Döbbenetes baloldali forradalom nyugat-Kanadában

2015 május 6 12:03 de.37 hozzászólás

Negyvennégy évig tartó regnálás után, ellenzékbe szorult kedd este Alberta tartomány Progresszív-Konzervatív Pártja (PC Párt), amely 1971 óta kormányozta – szünet nélkül – a nyugat-kanadai tartományt. A keményen baloldali Új Demokrata Párt (NDP) először nyert Albertában választást és erős többséggel vághat neki az átalakításoknak Rachel Notley, a tartomány 51 éves új kormányfője. A hosszú szakszervezeti múlttal rendelkező Notley már bejelentette: felváltja az egykulcsos tartományi adót a progresszív adózással és egyben megadóztatja a multikat, illetve a nagyvállalatokat. Több mint 1.700-an nyomultak az NDP választási központjában, ahol forradalmi szintre emelkedett a radikálisan baloldali aktivisták hangulata. A PC Pártból viszont olyan hangokat hallunk, amelyek szerint a baloldali győzelem után menekülni fog a tőke Albertából.

Rachel Notley, a keményen baloldali NDP vezetője lett Alberta tartomány új kormányfője.

Rachel Notley, a keményen baloldali NDP vezetője lett Alberta tartomány új kormányfője.

Az ultrabaloldal nagy többséget szerzett Alberta törvényhozásában 55 mandátummal. A második helyen a populista jobboldali Wildrose Party (Vadrózsa párt) végzett, 19 mandátumot szereztek. A negyvennégy évig tartó jobboldali egypárt rendszer pártja – a PC Párt – harmadik helyre szorult 11 mandátummal. A Liberális Párt pedig majdnem teljesen összeomlott. A liberálisok egyetlen egy mandátumot tudtak szerezni, így szinte a megszűnés szélére kerültek.

Albertában a PC egypárt rendszer központja történetesen Calgary városa volt, miközben a vidéket a Vadrózsával osztották fel egymás közt. Edmonton – Alberta fővárosa – pedig hagyományosan balliberális központ. Ezzel szemben az NDP nem csak Edmontonban tarolt, hanem Calgaryban is.

Így néz ki a baloldali fülkeforradalom. Megszűnt az egypárt rendszer Albertában.

Így néz ki a baloldali fülkeforradalom. Megszűnt az egypárt rendszer Albertában.

A részvétel kimondottan magasnak számított, az előzetes urnáknál 31 százalékkal többen voksoltak mint a korábbi választásokon. Május 5-én – a voks napján – a lakosság csaknem 60 százaléka járult az urnák elé. Összesen 2,5 millió jogosult szavazó él Alberta tartományban. A magas részvétel részben annak is köszönhető, hogy a tartományi választási bizottság kreatív, humoros reklámokkal próbálta rávenni a fiatalabb generációkat, hogy szavazzanak. Meg arról is szó volt, hogy most először – több mint négy évtized után – a felmérések is azt jelezték, hogy esély van a PC egypárt rendszer megbuktatására. Az eddig kétharmados többséggel rendelkező Jim Prentice kormányfő PC Pártja pedig olyan arrogánsnak tűnt – a választás előtt bejelentette, hogy mindenki, kivéve a nagyvállalkozók adóemelésre számíthat -, hogy nem is hitte el: véget érhet az egypárt rendszer. Pedig az olaj árak csökkenése egy olyan tartományban, melynek gazdasága az olajra és földgázra épül jelezhette volna számára, hogy baj van. Sokak szerint Jim Prentice inkább egy rideg nagytőkésnek tűnt és nem tudott kommunikálni az „átlag” szavazóval.

Az új baloldali kabinet első intézkedései között lesz a nagyvállalatokat és a leggazdagabb albertaiakat érintő adóemelés. A legmagasabb keresetűek számára 10 százalékról 15 százalékra emelkedik a tartományi személyi jövedelem adó. Az emelkedő tartományi SZJA mellett továbbra is fizetni kell majd a szövetségi SZJA-t, ami annyit jelent, hogy a legmagasabb keresetűek számára 44 százalékos lesz a kombinált tartományi-föderális legmagasabb adókulcs.

