden józan – értsd: nem az orbánizmus áldozata – budapesti megtartani, mert a Moszkva tér az elmúlt 60 év alatt szimbólummá, Budapest egyik kultikus helyévé, ha úgy tetszik, a város szellemének egyik jellegzetes pontjává vált. Senki nem a valódi Moszkvára gondolt, amikor a Moszva teret emlegette, hanem arra a miliőre, hangulatra, látványra, ami ehhez a térhez ezzel a névvel kapcsolódott.

    Márcsak azért is érdekes jelenség volt, mert valójában a Moszka tér nem szép, sőt ronda, tele van és volt gyanús alakokkal, rendetlen és zsúfolt – szóval nem a szépségéért szerettük.

    Minden élő, lélegző városnak vannak hasonló helyei, és Budapest nagyhangú, ám kissé bunkó polgármesterének illene tudnia, hogy egy város nemcsak épületek és infrastruktúra, hanem lélek és szellem is egyben. Persze az Új Színház óta tudjuk, neki milyen szellem tetszik.

    Az átnevezésekkel Tarlósnak egyébként is meggyűlik mindig a baja. Még óbudai polgármester korában át akarta neveztetni a békásmegyeri Madzsar József utcát. Az ott lakók köszönték, nem kértek belőle, nekik jó volt az úgy, ahogy volt. Akkor Tarlós látszólag engedett a népakaratnak. Aztán mikor budapesti főpolgi lett, hatalmi szóval mégiscsak átneveztette. A nép juszt le van szarva.

  • HunCanada
    2015 február 15
    8:57 de.
    Tökéletesen megértem.Viszont mindenki figyelmére felhozom, hogy eredeti neve, amire én emlékezem, Széll Kálmán tér vot, és ezt kapta vissza.
    Az új Moszkva teret én is helytelenitem. Gondolom, azt hiszik, hogy azz oroszokat érdekli, hogy a régi Moszkva tért átnevezték.

  • cornelius
    2015 február 15
    11:26 de.
    Ezt is megértem, ennyi év allat, két nemzedék is felnőtt a Moszkva tér nevével és hozzátartozott életükhöz. Mondok, valamit, még én is randiztam a Moszkva téren.

  • bocsi: allat szó helyesen: alatt!
    60 év után, nehéz már magyarul írni.

  • Ille István
    2015 február 15
    11:01 de.
    OK. Ille, kihagytam egy e betüt. Most egy világ omlott össze ezért..

  • Figyelő: valóban. A Magáé.

  • ne strapáld magad.

  • Figyelő
    2015 február 15
    11:52 de.

    Sajnos nem csak azt hiszik, hogy az oroszokat érdekli, hogy van-e vagy nincs Moszkva tér. A helyzet az, hogy az oroszok vérig lettek sértve 2011-ben, de akkor még nem volt keleti nyitás, orosz barátkozás a Fidesz tarsolyában, még 3 évre sem látnak a kormány irányítói előre, nem hogy közép és hosszú távon.

    „2011-ben az orosz külügyminisztérium értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy döntés született a budapesti Moszkva tér átkereszteléséről – közölte Alekszej Szazonov, a minisztérium helyettes szóvivője.”

    Tavaly év végén ezért is járt Tarlós Moszkvában, hogy megnyugtassa az „elvtársakat” LESZ ÚJ MOSZKVA TÉR, vagy park. Felháborító a pávatánc… Nem ez a kis jelentéktelen ügy, mert ez csak egy csepp a pohárba, de tényleg érthetetlen, arrogáns és a magyar embereket totál hülyének tekintő dolog ez is a kormánytól. Valódi kormányzásnak meg nyoma sincs.. Nem jó irányba mennek így a dolgok, mert ha kicsiben ilyen a fejetlenség -látjuk ám -, hogy nagyban még nagyobb.

  • Figyelő,
    Javaslom, hogy Török Ferenc Moszkva tér címűfilmjének címét változtassák meg utólag

    Alkalmasint akik még Horthy miniszterének nevével ismerhetik a teret, azok száéma (szimplán biológiai okokból) erősen csökkenőben van. Tarlós hivatkozik ugyan civil kezdeményezésre, de azt a bizonyos kezdeményezést _senki sem látta_ . Szó szerint senki. Szerintem Tarlós sem.
    A terület története elenyésző idejében hívták a becses bezsebelésügyiről elnevezve a teret. Ahogy a cikk is írja 22 év nem több nem, mint a 60. Ráadásul olyan 60 ami történelmileg közelebb van,
    Egyébként a Gödör vagy Körvbasút-tér is történelmibb lenne. Gödörnek közel egy évszázadig hívták. Vagy tovább.
    Amellett a „Moszkva” nagyon sokáig volt szimbolum. Több okból is.
    Híres volt a „moszkvás” emberpiac, és egy időben a nyilvános WC-je is. Alkalmasint Budapesten az egyik olyan hely volt, ahol a Tiszatáj beszerezhető volt. Valamint az SZKH szóróanyagai. Valóban egy jelképes pontja volt Budapestnek.
    A nagy nemzeti talajvesztés programjának keretében kellett a szélsőjobbos agyú tahónak átneveznie. Egy IKV-.s párttitkár magabiztos idiotizmusával.
    Amellett jellemző az egész jobboldalra, hogy a szim,bolikus baromságokkal képesek csak foglalkozni. A lényegi pontokon szétrohad az ország, de a szimbólumok és a nyilas gárdák remekül fognak állni minden köztéren. A hangszóró mellett, amiből Vitéz Feltsuthy Nagytiszteletű Orbán szól majd ahhoz a kevés hallgatóhoz, aki még az országban lesz

  • Figyelő

    Mit érzékelt maga az 50-es évek diktatúrájából, hiszen saját elmondása szerint akkor még a frank kávés dobozt kergette, hátulgombolós változatban. Nem hogy a politikához nem volt köze, de az értelme is akkor kezdett nyiladozni, ergo vaskos véleménye nem igen lehet a dologról.

