Március idusa a hatalmi présben

2015 március 15 4:38 de.35 hozzászólás
Március idusa, 2015. Már az ünnepi előkészületek sem nélkülözték a feszültséget, aminek sajátos vonulatát képviselték azok a huzalok, amelyek a hivatalos tapsolók biztosítását gondolták odadrótozni a kormányzati megemlékezésre. Elfeledve azt, hogy ami kötelező, az szinte alapból a negatív tartományba kerül át a szubjektív értékítéletben.
Ezen az sem változtat, ha a kötelezettség informális, és a hatalmi hierarchia által csak gyengéd erőszakkal kerül megfogalmazásra. Ahogy most a KLIK állítja a középiskolások kirendelését illetően. Elfeledkezve arról, hogy az iskolákban még bőven vannak olyan pedagógusok, akik még emlékeznek a sok évtizeddel ezelőtti gyakorlatra. Vagy talán pont arra számítottak, hogy megértik a hatalmi elvárásokat, és ugranak teljesíteni. Az eredmény azonban nem egészen ez lett. Az iskolák sora tagadta meg az éneklő-tapsoló biodíszlet-kölcsönzést. S ezen a tényen már az sem változtat, ha az ezzel kapcsolatos hatalmi bosszúhadjárat még eltart majd egy ideig. A teljesebb visszaemlékezést ugyanis nem csak az előkészületek szolgálták, hanem az is, ahogy a hatalom egyes fullajtárjai kezelni gondolták a helyzetet. Arra az esetre, ha bárkiben kétség merült volna fel a kormánypárt irányából induló nyomásgyakorlást illetően, Fördős Attila váci polgármester megoldotta a kétségek eloszlatását. Berendelte a váci Madách Imre Gimnázium illetékeseit némi „elbeszélgetésre”. Ami ellen most az ellenzék joggal tiltakozik.
Azért pedig, hogy a váci polgármesternek ne egyedül kelljen megharcolnia a sötétben bujkáló bomlasztó kis rohadékokkal, kapott egy kis pártbéli támogatást is. Tényi István, aki egyébként korántsem váci, mert a belvárosi Fidesz tagja, szolgálatba helyezte magát. S ennek keretei között sürgősen feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Talán azért, ő, mert nála már előkészített sablonok hegyei lapulnak az ilyen feljelentésekhez. Amelyek közül a netadó-, valamint a NAV elleni tüntetéseket szervezők elleni feljelentésekből még visszamaradhatott néhány. Biztos azt gondolta, hogy kár lenne kárba veszni hagyni, Amikor ott vannak Vácon azok a renitensek, akik még a polgármester-bajtársat is úgy kihozták a fősodor-vonalból. Meg különben is: tényleg mit is képzel néhány alávaló alattvaló, hogy nem önként tapsolva dalol úgy, ahogy a miniszterelnök fütyültetni akar az ő magasabb dicsőségének üdvére.
Amellett nem is mindenhol olyan leleményesek, mint Debrecenben. Ott a közmunkásokból biztosították a hivatalos ünnepségen megjelenő élősúly egy részét. Mert az előkészületek dacára azért mégis csak tenni kellett valamit. Nem lehet az úgy, hogy miközben már az öreg bányatulajdonos a sóder-vakerját is megszólják, akkor ne tapsoljanak elég hangosan. De az mégsem Budapest, ahol maga a nagy Orbán Viktor szólt le a tömegekhez. S miket mondott! Még a rádión keresztül is könnybe lábadozott a fül. Például azon, hogy akkor még Facebook sem volt, oszt mégis milyen jól megszabadságharcosodott a tömeg. Ami különben igaz. Mármint az, hogy nem voltak közösségi portálok. Ahogy az is tény, hogy csak páran indultak el annak idején, és százezrek szabadságharcává eszkalálódott a polgárháború. Pusztán az marad kérdéses… Nem, nem marad kérdéses.

Pont ennek ismeretében lehetett rendőrsorfalakat állító pánik. Annak érdekében, hogy még a tizenpár fütyülő se jusson közel a színpadhoz. Mert mit lehet tudni? Orbán Viktor sem tudhatja, hogy a néhány rosszalló mikor sodorja magával a dübörgő gazdaság kárvallottjaiból toborzódó, valóban spontán sokaságot. Pláne most, hogy Facebook is van.

