Benkő: Budapesthez Felcsút közelebb van Budapestnél

2015 május 15 11:55 de.24 hozzászólás

SzarNehéz lehet az udvari muzsikusok élete. Különösen, ha nem beszélnek egymással, és mégis meg akarják magyarázni a bizonyítványt. Ebbe a kályhacsőbe szorult bele a jelek szerint az Omega együttes is. Melynek felcsúti kálváriája azzal kezdődött, hogy a basszusgitárosuk lemondta a jelenlétét.

Erre persze lehetett volna azt mondani, hogy Mihály Tamás így gondolja, de azért csak fellépünk a vezérnek világot jelentő stadionban. Ennél, a 2002-ben az orbáni színpadon tapsoló Kóbor János mást gondolt. Szinte dalok jó részét szerző tag koncert-lemondását követő napon megmagyarázta, hogy az építész-szíve viszi Felcsútra. Mert már a korábbi látogatására is így emlékszik: „Diplomás építészmérnök vagyok, és nem is a meccs, hanem leginkább Makovecz Imre miatt mentem, akinek a tervei alapján készült a stadion”. S most mindenki fojtsa el a mosolyát, akiben olyan kérdések merülnének fel: vajon rá mernék-e bízni a házuk megtervezését Kóbor János diplomás építészmérnökre? Amitől még persze nyilván egyéni és szubjektív véleménye lehet bárkinek a felcsúti stadionról. Akinek tetszik, tessen. Akinek meg nem tetszik, annak engedtessék ez is meg. Ameddig ezért a véleményért nem jár azonnali megkövezés. Tehát Kóbor Jánosnak, a magánembernek nyugodtan tetszhet az a stadion. Ez azonban mit sem von le abból, hogy a stadion léte egyfajta hatalmi szimbólummá vált, és ott fellépni politikai gesztus a hatalom felé. Ez nem biztos, hogy jól van így, de attól még nem lesz másként. Akinek nem tetszik, az elmehet a vezérhez panaszra. Akinek talán nem lett volna kötelező a kertje végébe stadiont építtetni. Ha van két krajcárért politikai érzéke és demokratizmusa.

A május elején megjelent Kóbor-szöveget, elhelyezve oda, ahova való, egyébként el is feledhettük volna. Ha a történetnek itt vége. Még akkor is, ha a Kóbor 2002-es tapsonctársa, Kokó fel is kavarta kicsit az udvartartás körüli állóvizet. Azonban bekövetkezett az, amire a bevezetőben céloztam. Az Omega felcsúti fellépésre ácsingózó tagjai elfelejtettek egyeztetni a témában. S ez megbosszulta magát. Megjelent ugyanis egy interjú Benkő Lászlóval, a billentyűssel. Aki aztán úk megvilágításba helyezte a fellépést a Pancho Arénában. Benkő szerint sem a politika játssza a fő szerepet, de nem is stadion szépsége. Praktikus okai vannak kérem, akárki megtudhassa. Mégpedig a geográfiai praktikum, ami szerint kihagyhatatlan, mert „Közel van Budapesthez”. Illetve azért is, mert, „ha ugyanis Győrbe vagy Debrecenbe visszük a bulit, akkor az egy vidéki koncert lesz”. Világos tehát. A nyugati határszélhez közelebbi és vélhetőleg népesebb Győr egy kis vidéki porfészek. Ahogy Debrecen sem több egy lesajnált vidéki kócerájnál. Bezzeg Felcsút! Az igen. Szinte a világ közepe. De vidéknek aztán nem vidék. Hiszen a Vezér is ott született. Hogy is lehetne vidék!

Nos, e helyről szeretném Benkő Lászlóval, a billentyűssel megosztani a Magyarország földrajzával kapcsolatos hatalmas titkot: Budapesthez Budapest van legközelebb. Ha tényleg ezen múlik, miért nem a fővárosban van a koncert? S különben is. Mi a fenének kell megmagyarázni? Nem lenne egyszerűbb bejelenteni: „elmegyünk kérem segget nyalni, mert félünk, hogy Pataki ránk küldi az UFÓ-kat”. A nagy kérdés nem az, hogy miért megy az Omega Felcsútra. Ez sejthető. De miért kell mindenkit hülyének nézni?