  • „Ha nem is nagy híve a történelemkönyvek olvasásának.” írja a cikk.

    De még mennyire nem híve, alig hangzik el tőle interjú, ahol ne dicsekedne el „álszerényen” azzal, hogy úgymond;
    „én csak egy műszaki ember vagyok”…
    Magyarul, tényleg egy bunkó, aki mindent kockában lát. Egyébként ezt az álszent dumáját még egy riporter sem javította ki neki, hogy neeeeeeem Tarlós úr, ön egy kultúrember, mert bizony mindenki a bunkót látja benne, akinél ráadásul „lejárt a műszaki…- és csak szívatóval indul…”

    Másrészt, nemcsak a Moszkva térrel áll így Budepest elöljáró ura. Ennek a kockafejnek a főpolgármesteri trón elfoglalása után az . e l s ő . d o l g a . volt a szintén hatvan éve Roosevelt tér elnevezésének a megváltoztatása is.

    Neki az SzDSz-ből(!) való átfidSSesedése óta, de csakis azóta valószínűleg a náci iga alól való felszabadulással akadnak bajai. Márpedig a nyilasnáci, németnáci és még mimindenféle hungarizmus megszüntetésében Rooseveeltnek is óriási történelmi szerepe volt. Ez a pökhendi íkávés úgy látszik a Moszkva névvel együtt képtelen elviselni a nagy amerikai elnöknek is ezt a bűnét…

  • Figyelő 6,34 !

    Akkor maga még emlékszik arra is, amikor Bartók Béla az egyik legnagyobb magyar írásban (végrendeletben) adta, hogy amíg Horthyról, Mussoliniról és Hitlerről neveznek el utcákat, tereket, addig az összes művének a lejátszását megtiltja Magyarországon…

    .

  • Kiss Eszter
    2015 február 15
    2:35 du.
    Annyit figyelhettem az 50-es években, hogy 1950-ben lecsuktak egy évre .51-ben szabadultam, 18 éves voltam-

  • FORTIMBRAS
    2015 február 16
    8:54 de.
    Nem emlékszem erre a hagyatékra, egyszerűen nem hiszem el. Hiszen a rádióba, hangverenyeken állandóan játszották Bartók műveit.

  • HunCanada
    2015 február 15
    12:58 du.
    Abszolut nem érdekel, hogy az oroszok vérig lettek sértve. Én is és családom voltunk jól megsértve uralmuk alatt.
    Azért lettek, kanadaiak a gyerekeim.

  • Figyelő
    2015 február 16
    1:18 du.

    Ez a természetes. Engem meg pláne nem érdekel az oroszok sértődöttsége. Tarlós Istvánt, meg a Fideszt sajnos annál inkább érdekli és ennek megfelelően a sértődöttség enyhítésére csinálnak újra egy Moszkva teret.

    Örülök, hogy megint egy véleményen vagyunk kedves Figyelő. Ha lassan is, de egyre több olyan dologgal már ön sem ért egyet, amelyet a kormány művel és ezen kormányzati idiótaságokkal szemben véleményt is mer fogalmazni, ahogy a fenti hozzászólásából kiolvasható. (Zárójelbe: Ezért kell normál hangnemben a párbeszéd és a vita a szó nemes értelmében itt és a KMOSz illetve egyéb szervezetek és médiák között is.)

  • Figyelő
    2015 február 16
    1:18 du.

    Ez a családi sértődés egy érdekes állatfaj.
    A családom megszívta a németek alatt, mert egy pincében húzták ki az ostromot, és döglött lovak maradványaival élték túl a napokat.
    A család egy részét, „természetesen” mindenükből kiforgatva száműzték Budapestről a világ háta mögé.
    Mégis. Úgy nőttem fel, hogy a napi ima nem a „dögöljön meg Kádár”, és a „vesszenek a komcsik” koordinátái között zajlott.
    Ezzel szemben olyanoktól hallok nagyon sokszor valami zsigeri gyűlöletbeszédet, akiknek a családja és ő maguk is netto haszonélvezői voltak annak a bizonyos 60 évnek. tarlóst is közéjük értve, de Felcsút avatott vályogtolvaját is.

  • HunCanada
    2015 február 15
    12:58 du.Egy percre elfeljtik, hogy most miért bókolnak Putyinnak?!
    A gázt tőlük kapja Magyarország, és ezért ajánlatos kedves lenni hozzá.

  • Figyelő
    2015 február 16
    10:57 du.

    Najó, de négy éve nem tőlük kaptuk? Az előző kormányok idején nem tőlük kaptuk? Bárhonnan közelít, ellentmondásba kerül saját magával sajna, de ez épp a kormány játéka és nem az ön hibája 🙁