A nép ellenségei: a Quaestor-károsultak

2015 április 19 12:55 de.14 hozzászólás

Klassz, ahogy most mindenki üdvözült papagájként tolja a Fidesz-kormány által rá írt szöveget, és észre sem veszi. A kártalanítási törvényjavaslat parlamenti elfogadása óta a fortissimóra kapcsolt megmondó ember- és médiakórus ezerrel dolgozik azon, hogy a Quaestor-károsultak ellen hangolja a közvéleményt.

Ma már nagyjából minden átlagosan tájékozott magyar állampolgár úgy tudja, hogy a múlt héten elfogadott törvény arról szól, hogy Magyarországon bevezették a „Quaestor-adót”, amelyet mostantól minden állampolgárnak fizetnie kell. Észre sem veszik a felháborodottak, köztük kitűnő barátaim, hogy kikről terelik el a figyelmet ezzel, és kinek a forgatókönyvéből játszanak.

A hergelés remekül halad.

Scapegoat / sojo.net

Scapegoat / sojo.net

Végül is nem nagy feladat felturbózni a Magyarországon mindig jól beváló SI-faktort. Mára már mindenki meg van győződve róla, hogy ezek az úgynevezett „károsultak” (amúgy a nép ellenségei!) valójában fölös millióikat magas kockázatú befektetésekkel eltőzsdéző milliomosok (mert hát kinek vannak itt „milliói”?) , valóságos tőzsdecápák, akik „kockáztattak és elbukták”, most pedig „a mi pénzünkből” kártalanítják őket.

Az, hogy a dolog ennél kissé bonyolultabb, és talán mégsem az a bűnös, akit egyszerűen megloptak, méghozzá állami segédlettel, hogy nem kockára tett vagyonokról van szó, hanem biztonságban hitt megtakarításokról, ahol ezt a biztonságot maga az állam hitette el, végül is mellékes, és amúgy sem jut az említett átlagosan tájékozott állampolgár agyáig. Az a cél, hogy a közvélemény a „felelőtlenül kockáztató” károsultakat tekintse hibásnak, irigyen szidalmazza őket a kártalanításért, és mindeközben véletlenül se azokról legyen szó, akik az egész kormánysegédlettel működtetett, a Rokonok- típusú nepotisztikus-haveri hálózatok minden vonását felmutató piramisjátékot vezérelték.

Tévedés ne essék: magam sem helyeslem, hogy olyan, egyértelműen politikai döntés született, amelynek értelmében a pénzügyi szféra vétlen vállalkozásait büntetik. Tudom, hogy ez minden szempontból abszurd (és van egy olyan érzésem, hogy lehet még változás, sőt engedmény e téren). Ám ugyanekkor a fő felelős, a Magyar Nemzeti Bank furcsa módon tetemes nyereséget mondhat magáénak, amelyet nem közpénzként, hanem valamiféle hűbérjutalomként kezel. Arról nem esik szó, hogy ebből simán meg lehetne oldani a kérdést. A gyors eljárásra és a hergelő kórusra azért van szükség, hogy ne is essék. És főként ne essék szó a valódi csalókról, no meg a lopott pénz sorsáról, milyen állomásokon és csatornákon át, hová, kikhez került.

Boris János

14 hozzászólás

  • Miközben egyetértek abban, hogy a Questor-ügyben a fő felelősség az állam pénzügyi szabályozó tevékenységének tehetetlensége, inkompetenciája, azt ne mondjam korrupciója, aközben figyelmet kell fordítanunk a „károsultakra” is. Akik nem az első esetben estek áldozatul tudatlanságuknak? mohóságuknak? Nyilván ki ennek, ki annak. Szerintem ugyanis ez az a mentalitás, ami lehetővé teszi az állami „félrenézést”, ha nem bűnözést.
    És bár az esetek mindegyikének vannak egyéni jellemzői, az alapvetés nagyjából az. Az állam félrenéz? nem ért hozzá? rosszul méri föl?, hagyja, hogy pár ezren kisebb előnyhöz jussanak, majd amikor kitör a baj, megfizetteti a kárt a közösséggel. A nagy haszon meg eltűnik a piramis csúcsán, kézen-közön. A devizahiteleseket hagyjuk most, nekik az az egyetlen bajuk, hogy nem devizahitelesek, hanem forintbevételükre vettek föl devizát. (Hogy forintot kaptak az más kérdés, az átváltás külön biznisz a bankoknak.) De mostanában jelentkeznek a Baumag-osok is, akik meg szövetkezeti részjegyet vettek, vagyis tulajdonrészt egy cégben, ami tönkrement. Mire föl kéne kártalanítani őket? A sarki boltost kártalanítod, ha tönkremegy az üzlete? Vegyük már komolyan magunkat! Talán akkor a bizniszelők is kénytelenek lesznek komolyan venni minket, és nem vonulhatnak el röhögve a közös pénzzel.

