Levél a kínaiaktól, nekünk.

2015 május 13 3:04 de.40 hozzászólás

Mert, ugyebár, a kínaiak részint gazdasági bevándorlók, részint a magyar munkás számára példaértékű munkások. Kicsit zavaros ez így, de hát mindezt maga Orbán Viktor mondta, teljesen saját szájúlag.

Nos, a Facebookon akadt egy válaszlevél, közreadom, igencsak sok igazság van benne.

„LEVÉL A KÍNAIAKTÓL NEKÜNK!
2012. május 10., 18:47

Mi is utálunk titeket, de ezúttal beszéljünk csak rólatok. Panaszkodtok, hogy tönkretettük a könnyűiparotokat. Röhögtök, hogy minden termékünk gagyi. Rinyáltok, hogy büféink elárasztották városaitokat.Rettegtek, hogy megmérgezünk benneteket az édes-savanyú szószunkkal. Szorongtok, mert már mindenütt csak kínai árut kapni – nemcsak a piacokon és boltjainkban, hanem plázáitokban, márkaboltjaitokban, műszaki áruházaitokban is. Mindenhol. Anyáztok, hogy csempészáruval töltjük meg az országotokat. Hogy mindent hamisítunk. Hogy ellopjuk szellemi termékeiteket. Hogy nem tanuljuk meg tisztességesen a nyelveteket.

Nem mondhatnánk, hogy mindez alap nélkül való. Azonban tisztázzuk: nem mi kezdtük. Hanem ti. Ti, nyugatiak. (A nyugatiakhoz titeket, magyarokat is hozzászámolunk; legalábbis amikor Nyugaton jártok, mindig azt hangsúlyozzátok, hogy mennyire nyugatiak vagytok. Persze amikor felénk kolbászoltok, megpróbáltok állítólagos ázsiai eredetetekkel kicsikarni némi szimpátiát, de nem gondolhatjátok komolyan, hogy csak azért, mert valamelyik ősötök kétezer éve talán épp a mi határvidékünket fosztogatta, olcsóbban fogjuk adni nektek a zoknit és a processzort. Szóval maradjunk abban, hogy ti is a Nyugat része vagytok.)

Mi évezredekig remekül megvoltunk nélkületek, eszünkbe sem jutott, hogy áruinkat rátok tukmáljuk, s az még kevésbé, hogy bármit is vegyünk tőletek. Ti jöttetek hozzánk, hogy vehessetek egy kis selymet, porcelánt, teát, csupa olyan dolgot, aminek gyártásához bénák voltatok. Ha már ott voltatok, kaptatok a termékeinkből valamennyit, bár az üzleten nem mi gazdagodtunk meg, hanem a ti kereskedőtársaságaitok.
Aztán feltaláltátok a ” szabad kereskedelem” nevű dolgot, ami tőlünk teljesen idegen volt. S mivel mi nem akartunk alkalmazkodni, jöttek a hadihajóitok, szétlőtték a kikötővárosainkat, megbénították a belső hajóforgalmunkat, s ha ellenálltunk, lemészároltatok minket. Mindezt azért, hogy szabadon hozzájuthassatok kincseinkhez, s hogy eladhassatok nekünk mindenféle szir-szart, amire semmi szükségünk nem volt – olcsó angol szövetet, ópiumot (amit egyébként Indiában termeltettetek rabszolgamunkával) és vasutakat. Tízmilliószámra mentek tönkre a kézműveseink, csatornai hajósaink és rakodómunkásaink, elitünk pedig kábítószeretek rabja lett. Aztán a sanghaji parkba kitettétek a táblát: „Kutyáknak és kínaiaknak tilos a belépés”.

Ami titeket, magyarokat illet, mondhatjátok, hogy a fentiekből lényegében kimaradtatok. De ez nem azért volt, mert jó fejek voltatok, hanem azért, mert gyengék. Amikor aztán egyetlen egyszer alkalmatok adódott belénk rúgni, meg is tettétek: a bokszerfelkelés idején nyalka magyar huszáraitok is ott masíroztak a nagyhatalmak büntető expedíciójának tagjai között, s jutalmul Tiencsinben egy egész városnegyedet kaptatok „koncessziós területként”, ahol aztán alig építettetek bármi maradandót. S akciótokra annyira büszkék vagytok, hogy Hadtörténeti Múzeumotok bejáratát ma is az ekkor tőlünk zsákmányolt kínai ágyúk szegélyezik.

Amikor aztán a Nyugathoz, hozzátok képest mintegy száz év késéssel nekiláttunk, hogy ősi birodalmunkat modern nemzetállammá alakítsuk át, az egész Nyugat kínai nacionalizmusról, nagy-han sovinizmusról, erőszakos asszimilációról sikoltozott. Nyaldossátok a tibetiek sebeit, de azért hadd tegyünk fel néhány kérdést! Hol van a független Baszkföld? Hol ülésezik a szuverén breton parlament? Hány skót kérte, hogy Nagy-Britanniához tartozhassék? S ki hívott be titeket Irakba, Afganisztánba?

