Utat az életerős uszodaépítők városába!

2015 április 14 1:47 du.15 hozzászólás

Olvasom a legújabb orbáni szövegelésről az MTI-közlemény alapján készült tudósítást és könnybe vagyok lábadva a meghatottságtól. Sőt! A meghetetségtől is. Mert, hogy hetedíziglen is megszívja az ország azt, ha Orbán egyszer nagyot mer valamiről álmodni, az biztos. Az egriek helyében már most kezdenék pánikba esni. Gyakorlásként.

Mert azt mondta a mi dolgozó népünk nagy vezére, a mi nagyszerű géniuszunk, és minden bölcsességünk kútforrása, hogy kétféle magyar város van. Nyilván, mert kettőig még megy a számolás. Legyógyszerezve is. A kétféle város egyike az, amit el lehet érni autópályán vagy esetleg autóúton, a többit nem. S mert legutóbb autópályát ígért Egernek, nyilván úgy is lefordítható ez a felosztás, hogy az egyikféle városba elutazik a kormányzati nagyemberek egyike, a többi meg le van ejtve. Egyszerű, mint a faék. Nincs szimpi önkormányzat, nem kap semmit, oda sem megyünk, gebedjenek meg. Tiszta száraz, kertelés nélküli beszéd. Világos, mint kocsmaablak a napkeltében. Hát ne hatódjunk szügyig? Dehogynem. Úgyis addig süppedt az ország a dágványban. Tehát szügyig meghatódunk. Alatta meg úgyis a mocsár van. Aki nem tetszik belenyomjuk. Ne ugassanak autóútról, ne álmodjanak munkahelyekről. Örüljenek, hogy a lakosságot nem hajtják munkaügyi sorozóbizottság elé, és a települést még elfogadják Magyarország részeként.

Az a bizonyos sorozóbizottság különben azért jutott eszembe, mert azt is mondta ez a nagyszerűen karbantartott lángelme, hogy „minden életerős, dolgozni tudó ember” ne segélyből, hanem munkából tudja fenntartani magát és családját. Annyira, de annyira szép és magasztos gondolat. Majdnem olyan szép, mint az a kovácsolt vasban is megörökített másik gondolat, ami a munka és szabadság kapcsolatát emlegette. Ott is eldöntötték, hogy ki az életerős, munkabíró ember, míg a többieket szabadon engedték. A kéményen át. Olykor családosan. Mert Orbán Viktor magasztos gondolata akkor lenne igazán értelmes, ha nem pártállami normatívákban, hároméves tervekben, és felülről jött statisztikai parancsokban nyilvánulna meg, hanem valós munkahelyekben. Nem Londonban, Berlinben, hanem a magyar városokban. Mert az egyik oldalon ki lehet nyilatkoztatni, hogy a hároméves terv végére, 2018-ra legyen teljes foglalkoztatottság. De amíg a jelenleg közkinccsé tett foglalkoztatási statisztikát is csak a közmunkások, illetve külföldön dolgozók százezreivel kozmetikázva lehet „eladni”, és a közrabszolgaságot használják fel akár egész térségek zsarolására, valamint a szegénységet, a szegényeket indulati céltáblának addig jobb lenne mélységes kussban leledzeni a témáról. Szügyig. Mint az ország a dágványban.

Már csak azért is, mert felesleges a nyilvánvaló tudtahasadást még zászlón is lobogtatni. Mert mondá a mi vezérünk: „kéri a polgármesterektől, hogy vegyék előre azokat a fejlesztési terveket, amelyek munkahelyeket hoznak létre”. S ez jó. Aztán mondá másodjára a mi vezérünk: „épüljék Egerben egy nemzetközi úszó- és vízilabdaközpont mintegy hatmilliárd forintból”. Mert nyilván ez fogja felszívni a sok munkanélkülit. Hencidától Boncidáig. Azért, pusztán statisztikusan, érdekelne, hogy vajon hány egri ébredt eddig azzal, hogy: „bakker, miért nincs nekünk vízilabdaközpontunk?”. Rögtön annak számbavétele után, hogy „elvégre főiskolánk van, pályaudvarunk is van. Repülőterünk és űrkilövőnk is már majdnem van. De az az uszoda! Na az még kell!”. Nem, nem irigylem én az egriektől az uszodát. Csak érdekelne, hogy ha nekiállnék a buszmegállótól a várig sétálva megkérdezni az embereket (különös tekintettel az életerős, dolgozni tudó, de a munkanélküliségtől egész nap ráérősen sétáló emberekre) a szívük vágyáról, akkor hánynak hiányzik már csak egy uszoda az életéből.

