A kommunizmus áldozatai emlékmű magyar nemzeti színekben lesz kivilágítva Ottawában

2015 május 9 9:16 de.83 hozzászólás

Magyar nemzeti ünnepek alkalmából piros-fehér-zöld világításban pompázik majd a kanadai fővárosba tervezett Victims of Communism (A kommunizmus áldozatai) nevű emlékmű, mely a Legfelsőbb Bíróság épülete elé lesz felállítva. Az emlékmű a kommunista diktatórikus rendszerek áldozataira hivatott emlékezni és jelenleg összesen 8 millió kanadai (tehát Kanada lakosságának csaknem 25 százaléka) menekült, vagy emigrált egy autoriter, kommunista rendszer elől.  Köztük van az a 37 ezer ötvenhatos magyar, aki a hetvenes évekig Kanada történelmének legnagyobb menekülthullámát alkotta.

A tervezett Kommunizmus áldozatai emlékmű Kanada fővárosában, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt.  Illusztráció: Tribute to Liberty.

A tervezett Kommunizmus áldozatai emlékmű Kanada fővárosában, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt. Illusztráció: Tribute to Liberty.

A Kanadai Magyar Demokratikus Charta képviselői talákoztak 2015 május 7-én az emlékművet felállító alapítvány elnökével, Ludwik Klimkowski-val az ottawai Rideau Club-ban. Klimkowksi úr fővárosi pénzügyi tanácsadó és egyben a Kanadai Lengyel Kongresszus (Canadian Polish Congress) alelnöke. Elmondta a Kanadai Magyar Demokratikus Charta képviselőinek, hogy az emlékmű felhasználja a legújabb technológiát és interaktív lesz. Az egyik oldalán a kommunizmus áldozatai név szerint kerülhetnek fel egy emlékfalra és a látogatók mobiltelefonjukat felhasználva szerezhetnek részletesebb információt és olvashatnak személyes történeteket bármelyik felsorolt áldozatról az interneten keresztül. Ezer dolláros adománnyal, vagy hozzájárulással kerülhetnek fel érintett személyek, családok, vagy szervezetek az emlékfalra. Többek között a cseh, észt, kínai, koreai, német, lengyel, szerb, szlovák, ukrán és vietnámi közösségek vállaltak aktív szerepet az emlékmű létrehozásában. Klimkowski úr jelezte megbeszélésünkön, hogy a vietnámi közösség különösen elkötelezett e kérdésben.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai emlékmű esti kivilágításban. Valamennyi érintett nemzet színeiben világítják az emlékművet a különböző nemzeti ünnepek alkalmából. Tehát a magyarok október 23-án számíthatnak piros-fehár-zöld diszvilágításra.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai emlékmű esti kivilágításban. Valamennyi érintett nemzet színeiben világítják  ki az emlékművet a különböző nemzeti ünnepek alkalmából. Tehát a magyarok október 23-án számíthatnak piros-fehár-zöld díszvilágításra. Illusztráció: Tribute to Liberty.

Az emlékmű kimondottan előkelő helyre kerül. A parlamenttől közvetlenül nyugatra fekvő parkba építik fel, a történelmi Wellington Streeten, a turisták által leginkább frekventált környéken. 2012-ben döntött úgy Kanada konzervatív kormánya, hogy ezt a telket a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére szánja. A masszív, több mint 5,5 millió dolláros emlékmű egyik oldalán a Legfelsőbb Bíróság található, a másik oldalon pedig a kanadai nemzeti könyvtár és levéltár. 2014 decemberében jelentette be Kanada nemzeti örökség minisztere, Shelly Glover és Jason Kenney, a multikulturalizmusért felelős szövetségi miniszter, hogy az ABSTRAKT Studio Architecture (Team Kapusta) nevű csoport pályázata nyert, az ő tervrajzai alapján építhetik fel az emlékművet.

Az emlékmű tervrajza. Illusztráció: Tribute to Liberty.

Az emlékmű tervrajza. Illusztráció: Tribute to Liberty.

A kommunista diktatúrák áldozatainak állított emlékpark lesz a kanadai főváros második legnagyobb emlékműve. Skálában, méretben a főváros masszív háborús emlékművéhez hasonlítható, egy a The Globe and Mailben megjelent cikk szerint. Az emlékmű egy 5 ezer négyzetméter terjedelmű területre kerül felállításra. A betonból készülő emlékmű legmasabb pontja 12-méter körüli lesz. Az emlékmű egyik oldala egy hídból fog állni, amire a látogatók felmászhatnak, hogy az alkotás túlsó oldalát fentről is megtekinthessék. Százmillió „kockából” tevődik össze az emlékmű, melyek a kommunista diktatúrák százmillió áldozataira hivatottak emlékezni. Összesen 20 pályázat érkezett be az emlékműre, ezek közül választották ki a Team Kapusta design-ját.

A kommunizmus áldozatai tiszteletére épített ottawai emlékmű messze nagyobb lesz a washingtoni emlékhelyhez képest, ami egy csupán 214 négyzetláb nagyságú területen elhelyezkedő szobor.

„Kommunista rendszerekben nincsen jogállam. Nincsen igazságszolgáltatás. Az által, hogy a kanadai Legfelsőbb Bíróság elé emeljük fel az emlékművet, mindazok akik tisztelik azt, amit Kanada tett, vagy akik egyszerűen emlékezni jönnek, végre igazságszolgáltatást kaphatnak”–mondta Ludwik Klimkowski.

Tribute to Liberty

Tribute to Liberty

83 hozzászólás

  • BruszvikTeri

    Klimkowski Úr !

    Az évszázadokon keresztül gyilkológépként tevékenykedő Katolikus inkvizíció százmilliójának is jut majd egy emlékmű ott, a szabad Kanadában ?

  • BruszvikTeri,
    Dávid Ibolya azt mondta,hogy „nem értek a futballhoz”.
    Klimkowski Úr mihez nem ért?

  • Brunszvíg Teri !

    Jó kérdés. De, hogy az is 100’000’000 lenne ?
    – Legföljebb 99 M… + a Szent Bertalan éj…

    .

