Ózd: málenkij rábot

2015 május 17 12:39 du.63 hozzászólás
„ Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény 64. § A. §-a kimondja, hogy a 2012. november 1-jét követően a települési önkormányzat az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból csak akkor részesülhet, ha az e törvény rendelkezéseinek megfelelő hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik. Az egyenlő esélyek biztosítása az Európai Unió és Magyarország egyik legfontosabb politikai célja.  Az Országgyűlés elismerte minden ember jogát ahhoz, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, hogy hatékony jogvédelmet biztosítson a hátrányos megkülönböztetést elszenvedők számára „ (Ózd város önkormányzati határozata a 171/2013 (VI.28.)mellékletből)

Ózd az ország Észak-keleti részén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A 70-es évektől jelentős nehézipari központként tartották nyilván. Az Ózdi Kohászati Művek gyárban ekkor több mint 13 ezren dolgoztak, köztük ezres nagyságrendű lélekszámmal cigányok mint kiváló munkások. Az 1990-es évek elején bekövetkező gazdasági visszaesés Ózdot érintette legfőképpen több mint 13-ezer ember maradt munka nélkül. Jelenleg a mélyszegénység melegágyában tengődő közel 50-ezer lakosú városban mintegy 14 ezer fő cigány származású ember tengeti mindennapjait létminimum alatt. A kiszolgáltatott sorsú emberek életének ellehetetlenítésére immár nyíltan is sor került.

Janiczak Dávid, a város jobbikos polgármestere, pártjának szellemi szintjét bizonygatván, romákat és mozgássérült embereket lakoltat ki, „cigánybűnözést” vizionál, faji alapon történő iskolai elkülönítésről és a cigányság mindennemű megrendszabályozásáról vélekedik. 2014 –es beiktatása óta megjelentek a rendőrséget „segítő” lovas járőrök, mezőőrök a cigányok lakta területeken. De, hogy a rosszindulatát és előítéletét teljesen kielégítse, helyi börtönt tervét is felvázolta.

Legújabb – a kilátástalanok emberi jogait semmibe vevő ötlete – a munkaerőpiacot romboló közmunkát modern rabszolgasággá nyújtotta ki:  „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”. Állandó figyelés alá helyezik a közmunkásokat, beszerezték a csoda-szemüvegekbe épített méregdrága kamerákat és más megfigyelő és hangrögzítő technikákat. Természetesen a városnak járó állami pénzeken, ergó az adófizetők pénzén, de a közbiztonságot segítő térfigyelő rendszer pusztán már másodlagos cél szemben a jórészt cigányokból álló közmunkásokkal, ezzel kiiktatva a közmunkás magánéletét, mindössze 47-ezer forintos alamizsnáért. Ha esetleg munka közben beszélget vagy elsüt egy poént, a munkás kivan rúgva. Mert bárhol az országban, ha a közmunkás Rozi vagy Béla esetleg munkaidő végén nem adja le a szerszámot a munkáltatónál, azt kamerázott megfigyelés nélkül is elbocsájtják, ez evidens. A hivatalos indokolás a megfigyelő rendszer bevezetésére ugyanis az volt, hogy sok eszköz és szerszám tűnt el. Ami a folyamatos ad abszurd figyelést illeti, semmilyen indok, érv nem támasztja alá, csakis az elesettek megtaposása kőkemény állami közpénzen. Az Ombudsman megállapította, teljesen jogellenes, mely ellen kemény bírságot tett kilátásba.

Úgy gondoltam, ne csak egy szemszögből és véleményről írjak a kedves olvasóknak, így egy közösségi hálón futottam egy kört, ismert szakemberek és politikusok véleményét is kikértem. Riportalanyaim a nevüket adva szó szerint (sic) kérték véleményük közlését.

Mi a véleménye az Ózd polgármesterének rendelete szerinti közmunkások bekamerázásáról, megfigyeltetésükről?

Kunszt Márta politológus a PTE docense:
„Szégyenletesnek tartom, az emberi méltóság semmibevételének! A polgármester úr kövesse kamerán a saját tevékenységét, hogy választópolgárai ellenőrizhessék minden lépését. Ha ő jól érzi magát ebben a helyzetben, akkor jöhetnek a közmunkások!”

