Orbán patkányai Damaszkusz felé indulnak

2015 április 16 1:38 du.20 hozzászólás

Orbán Viktorról továbbra sem lehet tudni, hogy hol vannak a leletei, és a beszédírói sem biztosan tartanak ki a végsőkig. A bukás jelei egy ideje azért rajzolódnak. A legbiztosabb előrejelzés mégis az, amikor a elkezdődik a vezér-lét végfázisa. Paranoid szakítás a korábbi haverokkal, és a parafaemberek elúszása a pocsolya kevésbé zavaros területeire.

Az előbbi szép, és agyontárgyalt példája volt a szakítás Simicska Lajossal. Annyira demonstratív módon megszervezve, hogy nehéz szabadulni a színpadi játék gondolatától. Attól, hogy jól megkoreografált pávatánclépést adott elő a kollegista önképzőkör. Ugyanakkor van abban is logika, hogy függetlenül a racionalitásoktól a vezér már odáig jutott, hogy senkit nem tűr meg maga mellett, aki csak kicsit is független lehet a szeszélyeitől. Márpedig Simicska az. Ha nem is a maga erejéből, lobbizta ki minden milliárdját, de régóta ismert jelenség, hogy legalább nagyjából ért a gazdasághoz, és Orbán Viktortól független gondolkodásra is képes. Ellentétben azokkal a helyi Döbrögikkel, akik mindenben a Fidesz jelenlegi elnökétől függnek. Addig nyernek közbeszerzéseket, amíg Orbán Viktor a kormányfő. S esetleg szabadlábon is addig vannak. Ideálisak az elvtelen, vagy elvtelenségig zsarolható talpnyalók szerepére. Pozícióba kerülésük olyannyira gerjeszti a kontraszelektív hatásokat, a vezér kegyéért való beteges remegést, ami lehetetlenné teszi a körülményekhez való alkalmazkodást. A vezér egyfajta nyálas trutymóba süllyedve, kijátszhatóvá és alapvetően egyre kiszolgáltatottabbá válik. Amitől még szorosabbra vonja a gyűrűt, és ami így önerősítő folyamatként juttatja el a semmibe. A folyamat végén Sztálin például a ravatalon végezte, mert szívrohama alatt sem merte senki zavarni.

De a paranoid bezárkózási spirál természetesen csak az egyik jele a vezér gyengülésének. Nem is annyira külső, mint a személyiség leépülésének hosszadalmas, változatos folyamatából fakadó szindróma. Nem is feltétlenül egyértelmű a külső szemlélőknek, és sokáig a hatalom látszatát, a romos épület erősnek látszó homlokzatát mutatja. Ugyanakkor jelzés lehet a hatalom azon köreinek, melyekben az innovatív patkányok, és saját hatalomra vágyó csinovnyikok „laknak”. Az utóbbiak megjelenése, pozíciófoglalása jó ideje tart, Nem véletlen, hogy sokszor, sokan találgatják Lázár János valós szerepét a kormányban, illetve egy esetleges Lázár-Vona tengely kiépülését a háttérben. Aminek egy, a jelenlegi hatalmi keretek között alakuló árnyékkormány valószínűsíthető kiépülése csak kedvez.

Az innovatív köpönyegforgatók szintén elég látványosan képesek coming outolni. Látszólag ugyanis a haladó kritikus köpönyegében kergetik a fellegeket a hatalom éppen aktuális, damaszkuszi útjain. Ahol a bukás közeledtével, a vezértől bevasalható előnyök csökkenésével egyre nagyobb lesz a tolongás. Egy idő után pont annyira lesz mindenki született ellenzéke a hatalomnak, ahogy a rendszerváltás után is úgy megszaporodtak az ellenállók, mint a konídiumtartók a penészes kenyéren. Aztán, szinte természetesen, az ellenállók is átrendeződtek. Biztos ismernek sokan olyan „kis-ellenállókat”, akik a környezetükben csereberélték össze-vissza a pártjelvényeket. A nagyok közt az egyik legemlékezetesebb nekem az egyik legemlékezetesebb Tölgyessy Péter volt. Az, aki lelkesen SZDSZ-es decibelművész volt egészen addig, amíg a pozícionális viszonyok ennek kedveztek. Annyira, hogy nem csak frakcióvezetője, hanem elnöke is volt egy ideig a Szabad Demokraták Szövetségének Ezt követően, némi üresjárattal, de folyamatosan parlamenti képviselőként, felfedezte magában a fiatalt és bezupált a Fideszhez. Ha nem is lépett be a pártba.

Párton kívüliként, de a Fidesz országos listájáról beúszva a képviselői fizuért nyilván egészen független politikusnak tekinthető. Annyiban biztosan, hogy az érdekeit és hiúságát kiszolgálni ígérők felé lavíroz. Párt- és valószínűleg eszme-függetlenként. Most minden esetre felfedezte valahol a sifonérban, két csontváz közt, azt, hogy immár a Fidesz tehet mindenről. Legfrissebb megállapítása szerint a Fidesz felelőssége az elmúlt huszonöt év. Attól a politikustól, aki az ellenzéki kerekasztal-tárgyalásoknál is aktívan jelen volt, majd fideszes képviselő volt, és arról is ismert, hogy a Parlamentbe csak a fizetésért járt be, mert különben hosszasan nem szólalt fel, igazán szép teljesítmény az említett megállapítás. A következő Tölgyessy-nyilatkozat talán arról fog szólni, hogy tulajdonképpen ő ott sem volt, és már negyven éve is Orbán-ellenes volt. Csak ehhez még gyengülnie kell a Fidesz elnökének egy kicsit.