A nagyvállalatok pedig 10 százalékos adó helyett 12 százalékot fizethetnek be a tartománynak.
És mit tesz majd az NDP kormány a plusz bevétellel? Elsőként 10 dollárról 15 dollárra emeli a minimál órabért. Aztán beszünteti az évi ezer dolláros betegbiztosítási hozzájárulást, amelyet minden felnőtt albertai kénytelen befizetni. Ezen felül pedig egy sorozatnyi állami illetéket csökkent, az autó regisztrációtól az anyakönyvi kivonatok kiadásáig.

Calgary belvárosa, Alberta tartomány. Fotó: Christopher Adam.

Calgary belvárosa, Alberta tartomány. Fotó: Christopher Adam.

Továbbá az NDP kormány létre akar hozni egy államilag szubvencionált napközis rendszert gyerekek számára. A szülők napi 25 dollárért adhatják be gyerekeiket a napközi programokra. A közösségi közlekedés területén pedig kibővített tömegközeledési hálózat létrehozását célozták meg.

Aztán rezsicsökkentés is elképzelhető. Az NDP szerint „pénzügyi manipuláció” gyanúja merülhet fel az elektromosság szolgáltatónál, így kemény tartományi szabályozásra számíthat a szektor.
A szociális kérdések területén, az NDP egy új államtitkárságot állít fel, mely a nők és férfiak közti egyenlőséget hivatott mélyíteni Albertában.

Rengeteg liberális szavazó jelezte, hogy ezuttal az NDP-re szavazott. A volt liberális szavazók körében általánosnak tűnik az a vélekedés, hogy az új NDP kormány alapvetően balközépről fog kormányozni és a párt hagyományosan ultrabaloldali politikája is mérséklődni fog.

37 hozzászólás

  • A kanadai tartományi vagy szövetségi törvényhozásokba jelöltlistáról, egyéni körzetekből vagy mindkettőből jutnak be?
    Mindenesetre az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol csak a nagyvállalatok ( no meg a 2008 óta tartó válságért az egyik fő felelős, minden épeszű korlátját és gátlását vesztett pénzügyi szektor ) zsebében lévő oligarchikus kétpártrendszert bebetonozó egyéni körzeteken alapuló szisztéma van ( szerintem meglehetősen elavult, akárcsak általában véve az USA alkotmányos szerkezete, még ha 100-200 éve korszerűnek is számított ); Kanada és az azonos kultúrkörbeli Ausztrália, Új-Zéland sokkalta demokratikusabb, liberálisabb, humánusabb országok. De lassan az orbáni fasizmust bőkezűen pénzelő ( és lassan a huzavonai gárdás-hatvannégyvármegyés-kurucosinfosos nemzetiszocializmus hatalomra kerüléséhez statisztáló ), valamint a demokratikus baloldali ( a médiabeli címkézéstől eltérően szociáldemokrata ) görög kormányt szívató unió is elmarad Kanadától, Ausztráliától stb. demokrácia és tisztesség terén.

  • Christopher Adam

    A kanadai tartományi és szövetségi törvényhozásba csak egyéni körzetekből jutnak be. Ezért is történelmi a választás: a győzedelmes NDP korábban csak 4 körzetben nyert, azaz 4 mandátummal rendelkezett. Egy teljesen mellékes ellenzéki szereplője volt a törvényhozásnak. A négy mandátumból lett hirtelen 55 képviselője a törvényhozásban és ezzel erős többségük. Mindez Kanada legjobboldalibb tartományában…

