Meghívás Moszkvába: alulnézetből

2015 február 19 10:57 de.32 hozzászólás

Putyin jött, koszorúzott és megbeszélt. Majd távozott. Egy komoly kérdést hagyva maga után, amire május elejéig csak választ kell találnia a magyar vezetés valamelyik szintjének. Habár az orosz elnök tulajdonképpen elég világosan közölte: meghívni Orbánt nem hívja meg. Csak elviseli, ha megjelenik.

Az talán még lehet kérdéses, hogy Áder János meghívása tényleg megtörtént-e, vagy megrekedt a szándéknyilatkozat szintjén. A magyar miniszterelnöknek szóló meghívás informális volta azonban tény. Ami nagyjából annyit tesz, hogy „nem tiltunk ki Oroszországból, de a szotyit te hozod magaddal”. S ha már a hivatalos, illetve az informális világ viszonyánál tartunk, akkor tulajdonképpen érdemes lehet a meghívások ilyetén alakulásának üzenetértékét is szemügyre venni. Nem veszítve szem elől azt a tényt, hogy Áder János putyini meghívása végső soron szükségszerűség. Mondhatjuk akár azt is, hogy azoknak a protokolláris viszonyoknak a figyelembe vétele, amely protokollra különben az ország vezető zsebhoki-bajnoka különben nagy ívben szokott fütyülni. De ha nem is fütyülni, akkor is legalább csücsöríteni egy kancellári kéz felett.

A fentieket, mármint Áder János meghívását az indokolhatja, hogy Magyarország köztársasági elnöke van nagyjából azon a poszton, mint az orosz elnök. Még akkor is, ha Putyinnak lehet utasítási joga a miniszterek felett, míg a magyar elnöknek legfeljebb a titkára tartozik engedelmességgel. Már akkor, ha Orbán Viktor ezt jóváhagyja a titkár számára. Informálisan. Mert formálisan a köztársasági elnök független a miniszterelnöktől. Putyin mindenesetre betartott némi protokoll-szabályt. Amivel nyilvánvalóan betartott valamennyire Orbán Viktornak. Aki talán most sajnálja igazán, hogy Schmitt Pál lemondásakor mégsem saját magát jelöltette uralkodónak. Az orosz Győzelem-napi ünnepség hivatalos, és formális meghívását elbukta. Neki most ezt dobta az orosz medve.

Azonban az is nyilvánvaló, hogy a formális gesztus mellett van egy informális üzenete is a meghívások ilyetén alakulásának. Ráadásul olyan, ami a tárgyalások erőviszonyainak az érzékeltetését is magába hordozza. A tárgyalások látszólag és a Fidesz vezérének kedves olvasatban, ugyanis arról szóltak, hogy Vlagyimir Putyin, mint Oroszország gyakorlatilag teljhatalmú vezetője leül Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Elismerve ezzel látszólag azt, hogy a kormánypárt vezetője nem kevésbé teljhatalmú ura Magyarországnak. Amiben van is némi igazság, és az orbáni diktatúraépítés kétségtelenül ezt sugallja. A látszat azonban mégis csalhat. Oroszországnak ugyanis szintén van miniszterelnöke. Az orosz vezetési hierarchia szerint tehát valójában nem Putyinnak kellett volna tárgyalni Orbán Viktornak, hanem Dmitrij Anatoljevics Medvegyevnek, aki 2012. május 8. óta orosz miniszterelnök. Még akkor is ő lett volna a rangbéli tárgyalópartner, ha otthon csak akkor fújhatja ki az orrát, ha ezt az orosz elnök nem ellenzi.

Az orosz hatalmi rendszer szerint tehát valójában az ottani miniszterelnök „főnöke” jött tárgyalni a magyar miniszterelnökkel. A saját hatalmi hierarchiája szerint Putyin tehát végső soron „lefele” beszélt az itteni tárgyalásokon. Ami, tekintetbe véve az energetikai rendszerekben rejlő zsarolási potenciált, és Oroszország geopolitikai helyzetét nem éppen azt az olvasatot támogatja, ami a hithű orbanisták szívének kedvez. Nem a maga szintjére emelte fel Orbán Viktort, hanem éppen ellenkezőleg. Egy leereszkedő gesztust gyakorolva, tulajdonképpen „főnökként” jött egy „beosztott” mitugrászhoz. Megvilágosítani miheztartás éppen aktuális irányát és elvárásait. Ez érthetővé teszi Orbán Viktor részéről az akár meghasonlásig elvitt szervilizmust is a látogatás ideje alatt. Amire az említett meghívás végső soron csak pontot tette az „i”-re. Egy utolsó gesztusként érzékeltetve Orbán Viktorral, hogy tudja: hol a helye.

