Balpárt – Új radikális baloldali mozgalom épül Magyarországon

2015 március 18 3:51 de.14 hozzászólás

Az elmúlt hétvégén tartotta a Balpárt II. tisztújító kongresszusát Budapesten. Éppen egy másik rendezvényről siettem a VIII. kerületi helyszínre, öltönyben és nyakkendőbe öltözve. Kicsit úgy festhettem, mint egy vadkapitalista bankár, ami nem feltétlenül a legjobb imázs, ha valaki éppen egy radikálbaloldali párt rendezvényén kíván résztvenni. De ebből nem keletkezett semmi gond és már az első percekben feltűnt, hogy vitákra, eltérő véleményekre és párbeszédre nyitatottságot mutat a Balpárt, melynek deklarált célja, egy „szociális köztársaság,” megalapítása. Szerintük az 1989-es rendszerváltás idején „egy torz, feudális, a közvagyon magánosítására épülő, szélsőségesen kapitalista modell épült fel Magyarországon.”

A Balpárt – talán nem meglepő módon – néhány ismertebb európai radikálbaloldali pártot tekinti partnerként, mint például a januárban kormányra került görög Szirizát, az év végén kormányra esélyes spanyol Podemos-t, a német Die Linke-t, vagy akár a portugál Bloco-t. Amikor a Balpárt néhány aktivistájával beszéltem, egyértelművé vált, hogy itt nem igazán Kádár-nosztalgiára épülő mozgalomról van szó, hanem inkább egy olyan rendszer- és kapitalizmus kritikus pártról, mely sokban hasonlít a nyugati, markánsan baloldali aktivista csoportokhoz.

Balpárt. Jobboldalon: Kalmár Szilárd. Fotó: Christopher Adam.

Balpárt. Jobboldalon: Kalmár Szilárd. Fotó: Christopher Adam.

Vörös csillagot nem láttam a kongresszuson, de Károlyi Mihály fotót annál inkább. A párt elutasítja az antiszemitizmust, a rasszizmust, illetve a homofóbiát és programja szerint „küzd egy toleráns és sokszínű társadalomért.” Szerintük a jelenlegi baloldali ellenzéknek nem baloldali, hanem csupán „polgár demokrata formációk, amelyek bitorolják a baloldal szót évtizedek óta.”

„A magyar baloldali választók joggal fordulnak el ezektől a baloldalinak mondott, de valójában neoliberális alternatíváktól”–jegyzi a Balpárt és külön kiemeli „Gyurcsány országlását.” Szerintük az előző balközép kormány alatt nem volt valódi gazdaságfejlesztési koncepció és az ingyenes oktatási és egészségügyi ellátórendszer felszámolása felé haladtak.

A Balpárt támogatja a feltétel nélküli alapjövedelmet, illetve egy részletes koncepció kidolgozását, mely ehhez vezethetne. Ezen kívül progresszív adózással váltaná le a Fidesz-KDNP által bevezett egykulcsos adót és a Balpárt legmagasabb adókulcsa 100 százalákos lenne. Bérlakás építési programot is támogatnak, a 35 órás munkahetet, valamint szakszervetetet minden olyan munkahelyen, ahol több mint 10-en dolgoznak. Külpolitika szempontjából, kiléptetnék Magyarországot a NATO-ból.

A kongresszus új elnököt is választott, Kalmár Szilárd személyében.

„Nem pusztán létezni vágyunk, el akarjuk érni, hogy stabil és sok szempontból meghatározó szereplője legyünk a magyar politikai palettának. Egy év alatt meg kell győzni egy jelentős választói csoportot arról, hogy baloldalibbak vagyunk az MSZP-nél, zöldebbek az LMP-nél és emberjogi kérdésekben markánsabb és jobb megoldást kínálunk, mint a PM. A legfontosabb feladat pedig az, hogy a radikális változást akarók minket és ne a Jobbikot találják meg. Az utolsó utáni órában vagyunk”–mondta Kalmár Szilárd beszédében.

