Kishitlerek nagy veszélye

2015 április 19 9:39 de.20 hozzászólás

Még nem lehet tudni, hogy a 2013-as, a mostanihoz hasonló alkalomból szervezett Vértesbeli kirándulás ellen mit lépnek a hatóságok. 2013-ban felléptek a Hitlerre emlékező túracsoport ellen. Idén, a szélsőjobb egy másik szervezete nevében támogatták meg a náci diktátor emlékét.

Tekintettel arra, hogy két éve, a jelek szerint még Vona Gábor is baráti fényképezgetésen vett részt az említett szervezet elnökével, támadhatnak kétségeink. Azért persze lehet reménykedni, hogy a bevezetőben szereplő mondatot nem úgy kell majd átfogalmazni egyszer, hogy „2013-ban még felléptek a Hitlerre emlékező túracsoport ellen”. Noha a rendőrségnek úgy tűnik nem jelentették be az emléktúrát. Mármint a szervezők. Mert Vajnai Attila (Európai Baloldal – Munkáspárt 2006, elnök), az általa közzétett közlemény szerint pótolta ezt a hiányosságot. Így a hatóságoknak tulajdonképpen akár tényszerű alapja is lenne, hogy fellépjen az Adolf Hitlert éltető banda ellen. Az említett bejelentés alapján ugyanis nehéz lenne arra hivatkozni, hogy nem tudtak róla. Habár emlékezhetünk még arra, hogy a Hősök terén belügyi biztosítás védelmében esküdözhettek a gárdisták. Így a hatósági tudomás sem biztos záloga a megfélemlítő, egyes embercsoportok elleni programot hirdető szervezetek elleni fellépésnek.

Az persze lehetne egy felteendő teoretikus kérdés, hogy mi történne akkor, amennyiben hasonló emléktúrát szerveznének Sztálin emlékére. Lenin- és Sztálin-idézetekkel tarkítva a hegyek közti kirándulást. Gyanítható, hogy a kormányzat összes egykori MSZMP-, és KISZ-tagja egy emberként kezdene komcsizni, a Jobbik prominensei pedig még őket is túlkiabálva kezdenének bele a maguk magánszámába. Sneider Tamásnak, a Jobbik alelnökének a véleménye különösen érdekes lenne abban az esetben. S persze nem kevésbé lenne érdekes a hatóságok fellépése egy neosztálinista emléktúrára, illetve egy munkásőr-egyenruhás egyesület megjelenésére Budapest valamely közterén.

Ugyanakkor, azt hiszem, egyikre sem lennék kíváncsi. Nem azért, mert a struccokkal vagyok. Elvégre bárki megteheti most is, hogy mindaddig süketen és vakon forgatja a fejét, míg nem az ő ajtaján dörömbölnek. Még akkor is, ha a történelemből tudjuk: akkor már késő. Annak idején az I. zsidótörvényektől évek teltek el, míg tömegeket hurcoltak el a halálba, illetve lőttek a Dunába. Az út azonban mindig az első méterek megtételével kezdődik. Igaz, a mai magyar társadalom még azzal sem háríthat, hogy ezek az első méterek mostanság kerültek lekövezésre. Már évekkel korábban nyilvánvaló volt, hogy a létező kérdésekre meg nem adott politikai válaszok azoknak fognak kedvezni, akik először veszik fel az adott kesztyűket. Ami, természetesen, azzal a veszéllyel is járt, hogy az első tematizálási hullámok meghatározták a kommunikációs utakat. Márpedig a jelenlegi ellenzék nem jobboldali része a mai napig a széplelkek álszent szemellenzője mögül kandikál ki nem egy kritikus esetre.

Ennek következtében a politikai játéktér nagy területeit adták át a szélsőségeseknek. Számos kérdésben így a kommunikációt alapvetően egy a felpiszkált farkasfalkának dobták oda. Lehet persze azon vitatkozni, hogy a gazemberségnek mekkora foka kell ahhoz, hogy négyen verjenek meg valakit, akit hajléktalannak néztek. De a történethez az is hozzá tartozik, hogy a környezetből nem egy tömeg ment oda a biztonsági őrnek látszó, humanoid véglények nyakoncsapása érdekében. Ez pedig azt sejteti, hogy a szélsőséges indulatok, amelyeknek csak egyik felszínre bukkant otrombasága az adott eset, egyfajta hallgatólagos támogatással bírnak. Akkor is, ha az egyetértés, és akkor is, ha félelem táplálja ezt a támogatást. A félelem eloszlatásában persze jelentős szerepet kaphatnának a hatóságok. Alkalmasint a hatóságoktól elvárható a konkrétan megjelenő militáns és rasszista indulatok elleni fellépés. De érdemes talán azt is tudni, hogy ezek leginkább tünetek. A hallgatólagos vagy tevőleges külső támogatás nélkül a neohitlerista, neohorthysta mozgalmak valahol a periférián piszmognának csupán.