Na de térjünk vissza a gazdasági agresszióra, amire ti tanítottatok meg minket, s amivel mostanában vádolni szoktatok bennünket. Hát igen, az utóbbi időkben fordult a kocka, s most mi árasztunk el titeket az áruinkkal. De talán nem elhanyagolható különbség köztünk, hogy mi – saját határainkon kívül – nem alkalmazunk erőszakot. Még a görény mongoloknak sem sózunk oda, pedig azok igazán megérdemelnék.

Senki nem kényszerít rá a világon senkit, hogy kínai alsógatyában járjon, kínai csap alatt mosson kezet, kínai polcra pakolja a könyveit, kínai laptoppal blogoljon. Mindezt ti választjátok nap mint nap. Persze lassan már nincs is más választásotok, de erről is csak ti tehettek, hiszen nem volt igényetek a drágább, máshol gyártott cuccokra. Az meg aztán különösen nem a mi hibánk, hogy olcsók vagyunk. Asszonyaitokat semmi nem akadályozza meg abban, hogy pár dollárért napi 12-14 órát görnyedjenek a varrógép előtt. Csakhogy ők erre nem hajlandók, a mi asszonyaink igen. Ti is kalapálhatnátok a sárhányót, csavarozhatnátok a barkácsgépet, polírozhatnátok az asztallapot, szerelhetnétek a bicikliváltót, sodorhatnátok a kábelt, fújhatnátok az üveget látástól vakulásig fillérekért, s aludhatnátok a munkahelyeteken, vagy egy zsúfolt munkásszálláson a földön, csakhogy nem teszitek. Aztán csodálkoztok, ha a mi termékeink olcsóbbak.

Persze ne higgyétek el a mítoszt, miszerint mi, kínaiak, szeretünk dolgozni. Valójában ugyanúgy utálunk, mint ti. Csakhogy, ha mi nem dolgozunk, éhen halunk. Nálunk nincs nyugdíjrendszer, nincs ingyenes oktatás és egészségügy, nekünk annyink van, amennyit kínkeservvel megkeresünk. Dolgozunk hát, mert muszáj: nekünk nemcsak magunkat kell eltartanunk, hanem gondoskodnunk kell idős szüleinkről, valamint gyerekünk tandíjáról, a bölcsődétől az egyetemig. Ha nem muszáj, mi se dolgozunk: állami hivatalnokaink például a legtetűbbek a világon, de ez legyen a mi bajunk. Mondhatjátok, hogy a kínai termékek rabszolgamunkával készülnek, sérülnek az emberi jogok stb. Pedig nem: a munkásokat senki nem kényszeríti dolgozni, s éppen annyi pénzt kapnak a munkaerejükért, amennyi annak a piaci ára.

Amennyit ti, vásárlók készek vagytok fizetni a munkájukért. Egyébként ha van valami ötletetek arra, hogy hogyan lehetne másként, mint iszonyú kemény munkával eltartani a világ népességének 21%-át a termőterület 7%-án, szóljatok, a megoldási javaslatot továbbítjuk illetékeseinknek.
Ha el akarjátok lesni a titkunkat, nem kell Vuhuba utaznotok. Elég, ha átmentek a bűzös Deák téri aluljárón a lerohadt Kiskörutatok alatt. Van odalenn mindenféle bolt, újságos, virágos, ilyesmi. Az egyik fülkét egy ázsiai család bérli. Figyeljétek meg jól, az a bolt hajnaltól késő estig nyitva van. Már mindenki rég bezárt, már a koldusok is hazamentek, de ők továbbra is árulják a cigit, csokit, piát. Méghozzá jórészt magyar árukat, mert még a Pécsi Dohánygyár termékeinek értékesítésében is ügyesebbek, mint ti. Na, ők speciel vietnamiak, de ti úgyis kínainak néztek minden mandulaszeműt, úgyhogy a lényegen ez nem változtat. Vagy menjetek ki a Hold utcai vásárcsarnokba. A földszinten van vagy hat kifőzde, köztük egy kínai büfé. Az öt magyar kifőzde délután kettő felé, miután a környék irodistái és brókerei mind jóllaktak, fogja magát, és bezár. Csak a kínai büfé marad nyitva, úgyhogy az a néhány ember, aki valami miatt ebédszünet után megy csak ebédelni, kénytelen cukros disznót enni. Nem nagy üzlet ez, délután pár ezer forintot lehet csak keresni, de ők mégis mindenkit kiszolgálnak mindaddig, amíg a piac külső kapuit le nem lakatolják a biztonsági őrök.

Megjegyezzük továbbá, hogy a kínai áruk zömét nem is mi hozzuk be – a ti nagykereskedőitek, árubeszerzőitek, üzletkötőitek járják be Kínát, hogy felhajtsák vagy legyártassák a legolcsóbb árut. Gondoljátok, mi kopogtatunk a Tesco, az Ikea vagy a Praktiker ajtaján?