  • Azért ironikus, hogy a kinti nemzetiszocialista/horthysta faj-magyar emigráció, illetve egyéb Kelet-Közép Európából származó vén náci-kollaboránsok ( esetleg német/osztrák nácik ? ) és utódaik indirekt módon, elméletileg szerintük „alsóbbrendű fajok” ( vietnámiak, koreaiak, kínaiak, sőt lengyelek ) képviselőivel kerülnek egy platformra a sosem létezett kommunizmussal kapcsolatban. Ha fairek ( valamint nem félműveltek ) akarnának lenni, akkor a SZU és más szovjet típusú rezsimek áldozatainak címeznék az emlékművet ( gyengébbek kedvéért ezen rendszerek se kommunisták, se szocialisták nem voltak ). Egyeseknél valóban az áldozatkora való emlékezés lehet a motiváció, másoknál esetleg inkább a ’45 előtti kelet-közép európai reakciós, fasiszta, náci-kollaboráns ( vagy egyenesen nemzetiszocialista ) rendszerek bűneinek relativizálása, maszatolása. Azért Kanada lehet, hogy jobban is észnél lehetne.

  • Különösen a hitleráj és csatlósai feletti hét évtizeddel ezelőtti kínkeserves győzelemre való emlékezés tükrében kellene jobban észnél lenni.

  • Eleftheria: nem tetszik kicsit túlzottan általánosítani hogy ilyen kijelentést tesz az emigráció magyarok es más nemeztisegekrol?

  • Kedves Kanadai,

    az a megállapítás értelemszerűen NEM általánosítás egy nemzetiséggel kapcsolatban sem, hogy voltak közöttük olyanok, akik hét évtizede kollaboráltak a nácikkal vagy éppenséggel nácik voltak, s esetleg még büszkék is erre; s a nemzetiszocialista-fasiszta bűnöket a „kommunizmus” – azaz a NEM kommunista/szocialista SZU és más hasonló rendszerek valóban megtörtént – bűneivel próbálják maszatolni, relativizálni…

  • Sajnálom szegény szálasit, jányi gusztávot, kun pátert és a többi „fajturul” nyilas tetvet. Mind a kommunizmus áldozatai lettek. Meg sem kellett volna születniük. Kanadába menekült dicső hungarista, „idegenbe szakadt hazánk fiai” és fattyaik ki fognak vég-elégülni.

  • Avi ben Giora

    Mindig is utáltam az olyan embereket akiknek ha az ember a kisujját adja akkor az egész karját tépné le. Feltenném a kérdést az itt megnyilvánuló uraknak hölgyeknek: ugyan hol a búsban van még egy olyan állam amely tényleg egy ilyen emlékművet szán a kommunizmus áldozatainak? Még azzal sem vádolható amit itt egyesek belekevernek hogy nemzeti szocializmus,horthysta, meg a franc sem tudja micsoda. Kanadában van többek közt emlékmű az első és második világháborús áldozatoknak, a zsidóknak és hagy ne soroljam. Annó he lett volna módom Kanadába emigráltam volna. Mert ilyen demokratikus ország kevés van mint Kanada. A nagy „testvér” Amerik annó kiirtotta az indián őslakosságot. Még ma sem kért tőlük bocsánatot semhogy egy emlékművet épétettek volna az emlékükre. Kanada annó befogadta a menekült indiánokat és sokkal emberségesebb körülmények közt élhetnek mint az USA területén lévő rezervátumokban élő rokonaik. Aztán meg feltenném a kérdést ugyan ezeknek az embereknek. Ha annyira nem tetszik nekik a kanadai demokrácia és a kanadai élet mi a büdös francért maradtak ottan? Kanadából nyugodtan tovább állhattak volna ha nagyon akarnak. Nem volt ott soha sem diktatúra mindenki szabadon jöhetett mehetett. Kanada nem csak demokratikus de egy nagy „frájer” is. Mai napig a bevándorlóknak annyi támogatást nyujt amit talán sehol sem nyújtanak. Én nagyon úgy érzem hogy akik itten nem pozitívan nyilvánultak meg azok féltékenységből beszélnek így. Mert mi lesz akkor ha az állam mint már ősi betelepülőknek nem fog annyi juttatást biztosítani amit eddig kapott, mondván másnak is jár a segítség nem csak neked. A mindenféle vádaskodás amiket itt felhoztak az csak egyfajta védelem. Az embernél irígyebb állat sajnos nincs a Földön.

  • Nagyon helyes minden értelmetlen nép irtás áldozatairól meg kell emlékezni!
    Ebbe beletartoznak a holokauszt és a kommunizmus ártatlan áldozatai is!Mindkettő tagadása bűncselekmény!!!!!!
    Természetesen a nyilasokra és a kommunista bűnözőkre,a jogosan elítélt gyilkosokra ez nem vonatkozik.
    Sajnos mindkét oldalon még mindig többen vannak szabadlábon….mire
    elkapják,vagy elítélik őket addigra,vagy meghalnak (többen meg is haltak ágyban párnák között….megúszták!)vagy mire ítélet születik
    már egyébként is kevés idejük van hátra a földi létből(amit tettük ellenére sokáig háborítatlanul élveztek…)így nem kellően kapják meg a megérdemelt büntetésüket!

  • Göllner András

    Úgy tünik a fenti hozzászólásokból, mintha Rákosinak, Kádárnak, Sztálinnak, Ceausescunak, és a többi kummunista diktátornak kizárólag nyilas áldozatai lettek volna. Elég szépen elszált a fenti kommentelők jó része. 56 mi volt, kedves hölgyek és urak ? Egy nyilas lázadás ? Milyen kár, hogy ennyi őrült van a mi sorainkban is, illetve azok közt akiknek nem tetszik az Orbán rendszer. Miért nem tetszenek engem is le nácizni, mert történetesen támogatom, hogy legyen valamiféle megemlékezés Kanadában azokról a demokratákról, a Bibó Istvánokról, Nagy Imrékről, az 56 utáni kivégzettekről akik nem nácik voltak hanem a magyar szabadságharc áldott hősei? Én és társaim azt szeretnénk, hogy ezekre a hősökre emlékezzünk e tájon, azokra emlékezzünk akiket azért hurcoltak meg, mert a demokrácia lángját akarták égve tartani Magyarországon. A náciknak, a nyilasoknak, nincs keresnivalójuk az emlékmű kerül és reméljük nem is lesz. Kanadában nem szokás Prohászka Ottokárnak, a Hungaristáknak, vagy Horthy Miklósnak szobrokat, emlékműveket építgetni. Akinek tudomása van arról, hogy volt nyilasok szeretnének beolvadni az áldozatok közé, hogy így járassák le a magyarokat kanadába, hogy így járassák le ezt a nagyszerű kezdeményezést, forduljon bátran a kormány, illetve a szervezők felé. Kanada kormánya nem a nyilasok kezében van, hála Istennek, és az emlékművet sem nyilasok tervezték.A Kanadai Magyar Demokratikus Charta bízik abban, hogy az emlékmű méltó lesz küldetéséhez. Ez minden demokratának a közös dolga.

