Vajon kik pénzelik a Kanadai Magyar Hírlapot?

2015 március 25 12:25 du.21 hozzászólás

Ma reggel a Kanadai Magyar Hírlap könyvelőjét látogattam meg, hiszen elérkezett a kanadai céges adóbevallás ideje. Bár a lap kiadójára – a Presszo Media Inc.-re – nem vonatkozik semmilyen szabályzat, mely kötelezővé tenné pénzügyeink nyilvánosságra hozatalát, alapvetően a minél tágabb átláthatóság híve vagyok. Ráadásul kiemelném, hogy a KMH nem részesül semmilyen állami támogatásban (sem kanadaiban, sem pedig magyarországiban) éppen ezért nagyon szerény bevételünk teljes mértékben a szabadpiacról származik. De mivel éppen a múlt hétvégén hangzott el a Torontói Független Magyar Rádióban, hogy publikációnk állítólag „az MSZP fegyvere” a diaszpórában, talán hasznos rámutatni arra is, hogy egyáltalán nincsen pénzünk töltényre. És korábban sem volt.

Kanadai huszas.

Kanadai huszas.

Komolyra fordítva a szót, a Beck Ltd. által készített éves pénzügyi elszámolásból  és adóbevallásból talán kitűnik, hogy elszánt önkéntes munkára épül lapunk. Kiadásaink még úgy is meghaladják bevételünket – mely a Google Adsense program hírdetéseiből származik – , hogy egyetlen szerzőnknek sem fizetünk honoráriumot.

A 2015-ös évre tervezem azt, hogy lapunk nullszaldóssá válik. Kiadásaink ugyan aligha fognak csökkenni, viszont remélhetőleg sikerülhet új hírdetők beszerzése. Nem könnyű fenntartani egy online újságot. Rendszeresen szűnnek meg közismert lapok. Ilyen például a Galamus, mely múlt héten frissült utoljára, mielőtt a főszerkesztő bejelentette a lap megszűnését. Szeretném remélni, hogy a KMH nem így fogja végezni és a továbbiakban is folytathatjuk tevékenységünket, mint egy szabadelvű, a társadalmi igazságosságot és a szolidaritást előtérbe helyező, önreflexióra képes online médiaorgánum.

Ha vannak akik netán hírdetni szeretnének lapunkban, kérem írjanak szerkesztőségi email címünkre. Aki cikket szeretne írni, okvetlenül jelentkezzen. Aki pedig inkább csak olvasni kívánja a KMH-t, ossza meg cikkeinket baráti körével!

Aki pedig arra is kiváncsi, hogy hol tart a KMH pénzügyi szempontból, mindenképpen ajánlom az ottawai Beck Ltd. által készített elszámolást. Ha máskor nem, alvás előtt mindenképpen kellemes és nyugtató olvasásnak bizonyulhat! Bízom benne, hogy lesz még olyan bejegyzett kanadai magyar közösségi cég, illetve szervezet – akár a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) – mely szintén nyilvánosságra hozza éves elszámolását.

Presszo Media Inc. Financial Statements (Prepared by Beck Ltd.)

21 hozzászólás

  • affrancba…pedig eddig azt hittem – ahogy Boda nemzetes asszony vizionálta – a KMH tart le engem is! Most meg, ahogy nézem, sehol egy kiadási rovat Ille szponzorálásáról!
    Áh, ez az egész elszámolás csak humbug lehet!
    Különben is, se cifra fejléc, se pecsét? Ez csak egy sajtpapír, amivel igazolni akarod, hogy a KMH-t nem támogatják azok a rohadt libsibolsik!
    Tényleg, ami nincs, azt hogy’ lehet bizonyítani?

  • Christopher Adam

    Hát igen, se fejléc, se pecsét. Amikor hasonlót produkált az Egyesült Államok nagykövetsége, mintha fecninek nevezte volna ezt a magyar kormányfő. (Más országban és más világban, ezt aide-mémoire-nak hivják, de – hát – hanyatlik a nyugat.)

    Majd szólok könyvelőnknek! 🙂

  • Nem az én asztalom,hogy hogyan csináljátok,de remélem ezt az oldalt még a (fél)kegyelmes asszonyok sem tudják majd leírni.Nagyon szeretem ezt a tisztességes fórumot és további sok sikert kívánok mindnyájunk javára!Gy.

  • Chris: amikor az osztrákoknak dolgoztam, a főnököm minden sajtcetlit elfogadott kiadási igazolásként. Fel se tételezték, hogy valami jogtalant kívánnék kifizettetni velük. Aláírta a sajtcetlit, és mentem a pénztárhoz.

  • Göllner András

    Hiányolom a képeket a kimutatásból. Nem lehetett volna egy zászlót, kokárdát, egy pattantyús huszárt vagy akár egy Vitézt beszkennelni a háttérbe, hogy lássa az adóhivatal hogy mi nem vagyunk belgák ??? Kiváncsi vagyok, tényleg, hogy ezek után a KMOSZOS Feszty Dani kiteszi e az övét az asztalra. (A félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy itt most nem a nadrágszíjjára céloztam). Remélem Bede-Fazekasék nem fognak ezen is dühöngeni Szombaton a torontói magyar rádió adásában. Egyem a szívüket…csak ne bomlasztanának már annyit.