Putyin tehát világosan megüzente a magyar miniszterelnöknek, hogy akármennyire ugrál, a helye térden állva van. S amennyiben az orosz elnök úgy dönt akkor egy erigált ló teljes mén-készségétől lehet boldogabb. De addig is: lehajolhat Merkel tolláért, de Putyiné a fülébe.

32 hozzászólás

  • -„putyin jott,koszoruzott,megbeszelt….”
    megtbeszelt volna??en meg ugytudom csak ourasaga ugatott a tobbi hujemagyar meg jolbevalt bologatojanosok modjara ahitattal,tatottszajjal,csorgonyallal hallgattak!!

  • Hogy kivel beszélt Putyin nem érdekes. Nem hinném, hogy Orbán vágyik őt meglátogatni!
    Adják a gázt továbbra is, ez a lényeg. Az orosz „nagy” hatalom, már nem izgatja fel a magyarokat.

  • Figyelő: adják hát, ráadásul 20-25%kal drágábban, mint azt az energiahordozó piacon be lehet szerezni. Hiába, no, Orbán mindig is tudott üzletet kötni 🙂

  • Ille, gondolom ha lenne a magyaroknak MÁS lehetősége mástól, olcsobban vennék a gázt.
    Beírása kissé részrehajló, hogy finom legyek.

  • Figyelő: van más lehetőségük.
    Az, hogy nem él vele Orbán és bandája, annak egyszerű oka van: Európában nincs korrupció, Magyarországon és Oroszországban van.
    Közöltem egy tényt, ami teljesen oldalfüggetlen.

  • Szerintem a fenti megállapítást csak az ellenzék terjeszti.
    De ez mindig így van nálunk…

  • Figyelő: a 20-25% tény. Az is, hogy dagadtra keresik magukat a gázügyleten. Meglep, hogy maguknál, Kanadában is ilyen az ellenzék.

  • Ille István
    2015 február 19
    12:12 du.
    Mielőtt egyértelmű ítéletet mondanék, még nem láttam utalást a szerződés részleteiről. Mekkora éves mennyiségről beszélünk, milyen időtartamról. Az, hogy a régi szerződéssel ellentétben lehívható bent a bennmaradt mennyiség, talán kompenzálhat az árban. Hiszen azt kifizettük egyszer. Már ha hinni lehet a híreknek. Illetve ez mijen feltétellel hívható le mégis. Ha nem külön tétel, lehet csak futott az ország a pénze után. Csak tavaly fél éves szükséglet maradt bent.

  • Speciel a gáz egy része kiváltható lenne.
    Elég régóta ismert a szemét/szennyvíz biogáz konverzió. S van az az energia illetve detoxikálási költség, amihez képest már nem iy olyan drága.
    Alkalmasint elég régóta ismert, közel zárt technológiák léteznek. Nyilván nem lehetne a teljes energetikát erre alapozni, de azért még egy 5- 10% körüli részesedés sem lenne semmi.

  • Don Ovuz: 4-5 év alatt megvásároljuk a 1996-os szerződésből eddig le nem hívott kb. 22Mrd. m3 gázt, hozzávetőleg 3Mrd € értékben, 260$ /1000 m3 áron. Na, ez az, ami 20-25%-kal magasabb, mint a világpiaci ár. A Gazpromnak buli, mert ezen az áron sehol nem tudná eladni.Persze, van nekünk olyanunk, hogy Magyar Földgázkereskedő. Tovább már nem is kombinálok. Nem véletlen, hogy szigorú titok a szerződés tartalma.

  • Figyelő
    2015 február 19
    11:18 de.

    Miért ne adnák az oroszok a gázt? Adják a németeknek, lengyeleknek, egész Európának de attól még Angela Merkel nem pacsizik le Putyinnal, sőt! Hülyeség az, hogy jóba kell lenni az oroszokkal, mert különben nincs gáz.. akkor van igazán gáz.

  • Andy Mage
    2015 február 19
    12:46 du.
    Elméleti síkon minden további nélkül egyetértek. Viszont sem tapasztalata, sem felszerelése nincs hozzá az országnak. A kiépítés költséges. Ez akkor lenne életképes, ha most egy mobil szerződés köttetett volna.

  • Ille István
    2015 február 19
    1:00 du.
    Az eddigi szerződésnek volt egy kitétele, hogy nem adható tovább.
    Maximum a le nem hívott mennyiség visszakapásánál látható üzlet. Szerintem ez a csont a pincsinek.

  • Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság vezetője visszautasította a magyar miniszterelnökkel a találkozást:

    – „A politikai helyzetre való tekintettel értékelésünk szerint egy ilyen találkozónak nem volna értelme”

  • Édes jó istenem, ennyire szemellenzősnek lenni nem lehet. A gázüzlet kismiska a paksi bővítéshez képest. Tessen már számolni, ha csak 5% a visszacsúszó pénz az 3000 milliárdnál mennyi is? Azt meg mindenki tudja hogy hol is landol majd a lóvé. Nem véletlen 15 éves titkosítás se.

