Kanada igazságtalanul járt el a magyar roma menekültekkel

2015 április 3 10:48 du.54 hozzászólás

Egy új tanulmány szerint súlyos rendellenességek és igazságtalanságok hosszú sorozata merül fel a 2008 és 2012 között beadott magyar roma menekültkérelmek elbírálása körül. A négy éves periódus alatt több mint 11 ezer magyar állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Kanadában és a magyarországi kérelmezők 85 százaléka roma volt. A kérelmek 8,6 százalékát bírálták el pozitívan, azaz: alig ezren maradhattak Kanadában.

Ismerős látvány Miskolcon: a kanadai kormány hírdetőtáblán és magyar nyelven üzent a miskolciaknak, hogy ne is próbáljanak Kanadába menekülni.

Ismerős látvány Miskolcon: a kanadai kormány hírdetőtáblán és magyar nyelven üzent a miskolciaknak, hogy ne is próbáljanak Kanadába menekülni.

A Sean Rehaag, Julianna Beaudoin és Jennifer Danch által készített York egyetemi tanulmány szerint:

  • A kanadai konzervatív kormány annak ellenére is olyan képet festett a magyarországi romákról, mintha „hazugok” és „tolvajok” lennének akik pusztán kanadai népjóléti rendszerét akarják kihasználni, hogy számos nemzetközi szervezet kongatta meg a vészharangot a magyar cigányságot érintő szisztematikus diszkrimináció miatt.
  • A roma menekült-kérelmek elbírálása teljes mértékben attól függött, hogy éppen melyik Refugee Review Board bíróhoz jutott az adott kérvény. Volt néhény olyan bíró, aki a magyar kérelmek több mint 50 százalékét elfogadta, miközben a legtöbben „csípőből” elutasították az összes kérvényt, lényegében anélkül, hogy azokat komolyan áttanulmányozták volna.
  • Az elutasításhoz kapcsolódó érvelés a legöbb esetben nem egyedi volt és nem vette figyelembe az adott ügy specifikus részleteit. E helyett, a Refugee Review Board tagjai egyszerűen ollózták és bemásolták a más ügyekhöz fűződő sablon érveléseket és ezeket alkalmazták minden esetben. Tehát most már bizonyos: több ezer magyar roma menekült úgy lett elutasítva a kanadai hatóságok által, hogy lényegében el sem olvasták kérelmüket. 
  • A kanadai adófizetők által fizetett ügyvédek akik a roma kérvényezőket lettek volna hivatottak képviselni sokszor felvették az államtól díjukat, miközben egyáltalán nem nyújtottak jogi képviseletet a magyar romáknak. Volt több olyan eset, hogy az ügyvéd be sem nyújtotta időben a kérvényhez fűződő kulcsfontosságú dokumentumokat. Számos esetben meg sem jelent a roma menekült ügyvédje a tárgyaláson. Ezek közé tartozik Viktor Hohots torontói ügyvéd, aki 500 magyar romát képviselt. Csupán 6 ügyfele kapott menekült-státuszt Kanadában. Hohots már beismerte, hogy helytelenül járt el a magyar romák ügyében.

„A problémák szisztematikusak voltak. A menekült kérelmezőknek joguk lett volna ahhoz, hogy igazságos elbírálásban részesüljenek. És hogy a kanadai politikusok ne demonizálják őket”–áll a jelentésben. „Ha hazaküldünk olyan embereket, akik hazájukban üldözésnek lesznek az áldozatai, akkor Kanada egyenesen megszegi a nemzetközi jogot. És ez súlyos következményekkel jár, nem csak az elutasított kérelmezőknek, hanem Kanada számára is”–teszik hozzá a kutatók.

Az utóbbi napokban azonban volt egy olyan eset, amikor egy 39-tagból álló roma család ügyét pozitívan bírálták el Kanadában. Tulajdonképpen arról volt szó, hogy egy szövetségi bíróság felülbírálta a bevándorlásügyi minisztert. 2011-ben menekült a Rácz család Kanadába Gyöngyöspatáról, „a romák elleni erőszak magyar epicentrumából.”  Rácz Aladár, illetve felesége Rácz Aladárné és 6 gyermeke mind aktívak voltak a fasiszták elleni harcban és több dokumentumfilmben szerepeltek. Chris Alexander bevándorlásügyi miniszter megkérdőjelezte és megtámadta a vizsgálóbírák pozitív döntéseit, de ezuttal a szövetségi bíróság elutasította a miniszter beavatkozását.

Érdekes lesz figyelni, hogy milyen következményekkel járnak a tanulmány konklúziói. Karl Nerenberg közíró szerint Jason Kenney korábbi konzervatív bevándorlásügyi miniszter egy „szégyenteljes gyűlöletkampányt folytatott a romák ellen.” Nerenberg megjegyzi, hogy Kenney lenne a konzervatív kormány egyik „sztár” minisztere és sokan úgy tekintenek rá, mint Stephen Harper kanadai kormányfő – aki immár 9 éve vezeti az országot – legvalószínűbb utóda.

54 hozzászólás

  • Jó reggelt!!!!!!!!

  • Sajnos, én másképp tudom a történteket. Két pontra szeretnék rámutatni.

    1. A magyar cigányok hazugság alapján akartak Kanadába bejutni, mint „menekültek”, akiket otthon „üldöznek”!
    2. Kenney bevándorlási miniszter, Magyarországra utazott Miskolcra, hogy tudomást szerezzen a magyar-cigány helyzetről. Igaz e amit a cigányok állitottak?

    Meggyőzödött arról, hogy a cigányokat nem üldözik, tehát „menekült” sztátuszról szó sem lehet.

    Azokat engedték csak be, akiket már Kanadában élő cigánytársuk szponzorált.

  • U.i. Ha valóban üldöznék a magyarok a cigányokat, már az EU és más „barát”, nagy hangon kiabált volna!

  • Figyelő: nem meglepő, hogy másképpen tudja. Az egész élete erről szól: mindent másképpen tud, mint ahogy történt. Csak az a kérdés: hol találta a bölcsek kövét? Mert lehet, hogy valami gagyi utánzat.

  • Egész életemben ragaszkodtam az igazsághoz!

    A tények azok amik engem igazolnak.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, én már 1998-ban voltam feltáró viszgálaton Magyarországon, ugyan ebben az ügyben, és érdekes módón, amikor a Kissegségi Ambudsman irodájába látogattam információéert, egy fiatal irodista fiu közölte velem, hogy Magyaroszágon a Romákat nem feneyegeti diszkrimináció. Ez pontosan abban az idöben történt, amikor is Kaltenbach Jenő, az Ambudsman, kanadai pénzen utazott Kanadába, hogy ugyanerről meggyözze a kanadai kormányt egy titkos és illegális kihallgatás alatt. Viszont, amikor én ennek a hirnek megörültem, (mármint annak, hogy szerintük nincs diszkrimináció, nem hogy üldözés), és köszöltem a fickóval, hogy ez remek hir, mert ezek szerint mi most, vele együtt ki is mehetünk innen, és bezárhatjuk magunk mögött a kaput, eldobhatjuk a kulcsot is, mert akkor mi a frásznak kell fentartani egy ilyen nagy irodát drága pénzen. (ugyebár). Erre az ifjunak ezsébe juott, hogy talán mégsem úgy van az egészen, és Ő maga nyomott a kezembe két dobozra való dokumentumot az ellenkezőjéről. Én, közel öt hetet töltöttem MO-on ezügyben, akkor, és az én tapasztalatom merően mást mutatott, mint amit késöbb is Kenny külügyminiszternek mutogattak.