Az említett félelmek eloszlatásában jó lenne, ha mindenki biztosra mehetne, hogy minden esetben, fajra, nemre és vallásra való tekintet nélkül védelmet kap. S persze az a fajta ellenzéki fellépés sem ártana, amelyről tudható, hogy minden esetre, fajra, nemre és vallásra való tekintet nélküli választ képes adni a társadalmat valóban feszítő kérdésekre. Minél inkább rájátszik a kormányzat és a szélsőjobboldal a társadalom megosztására, egyes rétegek egymás elleni kijátszására, annál inkább.

20 hozzászólás

  • Már kilómétereket tettünk meg,és senki se szól.Jóéjszakát emberek.

  • Magyarország temetőföld,poszthumusz,
    Történelme megbocsájthatatlan priusz.

    (Ratkó József)
    Mit lehet tenni? Fertőzött ay anyatej!

  • Már kilométereket tettünk meg, és senki se szól. Jó éjszakát emberek.

  • Endre Istvan Simay!!
    bla-bla-bla-bla……………..!!
    nem pofazni kell rola hanem fizikai erovel TENNI ELLENE!!a pofazas,az „eliteles” szart se er!!de hat a magyarok mar csak ilyenek!!csak a pofa nagy!!

  • Maria es Aptyuka!
    az a szerencsetek hogy nem vagyunk ott!!
    de meg lessz az ugyben elszamoltatas minden resztvevovel szemben!!mi ertjuk a modjat nagyon!!

  • Fenyvesi Glória

    Azért óriási különbség van a Gárdista avatás, meg a Hitlerre emlékezők között.
    Az előző a törvénytisztelő emberek védelmére jött létre,(Nem fegyveres testület..), a másik ember irtást idéz…

  • Benedek Margit

    Kérni szeretném, hogy ne küldjenek több e-mailt.
    köszönöm. Benedek Margit.

  • Fenyvesi Glória
    2015 április 20
    1:02 de.
    Semmi különbség nincs. Az emberek védelme állami szervek feladata, nem erőszakszervezeteké. A közrend biztosítása állami feladat. Ha nem működik, rosszak a törvények, rossz a kormány mert nem szervezi át, nem ad rá pénzt, nem hoz megfelelő törvényeket….
    Minden spontán szerveződött csoportban ott van a jogtalanság, a törvénysértés, az önbíráskodás, az erőszak. Innen kezdődően a létük is jogellenes. Akkor nem az, ha a törvény által ellenőrzött keretek között működik, mint a polgárőrség, ami rendőri felügyelet alatt végzi a feladatát.

  • Most egy furcsa kérdést tennék fel: sajnos nem hiszem, hogy eljut az illetékesekhez. Tehát manapság amikor egész Európa a neofasizmus a rasszizmus és mindn ehhez hasonló agyament de veszélyes dolgok ellen akar fellépni8sajnos az akarat nem elég azt nagyon jól példázzák bizonyos történések nem csak Közép-Kelet Európában hanem másutt is)Nem elég az, hogy manapság szinte naponta számolnak be a hirek (nem csak az európai mediák által) arról, hogy a mai Magyarországon micsoda törvénytelenségek fordulhatnak elő. Megkérdezném: ha az oroszok és más országok ellen képesek szankciókat hozni, akkor Magyarország ellen miért nem hoznak? Lehetne egész bátran hiszen az EU tagja. Itt nem pusztán anyagi ternmészetű szankciókra gondolok mert azokat kapott már elég szépen és mint ahogy a mellékelt ábra mutatja ellentétes eredménnyel. A néppel fizettetik meg és ez olaj a tüzre. A jobbik minden ilyen megszorítást a neofasizmus és a rasszizmus érdekében használ fel. Mert mint mindig a szélsöjobb ezzekól csak municióhoz jut. Miért nem képes az EU olyan szankciókat hozni, amelyek eltudják lehetetleníteni ezeket a pártokat. Sőt! Ha az egykori Jugoszlávia háborus bűnöseit a Hágai Nemzetközi Bíróság háborus bünösökként itélte el, akkor az ujfasiszta pártok vezetőit miért nem lehet ilyen bíróság elé citálni? Volt már olyanra is példa nemrégen, hogy egy volt háborus bűnös (Képíró Sándor) nem nyerhette el méltó büntetését merrt a magyar állam ha nem is hivatalosan de védelmébe vette. Ha állítólag a nácizmus és annak követői büntethetők akkor még is hogy lehetséges az, hogy ilyen elemek szabadon, sőt néha rendőri védelem mellett flangálhatnak. Régebben ennek az egy negyede elég volt ahhoz, hogy egy államot szankcionáljanak illetve a főbűnösöket nemzetközi bíróság ítélte el. Na de mit akarok én? Ha ezek az ujfaszták a magyar parlamentben is szabadon hangoztathatják fasiszta ideológiájukat anélkül, hogy a parlament valahogy büntetné tevőlegesen is. Fejitől büdös a hal.