Rózsa Mihály, a volt SZDSZ ismert politikusa:
„Olyan ez az egész, mintha valami rémmesébe kerülne bele az ember és esélye sincs szabadulásra ebből a rossz álomból. Nagy Testvér figyel minket. Nagy Testvér megóv minket saját magunktól is. Nagy Testvért szeretni jó, mert aki nem szereti, azt egyszerűen eltüntetik. Nagy Testvér apánk helyett apánk, barátunk helyett barátunk, aki megmondja, mi a jó, mi a rossz, mit szeretünk, mit gyűlölünk, hogyan élünk jól és hogyan rosszul, mi a tiszta gondolat, mi a tisztátlan. Nagy Testvér figyel és megítél minket. Ózd jobbikos polgármestere elfelejtette, hogy a nácik éppen azt játsszák, hogy ők nem nácik, hanem kedves, rendes, szerethető emberek és mozgalom. Ózd jobbikos polgármestere eldöntötte, hogy rend lesz, a mocskos életbe már. Úgy döntötte jogában áll embereket megfigyeltetni. Na nem nácikat, faszpumpás játszadozás közben, nem is nácikat akkor, amikor maguk között a cigányok és zsidók lemészárlásáról álmodoznak, hanem szerencsétlen embereket, akiket 47 ezerért kényszermunkára kényszerít a rezsim. Nehogy már a rohadt cigány, rágyújtson munka közben egy cigire és ezzel csökkentse a munka intenzitását. Mert a cukiságról megfeledkező szerencsétlen polgármester úgy gondolja, hogy a cigány közmunkás, az lógni akar, mert tisztességtelen ember és eleve szerinte az a jó, ha a cigány folyamatos megfigyelés alatt van tartva. Hogy a közmunkás emberi méltóságával és elvitathatatlan szabadságaival mi van az nem érdekli a jobbikos nem cuki polgármestert, hiszen aligha tekinti ő embernek a romákat, a közmunkásokat. Nem rég még, amikor a Jobbik nem akart másnak látszani, mint ami valójában: arról ábrándoztak, hogy munkatáborba zárják a cigányokat. Most erről nem szabad beszélni, nem építhetnek őrtornyokat a lágerek köré, be kell érniük embereket folyamatosan megfigyelés alatt tartó kamerákkal. József Attila kiáltott fel: Ébredj egy új mesét, a fasiszta kommunizmusét! És nekem is ez jut eszembe erről a vállalhatatlan történetről. Hol a jó fenében van az állam, hogy az elmebeteg gazember elszabadult jobbikosokat meg lehessen fékezni végre és a helyükre lehessen parancsolni a nácikat? Hol van az állam olyankor, amikor a félhülye vagy tán teljesen az érpataki ámokfutó egy egész falut terrorizál az elmebetegségeivel? Hol van az állam, amikor a másik hasonszőrű Ózdon akar embereket terrorizálni, jogokat sértve ezzel és semmibe véve az ember méltósághoz való elidegeníthetetlen jogát? Hol van legalább a beígért orbáni két pofon, amitől a szédült nácik eltakarodnak a fenébe, ahogy a miniszterelnök a választások előtt nagy hangon ígérte? Meddig kell és egyáltalán meddig lehet tűrni a nácik terrorját ebben az országban az agresszív nyomulásukat, egyszerűen csak akár a létezésüket? Ki ad erre választ? ”

Zolnay János szociológus :
„A jobbikos polgármesterek Tiszavasváriban, Gyöngyöspatán, Ózdon, önkormányzati szinten azt demonstrálják, amit, kormányzati pozícióba tennének. Ózdon nemrég hoztak arról határozatot, hogy a büntetett előéletűeket kizárják a bérlakások megpályázásából. Most pedig a közunkásokat akarják „bekamerázni”. Hangsúlyozni kell, hogy a jelenlegi kormány, illetve a kormánypárti önkormányzatok is drasztikusan kirekesztő társadalompolitikát és rendkívül igazságtalan elosztás politikát folytatnak. Elegendő csak a miskolci romák – kúriai ítéletben is törvényellenesnek nyilvánított – kitelepítésére utalni. De amit a Jobbik ehhez hozzátesz az fasiszta, náci típusú megbélyegzés és jogfosztás. Ilyen ez a mostani akció is. A magukat demokratikusnak nevező ellenzéki pártok pedig egyre inkább partnernek tekintik a náci Jobbikot.”