  • A képviselői helyhez kell ötven százaléknak meglennie ( második fordulóval egybekötve a két első helyezett részvételével ) vagy bármekkora százalékkal elég elsőnek lenni? Szerintem a listás rendszer által adott eredmény jobban mutatja a valós társadalmi támogatottságot; bár ez valóban figyelemreméltó eredmény, „neokonok” rendesen elbízhatták magukat. Akkor inkább a pártfinanszírozás szabályaiban vagy másban keresendő az, hogy Kanadában két elitpárton kívül – az Egyesült Államoktól eltérően, ahol ha nem tévedek a polgárháború óta ugyanazok váltják egymást – mások is labdába rúghatnak és képesek törvényhozási képviselethez jutni? Mindenesetre szerintem Magyarországon nem szabad az egyéni körzeteknek nagy súlyt adni, ez itt másképp ” sül el „.

  • Hehehhehe még a végén igaza lesz Marxnak meg Engelsnek abban a tekintetben hogy a legfejlettebb kapitalista országokban fog győzni az izé..a mi is ?…( Elfelejtettem..az emútt huszonöt év magyariságoskodása alatt..)

  • Szerintem megérdemli egy kicsit Alberta az NDP-t- Nagyon elbízta magát.
    Persze, az NDP győzelmét az olaj árának csökkenésének köszönheti.
    Az albertai emberek maradnak olyanok, amilyenek.
    Az is igaz, hogy 4 évtízed után, várható volt a változás.
    De ettől még nem lesznek marxisták.

  • sebestyen eszter

    Geyza: biztos, hogy igazuk lesz. Nem tudom a kanadai viszonyokat, de Magyarországon hiába van egyre több Marx, nincs egyetlen Engels se. 🙁

  • Eszter:
    A magyarok nem engelstelnek !
    Nem , nem , soha.
    ( Hja a szittya vér..)

  • Göllner András

    Fuccsba-ment a magyar diplomácia nyugat-kanadai nyitása. Érdekes lesz megnézni, hogyan fog Orbán kanadai nagykövete egy baloldali tartományi kormánynál kilincselni. Bizonyára majd úgy, hogy baloldalinak fogja átkeresztelni magát és kormányát. A „gazdi hangja” mindenre képes. Miközben Randolph L Braham vagy Elie Weisel vissza adták Orbánnak kitüntetéseiket azért a gyalázatos magatartásért, ahogyan a Fidesz tisztára akarja mosni a Horthy rendszer felelőségét a Nácik oldalán végzett népírtásért, Ódor elég ügyesen elhitette bizonyos kanada zsidó körökkel, hogy a Fidesz az antiszemitizmus elleni küzdelem éllovasa. Kíváncsian fogjuk figyelni, milyen illúziókkal próbálja majd beetetni az NDP-t a Fidesz nagykövete. Itt is mint mindenütt, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta azon lesz, hogy felfedje az átverést és az igazi magyarok érdekét szolgálja. Hajrá Magyarország !!! Hajrá tisztességes Magyarok !!! Halgass a szívedre, mondj nemet a Fideszre 🙂

