Levél Schmidt Máriának: hogyan építsünk múzeumot

2015 március 20 7:05 du.35 hozzászólás

Kedves Schmidt Mária!
Tisztelt Asszonyom!

Hadd meséljem el, hogy mivel töltöttem a tegnap estét.

Nos, a CEU (Középeurópai Egyetem) meghívására egy előadást mentem el meghallgatni. Az előadást egy bizonyos amerikai történész professzor, Pamela S. Nadell tartotta, mégpedig a philadelphiai National Museum of American Jewish History történetéről, anyagáról, építéséről, és főképpen az amerikai és zsidó életben betöltött szerepéről.

A sajnálatosan kisszámú közönség többnyire a CEU diákjaiból és professzoraiból állt és bármennyire meresztettem a szemeimet, Önt nem láttam a hallgatóság soraiban, pedig, ha van bárki, akinek ez az előadás a javára vált volna, akkor az kétségkívül éppen Ön. Habár igaz, hogy Ön nem nevezetes a mások mondanivaójának a meghallgatásáról, mégis, sok érdekes dolgot lehetett ott hallani és látni ami nagyban segíthetett volna az Ön harcainak megvívásában, melyekkel közvéleményünket az utóbbi időkben mulattatta.

Schmidt Mária

Schmidt Mária. Fotó: mandiner.hu

Talán nem érdektelen azzal a ténnyel kezdeni, hogy ez a Múzeum Philadelphia, ha ugyan nem a teljes USA egyik legbecsesebb pontján, a Függetlenség Terén áll, kőhajítasnyira a az épülettől, ahol az amerikai függetlenséget kikiáltották. Azaz egy hallatlanul becses helyen, nem pedig egy külvárosi pályaudvaron.

Professzor Nadell elmondta, hogy amikor 1976-ban az intézmény megszületett, csak mint egy idea, akkor négy történész és egy kurátor kezdték meg a munkát. Ekkor megvásárolták már az épületet, egy valamikori rádió állomást, de éveket kellett eltölteniük tanácskozással, tervezgetéssel és egyeztetésekkel, mire a múzeum koncepciója kialakult. Csak ezt követően került sor a múzeum megtervezéséhez a múzeumtervező és az építész kiválasztására.

A kozultációk, tanácskozások és egyeztetések tíz évet vettek igénybe. Ami nem csoda, hiszen több mint ezer ember vett részt ezekben az előkészületekben. Ugyanakkor a kozultációkkal egyidőben a zsidó közösség támogatását is meg kellett nyerni, ami sikerült is, méghozzá fényesen, hiszen mire a muzeum elkészült, a társadalmi hozzájárulás pénzben kifejezett összege 140 millió dollárra rúgott. Ez körülbelül tizenkétszerese annak amivel Önnek kell gazdálkodnia.

Abból, amennyit az előadás során arról meg lehetett tudni, nekem úgy tünt, hogy sok tekintetben lehetett vola másként, vagy akár jobban is berendezni ezt a múzeumot. Amivel egyébként maga Nadell professzor is egyetértett, amint az előadás után egy kis baráti borozgatás közben kerdeztem őt. Sőt, mint kiderült, annak ellenére, hogy a múzeum nagy siker és hihetetlenül széleskörű társadalmi beágyazottsággal dicsekedhet, ma már napirenden van a továbbfejlesztése is.

Ezzel zárom soraimat, abban a reményben, hogy ez a valóban szűkszavú beszámoló is elég talán arra, hogy az állami utasításra létrehozott múzeummal szemben megmutassa a társadalmilag támogatott múzeum behozhatatlan előnyét. Remélem azt is, hogy ebből talán meríthet némi segítséget arra nézve, hogy mi a hatékony és eredményes módja a múzeumépítésnek.

Híve

Kerekes Sándor

35 hozzászólás

  • Schmidt Maria nevevel femjelezve ne epitsunk semmilyen muzeumot!!
    mert az csak megcsufolasa lesz annak amire keszult!!

  • Gyula Bognar, Jr.

    Schmidt Mária csak egy dologhaz ért, ami a Fidesz modus operendi, hazugságokkal, becsmérlésekkel ellátott, teljesen eltorzított, magyarkodó, homofób anti-Szemita kitalációkat írkálni, megrendelésre. Ennek a némbernek a tudása és jelleme nulla. Közmunkában, mocsár lecsapolására talán alkalmas.

