Kiskutyák a Mennyországban: A KDNP arroganciája, Semjén Zsolt teológiai magabiztossága

2015 április 9 8:35 de.6 hozzászólás

A Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) fő tulajdonsága, hogy az érzékenység, a szerénység és a pasztorális hozzáállás észrevehetően hiányozik belőle. A 2011-es népszámlásás szerint, Magyarország lakosságának csupán 37 százaléka római katolikus, miközben 2001-ben a katolikusok aránya még 52 százalékon állt. (A népszámlásás részleteses és komparatív felekezetről szóló adatait a linkelt dokumentum 23. oldalán lehet olvasni.) Ha a KDNP-n múlna, a félhivatalosan római katolikus párt komoly szerepet játszhatna abban, hogy a következő népszámláson még a jelenleginél is kevesebben jelezzenek bármilyen halovány kötődést a magyarországi katolikus egyházhoz.

Fotó:  Timothy A Clary/AFP

A kutyák pápája. Fotó: Timothy A Clary/AFP

Most arról lenne szó, hogy Semjén Zsolt, a KNDP roppant magabiztos és humortalan elnöke mesélte el a konzervatív Mandiner című hírportálnak, hogy rendszeresen – lényegében havonta – vadászik, de utoljára „sajnos semmit” nem tudott lelőni. De azért voltak korábbi sikerei is.

„Bár az ember nem dicsekszik a zsákmányával, de most az egyszer kivételt teszek: a télen terítékre hoztam egy vadkant”–mondta büszkén Stumpf András újságírónak a kereszténydemokrata politikus.

A mandineres újságíró rámutatott arra, hogy VI. Pál pápa (1963-1968) azt mondta, hogy „állatainkat egy nap Krisztus örökkévalóságában látjuk majd viszont.” Valóban arról volt szó, hogy a néhai pápa egy szomorú kisgyereket próbált vígasztalni, akinek kiskutyája nemrégen pusztult el. Tehát a pápának természetesen volt némi pasztorális érzéke. Ez az, ami abszolúte hiányzik a KDNP-ből és személyesen Semjén Zsoltból, aki csipőből rendbetette a mandineres újságírót, nem csak a háziállatok ‘mennybemenelete’ ügyében (a KDNP szerint ilyen biztosan nincs, el is lehet felejteni), de sportvadászat-ügyben is.

„A vadászat nem szórakozás, hanem szenvedély. Sportvadászat szenvedély, amely nagyon mélyen gyökerezik az ember antropológiájában”–mondta a KDNP elnöke, aki puszta szórakozásból szeret állatokat ölni. Ismerek még jónéhány szenvedélyt, mely káros, vagy esetleg erkölcstelen és jobb lenne abbahagyni. Szerintem a sportvadászat is ezek közé tartozik.

„A küldetésünk az, hogy műveljük a világot, hogy virágzó kertet hozzunk létre. Ahhoz viszont kellenek szerszámok. A vadász kezében a fegyver pontosan az, ami a kertész kezében a metszőolló”–tette még hozzá a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt valahogy olyan visszataszítóan képes fogalmazni, mint talán senki más a magyar közéletben.

A Mandiner aztán megkérdezte Semjén Zsoltot, hogy esetleg nincs-e helye a mennyországban háziállatoknak, esetleg vadállatoknak, hiszen ők is Isten teremtéséhez tartoznak. Semjén hezitálás nélkül tudja és közli a biztos választ.

„Nincs. A mennyország, Isten színe látása, a Szentháromság belső életében való sajátos részesedés lehetősége a szellemi lények számára valóság”–magyarázta Semjén.

Pedig Semjén tudhatná, hogy a katolicizmus (és természetesen a keresztény teológia tágabb értelemben is) mindig egy féle intellektuális evolúció függvénye. Semmi sem olyan fehér-fekete, mint ahogy azt időnként egy-egy autoriter vallási vezető szívesen beállítaná. Ami a háziállatokat illeti: VI. Páp pápa valóban azt mondta egy kiskegyereknek, hogy „állatainkat egy nap Krisztus örökkévalóságában látjuk majd viszont.”

Aztán II. János Pál pápa 1990-ben hozzátette, hogy „áz állatok – az emberekhez hasonlóan – lélekkel rendelkeznek.”

