Levél jobboldali barátomnak

2015 május 3 2:04 de.29 hozzászólás

Tudod Péter, sokat spekuláltam én ezen a baloldaliságon meg jobboldaliságon. Hogy mitől is van az, hogy egy országban élünk, és mégis kétféleképpen gondolkodunk. Nyilvánvalóan másként vagyunk bekötve, ahogy mondani szokás. Hogy mi kettőnk között az alapvető különbség, azt talán abban tudnám meghatározni, hogy te a szíveddel gondolkodsz, én meg az agyammal, ami talán nem is olyan nagy baj, hiszen az az ember, amelyiknek csak az egyik vagy a másik van meg, az életképtelen.

A baloldali ember is érez persze, de neki kevésbé lényegesek a szimbolikus dolgok. Viszont határtalanul fontosnak tartja azt, hogy ebben az országban, melyben mindketten élünk ne fagyjanak meg emberek és ne éhezzenek gyerekek. És azt is, hogy a huszonegyedik században ne kelljen se hűbéri társadalomban, se diktatúrában élnie.Tudom, neked fontos az, hogy magyar vagy, hogy ez a hazád, nekem meg nem annyira, mert nekem ez természetes, mint a lélegzetvétel – arra sem vagyok különösebben büszke, hogy az orrom szelel.De elfogadom, hogy számodra ez valami különleges dolog. Azt viszont nem szeretném elfogadni, hogy attól, hogy magyar vagy, különbnek érzed magad akár egy románnál, akár egy tótnál, mert az emberi minőséget nem az határozza meg, hogy hova pottyantott a gólya, hanem az, hogy milyen ember vagy a hétköznapokban – egyáltalán, ember vagy-e, vagy csak emberszabású.

És hidd el, ez független attól, hogy jobb vagy baloldali vagy. Vannak egyetemes emberi értékek, erkölcsi elvek, melyeket hajdan egy Mózes nevű öreg zsidó kőbe vésve cipelt a hóna alatt, és melyre lépten-nyomon hivatkoznak az emberek, jóllehet, nem azt a célt szolgálná, hogy hivatkozzanak rá, hanem azt, hogy betartsák. Na, ezzel még lenne teendő, de ez sem jobb vagy baloldali dolog, hanem jellem kérdése: kinek van, másnak nincs, ugye…Ezen a kőtáblán viszont nem szerepelt, hogy az előírások kikre vonatkoznak. Még csak az sincs rájuk írva, hogy ezek a zsidókra vonatkoznak, pedig állítólag nekik küldte az Úr, szóval ő is valahogy úgy gondolhatta, hogy minden ember egyenlő.

És ez az egyik bajom veletek. Mert az antiszemitizmus, a rasszizmus meg az idegenellenesség nem csak a ti privilégiumotok, van, aki így gondolkodik a mi táborunkban is bőven – sajnos. De ezt tisztességes baloldali párt nem vállalhatja fel, ellenben a jobboldal pártjai közül az egyik nyíltan, a másik sunyin, leginkább tetteiben észlelhetően vállalja fel a rasszizmust, bár az idegenellenességet ez utóbbi is nyíltan vállalja.

Nem szeretnék Szent Istvánra hivatkozni, de ha azt nézzük, hogy már az ő korában sem volt haladó álláspont az idegenek gyűlölete, akkor ezer év múltán, hogy is lenne az? Sajnos, a világ ma olyan, hogy nem tud minden embernek biztos megélhetést adni, emberek milliói éheznek és szomjaznak, ezért ez a tömeg elindul arrafelé, ahol jólétet remél. Ez ellen persze lehet hadakozni, csak győzni nem lehet soha, mert a közmondás is azt mondja, hogy sok lúd disznót győz, és hadd tudassam a szomorú hírt, hogy ebben a helyzetben mi nem a libák számát szaporítjuk.Meg kellene találni a világnak erre a problémára a megoldást, de attól tartok, hogy az emberiség fennállása alatt eddig még ritkán viselkedett ésszerűen, lehet, hogy most se fog, ez pedig akár az emberi faj nem túl távoli pusztulásához is vezethet.

