Tapolcai tipli

2015 április 13 9:06 de.30 hozzászólás

Nem tudom, hány pofont kell még kapnia a demokratikus oldalnak ahhoz, hogy levonjon bizonyos következtetéseket.

Az viszont biztos, hogy a választók nem látnak benne alternatívát a Fidesz-Jobbik kétfejű görénnyel szemben, ami nagyon nagy baj.

De csodának azért nem csoda, habár a csoda az, hogy még egyáltalán a pályán vannak.

Azt hiszem, hogy most sem a következtetések levonása, a higgadt értékelés következik, hanem a szokott forgatókönyv alapján az egymásramutogatás.
Ameddig ez így megy, addig nincs esély.

Itt a szocialisták is, a DK is az egész társadalmat akarja megszólítani, jóllehet a szocialisták potenciális szavazóbázisát elviszi a Jobbik, a DK szavazóbázisa meg annyi – amennyi.
A kisértelmiségi, szociálisan elkötelezett rétegben ennyi szavazat van, nincs több és nem is nagyon lesz, és bár Gyurcsány belépésekor már egyre kevesebben mennek ki a szobából, de abba a szobába eleve nem lépnek be olyanok, akik nem értik, miről is folyik ott a szó.

Azt hiszem, hogy a Jobbik sikereit nem magasztos elveivel éri el – jóllehet, nem becsülöm le a populista, nacionalista, rasszista szentháromság hatását, de ebben vastagon benne van az is, hogy a Jobbik benne él a falvak, kisvárosok társadalmában, míg a szocialisták és a DK budapesti pártirodákban, fikciók alapján politizál, lényegében médiafelület nélkül.

A Jobbik megtalálta a médiaínség gyógyszerét, azt csinálja, mint amit a szocialisták meghirdettek, de nem tettek: a lábukkal győzik le az ellenfelet. Ők napi kapcsolatot tartanak fenn a választókkal, közösségeket szerveznek, rövid távú és helyi célokat jelölnek meg, jelen vannak, mutatják magukat, erőt sugároznak. A mi oldalunk meg erőtlenséget, széthúzást mutat, és összevissza beszéddel, megalvadt struktúrákkal akar versenyképes lenni. Nem fog sikerülni.

Természetesen leszünk egy páran, akik még akkor is hűek maradunk a zászlóhoz, ha a saját vezetőink naponta vernek fejbe a rúdjával, de a többség nem ennyire türelmes, hamar elfordul azoktól, akikben nem bízik,a liba sem repül arra, ahol egyszer már lőttek rá….

És miért is bízna bennünk a választó?

Meghallgatja a kampány ideje alatt a volt pártelnöktől, hogy nem bírt el a pártpénztárossal, ezért államtitkárt csinált belőle, meg, hogy azért lett valakiből államtitkár, hogy szemmel tartsa a párt által delegált minisztert – hát nem szánalmas ez az egész?

Két pártot csináltak az egyből úgy, hogy a kettőnek nincs összesen annyi támogatója, mint a hajdani egynek volt.

A mutyizó pártpénztárnok ma megyei elnök, és megőrizve befolyása jelentős részét most tovább mutyizgat, abban bízva, hogy hajdani partnere kinyírja az ellenfél vezérét.
Ő az egyik ballaszt, akitől most, hogy zeng a vihar, meg kellene szabadulni.

A pártból ehelyett kiebrudalták a tisztességes és tapasztalt politikusokat és a másod-harmadosztály vergődését kell néznünk.

De az egyiküknek sem jut eszébe, hogy el kellene kezdeni dolgozni.

Nem, nem papírgyárat üzemeltetni, hanem életet lehelni a hajdani remek szervezet maradékába, újjászervezni azt, megnézni, hogy az önkormányzatokban a képviselőink hogy muzsikálnak, jelen lenni mindenhol, és a hétköznapi problémák megoldásában segíteni Mari néninek.

A Parlamentben pedig be kellene fejezni a láthatatlan ember című előadást, át kell ültetni a megfelelő számú képviselőt a DK frakciójába, hogy két frakció élhessen a megduplázott lehetőséggel.
Be kell fejezni a gyermeteg haragszomrádot, és el kell végre kezdeni a párbeszédet azokkal, akiket képviselni akarunk.

