Bunkósbot vattában

2015 február 20 6:33 de.2 hozzászólás

Folyik a vita az Ellenzéki toporzék című posztomban, a tárgya az, hogy szabad e megmondani a saját politikusainkról hogy hülyék, ha éppen hülyeségeket csinálnak, vagy hirdetnek, vagy a kettőt egyszerre.
Nagyon népszerű álláspont az, hogy nem lenne szabad, hiszen aki a sajátját bírálja, az egyúttal az ellenfelet erősíti, merthogy érveket ad neki a mieink ellen folyó harchoz.
Ennek kapcsán aztán a vitában résztvevő urak és hölgyek light bárdolatlanságokat vágnak egymás fejéhez, pedig az én blogom nem arról nevezetes, hogy a kommentelők egymás maradék haját tépnék – és most mégis.
Érvek és ellenérvek csatáznak, minősítések röpködnek a levegőben, mindezt azért, mert a vita résztvevői nem érdemelték ki a rétest estére.
Nem szeretném akadályozni az érvek ütköztetését, de miután ebben a blogban van némi protekcióm, szeretném kissé bővebben kifejteni a témával kapcsolatos véleményemet.

Elöljáróban leszögezném, hogy a kérdés nem könnyű, sokan szembetalálkoztunk és találkozunk vele mint szülők, vagy mint munkahelyi vezetők.
Amikor gyerekünk lerajzolja az első pálcika-emberkéjét, nehéz is azt megállni, hogy ne nyilvánítsuk azonnal géniusznak, aki majdan forradalmi művészeti irányzatok pápája leend. De nem is csoda, hiszen már a nagymama is milyen gyönyörű falvédőket hímzett:
„Az én uram sohasem ver
A bugyimban van a fegyver
Ellene!”
Aki látta, könnybe lábadt a szeme.
Ha meg azt mondjuk a gyereknek, hogy Pistike, az embernek nem csak feje van, hanem pocakja is, akkor lehet, egy életre elvesszük a kedvét az alkotástól és beletaszítjuk szegényt a szürkék mocsarába, belekódoljuk a sikertelenséget.

Így van ez a politikusoknál is, különösen nehéz periódusokban.
Ha éhínség van, akkor egy veréb a serpenyőben – megfelelő távolságból szemlélve és szemünket kissé összehúzva – teljességgel libának látszik.
Egyesek szerint ha mi is annak nézzük, akkor majd Karak is libának fogja nézni, míg ha elmondjuk róla a valóságot, akkor a róka felbátorodik és megkísérli lenyelni.
A tévedés ott van, hogy a róka a libákkal szemben gyárilag bátor és mindent, ami nem kutya, megpróbál lenyelni, emellett a szeme is jó.
A baj nem itt van, hanem akkor, ha a veréb maga is elhiszi, hogy ő egy liba és elkezd felettébb elégedett lenni önmagával.
Szárnyacskáit kitárva ugrál, nyújtogatja nem is létező nyakacskáját, és félelmetesen csiripel, mire is a róka hangosan röhög, majd hamm – bekapja.
Nem jó ez senkinek, és bár a falat kicsi, de duzzasztja a róka és hívei önbizalmát.

A politikusnak úgy kell a kontroll, mint egy falat kenyér, hiszen a pálya maga alkalmas arra, hogy a delikvens elveszítse reális önértékelését, környezete pedig erre a folyamatra még rá is segít.
Minden politikus körül kialakul egy slepp, leginkább azokból, akit hasznot kívánnak húzni belőle, de a politikus – ha férfi is – olyan mint a nő, nem tudsz olyan túlzó bókokat és hízelgéseket rászórni, amit el ne hinne.
A csoportot a tőle anyagi és erkölcsi függésben levő munkatársak szaporítják, akik éppen olyanok, mint minden más munkahelyi kollektíva, gátlástalanul nyalják a főnök felséges hátsóját.
Így aztán a külvilágra maradna a kritika kellemetlen feladata.
Ez se könnyű, mert igen könnyen kívül találhatod magad abból a csoportból, melyhez ezer érzelmi és értelmi szállal kötődsz, mert te leszel a disszonáns hang a kórusban, te leszel az áruló, egy valóságos Görgei.