  • ” a társadalmilag támogatott múzeum behozhatatlan előnyét”
    Azt hiszem, ez a megszólított céljának szempontjából nem előny lett volna, hanem hátrány. Akkor nem tudta volna meghamisítani a történetet, aránytalanul megjeleníteni a gonoszság fő irányait.

    Lehet persze, hogy a megszólított tágabb és mélyebb érdekeinek szempontjából nézve valóban előnyös lett volna. Nem torzult volna tovább a lelke, és talán ahhoz is hozzájárult volna, hogy élhetőbb, kellemesebb környezet vegye körül. Enélkül sajnos tovább süllyed a pokolban, amiről azt gondolom, hogy nem a „túlvilágon” található, hanem itt a Földön, saját lelkünkben.

  • Persze az egész téma nevetséges. Kinek van ma Magyarországon 140 millió dollárja? Még egy millió is kevésnek.

    Mi több, az államnak sincs.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Persze Figyelő, nevetséges! Stadionra van sok száz milliárd. Átírni, hazudni, az erre szolgáló tudatlan, képesítés nélküli, talpnyaló, aljas gazemberekkel feltöltött lakájmédiára van 80 milliárd, ÉVENTE! A SPICLIKÉPZŐ FIDELITÁSRA is vannak milliárdok évente, több, két évtizede. Nincs viszont egy fillér sem arra, és nincs szükség sem, hogy legalább egy embert a Fideszben, legalább mutatóba, embernek tanítsanak, neveljenek meg!

  • Becsülöm Kerekes úr fáradhatatlan küzdelmét a tudatlanság ellen, de a tudatos huzodozás és hamísítás ellen semmit sem fog tudni tenni. Magyarország sajnos ilyen volt és ilyen is maradt. Amit a felső körök elrendeltek azt kell csinálni. Ez a talpnyaók feladata. Hogy eddig nem sikerült kinevelni egy embert sem még akit mutogatni lehetne? Ugyan már! Mire van az egész Fidesz törzsgárda? Képzelje el ha nem lenének. Nem volna szükség a sok média szakemberre és televizíós állomásra. Márpedig ha ezekre nem lenne szükség akkor mlgis hány százalékos lenne a munkanélküliség? Cirka annyi mint ami most van Görögországban.

  • Gyula Bognar, Jr.
    2015 március 20
    11:15 de.
    Nem tudom miről beszél, de lényeg, hogy maga tudja.
    Én csak mertem emliteni, hogy a magyaroknak NINCS 140 milliója egy múzemra. Különben, a „terrorházban” voltam és egyenlő arányban megmutatja a nácik és a komcsik rémtetteit.

  • Ja, és EGY stádium épült újonnan Felcsúton, amit mindennap az Orbán fejéhez vág az ellenzék.

  • Figyelő: aha. a debreceni, meg a fradi-stadion meg csak úgy kinőtt a földből. igaz, azok stadionok, és nem stádiumok.
    stádium: állapot, fokozat, fejlődési szakasz. Hüjje Széchenyi.
    Ami a felcsuti csapadékgyűjtőt illeti, elég lenne csak egy darabját Orbán basi fejéhez vágni, utána már le lenne róla a gond.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Figyelő: Ha nem tudja miről beszélek, nem kell megjegyzést hozzá fűzni.
    Mi köze a Budapesten létező Terror Házának egy Holocaust Emlékmúzeumhoz?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Figyelő: Ön nagyon szűk látókörrel rendelkezik.

    Nem csak „EGY stádium” épült Felcsúton, de több országszerte, adópénzből, „üzletileg” futtatott magán tulajdonban levő csapatoknak. Emellett milliárdokkal tömik a csókos tulajdonosok zsebét adópénzből, amit az éhező gyerekek, rokkantak, betegek, iskolások és a magyar emberekmillióitól van elrabolva.

    Mikor építhetett itt az állam, adópénzből stadiont a Dallas Cowboys, vagy a Washington (már nem) Redskins számára? Mikor adhatott az állam támogatást adópénzből egyetlen veszteségeen működő sport franchise-nak? Mikor adhatott az állam támogatást adópénzből, egyes vallás egyházainak és mikor határozta meg, melyikük az „IGAZI” vallás melyik nem?