Aki mindenkit akar képviselni, az senkit sem képvisel.

Teret kell adni a szakszerűségnek, a propagandát olyanoknak kell irányítani, akik értenek is hozzá, olyanoknak kell szervezni, akik képesek erre és olyanoknak kell megfogalmazni a célkitűzéseket, akik túl vannak az Ablak-Zsiráf megpróbáltatásain és a tartalomra is tudnak figyelni.

Vonzóvá és szerethetővé kell tenni a demokratikus pártokat, mindkettőben erősíteni a pártdemokráciát, ifjúsági szervezeteket kell működtetni, visszanyúlni a régi tradíciókhoz és új módszereket keresni, beleállni az aktuális problémákba, akár a Quaestor-ügyet értve ezalatt, akár a cigánysággal kapcsolatos ügyeket, ott kell leni a társadalom minden zugában és képviselni a pártok álláspontját – ehhez persze az kell, hogy legyen álláspontjuk.

És politikai személyiségeket kell keresni, segíteni előrehaladásokat, de figyelve őket, nehogy ismét tévútra tévedjen a demokratikus oldal.

Szívem szerint azt mondanám, hogy egyesüljön újra a baloldal egy pártban, de ez a mai helyzetben illúzió.

Mégis, csak az visz előre, ha valamiféle állandó szövetség jön majd létre, mert a sebek kölcsönös felkaparásával nem megy a demokratikus oldal semmire. Lemaradásban vagyunk, de nagyon.
Csalódott vagyok, habár ez a realitás, és lesz még ennél rosszabb is, ugyanis a magyar választó egyszerű, mint a faék. Ez a párt még nem okozott csalódást, még nem lopta el a Bazilikát, hát szavazzunk erre.

Igaz, hogy erényei leginkább abból származnak, hogy még nem volt a hatalom közelében, hát adjunk nekik lehetőséget, majd kiderül…
Hacsak nem vált a demokratikus oldal, nem lesznek könnyűek következő éveink.

30 hozzászólás

  • Volt egyszer egy Olaszország…

    „Az 1990-es évek elejére az egész politikai életet behálózta a szervezett bűnözés. Az agresszív és eredményes maffia túlnőtt a védelmi pénzt szedő, kábítószer-terjesztő bűnözők szerepkörén: állami beruházási rendeléseket (pl. útépítéseket) szerzett meg és kapcsolatokat épített ki a politikai elittel is. A maffia felszámolására indított akciók sokáig nem jártak sikerrel: a szervezet a vezető bűnüldözők ellen is elkövetett merényleteket. A kilencvenes évek elején az olasz politikai rendszer összeomlott, a hagyományos pártok felbomlottak: a „tiszta kezek” mozgalom vizsgálata kimutatta, hogy a korrupció megfertőzte a politikai és a gazdasági vezetés csúcsait is. A volt miniszterelnökök és üzletemberek ellen indított eljárások egy része ma is tart, mások már börtönbüntetésüket töltik.”

    Na, kérem Valami ilyesmire lenne szükség ma Magyarországon is. DE! A Jobbik alkalmas lenne erre, ha hatalomra kerül? Kötve hiszem! Egyszerűen nincs meg hozzá a szakmai háttere.

    Más: a hazai Tiszta Kezek Mozgalom most hol tart?

  • Még csak most piszkítjuk be, utána a trutyit majd szétkenjük.

  • hehehe
    Vona nagy sértődötten közli a Parlamentben, hogy eme történelmi győzelem után ne tessenek tovább nácizni a Jobbikot, mivel ők, íme, néppárttá nőtték ki magukat. Érdekes, a KDNP is azt állítja magáról.
    A csúcs L. Simon válasza, mi szerint ne tessenek elpaffanni maguktól, a maradék 65% birtokában is tovább fognak kormányozni, méghozzá higgadtan és alázatosan.
    Aha. Mondjuk, az, hogy kormányoztak volna, barokkos túlzás, de, hogy higgadtan, és főképpen alázatosan tették volna, az azért már valami beteges téveszme, amit kellő módon ki is lehet röhögni!
    Rogán, Lázár, Semjén, L. Simon és a többi aduász, amint éppen alázatos…

  • István !