Balogh Elemér „Csoki” roma író ,zenész:
„A emberi oldalát nézve tartom megalázónak az ózdi közmunkások kamerás megfigyelését. Az elmondottak szerint a tisztességes feltételek nincsenek biztosítva, de kamerára telik. Azt gondolom, amit tükröznek vele, az a népünk nyilvános megalázása. A hatalommal való visszaélés és a emberi kicsinyesség mintapéldája.”

Kaltenbach Jenő jogász, jogtudós:
„Úgy látom, ezt még a Fideszhez közelálló Péterfalvi is jogellenesnek nevezte, vizsgálatot kezdeményezett és komoly bírságot helyezett kilátásba. Kíváncsian várom az adatvédelmi hatóság vizsgálatának a végét, amely aligha lehet más, mint elmarasztaló. „

Korózs Lajos az MSZP országgyűlési képviselője, szakértője:
„ Az a gazemberség netovábbja! A rohadék (így írd meg) azt sugallja, hogy a közmunkás csak alacsonyabb rendű ember lehet! Ezeket nem csak ellenőrizni, de folyamatosan terrorizálni kell. Így lehet elhitetni az ózdiakkal, hogy valamit cselekszik a polgármester, miközben egy fantáziátlan, ötlettelen kis náci, aki csak uszítani tud!!! „

Ezen véleményekkel teljesen azonosulva végszóra engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban egy saját tapasztalatot hozzáfűzzek. 2014 nyarán Szigetvárott szezonális munkalehetőséget hirdetett a német tulajdonú konzervgyár. Közvetítő cégek révén érkeztek Ózdról (majd 500 km)egy közel 120 fős munkáscsapat 18 és 60-év közöttiek, családosak, egyedülállók, nők, férfiak. Továbbá érkeztek Erdélyből és a környékről. A nyári szezonális munkáról tudni kell, hogy 8 órás teljesítménybéres, lehet önkéntesként túlórázni 10-12 órát is. Jelentkeztem jó magam is, a jogi kereteken belül egy hetet dolgozhattam. Tűző napsütés, 35-40 fok, sehol egy árnyék, uborkaszedés, teljesítményre, 12 órát bevállalva. Mindhárom csoportból, ami közel 300-fős volt, a legjobb teljesítményt egyértelműen az ózdi romabrigád hozta. Fegyelmezett munkával, jó kedvel minden féle összetűzés, kihágás nélkül végezték munkájukat, kíválóan. Remélem, az idén is találkozom velük.

Ugyanezen réteget, csoportot döngöl földbe, aláz Janiczak Dávid polgármester közhasznú rabszolga robottal. Ózd egyre jobban kezd hasonlítani egy nagy gulághoz, ahol a cigány munkaszolgálatosok gyötrődnek. Vona Gábor néppárti szelídüléséhez ilyen jogsértések passzolnak. Cuki kampányához pedig ajánlom Janiczák Dávid és egy barátja Hitler imitátor gárdatag közös fotóját a közelmúltból.

Janiczák nemzettárs baráti környezetben

Janiczák nemzettárs baráti környezetben

Balogh József Lino

63 hozzászólás

  • Fenyvesi Glória

    „Kamerákkal figyelt ózdi közmunkások – meg akarták verni, fel akarták darabolni a cigányok a munkairányítót”
    Idézet az egyik weboldalról.
    Az életveszélyes fenyegetést el kell tűrnie a munka- irányítónak?
    Ha egy multi alkalmaz dolgozókat, az agresszív fellépést nem fogja megtorolni? Még „testőröket” is alkalmaz, ha kell…
    Helyesbítve:Nem majenkij, hanem „málenkij robot”

  • Fenyvesi Glória: köszönöm, javítom. Szerkesztői hiba. Ez az első értelmes hozzászólása.
    Az idézetét illetően, ha szabad kérnem, nevezzen meg valami autentikus forrást.
    A Jobbik – azaz, a maguk – nyelvén hogy mondják azt, hogy Arbeit macht Frei?

  • Mennyibe is került ez a kamerarendszer? Mert egy kockás füzet kb. 25 forintba,
    Abba reggel beírja a munkavezető, hogyaszongya: Kolompár Zsiga: 1 db. ásó, Tekenyős Lujó: 1 db. gereblye, Bánó Rozi: 1 db. cirokseprő.
    Oszt amikor befejezik a munkát, kipipálja, hogy leadták. Ha nincs meg, felkérdezi, hova lett.
    Ilyen egyszerű ez, nácikáim.