    Azonkivűl is, drága Figyelő, azaz Bencsics Klára asszony. Személyesen ismerek volt menekültühyi bírót, aki miután egy roma űgyben pozitiv döntést hozott, ezért sullyosan meg lett leckéztetve, és bűntetve. mert hogy ilyen ez a mi kanadia menekültügyi bozottságunk akitől olyan távol áll a függetlenség, mint ide Jeruzsálem. Mesélhetnék bőven, saját élmény, nem mendemonda.

  • Judith Kopácsi

    Ja, csak úgy mellékesen, az én első feltárási utam következményeként kaptam egy érdekes üzenetet, hogy Orbán úr megsértödött rám , és fekete listára vagyok téve. Na, ezen jót nevettem, mert mint kanadai állampolgárnak kinyalhatta volna a hátsó felemet. Én ugyanis a torontói Roma központ megbizásából mentem, mint hivatalos szakértő, és mint olyan, látogatásom végén beszámoltam tapasztalatomról a kanadai magyar követségen is.

  • Judith Kopácsi

    http://www.errc.org/popup-article-view.php?article_id=552 Itt van errő egy angol nyelvű cikk is.

    Ronald Lee1

    The Roma Community and Advocacy Centre (RCAC) of Toronto, Canada, held a press conference on Thursday, February 4, 1999, at the CultureLink centre on Bathurst Street in Toronto to protest two recent negative decisions involving Hungarian Romani Convention refugee claimants by the Immigration and Refugee Board (IRB). The decisions were the result of hearings orchestrated by the IRB beginning in late Autumn 1998. The unprecedented hearings – which in at least one of the cases included ten separate sessions – were intended to act as test cases to determine whether or not Hungarian Roma suffer persecution in Hungary; what the country conditions are concerning the Romani minority; and whether or not Hungary can be considered a country where Roma cannot obtain government protection against attacks by skinheads and neo-Nazis. Related issues discussed were whether Roma have equal access to schooling, housing and employment and whether they have the right to maintain their language and cultural traditions.

    The claimants involved in these test cases were unable to bring their own witnesses from Hungary, putting them at significant disadvantage in the hearings. The witnesses, who were brought from Hungary by the Department of Citizenship and Immigration (CIC), were Jenő Kaltenbach, Parliamentary Commissioner for National and Ethnic Minorities in Hungary, Lipót Höltzl, Deputy Secretary of State at the Ministry of Justice, Flórián Farkas, President of the Hungarian National Gypsy Self-Government – the state advisory body on Romani affairs in Hungary, and András Bíró, journalist and Chairman of the Board of the ERRC. Mr Bíró, Mr Höltzl and Mr Kaltenbach are not Roma. Mr Farkas is a non-Romani speaking ethnic Rom.

    The witnesses called by counsel were Orest Subtelny, professor of history and political science at York University (Toronto), a specialist in national minority-majority relations in central and eastern Europe and the countries of the former Soviet Union and Dr Ian Hancock, professor in the Department of Linguistics and English at the University of Texas at Austin. Dr Hancock testified long-distance by telephone conference. Mr Subtelny is a Canadian, non-Romani academic while Mr Hancock is a Rom, speaks fluent Romani and is a respected authority on Romani history, language, culture and the persecution of Roma in the former Soviet-bloc countries.

    Other witnesses suggested by counsel – persons considered to be genuine Roma activists in Hungary, working without financial support from the government and not reliant on the goodwill of the government for their salaries, positions and political advancement – were not acceptable to Canadian Immigration as witnesses. Their potential testimony was deemed unnecessary.

    The two IRB Decisions, released January 20, concluded that Roma face discrimination in Hungary but not the persecution necessary to be considered a refugee under the 1951 Geneva Convention relating to the Status of Refugees. This does not agree with the testimony offered by large numbers of Hungarian Roma refugees now in Canada nor with news reports and material published by non-governmental organizations, civil rights organizations or the recent report of the US Commission On Security And Cooperation in Europe. The latter states: „Conditions of life within the Romani community are significantly worse than among the general (Hungarian) population. Roma suffer from discrimination and racist attacks and are considerably less educated, with lower than average incomes and life expectancy. The Romani unemployment rate is estimated to be 60 to 85 percent, over six times the national average of 10.3 percent.”2 The report also points out that Romani children are segregated in school and are forced to attend substandard schools where they receive inferior education. Decision in a third IRB test case is pending.

    The testimony given by Mr Subtelny and Mr Hancock in the two cases decided was evidently disregarded by the IRB panel since neither of them were deemed to have first-hand recent experience of the alleged improvements in the situation of the Roma in Hungary. Apparently the testimony of the other four witnesses – Mr Bíró, Mr Farkas, Mr Höltzl and Mr Kaltenbach – was not convincing enough to influence the decision of the IRB in the test cases as to the need for many Hungarian Roma to seek safety in Canada as Convention refugee claimants.

    If these two negative decisions are upheld and can be referred to as template cases at future IRB hearings involving Hungarian Romani refugees, they could have a negative impact on the more than 1,000 cases still pending as of February 5, 1999. In 1998, a total of 976 Hungarian Roma refugees filed claims, 153 cases received positive decisions, 64 received negative decisions, 85 cases were withdrawn and 95 abandoned. Immigration figures show that the number of Hungarians applying for refugee status in Canada has risen dramatically from 10 in 1994 to 38 in 1995, 64 in 1996, 300 in 1997 and 972 in 1998. Independent monitors have noted that most if not all of these Hungarians are Roma fleeing persecution on ethnic grounds in Hungary. More are arriving every week.

    The RCAC press conference panel consisted of Paul St. Clair, executive director of RCAC, Judith Kopacsi Gelberger, member of the Board of Directors of RCAC, Francisco Rico Martinez, president of the Canadian Council of Refugees and Jack Martin, executive director of the Refugee Lawyers Association. Peter J. Wuebbolt, the Toronto-based immigration lawyer whose firm represented the three Hungarian Roma in the test cases (and who has now launched appeals), George Kubes and other Toronto immigration lawyers were also present in the audience along with about fifty Hungarian Roma refugees whose claims are being processed, members of RCAC, volunteers working with RCAC and other interested parties.