    A dolog lényege nem az, hogy a jobbik alkalmas e bármiféle rendcsinálásra, sőt… Náluk „a rend” az a rendpárti fogalmaknak, ami majdnem teljesen azonos a nácizmussal, felel meg.

    Egyébként is naiv elképzelés azt hinni, hogy ez az Orbán- kitalálta, az ún. polgári körök melegágyán növesztett jobboldali megmondópárt egy csöppet is különbözne a fidSS-től. Gondoljunk csak a Vezérnek azokra nagygyűléseire – nem is egy, két ilyet láthattunk – ahol a sűrű árpádsávos zászlóerdő jelezte a szervezők és a résztvevők összetartozását. Aztán, hogy a fidSS közvetlenül is parlamenti és kormány babérokra számított formálisan leválasztotta magáról ezt a nyilas csőcseléket, mert tudta, hogy nemzetközi téren ezekkel nem jut messzire… Ám azóta sem mondott le e kedves keresztgyereke háttérből istápolásáról, sőt beprotezsálta őket – legalább is elfogadta – a parlamenti padsorokban… Vegyük példának az úgynevezett Magyar Gárda megmozdulásainak a háttér kormánytámogatását, ill. békénhagyását…
    Az, hogy most így alakult, ez előre megjósolható volt, amely legföljebb, és az is csak a fidSS számára, csupán a hatalmi megosztás technikai vonatkozásában, ill. a látszat megőrzése szempontjából egy kellemetlen látszat jelenség. Azonban ha ez 2018-ban a nagy-választáson hasonlóan alakulna, ő a nemzet Vezére valamilyen hatalmi címet biztosan megkap. Tegyünk fel, például egy „kormányzói” státuszt. Megérdemli, hát hogyne. Hiszen annyit megtett e náci gyülekezet fennmaradásáért és céljai teljesüléséért.
    Egyszóval; méghogy ők meg a rend, ez két fogalom…

  • Tegnap, az ÉLET MENETE alighogy befordult a Hősök terére, ott egy hatalmas méretű árpádsávos zászlóval várták a nácik.
    A rendőrség annyiban volt „rendes” ahelyett, hogy elzavarta volna a nyilas bandát (nem voltak sokan), eléjük állt a legnagyobb kocsijával, hogy eltakarja ezt a gyilkos jelképet a felvonulók szeme elől.
    Úgy állt oda a szar, nyilas zászlótartó, hogy néha még a beszédeket óriás-kivetítőn mutató kamera látószögébe is bekerült a nyilas lobogó…

  • Dubois: elvégre, demokrácia van, mindenki azt lenget, amit akar. Habár, ez a demokrácia mintha egy cseppet irányított lenne…ETTŐL a rendőrségtől ne várj passzivitásnál többet. Nem Kovács 112 a hibás, ő parancs szerint cselekszik vagy nem cselekszik. A cinkos összekacsintás egy magasabb szinten történik.

    „… a magyar társadalom fiatalabb, diplomás, módosabb része semmivel sem kevésbé antiszemita, sőt: éppen a budapestiek, a diplomások, a legfiatalabbak és a legmagasabb végzettségűek azok, akiknek körében a zsidóság elutasítottsága a legmagasabb.” Hoppá. Akkor, miért is csodálkozunk azon, hogy a Medián felmérése szerint a budapesti lakosság 50%-a (!) antiszemita?

    Egy komoly probléma fennáll: a társadalom leszakadó része okolja bajaiért a zsidókat, s ebből következne, hogy a stabil anyagi körülmények között élő, versenyben sikeresen helytálló, felfelé törekvő, fiatalabb, jövő-orientált, multikulturális nagyvárosban élő rétegeknek nincsen szükségük bűnbakra. A sikeresen modernizálódó társadalmak tehát idővel maguk mögött hagyják az antiszemitizmust. Budapest – és Magyarország – nem tartozik ezek közé.

    2010-ben a megkérdezettek 28%-a utasította el érzelmi alapon – mi máson is tette volna, a többség még életében nem találkozott zsidóval – a zsidókat, ma 50%. Kik is vannak hatalmon 2010 óta? A társadalmi meg- és elítélés sohasem alulról kezdeményeződik, az, bizony, a hatalom felől sugallt!

