MTVA blog

2015 március 15 6:00 du.2 hozzászólás

Azt, hogy a magyar köztelevízió nagyjából megragadt a hetvenes évek módszertanánál – sőt egyre erőteljesebben masírozik az 1957-s „hőskorba” – már megszoktuk. Díjazzuk is a magunk módján: ismerőseim körében ember nincs, aki az mtv-ből tájékozódna, legfeljebb egy-egy archív film vagy kabaréjelenet kedvéért kapcsol a „nemzeti” adók valamelyikére.

De most aztán! Meg aztán! Vagy tíz év késéssel, de kapcsolt a közmédia. Jellemző módon úgy 60 évvel lemaradva a történtekről.

Blogteret nyitott a hirado.hu, ahol különböző ismert és kevésbé ismert emberek nyilvánítanak „véleményt” különböző dolgokról. A híradások szerint jó pénzért, ami eleve ellentmond a blog, mint műfaj sajátosságainak. De most ne ragadjunk le ennél a momentumnál – gazdag nemzet vagyunk, fussa a bloggerek méltó megfizetésére a mi 80 milliárdunkból. A ma elérhető (március 15. 8-8:48 között) nyolc írás közül 4 agrártémában íródott, és legkevésbé sem véleményt tartalmazott. A legnagyobb jóindulattal legfeljebb mezőgazdasági használatáról közreadott morfondírozását lehetne véleménynek tekinteni, de ez se kérdéseket feszeget.

A megfizetettségen kívül van azonban egy különös sajátossága az mtv blogjainak: nem lehet az írásokhoz kommentárt fűzni. Kivéve talán Prőhle Gergelynek a Bős-Nagymaros ügyéről szóló cikkét, amihez az oldalon ugyan nem, de a szerző facebook oldalán lehetőség van a véleménynyilvánításra.

Ez sem egyedi jelenség persze, sok orgánum nem engedélyezi a hozzászólásokat – de azok nem blogok, hanem újságok netes változatai. Mivel a blogíró – eredetileg legalábbis – magánszorgalomból igehirdető, egyetlen módon mérheti gondolatainak fogadtatását: a kommentekből. Egy blog a kommentektől élő és teljes, még akkor is, ha a hozzászólók jó része finoman szólva nem egészen ura az indulatainak, gyakran édes anyanyelvének sem. A különösen durva, uszító gyalázkodások kiszűrésére a legtöbb oldalon létezik a moderátor. A blogírók legtöbbje figyeli a hozzászólásokat, és a legnagyobb elismerés, ha a szokásos pártucat komment egyszercsak 100 közelébe emelkedik. Akkor a blogger nagyon elevenbe vágott, érdemes volt közzétennie véleményét.

Az MTVA azonban biztonsági játékos – néhány megfizetett „aktivista” írásait közli, kérdés, vélemény, megszólalás, sőt, uramatyám! lesajnált, felesleges viták nélkül. Bár igaz, gőzöm nincs, hogy mi hozzátennivaló lenne a vörös levéltetvek életének ismertetéséhez (Az elevenszülő hatlábú), vagy a mezőgazdasági adatbázisok „titkainak” feltárásához („Legek” ismert adatbázisokból). Talán még A pénzügyi világ csontvázai című MNB ódához lenne hozzátennivalója 1-2 pénzügyi szakembernek, de ahhoz meg nyilván szűk lenne egy hsz megszokott terjedelme.

A kínos próbálkozásról jut az ember eszébe a méltán elfeledett kisgazda vezér szólása, kissé módosítva: „Blogoldal komment nélkül olyan, mint a vőlegény szerszám nélkül”.

 

2 hozzászólás

  • Isten barmai lassan szántanak.
    a „legek” érdekeltek. Egész eddig a mondatig. Mindjárt a leadben:
    „Több olyan adatbázis is van, amelynek több mint 1 000 000 sora és rengeteg oszlopa van, így aztán nem nehéz elképzelni, hogy ezekben az esetekben nincs realitása az „alaposan átnézem” megközelítésnek.”
    S a szerző állítólag „Agrárközgazdasági kutató”.
    Egy komolya adatbáziskezelő képes lekérdezések alapján dolgozni. Pont a legeket lehet a legegyszerűbben kiszűrni. (MAX, MIN, stb.).
    Ostoba fajankó ez a kutató….

  • mind1. Az orbáni médiapolitikának köszönhetően hamarosan megint a 60-as években találhatjuk magunkat.
    Három dolgot foghatunk: az M1-et, a Lánchíd-rádiót és a pofánkat.