  • Horváth György

    http://index.hu/kulfold/2015/02/19/igy_cseszodott_el_a_lengyel-magyar_viszony/
    „…Putyin budapesti vizitje teljesen kiverte a lengyeleknél a biztosítékot. Jaroslaw Kaczynski, akinek hívei a Békemeneteken mindig ezerszámra támogatták a Fideszt, rácsapta az ajtót a csütörtökön Varsóba látogató Orbán Viktorra, aki Kaczynski szóvivője szerint „szétveri az európai szolidaritást”. Orbán tűzoltásnak szánt lengyel útja kudarcnak tűnik, Ewa Kopacz kormányfő is hűvösen fogadta. Hiába próbált már a kezdetektől nagyon jó kapcsolatot ápolni a lengyelekkel a Fidesz-kormány, sőt új szövetségi rendszert építeni rájuk, az idillbe az orosz-ukrán konfliktus és az energetika belepiszkított. Sőt, valójában a látványos gesztusok felszíne alatt sosem volt igazi harmónia….”

  • Úgy látszik a lengyelnek nincs szüksége gázra. Sajnos a magyaroknak szüksége van.

  • Gyula Bognar, Jr.

    FIGYELŐ:
    Úgy néz ki a Lengyeleknek szükségük van becsületességre, őszinteségre, szolidaritásra, megbízhatóságra, tiszteletre és helyes értékrendre, a Magyaroknak meg csak gázra.

    A fentiek közül a gázt meg lehet venni sok helyről, fillérekért, a többit sehol, még milliárdokért sem. Majd követelni fogják a mély-magyarok!

  • Figyelő: oly annyira, hogy az elmúlt évben az éves kvóta felét se szívtuk le, nem volt többre igény. Igaz, most is szívunk, csak nem le, hanem meg.

  • Horváth György: ez a tahó képtelen felfogni, hogy a kézcsók ezen a szinten semmi féle protokollnak nem felel meg, mi több, alkalmazása illetlenség, mivel nem a tisztségnek, hanem a női mivoltnak szól.

  • Ille István

    Mit szól ahhoz, hogy a múlt rendszerben az idős pártvezetők közt szokásos volt a nyitott szájjal adott nyelves csók? 🙂 Kádár sok áldozatot hozott az országért. Vajon Orbán ugyanezt megtenné? 🙂

  • Figyelő
    2015 február 19
    4:43 du.

    Hülyeség, a lengyeleknek is szűksége van a gázra, de lehet ezt tisztességesen is seggnyalás-, és a saját országuk népére való hátrányok nélküli orosz kapcsolatokkal ezt véghezvinni. Ahogy Gyula Bognár is említi.
    Németek is kapnak az oroszoktól gázt és akkor mi van? Mégse megy Berlinbe Putyin, mert nem kívánatos személy. Ettől még az üzlet az üzlet. Putyinnak arra kellett az Orbánnal való padló felmosása, hogy mutassa a világnak, lám van egy EU-s, NATO tag ország ahová betehetem a lábamat, ahol ócsárolhatom Európát és ez a Orbán gyerek nem védi meg a szövetségeit, mert fosik kinyitnia a száját. Erre kellett Putyinnak az Orbán találkozó és nagyjából ennyit is ér a világ politikájában Orbán.

  • Don Ovuz
    2015 február 19
    1:37 du.

    Egyrészt minden hosszú útnak van egy első lépése. Elindulni, azért, mert félünk lépni hiba. A gázt nem én hoztam fel azt hiszem. Ha igen, akkor is fenntartom, amit írtam.
    Tapasztalata van, mivel a szenyvíztelepeken, hulladéktárolókon, vagy a bányákban elég sok tapasztalat gyűlt össze. A felszerelés kicsiben pedig nem nagy ügy. Nagyjából egy pálinkafőzde felszereltségi szintje….