    Ms Gelberger, who recently returned from a fact-finding trip to Hungary, pointed out that she doubts the IRB really wanted to know the truth. She suggested that the Board simply flew in witnesses sympathetic to the Hungarian government who would whitewash the situation of the Roma there. Mr Martinez, president of the Canadian Council of Refugees explained that members of the refugee community meet regularly with the Canadian Immigration Department and his organization was never informed that the IRB intended to treat the Hungarian Roma cases any differently than other cases. Mr Martin, of the Refugee Lawyers Association also explained that the lawyers representing the claimants who will be affected by these test-case decisions should have been given an opportunity to cross-examine the witnesses representing the Hungarian government, since their testimony may play a key role in future decisions.

    Romani members of the press conference audience accused Hungary of tolerating the persecution of Roma. They told of attacks perpetrated by skinhead and neo-Nazi gangs and abetted by the Hungarian non-Roma population who practice systemic discrimination against Roma. Many Hungarian Romani refugees claim that Roma in Hungary are living under apartheid conditions.

    One conspicuous member of the audience was Gabor Menczel, the Toronto-based Consul General of Hungary. Mr Menczel denied the allegations of the Roma present, and retorted that: „The official policy of the Hungarian government doesn’t recognise any persecution of any minorities.” He did admit that there have been some incidents of violations of Roma rights. He added that it takes time to enforce certain laws, apparently referring to reforms which will take place at some undetermined future date.

    The Hungarian government has promised to assist any Roma refugees in Canada who return to Hungary. According to reports in the Hungarian media they will be provided with financial assistance in finding decent housing and employment which they were utterly unable to obtain before they were forced to flee Hungary. The history of racism in many countries has shown that governments cannot enact laws which will ensure that landlords who hate Roma will rent them decent apartments, employers who hate Roma will hire them and means by which unemployed, destitute Roma can rent decent accommodation. Reports reaching Canada from Hungarian Romani refugees who have returned to Hungary indicate that they are now substantially worse off than when they sold their meager possessions to pay for their flights and those of their families to Canada.

    Endnotes:

    Ronald Lee is Director of Advocacy as well as Director of Public Education & Awareness at the Roma Community and Advocacy Centre, Toronto, Ontario.
    See „Romani Human Rights in Europe hearing before the Commission on Security and Cooperation in Europe”, One Hundred and Fourth Congress, Second Session, July 21, 1998. U.S. Government Printing Office 51-424 CC.

  • Nem alaptalan a magyar kormány beavatkozását is feltételezni a háttérben, a szokásos idegengyűlöleten kívül. Kertész Ákos menekültkérelme esetében is megpróbálták befolyásolni Kanadát, hogy tagadja meg a kérelmet. Azért úgy látszik nem annyira finnyás a konzervatív kanadai kormány Orbánékkal egy platformra kerülni, ahogyan az EU is elnézi a már fasizálódott Magyarországnak egyenesen a barna veszedelem felé való eltökélt menetelését ( miközben a baloldali görög kormánnyal felmosták a padlót ), pláne hogy Orbanisztán hatóságai milyen jól játsszák az EU pribékjének szerepét ( a Keletinél például osztrák és magyar zsernyákokat is lehet látni, nyilván menekültekre „vadászni” mintha a 7 évtizeddel ezelőttiek groteszk utánzata lenne ) a koszovói és más menekült szerencsétlenek távol tartására a német , osztrák uraságoktól… Gyalázatos időket élünk. Le a népnyomorító, rablógyilkos tőkés renddel!

  • Judith Kopácsi

    És itt van a blogja annak a volt menekültügyi birónak, akit megbüntettek anno egy positiv döntése miatt:

    https://thunderbirdrising.wordpress.com/2015/04/02/the-case-for-hungarian-refugees-in-canada/

  • Figyelő: méghogy a tények! Melyek is? Csak nem azok, amiket egyedül maga tart tényeknek? Tudja, anno a kisnyilasokat is igazolták, és belőlük lettek a leghűségesebb komcsik 🙂

  • Judith: az ügy reménytelen, Bencsics csak a tényeknek hisz. Mármint azoknak, amiket ő annak tart. A többi nem tény. Szerinte amúgy a föld lapos, és a nap kering körülötte.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Figyelő !

    Magát ki üldözte Kanadába ??? Bizonyítsa be !
    A cigányok a fid-SS-jobbik hátterében működő Magyar Gárda és más náci szervezetek fenyegetésében élnek Magyarországon.

    .

  • Judith, munkád igen dicsérendő, de sajnálom, én a magyarok és a kanadai miniszter pártján vagyok.
    A cigányokat NEM üldözi senki, de ami igaz, az igaz. Szaporodnak szépen és nem dolgoznak. Állami segélyen élnek. Nagy teher ez mindenkinek.
    Hazugsággal, NEM lehet Kanadába emigrálni, mondd meg nekik!
    Azonkivül, mióta bezárták a gyárakat Euróopában, van egy rétege a társadalomnak, ami munkanélküli. A magyar munkanélküliek száma igen magas, úgy mint az európai országokban is.A cigányok sajnos ebbe is belesenek, és ÁLLAMI TÁMOGATÁSBÓL élnek.

  • Judith Kopácsi

    Rasid, tök mindegy, hogy Bencsics mit hisz. Attól a tények még legyenek itt és olvashatók azok számára akiket érdekel a hogy és mint…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Alighogy hatalomra került Orbán,
    megkezdődött a borsodi falvakban a nyilas-nácik egyenruhás grasszálása.
    A rendőrség hagyta, hogy a nem is ott lakó, uniformizált csőcselék fenyegetve nekifeszüljön az ott lakó cigányságnak.

    Most a jobbikos miskolci pg.mester kieszelte, hogy egy két millióval lefizeti „a számozott utcák” lakosságát, ha elhagyják a város közigazgatási körzetét. Mi ez, ha nem szegregáció és üldözés ???

    .

  • Judith, ha kicsit bigott lennék, azt mondanám, hogy hadd szabaduljon fel Magyrország, engedjünk be ezer és ezer cigányt Kanadába, majd eltartja az állam őket, itt több pnz van.
    Az igaz, de a Te éa az én adómból.
    Nem tartom igazságosnak, sajnálom.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2015 április 3
    2:43 du.
    Engem a kommunizmus üldözött Kanadába! Ha érdekli, van róla papírom.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, már megint hazudsz. Ugyanis a legtöbb roma, akiknek megadták a menedékjogot és a letelepedést, dolgozott, a gyerekeik iskolába jártak, és láss csodát. kb. 3-4 hónap alatt behozták a velük egyidős, kanadai születésűekkel a lemaradást. Ugyanakkor, amikor MO-i társaikat kisegitő iskolákba vezényelték. Beszéltem itteni pedagogussal, aki csodálattal mesélte, hogy milyen hamar sikerült ezeknek a gyerekeknek behozni a lemaradásukat. Azok, akik nem kapták meg a menedékjogot, és kitoloncolásra vártak, azoknak nem volt persze munka vállalási engedélyük sem és azokat valóban a mi pénzünkön láttal el, kitolonculásukig. Ki tehet erről? Nem Ők!