A francokat, ők jönnek hozzánk – ti meg megveszitek, amit mi rájuk sózunk. Szemünkre vetitek, hogy csempészünk, adót csalunk, nem fizetünk vámot. Szerintetek hogy tud bárki becsempészni nyolc konténer tornacipőt? Eldugja a hátsó ülés alá? Vagy az övtáskájába? Nem, a megoldás egyszerűbb: le kell fizetni a ti vámosaitokat, hogy kerülje el a figyelmét pár tonna áru, vagy értékelje a cuccot a valós ár tizedére, s így a vám is tizede lesz a normálisnak. Természetüknél fogva boltjaink, üzleteink, éttermeink nem titokban működnek, hanem teljesen nyilvánosan, bármikor bejöhettek ellenőrizni, lecsaphattok ránk, razziázhattok. Ha tovább folytathatjuk nem egészen törvényes tevékenységünket, akkor bizony ti vagytok a hülyék.

Ami pedig a márkahamisítást illeti, arra kár is a szót vesztegetni. Ha valaki akkora barom, hogy hamis Nike pólóban szeretne járni – ezt kétszáz méterről is jól fel lehet ismerni -, s mi kielégítjük ezt az igényét, akkor inkább dicséretet érdemlünk, semmint gyalázkodást.

Nem csapunk be senkit. Vagy szerintetek bárki is komolyan gondolja, hogy az Arany Sárkány Üzletházban valódi Adidas sporttáskát kap? Bár, amilyen hülyék vagytok, még ezt is el tudjuk képzelni. Hasonlóan nevetséges, amikor azért kárhoztattok minket, mert büféink minden városotokat ellepték. Pedig itt is ti voltatok a barmok. Amikor a rendszerváltásotok idején bezártak az üzemi étkezdék, menzák, kifőzdék, vállalkozóitok kárpótlási jegyekkel és lila zakókkal csencseltek, ahelyett, hogy észrevették volna a piaci rést, s gyorsétkezdéket nyitottak volna. Mi voltunk, s lényegében máig mi vagyunk az egyetlenek, akik olcsón, gyorsan, kiszámítható minőségben meg tudjuk tölteni a gyomrotokat. Mi nem túrtunk ki senkit a helyéről: az általatok elhagyott lyukakat béreltük ki, s hoztuk létre országotok legnagyobb gyorsétterem-hálózatát. A kaja, amit adunk, valóban gyalázatos – de nektek ez is jó (egyébként már rég tönkrementünk volna). Mi pedig, nem tudjuk, megfigyeltétek-e, nem járunk a saját büféinkbe. Nektek se lenne muszáj, mégis megteszitek, hát magatokra vessetek.

Sokat röhögtök rajtunk, amiért nem tudjuk megtanulni a nyelveteket. Nos, a helyzet az, hogy nem is akarjuk. Hiedelmeitekkel ellentétben eszünk ágában sincs elfoglalni az országotokat, vagy akár csak végleg megtelepedni benne.

Nem olyan jó hely ez. Sőt, nem akarunk titeket elkeseríteni, de Shenzhen, Shanghai, Qingdao, Hangzhou sokkal szebb és jobb helyek. Mi azért jöttünk ide, hogy pénzt keressünk, s ha elég pénzt kerestünk ahhoz, hogy továbbállhassunk egy jobb helyre, akkor továbbállunk. Aki igazán sikeres volt közülünk, az már rég továbbállt Angliába, Franciaországba, Amerikába. Sokan visszamentek Kínába, mert ott is jobb lehetőségek vannak, főleg, ha az embernek sikerült összegyűjtenie némi tőkét.

Eszünk ágában sincs magyar állampolgárságért folyamodni, már csak azért sem, mert ezzel elvesztenénk a kínait, ami nem feltétlenül jó üzlet. Ráadásul a hülye, folyton változó jogszabályaitok miatt nem is érdemes hosszú távra terveznünk, mert tizenöt átgürcölt év után is sokszor azon múlhat egy-egy tartózkodási engedély meghosszabbítása, hogy a bevándorlási hivatalban az ügyintéző hölgyet előző este boldogították-e, s ha igen, mennyire. Egyszóval nem fogjuk azzal tölteni a drága időnket, hogy a bonyolult nyelveteket magoljuk – s ha lehet, gyerekeinket is a kínai-magyar kétnyelvűbe, az amerikai iskolába meg az IBS-be adjuk.

Szóval lehetne egy kicsit kisebb az arcotok. Az igazság az, és kérünk titeket, ne sértődjetek meg, hogy képmutató, igénytelen és ostoba olcsó jánosok vagytok. Mi azt mondjuk: ahelyett, hogy embargó alá helyeztek minket, inkább gyártsatok olcsóbb és jobb cuccokat, mint mi.

Ahelyett, hogy bojkottáljátok áruinkat, inkább próbáljatok olyasmit gyártani, amire nekünk is szükségünk van, s amit csak ti tudtok készíteni. Ahelyett, hogy a hülye politikusaitokat külditek hozzánk – akik úgysem csinálnak semmit, csak esznek-isznak és a ti pénzeteken nézik meg a Nagy Falat -, lepjék el Kínát az ügyes üzletembereitek a visszautasíthatatlan ajánlatokkal.
És rinyáljatok kevesebbet, dolgozzatok többet. Köszönjük szíves figyelmeteket. Reméljük, azért barátok maradunk.

