Fifi, a zseboroszlán

2015 április 14 10:30 de.8 hozzászólás

Az úgy volt, hogy 2012 dec. 27-én megláttam ezt a kínai oroszlánkutyát (valamiért tibeti spániel) – komolyan ez a hivatalos neve, csak akkor még nem mutatkozott be – a Mázsa-tér magasságában, amint öntudatosan feltartott farokkal poroszkált a járdán a faluközpont felé. Namármost: Mogyoródon a kutyákat csengő helyett tartják, ami azt jelenti, hogy jó hangos legyen, és lehetőleg tépje rongyosra a kerítést, bárki is megy a járdán. Na, ez a büszke kis teremtés magasról lesz@rta a kerítés mögött hisztizőket, és blazírtan aprózta lépteit tovább.

A Fő téren – mert Mogyoródnak olyan is van – a Pogi vegyesbolt előtt – ami kedvenc hírközpontom, ha itt nem tudom meg, hogy ki, kivel, hányszor és milyen pózban, valamint sőt, és ellenkezőleg, meg különben is, akkor az meg se történt – összetalálkoztunk, én felkérdeztem, hogy: hát te? Ő válaszul felkapaszkodott a térdemig, és már kész is volt a szerelem, első látásra.

Akkor ilyen volt, ráadásul egy rettenthetetlen, torokra menő véreb. A tél során bevállalta a házőrzést – belülről, persze – és a nagyok megrendszabályozását. Rumli, Kefir és Bejgli (akkor még ez a két beagle volt, azóta az égi mezőkön portyáznak) úgy táncolnak, ahogy ő fütyül! Azon kívül, Kefirt, az ivartalanított beagle fiút, kitüntette különös figyelmével, mivel rendszeresen meg kívánta … khm …hágni. Hiába, no, még nem lehet egy éves, a többinek kanszaga van, Kefirnek, szegénynek meg semmilyen, hát gondolta, kizárásos alapon, akkor biztos csaj. Van ilyen.

Fifi2

Valami különleges fazon lehet, mert mikor elvittem Doremihez bemutatni – kicsit azért be voltam tojva, hogy mit fog szólni hozzá – a lépcsőt úgy vitte, mint aki mindig azon járt, a liftet simán abszolválta, sőt, Doreminél, az első nagy fürdetést a kádban még élvezte is, a hajszárítónak meg direkt oda tartotta a pofácskáját, szóval, kultúrkutyát fogtam ki, nem kérdés!

Persze, ahogy kell, meghirdettem, hátha keresi valaki, de nem. Igaz, nem is adtam volna vissza, de ez más lapra tartozik. Elmúlt a tél, leesett a márciusi hó, Fifi – mert ez lett a neve – járatokat ásott a hóba, úgy élvezte, na, mondom magamban, ez se öleb!

Aha, ahogy azt a kis Móritz elképzeli! Nem korábban, nem későbben, mint éjjel kettő, megunja a sivár alvóhelyét – legalább hatrét hajtogatott kaszárnyai pokróc az olajradiátor mögött – és minden előjel nélkül felugrik az ágyra. Nincs különösebb gátlása, mert ezt Doreminél is elköveti. Befészkeli magát a hátam mögé, a térdhajlatomba – Doreminél értelem szerűen kettőnk közé, amit Doremi először meglehetősen kikért magának, de mára már rezignáltan tűri (áh, dehogy, nem öleb) – majd, mint aki jól végezte dolgát, öt perc után katonás léptekkel átmasírozik rajtam, és visszatér a vackára. Még szerencse, hogy ebben az időben a berlini öreg rokonom, a porosz tatám késztetésére amúgy is fel kellene kelnem.

Reggel hatkor – +/- öt perc -, visszatér, és vagy valamelyik kilógó testrészemet harapdálva, vagy a takarót lehúzva közli, hogy bizony, megvirradt, ergo tessem őt kiengedni a szabadba, mert dolog van! Megjegyzem, az első pillanattól kezdve, hogy betanyázott hozzám, szobatiszta volt.