Az egyik aktivistával beszélgetve, megerősítésre került ami valamennyire fel is tűnt nekem: miközben a fiatalabb generáció volt leginkább jelen a Balpárt kongresszusán, nem kizárólag egyetemistákból és az ifjúságból állt a csapat. Ez talán annyiból is érdekes és fontos, hogy itt alapvetően más demográfiai valóság határozza meg a pártot, mint például a Negyedik Köztársaság esetében, ami sokkal inkább tűnt urbánus és ifjúsági rétegpártnak.

A másik aspektus ami feltűnő: itt nem a mainstream baloldaltól és államigazgatási tapasztalattól elszakadt idealista aktivistákról van szó elsősorban, hanem olyanokrók, akik korábban dolgoztak a közigazgatásban és akik gyakran belülről ismerték a nagyobb ellenzéki pártokat.

A 2018-as választáson országos listát kívánnak állítani és nyilván nem úgy járni mint a 4K! nevű párt. De most még a grassroots építkezés évei következnek, nem csak Budapesten, hanem vidéki településeken is.

14 hozzászólás

  • Ha van radikális jobboldal,akkor égetően fontos a radikális bakoldal! A béke érdekében.

  • tessék mondani, miben is különböznek a Jobbiktól?
    Hogy nem zsidóznak és cigányoznak? Majd fognak.
    Belülről ismerik az ellenzéki pártokat? Akkor renegátok, és pontosan tudják, kik ellen lehet lejárató kampányt indítani.
    Az itt felsorolt programpontjaik utópisztikusak, de beetetésnek jók.

  • Helyes, legyen ilyen is. Bár azért kérdezném: milyen az a 100 százalékos jövedelemadó? Aki sokat keres, az nem kap semmit?
    És ne tessék megfeledkezni arról sem, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem nem szociális, hanem védelmi ügy. A társadalom védelmének ügye!

  • Ille:

    A baloldaliságot az antiszemitizmussal és faji gondolkodással összemosni ( nyilván Marx is biztosan „antiszemita” volt, ahogyan a szobrának a közgázról való eltávolítását követelők cinikusan állították … ) minimum tájékozatlanság, tévedés; rosszabb esetben cinikus rosszindulat.

    Ettől függetlenül persze az erősen kétséges mennyire HITELES egy olyan párt, amely indulni kíván Orbán rezsimjének „választásán” ( tehát nehogy azt gondolják hogy ebben bármivel különbek a többi „pártnál”, de a jelek szerint nem is akarnak különbek lenni… ) , azaz egy jogállam nélküli, antidemokratikus rendszer leváltását választások útján képzelik el. Magyarul ezzel a fából vaskarika dumával nézik hülyének ( bár sajnos ezt Magyarorsz.-on könnyedén meg lehet tenni ) a nagyérdeműt. A demokratikus jogállamiság helyreállításának és a puccsisták – jogállami módon való – felelősségre vonásának, elszámoltatásának követelése ( nem igazán hangsúlyos programjukban, de ha „választáson” indulnának nem csoda ) nélkül a programpontjaik csak a Mikulásnak vagy a Nyuszinak való kívánságlista. Francot, Salazart vagy Papadopolus tábornokot is nyilván a rezsimjeik keretei közötti választáson akarta leváltani a baloldal és ily módon legitimálni ezen rezsimeket … Persze mint a cikkből tudjuk ezek „gyakorlatias” ( a tiszteletre méltó magyar politikai osztályhoz hasonlóan ) politikusok nem pedig a valóságtól elszállt idealisták, mint a sok évtizede erős spanyol vagy görög baloldal. Tehát ilyen szempontból valóban nem minden alap nélküli a rezsimet szolgáló figyelemelterelő provokátorok szerepét feltételezni… elempé 2.0 … Vagy ennyire hülyék lennének…? Akárhogy is Magyarországnak már annyi, ez az ország és társadalom ( minden társadalmi osztályt beleértve ) a szennycsatorna feneke felé tart, akárcsak hét, nyolc évtizede.

  • Én tolerálom a másságot,de a szociális
    biztonság megteremtését,a közbiztonsàg
    erős rendőrséggel való fenntartàsát,
    valamint a környezetvédelmét tartom
    fontosnak országszerte!
    Vidéken Annavölgyön is legyen Balpárt,
    mert errefele az Mszp elhasználódott,a
    Munkáspárt2006 ellaposodott baloldali
    erő lett!