    Mikor adhatott a Federal Reserve milliárdokat, hogy pénzügyi egyetemeket alakítsanak ki a Federal Reserve elnökének világrengető, gazdasági elméletének tanítására?

    Magyarországon csak idáig 500 milliárdból „professzorokat” képeznek ki, könyveket nyomtatnak, egy féleszű, fenekén piros pöttyökkel büszkélkedő, kancsal, háborodott elméjű, pénzügyi szaktalan ember elméleteinek terjesztésére?

    Ezekre van a viktornak $1,400 millió amit a magyar emberek zsebéből rabolt ki.

    Magyarország már régen egy kis Orbán család által irányított magánhercegség, ahol valóban nincs $1.0 millió, de $1.00 sem becsületes, népjóléti, vagy kulturális célokra, de van adópénzen fenntartott Fidelitás, spicli utánpótlás kiképzésre.
    +++++++++++++++++

    $140-150 millió az nem sok 10 év alatt össze lehet dobni adományokból, ott, ahol a polgárok tudják, értik és megbizonyosodhatnak arról, hogy becsületes célokat szolgál és jól lesz felhasználva adományuk. Magyarországon egy fabatkát sem érdemes adni, ellopják, mint a $100.00-t amit küldtem a Vörösiszap károsultjainak. A kormány és a viktor családja vágta zsebre, háromszoros áron szállítva a földet a munkálatokra.

  • Figyelő
    2015 március 20
    11:57 de.

    Kedves Figyelő! Örülök, hogy szinte minden egyes alkalommal újat taníthatok magának és ismereteit bővítheti ezáltal.

    A ferencvárosi stadion szintén tavaly adták át, mely 14 milliárd forintba került. Ennek finanszírozására államkötvényeket adtak el, amellyel kamatokkal együtt további évi 1.4 milliárd forint terhet jelent.

    A debreceni új stadion, melyet szintén tavaly adtak át 12,5 milliárd forintos állami támogatással készült el és további évi 1,8 milliárd forint közpénzt visz el. Ez a 20 ezer férőhelyes stadion ülőhelyenként hétszázezer forint elherdálását jelenti.

    Felcsúti stadion, teljesen feleslegesen épült, ehhez képest 3,8 milliárdba került.

    Kiemelt beruházás lesz a Puskás, amely 90.000.000.000 – 110.000.000.000 forint előreláthatólag és 2018-ra el kell készülnie.

    Hamarosan elkezdődik vagy már alapoznak: a szombathelyi, a diósgyőri, a pécsi, a székesfehérvári stadion, a Hidegkúti (MTK) és a Bozsik (Honvéd) stadionok Budapesten, korszerűsítették a mezőkövesdi libalegelőt és egyéb másod- illetve harmadosztályú fideszes polgármester és/vagy tulajdonos kap állami támogatást (a magyar emberek pénzét), hogy korszerűsítsék a helyi pályákat.

    Érdekességképpen a múlt héten játszott a Nemzeti Bajnokság első helyezettje a második helyezettel és (Videoton az MTK-val) és mindösszesen 700 nézőt érdekelte ez a labdakergetésnek csúfolt valami, vélhetően mind a focisták rokonai és barátai lehettek. Erre ennyi közpénz egyszerűen felesleges, értelmetlen, mitöbb ostobaság fecsérelni, hiszen nem térül meg. A debreceni és a ferencvárosi stadion fentarthatósága körülbelül 7-8 ezer főnél lenne nullán, ez alatt vesztességes. Sajnos jócskán alatta van az átlag nézőszám és folyamatosan csökkenést mutat, most olyan 2-3 ezer fő átlag.

  • Szeretek ide írni! Annyi választ kapok, hogy győzzem válaszolni.
    A cikk nem jelezte egy szegény külföldinek, hogy ez a múzeum Holokauszt múzem lett volna. Értem, a felháborodást, hiszen sokakat érint.
    Én egy múzemra gondoltam CSAK.
    Persze, akkor is furcsa, az USA múzeumához hasonlítani…..

