Meghívó a Szabadság téri Eleven beszélgetésre: A nácikkal való együttműködés gyalázatáról

2015 március 17 5:39 du.22 hozzászólás

Maximilian von Weichs német vezértábornagy kijelentette: „ha a magyarok együttműködnek, akkor huszonnégy órát vesz igénybe a bevonulás, ha nem, akkor tizenkettőt.”

Március 19-én hajnali 4 órakor indult meg a „Margaréta I.” hadművelet, Magyarország német megszállása.

1944. március 19-én nem az a legszégyenletesebb, hogy a német bevonulással szemben az ország semmi ellenállást sem tanúsít, ez, ismerve a honvédtisztikar nácibarát szellemét, eleve kizárt volt. A gyalázat az, hogy a Horthy Miklós által kinevezett hazaáruló kormánytól le a közigazgatás minden szintjéig, a 600 ezer zsidó származású magyar állampolgár halálba deportálását bonyolító csendőrségig teljes, sőt lelkes volt az együttműködés.

Szabadság téri Eleven beszélgetés: 2015. március 19. 17.30-kor.

Vendégeink:

Szegő Iván Miklós történész, az 1956-os Intézet kutatója
Christopher Adam, történész, az ottawai Carleton Egyetemen
tanára, a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztője

Moderátor: Édler Eszter

Osszátok meg ti is, hogy minél több emberhez eljusson a programunk!

*

Forrás: Bundesarchiv.

Forrás: Bundesarchiv.

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetés-folyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült. Az elmúlt 9 hónapban minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések mindenki számára hozzáférhetőek, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van -, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk kordában tartani.

Garai-Édler Eszter

22 hozzászólás

 • Szégyen és gyalázat ami a magyar zsidó honfitársainkkal történt hazánkban !

  http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=2&type=movie&chapter=7_2_2

  Mi egy aljas, megbocsáthatatlan bűnt követtünk el a magyar zsidó honfitársaink ellen. Magyarok, magyarok ellen ! Megemlékezés, bocsánat kérés egy családban teljesen semmitmondó ha a szeretet hiányzik belőle !

  Egy óriási szégyenbélyeg lett rápecsételve hazánkra – a szégyenletes cselekedeteinkért !

 • Pityipalkó !

  …Mint bűnözőket, mint ellenséget, feltartott kézre közelezve kísérnek fegyveres őrizettel asszonyokat, öregeket, gyermekeket, terhes nőket, csecsemőket végtelen sorokban a halál (Rákóczi) útján. Ez nem csupán egy tömeggyilkosság és rablás, de mind emellett a megaláztatás gyalázatos pokla is.

  Még mindig tele van az egész ország az I. Világháborús “hősök” emlékműveivel. Pedig a magyar szervezésben a Holokausztban szánt szándékkal elpusztított magyarok száma meghaladta az Osztrák-Magyar Monarchia által kirobbantott első világégésben elesettekét, de még egy emlékoszlopocska sem hirdeti . k ö z t e r ü l e t e n . ezen ártatlan áldozatok emlékét.
  ˙

  Ui: félreértés ne essék, a besorozottak is ártatlanok voltak, ám mit sem számított ez Horthy és a korabeli rendszergazdák szemében, amikor életben maradt, zsidó vallású veterán katonákat tereltek a gettókba és a marhavagonokba… Sokan haltak meg közülük már előre, a “hazai gettók” komfortjában.

 • A németek valamelyest legalább leszámoltak a náci múltukkal.
  Ezzel szemben a magyarok még ma is megpróbálják magyarázni a bizonyítványukat elsősorban relativizálással és hamisításokkal.
  A városi méretekben hatalmas Terror Háza botránykő 40 szobájából mindössze 4 szoba “említi” a Holokausztot…, melyet úgy mellesleg az I.Orbán-kormány hozott létre jóval előbb, mint a Páva-sikátorban eldugott, apró “Holokauszt központot” egy, ’44-ben a híveitől “megszabadított” zsinagógában…