  • A magyar baloldali választók joggal fordulnak el ezektől a baloldalinak mondott, de valójában neoliberális alternatíváktól”–jegyzi a Balpárt és külön kiemeli “Gyurcsány országlását.”

    Akkor ennyit erről a formációról. Ez is Gyurcsányozással kezdi.

    Eszméletlen…

  • Ille István: Miben különbözünk a Jobbiktól? Mondjuk abban, hogy a mi tagjaink és szimpatizánsaink nem nettó nácik, ahogy a Jobbik esetében azok. Ez azért elég jelentős különbség. Továbbá érdemes lenne a cikk mellett (után) elolvasni az Alapnyilatkozatunkat és a Kiskáténkat is. Abból minden világosan kiderül. Ha mégsem, akkor a hiba nem a mi készülékünkben van.

    Talalom: A 100%-os jövedelemadó feltehetően egy félreértelmezés eredménye. A 100 úgy értendő, hogy egy bizonyos – alaposan átgondolt nagyságú és széles társadalmi konszenzussal bíró – összeg FELETTI rész az, amely ilyen magas kulccsal bírna. A 100% lehet, hogy csak 95 lesz, ez még szakkérdés, de egy biztos, hogy nem csak nálunk van (lenne) ilyen megoldás. Ez leginkább az extrém (és általában érdemtelenül) gazdagokat sújtaná, s nem az alacsonyabb jövedelmű, illetve a bizonytalan középréteget.
    Az FNA-t támogatjuk, de realisták vagyunk abban a kérdésben, hogy egyrészt nagyon hamar nem látjuk a bevezetésének REÁLIS lehetőségét, és abban is biztos vagyunk, hogy azt bevezetni csak igen széles körben (pl EU-s) lehet, feltehetőleg egyszerre és összehangoltan. Minden kisebb akcióban ott van a kudarc kísértete.

    Eftheria: Szívünk szerint nem indulnánk Orbán rendszerének a választásán (mellesleg megjegyzem, ez a rendszer NEM CSAK Orbán rendszere, ő csak egy része ennek), ám ha nem tesszük, akkor a másik ismert mód egy hatalmi váltásra, az bizony a forradalom. Nos, erre sem mi, sem a baloldal és sem az ország nincs felkészülve semmilyen szinten. Mi nem káoszt akarunk. Megtehetnénk, hogy a netadó liberálisokhoz hasonlóan „megrohamozzuk a Parlamentet” de nem lenne sok értelme. A parlamentarizmust pedig nem célnak, hanem eszköznek tekintjük abból a szempontból, hogy csak hatalmi helyzetből lehet tartós változást generálni vérfürdő nélkül. Igen, ez nem ma lesz, talán nem is holnap, de ha nem tesszük meg az első lépéseket, akkor leginkább soha.

  • Én a Balpárt nevéből indulok ki. Míg korábban a „szocialista” szó a jelzett névszó előtt elhelyezkedő fosztóképző volt, most a „párt” toldalék vagy az árokparti, színes faroktollú, szívesen vadászott madárnak, vagy a hím behatoló szerv rövid megnevezésének szinonimája.

  • Norris74
    2015 március 18
    3:31 du.
    Ez a 100% adó nagyon úgy néz ki, mint a szocializmus, ami a piacgazdasági körülmények között nem működőképes. Így ez egyenlőre inkább vicc kategória.

    Tegyük fel van egy üzemem, ami termel egymilliárd hasznot, mivel világszabadalom, és nem adom el a licencet. Az üzem saját pénzen épült, saját pénzemet kockáztatom, fejlesztek, kutatok, rohanok a piacot felkutatni, te meg ebből meghagysz tíz-húsz milliót, a többit lenyúlod.
    Ezzel egyrészt megölöd a versenyképességet, másrészt minek görcsöljek, ha úgyis lenyúlod a pénzemet. Inkább hazamegyek, és ott a garantált jövedelem. Kockáztasson más a semmiért. Vagy akkor majd az állambácsi vesz üzemet, és kitermeli. De ez ugye már a szocializmus.