    Klára! Fogalmad sincs, ugye, hogy miről beszélsz. Csak nyomod a süketet, hogy lássák valahol a nevedet.

  • Judith Kopácsi

    És persze nyomod a hülye szöveget arról, hogy a Romák nem dolgoznak és állami segélyen élnek. Mond, miután a gyárak legnagyobb töbsége bezárt, hol alkalmazhatnák őket is? Pláne Miskolc környékén?

  • Figyelő: kezdem sejteni, hogy magának másról is van papírja…

  • Ahhoz képest, hogy nálunk „üldözik” a cigányokat, elég sok a cigány-magyar vegyes házasság. Az is említésre méltó, hogy Romániából szívesen telepednek át hozzánk.

    A kreol barna bőr egyáltalán nem hátrány (sőt!), ha nem párosul negatív tulajdonságokkal.

  • Judith Kopácsi

    Jami, és érdeklödtál már tőlük, hogy a többség hogyan fogadta ezeket a bvegyes házasságokat? Mert én nagyon sok hasonló párral beszélgettem, amikor is elemesélték, hogy amig pl, a magyar anyuka ment a gyerekért az oviba, nem is volt gond. De, mikor a roma papa ment érte, attól kezdve szegény gyereknek annyi volt. Sorozatos megaláztatásnak lett kitéve, többek között.

  • Itt vannak a tenyek Judith mennyire illeszkedtek ide be Canadaba:

    http://alfahir.hu/a_kanadai_magyarsagnak_sokat_artott_a_ciganyok_kimenekulese

    https://www.youtube.com/watch?v=Cz1wtD_-P5Q

    Tobb konket esettet tudok, ahol hazugsagokat gyartva kaptak meg a letelepedesi papirokat.
    Figyelo: mem, szabad altalanositani hogy minden cigany szaporodik es lop. Mint minden nepben van rendes es egetnivalo polgara.
    A magyar garda a Gyurcsany idejen kezdodott, es kernek konkret eseteket (kivetel a roma gyilkossagi eset, elitelendo, szerencsere elkaptak es megkaptak a jogos eletfogytiglant az elkovetok).
    Persze a magyar gardat mar reg fel kellett volna szamolni.Igaz volt akkor meg „megelhetesi bunozes” is !!!

  • Figyelő
    2015 április 3
    2:45 du.
    Nü akkó’.. Persze csak azért, ,hogy a montreali tetőteraszos úszómedencédben ne lubickolj tudatlanul..
    Magyaroszágon, a hatvanas évektől kezdődően az üzemek, gyárak, a bányák segédmunkásai a cigányokból kerültek ki. Ők fejtették a szenet, hordták a kukákat, seperték az utcát, rendezték a parkokat, ők voltak az állatgondozók, takarítók, mindenesek a téeszekben, ők ásták ki az újonnan épített városrészek csatornáit, villanyvezetékeinek az árkait. És iskolába jártak,- kötelező volt tizenhatéves korig,- szakmát tanultak, diszkóba, koncertekre, szinházba jártak.
    A kilencvenes évektől a munkahelyeik megszüntek, vagy egyszerűen kitették őket, mert kellett a hely a rokonoknak, haveroknak, háromszor annyiért. Az a generáció, amelyik a kilencvenes években nőtt fel, mára teljesen kilátástalan helyzetben van. Munkát nem kap, lenézik, kirekesztik, látatlanban elítélik az igazmagyariak.
    Van haverom, közel nyolcvanöt éves, akinek a száztízezrforintos nyugdíja tartja el a három gyerekét, azoknak a családját, hét gyerekkel. És ott álltakl hónapokig a munkaközvetítőkben, várva, hogy majdcsak, hátha.. Ám, amikor látták, hogy inkább vbár három hetet a közvetítő, semhogy őket közvetítse ki, feladták. A pulyák meg sírtak, hogy éhesek..
    Nemtom, te hogy, de ha az én gyerekem sírna, mert éhes, tán még ölnék is.
    Segély? Milyen segély az, amit pofára adnak? Nővérem az egyiok városi vöröskereszt vezetője volt. Horrorisztikus dolgokat mesélt arról, hogy hogyan mennek a segélyezések. Ami információ közvetlenül eljutott hozzájuk, ott tudtak segíteni,- ez kb az érintettek tíz százaléka volt.. (Murvára nagyoltam a számot..)
    Győrben láttam a feliratot kilencvenben: „Cigánymentes Győrt !! ” Tatabányán ugyanakkor: „Cigányok, vissza Indiába !!”
    Ha megnézel egy statisztikát, hogy hol él a legtöbb cigány láthatod, hopgy többnyire a bányászvárosokban, illetve azok környékén..
    Magyarországon van hozzávetőlegesen nyolcszázezer cigány. Tegyük fel, hogy ennek a fele munkaképes. Odahaza kb félmillió embernek nincs munkája. Szépen hangzik, hogy a közmunkásokat leszámítva, mindössze 7.7 % a munkanélküliség, csakhogyám ez a szám hamis !Tod, aki közmunkás, az nincs benne a statisztikában,mert a módosítás kiterjesztené a közfoglalkozatási jogviszonyt azokra az esetekre is, amikor a munkaügyi központ szervezett foglalkoztatási, munkajogi, pszichológiai vagy egyéb tanácsadást szervez valakinek. A Világgazdaság szerint így gyakorlatilag a munkakeresők is közmunkások lesznek, ami tovább javítja majd a munkaerőpiaci statisztikát.
    Szal, galambocskám.. Neked halványlila firhangod nincs arróül, hogy Magyarországoin mi, és hogyan történik. Olvasod SAzkíta, Kozár, Gatya faszságait, és lelkesen bólogatsz. Pedig néhány kattintással,- tod, a gugli a legjobb barátod,- utána nézhetnél dolgoknek, mielőtt elkezdesz eszet osztani. Mert murvára egyszerű matematika. A zérus kevesebb, mint egy, vagy O.1..
    )Ps. Meghalt Mátyás, oda az igazság..)

  • akarki
    2015 április 3
    7:41 du.

    Tod, volt szerencsém (?) néhány bevándorlási kérelmet olvasni/fordítani a nyolcvanas években..Legtöbbje hazugságok halmaza volt, vagy olyasmire hivatkozott, ami ellenőrizhetetlen. (Állandó házkutatások, követték, diszkriminálták a munkahelyén, stb..)
    Bizonyára sokan vannak/voltak a kanadasi bevándorlást próbáló romák között olyanok, aki eltúlozták (hazudtak) a bevándorlás okait, de a teljes kép azt mutatja, hogy odahaza cigányok nem másod, hanem harmadrendű állampolgárok.
    A média kiemel extrém eseteket, de az átlag cigány, az tényleg egy jobb, élhetőbb, tisztességesebb ország, diszkriminációk nélküli élet reményében próbálkozik..