Azt mondják az okosok, hogy gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan – és ez nagyon bölcs álláspont.Ezt kellene követnünk nekünk is, hisz ebben az országban ugyanaz történik kicsiben, mint a világban nagyban.A kilátástalanság elől menekülők egy része elindul a gazdagság felé, a nemzet gerince viszont itthon próbál meg élni és túlélni, az egyre romló körülmények között.A jobb és bal lassan értelmezhetetlenné válik, ugyanabban a panelházban, ugyanabban a nyomorba rugdalt faluban vergődik a magyar, álljanak bár a szívéhez bármilyen elvek közel, ugyanolyan létbizonytalanságban él a második kerületi kispolgár, mint a hetedik kerületi kényszervállalkozó.Mégis, inkább egymással vagyunk elfoglalva, mint azzal, hogy kérdőre vonjuk az uralkodó elitet és megkérdezzük tőlük, hogy hová tették a pénzünket.

Merthogy a magánnyugdíjpénztárak vagyonában jobb és baloldali emberek pénze egyaránt volt, és a hatalom nem csak a baloldal pénzét vette el, hanem mindenkiét – és te mégis hiszel még nekik? Csak azért mert az ellopott zsákmányt nemzetiszínű zsákban lopták el – tőled is?
Mást sem csinálsz, mint mások helyett fizetsz.Te vagy az, aki kifizeted az árfolyamkockázat árát azok helyett, akik a kockázatot vállalták, hiszen, ha az állam fizet – te fizetsz. Te vagy az, aki kifizeted Szíjjártó uszodájának fűtését, hiszen ha a te rezsid havonta egy-két ezerrel csökken, akkor az ő fűtésszámlája havonta tízezrekkel. Azt mondják, hogy ezt a közmű-cégek fizetik? Ne hidd el, hiszen egyrészt majd rád hárítják kieső bevételeiket, másrészt a kieső adójukat, melyet képtelenek lesznek megfizetni, az állam majd más címen beszedi tőled.Te vagy az, aki kifizeted a Quaestor-befektetők eltapsolt vagyonát, és még azt sem kérdezed meg, hogy hol az ellopott pénz? Az egész pénzügyi rendszer recseg-ropog, nem csodálkozhatna senki, ha hétfőről – keddre az egész a fejedre dőlne, te meg odaállsz a halálbüntetésről vitatkozni?

Persze velünk együtt, mert az úgynevezett baloldalnak ugyanúgy megvannak a gumicsontjai, mint neked.Itt verik a tüzet az Illatos út veszélyes hulladékáról, miközben ez a probléma már a múlt század hatvanas éveiben is probléma volt, de most hirtelen ez lett a közbeszéd középpontjában.A magukat környezetvédőknek tartók lelkesen bólogatnak, közben elfelejtik, hogy szétverik a Nemzeti Parkokat, biogazdaságokat, atomerőművet építünk hatástanulmány és nyilvános vita nélkül.A magukat baloldalinak nevező pártok időnként be-bedobnak jelszavakat, elmondják vágyaikat, de hogy a négymillió nyomorban élőt megszerveznék érdekeik érvényesítésére, arról nemigen esik szó – azt rátok hagyják. Ez nem is lenne baj, ha ezekre a bonyolult, de életbevágóan fontos kérdésekre pártjaitok jó válaszokat adnának, de sajnos nem adnak. Helyette a gyűlöletet szítják, jelmezekben betyárkodnak, karikás ostort csattogtatnak és azt a hitet terjesztik, hogy ha cigányok és zsidók nem lennének, ez az ország maga lenne a Kánaán.