 • nem csak a csendorseg!!a magyar honvedek es a rendorok is buzgon asszisztaltak a zsidok osszegyujtesenel!!a csendorokk jottek hajnalban dorombolve uvoltozve ertunk!a rendorok hajszoltak fel a lovaskocsikra teherautokra!a honvedek lokdostek be a palyaudvarra puskatussal,ok zartak korbe a palyaudvart!sem a nok sirasa;sikoltozasa,sem a kisgyerekek uvoltese,sem az oregek nyoszorgese,nem hatotta meg se a csendoroket,se a rendoroket,se a honvedeket!!-sot inkabbis megnagyobb durvasagokra-(pofonok,rugasok,gumibotozsa,kardlapozas,puskatussal utlegeles,lekopes,stb!!)-osztonozte oket!!meg a bewaggonirozasunk elott osszevertek minketkifosztottak minket mintegy bucsukent!!hat ezek voltak a mi regi kedves joszomszedaink,a magyarok!

 • pityi palko!
  ti akik utodai vagytok azoknak akik elkvettek ezt-azt (vagy nem) nem vagytok felelosse tehetok azert!
  ne erezz buntudatot amiatt!!csendben emberi modon megemlekezni,fejet hajtva az artatlan szaezrek martirja elott………………eleg az is!!
  -es ezt en mondom neked akit csaladostol onnet deportaltak!
  a kollektiv felelosseg csak a nacik szemeben letezett es csak rank zsidokra volt ervenyes a nurnbergi torveny-(judengesetz)-szerint!!

 • Fájó emlékezetemben marad örökre az a nap amikor a náci hadsereg vonult Pest utcáin 1944 március 19-én reggel.Mindnyájan éreztük, hogy valami borzalmas esemény tanúi vagyunk. Attól kezdve, ami elindult, az nemcsak a zsidó katasztrófa lavinája, volt hanem az egész országé.Nehezen felejthető szégyen, hogy a Magyar közigazgatás, politikai elit, csend és rendőrség, valamint a honvéd vezérkar még névleges ellenállást sem tanusított. Ez a dátum kiérdemelte, hogy a magyar történelem szégyenfoltja maradjon. Köszönet Garai-Édler Eszernek, hogy pártfogásba vette annak az ” emlékmű förtelemnek ” kritikai létbentartását amely ennek a gyászos napnak állított egyértelműen elitélhető mementót a Szabadságtéren. Az Eleven Emlékmű csoport tiltakozása pedig legyen reményteljes útmutatója annak az iránynak ahová egy erkölcseiben minden értelemben megtisztult Magyarországnak kell eljutnia.

 • -es most tegye fol a kerdest aki meg mindig nem ertene,;-
  miert gyulolom mind a mai napig adazul,fektelen haraggal azt hogy ha elvetve ugyan de “magyar” beszedet hallok!!?
  -en 1944 Aprilisa ota oda nem tettem be a labam magyarorszagba!

 • Pityi Palkó,
  a szégyen nevű szót magyarországon csak azok ismerik akiknek nincs okuk a szégyenkezésre!

 • Magam is igyekszem ott lenni, még pedig kpában. Bennem mindig felvetődik az angolszászok felelőssége, akik Budapestet, és a már védtelen Drezdát etc földig bombázták (és égették!), de a hatmillió embert kiírtó haláltáborokhoz vezető öt db vágánypárra egyetlen bombát se pazaroltak el… Iszonyat! Eszterkének pedig segítsenek már a szervezésben a budapest-környéki KMH-sok, most kell tenni, nem később szövegelni…

 • Ármin: kipában. Maga. Ne bohóckodjon már! Maga csak egy ócska provokátor.
  Árulja már el nekem, ki jogosította fel, hogy Garai-Édlert leeszterkézze?

 • Lefogadnék, hogy a demokrata (anti-náciként BARLEV bátyánkat sértegető) Ille március 19-én kora este ismét műszakban lesz…! Kár.

 • Ármin: valamit nagyon benézett. Barlevet nem sértettem meg, noch dazu, telefonon szépen helyére is tettük, miért is pörögte túl magát.
  Tudja, fiacskám, én 24/48-as szolgálatba vagyok beosztva, vagy 24/24-be. Mit szól, milyen kegyetlen az élet! Még maga is képes kiszámolni, mikorra is esik a forda.
  Amúgy nem gondolom, hogy kár lenne, maga inkább csak örüljön neki. Rövid lenne a kipás bohóckodása.
  Javaslom, a cikk témájával foglalkozzon, mivel személyeskedését kivágom a francba. Hogy miért? Mert megtehetem 🙂

 • Mondd István,
  ez az ármin egy élőlény,vagy csak kitaláltátok műsorszámnak?Nem ő az egyetlen,de egész jó hangulatot tud(de)generálni.