Hogy aztán mit szól hozzá az ellenoldal, ha kritizálsz?
Kit érdekel?
A lényeg az, hogy a demokratikus politika érvényre jusson, hogy az ország demokrácia és köztársaság legyen, hogy minden magyar állampolgár megéljen a hazájában, hogy az országot tehetséges, tisztességes emberek vezessék.
Hogy az ellenfél az államot elfoglaló maffia, ezt tekintsük axiómának, olyan állításnak, mely bizonyításra nem szorul, a saját oldalunkkal szemben viszont legyünk következetesen követelménytámasztók.
Merthogy a politikusainkat mi választjuk, mi adjuk nekik az erőt, hacsak nem akarunk a juhász, meg a szamara után ballagó bégető birkanyáj lenni.

Rengeteg politikus ül fordítva a lovon, mikor azt gondolja, hogy a nép dolga, hogy őt támogassa.
Nem.
A politikus dolga az, hogy folyamatosan kutassa és érvényre juttassa választói akaratát.
Az a politikus, aki a saját akaratát akarja érvényre juttatni, éppen olyan, mint Orbán, legfeljebb kevésbé ügyes és nem elég erőszakos.De sokat segíthet rajta, ha tudja, hogy mi nem tetszik a népnek és milyen országot szeretne.
Azt pedig abból tudja meg, ha megismeri a kritikát, és elspekulál rajta.
Oly kevés ilyen baloldali politikus van mostanság, de ez se baj, majd lesz több is, mert a gyengébb minőség kihullik a rostán.
Mi csak rostálgassunk szorgalmasan – néha egy beosztás jobb, ha üresen marad, mint ha alkalmatlan foglalja el azt a helyet, mely egy tehetségre vár…

2 hozzászólás

  • A kritika fontosságával és a fő mondnivalóval egyetértek, csak ezzel az állítással nem:

    „A politikus dolga az, hogy folyamatosan kutassa és érvényre juttassa választói akaratát.”

    Az O.K., hogy folyamatosan kutassa. Erre azért van szükség, hogy tisztában legyen választói akaratával, kívánságával, ami a valós helyzet fontos tényezője.
    De nem az a dolga, hogy azt érvényre juttassa. Az a dolga, hogy azt mérlegelje, ütköztesse saját elképzeléseivel, feldolgozza, beépítse saját gondolataiba. Ennek eredménye lehet akár az is, hogy azonosul vele, akár az is, hogy ellenzi, vagy az is, hogy elemeit elfogadja, más részeit elutasítja, vagy hogy egy harmadik gondolatra jut.
    Ugyanis a *felelős* politikusnak az a dolga, hogy a világban (vagy egy megfelelő részében)a többieknél valamelyest jobban eligazodva, a maguk dolgával törődő választóknak politikai gondolatokat és alternatívákat kínáljon, és azokhoz megnyerje a választók támogatását. Ha ehelyett szolgaian követi a választók aktuálisan kinyilvánított (gyakran rövidéletű és téves) akaratát, akkor nem felelős politikus, hanem felelőtlen, mert nem a választók érdekeit szolgálja, hanem az aktuálisan fújó ideológia széllel viteti magát.
    Ha végül álláspontja gyökeresen eltér a választókétól, akkor elveszti választóit. Ez a helyes irány, nem az, hogy akkor alkalmazkodik hozzájuk. A politikus legyen őszinte, hirdesse saját elképzeléseit. Majd a választók eldöntik, hogy támogatják-e.

  • Minden szava igaz.
    Egyetlen kivétel létezik, az pedig egy adott választási időszakban nyilvánosan alkalmazott kritika.
    Olyankor a borotvaél effektus érvényesül. Mert még a legjobb szándékkal elsütött – különösen a személyeskedésnek tűnő – legjogosabb észrevétel is a visszájára fordulhat, mert a döntésre éhes választók sokasága kitárt érzékszervekkel figyeli az ő körzetében aktuális jelölt(ek) alkalmassági együtthatóját, alkalmassági mutatóját. Egy ilyenkor beütő negatív hatás bombaként teheti tönkre egy egész választási stábnak az illetőbe befektetett energiáját, sőt magát a politikai csoportot, pártot teheti tönkre az adott választási körzetben és időpontban.