  • Eleftheriának ezúttal igaza van. A kizárólag egyéni képviselőkre építő rendszer erősen torzítja a társadalom tagjai véleményének megjelenését. Bár kétségtelen, hogy sokan bedőlnek annak a dumának, hogy a pártok ártalmasak, a pártlisták szereplői valamennyien számító karrieristák, ha nem rosszabbak. Holott aki a pártokat elutasítja, az a demokráciát utasítja el. Legtöbbször az van a háttérben, hogy kizárólag azt tartják „hitelesnek”, aki szó szerint azt szajkózza, amit hallani akar a nagy „civil”. Mindegy is, hogy ezt úgy interpretálja, hogy ő a „nép hangja”.
    De miért torzít a kizárólag egyéni képviselőjelöltekre támaszkodó rendszer? Egyszerű számtan. Van mondjuk 10 választókerület, 1000 szavazóval. Ebből hatban győz az egyik egyéni képviselő, 51%-kal. Ez 306 darab szavazat. Négyben győz a másik jelölt, szintén 51%-kal, ez 204 db szavazat. Marad 6×49,azaz 294 darab elveszett szavazat a vesztes jelöltnél, illetve 4×49, azaz 196 db elveszett szavazat a másik oldalon. A valós arány tehát 306+196, azaz 502 szavazat a győztesé, 204+294, azaz 498 szavazat a vesztesé. Igen, megvan a többség. De vajon a többség győztese megengedheti-e magának – és a rá szavazóknak, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a szavazópolgárok csaknem felének véleményét, érdekeit a többségére hivatkozva? Igen megengedheti bizonyos rendszerekben. Például a többség abszolutizálására épülő bolsevista rendszerekben. Hogy a (egyszerűsített) példánkban szereplő 498 szavazó se maradjon képviselet nélkül, ezt biztosítja a pártlistás szavazás. Mert egy pártról – normális esetben – mégiscsak tudni lehet, hogy merrefelé vinné közös ügyeinket. (A fideszről is tudni lehetett és lehet, sajnos kevesen vették a fáradtságot, hogy végiggondolják, és igyekezzenek megérteni, hogy melyik lózungjuk milyen konkrét cselekedeteket takar.) Alberta tartományban valószínűleg nem ezek domináltak. Nyilván s legkiszolgáltatottabb rétegek érezték meg a legerősebben az olajipar nyereségének csökkenését. Egészen természetes, hogy ha csökken pl. egy olajcég nyeresége, elsőként a fúrómesterek, meg a vezetékeknél dolgozók létszámát, bérét sokallják a tulajdonosok. Nem is értik, amíg hangosan és erővel nem mondják nekik, hogy egészen más lemondani a télen is fűtött úszómedence kényelméről, mint a gyerek taníttatásáról. És még azt is: ezekhez az előnyökhöz nem kiváló kvalitásaik miatt jutottak. Sőt, nem ők „adnak munkát” a fúrósoknak, hanem a fúrósok hozták-hozzák azt a pénzt, amivel fűthetik az úszómedencéiket. Lehet, hogy sokan azt mondják: ez kommunizmus. Nem, csak ez a szocialista felfogás. Ami nem akarja elvenni a tulajdonosoktól az így-úgy megszerzett vagyonukat sem, de azt elvárja, hogy a borúsabb időkben ne kizárólag a munkaerejüket áruba bocsátókon akarják leverni a veszteségeket. Mellesleg: az írásban említett adómértékek magyar szemmel szinte nevetségesek.

  • Göllner, nem hinném, hogy Orbánt nagyon érdekelné, hogy egyik kanadai tartomány NDP-s lett pillanatnyilag. Ahogy mondtam, lement az olaj ára. Egy tartomány még nem csinál NDP-st Kanadából.

  • György Lázár

    Ez remek hír! Habár sok minden történhet még a most kezdődő amerikai választási kampányban, de az hogy egy progresszív nő győzött Albertában(!), mindenképpen pozitív jel Hillary számára.

    Nem lepne meg ha hasonlóan váratlan és erős balrafordulás történne az amerikai politikában is, különösen a nyugati államokban…

  • Lázár, Hillary Clinton lejárt lemez!

  • Göllner prof !
    Elie Weisel nem adott vissza semmiféle kitüntetést. Aki már 3 éve küldi vissza, azt az uriembert Wieselnek hívják !

  • Che
    2015 május 6
    4:28 du.

    Benned egy rendőrfogalmazó….