Te okos ember vagy, hát gondold végig.Cigány ebben az országban van vagy egymillió ember. Ennek a fele gyerek, egyharmada meg munkaképtelen öreg.Marad munkaképes ember közülük úgy két-háromszázezer, ennek fele dolgozik, a másik fele él reménytelenségben – az ő nyomorban tartásuk oldaná meg a bajainkat? Az ország létszáma vészesen fogyatkozik, hát nem azon kellene iparkodni, hogy a cigány és nemcigány nyomorban élő gyerekeket felemeljük? A zsidókkal sem tudtok megbékélni, jóllehet a zsidóság csak a szélsőjobbnál szinonimája a gazdagságnak, mégis irigységgel vannak körülvéve.Persze van miért irigyelni őket, de azt nem pénzben mérik.A tanulás képességéről beszélek, amely a legszegényebb zsidó családban is evidencia, hiszen minden ősük tanult, mióta csak a kollektív emlékezetük tart.
Lehetne utánozni őket – persze könnyebb gyűlölködni, meg irigykedni.

A mai helyzetben – legyél bár jobb vagy baloldali – mindannyiunkat hülyének néznek és manipulálni szeretnének.Ha valamiért, akkor ezért most félre kellene tennünk legalább azokat az ellentéteinket, melyeket kívülről szítanak azok, akik számára ez a gyűlölködés alkalmat teremt arra, hogy a jóváhagyásunkkal, vagy csendes beletörődésünkkel lopják el az országot – végső soron az életünket.Meggyőződésem, hogy közös az érdekünk, mondjon bárki bármit is.Az is meggyőződésem, hogy ez előbb-utóbb úgyis ki fog derülni. És ez nekem lesz kisebb megrázkódtatás, mert én ennek a hatalomnak nem hittem soha, ellentétben veled, aki azt hitted, hogy a te érdekeid szolgálja.Pedig nem lehet csak a te, vagy csak az én érdekeimet szolgálva országot csinálni, mert az ország mi, mindketten vagyunk,még ha ezt sokan másként is képzelik.

De csak akkor fogunk élni, ha lesz eszünk és szívünk is – együtt.

Gondolkodj el ezen!

29 hozzászólás

  • Kedves István, sokat olvastam az írásaiból, de ez a mai sajnos gyengére sikerült. Tömve van hazugságokkal, súlytalan címkézésekkel, hamis vágyálmokkal. Vagy szándékos és rafinált a cikk, vagy szerzőként fogalma sincs a magyar emberekről, a magyar lelkekről.
    Az első hazugság a teljesen súlytalan és értékeit elkoptató „baloldalt” mint politikai tényezőt felemelni, hisz a választók tizenvalahány százaléka szavazna rájuk, persze nem a felmutatott értékei, patrióta jövőképe miatt, hanem megszokásból, illetve az Orbán elleni dacból.
    A második hazugság az állítólagos rasszista, kirekesztő címke, ami tovább erodálja a még „baloldalban” gondolkodókat, hisz teljes konszenzus van a társadalomban arról ha egy kormány a családokat támogatja a devianciával szemben, ha a munkakeresőket segíti a bevándorlókkal szemben, a tisztességet rafináltsággal szemben, az összetartást az atomizálódás helyett.
    A „gazdag zsidót irigyelni” szintén röhejes bekezdés lett, itt látszik mennyire tájékozatlan a cikkíró a „jobboldali” értékrendben.
    A teljes zűrzavart ez a remek mondat koronázza:
    „félre kellene tennünk legalább azokat az ellentéteinket, melyeket kívülről!! szítanak azok, akik számára ez a gyűlölködés alkalmat teremt arra, hogy a jóváhagyásunkkal, vagy csendes beletörődésünkkel lopják el az országot…”
    Ez a „magunkfajtáktól” lopott mondat anno a telavivnewyorkbrüsszel tengely kapcsán jelent meg.
    Nocsak, nocsak.
    A hamis vágyálommal kapcsolatban is egy példa:
    „mert az ország mi, mindketten vagyunk” ez szerintem addig nem lesz igaz, amíg a nagy többség értékrendszerét nem hajlandó elfogadni egy törpe kisebbség. Persze be lehet rendezkedni a kirekesztett áldozat szerepre is, de ezt a már egyre harsányuló reklám ellenére is nehéz a nagyvilágban eladni.