  • „Végül is nem nagy feladat felturbózni a Magyarországon mindig jól beváló SI-faktort.”

    Ez általában igaz, de a jelen esetben, már bocs, de marhaság.
    A részvény, a valuta és árutőzsde egy kockázati befektetés. Azóta, amióta először valaki leszámítoló bankot nyitott a kies középkorban.
    Aki ezt nem veszi tudomásul, annak részvétem. A köztörvényes ügyekkel foglalkozzon a joghatóság. Ami azon túlmutat, az az így járt kategória.
    A cím különben igaz. annyiban a nép ellenségei, hogy veszélyes és populista precedenst teremthetnek velük.
    Aminek a végén a hétvégi ultiveszteség állami megtámogatásai is ott lehet.
    Előre szólok, hogy a pókert, és a turfot is kedvelem. Ha valaki meg akarna támogatni, azonnal indulok a lovira vagy egy kaszinóba.

  • Itt nem szokványos értékpapír piaci kockázatról van szó, hanem a legpimaszabb fideSS-es stílusú csalásról; valódi befektetések helyett piramisjátékról. Ez az ügy önmagában is mutatja nagyjából, hogy hol tart 25 év után a magyar kapitalizmus. Ha egyszer bedől a teljes magyar kereskedelmi bankszektor, akkor is a betétesek lesznek a hibások…? Hány millióig nem minősülnek majd a megtakarításaikat naiv módon magyarországi bankba helyezők „felelőtlen szerencsejátékosoknak”…?

  • Azt hiszem Andy Mage fogalmazta meg a lényeget.
    A lakossági felháborodás a kártalanítás adóból történő kiegyenlítése felháborító. Ugyanis a kártalanító bankokat úgy kártalanítják, hogy leírhatják az adóból. Vagyis közpénzből kártalanítanak.
    A károsultak elleni hangolásnak oka itt a kormányzat szerepe a piramisjátékban, illetve a közpénzek manipulálása a brókercégeken keresztül.

    Ugyanis egy nagyon egyszerű dologra nem figyelünk. Ha nem történt volna bűncselekmény, soha nem merülhetne fel egy kérdés: A plusz hozamok kinek a zsebét gazdagította volna?

  • Don Ovuz: semmi feltételes mód!

  • Hegedűs Sándor

    Azért nem ilyen egyszerű ez:
    Ez a tendencia megfordíthatatlan! Javaslom az összes brókernek, és egyéb értékpapír kereskedőnek (banknak, Fidesz takarékszövetkezeteknek,..), nyugodtan lopják el a „közpénzt”! Játsszanak össze a kormány, és a minisztériumok vezetőivel (persze ki kell pörgetni a „maffiacsalád”, illetve a Keresztapa jutalékát )! Szeretném kiemelni külön a korrupt polgármestereket (többsége az) a „települések pénzének sincs szaga”! Nem beszélve az állami többségi tulajdonban lévő cégekről aki szintén arra várnak, hogy lehúzzák őket (jutalékot visszaadni nem felejtsenek, mert ha elfelejtik vagy keveset adnak akkor -lesz nem mulass- szigorú lesz Polt Péter az „igazságos” Főügyész, egyébként meg nem fog velük foglalkozni)! Ha ezt megtették akkor nincs más, mint „Fogd a pénzt és fuss!!!” A pórul jártak (legyen állami közpénz, vagy pórul járt kisbefektető) kártalanítását a parlament minden pártja, jó populista politikus módján megszavazza!

  • Várom, hogy a Kun-Mediátor ügyfelei mikor kezdik követelni, hogy közpénzből kártalanítsák őket…

    De ha így megy tovább, akcióba lépek, lévén, hogy anno a Reálbank csődjénél én is elbuktam egy szép summát. Csak akkor senkiben egy nanosecumdumig sem merült föl, hogy állami kártalanítást követeljünk.

    No, de változik a világ, holnap tól ordítok én is.

    Félreértés ne essék: a Quaestor-károsultak lehet, hogy rosszul döntöttek, de ettől még az Orbán-bagázs egy fikarcnyival sem lett más, mint aminek megismertük. Tolvaj maffiabanda.

