Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk Montreálból!

2015 április 5 11:24 de.6 hozzászólás

A Kanadai Magyar Hírlap világi újság, olvasóink nagy része inkább családi ünnepként tekint a Húsvétra, mintsem annak vallási oldalára. Azon morfordíroztam, hogy a havas Montreálból miképpen lehetne olyan gondolatokat megosztani a kereszténység legfontosabb ünnepéről, mely nem csak a hívő magyar keresztény kisebbséghez szól, hanem minden olvasóhoz. Lehetne Hallmark-kártyákba illő giccset írni a tavaszról, meg az újjászületésről. Gondoltam, hogy a cukiság-faktor érdekében közlök egy fotót Rufusról, viszont ami a húsvéti gondolatokat illeti, inkább két teljesen más történelmi személytől idéznék.

Rufus kutyám is készül Húsvétra. Fotó: C.A.

Rufus kutyám is készül Húsvétra Montreálban. Fotó: C.A.

Húsvét Montreálban. Fotó: C.A.

Húsvét Montreálban. Fotó: C.A.

Az első ilyen személy nem más, mint Mahatma Gandhi. Ime egy részlet gondolataiból Jézusról: „Egy olyan ember aki teljesen ártatlan volt áldozatként ajánlotta fel önmagát, mások – belértve ellenségei – javára. Ez egy tökéletes cselekedet volt.” Gandhi többször elmondta, hogy az erőszaktól való teljes elfordulása miatt tekintett Jézusra úgy, mint a történelem egyik legjelentősebb tanárára. „Jézus oly annyira békés volt, annyira türelmes, szerető, tele megbocsátással, hogy követőitől is azt kérte, hogy ne üssenek vissza, amikor bántalmazzák őket. Én úgy éreztem, hogy ez példaértékű gesztus egy tökéletes embertől”–tette hozzá Gandhi.(Itt olvashatunk egy részletes esszét erről a témáról, Benny Aguiar atya tollából.)

Clarence W. Hall keresztény teológus és író egy teljesen más elméleti gondolatvilágból táplálkozik mint Gandhi. Hall a következőket írta Húsvét alkalmából: „Ha Húsvétnak a kortárs világban maradt még bármilyen jelentőssége, akkor szerintem ezt így lehetne összefoglalni–az igazságot kriptába zárhatod, keresztre feszítheted, becsomagolhatod sokszor összehajtott lepedőkbe, vagy sírba temetheted. De végül mégis feltámad.”

Mindkét idézet – szerintem – relevanciával bír mindannyiunk számára, akik a KMH-ban és más felületen harcolunk évközben a szociális igazságosság mellett, az emberi méltóságot eltipró intézkedések ellen és a szabadságjogok érdekében.

De a mai nap – elsősorban és talán kivételesen – mégsem a harcról szól, hanem sokkal inkább az önreflexióról.

Kívánunk valamennyi olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket!

 

6 hozzászólás

  • Kellemes ünnepeket.

  • A Peszach és a Husvét idei egybeesése alkalmából(is)kívánok kellemes ünnepeket a KMH szerkesztőinek,moderátorainak és összes olvasóinak,hozzászólóinak.

  • Georgina Bojana

    Kedves Christopher Adam!
    Ez egy pátoszoktól mentes, nagyon szép írás volt. Egy igazi, méltóan szép, ünnepi köszöntő.
    Az idézet megragadott, mert így igaz: “Ha Húsvétnak a kortárs világban maradt még bármilyen jelentősége, akkor szerintem ezt így lehetne összefoglalni–az igazságot kriptába zárhatod, keresztre feszítheted, becsomagolhatod sokszor összehajtott lepedőkbe, vagy sírba temetheted. De végül mégis feltámad.”
    *
    A szépen megterített, hangulatos asztal vendégfogadó- és marasztaló.
    Rufus kutya rendkívül aranyos, a „nyuszkó” szerepét nagyon komolyan vette, olyan elgondolkozva ücsörög, nagyon kedves, sőt mosolyra ingerlő látvány.
    *
    Boldogságos ünnepet – viszont kívánok!
    G.B.

  • ik vunse ajn zer-zer frejlakh yom tov far alle!!!

  • Áldott ünnepeket mindenkinek!

  • Kedves Chris,
    Rufus aranyos és mintha az én szalónom szőnyegén űlne. Mégegyszer:Kellemes ünnepeket.