KMTV-interjú: Fideszes kirekesztésről, Ódor Bálint nagykövet felelősségéről és a közösség pártpolitikai megmérgezéséről

2015 március 28 9:01 de.3 hozzászólás

A héten interjút készített velem Maros Zoltán, a Kanadai Magyar Televízió (KMTV) producere, annak kapcsán, hogy e hónapban elnyerte lapunk a Szabad Sajtó díjat. Szóba kerül a KMH sokszínűsége, például abból a szemszögből, hogy lapunk egyik szerzője egy magyarországi közmunkás, akinek életútja és perspektívája teljesen más, mint mondjuk egy középosztálybeli ottawai magyarnak. A 45-perces interjúban elmondom, hogy szerintem a deklaráltan fideszes Kanadai Magyarok Országos Szövetsége egyre inkább az egykori munkásőrségre hasonlít. Rámutatok arra, hogy Magyarország ottawai Nagykövetsége által létrehozott szervezet úgy mondja magáról, hogy nem politizál — hanem csak a kulturával foglalkozik –, hogy közben hivatalos hírlevelében liberális-szocialista rablóvilágoznak, meg liberális károkozókról beszélnek.

Skype-interjú a KMTV-ben

Skype-interjú a KMTV-ben

Az interjúban szó esik a március elején megszervezett montreáli panelbeszélgetésre, melyet az ottawai nagykövetség képviselője nyolc percen keresztül megzavart. Bár nem maga Ódor Bálint nagykövet volt az, aki egy kanadai tudományos rendezvényen botrányt okozott, mégis ő felel a történtekért. Mint, ahogy az interjúban elmondom: teljesen kizárt, hogy a fellépés, illetve botrány egy másod-harmad rangú diplomata ötlete és magánakciója lett volna. A Külügyminisztériumban még a portás is tudja, hogy ilyet nagyköveti (és esetleg központi) beleegyezés nélkül nem lehet önszántából végigvinni.

Végül pedig elmondom az interjúban, hogy a KMH egyik szerepe a diaszpórában, hogy részletesen dokumentálja az Orbán rendszer visszaéléseit és tevékenységét Kanadában, amelyet Nagykövetségén és szervezetein keresztül végez, hiszen ebből tanulni kell és mégegyszer – esetleg egy későbbi ellenzéki választás győzelem után – ehhez hasonló pártpolitikai beavatkozás, a kanadai magyar közösség szisztematikus mérgezése ne fordulhasson elő a magyar kormány részéről. Ehhez fontos, hogy részletes, precíz dokumentációt alakítsunk ki és, hogy ne kizárólag az ügy személyekhez köthető részeit tárjuk fel- bár a személyi oldala is kulcsfontosságú – hanem maga a rendszer kanadai működését is feltérképezzük.

Itt tekinthető meg a teljes interjú:

3 hozzászólás