Üdvözlettel: A kínaiak”

40 hozzászólás

  • Fenyvesi Glória

    Na, ugye, mégiscsak érdemes itt üzletelni a kínaiaknak…
    Viszont illő lenne elsajátítani a nyelvünket…
    És nem szapulni a magyarokat…

    Egyébként nem valószínű, hogy kínaiak írták ezt a cikket…
    Inkább provokációnak tűnik….

  • Fenyvesi Glória

    Dolgozzatok többet???
    Gyalázat!A magyarok rengeteget dolgoznak a multiknál éhbérért…

  • Azért van némi gondom ezzel a levélkével, bárki írta is.
    Noha olvastam akkor amikor egy cikk alatt megjelent kommentben válaszként az ott lebzselő mélymagyaroknak, önálló cikként más értelme van.

    A nyelvhasználati kérdés, hogy kezdjem valamivel:
    A magyar nyelv semmivel sem rosszabb mint a többi. Sőt, gazdagabb. De nem is emiatt kell idegen nyelveket tanulni, hanem mivel a gyarmatosítás miatt más nyelvek terjedtek el, majd az USA angollá válásával és kereskedelmi nagyhatalommá válásával az angol lett az üzleti élet nyelve. Valamint a számítástechnika is. Aki a saját anyanyelvét leszólja, az valószínű egyetlen dolgot ért el az életben, megtanult egy más nyelvet.

    Munka:
    Én dolgoztam több helyen is. Egészen pontosan –
    Spanyolország – Barcelona
    Észtország – Jarvakand
    Olaszország – Aprilia
    LITVÁNIA – Vilnius
    FINNORSZÁG – Vantaa
    USA – Ditroit
    Magyarország – Orosháza

    A magyar ember semmivel nem dolgozik kevesebbet mint más nemzetek lakossága. Sőt, a felsorolásból hármat kimondottan lustának neveznék. Az életkörülmények lényegesen nehezebbek Magyarországon mint máshol Európában, az USA meg teljesen más kategória ebből a szempontból. Kimondottan jó tapasztalataim vannak a magyar emberekkel. A szervezés és az állami szektor az más kérdés. Nem tudják jól szervezni a dolgot, és nem tudják jól eladni magukat. Így hiába a belefektetett nagy munka.
    Az állami dilettantizmusról nem is beszélve, ahogyan lerombolták az ország értékeit. Pont ezeken a hasábokon jelent meg egyszer egy felsorolás a lerombolt értékekről.

    Gagyi áruk:
    A lakosság azt vásárol meg, amit meg tud fizetni. Ha bóvlira telik, abból szeretne kihozni valamit. Ez nem választott igénytelenség, hanem az, amibe belekényszerítik a lakosságot.

    Azzal zárom, amivel kezdtem. Ott, akkor a kommentben helye volt, és választ jelentett a mélymagyarok hőzöngésére. Itt, önálló cikként inkább visszatetsző egy nemzet egységes ledöngölése ilyen módon.

  • Fenyvesi Glória: lassan már csúcsot javít saját versenyszámában, mi szerint képtelen felfogni egy írás értelmét, mondani valóját!
    Komolyan elgondolkodott azon, hogy kínaiak írták-e ezt a levelet? 😛
    És, ha provokáció? Mégis, maga szerint, kit provokál?
    Ugyan, nézzen már bele a tükörbe! Na, amit ott lát, arra nyugodtan ráfoghatja, hogy provokáció!

  • Fenyvesi Glória: tudja, csiperke, azok a multik a kormány stratégiai partnerei, úgyhogy lehet menni Orbánhoz panaszra!
    Nomeg, tán nem kellett volna kiherélni a szakszervezeti mozgalmat és kilóra megvenni a szakszervezeti vezetőket!

  • Kedves Donom, ez is egy vélemény. Én ugyan úgy vélem, hogy nem egy egész nemzetről szól, de ugyancsak nagy részéről. Azon felül hajlok Fenyvesi véleményére: provokáció. Na és?
    A nyelvet illetően nagyjából egyet értünk, csakhogy ez alól egy csöppet kivétel a kínai. Vagy megtanulod a mandarin nyelvjárást – ami a hivatalnoki réteg és a kormányzat nyelve – vagy a kantonit – és akkor nagyjából kommunikálhatsz a lakosság kb. 30%ával, de, ha peched van, írásban értekezel a más nyelvjárásokat beszélő kínaival.
    Nem véletlen, hogy a józsefvárosi piacon két kínai magyarul veszekedett egymással 🙂
    http://kina.freewb.hu/nyelvjarasok

  • A betegségekről is írhatnál egy levelet .Melyik amelyiket vittünk ,és viszünk .Mik azok a betegségek amiket cserébe most kapunk.Remáéem te érted.!

  • Ez az írás is remek volt!
    Értem és én is így gondolom.
    A nyelvről és a hasonolusáról, a cigány beszédet külön élvezem: a lényeget (pénz, forint, káromkodások) magyar nyelven mondják…

  • hasonulás-t akartam írni.

