LMP- mint a Fidesz fiókcsapata

2015 március 18 2:21 de.1 comment

Szerdán folytatódik az egyeztetés az országos tüntetésekről a pártok között, és közben mozgolódom civil vonalon is.

Megjött viszont az LMP válasza, ők nem működnek együtt a „végletekig lejáratódott, korrupt politikai elittel”.

Mármint most, amikor felkérem őket én. Ugyanis az V. kerületben mégiscsak megteszik.

Ezért visszakérdeztem, hogyan lehet, hogy a Fidesszel alkuban, az elveikkel szemben megszavazzák az aránytalanságokat is a politikai képviseletben, beülnek bizottságokba képviselőik és delegáltjaik pénzért.

Tényleg kíváncsi vagyok mitől más az az együttműködés attól, amire én kértem őket.

Ha érdekel valakit részletesen, alább a teljes levél.
Az alatt pedig amire ez válaszként született.

Tisztelt Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök!
Tisztelt Vida Attila, az LMP Országos Elnökségének titkára!

Nagyon köszönöm megtisztelő válaszukat, egyben szeretném jelezni, hogy tudomásul veszem elutasításukat. Sajnálattal vettem, hogy a Lehet Más a Politika nem kíván együttműködni velünk.
Már azt is megtiszteltetésként élem meg, hogy legalább ilyen formában kommunikálunk egymással. Őszintén bízom abban, hogy idővel lesz mód a további közeledésre is.

Szeretném ugyanakkor leszögezni, hogy sem az én megkeresésemben, sem a pártokkal történt egyeztetés során nem merült fel olyan elvárás, hogy bármilyen párt képviselőjével egy színpadon kellene állniuk, vagy egy rendezvényen kellene részt venniük. Célunk éppen az volt, hogy külön rendezvényeket tartsunk, és ezzel biztosítsuk a lehetőséget minden párt és civil szervezet számára, hogy megőrizhesse politikai identitását.

Az Önök leveléből sajnálatos módon az olvasható ki, hogy Önök semmilyen módon nem veszik figyelembe a magyar belpolitika realitásait, jelen esetben konkrétan azt, hogy egyik ellenzéki párt sem képes önmagában szembeszállni az államot túszul ejtő, annak intézményeit saját szolgálatába állító Fidesszel.

Mivel én magam bízom az Önökkel való későbbi sikeres együttműködésben, célom felderíteni ennek lehetséges határait, ezért nagyon megköszönöm, ha válaszolnak következő kérdésemre.

Ha elvi alapon elutasítják egy tüntetésen való részvételt nevezett pártokkal – amelyek közül egyébként egy sem iktatta törvénybe és emelte állami szintre a korrupciót –, milyen elvi alapon működnek együtt a Fidesszel az Önök képviselői a különböző önkormányzatok bizottságaiban tagként, vagy delegáltjaik külsős tagként?

Önmagában már az sem érthető számomra, hogy a különböző bizottságokban hogyan működnek együtt a „végletekig lejáratódott, korrupt politikai elittel”. Ám én személyesen azt tapasztaltam, hogy még ezen túl is politikai alkukat kötnek azzal a párttal, amelyik bekebelezte az államot, az önkormányzatokat, és lenyúlta azok intézményrendszerét.

Engedjék meg, hogy személyes tapasztalatommal érzékeltessem, mire is gondolok.

Budapest V. kerületében az Önök jelöltje és jómagam is polgármesterjelöltként mérettettünk meg, majd kompenzációs listáról kerültünk be a képviselő testületbe.

Csonka Krisztián az LMP színeiben 681 szavazatot kapott (6,61%), míg én 3120 szavazattal 30,26%-os eredményt értem el – több párt jelöltjeként –, jelölőszervezeteink listája pedig 969, illetve 2990 szavazatot kapott.

Elvileg ez utóbbi arányban kellett volna politikai pozíciókat elnyernünk, a kerület lakosainak akaratából.

Az Önök pártja felszólalt az ellen, hogy nem egyeztethető össze a választói akarattal, ha nem a szavazatokkal arányosan jutnak a különböző pártok e politikai pozíciókhoz. Ennek ellenére – a fideszes polgármesterrel folytatott politikai alkufolyamat eredményeként – az LMP 3, míg a több mint háromszoros eredményt felmutató pártoknak 5 hely jutott a bizottságokban.
Ebből következik a kérdésem.

Hogyan magyarázható meg az Önök logikája szerint, hogyan vezethető le az Önök elveiből – miszerint nem kívánnak együttműködni a korrupt és lejáratódott elittel –, hogy nem szólaltak fel ez ellen az aránytalanság ellen? Hogyan egyeztethető össze szintén ezzel az elvvel, hogy a bizottságokban ott ülnek képviselőik és delegáltjaik egy olyan kerületben, ahol még a jogszabályokat is arra tervezték, hogy a lopásokat biztosítsa?

Én ezeket politikai realitás figyelembevétele mellett csak részben tartom összeegyeztethetőnek. Az V. kerületben egyáltalán nem, ahol ezért jómagam le is mondtam az engem illető bizottsági helyről.

Ezt a döntést természetesen minden párt és képviselő maga hozza meg, de ebből következően nem látom miben különbözik képviselőik együttműködése az én felkérésem kapcsán megfogalmazott „végletekig lejáratódott, korrupt politikai elittel” való együttműködéstől.

Azért is lennék kíváncsi válaszaikra, hogy jobban kiismerjem magam: milyen esetekben keressem Önökkel a kapcsolatot, illetve milyen esetekben nem is érdemes próbálkoznom.

Várom megtisztelő válaszukat!

Üdvözlettel,
Juhász Péter

—–

Tisztelt Juhász Péter!

A Lehet Más a Politika egyetért azzal, hogy a mindent átszövő korrupció az ország fejlődésének egyik, ha nem a legnagyobb akadálya. Az LMP éppen abból a célból alakult párttá 2009-ben, hogy megmutassa a választóknak, van valódi alternatívája a végletekig lejáratódott, korrupt politikai elitnek. Mi ebből az alapvetésünkből semmilyen okból nem engedünk. Éppen ezért számunkra nem elfogadható, hogy egy színpadon vagy akár egy rendezvény keretében tüntessünk olyan szereplőkkel a korrupció ellen, akik néhány éve még egy ugyancsak korrupt kormány működtetői voltak. Köszönjük meghívását, mindazonáltal az Ön által meghirdetett eseményen így nem kívánunk részt venni.

Üdvözlettel

Vida Attila
az LMP Országos Elnökségének titkára

A szerk. megjegyzése: lehetne mondani, hogy „no comment”, de úgy vélem, azért az, hogy az LMP nem először bizonyítja be, hogy tkp. hova is húz – habár ilyen értelemben tényleg frappáns a párt elnevezése – hogy vezetése mennyire hazug, kétszínű, és érdekei érvényesítése céljából mennyire álságos és gátlástalan, talán mégis megér néhány szót.

1 Comment

  • Akik a parlamenti és „önkormányzati” testületekbe beülve legitimálják ( pl. felesküdve az Alkotmányt hatályon kívül helyező alaptörvényre ) a mai TÖRVÉNYTELEN, ILLEGITIM közhatalmi állapotot; MIND EGYFORMÁK! Undorító ál-vita az egész, a rezsim elleni megmozdulások csírájában való elfojtása a jelek szerint sikeres.