24 hozzászólás

  • Kóbor építész diplomával rendelkezik,értékeli az új stadiont(Makovecz I -t),meg a
    társa Benkő L. is elvállalta a fellépést,nem kell abból ügyet csinálni,hogy
    Mihály Tamás a zenei pálya helyett a politikát választja,de minek,ha
    nem ért hozzá?
    Az Omega volt,van és lesz,míg a kis firkász újságírókra,politikusokra senki sem fog emlékezni csak mint gyűlölködő tehetségtelen senkikre…
    Aztán a koncert részvevői a zenére kíváncsiak,nem az idétlen gyűlölködök véleményére,ugyanis ez nem pártrendezvény!

  • Fenyvesi Glória

    Azt nehéz elképzelni, hogy egy tehetséges építésznek tiszteleg valamely Együttes?
    Makovecz Imre igenis megérdemli a tiszteletet, világhírű alkotásai vannak!

  • Fenyvesi Glória: látom, már megint sikerült nem megérteni a lényeget. Mondja, nem unja még?

  • Jichak Perlmutter

    Marcsi !

    Inkább nézze meg Szabó István: Mephysto című valóban örökbecsű filmjét, az majd felébreszti ebből a kábulatából is…

    .

  • Marcsi !

    Itt emberi gyengeségről van szó, a szervilizmusról és nem mellékesen a mammon mindenhatóságáról is, amelyet önmagában csak Mihály Tamás basszusgitáros volt képes legyőzni. A többiek egyesre vizsgáztak emberségből. Azok a Felcsút közelsége, meg a Makovecz építészet meséje olyan átlátszó hazugságok, amelyek még jobban leleplezik e jellemtelen emberek lelkivilágát.
    Jól mondja Jichak P., hogy ezt csak egy Szabó István, illetve Klaus Mann röntgenkészüléke képes jól átvilágítani.
    Természetesen elnézést kérve Simay mestertől, mert az ő cikke sem egy rossz diagnózis a mai omegistákról arról, hogy hová is tűntek az ifjúkori ideálok.

  • Benkő legalább kiszmatolhatja a Makovecz tervezte, kertvégi Orbán-budi különleges akusztikáját is… Ez fontos a szakmájához.

  • Nem az a normális, hogy az együttes bojkottálja Felcsútot, hanem az, hogy fordított esetben elmennek az ellenzéki vezetők által épített létesítményekbe is. Csak hát, nincs ilyen létesítmény.

  • Ja, bocsánat. Van az ellenzék által épített ilyen sportlétesítmény. Győrben a Rába ETO-é. Éppen most megy rá a Quaestor botrányra.

  • jani: mellé. Nem az ellenzék építette, ráadásul volt rá fedezet.

  • Lehet itt bármit mondani,a résztvevők a koncertre kíváncsiak
    (nem pártállásra,gyűlésre,gyűlölködésre…))Az Omega,VOLT, VAN és LESZ,akkor is ha egy tag kilép! Ő tudja…Ennyi,kár és nevetséges ebből politikát csinálni!
    Egyes agy mosottak meg ugye hiába erőlködnek,csak nevetségesek lesznek!

  • Marcsi: így van. Maga már régóta nevetséges.

  • Marcsi: ugye, megbocsát, de nincs több időm magával foglalkozni, egy jó film lesz a TV-ben, ráadásul már unalmas magából bohócot csinálni.
    Javaslom, keressen maga is egy jó filmet, esetleg egy ismeret terjesztőt a National Geografikon, magára fér. Vagy kapcsoljon a BBC-re, vagy az ARD-re. Ja, hogy nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem? Pech.
    Akkor, biza, beszűkültek az információs forrásai. De marad magának Magyar Izé, a 168 óra és a Heti válasz, meg az Echo TV. Mind autentikus hírforrás, magának való. Sok sikert!
    Nekem van jobb dolgom uis, minthogy felmossam magával a padlót.
    Heil!

  • Ille tényleg jó műsor lesz,nekem sincs időm magára!
    Milyen idegen nyelvet beszél?ha szabad kérdeznem,és honnan tudja,hogy én milyen nyelvem beszélek…bár mindegy,maga magyarul írja a hülyeségeit…meg ugye ez A KANADAI MAGYAR hÍRLAP FÓRUM LENN,HA NEM TÉVEDEK?TALÁN KÍNAIUL KELLENE TÁRSALOGNUNK?jÓ VICC!