  • sebestyen eszter

    Nagyon jó cikk! Minden szavával egyetértek. Mert éppen az a lényeg, hogy nemcsak a jobboldal hatalommendzser, hanem a bal is. Tragédia közeleg…
    2 éve írtam egy szociálpszichológia vázlatot, hogy az Orbán által ketté osztott országnak a bal felét tovább osztja az Együtt párt, ez az attitűdök és érzelmi kötelékek összekuszálódásához vezet, az pedig választói apátiához és baloldali gyűlölködéshez. (tehát nem igaz, h a baloldalnak nincs szavazója, undorba vannak kergetve, és nem szavaznak.)
    e vázlatom után a kripto-fasiszta Együtt párttól mindent megkaptam: „LMP-agent”, „Gyurcsány seggnyaló”, „szoci szemű”… 🙂
    az nem is fordult meg a vádaskodó fejükben, h a 3 együtt nem lehet, ahogy azt is figyelmen kívül hagyták, hogy egy pontos módszertanra épített tudományos írás volt.
    és lőn, mi történik a napokban? a Pol. Sol. Intézet egy más módszertannal és két évvel később ugyanerre jutott.
    http://www.policysolutions.hu/userfiles/elemzesek/Politikai%20oszt%C3%A1lyl%C3%A9tsz%C3%A1m.pdf

    „Itt verik a tüzet az Illatos út veszélyes hulladékáról, miközben ez a probléma már a múlt század hatvanas éveiben is probléma volt, de most hirtelen ez lett a közbeszéd középpontjában.A magukat környezetvédőknek tartók lelkesen bólogatnak, közben elfelejtik, hogy szétverik a Nemzeti Parkokat, biogazdaságokat, atomerőművet építünk hatástanulmány és nyilvános vita nélkül.A magukat baloldalinak nevező pártok időnként be-bedobnak jelszavakat, elmondják vágyaikat, de hogy a négymillió nyomorban élőt megszerveznék érdekeik érvényesítésére, arról nemigen esik szó – azt rátok hagyják.” — ezek a megnyilvánulások, amikről Fényes ír, semmi mást nem szolgálnak a politikai aktorok részéről, mint arról, h szerepeljenek a médiában, ezáltal további javakhoz jussanak, a nép meg le van szarva. 🙁

  • Ille István

    charlie: khm…és azzal hogy’ is állunk, hogy a nagy többség figyelembe se veszi a kisebbség érdekeit, véleményét? Meg, ha a nagy többség értékrendszere elfogadhatatlan, mivel autokrata és despotikus?
    Csak kérdeztem…

  • sebestyen eszter

    Ille István: „autokrata és despotikus”, én erre írtam azt, h hatalommenedzser. senkit nem érdekel a nép hangja. 🙁

  • Ille István

    sebestyen eszter: még hogy nem érdekli! Hát ez a „nemzeti konzultáció”, az smafu? Na jó, csak vicceltem 🙁

  • sebestyen eszter

    a nemzeti konzultáció egy önhipnózis 😀

  • „És hidd el, ez független attól, hogy jobb vagy baloldali vagy.”
    Ha ez igaz, akkor miért csak a jobboldali barátnak van címezve a mondanivaló?
    „ezt tisztességes baloldali párt nem vállalhatja fel, ellenben…”
    Ezt tisztességes jobboldali párt sem vállalhatja fel.
    Nem inkább az a baj, hogy a jobboldali pártok nem tisztességesek? Meg hogy a baloldali pártok sem azok?