  • Ez kell! Ez a beszéd. Az FBI főnöke lehúzta a vizes lepedőt a magyarokról. És?
    Az FBI-igazgató szavai elképesztő érzéketlenségről és megengedhetetlen felületességről tesznek tanúbizonyságot. Senkitől sem fogadjuk el, hogy Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben ilyen általánosítást és rágalmazást fogalmazzon meg. Hétfőn reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének.
    Ennél szebb és fényesebb bizonyíték úgyhiszem nek is kell, hogy kik is támogatói az antiszemitizmusnak és az ujafasisztáknak. Csak nehogy visszavonja a kijelentéseit az FBI főnöke

  • Fenyvesi Glória: bla-bal-bla…
    Még mindig nem válaszolt a kérdésemre. Kér telefonos segítséget? Vagy vegye el a felét a számítógép?

  • Benedek Margit: még mindig csak maga tud leiratkozni.

  • Fenyvesi Glória
    2015 április 20
    1:02 de.

    Egy fenét van különbség. A militáns fasiszta hordák reinkarnációs lépcsőfokai csupán.

  • barlev
    2015 április 19
    7:55 du.

    Csak finom célzásként jelzem, hogy Te is itt pofázol…..

  • IKREK

    Szerintem, a „bíróilag betiltott” magyar-gárda, a betyársereg és a 64vármegye önkéntes pribékjeinek jelentős része már rég beépültek – beépítették őket – a magyar rendvédelem soraiba. Végül is egy legális – a hírtévé szerint „radikális” – most már parlamenti(!), valójában egy náci párt rohamcsapatai ezek. Amikor a gyűlöletbeszéd demokratikus jog, most már miért is ne épülhetnének be az államhatalmi gépezetbe, hisz ők ugyanannak a demokratikusan megválasztott farkasfalkának a kölykei? – Akárcsak 1933-ban a Weimari Köztársaság „szabad légkörében”.
    A fidSS évtizedei alatt mindent elkövetett, megdolgozott azért, hogy a nácik, akik az ő elvtestvéreik, előbb, vagy utóbb, de „polgárjogot” nyerjenek ezen a laza hun humuszon…
    Miért is, mi célból ? Mert bármily furcsának tűnik, de ezek a földalatti szabadcsapatok, a maguk megfélemlítő erejükkel biztosíthatják majd Orbán személyes elnöki, avagy kormányzói státuszát a fidSS, mint lejárt történelmi tényező választási bukása esetére is…

  • Fenyvesi Glória

    Jelenleg is van népirtás erre- arra a világban. Mégsem kérik számon az elkövetőket…
    Az a társaság meg,aki megvédi a törvénytisztelő embereket, azt kéne elítélni?
    Micsoda gondolkodás ez?
    Az erőszakot nem szabad elviselni, sőt!

  • Fenyvesi Glória: kik is lennének azok? Csak nem a gárda? Esetleg a betyársereg? Netán a vármegyések? Ők tán földre szállt angyalok?
    Nem kérik számon az elkövetőket? Akkor ez követendő?

  • Fenyvesi Glória
    2015 április 21
    1:26 du.

    A társaságot, amelyik megvédi a tisztességes embereket úgy hívják, hogy rendőrség.
    Ha a rendőrség erre képtelen, akkor a belügyminisztert el kell csapni. Ha nem csapják el, akkor az azt jelenti, hogy a kormányfő szándékosan fasizálja az országot. Erősítve a pszeudomilitáns neofasiszta egyleteket.
    Ez ilyen baromi egyszerű.

  • F. G.!

    „A társaság, aki megvédi az embereket”?