  • Köszönöm, Göllner András!
    Végre valamiben egyetértünk!

  • A gajleszjidek megint összemaszatolják a történelmet. Megszokásból vagy anyagi érdekekből fakad? Azt azért nehéz elfogadni, hogy az Új Keletben mi a megsavanyodott túrót keresnek. Az már csak hal a tortán, hogy a cselcsi is egyetért velük. Szégyenlem mind a két bohócot!

  • Avi Ben Gioria, azt hiszem hogy a rabszolga négerekre gondolt, nem pedig az indiánokra? Mert valóban több rabszolga menekült at Kanadába ahol néhol jól, néhol nem olyan jól bántak velük a kanadaiak, de valóban nem voltak mar itt rabszolgák. Az őslakosokal, az indiánokra pedig meg sok munka van hatra, ugy az USABan ugy mint Kanadaban hogy rendeződjön a múltban történtekkel való bocsánatkérés, es a jelenlegi helyzetük javítása. Most nem mennek ebben bele részletesen mert egy bonyolult dolog.

  • Ha, es köszönöm Gollner Andrásnak, ezt jól megírta.

  • Christopher Adam

    Minden emlékmű valamilyen szinten leegyeszerűsíti a múltat, mindig valamennyire didaktikus annak üzenete. Egy emlékmű nem egy árnyalattal teli tudományos esszé, a célközönsége is teljesen más és egyben sokkal tágabb. Az üzenet érthető, egyszerű kell hogy legyen, és konzultálni kell az érintett közösségekkel és személyekkel, a túlélőkkel és leszármazottakkal az emlékmű létrehozásában. Ez ebben az esetben többnyire meg is történt.

    Kanada egy sokszínű, multikulturális, bevándorlókból összetett ország, amely érzékeny kell, hogy legyen azokra a történelmi traumákra, melyek az ide emigráló emberek magukkal hordanak. Az egyik ilyen trauma az, ami történt kelet-európában, a keleti blokkban, vagy éppen Ázsiában.

    Nem vagyok hajlandó és nem az én helyem megkérdőjelezni mások szenvedését. Örülök, hogy ha mások sem kérdőjelezik meg saját családom – pl. nagyszüleim – életútját és tragédiáit, mely magábafoglalja egyik oldalon a Dachau koncentrációs tábort, másik oldalon pedig a Rákosi rendszer börtöneit. Mindkét trauma eredménye egy szétzillált család, meg az, hogy anyám és apám egyaránt apa nélkül nőtt föl.

    Van helye egy ilyen emlékműnek Kanadában, 8 millió kanadai állampolgár kötődik – valamilyen formában – ehhez a narratívához.

  • Bravó Göllner!

  • Természetesen ha a kezdeményezéstől távol maradnak ( távol vannak tartva ) a kinti szélsőjobbos magyar szervezetek ( vagy más hasonszőrű Waffen-SS, usztase, vasgárda stb. nosztaligás litván, ukrán, horvát, román stb. kelet-közép európai eredetű bevándorló szervezetek ) az más. Ahogyan Göllner is találóan fogalmazott, a „kommunizmusnak” számos meggyőződéses kommunista ( Nagy Imre vagy Angyal István, hogy csak pár magyar példát említsünk ) vált többek között ( más polgári demokratikus/antifasiszta beállítottságúak, illetve politikába nem involvált áldozatok sokasága mellett ) áldozatává, csakhogy mindez nem volt kommunizmus/szocializmus ( a „létező szocializmus” magyar eufemizmusa találóan közelíti meg a problémát ). Ezt sajnos egy jobboldali elfogultságú történészbizottság ( nemcsak az ősreakciós Magyarországon ) nem igen lenne hajlandó elismerni. Ezeket a bűnöket ( amelyekről valóban meg kell emlékezni ) a marxizmus nyakába varrni bizony annyira abszurd, hogy ilyen erővel a róm. kat. egyház ( sokszor a nácik emberiség ellenes bűntetteivel vetekedő bestiális kegyetlenségű ) bűntetteinek, mint egy évezreden keresztül áldozatul eső milliók ilyen erővel az i. sz. I. századbeli galileai jámbor zsidó tanító tanításainak estek áldozatul. Szóval mindenesetre meggyőződéses kommunistaként/anarchistaként ( bár szerintem ezzel minden valamire való baloldali így van, egyébként sose voltam semmiféle pártnak a tagja ) a magam részéről ki kérem magamnak a lenini-sztálini típusú államkapitalista rezsimek bűneit a szabadság és egyenlőség, az emberi emancipáció eszméinek a nyakába varrni. Vagy éppenséggel a második világháborús nemzetiszocialista/fasiszta bűnökkel párhuzamba állítani, az utóbbiaknál nemcsak a realizálódás hanem eredendően az eszmék is aljasok voltak, egész népek, embercsoportok ( pl. fogyatékosok ) kiirtását, leigázását célozták még elméletben is, s még a legvadabb sztálini rendszerekben sem rendeztek irtóhadjáratot egy népcsoport ellen sem ( bár etnikai alapon volt példa gyilkosságokra, pl. a lengyelek esetében; de még ők is jobban jártak a SZU győzelmével mint ahogyan a hitleri Németországéval jártak volna ).

  • Tehát gyengébbek kedvéért nem arról van szó, hogy a baloldaliak a Gulag-ot, Katyn-t vagy éppen Wallenberg elhurcolását ( amúgy egyesek szerint a két utóbbi összefügg egymással, minthogy Wallenbergnek terhelő bizonyítékai lehettek a lengyelek elleni tömeggyilkosságokról, de ez egy másik történet ) mentegetnék, relativizálnák, attól hogy marxisták ( amely egy filozófiai, társdalalomtudományi/kritikai irányzat nemcsak politikai) lennének.