  • Élvezetes,gördülékeny stílusban leírt cáfolhatatlan igazságok. Mégsem tökéletes,mint a(Dreher)G lólika hozzá pötyögtetése általában
    Neki igaza van hogy”viszont illene elsajátítani a nyelvünket”.Nos a kínaiak annyira becsületesek,hogy minden elsajátítást meghagynak HUNGARIKUM-nak.
    Nincs határozott említés téve a népi kleptokratikus assasíni hajlamok evolúciót gátló nemzeti büszkeségéről.Persze lehet,hogy a kínaiak nem akarnak nevelőkként szerepelni,még olcsó áron sem.
    Aki írta (I.I)csak köszönetet érdemel. Gy.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Ille: Engem a Facebook-on már több tucatszor Magyar gyűlölőnek neveztek, néhány soros kommentálásom után. Kiváncsian várom, milyen jelzőket olvashatok majd itt, erre a cikkre?
    Furfangos a cikk, mert a „Kínaiak szemszögéből” van írva a bírálat. Gratulálok.
    Tanultam valamit, ezentúl Észak-Koreából jött levélnek álcázom kritikáimat.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Na láttam már egy nagy Magyar igazságot. Glóriától.
    „Dolgozzatok többet???
    Gyalázat!A magyarok rengeteget dolgoznak a multiknál éhbérért…”
    ======
    Barátom fia, 28 éves, Győrben az Audi gyárban MEO’s ellenőr volt másfél évig. A fizetése 225,000 volt adó után, amennyit hazavitt havonta. Ebédjét és munkaruháját ott adták, a ruhát a gyár tisztíttatta. Napi 8 órát dolgozott és nem nagy megerőltetéssel. Mégis otthagyta.
    Indok?
    Az, hogy minden nap dolgozni kellett 8 órát és ugyanúgy, rendszeresen és kihagyások nélkül. Nem lehetett lebzselni fél napot esetenként, vagy amikor egy kis változatosságot akart vinni a monoton munkanapok közé, beteget jelenteni egy napra.
    Ezt nem én mondom, ezt barátom fia mondta nekem tavaly.
    Most egy computer üzletben eladó, 110,000-t kap brutto. A mamájánál lakik, közös háztartásban, mert egyedül nem tud lakást fenntartani. De szabad és amikor akar, havonta 2-3 alkalommal beteget jelent és nem megy be dolgozni. Hétfőn amúgy is alacsony a forgalom.
    Sok magyar ember töri magát és dolgozik keményen, Lézer Jankó minimum 10 órát követel meg a dolgozóitól ugyanannyi pénzért, plusz soknak költözni kellett vidékre. Sokan viszont nem lettek megtanítva arra, hogy a hétnek legalább öt napján, MINDEN NAP, ugyanúgy 8 órát kell dolgozni, mert erre találták ki a hétvégét. Pláne most, a vasárnapi zárvatartással!!!!

  • Milyen multiról, milyen éhbérről szövegel, Fenyvesi? Vagy maga is csak azt hiszi multinak, ami Auchan, Tesco?

    Elárulom, egy csomó olyan multi van Magyarországon, amiről maga még csak nem is hallott, pedig valódi világcégek. A műszaki élet szerencsére tele van ilyenekkel. Ha ezek nem lennének kis hazánkban, akkor lenne csak igazán gebasz.

    És tudja, ezeknek a multiknak közös jellemzőjük, hogy bejelentik a dolgozóikat, betartják a törvényeket, többségüknél a fizetés a magyar átlag felett van, a munkakörülményeik összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek akármelyik magyar, a munkásait pofátlanul kizsákmányoló vállalkozóénál (miket tudna egy Marx itt írni, édes Istenem…).

    Szóval a felcsúti gazember szövegelhet, a nácivezér szintén, de ha egyszer a multik valóban elhúznának innen, őket lógatná fel az éhező nép a fára először.

  • Ez az írás (eredeti, torzítatlan formájában) már 2008-ban fent volt az interneten, bizonyos Tihor úr blogjában. Következésképpen a „kinaiak” a Gyurcsány korszakon szellemeskednek…hogy egyem azt a vacak rizsüket!

  • Van itt valami, amirol sokan megfeletkeznek, amikor „osszehasonlitani” akrjak modjuk a hazai es a „kulfoldi” munkabereket, gyartasi koltsegeket,stb… Az jol hangzik,
    hogy pl egy „amerikai” munkas mennyit keres…
    Nem artana belegondolni, hogy modjuk ugyanez a „munkas” atszamolva egy heti magyar atlagbert fizet egy hajvagasert!!! Tehat a keplet tisztelt olvasok egy kicsit bonyolultabb…

  • Fenyvesi Glória

    Cornélius!
    Azt nem hinném, hogy pl. a TESCO-ra ez érvényes lenne,amit mond…Sőt!!!

  • Kedves Attila,
    nézzen utána,hátha az is lehetséges,hogy a magyar „átlag bér”olyan alacsony is lehet előbb-utóbb,hogy egy külföldi nemsokára pl. csak egy tubus fogkrémet kaphat érte hazájában.Ezért nem a nyugatiak mennek turuliába,hanem az irány fordított.A helyzet ma még valamivel jobb, mint József Attila korában.Amikor is „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk”.Igaz,hogy akkor a mai rend mintaképe:A horthy fasizmus regnált.