  • Göllner András: mit mondjak, én sem a nadrágszíjára gondoltam 🙂 Ha jól emlékszem, volt olyan, hogy a kakaskodó felek közt a tárgyszemély tett igazságot, mondván: na, fiúk, elég a szájkaratéból, tegyétek ki az asztalra, majd én eldöntöm, ki a férfiasabb 🙂 (mintha még valamilyen amerikai filmsorozat is ékeskedett volna ezzel az epizóddal).
    Amúgy az illusztrációval egy kis gond lett volna: tudod, egy a zászló! Mi van, ha jogdíjat kérnek érte?
    A’ propos, bomlasztás: mennyi Fesztyék felezési ideje? Ja, hogy az lebomlásról szól, és a radioaktív izotópok esetében?
    Lényegében mind1. Nem hiszem, hogy nyomot hagynának maguk után – hacsak egy röntgenlemezen nem.

  • Ha már kép kell, akkor ha javasolhatnám a turult, meg annak tojását, hisz megaszondta vezírünk, hogy a magyar turulba született – már aki, de ahogy elnézem valszeg Ő igen, mert ha továbbra is így kormányozza az országot, akkor repül, és hamarabb, mint gondolná 🙂

  • Kiss Eszter: ha már turul, nekem róluk egészen más valami jut eszembe az egymás köztijükkel kapcsolatban: háturul. Mert hát, ha elgurul egy garas is…

  • Ez az első szórakoztató írás, amit adóbevallás- ügyben olvasok.
    Örülök a további, nem ugyanezen témában készülő cikknek, kommentárokkal együtt!!
    Köszönöm mindenkinek a munkáját!
    (Valami smile-lehetőséget nem tudnának ide beledolgzni? Hogy már
    morogjak is egy kicsit.)

  • Adam! Csinálok én nekünk fejlécet World-ben, nekem a kedvenc betűtípusom a Garamond, meg van egy használatlan kirakós pecsétem is, ha csak ez hiányzik. Sőt, szívesen leszállítom Ottavába az utóbbit- úgyse jártam, még arrafelé sem. De kelet felé indulnék – ahogyan ez ma itthon divat. Úgyis szeretném beutazni Szibériát, Kamcsatkát – majd a Bering szoroson, Alaszka felől közelíteném a kies Kanadát. Csak egy bibi van: a transzszibériai vasút még nem ingyenes 65 év felett, és hiába gyűjtögetem a laptól kapott honorokat: a 0+0 az csak nulla marad. :DDDD

  • Szukits Rezső

    A lap huszonnyolc szerzője közt vagyok és két dolog biztos:
    1. Én nem pénzelem a KMH-t.
    2. A KMH nem pénzel engem.
    Van egy bánatom is. Ritkán írok, de a haragot, mint főbűnt nem engedem uralkodni magamon, a bennem lévő keserűségtől pedig monitorom is könnyekre fakadna. Abból a posványból, amiben erkölcstelen uraink dagonyáznak, hazánk milliói pedig sorvadnak, kiutat nem látok. Nyafogni egy csecsemő is tud. Nyafogni nem akarok.

  • kiskato
    2015 március 25
    3:36 du.

    Ez nem jó?

    😀 😀 😀

  • Kerekes Sandor

    Chris, en a helyedben nem buszkelkednek azzal, hogy a szerzok nem kapnak fizetest a munkajukert.
    Ez, hogy egeszen finoman fejkezzem ki magam, kizsakmanyolas. Mi nyerjuk itt neked egyik kituntetest a masik utan, te meg zsebrevagod a nagy penzeket. Ami abbol is latszik, hogy ha meg tudtal fizetni egy konyvelo ceget, hogy ilyen kedvezo jelentest irjon a laprol, akkor feltetlenul sok penzednek kell lennie.
    Bezzeg a Bede-Fazekas! Az nem aprozza am el magat. Minden adasban megemliti, hogy mennyit fizet a hullamhosszert es be is gyujti a tizezreket szepen.
    Dancs Rozsa, amikor legutobb megneztem, tobb mint egy milliot kaszalt a magyar kormanytol a havi egyszeri megjelenesevel.
    Te meg csak azzal tudsz dicsekedni, hogy nem fizetsz.
    Igaz, hogy a Bede-Fazekas sem fizet, de az legalabb turhetoen megel a magyar kultura es nyelv szemelyes kepviselojekent. (Igy azutan nem is csoda, ha o szponszoralja a most epulo gyorsfelvonot, melyet a magyar kultura es nyelv ezidoszerint epit a beka fenekehez.)
    Ami pedig a torontoi Magyar Kepek TV-t illeti, az annyira szegenyes, mar musorra sem futja nekik, igy allandoan istentiszteletet kell kozvetiteniuk, mert az legalabb ingyen van. Nekik mar minden mindegy, az is hogy milyen pap az illeto, ha akarmilyen vallasi esemeny van, akarmilyen marhasagokat beszel, akarmilyen tort magyarsaggal, az mind kapora jon. En mar csak azt varom, hogy az a TV mikor veszi fel az utolso kenetet es mikor kozvetitik a szamukra rendezett temetesi szertartast. De persze ok sem fizetnek. Naluk Krisztus koporsojat, ellentetben a szobeszeddel, ingyen orzik.
    Mar csak egy dolog maradt, amit meg kell emlitenem. En nem banom, ha a tobbieket nem fizeted, az az o bajuk, de nem lehetne, hogy legalabb engem megfizess? Meghozza jo bosegesen?