  • Judith Kopácsi

    De, biztos voltak olyan romák, akik nem az igazat irták be kérelmükbe. A probléma ezzel az, hogy még ha velük nem is esett meg a dolog személyesen, de 10 eset küzül nyolccal bizony megtörténhetett. Ez olyan dolog, mint amikor Klára asszony arra hivatkozna, hogy Őt a kommunizmus alatt vegzálták, bebörtönözték, kinozták, sőt még az orosz katonák is megeröszakolték. Na most lehet, hogy van valami részleges igazság benne, bár esetleg utólag kiderül, hogy az az eröszakolás az Ő esetében enyhén tulzás. Na már most, ezen az alapon el kellett volna Őt is utasitani? Amikor mindenki tudta, hogy tényleg voltak esetek, amikor orosz katonák magyar nőket megerösazkoltak?

    Csak felhivnám becses figyelmeteket, hogy a menedéljogot nemcsak olyan esetekben adnak, amikor bozonyitani próbálják, hogy üldöztetésben volt részük, hanem azt is fiygelembe kell venni, hogy mi történne velük, ha visszaküldenék őket oda, ahol üldötetésben lenne részük, és az állam vagy nem képes vagy nem is hajlandó őket ez elöl megmenteni. És én nem látom, hogy jelenleg az állam, és vele együtt a rendörség a Romák pártján és védemére lennének.

  • 90 elott nem volt ciganyproblema. Miert ? Mert mindenkinek dolgoznia kellett, akar hasznosat akar nem. A gegsztervaltas utan,a gyarakat bezartak, eladtak, elloptak, es az egyszeru de becsuletes, 8 osztalyos ember nem kapott munkat. A magyar tarsadalom sosem akarta integralni a ciganyokat, ugy mint nyugateuropaban, vagy itt az oslakosokat. Ez oriasi huba a mai napig. igy ok kiszolgaltatva vannak, vezetoik olyanok amily a tarsadalom.
    Megtortent eset itt Canadaban. Uldoznek. nem tudok visszamenni Magyarorszagra, bla bla bla. ok megkapjak a letelepedesit. 1 honap mulva hova utaznak latogatoba ? Magyarorszagra. Hataron jogosan. On azt mondta a nyilatkozataban hogy nem tud visszamenni Magyarorszagra mert uldozik. Akkor neztek nagyot. Szoval 90 % a cigany menekulteknek nem alja meg a helyet.
    Azt is megertem hogy itt sookal konnyebb mint Magyarorszagon, es mindent megtesznek azert hogy itt tudjanak maradni. Ezzel lejaratva Magyarorszagot. Megfenyegettek, megvertek, mutatnak seruleseket amit autobalesetbe szenvedtek, Tortenetek, amik 90 % hazudozas, kiszinezve, stb.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2015 április 3
    2:51 du.
    A számozott utcák esetében nem pontos az információ.
    Azért írom, mivel nem ha elhagyják, hanem egészen pontosan kisajátítják a házakat.
    A nem cigány lakosoknak cserelakásokat adnak, a cigány lakosságot csak hitegetik, de eddig még mutogatni sem mutogattak cserelakást nekik. A két millió akkor jár, ha elhagyják a várost, viszont akár lesz cserelakásuk, akár nem, kilakoltatnak akár az utcára, amikor elérkezik az idő. Viszont egy komfort nélküli lakás ára is 6-10 millió vidéken. Városban még több, a komfortfokozatos lakások a duplája, városban triplája, akkor ha nem frekventált helyen van.

  • Judith, ne magadból indulj ki, ha másnak estleg más információja van, attól még nem hazudik.

  • falusi:szerinted Figyelő mikkel érte el, hogy befogadják? Jajistenem, de üldözött is volt már 16 évesen! Akad egy fogalom: legenda gyártás…

  • Ille István
    2015 április 4
    2:23 de.
    Figyelőnek nem kellett bizonyítania semmit.
    Abban az időszakban bárkit befogadtak, mivel egy eltérő politikai rendszerből érkezett. A zavargások után különösen. Az ezt követő időszakban is mindössze azt vizsgálták, hogy köztörvényes, avagy nem.
    A zavaros, és ellentmondásos története az ellenállói múltról, meg üldözésről, csak villogás a tényleges ellenállók előtt.
    Van egy pszichológiai jelenség, ha egy hazugságot túl gyakran emleget valaki, annyira beleéli magát, hogy maga is elhiszi.

  • Figyelő !

    Igen. Az elüldöző „papír” így szól:

    T.Figyelő azonnal menjen Kanadába, különben tovább üldözzük akár Csendes-óceánba!

    Aláírás: Kommunizmus sk.

    Meséljen még, és hogyan szegregálták a kommunizmusban? Szegény.

  • Don Ovuz !

    Nemcsak a cigány honfitársaink kénytelenek menekülni ebből a deklaráltan illiberális rendszerből.

    Egyébként kevesebben voltak, mint a mai emigránsok, az a majdnem 1 millió menekült, akik többsége az akkori nyugati mérce szerint akár ma is lehetne politikai menekült.
    Bölcsen írod, hogy ha valaki az övéktől „egy eltérő rendszerű országból jött”, az máris politikai menekültnek számított. Ez akkor egy-egy politikai trófeának minősült annak a kormánynak a dicsőségére.
    Ők azok, mint Figyelő őnagysága, avagy ez a mélymagyar nevű Szablya nagysasszony a maga vásárolt tiszteletbeli konzulságával (ld.KMH cikk), akik azóta is permanens sűrűséggel bizonygatják az egykor hősi múltjukat, s akiket ezért Hegyeshalomig üldözött az ÁVÓ… Utóbbi hérosz, pontosabban nőnemben héra a saját hűségét bizonyítandó Horthy iránt, képes volt még azt is kijelenteni hogy a Vitéz Nagybányai kormányzó rendszerében a német megszállásig a zsidóknak nem esett semmiféle bántódásuk…(Érdekes összefüggés a Horthyzmus és az 56-os disszidens hazaffyasság között…)
    És minderről még flepnijük is van nekik, hogyaszongya őtet bizony, de mennyire is üldözték…

  • Érdemes lenne utána nézni, hogy ezt a felvezető fotón szereplő aljas tartalmú óriásplakátot ki rendelte meg és kié a kihelyező felület.

  • Szerencsere a birok nem most masztak le a falvedorok, es ismerik a magyarorszagi helyzetet. De az is megerne egy miset hogy az itteni magyar ugyvedek elvalalnak remenytelen eseteket, felveszik a penzt, es csokolom. A giliszta gerinces allat hozzajuk viszonyitva.

  • falusi

    Tulajdonképp’ nem vitatom, amit a rendszerváltás és a romák munkanélküliségével, a rasszizmus felerősödésével kapcsolatban írtál. Viszont szerintem ezt a fajta problémát a pártok versengésre alapozott többpártrendszeri demokrácia mélyítette el és hordozza magában.