    😀

  • sebestyen eszter

    Geyza: lehet, de akkor nem fektetnek be. szerinted kik ők? csak azért, h szóljunk nekik. 🙂

  • sebestyen eszter

    Chris,

    az 55 hogyan van százalékban? Van a választójogi trv-nek linkje? Vagy jó priviben is.
    Kicsit jobban akarom érteni, azzal együtt, h NAGYON ÖRÜLÖK. 🙂

  • sebestyen eszter

    Göllner András: „Fuccsba-ment a magyar diplomácia nyugat-kanadai nyitása. Érdekes lesz megnézni, hogyan fog Orbán kanadai nagykövete egy baloldali tartományi kormánynál kilincselni.” — ALIG VÁROM, H LEPATTANJANAK A KILINCSRŐL. 😀

  • Christopher Adam

    Eszter,

    Hagyományosan 43 százalék kell ahhoz, hogy egy párt többséget szerezzen az albertai tartományi törvényhozásban. A végső eredmény szerint az NDP 41 százalékkal szerzett 53 mandátumot az összesen 87 képviselőből álló tartományi törvényhozásban. Tehát bőven meg van a többség.

    A tartományi törvényről itt lehet olvasni nagyon részletesen! 🙂

    http://www.qp.alberta.ca/1266.cfm?page=E01.cfm&leg_type=Acts&isbncln=9780779733903

  • Vegre egy cikk Kanadarol is!

    Na ja, a bolsik nyertek a valasztast, ami varhato is volt. En ugyan inkabb az ugynevezett „liberalis” partot vartam befutonak, de ez sem rossz.
    Eddig Kanadaban az NDP nevu komcsi part sikeresen tonkretette Ontariot es British Columbiat az utobbi 20-25 evben, most Alberta kovetkezik. Nekem kulonben lehet hogy jo lesz, mert 2 ev mulva mar legalabb 200 000-el fog csokkenni Edmonton lakossaga, ami miatt rengeteg ures lakas lesz es le fognak menni a lakberek.

    Oltarilyoban, annak idejen, amikor megvalasztottak oket, masnap lealltak az epitkezesek, minden befekteto menekult, ki merre latott.

    Mellesleg, nekem neha vannak ilyen erzeseim: Neha azon gondolkodom, hogy a nagyobb kanadai partok szandekosan „allnak felre” (hulyenek tettetik magukat) amikor latjak, hogy gazdasagi valsag jon. Probaljak megoldani a komcsik, amit nem lehet megoldani. Igy aztan a kovetkezo valasztasokkor mar lehet ujjal mutogatni rajuk, hogy milyen hulyek.

    Erdekes lesz a kovetkezo 4 ev…

  • Falusi
    Csak téged próbállak követni…

  • sebestyen eszter

    Chris,

    köszönöm!

  • Figyelő !

    Korlátoltság azt gondolni, hogy az emberek máris „marxistává válnak” mert körülöttük a történelmi-gazdasági szükségszerűség érvényesül. (Ezt Geyza sem állította.) A marxizmus a szükségszerűségeket fejezi ki. A szükségszerű olyan a történelemben, mint a reflex a biológiában – akkor is hat és bekövetkezik, amikor nem tudunk róla. Felismerni, az már tudat és öntudat kérdése, tudományos feladat.

    Figyu! A benzin, attól még nem autó, hogy „ő” mozgatja az autót.

  • Don Gló!

    Sőt akkor is hat, amikor azt nem akarjuk, bár kollektíve és áttételesen – de csakis úgy – igenis hatással lehetünk e folyamatokra…
    .

  • Ille István

    DonGolo: Figyelőnél utolérhető a következő megoldandó probléma:
    Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja? 😛 😛 😛

  • Ille István

    Dubois: Figyelő is úgy gondolja, hogy permanens történelem hamisításával hatással lehet a folyamatokra. Hát, nincs hatással rá.

  • Ille, mit gondol hány ember veszi komolyan amit ír , rágalmaz másokról?
    A lényeg, hogy a szerény véleményem olvasható még.

    .. azt elfelejtettem megírni, hogy a bejött NDP- kormányzónő, nekem szimpatikus is.
    Sok függ a politikában a párt képviselőjének személyétől is. Pl. a mostani konzervatív MP Albertában NEM szimpatikus!

  • Dongolo,
    Kicsit visszaolvas, meglátja, hogy nem én kezdetm a marxismust emlegetni. Én csak reagáltam rá.