  • Gyula Bognar Jr.
    Glória egy un. 1€-s boltban dolgozik, csupa olyasmit ad el, amik jó részben Kínában készülnek, részen minőségen aluli tömegáruk, bár látványos címkével, cserében olcsók. Ezekben a boltokban nem kapsz 3€ feletti árút, alig különböznek a kínai piacok árúkészletétől.
    Nem igazán értem a hőbörgését, hiszen ő is ebből él.

  • Che: részint ezt bizonyítania kellene, részint meg mind a mai napig érvényes, mi több, ma még inkább. Szóval, dolgozzon ezen +1 kicsit 😀
    De azért tetszik, ahogy izzad 😛
    Az a rizs, amit maga vacaknak nevez, sok ember életét könnyíti meg, és nem az ára miatt, hanem, mert bizonyos emésztőrendszeri betegségeik miatt a hazai rizstermés – már, ha van olyan, mert olyan sok rizsföldet mintha nem lehetne Orbanisztánban találni, habár Torgyán papa anno erősen kapacitálta a belvizek ilyetén történő hasznosítását – nem megfelelő nekik.
    De ez a maga ismereteit – gondolom – meghaladja, nem is erre szerződött.

  • Che
    2015 május 13
    4:19 du.
    Tihor 2011-ben regisztráltatta a blog oldalát. Ráadásul nincs rajta. Talán linkeld be a kérdéses oldalt, igazolni önmagad.

    De mint a dátum is mutatja: 2012. május 10., 18:47. Ekkor került ki az internetre. Mindenki aki átvette, a dátummal együtt vette át. Úgyhogy az a narancs még éretlen. Vagy az is citrom?
    Ha kivetítem a vezéred bevándorló politikájára, hol fogsz vásárolni?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Én nem merem szídni a Kínát, amiért elárasztotta a Világot áruival. Harminc éve lassan, de itt az USA-ban nem létezik férfi (és talán női) alsónemű, zoknik, amik nem Kínában készültek és ami másutt Ázsiában, az is átcsomagolt Kínai termék.
    320 millió Amerika az életével játszana, ha megharagítanák a Kínaiakat és azok megszüntetnék ruházati exportjukat az USA-ba. Milliók megfagynának már az első és második zord Tél alatt, lukas, kopott gatyáikban, vagy anélkül. Soknak megfagyna a lába kitaposott cipőikben zokni nélkül. Mi már teljesen a Kínai ruhaiparra vagyunk utalva, (nyakkendőket még gyártunk) de ehhez jön sok más. A tornacipők nagy részét is ott gyártják. Egy Jack in the Box/McDonalds nemzet, mint az USA, néhány év alatt kipusztulhatna tornacipők hiányában a lassan fogyó computerek előtt ülve, amik nagy része szintén ott készül. New Yorkban a szó legszorosabb értelmében, heteken belül leállna az élet tornacipők hiányában. Rendes cipőt egy igazi New York-i dolgozó, kizárólag a munkahelyén visel, ha kötelező, azonnal tornacipőre vált, mielőtt kilép irodájából. Szerintem sokan abban is alszanak.
    Életünket és egészségünket nem a US Army/Navy/Air Force/Marines védi a legsikeresebben, hanem aránylag jó kereskedelmi viszonyunk Kínával.
    Én meg különösen nem szólhatok ellenük, hiszen egész életemben kizárólag Apple computereim voltak és vannak, az iPhone és iPad mellett, amiket Kínában gyártanak. Önvédelemből talán, de mindig rámosolygok MINDEN Kínai emberre akivel találkozok, nehogy egyik másik haza írjon családjának, hogy mi Amerikaiak barátságtalanok vagyunk irántuk és emiatt a sok mérges Kínai szabotálni kezdené a kereskedelmünket. Minden esetre, komoly tartalékaim vannak alsóneműkből, zoknikból és tornacipőkből is. Soha nem lehet tudni, mi lesz, ha kitör egy újabb Világháború. Iparunk újra átszerveződne hadiiparra és az alsóneműket, zoknikat, tornacipőket csak jegyre lehetne vásárolni, szigorúan megszabott mennyiségben.
    ++++++++
    Néhány évvel ezelőtt egy csoporttal bejártuk Kínát, nagyon jól bántak velünk (feleségem utazási ügynök volt) és van némi fogalmam az ottani helyzetről, munkaviszonyokról, és egy kicsit az általános gondolkodási alapjukról. Meg vagyok győződve, hogy minden hőzöngésünk eredménytelen, rövid időn belül Ők lesznek a Világ urai, ráadásul önellátóan, kistafírungozva, a saját, Made in China, Fruit of the Loom alsóneműikben és divatos Nike Air Max tornacipőikben.

  • Gyuri10

    Kedves Gyuri.
    On alaposan felreertett.
    Mindossze arra akartam ravilagitani, hogy a peldanal maradva egy magyar munkas es egy amerikai/nemet/francia/olasz/stb.. munkas „munkaberet” dollar ertekben osszehasonlitjuk,akkor a 10x-es oraberral dolgozo „munkas” nem el 10x jobban, mert masok a rezsikoltsegei.