Kefirrel – gondolom, a plátói szerelem okán – szimbiózisban vannak. Kieresztem a falkát, Fifi tuti, hogy Kefirrel lóg meg. Rumli és Bejgli rövid kört mennek, kb. 10 perc múlva bekéredzkednek. Kefirnek hosszabb köre van, 30-40 perc, de tuti, hogy Fifi visszajön vele. Sőt, volt olyan is, hogy Fifi önállóan megpattant – akadt egy rés a kerítésen, amit kihasznált – , de elég volt Kefirt kiküldenem, szépen utána kocogva hazajött, ahogy kell.

Eljőve a jó idő, gondoltam, adjuk kézre ezt a kis oroszlánt. Chipet már kapott, oltásai rendben vannak, hát, irány a fodrász.

Fifi3

 Na, ez lett belőle. A nagy szőr alatt ez a kis kutya rejtekezett. A szomszéd meg se  ismerte, aztán meg halálra röhögte magát, ami könnyelmű dolog volt, mivel Fifi  megérezte a csúfondárosságot, és olyan mindjárt-elharapom-a-torkod lendülettel  ugrott neki, hogy elöntött a büszkeség: íme, egy igazi őrző-védő kutya!

Ha valaki emlékszik az „Istenek fejükre estek” első részében a jelenetre, amikor az  ausztrál sivatagban egy szkunk beleragad az egyik főszereplő bakancsának szárába, és  az a fél sivatagon magával hurcolja, na, ez Fifi kedvenc játéka. Nem nagyon zavarja,  hogy csak zokni van rajtam, és így leginkább az achilles-inamat kóstolja, vagy klumpa,  esetleg sportcipő. A lényeg az, hogy ő rátapadt, én meg vonulok vele kifelé.

Lényeg, hogy Fifi van nekem, kölcsönös megelégedésünkre. Nem éppen egy  terepkutya, de az enyém! Persze, az is lehet, hogy én vagyok Fifinek. Nézőpont  kérdése.

8 hozzászólás

  • Nagyon aranyos, emlékszem, amikor írtál a megtalálásáról HAR.:)

  • Tündéri pofa lehet !!! 😀

  • Nagyon tetszett.
    Nekem, régen pulim volt. 16 évet élt. Fajtiszta alföldi, koromfekete, farkát kunkorban a hátán hordta. Törzskönyve alapján anyja neve Vadlánybarlangi Morgó, apja pedig Belzebub cserfes.
    Nagyon – nagyon szerettük egymást. Enni- és innivalót csak tőlem fogadott el. Abban az időben vidéken is sokat dolgoztam, de hetente egyszer (többszáz kilóméterről is) haza kellett mennem etetni, itatni.
    Akkori feleségem mondogatta is, hogy könnyen tudna szeretőt tartani, mivel bármilyen váratlan hazaérkezésem előtt egy órával Zsuzsi (így hívtuk Őt) lefeküdt az ajtó elé, és onnan nem lehetett elmozdítani.
    Azt mondják, a puli nem kutya, az Puli.
    Így van.
    Többé nekem nem kellett sem kutya, sem Puli…
    Nagy szeretettel emlékszem vissza.
    Bocsánat a zavarásért, de kijött belőlem.

  • falusi: az. + egy valódi szeretetgombóc!

  • Aptyuka: kutya nélkül lehet élni, de minek?

  • Gratulálok Fifihez.

  • Mária: köszönöm! Fifi igazi egyéniség, önérzetes, de mégis tele van érzelmekkel, meg nem hátrál a nagyobb kutyákkal szemben, de macskaként tud bújni a gazdihoz, bátor és megvesztegethetetlen, egyszóval, igazi társ – pedig csak 5 kg az egész 🙂

  • Fifi tudta hová kell tenni a seggét 🙂 Meglátta benned a helyi Noét 🙂 Meg hát tudjuk, hogy a zord külső mögött érző szív lakozik 🙂