Ha soknak, akkor uccu neki, ássák az alapokat betonozzák a medencét, hordják bele a vizet, és vízilabdázzanak, míg csak bírnak. Elvégre azt is mondta a mi nagyszerű vezérünk, hogy „fontosnak tartják, hogy ott dőljenek el a dolgok, ahol az emberek élnek”. Ha tehát a helybelieknek pancsi kell, akkor legyen. Akár van a kormányban vidékies beütés, akár nincs. Ha azonban az egriek mégsem egy újabb sport-pénzkidobásban látnák önnön titkos álmának megvalósulását, akkor talán hagyni kellene ezzel békén az ott lakókat. Kerülve még a látszatát is annak a zsarolásnak, hogy „vagy lesz stadion, vagy nem kaptok egy petákot sem”. Mert így a vidékies beütés nagyon úgy fest, hogy Felcsút-külsőn megálmodják, és leverik az egrieken. Akár akarják, akár nem.

Egy pillanatig sem vitatva, hogy Habis László kormánypárti polgármester és Nyitrai Zsolt fideszes képviselő rábólint bármire, ami a naccságos úr száján kiesik. Akkorát, de akkorát, hogy a fejük is leesik. Mert tudják, hogy különben tényleg leesik. Még csak átvitt értelemben. Míg valaki be nem sorolja őket is a dolgozni tudó életerős emberek csapatába. Útban az építkezések felé. Éneklő és szavaló óvodásoktól szegélyezett úton. Orbán-arcképek alatt masírozva.

15 hozzászólás

  • Lehet gunyolódni, de éppen fiamnak emlitettem Montrealban, ha valakinek eszébe jutna, hogy a magyar föld alatt milyen sok kincs van, gyógyvíz formájában, és azt hírdetnék is külföldön, bizony a magyarokat ellepné a sok gyógyulásra vágyó külföldi. De sajnos, eddig, ez senkinek sem jutott az eszébe.

  • na, kérem. Egerben van két uszoda, egy nyitott és egy fedett. Nem gyógyvízzel vannak feltöltve. azután van egy gyógyfürdő, az gyógyvízzel van feltöltve.
    A gyógyturizmusnak külön kormányzati (nemi)szerve van, azon kívül bizony, hirdetik módszeresen gyógyfürdőinket külföldön.
    Az, hogy Kanadában esetleg nem annyira feltűnően, az két dologtól lehet: Kanada nem számít külföldnek, vagy esetleg Izland közelebb van.

  • Figyelő
    2015 április 14
    2:00 du.

    Galambocskám, a Dunántúlon található gyógyfürdők állandó vendégei a külföldiek.. Tod, beülnek az autójukban Bécsben, egy óra mőlva már lubickolhatnak a termálban. tankolni otthon szoktak mert olcsóbb, enni is, mert azis olcsóbb. Legfeljebb néha vesznek egy rúd szalámit, vagy sajtot, netán egy üveg pálinkát.. Franciaországból nemigazán járnak kishazánkba fürdúzni, mert messze van.. Meg kell elégedni az osztrák, cseh, szlovák, horvát kliensekkel.. Evvan..

  • Figyelő
    2015 április 14
    2:00 du.

    Orbánon már gúnyolodni sem érdemes….
    Alkalmasint van pár egri ismerősöm. Nem élnek halnak egy újabb uszodáért. Ahogy azért sem, hogy éhenhalás ellem közmunkába uszodát építsenek a naccságosoknak. Igaz, hülye diplomások. Hülyék, mert főiskolai tanerők itthon és mnem takarítók Londonban. Még.

  • falusi, ezzel éppen igazat adtál nekem.
    Sajnos, a magyarokhoz még nem jutott el a reklám fontos szerepe, hogy saját kincseit hírdesse. Jó volna néhány magyarnak (főleg kormánytagoknak) egy kevés időt külföldön körülnézni. Hátha tanulnának is valamit.

