Meghívó a Szabadság téri Eleven beszélgetésre: A nácikkal való együttműködés gyalázatáról

2015 március 17 5:39 du.22 hozzászólás

Maximilian von Weichs német vezértábornagy kijelentette: „ha a magyarok együttműködnek, akkor huszonnégy órát vesz igénybe a bevonulás, ha nem, akkor tizenkettőt.”

Március 19-én hajnali 4 órakor indult meg a „Margaréta I.” hadművelet, Magyarország német megszállása.

1944. március 19-én nem az a legszégyenletesebb, hogy a német bevonulással szemben az ország semmi ellenállást sem tanúsít, ez, ismerve a honvédtisztikar nácibarát szellemét, eleve kizárt volt. A gyalázat az, hogy a Horthy Miklós által kinevezett hazaáruló kormánytól le a közigazgatás minden szintjéig, a 600 ezer zsidó származású magyar állampolgár halálba deportálását bonyolító csendőrségig teljes, sőt lelkes volt az együttműködés.

Szabadság téri Eleven beszélgetés: 2015. március 19. 17.30-kor.

Vendégeink:

Szegő Iván Miklós történész, az 1956-os Intézet kutatója
Christopher Adam, történész, az ottawai Carleton Egyetemen
tanára, a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője

Moderátor: Édler Eszter

Osszátok meg ti is, hogy minél több emberhez eljusson a programunk!

*

Forrás: Bundesarchiv.

Forrás: Bundesarchiv.

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetés-folyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült. Az elmúlt 9 hónapban minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések mindenki számára hozzáférhetőek, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van -, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk kordában tartani.

Garai-Édler Eszter

22 hozzászólás

 • Szégyen és gyalázat ami a magyar zsidó honfitársainkkal történt hazánkban !

  http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=2&type=movie&chapter=7_2_2

  Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen ! Megemlékezés, bocsánat kérés egy családban teljesen semmitmondó ha a szeretet hiányzik belőle !

  Egy óriási szégyenbélyeg lett rápecsételve hazánkra – a szégyenletes cselekedeteinkért !

 • Pityipalkó !

  …Mint bűnözőket, mint ellenséget, feltartott kézre közelezve kísérnek fegyveres őrizettel asszonyokat, öregeket, gyermekeket, terhes nőket, csecsemőket végtelen sorokban a halál (Rákóczi) útján. Ez nem csupán egy tömeggyilkosság és rablás, de mind emellett a megaláztatás gyalázatos pokla is.

  Még mindig tele van az egész ország az I. Világháborús “hősök” emlékműveivel. Pedig a magyar szervezésben a Holokausztban szánt szándékkal elpusztított magyarok száma meghaladta az Osztrák-Magyar Monarchia által kirobbantott első világégésben elesettekét, de még egy emlékoszlopocska sem hirdeti . k ö z t e r ü l e t e n . ezen ártatlan áldozatok emlékét.
  ˙

  Ui: félreértés ne essék, a besorozottak is ártatlanok voltak, ám mit sem számított ez Horthy és a korabeli rendszergazdák szemében, amikor életben maradt, zsidó vallású veterán katonákat tereltek a gettókba és a marhavagonokba… Sokan haltak meg közülük már előre, a “hazai gettók” komfortjában.

 • A németek valamelyest legalább leszámoltak a náci múltukkal.
  Ezzel szemben a magyarok még ma is megpróbálják magyarázni a bizonyítványukat elsősorban relativizálással és hamisításokkal.
  A városi méretekben hatalmas Terror Háza botránykő 40 szobájából mindössze 4 szoba “említi” a Holokausztot…, melyet úgy mellesleg az I.Orbán-kormány hozott létre jóval előbb, mint a Páva-sikátorban eldugott, apró “Holokauszt központot” egy, ’44-ben a híveitől “megszabadított” zsinagógában…

