Orbán szerint a világ – de legalább is a magyarok

2015 április 3 10:27 de.8 hozzászólás

Van egy igen érdekes könyv. John Irving: Garp szerint a világ. Főhőse, Garp tizedes sajnálatos módon megsebesült a fronton. Sebesülésének két következménye lett: egyre kevesebb agyi tevékenységet mutatott és egyre nagyobb merevedést, amit egy éjszakás nővér rendszeresen ki is használt. Az eredményt követi végig a könyv.

Tizedesünk csökkenő agyi tevékenységét a külvilággal való kommunikációjából lehet lemérni. Bármit mondanak neki, egyetlen szóval válaszol – a nevével: Garp. Sajnálatos módon a neve meglehetősen rövid, így, mivel leépülése során elhagyja nevének betűit, mire az összes elfogy, távozik is ebből a földi siralomvölgyből. Mondjuk, szerencséje volt, hogy az USA hadikórházában kezelték. Itthon még nevének kimondására se lett volna esélye.

Garphoz képest a mi Fénylő Csillagunk egészen érdekeseket mond, méghozzá bővített mondatokban, habár nem ápolónői kérdésekre válaszolva. Delirált már ő korábban is a magyarok kiválasztottságáról, mi szerint mi a hunoktól származunk, mi több, Attila vére csörgedez az ereinkben. Itt meg is állnék egy polgári szóra: mégis, melyik ágyasáról is beszélünk? Mert volt neki számos, aki befogadta magját (a’propos, mag: mi leszünk Kazahsztán vetőmagbázisa. Lehet, hogy ilyesmire gondolt? Magra, magyar?)

Keletre Orbán már korábban is kacsingatott, mi több, a keleti származást is meglebegtette 2010 őszén, az első kínai utazása alkalmából. A sanghaji világkiállítás zárónapján mondott beszédében a magyarok ázsiai gyökereiről értekezett. Ugyan nem járt messze az eredettől, de kérdés, ki a francot érdekel ez 1200 évvel az európai jelenlét után, valamint a Dél-Urál vidékét mennyiben lehet Ázsiának tekinteni?

A honfoglalás kori magyarságnak – akiket még csak magyaroknak se hívtak – mennyi köze van a mai magyarokhoz?

Azután következett Ragyogó Csillagunk etimológiai aranyköpése, mi szerint a Hungary országnév a hunok földjére utal. Ettől a rögeszméjétől még a szakértők se tudták eltántorítani, oly annyira nem, hogy a múlt évben Dél-Koreában is hangsúlyozta, hogy a hunok mi vagyunk. Hogy a koreaiakat ez mennyiben villanyozta fel, arról nem szól a fáma.

Az, hogy a szakemberek elutasítják ezt a light baromságot, hidegen hagyja, hiszen ő mindent jobban tud. Fodor István régész tanulmánya foglalja össze a mítoszt, meglehetősen hülyeségnek tartva. Sándor Klára nyelvész cáfolata neki smafu. Nem érdekli, hogyan, ki cáfolja meg a téveszméket. Na ja. Fodor Moszkvában végzett, Sándor meg SZDSZ-es volt, ab ovo nem lehet nekik hinni – mármint, a Tudorok Tudora szerint. Ezért nála sok vizet nem zavart az értelmiségi okoskodásuk.

Erdogannak meg kijelentette, hogy mi Attila unokái vagyunk, ami egyértelműen valamiféle időzavarra utal – hogy másra ne is gondoljak. Az én nagyapámat pl. Istvánnak hívták, mégsem eredeztetem magam attól a bizonyostól, aki ráadásul még Vajk is volt.

A Fidesz álláspontja amúgy meglehetősen homályos nyelvrokonság ügyében is. Szőcs Géza kulturális államtitkár még felülvizsgálta volna a finnugor nyelvrokonságot, Orbán viszont Helsinkiben ténynek, és nem véleménykérdésnek nevezte. Szar ügy. Szőcs helyében elkezdenék aggódni: nem tanácsos a Nemzet Tanítómesterével ellenkező álláspontra helyezkedni.

Persze, ha Orbán állítása a nyelvrokonságról éppolyan gránit szilárdságú, mint az alapizé, akkor a minapi kazahsztáni mondatai a kulturális vagy genetikai rokonság valószínűsítéséről erősen kérdőjelesek.