Arról ugyan nem szólt Tölgyessy Péter, hogy melyik pártot, vagy mozgalmat kívánja támogatni. De akárki is lesz az, annak annyi. Lehet, hogy az lesz a következő politikai átok, hogy: támogasson Tölgyessy Péter. Esetleg a hozzá hasonló parafa-emberek másik nagyszerű képviselője. Miközben érdemes figyelni a Fidesz esetleges válságának nem csak a jeleit, de körülötte kavargó zavaros

20 hozzászólás

  • Ha valóban egy Lázár-Vona tengely kialakulására kerül sor a „poszt-orbáni” időkben , akkor ez a Tölgyessi-félék nyomorék országa, ha lehet még a mainál is, még jobban ( már elnézést, de ) megcs@szheti… Persze mint rendesen, ennek is azok isszák meg a levét akik a legkevésbé tehetnek ezeknek a férgeknek a bűneiről. Annyiban mindannyian felelősek vagyunk, hogy gyáva módon meghunyászkodunk előttük; ha mindenki mindig úgy viselkedett volna mint a magyar társadalom, akkor 70 éve is egy „kicsit” másképp alakult volna a világtörténelem.

  • Eleftheria,

    Az országot nyugodtan PAtópáliának is hívhatnák.
    Címerében egy rozsdás karddal ás egy hatalmas nyelvvel.

  • De találó az elnevezés: Patópália. A rozsdás kard az minek? A kinyújtótt nyelvet még értem. Csupán csak annyi még a hozzáfűzni valóm, hogy a nagyvezír most fogja ledöfni Simlicska Simicska urat. Az EU akkora büntit fog akasztani (vagy már akasztott) Magyarország nyakába a sok havernak odaitélt EUs pénzek miatt,(előre levezényelt közbeszerzések) hogy abba Simicska is belefog gebedni.

  • Avi ben: a rozsdás kard a hosszú távú hatás és a biztos vég okán kerül elő. Felületi sérülés esetén is tuti a szepszis.

  • Még felületi sérülés sem kell. Tele van így is szepsissel minden. csoda, hogy még nem tört ki a sem a pestis sem a kolera.

  • Eszement gyülölet,és realitás érzék hiány.70 százalékos jobboldali mérték mellett csak mélyitik amorális válságot…

  • kiss pál: amorális = nem morális, erkölcs ellen való. Mi lenne, ha tisztában is lenne a szavak jelentésével? Sajnos, ezen a helyesírás ellenőrző se segít 🙁
    Annak idején nagy tudású hírolvasóink a atípusos influenzát a típusos-nak olvasták.
    Persze, van olyan is, hogy immorális.
    A különbségről, javaslom, olvasson utána. Tudja, a gugli a maga barátja 🙂

  • na de urak van az a pénz!!!!!

  • Hofi mondta: Ezek a „politikusok” olyanok mint a rossz kurvák, ebben már ültem, ebben még nem. Hol marad a párthűség?

    Milyen igaz, kb. 20 éve mondta.

  • Fenyvesi Glória

    Picinyem, először kérem, válaszoljon Vezére kinyilatkoztatására. Majd utána meggondolom, reagálok-e kommentjére.

  • Fenyvesi Glória

    Ezt nem én írtam, az én nevemben ne tegyen közzé semmit, „picinyem”!

    Én sem élek ezzel…

  • Fenyvesi Glória: hazudik. Én látom az IP címét, az azonos. Az pedig, hogy annyi esze nincs, hogy felismerje, beszerkesztett, hát, sajnálom.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Avi !
    Biztos, hogy érted, honnan az a „rozsdás kard” ???

  • Őseimnek véres kardja,
    Fogason függ rozsda marja.
    Rozsda marja nem ragyog,
    Én magyar nemes vagyok.

  • Tölgyesihez hasonló pályát fut be „a mi Szily Katink” a szocialistáktól. Sajnálatos, hogy a tömegeknél hitele van olyan politikusoknak, akikről köztudott az évente bekövetkező pálfordulás. A magyar politikus gárda sajnos csak erre képes!

  • Horváth György

    „Erős egyéniséged miatt arra nincs esély, hogy az általad kialakított vezérelvű politizálás gyengeségeit elismerjed, és ezen érdemlegesen változtass. Az ország – és pártod – érdekében kívánatos lenne átmeneti visszavonulásod, kilépésed ebből az elképesztő feszültségeket teremtő munkakörből, és a miniszterelnöki tisztség átadása valamelyik kevésbé elfáradt munkatársadnak. Ezzel remélhetőleg sikerülne helyreállítani nemzetközi hitelünket, lecsillapítani a társadalmat, és a jelenleginél békésebb, nyugodtabb közéletet teremteni.”
    http://nol.hu/velemeny/mi-tortent-veled-kedves-viktor-1529259

  • Kacor Király

    Ahogy elnézem itt oldalt a szerzői fényképek sorát, mindjárt érthető lesz nekem ez a politikai szenilitás.

  • Ahogy elnézem KACOR maga-magának adott nevét , mindjárt érthető számomra viselőjének az infantilizmusa.

  • Geyza: azért nagyon sok mindent nem cáfolt meg, se nem tett hozzá, képességei kimerültek a küllemi analízisben. Mondjuk, azért Lombroso jobban csinálta 🙂

  • Kijaza a ” Lombrozó ” valami főkertész netán ?
    ( De akkor Lombrázónak kéne írni..)