 • nem csak a csendorseg!!a magyar honvedek es a rendorok is buzgon asszisztaltak a zsidok osszegyujtesenel!!a csendorokk jottek hajnalban dorombolve uvoltozve ertunk!a rendorok hajszoltak fel a lovaskocsikra teherautokra!a honvedek lokdostek be a palyaudvarra puskatussal,ok zartak korbe a palyaudvart!sem a nok sirasa;sikoltozasa,sem a kisgyerekek uvoltese,sem az oregek nyoszorgese,nem hatotta meg se a csendoroket,se a rendoroket,se a honvedeket!!-sot inkabbis megnagyobb durvasagokra-(pofonok,rugasok,gumibotozsa,kardlapozas,puskatussal utlegeles,lekopes,stb!!)-osztonozte oket!!meg a bewaggonirozasunk elott osszevertek minketkifosztottak minket mintegy bucsukent!!hat ezek voltak a mi regi kedves joszomszedaink,a magyarok!

 • pityi palko!
  ti akik utodai vagytok azoknak akik elkvettek ezt-azt (vagy nem) nem vagytok felelosse tehetok azert!
  ne erezz buntudatot amiatt!!csendben emberi modon megemlekezni,fejet hajtva az artatlan szaezrek martirja elott………………eleg az is!!
  -es ezt en mondom neked akit csaladostol onnet deportaltak!
  a kollektiv felelosseg csak a nacik szemeben letezett es csak rank zsidokra volt ervenyes a nurnbergi torveny-(judengesetz)-szerint!!

 • Fájó emlékezetemben marad örökre az a nap amikor a náci hadsereg vonult Pest utcáin 1944 március 19-én reggel.Mindnyájan éreztük, hogy valami borzalmas esemény tanúi vagyunk. Attól kezdve, ami elindult, az nemcsak a zsidó katasztrófa lavinája, volt hanem az egész országé.Nehezen felejthető szégyen, hogy a Magyar közigazgatás, politikai elit, csend és rendőrség, valamint a honvéd vezérkar még névleges ellenállást sem tanusított. Ez a dátum kiérdemelte, hogy a magyar történelem szégyenfoltja maradjon. Köszönet Garai-Édler Eszernek, hogy pártfogásba vette annak az ” emlékmű förtelemnek ” kritikai létbentartását amely ennek a gyászos napnak állított egyértelműen elitélhető mementót a Szabadságtéren. Az Eleven Emlékmű csoport tiltakozása pedig legyen reményteljes útmutatója annak az iránynak ahová egy erkölcseiben minden értelemben megtisztult Magyarországnak kell eljutnia.

 • -es most tegye fol a kerdest aki meg mindig nem ertene,;-
  miert gyulolom mind a mai napig adazul,fektelen haraggal azt hogy ha elvetve ugyan de “magyar” beszedet hallok!!?
  -en 1944 Aprilisa ota oda nem tettem be a labam magyarorszagba!

 • Pityi Palkó,
  a szégyen nevű szót magyarországon csak azok ismerik akiknek nincs okuk a szégyenkezésre!

 • Magam is igyekszem ott lenni, még pedig kpában. Bennem mindig felvetődik az angolszászok felelőssége, akik Budapestet, és a már védtelen Drezdát etc földig bombázták (és égették!), de a hatmillió embert kiírtó haláltáborokhoz vezető öt db vágánypárra egyetlen bombát se pazaroltak el… Iszonyat! Eszterkének pedig segítsenek már a szervezésben a budapest-környéki KMH-sok, most kell tenni, nem később szövegelni…

 • Ármin: kipában. Maga. Ne bohóckodjon már! Maga csak egy ócska provokátor.
  Árulja már el nekem, ki jogosította fel, hogy Garai-Édlert leeszterkézze?

 • Lefogadnék, hogy a demokrata (anti-náciként BARLEV bátyánkat sértegető) Ille március 19-én kora este ismét műszakban lesz…! Kár.

 • Ármin: valamit nagyon benézett. Barlevet nem sértettem meg, noch dazu, telefonon szépen helyére is tettük, miért is pörögte túl magát.
  Tudja, fiacskám, én 24/48-as szolgálatba vagyok beosztva, vagy 24/24-be. Mit szól, milyen kegyetlen az élet! Még maga is képes kiszámolni, mikorra is esik a forda.
  Amúgy nem gondolom, hogy kár lenne, maga inkább csak örüljön neki. Rövid lenne a kipás bohóckodása.
  Javaslom, a cikk témájával foglalkozzon, mivel személyeskedését kivágom a francba. Hogy miért? Mert megtehetem 🙂

 • Mondd István,
  ez az ármin egy élőlény,vagy csak kitaláltátok műsorszámnak?Nem ő az egyetlen,de egész jó hangulatot tud(de)generálni.

