A kanadai Zöld párt vezére botrányt okozott, le kellett szedni a színpadról

2015 május 12 12:03 de.11 hozzászólás

Kanada egyik legszebb politikai hagyománya, hogy évente egyszer politikusaink megjelennek együtt egy vacsorán, ahol nem komor beszédeket mondanak, nem támadják egymást, hanem viccekkel és egy kis stand-up komédiával állnak a mikrofon elé. Sajnos nem egészen így sült el Elizabeth May, a Zöld párt elnöke esetében, aki káromkodással megspékelt örjöngéssel készült. Végül Lisa Raitt konzervatív közlekedési miniszter vonszolta le a roppant agresszív ökopolitikust a színpadról.

Az est úgy kezdődött, hogy Elizabeth May számonkérte a többi felszólalón, hogy nem köszönték meg az őslakosságnak, hogy az ő hagyományos területén kerül megrendezésre az évi Press Gallery vacsora. „Veletek meg mi a kib*szott baj volt, hogy nem vettétek észre, hogy az őslakosság hagyományos területén vagyunk? Na jó, itt a vége az epeömlésemnek!”–mondta May, aki saját bevallása szerint addigra megivott pár pohár bort, bár a botány után jelezte, hogy nem volt ittas.

Elizabeth May botrányt csapott a színpadon. Fotó: Képkocka a CBC felvételéből.

Elizabeth May botrányt csapott a színpadon. Fotó: Képkocka a CBC felvételéből.

Csakhogy nem ért véget az ökopárti politikus performansza. Sértődötten utalt arra, hogy a legkisebb parlamenti párt elnökeként és nőként, el van nyomva. Aztán megszegte a vacsora egyik szabályát: nem hordjuk le politikai ellenfeleinket, hanem inkább humorizálunk és leginkább önmagunkon. Ezzel szemben May nekiment a konzervatív kormányfőnek – Stephen Harpernek- aki nem jött el a vacsorára. „Lehet, hogy a miniszterelnök nem szeret – hogy is mondják? – ja, emberek közt lenni!”–mondta May.

Aztán egészen szürreális vizekre evezett May, amikor elkezdett beszélni csípő és térd protézisairól. Még hangokat is produkált hozzá, ezzel demonstrálva, hogy miképpen csikorog időnként a protézis. „Olyan hangot ad ki a csipő protézisom mint egy csiripelő szöcske. És van amikor olyan, mint egy csikorgó ajtó”–tette hozzá, azt bemutatta részletesen, hogy milyen is egy csikorgó ajtó…

De az igazi csattanóra a monológ utolsó perceiben került sor. Előkapta mobiltelefonját és elkezdett róla egy dalt játszani – egy hetvenes évekbeli televíziós műsorból -mire Lisa Raitt közlekedési miniszter érezhette, hogy itt baj van és oda ment Mayhez. A miniszter le próbálta szedni az elszállt ellenzéki politikust, de May nyugodtan csak játszotta mobiljáról a dalt.

Lisa Raitt (jobboldal) próbálja lehozni a botrányt okozó Mayt a színpadról. Fotó: Képkocka a CBC videójából.

Lisa Raitt (jobboldal) próbálja lehozni a botrányt okozó Mayt a színpadról. Fotó: Képkocka a CBC videójából.

Aztán elmondta, hogy ezzel a dallal üdvözölte Kanadába ismét Omar Khadr-t, azt a fiatalembert aki 15 éves kora óta a Guantamo Bay börtönben raboskodott, aztán amikor onnan szabadult egy kanadai börtönben töltötte le büntetését, azért mert Afghanisztánban harcolt az amerikaiak ellen 2001. szeptember 11 után. Khadr-t – a kanadai konzervatív kormány kérése  ellenére – múlt héten szabadlábra helyezték.

„Isten hozott Omar Khadr! Otthon vagy! Te elegánsabb vagy mint az egész kib*szott konzervatív kabinet”–mondta May, miközben Raitt miniszter asszony levonszolta a színpadról.

Másnap Elizabeth bocsánatot kért, szerinte hibázott. Kevesett aludt az előző éjszaka és ivott pár pohár bort a vacsora alatt. Szerinte ez okozhatta a fura szereplését. Végül elismerte, hogy Raitt drámai intervencióját jó néven veszi, hiszen „barátiasan” próbálta rá venni arra, hogy távozzon a mikrofon elől.

John Ivison konzervatív publicista jelen volt a vacsorán. Másnap azt írta National Postban, hogy „kellemesebb lett volna benzínt szopni egy csőből, mint Mayt végig hallgatni.”