Mert az ünnepséghez a rendőrkordonok is hozzá tartoztak. A nép nagy barátait is elszigetelendő a néptől. Amelyben annyira azért nem bízhat meg a jelek szerint hatalom. Ha megbízna, akkor abban is bízhatna, hogy a néhány renitens hangját elnyomja a valóban önkéntes támogatók sokasága. A bizalomhiány tünetei tehát árulkodnak. Arról a pánikról árulkodik, amelyből ellen talán éppen a lélek sivárságát túlkiabálni akaró frázisok kihangosításával akar menekülni a mikrofon mögül szűkölő. Igaz, mégsem olyan messziről osztva az észt, mint a bukás jelére a kontinenst is elhagyó Kossuth.

35 hozzászólás

  • Savanyú a szőlő Endre ! 40.000 délelőtt (kivezénylés mentesen) és 4.000 délután. Azaz csak 3.999, mert igazából téged se láttalak !

  • Fenyvesi Glória

    Gyurcsányéknál valódi kordonok voltak,anno…
    És mégis kilövették az ártatlan, ünneplők szemét…
    Mi ez, ha nem félelem?A nép haragjától…Mármint a kordon…
    Igaz, ez az 56-os évfordulón történt,2006-ban,nem március 15.-én…
    És még csak most tárgyalják Gergényiék perét…

  • Ármin.
    2015 március 15
    5:49 du.

    Milyen szőlő? Ha jól látom, a szövegben ott vannak a linkek. Mutass olyan hitelt érdemlő információt, ami alapján a váci polgármester nem rendelte be eligazításra az iskolavezetést, a belvárosi fideszes nem jelentett fel senkit, nem voltak rendőrkordonok, és azt a kétségtelen gyérszámú fügyülőt a hithű tömeg nyomta el, és nem a rendőrség vezette el.
    No meg persze egy felvétel sem ártana arról, hogy utána Orbán nem a hátsó kapun húzott el, vérebei kíséretében, hanem az őt éljenző spontán tömegsoraiba vegyült.

  • Fenyvesi Glória
    2015 március 16
    1:31 de.

    Szimplán hülyeséget írsz.
    A kordonok nem ott voltak, nem ünneplőkről volt szó, és a katasztrófaturizmusba beletartozik a sérülés is beletartozik. Amellett nem kilövették, hanem véletlenül kilőtték.
    Tudod a kilövetés azt jelentette volna, hogy „Csak a szemére célozzatok, vigyázz! Tűz!”
    Mér megint nem figyeltél az eligazításon. Bukás lesz ebből a provokátorképzőben. Gyenge kettes. Leülhetsz!

  • Andy Mage

    Nem túlzott Glória. A fejmagasságban tömegre kilőtt gumilövedékek okozta sérülések esetén helyesebb statisztikai valószínűségről, nem pedig véletlenről beszélni..

    A véletlen az, ha valaki csak egyet lő, azt is másfelé, és így sikerül egy magányos embernek a szájából kilőni a csikket.

  • Fenyvesi !

    A 2006-os randalírozásokat a maga Fürere személyesen szervezte, amellyel a Köztársaság rendjét támadta. A rendőrség ezzel szemben csak a kötelességét teljesítette. – Nem eléggé.

    .

  • Fenyvesi !

    Egyetlen ilyen („szemkilövés”) volt a pechetekre, hisz most is többesszámban írsz róla, pedig tudod, hogy nem igaz. Csak szerettétek volna ti fidSS-esek, hogy újra vér folyjon a pesti utcán. Vezéreteknek akkor ennél nagyobb vágya nem is volt. Ha halottak és sebesültek hevertek volna az utcákon, ő ezeken mászott volna föl a köztársasági elnöki székbe, közvetlen a Szentkorona árnyékába. Ez volt Orbanini igazi terve.

    .