  • Kedves Attila,
    így már fixálva van az elgondolása.Valóban 10 x jobban nem él a külföldi ember.Annyit azért segítek a számolásban,hogy nálunk egy átlag szakember a havi fizetéséből cca.20x repülhet oda-vissza Budapest és Tel Aviv között szezonban,amikor a repülő jegyek drágábbak k.b 80%-kal.A magyarországi helyzetet nem ismerem.Kérem ha lehet világosítson fel.Átlag szakemberről beszélek.Szerszámkészítő, autószerelő,lakatos,üzleti alkalmazott.Nem komputer programozók. Azoknál az életszínvonalnak nincs felső határa.

  • Attila Csige
    2015 május 13
    9:21 du.

    ” Nem artana belegondolni, hogy modjuk ugyanez a “munkas” atszamolva egy heti magyar atlagbert fizet egy hajvagasert!!!”

    Bocs, de ez marhaság..Egy átlagos ár az Államokban a hajvágásért,- átlagosítva a háromszáz dolláros santa monicai, felkapott fodrász árait, a bronxi olasz fodrá
    széval,- nem több húsz dollárnál..
    Ugyanis, ez utóbbiből jóval több van..
    A hasonlatod indíttatását érteni vélem.
    Amit viszont neked kéne megértened az az, hogy a hasonló élelmiszer, lakás, autóárak mellett, a hazai munkabérek egyszerűen a rabszolga katekóriába sorolja a munkavállalókat..

  • Ha a magyarorszagi allapotokra kivancsi, az interneten elerhetok a magyar ujsagok. Persze a „filtert” hozza kell gondolni,mert en un. „objektiv” ujsagot sehol nem ismerek.
    Sajnos az „uzlet” felulirja a korrekt tajekoztatast.

  • Gyula Bognar, Jr.

    falusi: A „régimódi” borbély felszámolhat $5.00-15.00-ig a hajvágásért, a férfi/női fodrászok $15.00-$200.00-ig név és hely szerint.

    Én 38 éve ugyanahhoz a fodrásznőhöz járok, nem emlékszem mennyi volt az ára kezdetben, de öt-hat éve $35.00 fizetek minden alkalommal, amiben benne van $5.00 a borravaló. Soha nem említettem neki semmit, hogy mit szeretnék, mindig nagyszerűen rendbe teszi a hajamat.

    Egy őrült pillanatomban amikor rendes fodrásznőm Európában túrázott családjával 3 hétig, hallgattam feleségemre és elmentem vele Jose Eber (Beverly Hills) szalonjába, ahova járt aránylag rendszeresen.

    Az én hajamat is levágattam (elnézést frizurát csináltak) Jose Eber-nél. Nagy hiba volt. $220.00 ugrott és utáltam, amit a fodrász csinált, amint hazajött rendes fodrásznőm, rögtön mentem, hogy tegye rendbe fejemet, kívül és emiatt, belül is.

    Nem kritizálom Jose Eber fodrászait, sőt, nagyon jók, a hajszínezésben utolérhetetlenek, meg is van az ára. Feleségem évente kétszer otthagy közel $500.00-t vágással, festéssel, permanens, mindennel együtt, de valóban kitűnő munkát végeznek. Időközben csak vágás és style kell neki, az megvan $200.00-ból. Luxus, de a saját pénzéből fizeti! Hogy éppen melyik showbiz személy volt ott ugyanakkor, kivel találkozott, amikor az ő haját csinálták, az gondolom neki plusz értéket jelenthet.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Attila: „Ha a magyarorszagi allapotokra kivancsi, az interneten elerhetok a magyar ujsagok. Persze a “filtert” hozza kell gondolni,mert en un. “objektiv” ujsagot sehol nem ismerek.”

    Lehet, hogy az újságírásban nem maradt sok objektivitás sehol, az egyén használhatja olvasó képességét, magyarul „olvas a sorok között is”. Magyarországon nem lehet sok hírt kideríteni, mindent lehet titkosítani.

    Nekem más komoly bírálatom is van a magyar újságírási stílussal.
    1. Hiányzik a cikkekből a konkrét, részletes adatok legnagyobb része, – ki, mikor, hol, miért, mit, mennyit, hogyan, milyen eredménnyel, stb. Sokan csak nagyjából vázolják fel a híreket, legtöbb nem tartalmaz képeket sem.
    2. Soha nem mennek vissza a hírek folytatásaiért, az adatokért, amikor nem kapnak komplett információt, csak ígéretet, hogy az majd jön később.
    Az utóbbi ok miatt is, bárki „kiszúrhatja az újságírók szemét”, ígéretekkel, anélkül, hogy egyenesen megtagadná a hír kiadását, a választ a kérdésekre.

    Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol a kormány, a hatóságok, a közéleti személyek titkolózhatnak, büntetés, következmények nélkül és ráadásul ez még nem is törvénysértés. Ezért nem vezetnek jegyzőkönyvet a Fidesz/KDNP/Jobbik koszos bagázs bűnözői, minden döntés szóbeli és titkos, bezárt ajtók mögött, kizárólag összeesküvéssel döntenek, így kormányoznak, a viktátor utasításait követve csak és soha semmi ellenzéki vitára nem hajlandók.