    A szerző is abba hibába esik, hogy a baloldalisághoz kapcsolja a szolidaritást és a jobboldalisághoz az önzést, miközben más szavával ennek ellentmond, hogy t.i. a jobboldal gondolkodik a szívével és a baloldal az eszével. Itt valami nem stimmel.
    Egyébként a baloldalhoz kapcsolni a könyörületet ugyanolyan megtévesztő, mint az egyházhoz kapcsolni.

    A többi O.K.

  • A népnemzeti inzultáció részben állami pénzen fizetett pártpropaganda, részben a felelősség hárítása.

  • Válaszolhatnék erre a cikkre, mint „jobboldali levélíró” egész cikkel. Idő és energia hiánya miatt , röviden ez a válaszom. Szerintem Magyarországon és valószinű Kelet Európában, maradt a „jobb”-baloldal” kifejezés.
    Nyugaton ez inkább konzervatív vagy denmokrata, liberális néven emlegetik.

  • A levél – képzeletbeli vagy valódi – címzettje inkább szélsőjobboldali vagy még rosszabb. Sajnos Hunniában a történelmi távlatokba visszavezethető torz társadalmi fejlődés eredményeképpen a legszélsőségesebb, legdemagógabb, legreakciósabb fasisztoid, sőt nemzetiszocialista erők a jobboldaliak; a nyugati, burzsoá konzervatív erőket imitálók pedig baloldaliak. Demokratikus, jogtudatos, humanista civil/polgári értékrendet képviselők elvétve is alig, a radikálisabb baloldali eszméket képviselők pedig még kevesebben. Tehát az egész társadalom alapvetően jobboldali, ezért folyik – Kertész Ákos oly találó fogalmazásában – errefelé még 2015-ben is visszafelé az idő.

  • „A szerző is abba hibába esik, hogy a baloldalisághoz kapcsolja a szolidaritást és a jobboldalisághoz az önzést, miközben más szavával ennek ellentmond, hogy t.i. a jobboldal gondolkodik a szívével és a baloldal az eszével. Itt valami nem stimmel.” — ez nagyon is stimmel, max. endre nick – már megint – nem érti, és – már megint – a szerző a hülye.

  • „Tehát az egész társadalom alapvetően jobboldali, ezért folyik – Kertész Ákos oly találó fogalmazásában – errefelé még 2015-ben is visszafelé az idő.” — így van!

  • sebestyen eszter
    2015 május 3
    9:09 de

    Köszönöm az elemzést, érdekes.
    Jó lenne, ha kiegészülne a „kitántorgókkal” is.

  • Fényes István

    Nem kapcsoltam a jobboldalisághoz az önzést, mindössze leírtam, hogy mi a fontos egy jobboldali és egy baloldali embernek, melyek a prioritásai – és nem állítottam szembe ezeket, sőt – azt próbáltam elmondni, hogy egy nemzet életében mindkét közelítésnek helye van.
    Endre barátunk pedig éppen azt tettem ami ellen szerettem volna szólni: szembeállította a kétféle gondolkodást.
    No, éppen ezen kellene túllépni, hogy „vagy-vagy” – helyette az „is-is” lenne kívánatos szerintem, persze nem belegyúrva ebbe a neonácikat meg a rasszistákat, mert velük nincs miről beszélni.
    Aztán az se lenne baj, ha a jobboldal értelmesebb része megfogalmazná azokat az értékeket, melyek támogatására érdemesek, és nézzük meg, hogy miben tudunk egyetérteni.
    A szolidaritás egyébként nem egyenlő a könyörületességgel, nem olyan társadalmat képzelek el, amely alamizsnát lök az elesetteknek, hanem olyat, mely esélyt ad azoknak, akik képesek élni vele – és nem közmunkának nevezett rabszolgatartásra gondolok, hanem valódi munkahelyre, a gyermekek számára valódi oktatásra, felemelkedési lehetőségre.
    Félreértés ne essék, én nem azt várom, hogy a maffia majd imádkozik a szegények lelkiüdvéért, én valódi jobboldalt szeretnék ebben az országban.
    A mai magyar jobboldal pedig nem a négymillió nyomorban élőre gondol a szívével, hanem a történelmi múltra.
    Ők a turul tojását imádják, a baloldal meg tojásrántottát csinálna belőle a szegényeknek, vagy turulfarmot, ha a madár húsa is fogyasztható.
    Szóval, az utolsó pillanat után vagyunk, mert a magyar falu már megint a nyomor és az elbutultság hazája lesz, most éppen ennek a helyzetnek a bebetonozása folyik és ez szerintem egyetlen épeszű jobboldali gondolkodású embernek sem lesz jó…
    :O)))