  • DonGolo

    „- Legföljebb 99 M… + a Szent Bertalan éj…”

    Ha egy kicsit beleolvasna Franciaország történelmébe, akkor azt is megtudná, hogy a hugenották sem voltak szolíd ministráns gyerekek!

  • Eleftheria!

    Azon lovagolni, hogy volt-e kommunizmus vagy sem, infantilis dolog! Mao, Sztálin, Pol Pot, Kim Ir Szen, stb. a kommunizmus diadalívének árnyékában irtott ki legalább 100 millió embert. Értelmiségieket, egyszerű munkásokat, parasztokat.
    A maga szemüvege csak a hithű baloldaliakra és fasisztákra osztja a világot, a magyargyűlölete pedig siralmas!
    Kérjen egy reálisabbat C.A-tól, G.A-tól vagy Avitól! Kivételesen szinte szóról szóra egyet lehet érteni Velük!

  • Avi ben Giora

    Gyurio!
    Mondja már meg végre mi a francért gyalázkodik? Ha nem tetszik sem az Új Kelet sem a Kanadai akkor mi a jó fenének olvassa? Gyanítom, hogy a maga neve mögött nem ismaga írogat hanem valami népnemzeti orbánista horthysta nyilasbérenc. Ne fárassza magát a további gyalázkodással, még megolvad a kis fejecskéjén a margarin és csorogni fog

  • Avi !

    Persze, minden egykori disszidens próbálja megmagyarázni akkori lépésének a helyes mivoltát, és azóta is érthetően permanens sűrűséggel ezt teszi. Viszont közülük még egy demokratikus érzelmű, távolbaszakadt hazánkfia sem tudta azt megmagyarázni, hogy hogyan értették meg egymást, pl. Aviben Giora, Finta József csendőrszázados szegedi gettóparancsnokkal, esetleg Csatáry László kassai gettóparancsnokkal, avagy más tájákra evezve Joseph Mengelével orvosezredessel, netántán Eichmann Oberturmführerrel azokban az államokban – Argentina, Brazilia, stb. – amelyek szintúgy, mint Kanada is, kedves államok egyaránt tárt karokkal fogadtak üldözőt és üldözöttet, nem téve közöttük különbséget ? Gyilkost és potenciális veszélyeztettet egyaránt becsülve. Ugye micsoda ellentétpár !
    Kijelentem – elismerve, hogy bár azóta van fejlődés – hogy ezt a fajta nullás megkülönböztetést nem a humanizmus, de jóval inkább egyfajta elvtelen megalkuvás indokolta, mely opportunizmust nem is valamiféle humanista meggondolás, sokkal inkább anyagi, vagy az épp aktuális politikai megfontolás magyarázza…
    Most azokról a nácikról itt már nem is szólva, akiket ezek az államok, államérdekre hivatkozva, mint pl Werner v. Braunt is a szakértelmük okán családostól mentettek ki a szövetségi számonkérő bizottságok karmaiból és attól kezdve ott kint tejben vajban fürösztötték őket…
    Avi !
    Erről igazán csak Simon Wisenthal tudna évekig beszélni, és nem is szubjektív alapon. Arról például, hogy ezek a humanisták miként bujtattak és védtek tömeggyilkosokat évtizedeken keresztül.

  • Bravó Elftheria nak és Gyuri 10-nek és BrunszvikTerinek.
    Köszönöm, ezeket jól megírták.
    Köszönöm, egyetértünk.

  • Avi ben Giorának,
    feltennék egy olyan kérdést,hogy hol a búsban van még olyan oldal, mint a KMH, ahol hozzászólhat egy olyan is aki az izraeli Új Keletben megjelenteti azt a Lehár.blog engedélyével a KMHban néhány hete leközölt leírást melynek eredeti címe:Kávé a halál angyalával. Azt hiszem szóról szóra.Szerencsére a végére oda van írva:lehár.blog Mi a helyzet?Van valami a saját kútfőben is?

  • avibengiora 00
    kiskomám, a stílusod tetszik. Az, hogy hülyeségeket írsz itt is és az Új Keletben is. Nem az én bajom. Az pedig, hogy miért, hát aki ránéz a képedre már nincs is mit kérdezni. Nem írom azt, hogy egy terített f… vagy, mert nem akarlak túlértékelni.

  • avi 00,
    kispofám, Kanadától neked jár egy hála emlékmű vagy legalább egy köszönőlevél, hogy nem oda emigráltál. Azért,hogy Izraelből is elkotródtál a cálást a jövő jom háácmáutkor kapod meg, hacsak addig nem jönnek rá, hogy lipiszökevény vagy.

  • Gyuri10: be kellene fejezned a személyeskedést (az az én előjogom). Nem tudom, hogy a te kinézésed milyen, de aggódom, ha ugyanolyan agresszív, mint szöveged, te sem lehetsz a lányok álma (hacsak nem rém)

  • István,
    még igazat is adnék Neked, ha nem ennyire mellényúlnál. Tudod, hogy én nem tartalak téged óvónéninek, ezért nem jövök hozzád panaszra. Merő kíváncsiságból nézz vissza egy-két kommenttel és rá fogsz jönni,jól nevelt úri kisfiú modorral válaszoltam, miután ez a tökfej sértegetni próbált néhányunkat egyszerre.A kinézésemre soha nem volt panasz,sőt az agresszivitás is akkor hatásos, ha meglepő. Ezzel kapcsolatosan csak annyit,hogy távolról sincs olyan debil kinézésem, amit még az is igazolna, hogy exhibicionista módon még a kényszer sapkás képpel is virítsak. Legalább is az Új Kelet oldalain. Ha úgy gondolod,hogy engem és (név nélkül) néhányunkat kedved van kimoderálni, nincs semmi probléma. Sajnálni fogom. Ezt a megélhetési irodalmárt meg fogom találni más oldalon. Nagyon sok kellemes órát töltöttem Veletek, ennek ellenére sem tűröm el, hogy aki Izraelből elmenekült, mert bizony itt katonának is kell lenni, engem lenyilasozzon. Még akkor sem, ha (fényképéről) látom,és írásából is megértem, hogy nem komplett az ürge. Tipikus GAJLESZJÍD. Tudod István ezt nem iskolában tanulják, ez az a zsidó, aki megrendeli az antiszemitizmust. Miattuk kapjuk házhoz szállítva.

