A Föld napja

2015 április 23 12:02 de.8 hozzászólás

Korábban, amikor még a fővárosban éltem, a betondzsungelben nem is gondoltam arra, mennyire fontos, hogy legyen egy nap, amikor a Föld napját tartjuk. Nem is figyeltem fel rá, hogy 1999 óta Magyarországon is van külön egy nap,  a Föld napja, április 22. Hogyan is gondoltam volna rá, hiszen rohanó városi emberként annyi mindennel voltam elfoglalva, munka, család, hétköznapok, villámgyorsan pergett körülöttem az idő és csak nagyon ritkán, egy – egy kirándulás alkalmával találkoztam a természet szépségével, rácsodálkoztam és élveztem, aztán vissza a mindennapokba.

Az ötletet, hogy a természetet jobban becsülni és ünnepelni kéne egy John McConell nevű amerikai vetette fel egy UNESCO konferencián még 1969-ben. Egy évre rá egy szintén amerikai egyetemista megalapította a Föld Napja Hálózatot földünk védelmére. 2009-ben az ENSZ április 22-ét hivatalosan is a Földanya Nemzetközi Napjának nyilvánította. Ennyi a rövid történet.

Lehetne most itt környezetvédelemről, zöld mozgalmakról, természetvédelemről, felelős vízgazdálkodástól, az esőerdők védelméről, a kihaló félben lévő növényekről és állatokról, sok-sok komoly dologról beszélni a Föld Napjának kapcsán. Lehetne aggódni, pálcát törni a felett és jogosan, hogy mennyire rosszul bánunk a természet által nekünk ajándékozott értékekkel. Nem szeretném ezt tenni, hiszen csak néhány napja mosolygott ránk a régen várt tavasz, inkább pusztán csak visszamosolyognék rá és annak örülök, hogy milyen szép, különösen itt természet közelben az örök megújulás. Örömmel tölt el minden kis virág, minden kipattanó rügy és bimbó, az utánozhatatlanul harsogóan zöld fű, a fák zsenge lombjai, a napfény és a szakadatlan madárdal.

Csak sóhajtok egy nagyot örömömben én is Petőfi szavaival élve!

Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz.

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

2012-ben a Google egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára.

  • 1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel.
  • Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját.
  • Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

A Föld napja himnusza

Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world

(Az Örömóda dallamára)

8 hozzászólás

  • A világ helyzete elég szomorú-Éppen azok akik nagyban ünneplik ezt a napot , nem igazán foglalkoznak a földdel és azzal, hová tart a világ.Az emberek szeretik az ünneplést gondolkodás nélkül. Ez a nap is ilyen. A természet csódáit lehet szeretni és csódálni, van sokminden amit érdemes.
    De szlógamok a letűnt fasiszta és kommunista világban volt dívat, melyekere jól emlékszem.

  • Hollósy Gerti

    Kedves Figyelő, ha én vlmiről írok, azt azért írom, mert érdekel a téma…

    a szólamokon túl kell lépni, sorolhatnék itt jó pár dolgot, de nem teszem, mert esetleg valamit kihagyok…

    a múltat nem szabad feledni…

    De

    Itt és most a jelen a fontos, és persze ha próbáljuk jól csinálni a jelent, akkor jó lehet a jövő…

  • Hollósy Gerti

    Ha valakik szeretik a természetet és figyelmeztetnek a rá leselkedő veszélyekre, akár egy évente ismétlődő napon, az nem szólam, de szíve joga mindenkinek mindenről azt gondolni, amit tetszik…

  • T.Figyelő !

    Egyelőre a jelenben a fid-SS fémjelezte állítólag-parlament éppen most fogadta el törvényben, hogy az eddig külön védettséget élvező földterületeket és nemzeti parkokat is a „Nemzeti Földalap” kezelésébe adták át, vagyis a földalapos haverok ezen túl alaposan el és beszánthatják a védett gyepeket erdőket és lőhetik az ott élőket – az állatokra gondoltam…

  • A védettség eddig szakszerű és független ellenőrzöttséget is jelentett…

  • FORTINBRAS !

    A fidSS parasztjainak ugyanis igen-nagy a földéhsége. Nme akarok ötleteket adni, de az -SS propaganda hamarosan új földosztásként fogja deklarálni a természetvédelmi területek közvetlen állami kezelésbe vételét. Mit számít az nekik, hogy a Megláncolt Prometeus hírében álló zöldség felelős Illés Zoltán 2010-ig ennek pont az ellenkezőjét hirdette.
    .

    Figyelő! Ezt figyeld a Föld napján ! Mi van a magyar földdel…?
    Jellemző a fid szemléletére, hogy nemrég rátették a mocskos kezüket a nemcsak védett, de a bio termelést kutató, reprezentáló és oktató Kishantosi Mintagazdaságra is úgy, hogy azonnal kiadták bérbe a földjeit. Az egyik bér-parasztjuk mindjárt ott, azon minutába megszórta műtrágyával – azaz kemikáliákkal – és beszántotta a vegyszert már húsz éve egyáltalán nem látott tangazdaság földjét… Mellesleg az így szarrá vegyszerezett föld elvesztette az addig a nemzetközi előírásoknak is megfelelő „bio” szavatosságát.
    Magyarul ennek is vége – á’lá fidSS…

  • Bocsánat Gerti, de én is úgy látom, ha a visszásságokról írnál többet tennél „A Föld Ügyéért”. Ez nem hit, és negédes romantika, hanem h a r c kérdése.
    Ott van például Szabó Rebeka képviselő nő, akiben a mindkét magatartás forma megtalálható. Harcos(!), bájos és romantikus klassz csaj…

  • – A hiperintelligens jelzőt kihagytam.