  • Fenyvesi Glória
    2015 március 16
    1:31 de.
    Az ártatlan ünneplők piknikeztek, ezért gyújtottátok fel a TV székházat ugye? Kellett a tábortűz a hangulathoz! Akik nem fértetek oda, máshol gyújtogattatok. Ezek vagytok ti! De ha rátok néznek, ötven évig rinyáltok. Ami kárt okoztatok a fővárosban, túl könnyen megúsztátok!

    Egy dolognak örülhetsz! Ha én fogom a puskát, akkor nem baleset történik, hanem most vakon gépelgetnél, meg a hozzád hasonló kis szélsőséges férgek is.

    Ja, Glórika! Az ártatlan ünneplők petíciót írnak?
    Mi volt a petíciótok fő pontja? Az FTC legyen soron kívül első ligás csapat! Ezért gyújtottátok fel Budapestet?

  • (Fenyvesi)
    Glória szálljona Menybe fel!
    Jöjjöna Földrea bé-éke
    Ésaz emberi szívmega jóakarat!
    Á-ááá-áá-men!

  • jani
    2015 március 16
    5:52 de.

    Ha a parancs az lett volna, hogy fejmagasságban lőjjenek, akkor nem egyvalaki sérül meg.
    Amellett fenntartom: a katasztrófaturizmusba a sérülés is benne van.
    Egyébként meg hülyeség is lett volna fejmagasságú lövésre adni parancsot. Egy tetszőleges tömegben a legnagyobb hatáskeresztmetszetet a térdmagasságú lövés adja. Ebben az esetben ugyanis még a mellétaláló és flaszterről visszapattanó gumigolyó is elég nagyot üt. Ezt a ’70-es évek végén még okították. Az ojjektumvédelmmel együtt. Akkor is, ha a francnak sem hiányzott egyetem előtti kényszerkatonaként.

  • Ja és persze a fenntiek miatt, meg amit málnaszőr is ír: Fenyvesi Glória nem túlzott. Túlzás nélkül hülyeséget írt.

  • Fenyvesi Glória: senki nem lövette ki ártatlan ünneplő szemét, az az ember belehajolt a lövedék útjába 😛
    amúgy semmi keresni valója nem volt ott. tudja, elhangzott egy oszlásra szóló felszólítás. a rendes honpolgár erre szépen oszlásnak indul. nem tette, az ő baja.
    csak halkan jelzem: Németországban, Franciaországban, Angliában rojtosra verték volna ezt a csőcseléket, pedig demokratikus berendezkedésű országok!

  • málnaszőr: Fenyvesi nem fideszes, hanem jobbikos próbanyilas.

  • Az Olaszoknál festéket is használnak a megjelölésre, és nem csak ott, de a szomszédos kerületekben is rongyosra vernek mindenkit, akin festék van.

  • Andy Mage

    Egyszer már (vagy többször?) volt ez téma. Akkor is azt írtam, ha mentségnek számít az, ha nem célzottan lőtték ki valakinek a szemét, akkor ez visszafelé is igaz. Mert akkor aki kődobálással okozott rendőröknek sérüléseket, fel lehet menteni, mert kővel sokkal nehezebb célozni, mint puskával. Nyilván az is „véletlen” volt.

  • málnaszőr

    Ne szőrözz! Több szemtalálat is volt, de csak egy veszítette el a látását.

  • The end-re! Menny a pokolba, vagy pókolj a Mennybe!

  • jani
    2015 március 16
    1:31 du.
    Én csak egyről tudok, és a híradások is egyről szóltak. Illetve több sérültről. De ugyebár a zúzódás nyolc napon túl gyógyuló sérülés. A gumi viszont egy jó féltenyérnyi véraláfutást eredményez. Ha a rendőr szándékosan fejre célzott volna, elítélik. De a lövedék minden további nélkül felpattanhat szemmagasságba. Erre utal az is, hogy ha direktben szemen talál egy akkora erővel vágódó lövedék, az benne is marad. Nem kézzel dobják, lövik!
    Ahogy távolodunk időben, egyre nő a sérültek száma, mint a partizánok a háború után. De mindegy, vissza lehet keresni az akkori cikkeket akit érdekel.