  • jani: nem, az egy máig is élő, ősi orosz szokás, semmi köze a pártbeli tisztségekhez. Ráadásul nem nyelves volt, csak simán zárt szájra zárt szájjal rácsókolva. Sajnálom, de meglehetősen hosszú időt töltöttem el arrafelé, tudom, miről beszélek.
    Hogy orbán megtenné-e? Sokkal többet is megtett:

    „A lengyel politikai elit 2014 közepére azonban már kifejezetten azt gondolta, hogy Orbán aláfeküdt az oroszoknak. De ez csak akkor derült ki, amikor 2014 nyarán kitört a lengyel lehallgatási botrány. Az egyik ilyen lehallgatott, majd nyilvánosságra került beszélgetésen Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminiszter és Jacek Krawiec, a PKN Orlen, a lengyel olajtársaság elnöke többek között Orbán oroszbarátságát, valamint a Mol Zrt. és Hernádi Zsolt ügyeit taglalta.
    Orbán úgy lesz*pta neki [Putyinnak], hogy bazmeg, feláll a farka tőle. Két atomreaktor Magyarországon, 10 milliárdos hitel az oroszoktól…
    – mondta a lap szerint az olajtársaság elnöke, és ebben a hasonlatban nagyjából minden benne volt, amit akkor a lengyel politikai-gazdasági elit a magyar kormány külpolitikájáról gondolt. Ekkorra már tisztán látszott: lengyel-magyar barátság ide vagy oda, éppen a stratégiai kérdésekben – orosz-ukrán konfliktus, az oroszokkal szembeni uniós fellépés, az energetikai stratégia stb. – homlokegyenest máshogy képzeli el Budapest és Varsó a dolgokat.”

  • Nem látok sok nyalást Orbán részéről. Putyin eljött Magyarországra,éppen úgy mint a német kancellár.
    Egyiknél sem tapasztalni semmiféle nyalást. Mit tegyen, rugja ki? Ne engedje be a határon?
    Putyin Magyarpországot használja fel aarra, hogy megmutassa a Eurónak, hogy van ahol méf fogadják.
    Nem hiszem, hogy Orbán ne tudná mi és ki Putyin?!
    Putyin arcára csak rá kell nézni, a távolból is megmondják.

  • Figyelő: mondjuk, hogy maga nem sok nyalást lát, egyáltalán nem csodálkozni való. Már rég egy maga alkotta univerzumban él, aminek semmi köze a valósághoz.

  • Orbánt már sokkal korábban, az uniós bürokraták terelték Putyin karjaiba. A gáz(rezsi)-meccs nem most kezdődött.

  • Ja, szerintem a Krím az oroszoké. Ha más népeknek visszajár, amit annak idején önként vagy erőszakkal bevittek a Szovjetunióba, akkor az oroszoknak is.

  • jani: akad itt egy kis probléma. A krimi kozákság – mint többségi államalkotó alakulat – soha az életben nem húzott a cárhoz, tehát az utód igénye is erősen kétséges. Szienkievitz egész trilógiája erről szól: biza, lengyel alattvalók voltak. Persze, lehet, hogy a nagy író téved, így a „vad mezők” territoriális leírása téves. Oroszország és Lengyelország közt felosztott Ukrajna krimi része korántsem az orosz többség okán került oda.
    Ráadásul voltak arra bőven tatárok, törökök. Kiket is kérdeztek meg Putyinék az annektáláskor? A krími tatárokat. Azok meg köszönték szépen, megéltek már egynéhány deportálást, örültek a címerváltásnak.
    Háttér információként:
    http://toriblog.blog.hu/2009/07/23/a_zaporozsjei_kozakok_levelet_irnak_a_torok_szultannak
    a fene se hitte volna, egy Rjepin-festmény mögött mennyi történelmi tény rejtekezik!

  • Ille István

    Biztos az is számít, hogy milyen nációk élnek a Krímben(többség orosz) és milyen bonyolult a történelmi háttere, de praktikusan (szerintem) az dönti el, hogy ki hova akar tartozni, hogy az oroszoknál 2-3 -szor magasabbak a fizetések és a nyugdíjjak. Valószínű, ez a szankciókat követően is így marad, mert Ukrajnának ezzel együtt is többe kerül a háborúzás. Mellesleg, ebben a meccsben én inkább Putyinra, mint Obamára és az Unióra fogadnék.

    Kösz’ a történelmi ismeretterjesztés. Ha másért nem is, ezért érdemes ide járni. (A török szultán biztos magához nyúlt, mikor megkapta a kozákok válaszlevelét.)

  • Jani.
    „Orbánt már sokkal korábban, az uniós bürokraták terelték Putyin karjaiba.”
    Kibontanád? mert számomra kicsit homályos.

  • falusi

    „Az ellenségem ellensége a barátom.”

    Bár Orbán helyzete egyelőre lájtosabb,
    röviden mégis így tudnám összefoglalni Orbán és Putyin EU-val és az USA-val szembeni spontán érdekközösségét. Írtam egy részletezőbb elemzést is, de nem tartom olyan érdekesnek, hogy közreadjam, hacsak nem külön kéred.

    U.I.: Egy másik oldal egyik hozzászólójában Asher barátod vélted felismerni. Ha azóta még nem szóltak, akkor tőlem tudd meg, hogy még tavaly értesítette a fórum hozzászólóit a fia, hogy id. Asher Alexander végleg elment.