    Azt látom, hogy a baloldali és a jobboldali pártok – miközben rivalizálnak – többek közt a korábban már visszaszorult rasszizmus kölcsönös szításával szeretnének szavazókat szerezni, „védelmet” ígérve saját híveiknek a „csúnya” cigányoktól, illetve a „csúnya náciktól”.
    Úgy, hogy nem is biztos, hogy jól teszem, hogy megpróbálok ez ellen bármit tenni, mert csak hiábavaló küzdelem a sokkal erősebb jobb és baloldali pártpropaganda ellen. Szóval, ilyen az egypártrendszer idején nem volt.

  • jani
    2015 április 5
    3:52 de.
    Esszem janim, hadd vitassam..Mármint azt, hogy a pártok versengése az oka a rasszizmus erősödésének.
    Asszem akarki9 írta itt feljebb, hogy kilencven előtt nem volt rasszizmus.. Hát de. Volt. Csak jóval visszafogottabb, olyan „szalon-rasszizmus”-féle. Gondolj csak bele az akkor is közszájon forgó zsidó, vagy cigány viccekbe, az elhangzásuk utáni egyetértő, titkos kacsintásokba, vagy mosolyokba. Ahogy a hivatalokban bántak a cigány kliensekkel. Vagy az orvosnál. Vagy az iskolákban. Ahol a szülő a szülői értekezleten kiverte a huppot, hogy márpedig az ő csemetéjét ne ültessék egy cigány mellé..
    Tod, én zenei általánosban jártam, ahol természetszerűleg magasabb volt a cigányok aránya. Negyvenkétfős osztályból tizenegyen voltunk „fehérek”. Direkte nem azt írtam, hogy magyarok, mert ők is azok. (És ezt kéne elsősorban mindenkinek tudomásul venni..)
    A rendszer(szar)váltáskor hirtelenjében, vagy száznegyvenkét párt nőtte ki magát.. Programja, elképzelése. ismeretei, akár gazdasági, akár politikai téren, egyiknek sem volt. Viszont murvára jól hangzott, hogy „minkasztánn’ mindigis utátuk’ a komenyistákat”.. Lett hirterlenjében legalább ötféle keresztény párt. Mondván, a komenyisták alatt nem járhattak templomba.. Nem a francokat nem. Aztán jöttek azok, akiket „politikailag üldöztek”.. Tod, hetvenháromban Magyarországon összesen tizenhat politikai elítélt volt, ebből két alig húszéves kölyök, akik egy áttivornyázott éjszaka után, november hetedikén belehajították valamelyik tér zászlótartójából kiemelt Szovjet zászlót a Dunába.
    Vissza a témához, mert ugra-bugrálok..
    Az ujjalmutogatás, a bűnöskeresés mindíg felerősödik,(minden országban, minden államformában)ha a gazdaság leszállóágban van. A rendszerváltás környékén kb egymillió ember vesztette el a munkáját. Nem voltak törvények dolgokra, vagy ha voltak, azok mellett tucatjával voltak kiskapuk. Kilencvenben jártam olyan hazai faluban, ahol a nyolcszáz fős lakosságnak volt hét(!!) kisboltja..Tod, a garázsból, vagy a nyárikonyhából kialakítva.. Cigit, csokit, sört, meg pálinkát lehetett venni bennük. (Volt más is persze, de azokat az emberek a falu egyetlen vegyesboltjában vásárolták meg.)
    A pártok megpróbálnak megfelelni az igényeknek. Nem az ő hibájuk, hogy szélnekeresztették a funkciónáló, szeretni ugyan nemszeretett, de respektált rendőrséget, privatizáltak mindent, amin az eladók legalább néhány milliót tudtak mellékesen keresni. Pedig volt alternatíva, csak Antall (legnagyobb hibája volt a naivitása mellett) inkább a nyugatról hirtelenjében hazarohanó Hazaffyaknak hitt, mintsem annak a közel négyszáz oldalas javaslatnak, amit egy amerikai központú, de az egész világra kiterjedő gazdasági felmérésekkel foglalkozó cég prominensei állítottak össze a Magyar kormánynak. Igaz, abban olyasmik voltak, hogy nem privatizálni azokat a gyárakat, üzemeket, ahol profit van. Külföldi befektetőknek adókedvezményt adni, de negyvenkilenc százaléknál magasabb részesedése ne lehessen egy-egy cégben. Adókedvezményt a kisvállalkozóknak, állami hitelt, vagy vissza nem térítendő, egyszeri összegek adását, amennyiben az legalább húsz főnek biztosít munkát. Kifizetni az államadósságot, fejleszteni a technológiákat. Ahol a géppark megfelelő, bérmunkákat vállalni külföldi cégeknek.
    Illesmik. A pártoknak viszont szavazók kellettek, kellenek, mert azután lehet, lehetett állami pénzekhez, székházhoz, irodákhoz, státuszokhoz jutni.. Az állami vagyon el lett kótyavetyélve, lenyeéték a pártok, meg a tűz közelében lévők.. Sokszáz cégből lett részvénytársaság, vagy korlátoplt felelősségű társaság. Legtöbb helyen a volt igazgató, a főkönyvelő, meg a főmérnök lettek a többségi tulajdonosok, és aki vásárolt részvényt a cégben, az megtarthatta a munkáját.. És itt indúlt el a lecsúszás. Az első egy-két évben még voltak az embereknek tartalékai. És beindult a feketekereskedelem, az autóbehozatal, mindenki üzletelni kezdett. Volt szerencsém egy fél napot eltölteni egy korcsmában, ahol valaki felajánlott százötven darab szinestévét, valami ötvenezer forint körüli összegért/darab. A következő, akinek az ajánlatot kapó ajánlatott tett, már hatvanezerért vehette volna meg a tévéknek darabját. Estére már százezer körül mozgott az ár.. Mindez egy korcsmában úgy, hogy az árut senkisem látta, senki sem próbálta meg, hogy áruházakat, mőszaki boltokat keressen fel árajánlattal..Nemcifrázom..
    Tod, egy párt az olyan, mint a bordélyház, ahol a Madám a kereslethez igazítja a kínálatot.. Jól hangzik, hogy segítünk a cigány honfitársainkon!! Tisztelettel érdeklődöm, miből? Hogyan? Ki? Merthogyám sem pénz, sem hozzáértés, sem elképzelés nem volt, nincs. Persze, lehet bizottságokat, meg szagértőkből álló kutatócsoportokat felállítani, de azok többe kerülnek, mint amennyiből a rászorultaknak havonta élelmet lehetne osztani.
    Magyarországon van hozzávetőlegesen nyolcszázezer cigány. (Egykoron ugyanennyi volt a párttagok száma..)Ez hozzávetőlegesen háromszázezer család. (Valszeg kevesebb, de nagyoljuk el.) A Parlamentben ott ül 199 képviselő. Jövedelmük átlagosan egymillió forint. Ez 199 millió havonta. Plusz a minisztériumokban, államigazgatásban, önkormányzatokban semmittevők. Havonta mennek el milliárdok úhy, hogy érdemi munka nincs a kifizetések mögött. Ebből az összegből akár mindenegyes cigánygyerek mellé lehetne egy magántanárt odaállítani. Ha pl maximalizálnák a politikusok havi jövedelmét mondjuk kétszázötvenezer forintban, egyrészt kevesebben akarnának politikusi pályára menni, másrészt jóval több maradna az államkasszában közérdekú dolgokra, mint oktatás, egészségügy, szociális háló, nyugdíjak, stb.
    Valszeg kusza voltam, de remélem azért átmegy, amit mondani akartam.. (Kicsit gyűrött vagyok, fél éjszaka vezettem..)