    Viszont a jobboldal mélyen hallgat valamiről, ami megér egy misét!
    Mint tudjuk, Orbán szervezte. Az eset utáni parlamenti felszólalásában mintegy számon kérte, hogy a rendőrök nem használtak éles fegyvert. Nos, kiküldte az embereket, és lövettetni akart? Vagyis szándékosan a halálba akarta küldeni őket? Persze, tudjuk, akkor erőszakos hatalomátvételre készült. De mivel csak gumi volt, marad az egy szemkilövés, aki az agyrázkódása miatt először kettős, majd többes látásban szenved. Így szaporodik.
    Nem téged bántalak vele, hanem a tendenciát.

  • Fenyvesi Glória

  • Fenyvesi Glória

  • Fenyvesi Glória: ne erőlködjön, még csak felfüggesztettet se fognak kapni 🙂

  • Fenyvesi Glória: Morvai Hisztike, mint igazmondó tanu…ez az év vicce 😀

  • Fenyvesi Glória:
    erről mi a véleménye?
    „Aki a jobbikot kedveli, az ezek után gondolkodjon már el egy kicsit!
    A DK azt kéri, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatalból indítson vizsgálatot Kulcsár Gergely jobbikos képviselő ügyében, aki egy e-mail tanúsága szerint beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe:


    „Ma délután egy kis feltöltődésre vágytam, ezért meglátogattam a Duna parton a képen látható vidám helyet.
    A kép a cipőbe köpés után készült.
    Mindenkinek ajánlom, ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, meg jön a kedve folytatni a munkát, amit őseink sajnos nem fejeztek be! Kitartás!”

  • Fenyvesi Glória
    Az első videónál mindjárt önellentmondás. Hogy a rendőrség szervezetten lép fel, hát testület.
    A második percben kijelenti hisztike, hogy a vélelem szintjén, mert teljes bizonyossággal nem állítható!
    Innen kezdve mindegy mit állít, mert a felsorolás visszautalva a második percre, vélemény, nem ténymegállapítás. Vagyis politikai állásfoglalás, nem hiteles tanúvallomás.
    Ennyit a videóról.

  • Fenyvesi Glória
    A jobbik az a szervezet, aki a meggyilkolt honfitársai emlékét leköpködi, így a szememben egyik jobbikos sem számít embernek.

  • jani
    2015 március 16
    1:16 du.

    Nem. Ha a tömeget felszólítják elhúűzásra, akkor joga van nem elhuzni, de aki odmegy kiváéncsiskodni, az pláne számoljon a kárral, amit elszenvedhet.
    Ahogy Máriusz is max. poszthumusz tapsikálhatott volna önmaga nagyszerűséégnek, ha azt a barom fellépést mondjuk az angyalok városában kísérli meg.

  • Morvai Krisztináról annyit, hogy 2006-ban még egyik párthoz sem tartozott, és a Jobbikkal sem szimpatizált. Október 23-án egy kapualjba szorult a lányaival, miközben robbantak körülöttük a könnygázgránátok és röpködtek a gumilövedékek. Halálfélelmet éltek át és ezt nem tudja megbocsátani Gyurcsánynak. Ennek hatására akart először a Fideszhez csatlakozni, de túl puhának tartotta, így aztán a Jobbikhoz csapódott, de nem lépett be a pártba.
    Ja, pár éve még senki nem foglalkozott volna azzal, hogy a férje egy zsidó újságíró, de úgy alakult a politika, hogy ma már ez sem mellékes. Akitől – egyébként – 2011-ben elvált.

  • Csatlakozom Don Ovuzhoz, de fenntartásom van, hogy megtörtént-e az eset? Mert ha igaz, akkor ettől inkább elfordulnak a Jobbiktól. Ezért, nehezen hiszem.

  • jani
    2015 március 16
    6:48 du.
    A félelem, a pánik, a rettegés felnagyítja az eseményeket. Így túldimenzionált az események leírása. De csak a könnygáztól rettegett? A csőcseléktől nem? Az elkötött harckocsitól sem?