  • Kedves István,
    nem szeretnélek kétségek között hagyni. Én valóban egy Quasimodo vagyok. Képzeld el, hogy nagyon meg vagyok elégedve magammal. Kívül, belül. Sok barátom (nem homo) és barátnőm volt és van. Hiába, vannak ilyen kificamodott ízlésű emberek is. Ha ismernél személyesen, lehet, hogy elsőre megijednél tőlem.V alóban agresszív is vagyok és nagy ritkán szeretetre méltó is. Mint (idióta) barátunk leírásából tudhatod, mint orbanista, horthyista, nyilasbérenc élek Izraelben 58 éve és igyekszem olyan lenni mindenben, mint a „szabrek”. (Szabad emberként itt született gyerekeink. Az enyémek is!) Mi már nehezen viseljük el a pimasz baszogatást. Még akkor is ha saját renegátjaink próbálkoznak. Nem díjazzuk!

  • T. Lelszi !

    Igaz! A hugenották által korábban legyilkolt kb 200 katolikust kihagytam. Ezt pótolandó, tehát valóban illene hozzáadnunk a keresztény vallásháborúk és perek során elpusztítottak egyenlegéhez, amely így még tovább növeli egy majdan,
    „a kereszténység áldozatai”
    nevet viselő, egy újabb kanadai emlékmű indokoltságát. A lengyel Ludvik Klimkowsky urat kéretik értesíteni erről a jogos „igényről” is. Biztosan szívesen állítaná fel ezt az emlékművet is legalább ugyanakkora alapterületen, a montreali szt.Józsefről elnevezett Észak-Amerika legnagyobb székesegyháza előtti térségen, mint a fentit. Csak azt nem tudom, hogy azt milyen nemzeti színekben világítsák majd meg éjszakánként.

  • Göllner András

    Eleftheria:
    „még a legvadabb sztálini rendszerekben sem rendeztek irtóhadjáratot egy népcsoport ellen sem”
    Ezt ugye nem teccet komolyan gondolni ? A Tatárokkal micsinált Sztálin? Bepelenkázta őket, és átadta a kisdedeket egy bébisziszternek hogy vigyázzon őreájuk? Menjek végig a listán ? Vagy inkább öntsek magamnak egy hosszúlépést amivel lemosom a szájpadlásomhoz tapadt birsalmasajtot ? További jó szórakozást a hozzászólóknak. Bencsics Klárának pedig egy nyugalmas jó éjszakát. Mig alszik mi rajta tartjuk a szemünket a zsiványokon 🙂

  • Gyuri10: senki nem szaladt hozzám panaszkodva, de amit megengedsz magadnak, az eleve rezgeti a lécet! Fejezd be az elmediagnosztiálásod, csak erre kérlek. Nics meg hozzá a kellő felkészültséged.
    A kimoderálásnál talán eredményesebb lenne, ha magadba néznél.

  • István,
    megkaptam minden irányból a döntésedet. Elfogadom és más megfogalmazásban fogom megírni a véleményemet, amikor lesz. Ígérem, hogy csak saját magamat fogom ostorozni, mint a hentesek udvariassági versenyén az eladó.

  • István
    éppen most néztem magamba. Azt hiszem igazad van. Nincs meg a diplomám mások szellemi értékeléséhez. Azt azért szabad legyen plagizálnom Jézus Krisztustól, hogy”boldogok a szellemi szegények, mert övék a mennyek országa”. Nem vagyok vallásfüggő mint tudom Te sem.Ezt a mondást azonban érdemes megjegyeznünk. A galileai rabbinak sem volt ELTE diplomája és azért tudott valamit.

  • Gyuri10: ne duzzogj, kérlek 🙂 A mondást én úgy ismertem, hogy a lelki szegényekről szól, de mind1. Valóban, a galileai rabbinak nem volt ELTE diplomája, de csontkovácsként egész jól működött 😀

  • Sajnos, nincs ezer dollárom erre a célra, hogy szerepeljem az én nevem is az emlékművön. T.i. én is áldozata voltam a kommunizmusnak!

  • Christopher Adam

    Ez az egyik bajom az ezer dolláros árral…mi van azokkal, akik nem tudnak fizetni? Amúgy az ilyesmi (pénzt kérni azért, hogy valaki egy emlékművön szerepelhessen) tilos volt a fővárosban, de pont pár éve változtattak a szabályon.

  • Vagy valaki fizet ezer dollart és NEM is szenvedett abban a korban?
    Ilyen is lehet.

  • Judith Kopacsi

    Hmm. valahogy forditva kéne, hogy müködjön a dolog. Szerintem a kommunizmus áldozatai részére kéne fizetni, és nem tőlük kérni, hogy feltüntessék egy emlélműn a nevüket. És mi van akkor, ha mind két diktatura áldozata volt valaki? Mert előfordult bőven az is.

  • „És mi van akkor, ha mind két diktatura áldozata volt valaki? Mert előfordult bőven az is”

    Bizony Judith, ilyen is van!

  • István,
    Neked megint igazad van.A galileai rabbit nem pontosan idéztem. Lehet, hogy tudatalattian is,de semmi esetre sem véletlenül.

  • Figyelő !
    Ha nincs rá ezer dollárja, hát akassza fel az emlékműre saját magát, mint mementót…

  • FORTIMBRAS: addig rendben van, hogy nem rajong Bencsicsért, de ez a javaslata nem éppen helyénvaló. Kérem, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen megnyilvánulástól!

  • Chris!

    Az élő áldozat(ok) ideje tudtommal már rég leáldozott.
    Máshol is úgy szokás, hogy a halottak(!), de csakis a halottak emlékét egy emlékműre felvésendő, egy csekély megváltási költséget indokolttá tesz.
    .

  • István, nem csupán rajongás, v. utálat kérdése, de hogyan is képzeli azt valaki, hogy őt . m é g . é l e t é b e n . rávésik egy amlékműre, ha fizetne 1000 dollárt…
    Azért legalább valami „áldozatot” is kellett volnana, v. kellene hozni… Ugyi: ))) 😀 ((( most már érted ?

  • FORTIMBRAS: de hát ő a kommunisták áldozata! Legalábbis szerinte.