Ivison szerint „annyi alkohol folyt a vacsorán, hogy simán meglehetett volna kovászolni vele egy fáraót.” Ezzel utalt arra, hogy May feltehetően ittas volt.

Többen azt követelik, hogy May mondjon le, mivel lejáratta az egész Zöld pártot. „May úgy viselkedett mint egy forrasztólámpával rendelkező gyújtogató”–írta Ivison, aki egyetért azzal, hogy le kéne mondania az ökopolitikusnak.

11 hozzászólás

  • B
    L
    ÖKO
    F
    F

    Azt mondják, hogy „a részeg és a gyerek megmondja az igazat”.
    Az igazság pedig az, hogy nem az igazat mondják meg, hanem amit gondolnak, és ez óriási különbség.
    E kivénhedt részeg csatakanca, mint az meglátszik, valójában a harcos iszlámmal szimpatizál, és nem a környezetvédelemmel.
    Hát ennyiben mondta meg végre őszintén az „igazat”.Magukról is.

    .

  • Ezzel is igazolást kapok rá,hogy jogosan utálok mindent amihez akár részben is de kapcsolódik a zöld szín.

  • Sajnos May egy buta nő, mindig is az volt. Részegen még jobban kitűnik ez.
    Ideje lenne leváltani.

  • El sem tudom képzelni mi lenne, ha mondjuk Szél Bernadett ad elő egy hasonló műsort! 🙂

  • .

    Ha jól meggondoljuk annak, hogy „zöld párt” önmagában nincs is értelme, hiszen a társadalmi problémáknak csak az egyik szegmense a környezet védelme. Így, elkülönülve a többitől, olyan sajátos és nonszensz helyzetet teremt, mintha a többi nem is létezne, vagy nem lenne fontos. Eközben ennél még fontosabb, ugyancsak konfliktusos társadalmi szituációk indokolnák bizonyos külön pártok létrehozását. Csakhogy a szelektív szemétgyűjtés, vagy az atomveszély az egyszerű emberek egyszerű világában sokkal könnyebben megközelíthető dolog, mint mondjuk az ifjúság mentális állapota és nevelése, a szegénység fogalma, illetve annak felszámolása, és még sok jóval nagyobb fajsúlyú társadalmi kérdés…
    A politikusnak szegődött szerencselovagok, párt alapításkor inkább választják azt az egyszerűbb, két szóból már könnyen megérthető – sokszor misztikus ködbe burkolható – pár egyszerű egyszerű képlettel beadható, mindent helyettesítő frázist, mint a minimális odafigyelést igénylő történelmi, és szociológiai – ne is mondjam – esetleg közgazdasági tájékozottságot igénylő, bonyolultabb témákat.
    Egyszóval a „zöldblöff” – DonGolo után – önmagában kevés, bár demagógok számára igen hálás téma…

    😀 Megjegyzem, az LMP nevezetű pártalakulat is a Fide SS Vezérétől, mint címkét kapta meg ezt a „zöldséget” ajándékba a Schiffer által a néki korábban tett „jótéteményei” fejében.
    Az udvari ellenzékben ők ezt kapták a koncból, a jobbik pedig a szabad szókimondás varázsát a vezérlő néppárt helyett.

    .

  • O nem jaratta le a Zold partot, sot! Ez az igazi Zold part.

  • FIGYELEM Tisztelt Olvasótársak !

    Tegnap KISHANTOS PERT NYERT a fide SS kormánnyal szemben 🙂 , amely nemcsak földbetaposta és leműtrágyázta a friss BIO vetést… A bíróság fidSS hamis állításait és rémhíreit visszavonatta…

    .

  • Az ítélet jogerős.

  • A kishantosi ügyet három gyilkossági ügy teszi még színesebbé.

  • helkyesbítek: gyilkossági k í s é r l e t…

  • FORTIMBRAS: Kishantos tovább megy, az így elorzott földterületek visszaadása érdekében tovább perel, hogy újból beindíthassa azon a biogazdálkodást. Kemény dolga lesz, mert az új „gazdáknak” első dolga volt, hogy beszántották a búzát, és műtrágyával mérgezték le a területet, mindezt a kormányzat bérelt vagyonvédő cége darabontjainak védelme alatt.
    Amúgy az indíttatás egyértelmű volt: Ángyán József volt a mentora Kishantosnak, és ő volt az, aki kiborította a bilit a földmutyik ügyében. A kisszerű, aljas bosszú pedig a biogazdaságot sújtotta.
    Tipikus fideszes eljárás.