  • nem, Figyelő, maga nem szeretetből ír ide, hanem dacból, nomeg azért, hogy valaki foglalkozzon magával. Maga nem válaszokat kap, hanem oktatást, információbővítést, látókör szélesítést és jó szándékú támogatást tudásbázisának bővítéséhez.
    Persze, ha magának meg kell címkézni a Schmidt-féle álságot, az más, habár kétlem, hogy nem tudott volna arról, miről is van szó. Ennyire csak nem tudatlan?

  • Öszintén, NEM tudtam milyen múzeumról volt szó!

  • igencsak szomorú.

  • Ha, nem írják a cikkben MILYEN múzemuról van szó, honnan találja ki az egyszeű ember?

  • Figyelő: maga nem egyszerű ember, maga a jobboldal élharcosa, árgus szemű figyelő, aki rajta tartja az ujját Magyarország (fideszes) ütőerén, szóval, magának kutya kötelessége mindenről tudnia, ami hőn szeretett pártja hátsó udvarán történik!

  • Figyelő
    2015 március 20
    1:47 du.

    Én meg CSAK erre válaszoltam, mert ez netto hazugság, azt meg ugyebár nem lehet szó nélkül hagyni: Ja, és EGY stádium épült újonnan Felcsúton, amit mindennap az Orbán fejéhez vág az ellenzék.

    Számomra nagy öröm, hogy most már tudja, hogy nem csak egy stadium épül(t) Magyarországon, hanem több tucat. Viszont ha csak az az egy épült volna amibe kétszer belefér Felcsút lakossága a távol élő rokonokkal együtt, amely stádium Orbán Viktor kerti budija mellé épült 15 méterre, az is éppen elegendő vérlázítás volna, higgye el. Sajnos itt jóval többről (stadionban és pénzben is mérve) van szó. Az emberek pénzével ne szórakozzon már, ne finanszírozza hobbiját. CSAK ennyi lenne a kérés stádium ügyben.

  • Kerekes Sandor

    Figyelo, maga bugris idiota!
    A cikk vilagosan megirja, hogy a: „National Museum of American Jewish History” amirol szo van.
    Hamar irni nem tud, legalabb olvasni megtanulhatna.
    Minek akar a bolha kohogni?
    Menjen inkabb vissza kapalni.

  • OK, Kerekes, lehet normálisan is írni, nem kell ilyen szépen bemutatkozni!
    Igaz, elnéztem, az első bekezdést, magával ez mégnem fordult elő?

  • Kerekes Sandor

    Nem, velem ez nem fordul elo. De ha neagyisten megis elofordul, akkor nem tepem a szamat, hanem bocsanatot kerek.
    Persze ez bunkoeknal nem szokas, tudom.

  • Figyelő: mivel szeret ide járni, hát ismét egy adat az okulására és állítása cáfolására, mi szerint Magyarországon senkinek – még az államnak se – nincs 140 millió dollárja:
    a Buda-Cash 345 millió dorrárt, a Questor 517 millió dollárt síbolt el. Ennyiért- gondolom – Kanadában főbe lövik a tettest és hamvait szélbe szórják.

  • ˙

    Figyelő! Képes volt itt ezt leírni, hogy „holokauszt múzeum lett volna. Értem a felháborodást, hiszen sokakat érint.”

    Sajnos mi is értjük magát. Nem vagyok érintett, csak egy jóérzésű ember… Mégis és természetesen felháborít Schmidt Mária aljas és sunyi náci ámokfutása… Figyelő, viszont kibújt az az antiszemita rasszista szög a maga zsákjából is…
    – Remélem, közben megszúrta a v&lagát.- Maga rohadék.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Micsoda cinizmus – de hát Orbántól csakis ez várható el – hogy Schmidt Máriára a Terrorház zászlóanyjára bízták rá a már általa, álszent felhangon „Sorsok” Házának elkeresztelt Józsefvárosi Pályudvarból kialakítandó másik fals emlékhelyet az úgymond „ártatlan” gyermekáldozatok emlékére. Ezek szerint szemben a holokauszt többi áldozatával, a gyerekek még ártatlanok is voltak… Megjegyezném még, hogy a ez a pályaudvar volt a budapesti és környékbeli illetőségű (Radnóti Miklós, Szerb Antal, Petsauer Attila és sok-sok-tízezer társuk) munkaszolgálatosok elszállításának kiindulópontja…
    Ide tartozik az is, hogy Schmidt Mári náci mentalitására jellemző, hogy egy ankét alkalmával, mint előadó „történész” azt igyekezett bemagyarázni a hallgatóságnak, hogy úgymond „a fronton a munkaszolgálatosok kevésbé voltak életveszélyben, mint a katonák”…

  • DonGolo
    2015 március 21
    8:45 de.
    Fogalmam sincs, miért antiszemita és rasszista az idézet amit tőlem hozott.
    De úgyy látszik, minden az, ha én írok bármít.