    A fidSS az, amely teret ad a szegénység kiterjesztésének, ezzel párhuzamosan megengedi, legalább is nem gátolja paramilitáns szabadcsapatok létét ahelyett, hogy ezt a két, egymást gerjesztő társadalmi jelenséget valóban fékezné.
    Az, hogy a szegénység növekedésével egyenes arányban nő a bűncselekmények száma, ez már szinte közhely számba menő törvényszerűség. A jobboldal mégis úgy tesz, mintha ez fordítva lenne. Hatalomra kerülésük után azonnal belekezdtek – az amúgy faji megkülönböztetésen alapuló – a szegény negyedek és szegénytelepek lecsúszott lakosságának a szisztematikus megfélemlítésébe, mégpedig úgy, hogy rendőri segédlettel (mert másképp nem értékelhető a rndőrség passzív jelenléte) ráeresztették a félkatonai – valójában nyilas – csőcseléket a fővárostól távol eső, tulképp. szegregációs községekre és negyedekre, ahol azok a több napos vonulásaikkal életveszélyes fenyegetést demonstrálva masíroztak föl és alá, veszélyeztetve minden korosztályt, a csecsemőtől az aggastyánig… Arról nincs is tudomásunk, hogy ezeket a fenyegető grasszálásokat a résztvevők az ilyenkor szokásos hatósági engedéllyel végezték e, de egy biztos, hogy „rendőri biztosítással”.
    Mikor aztán az ott lakó egyes öntudatosabb állampolgárok ezt az állami segédlettel végrehajtott folyamatos vegzálást megelégelve, jogosan politikai üldöztetésre hivatkozva, kanadai emigrációra adták fejüket, éppen az orbáni diktatúra tiltakozott ez ellen a legjobban… Miközben az „állam” az egyenruhás szabadcsapatok szereplését nem vitatta és nem is vizsgálta annak anyagi és gyakorlati fedezetét és támogatóit, ugyanakkor rászállt arra a kanadai filantrópra, aki az üldözöttek – mert azok – menekülését segítette… Ez utóbbi tény is alátámasztja a fidSS (kormányzat, a BM ) tényleges és tevőleges részvételét ebben az aljas játszmában…
    A kormány az, amelynek kötelessége ezt, még a Horthy rendszerben is alig látott (pedig igazán az a történelmi etalon) szegénységet szociálpolitikai intézkedésekkel meg kell fékeznie. A rendőrség pedig az, amelynek kötelessége a lakosság védelmének a megszervezése e mérhetetlen szegénységből fakadó, növekvő bűnözés megelőzése…
    Ehelyett ők, a baj forrásai, akik a mennyei orbáni ígéretek ellenére sem teremtettek munka lehetőségeket az adott helyeken, a fidSS polgármesterek sanda szándékú, lefizetett kiköltöztetésekkel
    (valójában modern deportálásokkal)
    és más hamis hivatkozásokkal akarják újra, szó szerint földönfutóvá tenni a nyomornegyedek lakosságát, mindezzel tovább fokozva a nyomort és újratermelve vele együtt a bűnözést is.

    Ennek az országnak tehát nem laikus félkatonai alakulatokra „társaságokra” – valójában bukó csürhékre – van szüksége a bűnözés megfékezéséhez, hanem munka lehetőségre és termelésre…
    .

  • Azt hiszem málnaszőr hozzászólásával elérkeztünk a lényeghez. A társadalmi problémák kialakulásához. Ez sajnálatosan nem kimondott magyar probléma.
    Mondok egy példát.
    1989 előtt például a kétpólusú világban Németországban a profit 43 % került a felső tízezer zsebébe. A többi leosztásra került bérek, szociális juttatás, nyugdíj, és egyéb címen. Jelenleg 78 %. A hiányzó cirka 30 % miatt ott is jelentős problémák vannak, noha európa egyik vezető állama, és még így is a legcsendesebb állam. Magyarországon 85-90 % a profit arány.
    A haszonélvezőktől nem várható hogy önként lemondanak, mivel emberi alaptermészet a halmozás.
    Az is, hogy ebben az esetben mindig a leggyengébbet próbálják még jobban elverni az ételtől. Vagyis felszínre kerülnek az evolúciós állati ösztönök. Nő a bűnözés, nőnek a társadalmon belüli ellentétek. Ezt a dolgot lovagolja meg a fidesz is, amikor egy-egy koncot dob egy csoportnak, ellene hangolva a másikat. Ugyanerre épít a szélsőjobb, mivel a társadalmi problémákra nincs válasza, viszont élezi az ellentéteket.