  • T. Sebestyén Eszter!

    A Nemzeti Konzultáció nem „ön”-hipnózis, hanem egyszerűen hipnózis – és persze nem is nemzeti. A jobboldal nagyon is tudja, hogy mit tesz. Ez . t u d a t o s . Nép Hülyítés.
    Én ebbe a kategóriába sorolom a „vasárnapi nyitvatartás” álnéven elhíresült gumicsontjukat is, amely igaz, valóban sok gyakorlati kellemetlenséget is okozhat a rendszerváltás óta ehhez szokott állampolgárnak, ámde mégiscsak arra jó, hogy hónapokon át egy csak látszólag reális problémáról egyfolytában lefetyeljen a média. És ere sajnos persze az ellenzéki pártok is ráugrottak, hogyszongya; „emmán végreja nép problemája”. – E „hatalmas vita” közben éppen az e cikkben is említett igazán gennyes gócokról terelődik el a figyelem, sikkad el a lényeg. Például az, hogy egyre inkább, és miként is fasizálódik az ország, hogyan rohanunk a szakadék felé a Vezér&Kancellár személyes vezényletével…

    .

  • sebestyen eszter

    mkati: értem, amit írsz, jogos is, csak hát egy kutatás egy dologról szólhat. ötletnek jó, amit írsz, előbb vagy utóbb valaki ezt is megméri talán…

  • A szolidaritás márpedig igenis és csakis baloldali kategória.

    Kivel is szolidáris a jobboldal ?
    – Csak a „nemzettest” határon túli részeivel, akiknek pedig ha nehezen is de az uniós körülmények között mégiscsak megvan a lehetőségük demokratikus körülmények között a törvényekbe foglalt jogaikat önállóan is érvényesíteni.
    – Meg még a szegény nénikével, akinek a tyúkját ellopták a többi szegények.
    – Aztán slussz.

    Ám a szegényekkel éppen a szegénységük okán semmi esetre sem szolidáris. Erre többek közt éppen az ún. egykulcsos adó az eklatáns példa.
    .

  • Fényes István
    2015 május 3
    12:53 du.

    Én nem otthon élek. De tudomásom van arról, mennyi ingyen ebédet osztanak ki arra rászoruloknak.
    Igen, nem CSAK alamizsnáról van szó, hanem egész másról. Ideológiáról.
    Ahogy már emlitettem, nyugaton másképp hívják a jobb és baloldalt. És ehhez hozzá kell fűznöm, hogy NEM gyűlőlik egymást, mint kis hazánkban. Én éltem a magyar balodali kormányok alatt, Rákosi, Kádár, volt szerencsém. Szegények akkor is voltak elegen. Csak a munka volt több.
    Nem csak Magyarországon van munkanélküliség, hanem az egész nyugati világban.
    Nagyon egyszerű a magyarázata ennek. Megszüntek a gyárak, azaz nincs munkája a társadalom egy rétegének, hiszen csak ezt tudták tenni. Egy olyan réteg, akiknek megvolt a 8 általánosa, de nem tanult szakmát és dolgoznia kellett.
    Mióta a világ nagy része kinai és pakisztáni olcsó árúval él, a kereskedelmi árak olcsóbbak, hiszen az árú előállitása, igen alacsony bérből származik. Ezzel a helyi ipar nem tud versenyezni, tehát nem gyártanak millió féle ipari terméket.
    A baloldal is inkább olcsón veszi meg a cipőjét, mint dupla áron!
    A nyugati, a magyar is köztük, magas órabére mellett, versenyképtelen ezzel.
    Ez a lényeg és ez ellen nem tudnak sokat tenni, de lehet ideológizálni.

