Volt egyszer egy önkormányzati választás

2015 március 1 8:26 de.5 hozzászólás

Érdekes dolgokat lehet ezzel kapcsolatban felfedezni. Pl. a közmunkások és a kormánypárt győzelmi összefüggését, vidéki polgármesteri szinten.

Ugyanis a közmunkások többségének a helyi önkormányzat a munkaadója, a közmunkás számára pedig elsődleges cél, hogy minél hosszabb ideig és minél gyakrabban legyen közmunkán. Ez pedig az esetek jelentős többségében a polgármester döntésén múlik. Mindez kellő alapot szolgáltat ahhoz a feltételezéshez, hogy a közmunkaprogramba való bekerülés, illetve bennmaradás feltételéül szabják azt is, hogy a különböző választások során a kiszolgáltatott állampolgárok a megfelelő helyre húzzák az X-et.

Egy vidéki településen – ne tévedjünk, nem kell annak kistelepülésnek lenni, lehet az nagyközség is – nagyjából mindenki ismeri a másik pártállását. Ebből kifolyólag ismeri a döntnök, az élet-halál ura (nem kellene túlzásnak tartani), a helyi kiskirály, a polgármester. Hát a szerint kerül manipulálásra a köz.

A közmunka és a kormánypárt jó teljesítménye közötti összefüggés nem feltétlenül a csalás jele. (Itt azért nem ártana némi mosoly-jelet beiktatnom, de nem teszem. Bízzunk a szavazók önérzetében!) Elképzelhető, hogy sokan valóban elégedettek a közmunkási státusukkal, és ebből logikusan következik a Fidesz-KDNP-re adott szavazat. Az sem kizárható, hogy a közmunkaprogram a jóléti sovinizmus miatt népszerű a többi választó körében.

Azonban a gyakorlat az, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken – noch dazu, a helyi kisebbségi vezetők közvetítésével (a népnyelv ezt úgy hívja, megvették kilóra a cigót) a polgármesterek manipulálták a választókat a közmunkában való részvétel lehetőségével

A közmunkában foglalkoztatottak vidéki aránya az önkormányzati választások előtt az összességet illetően 200ezer volt. Ez az önkormányzati választásra felfutott 300ezerre. A létszám kb. fele bizonyítottan roma. A roma családokban nincs széthúzás, egyfelé szavaznak, ami azt jelenti, hogy 150ezer roma közmunkás +1 fő családtaggal 300ezer szavazatot hozott a Fidesznek.

A magyar romák körében a választással kapcsolatban két állítást lehet visszatérően hallani: az egyik a már-már szokásos panasz arról, hogy politikust csak a választások idején látnak, aztán négy évre elfelejtik őket; a másik szerint „mi nyertük meg a Fidesznek a kétharmadot”. Ez utóbbi állítás önmagában persze leegyszerűsítő, de benne van a közfoglalkoztatás és a választási manipuláció közti összefüggés.

Több olyan településen, ahol a regnáló – és később újraválasztott polgármester a legkeményebb pressziót gyakorolta a közmunkásokra, a választási procedúra lezárultával a beígért jutalmazás illetve szankció nem is maradt el.

A befolyásolás/nyomásgyakorlás módszereinek skálája a választókkal való „személyes elbeszélgetéstől” a nyíltan történő szavazás kikényszerítéséig terjedhet. Utóbbi esetben a helyiek számára köztudott, hogy aki nem akarja elveszteni a polgármester, illetve a helyi kisebbségi vezető (?!) jóindulatát, az „bizonyítja”, hogy megfelelően szavazott: vagy segítséget vesz igénybe – valamelyik szavazóköri delegálttal együtt megy be a szavazófülkébe, vagy mielőtt bedobná az urnába, megmutatja a szavazólapot a polgármester képviselőjének. Értelemszerűen ebben a rendszerben az, aki nem működik együtt, azaz nem teszi ilyen módon nyílttá a szavazatát (ragaszkodik a titkos szavazáshoz), az a polgármester ellenzékeként lesz besorolva, ennek összes várható következményével együtt.

Számoljunk egy kicsit: a Fidesz elveszítette 1,1 millió szavazóját. Maradt neki még kb. annyi. Végezzünk el egy kivonást – feltételezve a valódi és titkos szavazás lehetőségét – ami biza, további mínusz 300ezret jelent – sacc per kb. Ehhez még jön a többi nem roma vidéki közmunkás erősen billegő szavazata, de ezt most hagyjuk.

Mennyi is marad? Kb. 800ezer? Ilyen bázissal, tessék már mondani, Viktor Győzővics, mennyi az esély a hosszú távú kormányzásra?

5 hozzászólás

  • Már csak egy dolog szükségeltetik! Meg kellene mozdulnia a szavazóknak.

  • Bogdán Géza

    Kedves István Barátom!
    Magam is tapasztaltam, hogy a közmunkások valóban ki vannak szolgáltatva a hatalmasok önkényének. A romlott húsok és a lejárt szavatosságú tészták korát immár felváltotta a közmunkával való megzsarolás. Én ugyan nem a Fideszre szavaztam, hanem a DK-ra, de van róla tudomásom, hogy sok közmunkás ismerősöm azért szavazott rájuk, hogy legyen hol és tudjanak a továbbiakban is közmunkában dolgozni. A Fidesz tehát, ahogy a cikk tanulsága erre rámutat, visszaélve a legelesettebbek helyzetével, zsarolással nyerte meg a választásokat.

  • A tradicionális jobboldali Békés megyében is kikapott a fidesz.
    Gyomaendrődön Egy egyesület jelöltje nyert.
    Meglepő még a jobbik utolsó helye, mivel a térségben erős volt a támogatottsága.

  • Gézám, ami a valóságra mutat, hogy sem ebben az írásomban közöltekkel kapcsolatban, se Viktor Győzővics évértékelő beszédét kritizáló írásomhoz csatolt tényközlésekkel kapcsolatban semmi ellenvélemény nem hangzott el. Méla kuss van odaát, ugyanis cáfolni kellene – különösen a felhozott adatokat illetően – de ahhoz a személyeskedés kevés, így nagypofájú jobboldali elleneim tudása felejtős. Macisajt üzemmódra kárhoztattak, amiben tudvalevőleg meglehetősen kevés a brummogás 😛

  • „A közmunka jó, mert nyomor helyett tisztes szegénységet kínál.” Ezt bírta mondani egy csak papíron létező párt ájtatos manója, akinek fogalma sincs arról, mi az, hogy munka, szegénység és nyomor. Persze aki 35 évesen milliókat keres úgy, hogy még soha nem dolgozott, könnyen osztja az észt.

    Rétvári Bencéről van szó. Tisztes szegénység, mint cél…Rétvári, a jó kurva anyádat!