  • Christopher Adam

    Sándor, kérjük az Orbán kormánytól egy-pár kőrösi csomás gyereket (ha már a KMOSZ kap vagy tucatnyit belőlük, ide tolhatnának egyet-kettőt). Aztán követve a jó kanadai magyar példát, mi is arra használhatjuk a magyar adófizető által támogatott ösztöndíjasokat, hogy privát cégeinket reklámozzák. Mintha azt mondtad volna nemrég egy pohár bor mellett, hogy még neked is van vállalatod. Szóval, az ingyenes kőrösi csomás PR és marketing szerintem még jól jöhet.

    De ha ez nem megy, akkor szerintem jelentkezzél Te kőrösi csomásnak…azt hiszem hogy jár érte havi néhány százezer forint. Lenne feladatod a torontói magyar közösségben! 🙂

    Az én kanadai kapitalista kizsákmányolós hozzáállásáomat pedig a jövőben igyekszem tompítani.

  • Christopher Adam
    2015 március 25
    6:52 du.
    Ádám ! Ez a kőrösi-Csomás jó ötlet.. Csak jöjjenek, én meg felviszem őket egy kicsit a hegyekbe. Tod, erreség sok a grizzly.. Biztosítást majd előtte kötök rájuk.. Minden fillér számít..
    😀

  • Kedves Ádám!

    Köszönöm a munkádat, és az itthonról/Magyarországról/, meg az ottani hírekkel sem foglalkozzál!
    Én köszönöm, hogy vagytok, és nem érdekel a pénz! Pedig itthon abból van a legkevesebb! Szívesen leszek, néha vagyok Laci jóvoltából szerzőtök! Ingyen, mert én úgy gondolom! Az az én jogom!
    Folytassátok!

    Üdvözlettel, és barátsággal; Végh Sándor

  • Feliratkoztam, most már lehet?

    Barátsággal; Végh Sándor

  • Sandor Vegh: bocs, de valamiért a spam könyvtárba került a hozzászólásod.

  • Georgina Bojana

    Kedves Főszerkesztőnk, Szerkesztőnk és a Csapat!
    Nagyon jókat derültem ezeken a baráti sorokon.
    Ez aztán összetartás a javából, mindenféle honorárium nélkül, de itt megírhatjuk a véleményünket.
    Aztán van, hogy a Csapat elismer, van az is, hogy „bunkócska” jár érte.
    Ami a legfontosabb: mi nem adtuk el magunkat és ezt továbbra sem fontolgatjuk. Kiírjuk magunkból az igazságtalanságot, a pökhendiséget, azt amivel nap, mint nap szembesülni kényszerülünk. S, ettől nem mindig vidor a kedvünk.
    No igen, igen, vannak rendkívül szórakoztató, szívet-lelket melengető írások, melyeket nagyon jó elolvasni.
    Köszönöm, hogy itt lehetek, ebben a Csapatban!
    G.B. – „farkas vagyok!” – a Kanadai Magyar Hírlap akit a törzs befogadott, sőt ide tartozom. S, ez megtisztelő, jó dolog!

    https://youtu.be/17TxmPvNFSQ

  • Mi, komcsi, ballib, hazaáruló verebek tökéletesen megfelelünk az „annyit is ér” lázári normatívának – mondhatják a bagolyok (a maffia emberei – nehogymá félreérteés legyen)

  • Kedves Ádám!
    Nagyon jót derültek az egészen. Két okból is. Először is nem tudtam, hogy felétek egy online újság köteles adóbevallást tenni. Még akkor sem ha esetleg hirdetéseket is tesz fel. Akik meg itt írnak és nem kapnak honoráriumot azokat küldjed el Budapestre közmunkásnak. Azok még pénzt is kapnak, igaz nem sokat de kapnak. Csak úgy mellékesen jegyezném meg. Az Index nevű ujságocska állítólag párton kívüli online újság. Ám a fene sem tudja de a munkatársai kapnak honoráriumot sőt a tudósítóik még utazgálni is tudnak. nem hiszem, hogy az oldalaikon lekötölt hirdetésekből ámbár ki tudja. Inkább vannak szponzoraik akik mindent bele alapon pénzelik őket hogy néha-néha az ő szájízük szerinti cikkek is napvilágot lássanak. További jó és eredményes munkát, sőt bizzunk benne, hogy a nagy kapitalista Chris Ádam főszerkesztő még sokáig képes lesz vezetni ezt az újságot