  • Figyelő
    2015 április 15
    10:31 de.
    Valamit félreérthettél..
    Két magyar fürdőhelyet is jegyeznek az első húsz legismertebb európai melegvízű forrásokat ismertető bédekkerekben..
    http://www.lonelyplanet.com/europe/travel-tips-and-articles/77734
    Azt kéne tudomásulvenni, hogy a jelenlegi közbiztonság, a gazdasági mélyrepülés, a világhíressé vált korrupció nemigazán vonza a gyógyulni, vagy csak eccerűen élvezkedni óhajtó túristákat.

  • A többieknek: Zalaegerszegnek is beígérte az autópályát, meg a fedett uszodát..

  • falusi
    2015 április 15
    11:11 de.
    Részben igazad van! De csak részben……
    T.i. amit külföld tud és hallott Orbánról és kormányáról a baloldal jóvoltából, kevés ember gondol arra, hogy Magyarországra menjen gyógyfürdőbe.

  • Figyelő
    2015 április 15
    1:30 du.

    Spec nem kell ahhoz baloldalnak lenni, hogy az ember megtapasztalja a helyzetet

  • Aztmondod, megvette a nyugati médiát a magyar baloldal? (Van egyáltalán olyan?)
    Olvasd el ezt. A németeket nemérdekli Orbán, vagy Gyurcsány, ők befektettek, átlátható szabályokat, korrupció és csókosságmentes kereskedelmet, üzletmenetet szeretnének.. És véleményük szerint (is) egyre rosszabb a helyzet odahaza..

    http://hvg.hu/gazdasag/20150414_A_nemet_cegek_total_ki_vannak_bukva_a_kor

  • Fenyvesi Glória

    És profitot, sokat, amit kivisznek, nem sok hasznunk van ezekből a multikból…

  • Fenyvesi Glória: mondja, mennyi közgazdaságtant tanult? Gondolom, semennyit, mert akkor nem írna ilyen marhaságot. Tudja, mit csinálnak a multik? Beruháznak, munkahelyet teremtenek, járulékokat és iparűzési adót fizetnek, mi több, még a profit egy részét is visszaforgatják. Miért is ne vinnék ki az országból a többit?

  • falusi
    2015 április 15
    5:03 du.Nem azt mondtam, falusi.
    Sok félét olvasok. OLvasom a balolalt is. A média remek dolog.
    Azt lehet felmagasztalni akit akarnak, és azt lehet tönkretenni erkölcsileg, aki útban van.
    Orbán és a Fidesz már ilyen. A baloldal nem képes elviselni a vesztességét és remek híreket terjesztenek külföldön is róluk.Nekem fogalmam sincs, mi az igaz, nem élek otthon hosszú ideje. Csak olvasok és ezt tapasztaltam.

  • Amit külföld olvas a baloldal jóvoltából, az éppen elegendő ahhoz, hogy a német és a más nációk ne fektessenek be pénzt Magyarországon. Egyik módja annak, hogy egy ország hitelét tönkre tegye (tette) a baloldal!

  • Husszár Katalin

    Úgy látom, elment a téma gyógyvíz irányba… Én az eredeti témához szeretnék annyit hozzátenni, hogy Egerben MINDENKI tisztában van azzal, hogy mi zajlik. A 100 éves nyitott uszodát kb. 30 millióból gyönyörűen „ki lehetett volna pofozni” és működhetett volna újabb 100 évig, de 30 millióból senkinek nem jutott volna a városvezetésben. Ez nyilvánvaló. A most tervezett másfél milliárdból már jut. Ez egyértelmű. A tökéletes állapotban lévő, Velencéhez hasonló vörösfenyő alapot kiszedték és helyett betont raknak stb. És a beton – mint tudjuk – a politikus legjobb barátja…. Az egri városvezetés szinte rohan a végzete felé, hiszen az elmúlt 5 évben gyakorlatilag MINDEN beruházásuk tragédiába torkollt. Ja és teljesen jogos, hogy SENKINEK nem hiányzik Egerben egy népnemzeti akármi.