  • Figyelő: egyetlen olyat mondjon, amivel rágalmaztam. A szerény véleménye meg maga a hazugság. Szomorú, hogy bárhol olvasható még.

  • Ille, mindenki magából indul ki.
    Mivel, az élettörténetem bizonyitja, hogy nem szoktam hazudni, én jól alszom minden éjjel!

  • Ille István

    Figyelő: a maga élettörténete hazugságokból épül fel, az alvását illetően, gondolom, a gyógyszerei ugyancsak hatékonyak.

  • Ille, magának fogalma sincs semmiről, csak földbeveri azt aki mást mond, mint ami itt dívat
    Igen prímitív vitapartner, sajnos.
    Igazi komcsi stílus!
    Aki nyugaton él hosszabb ideje, annak az ilyesmi már nem is bosszantó, hanem nevetséges.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, valami iagzságod van benne, hogy az NDP a legtöbb esetben gazdasági válság idején jut szóhoz, ami azért baj, mert senki nem tudna olyankor labdába rúgni. Amikor Pl. az NDP megnyerte az Ontarioi választást (legnagyobb meglepetésre) pont egy ilyen gazdasági válság kellős közepébe csöppent. A rémes dolog persze az volt, hogy amikor előjött egy briliáns ötlettel, hogy tömeges felmondások helyett munkamegosztást hirdetett, részleges időszakban, azt felháborodottan vissza utasíották a szakszervezetek. Számomra a mai napig felfoghatatlan, hogy miért választották a csődöt az ideiglenes kellemetlenségek helyett. Úgy látszik a tömeg mindenütt egyformán ostoba és rövidlátó.

  • Ille István

    Figyelő: igaza van. Bár, ha én egyszer is a földbe verném, garantálom, hogy nem lenne több gondja ezen a világon.
    Maga persze nem primitív vitapartner, mi több, egyáltalán még csak nem is vitapartner. Kétségtelen, a maga érvelése nyugaton is, keleten is nevetséges, mivel jusztis alapon működik, miért is akarna magával bárki vitázni?
    A komcsi stílust honnan is ismeri? Vagy a nyiladozó elméje már képes volt azt felismerni, ami nem is létezett?

  • Sajnos, sokkal előbb megismertem a komcsi stílust, mint maga,Ille!
    Tisztán tükrőzödik magából.

  • Ille István

    Figyelő: be ne akarja beszélni, hogy rakott szoknyás kispolgári ivadékként ismerte a komcsi stílust 😀 Ne akarja, hogy megmondjam, magából mi tükröződik, mert még elpirulna az olvasó közönségünk! Én, mint a komcsi stílus megtestesítője…Bencsics, sürgősen forduljon orvoshoz. A tudomány jelenlegi állása szerint jó esélye van arra, hogy tiszta elmével hagyja el ezt a siralomvölgyet.
    Jelenleg nem fogadnék rá nagy pénzben.

  • Ille, ne reménykedjen.
    Tudom, az igazság senkinek sem esik jól, ha megmondják. Sajnos, maga komcsi stílusa képtelen arra, hogy érdemben, civilzált módon beszélgessen emberekkel. Vagy goromba, durva, vagy az illetőt betegnek tartja.
    Valóban, ezen csak nevetni lehet!
    Christopher jól bevásárolt magával.

  • Ille István

    Figyelő: ne értékelje túl magát. Amit maga irkál itt, annak semmi köze az igazsághoz.
    Magával civilizált módon beszélgetni, mégis, mi végre lenne? Maga gyűlöli a baloldalt, minden olyat, ami onnan jön, és azt gondolja, hogy magával érdemben lehet beszélgetni?
    Nem gondolom, hogy nevetni lenne képes. Tudja, a nevetés összefügg a humorérzékkel. Az meg magának nincs, és, mint tudjuk, az ilyen ember mindenre képes.
    Chris valóban jól bevásárolt velem: van, aki elkeni a maguk féle outsiderek száját!