  • Kinek golyó jár, kinek a pofája….DDDD
    duradalom|2011. ápr. 16. 7:52|23 komment, szólj hozzá te is!
    Share on emailShare on printShare on facebookShare on twitter| More Sharing ServicesEgyéb
    A nolblog hivatalos kápója tüske, igazi nevén Ille István Károly urmocsadék az alábbi commentel örvendeztetett meg bennünket. Idézem a klasszikusok legganébját…..

    A következő a köztársaság miniszterelnöke lesz , vagy az államelnök ???

    10. tüske
    2011. 04. 15. 11:27

    5. duralom
    2011. 04. 15. 9:20
    nyugi, picinyem.
    azt a golyót, ami neked meg van rendelve, kiszámlázzuk a családodnak, nehogy már költségbe verjed az államot:-)
    hogy állsz a feljelentésekkel?
    svájc? strassburg? központi kerületi bíróság? ensz emberjogi bizottság?
    kapd……

    Pontszám:42Jelentkezz be a szavazáshoz!
    Hozzászólások

    Eddig 23 komment érkezett ()

    1. duradalom (szerkesztő)
    2011. 04. 16. 7:56
    Cseppet sem csodálkoznék ha a helyi tálib gané a farkát behuzva és levegő után kapkodva helyeslésbe vedlene….DDDDD
    Vigyázatok magatokra rohadékok. Ez már több a megtürhetőnél. Ki lesztek vasalva rasidékok…DD

    2. professzor (látogató)
    2011. 04. 16. 8:42
    Ez valóban felháboritó. Ez ugyanis már nem politikai stilusgyakorlat. Ez maga a vadállat. A kápó, aki fizetett szarháziként már tökéletesen eltávolitotta magából az ember maradványait. CSak egy rohadt,mindenre, akár golyórendelésre is alkalmas tálibja lett ennek a portálnak. És az ilyen állatembert övezitek ti körül azzal a redves nyálatokkal . Szégyeljétek egymást .

  • Judith Kopácsi

    Malmos, szépen kérlek, miy úri modorom van, menj a bánatba.

  • malmos: szedsz valamit? ráadásul van valami okod erre a dokumentálásra?
    nem mellesleg csak két nicknéven jelentem meg a Nolblogon: intruder és harun al rasid. Jelenleg keleti bölc néven blogolok, a tüske nevű egy hódolóm volt 🙂

  • Judith, hagy csak, hadd mulasson. Kétségtelen, hogy régi rajongóm, ráadásul a tehetetlen düh vezérli. Egyszer már kivágtam innen személyeskedés miatt, jó esélye van most is rá. Egy ócska troll, semmi más.

  • Judith Kopácsi

    Ja, ha csak egy ócska troll, az más. De attól még nyugodtan lökd ke innen. Igérem, egy csepp könnyet sem fogok hiánya miatt ejteni.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, én készséggel szolgáltattam számodra (is) információt, amiről nem túl sokan tudhattak.

  • falusi

    Teljesen átjött a mondanivalód. A meglepő, hogy nagyjából én is így tudom, de valami miatt mégis mást látunk az események mögött, illetve más következtetéseket vonunk le. Amihez én ragaszkodom, hogy inkább hiszek a saját szememnek, mint a politikai pártoknak. A Jobbik bunkósága, hogy vitatja bárki magyarságát (aki vállalja), a baloldal bunkósága, hogy a fél országot rasszistázza.

  • van aki cigany itt a kommentelok kozott? mert nem ugy latszik, ez mindenkinek szol: aki azt allitja hogy nincs cigany uldozes magyarorszagon, az vegye fel a cigany ruhainkat es ugy setaljon vegig a varosaban, majd aztan mondja el hogy mi tortent, mert minden honnan ki neznek, minden hol be szolnak, sok helyen meg vernek ( minket ciganyokat)!!!!!!!!!
    a tobbi kedves magyar allampolgar ( nem ciganyok) annyira irigyek, es rossz akaratuak hogy attol felnek hogy meg kapnak a ciganyok a kanadai menedekjogot, es nem a fenti felsoroltakat elnenk meg nap mint nap!!!!

  • viola123: mi több, egyik szerzőtársunk is az! Mi pedig büszkék vagyunk rá!

  • Sziasztok en is roma szarmazasu vagyok
    az en kerelmemet 2009 bewn adtam be ra ket evre volt targyalasom amin termeszetesen el utasitottak
    a fiam kanadai allampolgar ,masfel ev ott eles utan szuletett (csak hogy en legyen az hogy szulni mentem ki )
    az parom mar egyszer le telepedettkent el kanadaban
    engem megis el utasitottak
    2012 korul haza kuldott volna a kanadai imiggratio a gyerekem es es a parom nelkul mondvan: a gyerek kanadai allampolgar
    mit tehettem hat haza hoztam ot is es igen kozmunkabol elunk miota magyarorszagon vagyunk mert nem kapunk munkat sehol
    az onelet rajzunkat be adtunk tobb heyen de semmi !! a varosok ki vannak halva sorba zarnak be az uzletek a gyarak mert nincs munka !! a kommmentelok kozt olvasva is van rasszizmus mondvan hogy nincs ilyesmi magyaro-n 🙂 eszre se veszik annyira meg szoktak mar hogy kritizaljak a romakat !! egyszer azt mondjatok MAGYAROK : takarodjunk az orszagbol megis meg szoljatok,kritizaljatok ha esetleg kamu stpryval akarunk el menni!!inkabb tamogatnatok es leveleket,bizonyitekokat irnatok kanadanak vagy hova kell es elhetnetek magyar orszagon ti magyarok !! nem ez a logikus???? 😀 szanalom
    ahogy tehetjuk el megyunk ebbol az orszagbol!! ha nem kanadaba barhova csak nem itt a sok feher magyar kozt lenni :/ roviden a velemenyem es akinek nem tetszik FEHERRE NYALHATJA A SEGGEM 😛

  • http://propeller.hu/itthon/3059534-nyert-ciganyokat-gyilkolni-vagyo-jobbikos

    Facebook-oldalán buzdított ölésre a jobbikos Kötél János. Ma nyert Mezőtúron: a szavazatok 55%-ával jutott be a városi képviselői testületbe. A választáson történő részvétel alacsony volt: 25%-os.
    Kötél János korábban Facebook-oldalán buzdított a romák meggyilkolására több alkalommal is – derül ki az RTL Klub híradójából. A csatorna megkereste a politikust, de ő nem kívánt nyilatkozni, amit egyébként a Jobbik meg is tiltott neki.
    A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint Kötél vállalhatatlan kijelentéseket tett, de hogy mi lesz a sorsa, azt még nem tudni. Minden esetre Mirkóczki azt mondta, hogy ezért nem fog senkitől sem dicséretet kapni a párton belül.