 • Gyuri10: egy díszzsidó – ill. annak képzeli magát, de csak egy ócska troll. Megpróbálja fölényesen előadni magát, de csak izzadságszagú lesz.

 • Eszterke!!
  ha kuldenel egy email cimet,akkor en meg kuldok neked olyan fotokat amik eddig sagyar ujsagban nem jelentek meg!!a getto eletrol,az einsatzgruppen kivegzesekrol,a lagerekrol!
  varom a mail-ed!
  egy ex-deportalt

 • Armin!
  mivel meg lettem szolitva irasaban,hat valaszt adok arra espedig en magam!!!
  -noha megkoszonom arguszemu kommentelok irasat az ugyben,de a valasz megi inkabb engem illet!!
  Armin!!maga elirt valami nagyon!!”barlev batyankat”??
  -en nem vagyok a maga batyja!!sose voltam az es nem Leszek azza!!ezt jobb ha tolem tudja meg elsokezbol!
  ha maga nem zsidoember,ne tegyen fol yarmulke-t a fejere!
  azzal maga csak meg gyalazna a helyzet szentseget,ahitatossagat!!

 • ille ur!
  ha maga tudja az eszter mail-jet kulgye el nekem!!

 • barlev: Ármin nem zsidó, csak egy ócska provokátor, különben tudná a kippa szerepét.

  A fekete, bársony anyagból készült kippát (más néven jarmülkét, utóbbi a kippa jiddis neve) az ortodoxián belül is a haredik (köznapi néven: ultraortodoxok) hordják. E csoportba tartoznak a haszid zsidók is. Ők egyébként még néha hordanak sötétkéket is, nagyritkán, a lényeg, h. ne legyen színes a kippa.
  A kötött, legtöbbször színesebb kippát (a kippa rugát) a modern ortodoxok hordják. Utóbbi csoport betartja a vallás legfontosabb szabályait, azonban nyitottabb a hétköznapi életre is. Ugyanígy a cionista zsidók (Izrael államot támogató zsidók) is kötött kippát hordanak, sokszor dávid csillaggal a tetején.
  Világosabb kippákat hordanak a nem ortodoxok: neológok, masortik, stb. A reformzsidók is világos kippát hordanak, de bizonyos csoportjaik egyáltalán nem hordanak fejfedőt, ha jól tudom, még a zsinagógában sem.
  A fehér kippát mindegyik csoport ünnepekkor hordja, az nem hétköznapi viselet.

 • Miközben sebeinket nyalogatjuk, azért egy percre se feledkezzünk meg a Magyarország felett ismét tornyosuló jobbikos hordák sötét felhőjéről. Nap-mint nap hirdetik a közvéleménykutató és formáló intézetek, hogy egyre népszerűbb ez náci ihletésű – amúgy Orbán-alapította – immár parlamenti párt a magyar tömegek körében. Ezt a tényt sajnos számokkal is bizonyítják. Legyinteni, vagy homokba dugni a fejünket bűnös tehetetlenség…

 • Isván,
  úgy látom(persze közben röhögve),hogy megint igazam van.Ez a balfácán egy külön műsorszám.Ha netán-tán szitába akarnád tenni, hagyd átfolyni,mint a 0-ás lisztet.Felvizezni sem kell.Így is elég nyálas.Nevetni,pedig félegészség.

 • Bocs,a gépem kihagyott.ISTVÁN.

 • http://hvg.hu/velemeny/20150319_TGM_A_politikai_helyzet_Magyarorszagon

  TGM helyzetleírása tömör, követhető, lényegre törő. Csak a vége bicsaklik meg, ahol azt írja, hogy
  “az ország szélsebesen fasizálódik”.

  Ugyanis az állam már néhány éve fasiszta, de valóban, az ország szélsebesen nácisodik.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.