  • 1. Írtam, hogy a többi stimmel.
    2. Azért használtam a könyörület szót, mert az egyházra akartam hivatkozni, és ott valahogy nem a szolidaritás a jó szó. Írhattam volna szociális érzékenységet is.
    3. Sem a jobb- sem a baloldalhoz nem tudok csatlakozni, mindkettőből elegem van.
    Ha a baloldalhoz kapcsoljuk a gazdasági szolidaritást és a jobboldalhoz a harcot vagy versenyt (még ha nem is a követő piaci versenyt, hanem az erő jogát), akkor ez a két oldal nem csak kibékíthetetlen ellentétet alkot, hanem egymás nélkül nem is létezhet. Ugyanis a harcot negligáló baloldali hülyeség és gőg ugyanúgy katasztrófához vezet, mint a szolidaritást negligáló jobboldali hülyeség és gőg.
    Más kérdés, hogy most éppen a szélsőjobb az aktuális veszély (sőt, már katasztrófa), míg az szélsőbal erőtlen.
    Az is igaz, hogy most kis hazánkban a liberálisok és a jogállamot kívánók (már ha vannak) baloldalinak látszanak. Azonban nem kellene ezt a klisét még erőltetni is.

  • „A hamis vágyálommal kapcsolatban is egy példa:
    “mert az ország mi, mindketten vagyunk” ez szerintem addig nem lesz igaz, amíg a nagy többség értékrendszerét nem hajlandó elfogadni egy törpe kisebbség.”

    Értjük, kedves charlie. Tehát nekünk, mint megátalkodott ballibeknek kutya kötelességünk elfogadni a jobboldal véleményét azon az alapon, hogy ők a többség, különben nem tartozunk az országhoz.

    Aki nincs velünk, az ellenünk van. Ezt tetszik mondani. Az nem magyar, az nem tagja a nemzetnek, az de facto tehát hazaáruló.

    Múltkor beírtam egy közismert jobboldali polgármester facebook oldalára, hogy ha az ő neve fémjelezné a jobboldalt, semmi bajom nem lenne. Az úr ugyanis intelligens, nem fideszes és rendesen és nyilvánosan beolvasott a felcsúti csodacsatárnak. Van ilyen jobboldali is – sajnos nagyon kevés.

    A többség az maga, kedves charlie. Ezt a jobboldalt pedig utálom, és ezzel soha nem leszek hajlandó kiegyezni, no pláne elfogadni a nézeteit.

  • Aki 1956-ban hagyta el szülőföldjét az nem élt a kádárrendszerben. Még akkor sem ha már sok mindent megélt.

  • Pityi Palkó

    ‘Helyette a gyűlöletet szítják, jelmezekben betyárkodnak, karikás ostort csattogtatnak és azt a hitet terjesztik, hogy ha cigányok és zsidók nem lennének, ez az ország maga lenne a Kánaán.’…………
    ‘A zsidókkal sem tudtok megbékélni, jóllehet a zsidóság csak a szélsőjobbnál szinonimája a gazdagságnak, mégis irigységgel vannak körülvéve. Persze van miért irigyelni őket, de azt nem pénzben mérik. A tanulás képességéről beszélek, amely a legszegényebb zsidó családban is evidencia, hiszen minden ősük tanult, mióta csak a kollektív emlékezetük tart.
    Lehetne utánozni őket – persze könnyebb gyűlölködni, meg irigykedni.’

    Kedves Fényes István ! Amit itt írtál ez tökéletes ! Köszönjük !