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a római katolikus egyház hivatalos szinten azt tanítaná, hogy kutyánkat viszontlátjuk majd az örökkévalóságban. Azt azonban jelzi, hogy ez a teológiai kérdés – mint sok más – árnyalt és visszafogott érvelést igényel, ráadásul amikor ilyen témákról beszélünk, mindig szemelőtt kell tartani az egyház pasztorális szerepét.

És ami a pasztorális hozzáállást illeti: egyre több olyan egyház van Kanadában (ilyen például az anglikán egyház,) melynek liturgiája magábafoglalja az állatok áldását.

Néhány évvel ezelőtt a CBC közszolgálati televízió is ellátogatott egy ilyen áldásra:

Az MSZP-s Kiss László került éles szóváltásba Semjén Lászlóval ezügyben és a szocialista politikus messze több érzékenységgel közelítette meg a kérdést. „Keresztényként és állatvédőként dermesztőnek tartom, hogy Semjén Zsolt állatok szórakozásból történő elpusztítását szenvedélynek minősíti. A KDNP elnöke passzióból öldököl és még büszke is erre. Semjén Zsolt láthatóan nem tiszteli az egyetemes életet, számára az állatok fájdalma, szenvedése nem is létezik”–nyilatkozta Kiss László.

6 hozzászólás

  • Remélem, nyuszi képében fog reinkarnálódni, és vadászidényben.
    Viszont a metszőolló egyik ága is letört, ugyanis a kertész sem ész nélkül vagdossa a növényeket.

  • Még hogy pasztorális hozzáállás! Az ilyenek nem csak állatokra lőnének. ” Oly korban éltem én e földön … „

  • Gyula Bognar, Jr.

    Köszönöm Christophernek ezt a cikkét, hogy rávilágított az összefüggések révén, a teljes ellentmondásra, ami a Fidesz/KDNP/Jobbik koszos bagázs tagjaira rettenetesen jellemző. Ezek a tudás, ismeretek, intelligencia, erkölcs, felelősség és helyes értékrend teljes hiánya és a vizet prédikálok és bort iszok ideológia.
    Nem kell aggódnia a háziállatok és más teremtmények iránt senkinek. Abba, a Mennyországban, ahol Ők töltik az örökkévalóságot, ha van ilyen, biztos, hogy nem engedik be a szenvedélyes sportvadászokat, a Semlyént és sok párt társát, pedig oda se, ahol humánus, becsületes emberek veszik körül a Teremtőt.
    P.S. Ahová Semlyén fog kerülni, miután kimúlik, ott még a legmodernebb tűzoltó ruha sem ér fabatkát, olyan meleg van és örökké.

  • Semjén hüje.
    http://kanadaihirlap.com/2015/04/09/semjen-vs-papa-biblia-isten/

    legalább a saját mesekönyvét elolvashatná

  • „Semjén Zsolt láthatóan nem tiszteli az egyetemes életet, számára az állatok fájdalma, szenvedése nem is létezik”

    Miért? Gazember-Tömjén Zsolt számára az emberek fájdalma, szenvedése létezik? Ugyan már! A FIDESz-szel koalícióban?
    .
    Most félretéve, hogy a KDNP létezik-e egyáltalán a koalíciós álcán kívül, érdekelte valaha is rablóbandáikat az emberi sorsok fájdalmak, szenvedések?
    Az elesettek, rokkantak, az ápolásra szorulók ápolói, a hajléktalanok, munkanélküliek, a kényszer- (bocs) közmunkások, a havi (nem, nem napi) 48 eFt-ból „megélhetésre” ítéltek?
    .
    Soroljam?
    .
    Valahol, még a Causecu mintára épített csuti-stadion is jó!
    .
    Történelmi gyalázatuk ne múljon el nyom nélkül. Ne lehessen „megmagyarázni” ország-dúlásukat!

  • Semjén egy vasárnapi kommunista. Hogy ez mit is jelent? Kifejtem bővebben. Léteznek olyan átkosból ittragadt emberek akik miután egész héten gyalázkodtak loptak csaltak hazudoztak, elmennek a vasárnapi misére, hogy felodozást nyerjenek amit egész héten elkövettek. Még a nagy büdös Kádár korszakban is sokan voltak olyanok akik elmentek a vasárnapi misékre. Az már más lapra tartozik, hogy voltak vasárnapi ÁVOs papok is. Ők szorgalmasan jelentgettek. De nem ám az istennek hanem a pártnak. A büntetés meg sosem maradt el.