  • Ja és maga volt ,van,de lesz-e a jövőben …..és minek,kinek?és ki jegyzi?
    Az OMEGÁT igen,itthon és külföldön is!!!!
    Ezen nem érdemes vitatkozni!!!

  • sebestyen eszter

    Marcsi, csak azért, h te is értsd: a túrórudi csoki nélkül nem túrórudi. ilyen egyszerű.
    ezt értsd mint a tag kilépése.
    a felcsúti omega koncert pedig számomra kontradikció, vagy minimumértelmezésben is értelmezhetetlen: egy definiált térben (ezt te lehet, nem érted) az az együttes nem az az együttes, mert átértelmeződik. ezt a bourbon pálesz és a panyolai whiskey oppozícióval tudnám szemléltetni. már ha érdemes… val’szeg Ille Istvánnak van igaza, nem kell veled _vitatkozni_.

  • sebestyen eszter

    „..egy definiált térben (ezt te lehet, nem érted) az az együttes nem az az együttes, mert átértelmeződik. ezt a bourbon pálesz és a panyolai whiskey oppozícióval tudnám szemléltetni. már ha érdemes…”

    „Kiszera méra bávatag.” – ha érted. Arra nem gondolsz, hogy a fiúk megöregedtek, és prosztata problémáik miatt nem vállalják szívesen a hosszabb utat? Felcsúton pedig sok a mellékhelyiség és tömeg se lesz. De a lényeg, hogy az Omega számai nem változtak.

  • Marcsi: németül, angolul és oroszul. Maga magyarul is hibásan. azon felül, hogy maga bármit és bárkit minősíteni képes, az barokkos túlzás, mivel ehhez képességei meglehetősen hiányosak. Egy fórum még mindig nem képes levele írni 😛
    Cáfolni, picinyem, nem idő hiányában nem képes, vitatkozáshoz meg nincs érvrendszere.
    A javaslatom változatlan: tanulmányozza a jobboldali kommentelő jellemvonásait, majd utána nézzen bele a tükörbe. Már, ha elviseli, amit az mutat.

  • Jani!
    2015. május.17.
    1:18 de.

    Hát kedves Jani, erre az „indokra”szerintem tényleg nem gondolt Sebestyén Eszter, de rajta kívül egyetlen értelmes ember sem !
    Ezt úgy őszintén komolyan gondolta ?
    Felcsútig kibírják bepisilés nélkül – de Győrig már nem tudnak elmenni, mert baj lesz?

    Kóbor, az agyonszoláriumozott lábaival(télen nyáron viselt farmer bermudája láttatni engedi) az agyonhidrogénezett vállig érő rakoncátlan fürtjeivel amint keresztül nyargalássza a színpadot oda vissza, ugyanolyan „hippisen” mint tette ezt 40- 50 évvel ezelőtt – csak már nem olyan sikerrel, mert az idő akkor is elszállt azaz megváltozott, ha nem vesz róla tudomást akkor is, és ma már inkább visszatetsző ez a mutatvány, mint megnyerő – ám legyen!

    Arról kedves Jani nem is hallott, hogy jártunkban keltünkben, az ország különböző pontján városaiban,falvaiban, útközben, benzinkútnál, fellépőhelyeken, vendéglátóhelyeken, színházakban stb vannak nyilvános, sőt zárt, csakis ahhoz az adott helyhez tartozó toalettek is, és még egy stadionban is van hol elvégezni a dolgát annak akire épp rájön – legalábbis a meghívott vendégeknek feltétlenül!

    Ezen az alapon egyetlen 70 éven felüli művész sem léphetne fel Budapesttől 30 km-nél távolabb, hisz jajjjj a prosztatája! Sőt, senki sehova nem utazhatna, mert a kor az kor, és a pr. nem válogat!

    Hogy közönséges földi halandókról már szót se ejtsünk, hisz mi van ha mondjuk Sopronban van egy előadás, amit szívesen megnéznénk – szerintem tuti nem bírnánk ki hazáig pisilés nélkül, akkor el se mehetünk ? Apropó ! Mit csinál pl a soproni vagy a simagöröngyösi őslakosság ? Lehet, hogy nem is ismerik a WC fogalmát ?

