Kávé a halál angyalával

2015 április 13 7:00 de.10 hozzászólás

A KMH-ban nemrégiben befejezett magyarországi holokauszt emléksorozat – 71 éve történt – meglehetősen sok tételben említett meg olyan történéseket, amik részvevői kollaboráns, vagy kényszerített, vagy tehetetlen alkukban szerepeltek. Nem vitatható, hogy legtöbbször a hitsorsosaik megmentése vezérelte őket. Nem egyszer igencsak sajátságos helyzetek alakultak ki, drámai és szinte szürreális környezetben.

Egy ilyen esetről számol be a LEHARBLOG, melynek megtörténtéhez kétség sem fér.

[“És beszéld el fiaidnak!”

Az itt következő írással kívánok emléket állítani a vészkorszak áldozatainak. Emlékük legyen áldott. ז”ל

A II. Világháború és a Holocaust történetének egyik legkülönösebb találkozójára került sor 1945. április 21-én Berlin mellett.

Alig két és fél héttel Németország kapitulációja előtt és pár órával az után, hogy Hitler berlini bunkerében véget ért a születésnapjára rendezett ünnepség, megbeszélés zajlott le Heinrich Himmler és a Zsidó Világtanács egy képviselője között.]

A teljes – és rendkívül érdekes – bejegyzést itt olvashatják.

10 hozzászólás

  • nos a halal angyala kifejezest-(malach h’mavis)-nem Himmler-re hanem a dr mengele-re szoktak emlegetni!!himmlernek mas gunyneve volt!!

  • barlev: Most csak kötözködik. Miért nem közli Himmler gúnynevét? Habár attól tartok, se Mengelére, se Himlerre nem lehet gúnynevet ragasztani, mivel annak egészen más a szerepe és jelentése.

  • barlev,
    baráti jótanácsként merem ajánlani,hogy mielőtt kicsinyes kekeckedésekkel leértékeli ezt a cikksorozatot,olvassa el.Nem csak a himlerrel(ja mach simó ve zichró)kapcsolatos cikket,hanem az egész Izraellel és a mai és múlt antiszemitizmussal foglalkozó sorozatot. Tudom ez nem kis teljesítmény,de merem ajánlani Önnek.
    Nagyon hálás köszönetem a KMH-nak a leírások közléséért.A végig olvasást ajánlom a KMH szerzőinek és intelligens kommentelőinek. Névszerint: Falusinak,Kopácsi Judithnak,Don Ovuznak és másoknak is. Továbbá azoknak is akik értelmesnek minősítik magukat(önerőből is). Figyelő,mint „túlélő” outszauderként tanulhat belőle. Ezúton kérek elnézést mindazoktól,akiknek nevét(akarva vagy akaratlanul)itt nem említettem.

  • Himmler nagy csirkefogó volt, de nem igazán ismert, hogy milyen általános gúnyneve volt.

    A „halál angyala” azonban tényleg Menegele volt (pl. http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=9_1_3)

  • Gyuri10
    2015 április 13
    12:48 du.
    Kösz a javaslatot.
    Állandó olvasója vagyok a leharblognak..

  • Nos, lehet azon vitatkozni, hogy a „halál angyala” kifejezést a köznyelv melyik nácira alkalmazta, az írás lényegét tekintve mégsem érzem kulcsfontosságúnak.
    Részint azért, mert az eredeti héber szöveg is ezt a megjelölést használta, részint azért, mert a Duna partjára terelt zsidók számára a nyilas csürhe is a halál angyalát jelentette.

  • lehar,
    nincs semmi értelme vitatkozni sem pro sem kontra.A nyilas tetvek még azt hihetik,hogy emberszámba vesszük őket vagy elődeiket.A gúnynevük meg aztán igazán a szennycsatrnába pottyanhat valódi nevükkel és hívőikkel együtt.

  • Remek a cikk minden elismerésem. Nem érdemes ezen vitatkoznotok. Nácik mind egykutyák voltak. Közönséges gyilkosok. Hogy melyik milyen titulust kapott az utókorban az már csupán csak elenyésző dolog. Most olvastam, hogy a Wisenthal center közzé tette a még életben lévő tiz háborusbűnös nevét. Csak csupán azt nem mikor kapják le őket a húsz körmükről. Mert az, hogy már vén disznók az nem oldozhatja fel őket a felelősségre vonás alól (lásd a magyar Képíró esetét) Tetteik soha sem fognak elévülni.

  • lehar
    2015 április 14
    5:05 de.

    A cikk lényegét tekintve valóban nincs értelme vitatkozni a kifejezésen.
    A haldoklónak akár az orvosa is lehet az, mint szubjektív vélemény. A fasiszta állatkertből válogatva azonban azért lehet érdekes, mert a cím alapján könnyedén mást vár az olvasó, mint akit kap.
    BTW, a széplelkeknek megjegyezném, hogy Mengele kísérleti jegyzőkönyvei ugyanúgy „eltünedeztek”, ahogy a japán lágerorvosoké. A fasiszta tudósok, orvosok, élveboncolók, baktériumfegyverkezők és vegyészek jó részét kooptálta a „művelt világ”. Csaxolok.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    …És azontúl, hogy a halált, valamint a halottak eltüntetését ilyen precizitással oldotta, oldották meg, még külön gondot helyeztek arra is, hogy a megsemmisítés előtt kellő és tartós – emberi mivoltukban történő – megaláztatásban legyen részük.
    Ebben magyar bajtársaik sem voltak különbek a gettóktól és csillagos-házaktól kezdve, egészen a marhavagon borzalmáig, ahol a 3-4napos utazáshoz egy vödör szolgált árnyékszékül, miközben a M Á V a szállítólevélen pedig külön is feltüntette, hogy „zsidók szállítása”…
    Majd jött a láger megalázó iszonyata bele értve az élelemért folytatott ádáz, egymás ellen folyó, megalázó küzdelemmel együtt…stb.
    Ezt és így akarták.