    Csak már emiatt, mind életfogytiglant érdemel, de, ha a viktátor kiszáll az EU-ból és visszaállítja a halálbüntetést, akkor vele kezdhetik, de azonnal! Addig is le kellene ültetni mindet, kivéve a viktort, akit elmegyógyintézetbe kellett volna zárni már régebben és remélem ez is lesz a sorsa.

    3. A megengedett káromkodás a magyar újságokban számomra rettenetesen visszataszító. Amint egyet olvasok, egy cikkben, azonnal befejezem az olvasást, legyen az bárkitől, bármi.

    Itt az USA-ban a napilapok, magazinok, egyéb médiában, ami fiatal gyerekek által is hozzáférhető, ezért komoly büntetés jár.

  • Gyuri10
    2015 május 14
    5:36 du.
    Havi bérek.
    Az ország mintegy fele 150 euró
    Mintegy 25 % havi bére 225 euró
    Jobban fizetett elit szakmák 500 euró.

    Összehasonlítás:
    UNIÓ más országai legalacsonyabb minimálbér 2 800 euró
    Skandinávia minimálbér 3 200 euró

  • Sok kínai nem szapulja a magyarokat,elsajátította nagyjából a nyelvünket(ami nekik ugyanúgy nem könnyű,mint nekünk a kínai)van
    kereslet a kajájukra,termékeikre is(persze nem a csalással,lopással
    gazdagodott milliárdosoknak…) hanem a bérből élő kis embereknek,meg ugye itt is adóznak,beilleszkedtek,azokkal ellentétben akik MAGYARKÉNT?…kimenekítik a pénzüket az országból..
    Ami a külkereskedelmi kapcsolatot illeti velük,arra sem fizettünk még rá,meg ugye a valami…Amerika is egyre inkább kénytelen elismerni a világban betöltött szerepüket…..

  • Ja a levelet persze nem kínai,hanem ez a fórum írta,de minek?

  • Marcsi: csak, hogy magát bosszantsuk 😀 Amúgy egy fórum nem tud levelet írni, ráadásul ez a facebookról lett leszedve, noch dazu még Che elvtárs is ezt tanúsítja, vagy már az elvtársának se hisz?

  • Érdekes,több forrásból úgy hallottam,hogy a Kínával kedvező üzleti
    kapcsolatok alakultak ki,tárgyalások stb…írni persze több „hiteles”forrásból lehet,de erőlködni azért nem kellene……
    természetesen tény és való ami nem kapcsolódik szorosan a cikkhez,hogy sok információt kapunk a kínai kisemberek mostoha munkakörülményeiről,a termékek „valódiságáról” stb,…de ez nem változtat azon,hogy van rájuk kereslet igény!
    Egyébként vicces gondolat,hogy maguk bosszantani tudnak….!

  • Marcsi
    2015 május 15
    2:01 du.
    Marcsika!
    Talán olvassa el újra! Ha nem megy, segítek! Nem a kínaiakról szól!

  • Marcsi: senki nem erőlködik – magán kívül – és egyáltalán nem vicces, mert valóban bosszantani tudjuk 😛

  • kedves Donom, ezt Marcsi jobban tudja 🙂

  • Fenyvesi Glória

    Gy.B…
    És ahhoz mit szól, hogy az ön szavaival élve,az MSZP „koszos bagázs”-ához tartozó Simon Gábor is megúszta…
    Az ő bűnözőik nem kérhetők számon?
    Kijöhet a börtönből,ha eddig is nem házi őrizetben volt…és pár száz millióval élheti aranyéletét.

  • Fenyves Glória: G.B, maga nagyon egyszerű ember 😛
    Ettől függetlenül, mire megy azzal, hogy másra mutogat?
    Tanulmányozza egy csöppet a jobboldali hozzászóló ismérveiről szóló kommentemet, talán felismer belőle valamit.
    Kérdeztem korábban magától egyet s mást. Mi lenne, ha válaszolna? Nem bánom, kérheti a közönség segítségét, vagy felezhet a komputerrel 😛

  • DonOvuz!

    Eddig is tudtam,hogy a levelet nem a kínaiak,hanem egy képben lévő….okos,jó indulatú
    magyar írta,persze”levél a kínaiaktól”cimmel,mint sok más hazugságot,baromságot…!
    Nem is érdemel több szót,pláne időt…!

  • Marcsi, magának is javaslom a jobboldali hozzászólók besorolásáról szóló kommentemet.
    Úgy vélem, egy fokkal magasabb értelmi szinten áll, mint Fenyvesi, de ezt azért ne vegye dicséretnek.
    Majd szóljon, melyik szót nem érti belőle, segítek értelmezni.
    Javaslom, ha nem akarja jobban beégetni magát, cáfolja a levél bármelyik állítását.
    Azt pedig, remélem, nem gondolja komolyan, hogy majd MAGA meghatározza, mit érdemel a cikk, és mit nem?

  • Nincs időm magával vitatkozni,cáfolni meg pláne minek kinek?,ami az „égést”
    illeti hát nem én égek,hanem az aki idétlen valótlan cikket ír!
    maga sem határoz meg semmit azon kívül,hogy „kedvére” írogat!!!
    na pá!