  • Göllner; május 10. 8:19:

    Miért, mi a probléma? Az egyik előbbi hozzászólásomban is írtam, hogy a ( főként sztálini ) SZU-ban követtek el etnikai alapon gyilkosságokat, etnikai tisztogatásokat ( erőszakos áttelepítések formájában ), akár a lengyelek, krími tatárok, ukránok, balti népek, görögök vagy más népcsoportok vagy éppen társadalmi osztályok ( „kulákok” ) ellen. De tudtommal mindezen bűntettek ellenére sem mentek el teljes népcsoportok megsemmisítésének kísérletéig, mint a hitleri Németország és csatlósai vagy akár az ottomán törökök. A népirtás ( genocide ), etnikai tisztogatás ( ethnic cleansing, tömeggyilkosság ( massacre ), tudtommal a nemzetközi jogban ( is ) eltérő kategóriák, amelyeket az emberiség ellenes bűntettekhez sorolnak. A tatárok esetében az áttelepítés – bármennyire brutális volt – mégsem azonos a tatár etnikum kiirtásának kísérletével. Ha egész népcsoportok fizikális kiirtása lett volna a sztálini vezetés szándéka, abban az esetben simán elintézték volna teljesen akármely SZU-beli népcsoportot; pláne, hogy mint a második világháborúban győztes nagyhatalomról ( és néhány évvel később atomhatalomról ) van szó, nem igen lett volna egy külföldi ország se képes arra, hogy ezt érdemben megakadályozza ( már ha egyáltalán először is hajlandó lett volna, hiszen azért a pilátusian tiszta kezű „Nyugat” számára se éppen egy prioritás az emberiség ellenes bűntettek megakadályozása ). Ilyen erővel a szudéta-vidéki, vagy a kelet-poroszországi, sziléziai, bánáti stb. németek kitelepítése is népirtás. Ugye azért nem teccikmondani professzor úr, hogy a háború utáni Csehszlovákia, Lengyelország, Jugoszlávia stb. egyenlő a hitleri Németországgal…?

    Az egy dolog ha valaki nem kedveli a baloldali véleményeket, de azért ravaszul a sztálini bűntettek apologétájának szerepébe kényszeríteni a vitapartnert mondjuk úgy, övön aluli ütés… Most már csak a turulban született orbanisztán törvényei szerinti feljelentés hiányzik a „kommunizmus bűneinek a tagadásáért”. Vegye úgy, belengetek egy vörös csillagos zászlót a feltartott középső ujj helyett… Akinek nem tetszik menjen a jó búsbánatos jobboldali, reakciós francba…

  • Eleftheria,
    ha merő finomkodó jólneveltségből nem mondod úgy ki a végét,ahogyan kívánkozik,itt és most én kimondom.Akinek pedig nem tetszik az ő maga is elmehet a franc helyett a qrva anyjába.
    Az írásod(mint mindig)tökéletes.Egyetlen szócseréért ne érje bírálat a ház elejét.

  • FORTIMBRAS
    2015 május 12
    5:15 de.
    Árulja el már, miért járt le azok „ideje” akik túlélték a kommunizmus gyilkosságait? Miért nem szól ez a holokauszt túlélőire is ?

  • Kedves Klárika,
    Úgy látom voltál katona,mert lövöldözöl szana-széjjel.Idős korodra állandóan mellé lősz.Nem mintha felfogó képességedre apellálnék,de azért,hogy a mély turul barátaid esetleg első elemista szinten elmagyarázzák Neked,hogy bizony nem láttak sehol a világon olyan holokauszt emlékművet,ahol túlélők neve lenne megörökítve.Bizony Kedves Klárika,illene egy kicsit több tisztesség,alázatosság a halottaink emlékére.Ne erőszakold ki annak a bizonyítását,hogy nem mindenki érdemelte meg a holokauszt túlélését.

  • Gyuri:

    köszi; valóban, határozottan kell kiállni a szócsatákban is.

  • Gyuri,
    Sajnálom, de én változatlanul a kommunizmus áldozatának érzem magam. Igaz, az ÁVÓN nem vertek agyon, csak kihallgattak.
    Viszont, iskolai tanulmányaimat elvették, börtönbe zártak és évekig szenvedtem még ezután, mint gyárimunkás.
    Az igaz, hogy mindent túléltem.
    Ha szerintetek csak a halottakat érinti ez az emléképület, nekem mindegy. Nem vágyom dicsőségre.

  • Gyuri, nem ragaszkodom ahhoz, hogy ott legyen a nevem, de bizony túlélője vagyok kommunizmusnak a javából.
    A nácizmus viszont engem személyileg nem fenyegetett.

  • Klárika,
    nem vagyok katolikus pap,tehát nem várom el hogy nekem meggyónjál, különösen nem a nagyközönség előtt.Azt azonban elvárom,hogy miután tízig számolsz és addig gondolkozol, utána vagy igazat írjál vagy semmit.Kedves Klárika a nemtudás még nem bizonyíték semmire.Turul záptojásból kikelt barátaid lehet,hogy nem tudják,de hitler és himmler is a magyarokat a szolganépek közé sorolták.Ha a teremtő ne adja megnyerték volna a háborút,akkor megvakargattak volna vagy anélkül együtt rohadnánk valahol az ázsiai,szláv,latin,stb népekkel. Nem a jányi féle szenthaza földjében és nem Kanadában. Sokkal előbb mint amikor az ÁVÓ-val akasztottad össze a bajuszt.Ha kedved úgy tartja,saját címemen várok Tőled levelet.

  • Elftheria !

    Szenzációs metafora ez a
    „pilátusian tisztakezű nyugat” 😀 :

    1. Ugyanis, alighogy vége lett a háborúnak, azonnal gondoskodni kellett új ellenségről. Mi, vagy ki lett volna erre alkalmasabb, mint az addig szövetséges fegyverbarát Szovjetunió. Mindjárt, úgy melegében meghirdették a hidegháborút. Churchill fultoni beszéde, aztán Amerika atom fenyegetése a SzU rovására, Mcchartista kirakatperek hírességek ellen antikommunista éllel… stb. Nem a SzU agresszivitása, hanem egyenesben a pilátusi nyugat kényszerítette bele ebbe a helyzetbe, amely lássuk be, 90-ben célt is ért, ahogy azt a Cowboy színész Reagan be is igérte a világnak… Csakhogy ezzel okafogyottá vált az ellenség ilyenfajta megjelölése.