  • Azért a jobbiknak van olyan előzménye, hogy ne higgyem el Vona nyilatkozatát. A megnyilvánulás egyértelműen a még fidesz szavazóknak szólt. Ha ugyanis komolyan gondolná a párt átalakítását jobbközépnek, pont a magját veszítené el, a támogatói felét.

  • Jobbközépnek. A Jobbik. Történetesen szavazóinak a fele pont a csapkodó zászlókba, a jól hangzó szólamokba, Vona őrületet sugárzó tekintetébe – elemezte már valaki a nézését? – és a férfias testébe szerelmesedett bele…Józan ésszel hogy’a bánatba lehet irredentizmussal, nacionalizmussal, antiszemitizmussal, nyugatellenességgel azonosulni? Jobb híján, nem mondom, megteszi, a csalódott és frusztrált emberek közt működik a dolog, helyiértékűleg, node, országos szinten? Nagyon hangzatos a szegénység felszámolását illető kampánytéma, de valahogy hiányoznak hozzá az erőforrások, a szakemberek és főleg, a koncepció!
    A bűnbakkeresés már beindult, árvalányhajas hejehuja lesz az ország, csakhogy: Vona mögött – bármennyire is karizmatikus személyiség (már, akinek) – nem áll az a stáb – a mamelukok és csinovnyikok sora, akikre támaszkodva Orbán olyan sikeresen adja elő az autoritert.
    Tessék mondani, hogy fogadná az ország ugyanezt Vonától? Mert hát, sok esélye nem lesz. Vagy koalíció a hatalom érdekében – akkor ott a veszély, hogy Orbán, ezer praktika ismeretében átveri, mint azt a bizonyost a palánkon, ráadásul arcot is veszt, hiszen megmondta: nem, nem, soha – vagy süllyesztő, mert ha nem kerül (önálló) hatalomra, az általa hirdetett politikai eszmék mögül igencsak gyorsan kihátrálnak a szavazók, vagy, ha hatalomra kerül, és megvalósítja programját, aminek korántsem központi célja a szegénység felszámolása, akkor meg az egyesült harag fogja elsöpörni.
    Orbánnak az a szerencséje, hogy van Vona, és nincs baloldal. Vagy beemeli Vonát a hatalomba, vagy bukik. Vonával hatalomban szintúgy. Ezért csak egy frontos harcot kell vívnia. Lássuk be, azért Magyarországon nem 6 millió liberálbolsevik él, hanem 6 millió gondolkodó ember. 1 millió Orbán-hívő, vagy 1 millió Vona-hívő – mert ne tévedjünk, Vona nélkül ugyanaz a sárkupac a Jobbik is, mint Orbán nélkül a Fidesz – nem hiszem, hogy képes lenne behódolásra kényszeríteni ekkora többséget.
    Habár, a birka-projekt eddig bevált…

  • Azért a 6 millió gondolkodó embert vitatnám, ha az okfejtés többi részét nem is. Ennyi gondolkozni tudó ember esetén már mind a kettőnek az emléke is a süllyesztőben lenne. Az emberek többsége az állami tévén szocializálódott, nem telik másra.

    Orbán nem fogja feladni,noha tudja hogy vesztes lesz.
    Az ellenzék esetében még olyan embert sem láttunk, aki hallott volna róluk. Vagyis nem lesz alternatíva. Én nem bízok. Ahhoz az ellenzéknek nem csupán változnia kellene, hanem felépítenie az arculatot. Ebben meg öt éves késésben vannak. Ráadásul elképzelésük sincsen, hol kellene kezdeni.

  • „demokrácia van, mindenki azt lenget, amit akar”
    Na, azt azért nem. Az exhibícionistákat még lekapcsolják.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Különösen, ha Fradi, vagy Újpest törzsszurkoló lenget – egyiket, másikat beviszik, hogy informálhassa táborának többi tagjairól a munkatársait. Még adnak neki egy-két pofont is, hogy jól nézzen ki, mikor kiengedik.

  • Azt mondta a Bartuslaci nemrég , hogy Istennek célja van a Fidesszel: Mégpedig az hogy takarítsa el az útból az MSZP.-t és hasonlókat , mert amíg ezek megvannak addig tűzzel-vassal akadályozni fogják az ÚJ DEMOKRATIKUS OLDAL ki és felemelkedését.
    Én ugyan teljesen materialista vagyok , de ebben láthatólag sok az igazság.
    Csak sajnos előbb az egész honi magyar társadalomnak ki kell innia a bürök-poharat.
    Én nagyon remélem az Orbán kihúzza még vagy 25 évig a Várban , merthogy utána itt vér fog folyni az kétségtelen.
    Csakhogy azt már nem fogom megérni.
    Remélhetőleg.

