Menj vissza, vándor

2015 március 22 6:00 de.9 hozzászólás

Énekli a Hobo Blues Band, mondván, nem lehet két hazád.

De mi van akkor, ha a rendszer megtagadja tőled, hogy hazádnak tekintsd e sokszor vérben ázott kis országot? Mi van akkor, ha hazaárulónak tekint, csak azért, mert nem állsz be a birkák közé? Mi van akkor, ha idegenszívűnek nevez?  Mi van akkor, ha éltedet lehetetlenné teszi, és kényszerít más hazát keresned? Mi van akkor, ha…

1. Mindenemet eldobnám,
Nevem megváltoztatnám,
Megtagadnám, aki voltam,
Hogy megtaláljam nyugalmam.

2. Lennék kispolgár boldogan,
Bárhol, ahol béke van,
Lennék köztük én az átlag,
Kinek az Emberi Jogok járnak.

R. ||: Menj vissza vándor,
Nem lehet két hazád! :||

3. Bújtam, amikor mindenki vonult,
Adtam, amikor mindenki koldult,
Röhögtek mindenen, én sírtam,
Ha nem volt kinek, akkor is írtam.

Vesztes lettem, hiába győztem
Senki mellettem, senki mögöttem
Állok az úton, Rád gondolok
Tudom, a szabadság magányos dolog

9 hozzászólás

  • „Nem vagyok én senkinek sem adósa. Büszke is lehetnék, az ám!! Elrontott életével tartozol becsapott fiadnak, Hazám..”

  • Falusi,
    nekem semmiféle”haza”nem tartozik az én „elrontott életemért”,mert az én életem csak javult,nem is keveset,amikor elhagytam a „hazát”, mely Apám és Családom életéért tartozna elszámolni nekem és az emberiség tisztességes részének.Persze ezt el se várom,mert ehhez becsület kellene a „haza” népének részéről.

  • Nembaj, ha n emértetted.. Van ilyen..

  • …es mi van olyankor amikor magyarok veszik el magyarok allampolgarsagat,jogait erovel csak mert azok zsidinak szulettek??
    mert ezt tettek!!
    a magyar kormanyrendelet,;-” a zsido vallasu magyar allampolgarok allampolgarsaganak eltorlese torveny ereju rendelet”-et (1944 evi XV-ik TC) a mai magyar kormany se torolte meg el!!!
    az a mai napig „ervenyben” van magyarorszagon,ugyanugy mint az osszes tobbi pl,;- a 38 evi XV-ik TC,a 39 evi IV-ik TC,stb
    itt a biznyiek ra hogy a fidesz egy fasiszta part!!

  • egyetlen zsidotorvenyt,zsidorendeletet sem hatalytalanitott eddig egyetlen magyar kormanyzat sem magyarorszagon!szlovakiaban megtettek!!romaniaban ugyszinten!
    csak a magyarok tartjak eletben-ervenyben ma is!!
    kitunoen ertjuk miert is!!nem kell a rizsa hogy ‘jajj hat a feledekenyseg ugye…”

  • Falusi,
    nem baj ha nem értetted,hogy én megértem egész jól ezt a nyelvet.
    Annyira,hogy még Bár Lév írását is jóváhagyva megértem.Te is?

  • barlev,

    Ugyan nem vagyok jogász, de az Alkotmány (különféle változatai) előírták a törvény előtti egyenlőséget, kizárták a vallás, nemzetiség stb. szerinti hátrányos megkülönböztetést. Az Alkotmány elfogadása hatálytalanította a korábbi államok egyes törvényeit, még akkor is, ha más törvények, rendelkezések, pl. egyes államközi szerződések és kereskedelmi, tulajdoni szerződések érvényben maradtak.

    Habár az 1946. évi I. törvénycikk nem említi ezeket,

    Az 1949. évi XX. törvény (a sztálini alkotmány) szerint:

    49. § (1) A Magyar Népköztársaság polgárai a törvény előtt egyenlők és egyenlő jogokat élveznek.
    (2) A polgárok bármilyen hátrányos megkülönböztetését nemek, felekezetek vagy nemzetiségek szerint a törvény szigorúan bünteti.

    54. § (1) A Magyar Népköztársaság biztosítja a polgárok lelkiismereti szabadságát és a vallás szabad gyakorlásának jogát.
    (2) A lelkiismereti szabadság biztosítása érdekében a Magyar Népköztársaság az egyházat különválasztja az államtól.

    és az 1990. évi XL. törvény szerint:

    24. § (1) Az Alkotmány V. fejezetének címe helyébe a következő cím lép:
    „AZ ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA ÉS A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA”
    (2) Az Alkotmány 32/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
    „32/B. § (1) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladata, hogy az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.
    (2) A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának feladata, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.
    (3) Az országgyűlési biztos eljárását törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.

  • barlev,

    Persze annak ellenére, amit fent írtam, e cselekedetek rugó megmaradtak, és mindvégig megvoltak, ma is megvannak azok, akik az ilyen aljasságokat megideologizálják, és az embereket erre uszítják. A törvények ideig-óráig erőszakkal felülírhatják az emberek eredendő beállítottságát és aljas ösztöneit, de hosszabb távon ez utóbbiak győznek. Amíg az emberek meg nem változnak, van mitől félnünk.

  • Göllner András

    Jó ez a zene és jó a szöveg is Pista. A refrénnel a gond. Az igazi vándor megtanulta az orfeuszi leckét…nem fordul vissza mert abból csak balhé lesz. Én Márai szövegét jobban csípem e témában.

    „Ma is élnek írók, akik egyszerre vándorolnak ki a múltból és abból a jelenből, ami helyébe következett. Ha azt hallom vagy olvasom: „marxista-leninista világnézet” „keresztény nemzeti kurzus” – körülnézek, hol a kijárat. Ezt már ismerjük…Hermann Hesse az a fajta emigráns volt, aki nem várta meg Hitlerék uralmát, már előbb kivándorolt…elment és szabad maradt….Thomas Mann szigorúbb volt mint Hesse….de mindketten megfogadták a nitzschei tanácsot – válaszd inkább a számkivetettséget. csak hogy kimondhassad az igazat…Rimbaud emigrált Afrikába, József Attila emigrált a sínek közé, Proust a betegségbe, Nietzsche a tébolyba. Krúdy emigrált Óbudára, ahol disznót hizlalt. (Nem sokat, csak egyet)…Az emigráns, aki hazamenésre gondol, nem igazi emigráns. Hazamenni lehet, de csak úgy mint Ulysses: meghalni”

    Elnézését kérem az összes hazalátogatónak. Vasárnap van – a megbocsájtás napja….