    A SZU felbomlásával viszont okafogyottá válni látszott, a gazdasági szempontból nélkülözhetetlen, addigi kétpólusú világ, hát nosza csináljunk pólusokat… Ámde az nem megy csak úgy, a kalandfilmekkel – pl. James Bond – beadott örökös „orosz ellenség” adagolásával, meg délszláv népek összeuszításával… Nem, nem.
    Most viszont 25 év pangás után végre kapóra jött ez az ukrajnai konfliktus, amelyre e tisztára mosott pilátusi éz végre telepítheti azt a fránya rakétaelhárító rendszert, meg mittom én… No lámcsak, talán még vissza is térhet az a visszavágyott kétpólusú világ, amely most majd újra igencsak jól jövedelmezhet a katonai-gazdasági komplexum héjáinak, mint anno, annak az átkos Varsói Szerződésnek csupán a puszta léte is.

  • ui.

    A Szu felbomlása az a 2.pont

  • Figyelő !

    Aljas, provokatív célzás, hogy „miért nem szól ez a holokauszt túlélőire is”.

    Mire gondol, arra talán, hogy miért nem fulladtak meg a gázban, ha mán ottan vóttak a gettóban, vagy a koncentrációs táborban – amikor sokan gyerek fejjel, életükben nem is tettek semmit – pusztán csak azért mert megmertek születni… Bizony.

    .

  • FORTIMBRAS,
    ne bántsd Figyelőt!Ha hiszed-ha nem Ő a Sharf Móricok női változata.Annyira mimikriben él,hogy már el is hiszi,hogy oda tartozik,ahova képzeli.Különben is logikával és tényekkel nem tudod megzavarni.

  • voronyezs
    2015 május 14
    2:38 du.

    Galambocskám, voronyezs.. Ezt íropd:
    „A SZU felbomlásával viszont okafogyottá válni látszott, a gazdasági szempontból nélkülözhetetlen, addigi kétpólusú világ, hát nosza csináljunk pólusokat… ”
    Már a kilencvenes évek közepétől kialakult a „kétpólusű világ”..
    Az arab országok,- meg a többiek..
    🙁

  • Émmegcsak itt ülök, oszt nézek ki a fejemből, hogy hogyan lehet egy izmusnak áldozata.. Mer’hogyám, a kommunista(vagy enmaguk által kommunistának tartott) sqarjancsik nem azonosak az ideológiával. Most nem említve azt, hogy diktátorelvtársék, nácikok, egyéb senkiháziak sarai a halottak..
    Csak egyszerűen mondjátok ki a két dolgot egymás után: a kommunizmus áldozatai. A nácik áldozatai..
    Csak reményleni merem, hogy érzékelitek a különbséget..

  • falusi !

    Az a kétpólusú, meg ez a kétpólusú
    világ a hadipari fejlesztést illetően dollár-milliárd nagyságrendekkel tér el egymástól. Míg az gigantikus méretű, globális háborús készülődést gerjesztett, addig az újkeletű (az 1990-től datálható) kétpólusúság „csupán helyi” háborúk korszerűsítéshez kénytelen alkalmazkodni.

    A ’90 előtti hadipari-gazdasági fejlődést a katonai tömbök újabb és újabb technikai találmányai és újításai versenyeztek egymással, mely verseny időnként robbanásszerű előretörést, hadrendekbe állítást tett szükségessé miközben egész fegyverrendszereket tett elavulttá egy öngerjesztő folyamat részeiként.
    Ebben a sajátos, látszólag fluktuáló ám hosszú távon egyenletes hidegháborús „fejlődésben” a két pólus [világrendszer] résztvevői közül céljait illetően az egyik csak jól járt, míg a másik lényegében csak ráfizetett. A nyugati pólus (elsősorban az USA) fegyverkezése (békében), mindent bele értve, csak gazdasági prosperitást eredményezett, szemben a szocialista világgal, amelyet ezek a kiadások eredeti, pozitív tartalmú szociális céljai visszafogására kényszerítettek.

    E folyamatot maga Reagan elnök „a csillagháborús”, javarészt kamu tervek bejelentésekor egy őszinte és nyilvános vallomásában úgy jellemzett, hogy
    „…ezzel olyan fegyverkezést kényszerítek rájuk, hogy a saját zsírjukban fognak megsülni…”

    – Igaza volt, de ez a folyamat nem akkor 1983-ban kezdődött, hanem jóval korábban, már 1945-ben az első atomfenygetés kényszere alatt indított hidegháborús nyomással.

    .

  • falusi
    2015 május 14
    6:25 du. Még mindig jó vagy! 🙂

  • Falusi

    ” a kommunizmus áldozatai. A nácik áldozatai..
    Csak reményleni merem, hogy érzékelitek a különbséget..”

    Szerinted, mondjuk Pavlik Morozov rokonsága erre mit mondana?
    Mit mondanának az Andrássy út 60.áldozatai?

    Ne is válaszolj, csak gondolkodj el rajta!

  • lelszi,
    elnézést az értelmetlenségemért.Az Andrássy út 60 melyik időszakára gondolsz?Amikor”hűség háza”néven vagy amikor ÁVH néven volt az ilyen vagy olyan szittya gyilkosok kedvenc kínzó és kivégző szalonja?

  • Jichak Perlmutter

    Gyuri 10!

    Szellemes és igaz válasz a Hűség . H á z a . vonatkozásában, mely épület eredetileg zsidó tulajdonban volt, zsidó isépíttette…
    Ma Ortbanini juntája bitorolja Terror H á z a néven, Frau Schmidt Mária fid SS Oberdirektorin izgatgatása alatt.

    Csak felhívnám a figyelmet a két . h á z a . egybecsegésére: nem véletlen. 🙁

  • Gyuri10

    Minden olyan esetre amikor ártatlan áldozatokat kínoztak, semmisítettek meg, bármilyen barbár eszme nevében! Csak mellékesen, Péter Gáborék nem voltak szittyák! 🙂

  • lelszi,
    felnőtt embernek tartalak.Ne komolytalankodj!Különösen ne ilyen komoly témákban.Ha képes vagy az objektivitás nevű játékban részt venni,látogass el a „Hűség-Ávó-ÁVH-Terrorházába”.Nézd meg a volt nyilas-gyilkos-briganti testvéreket,ahogyan leveszik az egyenruhát, a nyilaskeresztes karszalagot és átöltöznek az ávós egyenruhába. Tudom egyesek szerint ez nem autentikus.Nem illene a hozzájuk csatlakozás.Ha annak idején tényleg lett volna valódi bosszúállás, a mai Magyarországon maximum 5,6 millióan élnének.Elsőkként értem alatta a szovjet,ukrán,szerb,román,magyar bosszúállókat.Mindezek szintén nem lettek volna szittyák.Fegyverteleneket nem mészároltak halomra.Nem vettek példát az ártatlan szittya ministránsokról.