  • „Én nagyon remélem az Orbán kihúzza még vagy 25 évig a Várban”
    Mármint bebalzsamozva és zászlórúdon lógatva?

  • Úgy látom, Juhász Attilában és Szigetvári Viktorban (Együtt) már fellelhetjük az ÚJ, hatékony harcmodorú, intelligens ELLENZÉKISÉG csíráját. Ők már kíméletlenül oda is ba@nak, ha kell, nem féltik a székházaikat és az íróasztalukat, mert nekik ilyenjeik nincsenek is, viszont töretlenül vállalnak fel nagyon komoly egyéni és egzisztenciális kockázatokat. Úgy tűnik, mindezt elvi indíttatásból is teszik. Beszédük összedett, céltudatos, sallangoktól mentes és taktikus. A fidSS ellen már most is képesek annak a fegyvereivel is kiállni.
    Ha úgy tetszik, hát két ravasz rókáról van szó, annak legnemesebb értelmében…

  • István !

    Amikor itt a rendőrség viselt dolgairól beszélünk, akkor szerintem mindenki a Hatalom packásaira gondolunk.
    Aki engedélyezte épp az Élet Menetével egy időben pontban a Hősök terére ezt a „kis náci megmozdulást, hatalmas nyilas lobogóval” – mert részükről utóbbin volt a hangsúly, az a hivatalnok, vagy államtitkár biztosan valahol szimpatizál e csürhe népséggel és annak vezetőivel.
    Ugyanis az Élet Menetére, annak záró nagygyűlésére már előre bejelentett neves személyiségek – valamint az amerikai és számos európai ország nagykövetein keresztül a Zsidó Világszövetség elnökéig bezárólag – ezt a skandalumot mind megélhették, aminek lássuk be valami haszna azért mégiscsak volt. Legalább e nemzetközi potentátok a saját szemeikkel is meggyőződhettek arról, hogy a magyar náci mozgolódás mögött nem csupán „a helyi ellenzék riogatása” húzódik meg, ahogy azt a fidSS-jobbik koalíció beállítja, hanem az bizony a kemény valóság – sajnos immár 25 éve…
    ˙

    Ui.: Kezd a meggyőződésemmé válni az a rögeszme, hogy az olajban is jártas belügyminiszter személyes gondozásában, a bíróság által betiltott agyargárda tagságát már rég beépítették a rendőrség soraiba. Így tették őket legálissá és ütőképessé arra az esetre, ha majd a Vezér hatalma esetleg mégis meginogni látszana…

  • Ui.2.

    Az árpádsávos rongy mérete úgy per-sacc, lehetett vagy 3×2 méter.

    .

  • Dubois !
    Elég nagy szél volt mindvégig.
    Én is láttam, hogy mennyire lobogtatta, akár ’44-ben a nyilasok.

  • Geyza !

    „…Istennek célja van a Fidesszel.”

    Valószínűleg ugyanúgy van célja vele, mint az Ördöggel is volt, amikor azt megteremtette.

  • „Vonzóvá tenni a demokratukis pártokat”?
    Miért?
    Van igény „demokratikus pártokra”?Egyáltal van igény pártokra?Vagy demokráciára?

    Megutáltatták a többséggel az egész pártrendszert,ezért oda szavaznak,ahol a legkevedeb ba „demokartikus minimum”,ahol legközelebb a hasonlóság a magyar mentaltáshoz,mint ahogy Kádűr is azér volt nyerö,mert -kezdetlegsen-de rájött hogy egy évszázadok alatt kifejlödött mentalitással szemben nem lehet kivülröl „haladó gondolkatokat”ráeröltetni.
    „Aki nincs ellenünk,az velünk van”,azaz ne politizálj,és békén hagyunk…
    Ma minél inkább antidemokratikus egy párt, annál nyeröbbó,…Ez van.
    Képzeljük el ha bedobnák a halálbüntetés visszaállitását a kötelezö katonai szolgálat bevezetését,a válás megnehezitését, abortusztilalmat,de egyben a prostutició szabályozott legalizálását…Abszolut többség,de ténylegesen!