  • ˙
    Figyelő !

    Maga nagyon jól tudja, mivel odaírta, hogy (itt) sok az é r i n t e t t.
    Maga ezzel azt állítja, hogy az csak a Holokausztban é r i n t e t t e k e t . háborítja fel, vagy kellene, hogy felháborítsa. Holott, ez minden öntudatos magyar embert fel kell hogy háborítson még ma is, sőt szívből el is kell, hogy ítélje azokat is, akik a végrehajtásában kényszerítő körülmények nélkül, ill. önként csak egy picit is közreműködtek ennek a népirtásnak. Még akkor is, ha azok a gyilkosok és bűnsegédek a saját felmenői voltak…
    A németek ezt megtették és naponta gyakorolják a bűnbánatot. A magyarok meg ? Egyfolytában csaka bizonyítványt magyarázzák, vagy hamisítják a tényeket, csúsztatnak és relativizálnak.

    Figyelő, magát például felháborítja, és el is ítéli ebben a genocidiumban résztvevő magyar embereket ?

    .

    .

  • DonGolo
    2015 március 21
    11:29 de.
    Természtes, hogy elitélem őket! A családom is áldozata volt ennek a kornak.
    Viszont, éppen úgy elitélem a kommunizmust kiszolgáló magyaroknak is, pl. az ÁVH-s tisztet is, aki kihallgatott!

  • Fenyvesi Glória

    Ille István!
    Nem kell szankcionálni azt , aki „bugris idiótá”nak nevez bármely kommentelőt, bármely vélemény emiatt?
    Ez a ronda megbélyegzés trendi lehet itt?
    És,ha az ön táborából valakit így minősítenének, mit szólna?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Javaslom képaláírásnak: A SZEM A LÉLEK TÜKRE

  • Fenyvesi Glória
    2015 március 22
    3:07 de.
    Köszönöm!
    De tudod, ez mind lepereg rólam (szerencsére) és nem kapok idegösszeomlást az itt kapott jelzők miatt. Sokat éltem, sokat tapasztaltam. Van egy öreg francia mondás, szabadon magyarra fordítva:
    ” Nem az a lényeg mint mondott, az a lényeg ki mondta!”

  • Gyula Bognar, Jr.

    „TISZTELTHÖLGYEIMÉSURAIM”: Érthető, hogy miért más Schmidt Mária szemlélete.

    Pedig a hibát manapság gyerekkorban lehet korrigálni, ha igényt tartanak rá a szülők és/vagy a gyerek. Persze a látás korrigálásához lelkiismeretes és szakértő beavatkozás szükséges.

  • Kerekes Sandor

    Kedves Fenyvesi Glória!

    Tevedesben meltoztatik lenni.
    a bugris idiotat nem azert hivtam bugris idiotanak, mert a velemenye ez, vagy az lett volna. Hanem mert, bugris idiotahoz melto modon, kioktatasra vetemedett, holott, buugris idiota letere, el sem olvasta a cikket, amivel szemben a kioktatasra vette maganak a batorsagot. Ilyesmit csak bugris idiota tesz.
    Egyebkent, a bugris idiotat mindig konnyu felismerni arrol, hogy amikor a Holokausztrol van szo, sietve a kommunistak buneire tereli a szot.
    Minden esetre erdekelne, hogy hol fedezett fel velemenyt a bugris idiota megjegyzesei kozott, aminek hirtelen a vedelmere kelt. Nekem ugyanis, minden igyekezetem ellenere sem sikerult velemenyt talalnom. Talan ezert is jutottam a kovetkeztetesre, hogy a szobanforgo bunko csakis egy bugris idiota lehet.

  • Fenyvesi Glória: miért kellene szankcionálni az igazságot?