  • Gyuri, mikor mentél el?

  • Klárika,
    először 1956 nov 23 án. Majd visszamentem családi okokból 1961 dec. 8 án. Végleg eljöttem a jányi féle szenthazából 1966 jan 3 án. Anyám nem tudott lemondani a Nők lapjáról és a ludas Matyiról ezért miután Ő is meglátogatott minket,Izraelben majd minden évben,többnyire együtt utaztunk hozzá haláláig 1996 okt 26 ig. A Tőle örökölt lakásomat 2014ben sikerült elvesztegetnem.Addig is majd minden évben meglátogattuk ott élő barátainkat.Isten bizony,honvágyam soha nem volt,nem van és nem lesz.Hogy legközelebb mikor fogunk oda menni?Valószínű,hogy Kanadai barátaimat előbb fogom Kanadában látni mint a kőr-utat.Nos ennyit az életrajzomból.Remélem kielégítő.Üdv:Gyuri.

  • helyesbítek:Minden magyarországi látogatásom 10.napjától kezdődött a honvágyam.A repülés dátuma miatt csak a 21. napon jöhettünk HAZA.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Gyuri10: Tanács a példámból.
    Én 12 napot Németországban, vagy Angliában vagy másutt töltök és csak 9 napot Magyarországon, ahol a közhangulat észrevehetően romlott és egy idő után kezd fárasztó, lehangoló lenni. (azon pedig sehogy sem tudom túl tenni magamat, hogy a kutyapiszkot a mai napig nem szedik fel a gazdik, mint nálunk és tele van a járda velük!)
    Mikor a kilencedik nap után már honvágyam van Magyarországon, akkor már a repülőtéren várom a beszállást a hazafelé induló repülőre. Utálom a rettenetesen hosszú órákat a repülőn, de megéri! Utána itthon vagyok – boldogan sokkal jobb közérzettel és SZABADON!

  • Gyuri, nekem sincs honvágyam, bár máma utazik Európába unokám és közben Budapestre is megy.
    T.i. 2006 kiábránditott, bár mégegyszer hazamentem 2010-ben. De a kölcsönös gyülőlködés annyira kiábránditó, hogy a vágyat elvette. Ez van.

  • Gyula Bognár,Jr.
    Köszi a jó tanácsot.Valóban eddig ezt csináltuk nejemmel és a gyerekekkel együtt.Így jártuk be egész Európát.Tulajdon képen Pesten alig voltunk 10 napokat.Amennyiben mégis tovább maradtunk,az Hajdu szoboszló,Hévíz vagy Zalakaros javára történt.Mint már írtam tavaly elvesztegettem anyámtól örökölt pesti lakásomat(melyet én vettem meg Neki),nem látom semmi értelmét,hogy a világ általam még nem látott békés,(egyenlőre)nyugodt országai rovására,a jól ismert szlogenek és priuszosok közé keveredjek.Ha nem érteném a nyelv minden cirádáját, biztos élvezetes lenne ott a turistáskodás.Az én emlékeimből más értelmezést kapnak egyes helység nevek.Mint p.l. Óbuda(téglagyár),Üzbég,Monor,Pomáz,Kisok pálya,Tattersall stb. Persze tudom,hogy vannak más borzalmas helyek is,de németül és lengyelül gyöngén vagyok eleresztve és az új generáció sem annyira a múlt mocsadéka,mint a szittya földön.Ezen túlmenően jobban favorizálom nyugat Európa latin országait.Amikor megérkezünk a loddi repülőtérre,akkor mély lélegzetet veszek,ITTHON vagyok.

  • Klárika,
    froclizni akarsz? Juszt se javítom ki, hogy unokád mikor utazik! Jó utat és kellemes szórakozást.Ha(remélhetőleg)
    nem tud magyarul, biztos nagyon jól fogja érezni magát.Budapest a gyönyörű városok egyike.