    „Tanulnink kell a demokráciát”…
    Igy ,nyiltan a a szemünkbe vágják…És csodálkoznaka Jobbik elöretörésén…Nem veszik észre hogy a kettö között összefüggés van.
    Tehát ki van kiért?
    A demokrácia a népért,vagy nép a demokráciáért?A talaj a vetömagért,vagy a vetömag a talajért?

    A „ballib” mindig a létezö valóságot akarja z idealizált valóság gomjához varrni,ezért a kudarc,és ezért lesz az, a jövöben is….

    A ballib vagy belátja hol él,és igazodik,vagy váltsa le a népet,keressen egy másikat messianisztuikus utópiájának terepgyakorlatára.

  • Érdekességként.. (Vagy magyarázatként?)
    Mindenesetre, érdemes elolvasni..

    http://www.atv.hu/belfold/20150410-a-bomlas-viragai

  • Don Goló !

    Véletlenül nem Juhász Pétert akartál írni, Mert ő valóban ráérzett a valódi ellenzékiség ízére… [tehát nem Attila, az egy elemző]

  • Nagyon megrázott a tapolcai eredmény. Vona Gábort, a Jobbik vezérét buta embernek tartom.
    Az vigasztal csak, hogy Tapolca CSAK egy város. Nem kell, hogy ez országos legyen.
    Baloldalnak a válasz.
    Baloldalt élt át a magyar nép 1945-től 1990 ig.
    Majd mindenfélét, MDF, Gidesz stb. most ki akarják probálni a JJobbikot.
    Sajnos, a baloldali uralomról a népnek, nem jó emlékei vannak. Talán ez is az oka, a mostani balaoldal gyenge szereplésének.
    A népnek,elege van belőlük!

  • Gidesz=Fidesz akart lenni.
    Sajnos régi rossz hibám, nem nézem át az írást, mielőtt elküldöm.
    Elnézést

  • Ez komolyan nem normális !
    A Vona Gábor EGYÁLTALÁN nem buta ember…Sőt !!

  • Christopher Adam

    Vona Gábor valóban nem buta és azért van neki egy jó adag politikai érzéke…

  • Azé’ nemkéne még nekiállni csomagolni.. Nézzétek meg számokban a tapolcai, meg a veszprémi szavazatokat.
    Nem beszélve arról, ha Kubatov nem emberkedik a Fradi balközéppel, meglett volna az a hiányzó néhányszáz szavazat a tapolcai győzelemhez is..

  • Figyelo:

    A problema hogy a Fidesz es a baloldali partok kozott nincs nagy kulonbseg, sot nagyon sok ember visszasirja a szocalizmust.
    Nem sorolom a Fidesz disznosagait, mert gondolom on is tudja es latja ha olvassa a hireket. Persze hogy van 1 -2 poztiv oldala is a fidesznek, de az embereket a mindennapi dolgok erdeklik:
    vasarnapi boltbezaras, internet ado, questor ugy, autopalya matrica, Lazar Szijjarto vagyona, stadionepites korhazepites helyett, es meg sorolhatnam holnapig.
    Igen a baloldal is rengeteg hibat csinalt, de ne vedje foggal korommel a Fideszt. Targyilagosan kell latni a dolgokat.

  • akarki: Figyelő nem a Fideszt védi, hanem mindegy, hogy miért, mikor és hogyan, a baloldal ellen beszél. Ez a küldetése.

  • akarki:
    Meglehet hogy a Fidesz elvégzett, vagy csinált egy két dolgot jól , de ha az ember meglát egy vödör takonyban egy fínom babszemet , akkor nem fogja onnan kihalászni és leszopogatni hogy : Jééé milyen egy fínom babszem !
    Ki kell önteni és le kell húzni az egészet.

  • Geyza : tessek mondani alternativat. Csak azt ne mondja hogy a jelenlegi baloldal.
    Tegyuk fel hogy 2018 megnyeri a valasztast a baloldal, es 5 part kell a koaliciohoz. Emlekezni kell csak a Bajnai es Mesterhazi vitara. Hogy fognak osztozni a husosfazekon ? Rossz belegondolni.