  • Már leírták páran, de még egyszer hangsúlyoznám én is, itt nem a kockázatról van szó. Kockázat az amikor a kötéltáncos véletlenül leesik és megsérül, de ha valaki direkt lelöki, az nem kockázat, hanem bűncselekmény. No ez utóbbi a Q. károsultak helyzete.

  • Horváth György

    Kedves János, úgyis mint Johnny B!
    Nagyjából egyetértek, apró kiegészítéssel. Egyrészt van az üzleti kockázat, ez valóban úgy szokott működni, hogy nagyobb haszon, nagyobb kockázat. Ha valaki ezen veszt, akkor bizony pech, sorry, ez van. A fiktív kötvények viszont véleményem szerint nem az üzleti kockázat szférája, hanem olyan bűncselekményé, amit az ellenőrzésre hivatott és azzal megbízott szervnek észre kellett volna vennie. Lázár cinikus megjegyzésére -ATV riport- amely szerint a pü szakmának kellene magát megtisztítania, a szakma szűrje ki a szerencselovagokat, Szalay-Berzeviczy Attila, korábbi tőzsdeelnök: „Nem mi döntjük el ki jöjjön közénk. Mi nem mehetünk be a konkurenshez ellenőrizni… erre az adófizetők pénzén tartunk egy szuper-felügyeletet, a Magyar Nemzeti Bankot”. „Hogyan lehetséges az, hogy a pénzpiacon egy 300 milliárdos lyukat éveken át nem vesznek észre?” „A svájci frank januári esete után azonnal lépni kellett volna a felügyeletnek. Ez sok pénzintézetet megrendített, külföldön is. A külügy lépéseinél sokkal fontosabb kérdés: vizsgálták ennek hatását a magyar piacon?”

  • Elftheria !

    A Questor-ba befektetők, a tőkéjüket . b e f e k t e t ő k . (voltak), vagyis tőkések. Márpedig, aki tőkés, az kapitalista (ld. das Kapital = tőke), ha kicsi, ha nagy…

    Az, hogy ezeket a kistőkéseket(?) becsapták, az egyértelműen a bűnüldözés és a büntető j o g . kategóriájába tartozik, akiknek követelése bírósági ítélet és nem valamiféle jótékony „kártalanítás” állami feladata – pláne nem az adófizetők pénzéből…

    .

  • Tegnap a Beszéljük meg-be (Klub r.) betelefonált valaki, hogy az ő 30 éves vállalkozói múltja alatt legalább ötször fordult elő hasonló helyzet, mint ami Questor befektetőkkel most megesett, és ott állt kifosztva, és újra kezdte, mert kénytelen volt, és bizony az állam őt egyszer sem mentette ki, nem kártalanította.
    A becsapott tőkéseknek az állam, azaz Orbánék csak azért igyekszik kapkodva kártérítést fizetni, hogy e l t e r e l j e . a figyelmet arról a tényről, hogy a Vezér a brókeriroda összeomlását megelőzően – bennfentesként(!) tudva tudván, hogy mi lesz – készpénz milliárdokban kivette a mi, ott államkötvények formájában jogsértően elhelyezett adóforintjainkat. Valójában ezzel megelőzve, hogy a többi befektető még időben kivehesse a maga kis tőkéjét…
    Sok példa bizonyítja, hogy más, hasonló panamák esetén viszont nem nyújtottak még senkinek kárpótlást…

  • Cornélius !

    Bocs, de említetted a Reálbank csődjét.
    Hát ha jól visszaemlékszel, ott (is) éppen a Fidesz kiprovokálta csődről volt szó.
    Amikor hatalomra kerültek 98-ban első dolguk volt, hogy megszerezzék a Postabanki döntő pakettet, amely fizikailag a Reálbanknál volt elhelyezve.
    Nosza, Orbánék immár hatalmon bemondatták a médiákban, hogy a Reálbankhoz csődbiztost rendeltek ki…stb. – az ügyfelek 48 órán belül kiürítették a Reálbank pénztárait…
    A bíróság semmiféle jogszabályba ütköző banki tevékenységet nem állapított meg, a bank viszont tényleg csődbe lett kergetve…

  • Málnaszőr, bizonyára így történt, én már nem emlékszem annyira. Akkor még nem gondoltam, hogy Fideszék minden lépését árgus szemmel kell figyelni, mert lopnak, mint a szarka.