„Amikor Brüsszelbe megyünk, nincsenek ott rokonaink. De amikor Kazahsztánba megyünk, akkor rokonokat, közeli embereket találunk. (…) Ez egy meglehetősen furcsa érzés, hogy az embernek keletre kell mennie ahhoz, hogy otthon érezze magát.”

Ennek azért már volt némi előzménye: tavaly Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter értekezett az 1500 éves múltra visszatekintő kazah-magyar barátságról és rokonságról, amitől azért hangosan hullhatott a történészek haja, tekintve, hogy a kazahok, mint olyan, csak a középkor vége óta, kevesebb mint 600 éve léteznek. És mivel 1500 éve még valószínűleg a magyar sem volt önálló etnikum, Fazekas talán szintén a hun rokonságra gondolhatott.

Persze, érthető az orbáni kettős beszéd: Helsinkiben finnugorok vagyunk, Ázsiában hun eredetű, mi több, kazah rokonok. Igaz, a Lebédiából történő távozásunkkor erősen nyomtak minket kabarok, de azok azért mégsem kazahok voltak.

Még mindig kérdéses, hogy három éve, minden külső befolyástól mentesen, Budapesten miért nevezte félázsiai származékoknak a magyarokat, akik annyira primitívek, hogy csak erővel lehet őket egy irányba terelni, mert megegyezni képtelenek.

Ő mondta ezt, aki rendszeresen azonosítja magát a néppel…

8 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    ez félelmetes. Jogosan retteghetünk attól, hogy ezek után „Setét” Csillagunk írja majd az iskolai történelem könyvet. Gyermekeink, unokáink, hozzá hasonlóan „besetétednek”. (( 🙁 ))
    Ha nincs a közelben olyan ember, aki időnként a gyerkőcöknek az eszét, rányitná az igazra, a valódi történésekre.

    Azon viszont megdöbbenek, bármilyen ünnep okán Döbröginek a háta mögött csak és kizárólag magyar zászlókat látni. Az uniós zászlót bojkotálja. Bezzeg Európa bármelyik uniós országában, ez nem így van. Ez csak itt, kizárólag „Setét Csillagunk” mögött dívik.
    Azzal sem értek egyet, hogy az uniós pénzekért teper, s közben köpköd. Azokra a „kezekre”, melyektől pofátlanul a támogatásokat elfogadja.

    Istenemre mondom, rettegek attól, hogy Döbrögi „megvilágosodni, tanulni” jár ki, Kelet felé. Ott aztán „rendesen” megtanítják a népet a kesztyűbe dudálásra. Ott még a fing is egyfelé szalad… (bocs’) ezt nem hagyhattam ki, mert sajna így van, így az igaz. Ezen van, folyamatosan mutatja a foga fehérjét, mert itt az van, amit ő kiagyal. Itt az van, amit ő mond, vagy határoz. Akkor is, ha mindenki beledöglik is. Itt egy az igazság -SZERINTE(??!)- ami az ő „fenséges” agyából pattan ki.

    No és még mit lehetne itt leírni? Azt, hogy amilyen a hal feje, olyan a farka is. Mit várhatunk a többiektől? Belehazudnak az arcunkba, lenyomnak mindent a torkunkon, ami az ő törvényük. Jól van ez? Így kell ennek lennie?!
    Nem hiszek ebben, nagyon nem.
    (( 😮 ))
    Egy dologban reménykedem, hogy mihamarabb megadatik nekünk egy Bánk bán, aki végre elszámoltatja ezt a csürhét, akik minket nap, mint nap megvezetnek…
    No nem az így, nem ezzel a módszerrel.
    Törvény előtt kell(ene) felelni az adóból származó minden forintunk eltékozlásáért, az idióta törvényekért, mindenért.
    Miért van az, hogy évszázadok óta, akik „fent ülnek”, úgy értem trónon, nyakunkon azoknak semmi sem drága.
    Most vadászgatnak, utazgatnak a mi kontónkra, uraskodnak a mi verítékünkön, miközben gyermekek éheznek, ma itt Magyarországon 2015-ben. Több szociális támogatást megvontak, azoktól, akik a legjobban rászorultak.
    Illik-e ez? – ily módon teszem fel a kérdést, mint ahogyan Bánk bán tette ezt.
    https://youtu.be/i3cl8cgvcTg

    G.B.