 • Gyuri10: egy díszzsidó – ill. annak képzeli magát, de csak egy ócska troll. Megpróbálja fölényesen előadni magát, de csak izzadságszagú lesz.

 • Eszterke!!
  ha kuldenel egy email cimet,akkor en meg kuldok neked olyan fotokat amik eddig sagyar ujsagban nem jelentek meg!!a getto eletrol,az einsatzgruppen kivegzesekrol,a lagerekrol!
  varom a mail-ed!
  egy ex-deportalt

 • Armin!
  mivel meg lettem szolitva irasaban,hat valaszt adok arra espedig en magam!!!
  -noha megkoszonom arguszemu kommentelok irasat az ugyben,de a valasz megi inkabb engem illet!!
  Armin!!maga elirt valami nagyon!!”barlev batyankat”??
  -en nem vagyok a maga batyja!!sose voltam az es nem Leszek azza!!ezt jobb ha tolem tudja meg elsokezbol!
  ha maga nem zsidoember,ne tegyen fol yarmulke-t a fejere!
  azzal maga csak meg gyalazna a helyzet szentseget,ahitatossagat!!

 • ille ur!
  ha maga tudja az eszter mail-jet kulgye el nekem!!

 • barlev: Ármin nem zsidó, csak egy ócska provokátor, különben tudná a kippa szerepét.

  A fekete, bársony anyagból készült kippát (más néven jarmülkét, utóbbi a kippa jiddis neve) az ortodoxián belül is a haredik (köznapi néven: ultraortodoxok) hordják. E csoportba tartoznak a haszid zsidók is. Ők egyébként még néha hordanak sötétkéket is, nagyritkán, a lényeg, h. ne legyen színes a kippa.
  A kötött, legtöbbször színesebb kippát (a kippa rugát) a modern ortodoxok hordják. Utóbbi csoport betartja a vallás legfontosabb szabályait, azonban nyitottabb a hétköznapi életre is. Ugyanígy a cionista zsidók (Izrael államot támogató zsidók) is kötött kippát hordanak, sokszor dávid csillaggal a tetején.
  Világosabb kippákat hordanak a nem ortodoxok: neológok, masortik, stb. A reformzsidók is világos kippát hordanak, de bizonyos csoportjaik egyáltalán nem hordanak fejfedőt, ha jól tudom, még a zsinagógában sem.
  A fehér kippát mindegyik csoport ünnepekkor hordja, az nem hétköznapi viselet.

 • Miközben sebeinket nyalogatjuk, azért egy percre se feledkezzünk meg a Magyarország felett ismét tornyosuló jobbikos hordák sötét felhőjéről. Nap-mint nap hirdetik a közvéleménykutató és formáló intézetek, hogy egyre népszerűbb ez náci ihletésű – amúgy Orbán-alapította – immár parlamenti párt a magyar tömegek körében. Ezt a tényt sajnos számokkal is bizonyítják. Legyinteni, vagy homokba dugni a fejünket bűnös tehetetlenség…

 • Isván,
  úgy látom(persze közben röhögve),hogy megint igazam van.Ez a balfácán egy külön műsorszám.Ha netán-tán szitába akarnád tenni, hagyd átfolyni,mint a 0-ás lisztet.Felvizezni sem kell.Így is elég nyálas.Nevetni,pedig félegészség.

 • Bocs,a gépem kihagyott.ISTVÁN.

 • http://hvg.hu/velemeny/20150319_TGM_A_politikai_helyzet_Magyarorszagon

  TGM helyzetleírása tömör, követhető, lényegre törő. Csak a vége bicsaklik meg, ahol azt írja, hogy
  “az ország szélsebesen fasizálódik”.

  Ugyanis az állam már néhány éve fasiszta, de valóban, az ország szélsebesen nácisodik.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.