    Ha viszont figyelembe veszitek a piacgazdaság sajátosságait, nagyon fel kell hígítani a jelenlegi programok. Az meg már közelít a jelenlegi liberális pártok programjához.

    Ebben az egész pártalapításban egyetlen dologban 100% igazatok van, Magyarországon jelenleg valóban nincs balközép. A Munkáspárt szélsőbal, az MSZP a nevével ellentétben jobbközép. Egyenlőre ennyi, a programot meg csiszolni kellene a valódi piacgazdasági szabályokhoz. Hiszen ha csak ha az európai munkáspártokat nézed, kormányon már nem azt teszik mint a programjuk. Jelenleg a legjobb példa a görögök! A legelső mozdulatukkal falnak mentek, és máris fordultak. Még rúgnak egyet-kettőt, utána beletörnek a realitásokba.

  • Az extra progresszív (extra magas végű) SzJA arra vezet, hogy a potenciális személyi jövedelem extra progresszív határ feletti részét a vállalkozás tulajdonosa nem osztja ki (nem veszi fel) személyi jövedelemként, hanem beruházásra, fejlesztésre fordítja. Technikailag ez úgy fog megvalósulni, hogy az új vállalkozást nem saját jövedelméből a tulajdonos indítja, hanem a vállalkozás bevételéből a vállalkozás indítja, és a tulajdonos az új vállalkozásnak közvetett tulajdonosa lesz, ugyanolyan arányban, mint az első vállalkozásban.

    Ha valaki egy társaságnak 20%-ban tulajdonosa, akkor saját részéből nem tud majd új vállalkozást indítani, nem tud különválni, nem tud függetlenedni a többiektől, mert nem rendelkezhet korlátlanul a rá jutó haszonnal.

    Az elosztási viszonyoknak ilyen szabályozása korlátozóan hat a termelés folyamatára is, mindegy, hogy szocializmusnak vagy valami másnak hívjuk.

  • Kösz Norris. Nem találtam ugyan az alapnyilatkozatot, de rákeresek a neten. OK., egy hsz keretei között nehézkes világnézeti vitákat folytatni, ezért most csak annyit: tanulmányozzátok át alaposan a nemzetközi munkásmozgalom történetét, főként az előző századforduló idején. Fókuszáljatok a szocdemek és a kommunisták vitájára, ha lehet, akkor ne a valahai „tankönyvekből”, hanem a szereplők vitairataiból, leveleiből. Igen tanulságos lesz. A személyi jövedelemadó ötlethez ajánlanám Kornai János A hiány című művét, amely elég plasztikusan ábrázolja, hogy miként vezet a voluntarista gazdaságpolitika állandósult hiányhoz. A legfontosabb: ne a gazdagodást akarjátok megakadályozni, hanem a szegényedést!!!

  • Norris74; márc 18. 3:31 du. :