  • Orbán szimplán hülye, és mint ilyen kártékony az országra.
    Ha annyira vágyik keletre, települjön oda a családjával! Bár gondolom, ha bukik, úgyis lelép. Rákosi legalább önként visszament Gorkijba, így még ő is gerincesebbnek nevezhető.

  • A nemzet Darth Wathere kétségtelenül hatalmában tart lelkeket. Egyre kevesebbet. Hatóanyaga a félelem. Csakhogy, félelemben tartani a maradvány híveket annyira messzire nem visz. Egyszer ők is felébrednek.

  • Fenyvesi Glória

    Mi az, hogy nincs köze a honfoglalás kori magyaroknak a mai magyarokhoz?
    Aki tagadja, az valóban más, és nem magyar…
    csak itt él Hazánkban,Magyarországon….

  • Fenyvesi Glória: komoly eredetgondjai vannak. Ráadásul még csak nem is a maga hazájáról van szó. (ha szíveskedne némi vérvonalat bizonyítani?)

  • Csak egy apróság, és jelentősége az írás tartalmát tekintve, alig van..
    Garp nem volt tizedes, hanem a sebesült katona egyetlen szava, amit kitudott mondani, volt garp…
    Az őt megerőszakoló nővér ezt a nevet adta az aktusból született gyermeknek.

  • Fenyvesi Glória

    ille István!
    Semmilyen kisebbséghez nem tartozom,nem vagyok bevándorló,
    és szeretem a Hazámat, a magyar nyelvet, kultúrát,a népi táncot, a hagyományokat.
    Tisztelem a Szent Koronát, a Turul madarat nem illetem szitokszóval, ahogy itt, e fórumon kéjjel teszik egyesek…
    A Himnusz alatt meghatódom…
    Szüleim is magyarok voltak, az Őseim is…
    Akkor mi lennék, csak nem zulu, vagy hindu, vagy más?…
    És nagyon haragszom azokra, akik ellenségei a magyaroknak…

  • Állítás:
    „…A hun-mondakör alapját vitathatatlanul(!?) Kézai alkotta meg krónikájában…” /Sándor Klára/

    Cáfolat:
    Isidorus (630): „…Magyarok, akiket azelőtt hunoknak neveztek…”
    /Lásd még: Rubruk/

    Anonymus (1200 körül):
    „…a hét fejedelmi személy, akit mind a mai napig hétmagyarnak hívnak, a helyszűkét tovább nem tűrhetvén, tanácsot tartott, és késedelem nélkül fegyverrel, haddal igyekezett módját ejteni, hogy szülőföldjét elhagyja, s olyan földet foglaljon el magának, amelyen laknia lehet. Akkor a választásuk arra esett, hogy majd Pannónia földjét keresik fel. Erről ugyanis a szállongó hírből azt hallották, hogy az Attila király földje, akinek az ivadékából Álmos vezér, Árpád apja származott…”

    Julianus/Riccardus (1237):
    „…A keresztény Magyarok Történetében* /Gesta Ungarorum/ azt találták, hogy van egy másik, Nagyobb Magyarország*, ahonnan a hét vezér népével együtt kiköltözött…”

    Jegyzet: „Gesta Ungarorum. – E Magyarok Története nem lehet Anonymus Gesta Hungarorum-a, mert ez nem beszél „Nagy Magyarország”-ról, és egyéb kifejezései sem egyeznek az itt megadottakkal. Az említett forrás a régi, elveszett Gesta Ungarorum, melyből Viterbói Gottfried 1185-ben merített, és melyet a XIII. század második felében az V. István-kori krónikás, Ákos mester is forrásul használt.” /Győrffy György/

    Rubruk (1254):
    „…Amit a baskírok földjéről mondottam, a domonkos barátoktól* tudom, akik a tatárok jövetele előtt utaztak oda…”
    „…Baskíria tartományából jöttek a hunok, akiket később magyaroknak neveztek, s ezért hívják Nagy-Magyarországnak*. Isidorus azt mondja róluk, hogy fürge lovaikkal áttörtek a falakon, melyeket Sándor állított a Kaukázus szirtjein a vad törzsek megfékezésére, úgyhogy Egyiptomig az egész területről nekik adóztak. Franciaországig is feldúltak minden országot, tehát nagyobb hatalomra tettek szert, mint manapság a tatárok….”

    *Itt Julianusra utal.