    Szóval lássa be kedves Jani, hogy ritka nagy baromságot hordott össze kedvenc Omegásai védelmében, és nem gondolnám, hogy a magát „örökifjúnak” gondoló Kóbor pl túl boldog lenne eme nem várt fordulattól…

    Makovecz meg az építészet, politikai hitvallás meg a praktikusság közé beékelni a… nem mehetünk messzebbre Felcsútnál, mert mi van ha ránk jön a pisilés, és ott van 25 WC, de máshol lehet hogy csak 12…. -gondolatát, bizony több mint röhejes !

    Jó szagú Úristen,hát ez egyre vadabb ! Egy kérdésemre azé’ válaszoljon : mi volt addig, míg Felcsúton nem volt stadion ? Hol történtek a fellépések – vagy nem is történtek, hisz Budapesttől 30 km -re megáll az élet ?

    Szóval sok a mellékhelyiség, és különben is, az OMEGA számai nem változtak !

  • Besancon

    Kösz’ felvilágosítás. Közben eszembe jutott,hogy ha vonattal mennek, akkor nem kell minden „apróság” miatt kiszállni.
    De azt ugye értette, amit Eszter írt a „determinált térről” stb.? Szégyen, de én viszont erre nem gondoltam eddig. Ezért aztán próbáltam komolyságban felnőni hozzá.

  • Ille!
    Ne erőlködjön,mert egyre szánalmasabb(pláne,hogy még ellenőrizhetetlenül-mivel is?- és feleslegesen dicsekszik is…persze önmagát adja….)Az a helyzet,hogy én az érveim leírom a vitatkozáshoz,ugyanis nekem vannak…..maga viszont érvek hiányában
    csak sértegetni képes(próbálkozik…)
    Változatlanul fenntartom,más a művészet és más a politika,jó ha ezt felfogja,mert így tényleg nevetségessé válik(már az!)
    Aztán Eszter,más együttesből is léptek már ki,sőt haltak meg tagok,de azért a múltjukat,sikereiket és többeknek a jövőjét sem lehet megkérdőjelezni,míg a kis senkikét bizony igen!
    Hát ez van!

  • Besancon

    🙂 🙂 🙂

  • Marcsi: még mindig javaslom az öt ismérvről szóló kommentem elolvasását, majd a tükörbe nézést. Majd szóljon, ha valamelyiket értelmezni tudja – amit azért erősen kétlek.

  • Marcsi: csak, hogy táguljon a beszűkült látóköre:
    ” Azért, ekkora véletlenek nincsenek.
    Amióta kiderült, hogy az Omega zenekar rákapott Felcsútra -persze csak az építészeti értékek miatt-, egyből elkönyvelte a közvélemény valamilyen jobbra húzó vagy akár orbánista csapatnak ezt a veterán zenekart. Lehet, hogy azok voltak már korábban is, lehet, hogy nem. Ez eleddig nem derült ki. Igaz a szólógitáros Molnár Györgynek volt valaha valamilyen cégkötődése a jelenlegei belügyminiszter érdekköreihez, de az rég volt. Csak néhányan emlékezünk rá…
    Csakhogy a Fidesz kommunikátorai valószínű felismerték az Omega botrányban rejlő lehetőségeket és elkezdték futtatni, felhasználni őket, mondhatni saját használatra.
    A héten Benkó László már a kétpercenként feltűnő Bojbás Majcsival főzött krampapulit vagy mi a szart. Ebből Benkő csak érdeklődött, Majcsi meg évődött. A lényeg, hogy szerepeltessék ennek a mocskos rendszernek egy emblematikus figurájával… Aztán már a kormánypárti humort feltaláló Bagi-Nacsa féle műsorban is csodák csodájára Kóbor János lesz a vendég egy beharangozó szerint. Feltehetően lesz még valamelyik zenekari tag a Fábri sóban és nem mulaszthatják el a Család-barát című végtelenül gejl, benyalós műsort sem. Sőt, már felkérték társ-műsorvezetőnek Kóbor Jánost…

    Ötven év sem tudta szétzilálni ezt a zenekart, ennek a rendszernek ez is sikerül.”

  • István, ezzel az 50 évvel mindent megmondtál, az egész vita lényege itt, ebben a mondatban kulminál.