  • http://inforadio.hu/hir/kultura/hir-715665
    Azt hiszem ez a link a témához tartozik

  • Olvastam ezeket a kommenteket és sajnos itt is az folyik mint itthon én 1 éve jöttem haza mert elutasították a kérelmemet arra hivatkozva hogy „nem vagyok roma”.Milyen érdekes, hogy 1 héttel később az én bizonyitékaimból egy pesti család pedig megkapta és negyed anyi bizonyitékkal !!! Sajnos az igazsság itt is csődöt mondott! Ha tehetném visza mennék bármikor. Vissza a munkámhoz az életemhez ha nulláról kezdeném akkor is! Csak ne keljen Magyarországon élnem ! Ha lenne rá valami mód hogy ujra tárgyalják az ügyem akkor ujra belevágnék hiszen igazsságtalanul lettem elutasítva !

  • László Sárközi

    „Magyar’ban ÁllamPolgár nem, csak Cigány voltam,
    Mondjátok csak politikusok A SZABADSÁG hol van?”

  • Kicsit kesobb reagalnek a temahoz azt hiszem kapcsolodik.
    Tapasztalatom szerint kanadaban rengeteg az olyan ferfi-no akik Romaknak jelentkeztek le Kanadaban(bar szarmazasukat tekintve nem voltak Romak)magyar szarmazasuak voltak.
    Ok akik romakent kertek menedek jogot, az esetek 99%-ban megkaptak a letelepedest a kanadai bevandorlasugyi hatosagtol,kesobb csaladot alapitottak,dolgoztak,szoval eltek a gyonyoru es szabad eletuket,kesobb sokan csatlakoztak az itteni(Kanadai)ciganyozo-fasisztacsoportokhoz,es bizonyitani probaltak-probaljak,hogy Magyarorszagon nincs ciganyuldozes,es milyen mocskok ezek a rodhat ciganyok,es kikellene irtanioket a zsidokkal ennyut,eloskodo rodhadekok.
    Ezek az idezetek csak a legenyhebbek koze tartoznak,a Roma Anyakrol-Apakrol tett fasiszta-rasszista kijelentesekrol nem beszelek,mert meg felidezni is fajdalmas.

    AKanadai bevandorlasugyi torvenyben bennevan egy kitetel,hogy aki hazudik az emigracios eljarasban,es kiderul akar kesobb is azt automatikussan kitoloncoljak az orszagbol.Aki vissza el a menekultek statuszara vonatkozo barmilyen esettel-totenessel,lKanadai,es nemzetkozi jogot sert,azonnali kitoloncolast von magautan,es a nemzetkozi jognak megfeleloen,jogieljarast vonhat magautan.

    Kerdeznek valamit.
    hogy lehet az,hogy a szarmazasuk szerinti romak nemkapjak meg a nemzetkozi jog alapjan a nekik jogossan addhato menekult statuszt,akik pedig nem romak,de romaknak jelentkeznek le az emigracon azok megkapjak a menekult statuszt?

    Masodik kerdesem.
    Ha azok az allmenekultromak,nemzetkozi jogokat megszegnek szandekossan(es megkapjak a menekulteknek jaro mindenfele kedvezmenyeket,bele ertve a Kanadai allampolgarsagot is)Termeszetessen a Kanadai Emigracios Hivatal tevekenyreszvetelevel hogyan lehet ezeket az ugyeket az ENSZ emberjogi birosaga ele vinni?

    Harmadik kerdesem.
    Azokat a biroknak nevezett irodai alkalmazottak akiknek semmikozuk es hozza ertesuk sincs az emberijogokhoz,plane nem az ENSZ idevonatkozo cikkejehiez,hogyan lehet oket felelosegre vonni?

    A tobbi kerdest kesobb teszem
    fel,ha eggyaltalan erdekel valakit.
    koszonom,hogy ream figyeltek!

    Tisztelettel: Rafael Andras,az IJF tagja.

  • Figyelő: mindig is tudtam hogy az agymosasnak karos hatasai vannak…a te eszmeg csak az hogy a ciganyok munkanelkuli segelyen elo ( puja )szaporito nepseg??? sajnalni tudlak lehet nem tudunk helyesen irni olvasni vagy beszelni de a munkank amit nagyapaink csinaltak az te soha nem fogod elismerni pedig meg anno a budi cigoknak meg kulon vonatot is inditottak hogy akar 300-400km rol is bejarjanak melozni es hetente lathasak a csaladot minden szrmelot a cigok csinaltak meg nem az olyan hazaarulok mint te akinek papirja is van a hazaarulasrol!!! te jatszod a nagy magyart mas orszagbol ahol te kenyelembe es bisztonsagba vagy…a te adodbol elnek a kanadai ciganyok? ohhhh szegeny ha tudnad en mennyi adot fizettem be a 4 es fel evem alatt amirol meg nekem van papirom el se hinned…nem kivanok neked semmi rosszat csak hogy egy par evre legyel cigany vagy is legyel az en helyembe es akkor meg jot is kivantam mert 38 eves vagyok 1 fiam van nem elek segelybol sottt 38 ev alatta 1ft segelyt nem kertem nem kaptam magyarorszagtol de meg csak kanadaba is 3 honapot… megtudnad mi az amikor a munkahelyeden kineznek kirugatnak beledkotnek megalaznak csak is a borod szine miatt…igen menekulunk az igazsagtalansag elol meg a magyar agymosott eszmek elol egy olyan helyre ahol a munkank alapjan itelnek meg…tudjuk mi is h vannak olyan ingyenelok akik csak a segelyre hajtanak de az nem en vagyok mas miatt engem ne iteljenek el ahogy en se itelem el a tobbi magyar te miattad mert te igy latod a ciganysagot..tudod amirol nem beszelnek sokan hogy anno 2009 be nagyon sok sok magyar ciganynak vallodta magat a targyalason? mszoliba jart bajuszt szakalt cigoruhat vet a targyalas elott? mert inkabb bevalalta hogy cigany minthogy olyan okostojassal eljen mint te!!! Udv: jobbulast neked es sok sok egeszeget esnhosszu eletet hogy lathasd ahogy a ciganyok felemelkednek az igyen gyenge elmelyueken mint te!!!