    Teljesen mindegy hogyan nevezzük, de 2010/12 óta Magyarországon egy törvénytelen közhatalmi állapot uralkodik, legalább is az Alkotmány szerint amelyet a fideszes alaptörvény felváltott. Ez egy alig leplezett szélsőjobbos, fasisztoid államcsíny volt. Szavazócédulával csak ELLENŐRZÖTT, KORLÁTOZOTT, hatalmat lehet leváltani. Ezek a feltételek jelenleg hol érvényesülnek? Orbán rendszere talán a magukat valódi baloldalinak ( marxistának ? ) tartók szerint demokratikus jogállam…? ( Amúgy én is baloldalinak tartom a saját politikai álláspontjaimat, de nem ez a lényeg, viszont annak ellenére nem győz meg ez a párt, hogy elviekben osztom az álláspontjait… ) Például a görög, spanyol, vagy portugál baloldal is az ottani egykori fasiszta rezsimek keretei közötti választáson váltották le a rezsimet…??? Azok ott nem a rendszerrel való opportunista kollaborációban gondolkodtak, hanem olyanok voltak akik a végsőkig elmentek jogaik védelmében, a II. világháború partizánharcaitól kezdve a spanyol, görög polgárháborúkig, vagy az athéni polytechnikum diákjainak megmozdulásáig… Csak fele annyi tartás lenne a drága magyarokban, nem lehetne mindezt 2015-ben megtenni velük mint amit a felcsúti tahó fasiszta bandája ( az esküszegő, fizetett álparlamenti statisztái el nem hanyagolható közreműködésével ) tesz. Tehát ne etessük már a jó népet az ilyen fából vaskarika logikájú szövegekkel, mint hogy a diktatórikus körülmények közötti „választáson” leváltani a diktatúrát… No persze bizonyos szempontból a polgári demokratikus jogállam önmagában nem kielégítő ( nem cél, hanem eszköz ) a baloldaliak számára ( bár ez, hogy „baloldal” meglehetősen tág horizontot fog át ), DE azért mégsem lesajnálandó, hiszen ha nincs, akkor hiányzik az eszköz amely lehetővé tenné, hogy labdába lehessen rúgni a tőke képviselőivel szemben… A forradalom pedig nem szükségképpen a véres erőszak szinonimája ( bár itt nem is forradalomról lenne szó, hanem a törvényes jogállami állapotok helyreállításáról, a hatalmi visszaélések elkövetőinek JOGI keretek közötti felelősségre vonásáról, elszámoltatásáról ); a polgári engedetlenségnek, ellenállásnak pedig számos békés módja van ( az általános sztrájk például mond valamit ? ). Csak nem máris leszerelni akarjuk a még ki sem bontakozott ellenállást rémisztgetésekkel…? Például ilyen szövegekkel, mint a netadó elleni SIKERES tüntetés leszólása. A megfizethető árú netkapcsolat ( minthogy a minél egyszerűbb, SZABAD információáramlás a civilizált világ egyik alapszükséglete ) talán éppenséggel főleg a legkevésbé sem tehetős rétegek számára fontos, nem annyira belvárosi, vagy rózsadombi burzsuj majmoknak… Hááát sajna, de azt hiszem, hogy most már egyre inkább egyértelműbb, hogy hová soroljam ezt az új kis pártocskát: nem a SYRIZA vagy PODEMOS mellé az biztos… A szomorú az egészben csak az, hogy egy épkézláb ellenzék létrejöttének kudarca egyben egész Magyarország kudarca.

  • Fenyvesi Glória

    Hol fasiszta banda a FIDESZ kormány?
    Zsidó tanácsadói vannak,rögtön rámozdul az olyan eseményekre, ha csak csúnyán néznek egy-egy kisebbségire, vagy más vallásúra,mint a református, katolikus.
    A cigányok kapják a támogatásokat, a kárpótlásokat, ha némelyikkel történt a Gyurcsány kormány alatt valami atrocitás.
    Bezzeg az 56-os magyar áldozatok családjai alig kaptak kárpótlást.

  • Fenyvesi Glória: megint az üres propaganda dumát nyomja. Orbánnak EGY – meglehetősen opportunista és renegát – zsidó tanácsadója van, határozott idejű megbízással, ami nem volt más, mint egy jutalomfalat odavetése az ellene rezgelődő zsidó szervezeteknek. El is csendesedtek szépen.
    Egy lópikulát mozdul rá bármire is! Egyet idézzen ide!
    Ezt a „cigányok kapják a támogatást” c. marhaságot honnan szopta? Ráadásul, hogy a patásördög Gyurcsány miatt kapnák MOST a támogatást?
    Ami ’56 áldozatait illeti: ki és miért is kellene, hogy kapjon kárpótlást? Mert tudja, nem volt ám mindenki hős szabadságharcos, akit elítéltek! A kissé már buggyant agyú zászlóanya, pl. miért nem veri az asztalt, hogy neki kárpótlás jár? A kivégzettek periratait miért nem vizsgálják felül, és állapítják meg utódaiknak MOST, amikor van egy engedelmes kesztyűbáb főügyészük?
    Glórai, maga valóban színesíti ezt az oldalt hozzászólásaival. Élő példája annak, mit eredményez a jobboldali agymosás!