    Jó! Járjuk kicsit körbe, pár mondatban.
    Orbánon kitört a cezarománia, és erőszakosan hatalomra akart kerülni. Nevezzük nevén a dolgot, véres puccsot akart szervezni! Ez annyiban lett volna számára megfelelő, hogy akkor ténylegesen eltüntethette volna az ellenzéket. Ezért vitte ki az embereket, belekeverve azokat a vandálokat, akik lerombolták, felgyújtották fél Budapestet. Ezért is hisztizett a parlamentben a tömegbe lövetés elmaradása miatt. Ha nézted az akkori közvetítéseket, láthattad mi ment ott.

    A rendőri oszlatás mindig jár erőszakkal, ha megvadult csőcseléket kell oszlatni. Itt meg ugyebár nem békés felvonulókról beszélünk, ha a tényeket vesszük, és nem pedig azt, aminek be akarjátok állítani. De messze nem történt meg az a brutalitás, amit a propaganda ki akar hozni belőle. Az már politika, nem tényszerűség. Ahhoz viszonyítva amit a csőcselék művelt, minimális erőszakkal sikerült rendet teremteni, és mint fentebb említették, más országokhoz viszonyítva is.

    Minden más politika, sulykolni az emberekbe, hogy az a csúnya liberális banda, az a csúnya erőszak. Bocs, de pont az, mint a kereszt a katolicizmusban. Íme! ezt tettétek! Semmi mást nem szolgál, csak szítani egy gyűlöletet. Mivel nem jöttek össze a halottak és így a fegyveres puccs lehetősége elúszott, ennyit még ki lehetett hozni belőle.

  • Fenyvesi Glória

    Én nem hiszem, hogy megtörtént ez az eset.
    Mármint a cipőkkel…
    Lehet ám „művészkedni” a fotókkal,más személyt odailleszteni.
    Természetesen, ha ilyen megtörtént, azt elítélem, Ille István…
    De azt is elítélem, amikor magyar nemzeti jelképeket gyaláznak,és a magyarok halálát nem gyászolják meg.
    (háborús áldozatok, stb…)

  • jani,
    Csak utánad.
    A szöveg egyébként téves. Helyesen:

    Glória szálljona Mennybe fel!
    Jöjjöna Földrea bé-éke
    Ésa Zemberi szívBEa jóakarat!
    Á-ááá-áá-men!

  • Fenyvesi Glória
    2015 március 17
    1:44 de.
    A nevében a glória fénykört jelentene, de sötétsége okán, azz hiszem csalóka a dolog, és a tudatát körülvevő mély sötétség miatt ez mindössze szentjánosbogár.
    Azok az emberek magyarok voltak! Csak ugye magát az Istent imádták, nem annak a fiát. Az, meg hogy az őseik honnan jöttek be, mindegy. A neve alapján ön is lehetne, hiszen a fenyvesi, erdőlakóból ered, aki agy fenyvesben lakott. Kaparja meg kicsit a származása körülményeit, hátha kiderül, ön is onnan származik!
    Bár a túl sok magány elhülyíti az embert, és a károsodás lehet örökletes is. Ki tudja, az őse meddik élt magányban ott az erdőben.

  • Fenyvesi Glória
    2015 március 17
    1:44 de.

    Hogy-hogy nem hiszi? Itt nem a fotó a lényeg, hanem az amit ez az ember saját maga mondott.. Atya ég! Tényleg azt gondolja, hogy ez a jobbikos egyed hazudik ebben a témában?

    Ezt írta:“Ma délután egy kis feltöltődésre vágytam, ezért meglátogattam a Duna parton a képen látható vidám helyet.
    A kép a cipőbe köpés után készült.
    Mindenkinek ajánlom, ha szomorú vagy fáradt, látogasson el ide, meg jön a kedve folytatni a munkát, amit őseink sajnos nem fejeztek be! Kitartás!”

  • jani: jajistenem, röpködtek a kapualjban a gumilövedékek! be rémes lehetett!

  • Fenyvesi Glória: teljesen érdektelen, hogy mit hisz. Az eset megtörtént. Ha ide pöttyentené, hogy kik és mikor gyaláztak meg magyar nemzeti jelképeket és milyen magyarok halálát nem gyászolta meg és ki, nagyban segítene, hogy komolyan vegyük. De így…