  • leleszi,
    még azt hozzátenném,hogy a hűségházán kívül országszerte volt jó néhány nyilas pártház. Testvérek és a nemzetes asszonyok például a kapás utcában, nevelő apámat is 75%-os hadirokkanttá verték.Ő túl élte.Aki a kapás utcát nem élte túl,már nem kapott luxusutazást Auschwitz-Birkenau felé.Remélem nem gondolod komolyan,hogy a zsidó-cionistákat is üldöző Moszkoviták(Péter Gáborok)revánsot vettek bármiért vagy bárkiért!?

  • Jichak Perlmutter,
    Kösz az értékelést.A két „háza”,”két egytestvér,Nimród fia.”

  • Gyuri10: hagyd a francba Lélfait. Előbb fideszes volt, de az kevés volt neki, most vérbő jobbikos. Ha ez is kevés lesz neki, majd neonáci lesz. Ez az ő evolúciója.

  • lelszi
    2015 május 15
    11:45 de.

    Nemértetted meg.
    Kibontom:
    Az egyiknéál azt mondjuk, (szinte mindíg), hogy a kommunizmus áldozatai. Vagyis, egy ideológiát hibáztatunk az atrocitásokért. Ugyanakkor, a Holokausztot (szintén az általános szóhasználat szerint) a nácikhoz, vagyis személyekhez kötjük. Ezt reklamáltam…

  • falusi

    Lehet, hogy túlzottan leegyszerűsítem, de én a Holokausztot egy beteg ideológia, -a Fajelmélet termékének tartom. A kommunizmus egy utópista ideológia, az „Osztályharc” nevében ugyanúgy ártatlan emberek millióit gyilkolták meg!
    A nácik és a többi végrehajtó, tehát személyek voltak, ugyanúgy mint az u.n. kommunizmus élharcosai és azok kiszolgálóik.
    Tehát mindkét esetben van ideológia és vannak végrehajtók!

  • Gyuri10

    Péter Gábor, Rajk, Kádár, Farkas, Nagy, Gerő, stb. nem voltak nyilasok, „igaz” kommunisták voltak, Először az „ellenséget” aztán egymást nyírták ki! A moszkvaiak a párizsiakat.

  • „A legönzetlenebb emberek azok akik az ÉSZT osztják, mert abból adnak amiből nekik sincs!”

  • István,
    a jobbikosoknak már nincs szükségük evolúcióra.Zsigerből és változ tathatatlanul náci-horda.Az egyetlen amire vigyázni kell,hogy ne tudjanak avanzsálni.

  • lelszi,
    ezt nem tudtam.Az utolsó ismert kinyírás Kádár-Nagy Imre volt.Ha Kádár párizsi volt,akkor már eleve a kinyírtak és kinyírók névsor rendjét meg kell változtatni.Jó…voltak alacsonyabb szinten előtte és utána is leszámolgatások,de ezt vehetjük”szittya-úri-virtusnak is

  • leleszi,
    lásd én nem vagyok önzetlen.Olyan tanácsot adok amiből nekem van és neked nincs.”lakj a tengerparton!Ott csak három oldalról vagy hülyékkel körülvéve”.Ne csatlakozz!Mindig csak előre nézz!

  • Gyuri10: nem szükség kérdése, képtelenek rá, megrekedtek a fejlődés alacsonyabb fokán.

  • leleszi,
    „Javított kiadás”.Az általad itt említett 6 kommunistából négyet senki nem nyírt ki.”Ágyban párnák közt haltak meg”.Kádár még felvette az utolsó kenetet is.

  • Gyuri10: Lélfai memóriája sajátosan működik. Mondanám, szelektív.

  • István,
    a bohócsapkás gajleszjídnek az e-heti Új Keletben olvastam megest a”cikkét”.Azt hiszem könnyebb lektorálni egy újságban,mint mondjuk a KMH-ban. Valószínű,ez idő kérdése is,meg aztán a KMH-ban nem lehet plagizálni sem.Mellesleg megírtam az Ú.K. egyik szerkesztőjének,aki mellesleg barátom néhány évtizede,hogy Ő is úgy vette-e észre,hogy én”egy orbanista,horthyista,nyilasbérenc,provokátor”vagyok?Azt mondta,hogy de még mennyire!Ráadásul „metszettfaszú”.Na ezzel kicsapták a biztosítékot.Tudomásul kell vennem,hogy ben dzsóra pszichi diplomával rendelkezik,akkor is ha nem az ELTE-n szerezte. A megállapítása helyénvaló.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Voronyezs !
    Kommentje ezt mondja ;
    A keleti tömb (SzU-t) a katonai készülődés az eredeti szociális céljai teljesítésében egyre csak visszatartotta, míg a nyugatot, annak gazdasági potenciálját, a változatos és volumenében szinte végtelen állami megrendelések „jótékony hatásának” köszönhetően csak előre lendítette.
    Sokak ezt a kapitalizmus feltétlen előnyeként értékelik és élik meg, holott ez a prosperitás a Szovjetunió(+tábor) megszűntével, az önmaga kreálta ellenség felszívódásával egy időben majdnem semmivé vált. A fegyverrendszerek okafogyottakká válásával a katonai-gazdasági komplexum rengeteg rendeléstől esett el. Mindez nem kis fejfájást okoz az ebben érdekelt héjjáknak és mindent elkövetnek újabb „tömbszerű” ellenség után nézni, hogy azt az óriási, 25 éve keletkezett lukat betömhessék okok és az ezekből következő katonai rendelések produkálásával…
    Ha mindez csupán egy újabb hidegháborúban valósul meg, akkor vagyunk a legszerencsésebbek, azonban ha ebből éles helyzet, helyzetek gerjednek, akkor mindannyian veszélyben vagyunk…