  • Hógyisne, hogy maj’ jól feldarabolják ha megmeri kérdezni!

  • Korózs Lajost valami oknál fogva kedvelem – véleményét általában meghallgatom, elolvasom – úgy is mondhatnám hiteles
    szakpolitikusnak tartom.
    Ezért igen érdekelne,hogy szerinte miként lehetséges, hogy az ózdiak ( összetételt, életszínvonalat ismerjük )mégis a jobbikos, különösebb tapasztalat, vagy magvas elképzelés nélküli taknyos kis szarházit választották meg?
    Teljességgel érthetetlen az emberek reakciója bizonyos esetekben!

  • Fenyvesi Glória

    Mert az a „kis taknyos” máris munkahelyeket teremt, és betartatja a szabályokat…

  • Fenyvesi Glória

    És a liberális sajtó hazugságai ellenére, segít a Down kóros gyerek anyján is…

    Ille István: Aki az igazság, és a rend pártján áll,és nem bűnöző párti, és mellesleg szereti a népét,Hazáját, az NEM náci!!!

  • Az írás elején szemérmesen hagyja ki a lényeget, a . r e n d s z e r v á l t á s-ként elhíresült szóösszetételt. Ehelyett cikkírónk „az 1990-es évek gazdasági visszaesése” semmitmondó dodonai állítást használja. Mert, ahogy korábban szép tisztán a 13’000 (keményen dolgozó /sic/) ózdi munkásemberről beszélt, ugyanazzal az erővel már kinyöghette volna ezt a kulcsszót is, hisz ebben az országban mindannyian tudjuk, hogy az volt e mai katasztrófa forrása… Ezt a cikket nyugodtan hozzá csatolhatnánk a Németh Miklósról készült cikkhez. Ha ugyanis gyümölcséről ismerszik meg a fa, hát nyugodtan(?) állíthatjuk, hogy az ő most már beismert akciói és az ún.ellenzéki kerekasztal együttműködésének ezek a mára beérett gyümölcsei…

  • Besancon !

    Kórózsnak címzett kérdésedre egyszerű a válasz.
    Petőfi 1849-ben indult a választásokon. A választói körzetéből a „választók” botokkal és kapákkal kergették világgá nemzetünk örökre világító legnagyobb csillagát…

  • Nem értem ezt a műfelháborodást! Aki pl. dolgozott már az USA-ban (minden demokrácia 300 éves csúcsletéteményében), tudja/tapasztalta, hogy az irodák/munkahelyek be vannak kamerázva. S nemcsak a kékgallérosoknál, sőt elsősorban a fehérgallérosoknál. A piszkos kapitalista főmenedzser nem 40 centes kockásfüzettel jár körbe beirni a feketepontokat. A fasisztává/rasszistává/nácivá etc. lett Ózdon sem lehet szégyen a MUNKA!

  • Rózsamisi, mint ismert politikus? 😀
    Kerítések örök toporgója…

  • Balogh József Linó

    Fenyvesi Glórika !
    Nem kellene a célja érdekében HAZUDOZNI!
    Ózdon senki nem fenyegetett meg és nem vert meg munka felügyelőket az elmúlt egy évben!

  • Balogh József Linó

    Besancon!
    Nem kell össze-vissza hülyeségeket vizionálni!
    120-ózdi roma közmunkással dolgoztak együtt 4 hónapig sanyarú körülmények közt ,ahol én is ott voltam(a cikk -végén írom). Semmi összetűzés nem volt ,még vita sem ! Sem a románokkal ,sem a helyiekkel, ÉS NEM TŰNT EL EGY TŰ SEM AHOL TELE GÉPEKKEL ÉS SZERSZÁMOKKAL 12-ÓRÁT DOLGOZTAK… NAPI 11 -EZER FORINTOT IS KÉPESEK VOLTAK EZEK AZ EMBEREK MEGKERESNI… PÉLDÁSAN VIZSGÁZTAK…

  • Fenyvesi Glória: megint nem értett meg egyetlen szót sem a cikkből, de ezen már nincs miért csodálkozni. Tudja, jó asszony, nem igazán akadnak olyan szabályok, amit az a taknyos be akar tartatni, tehát, miről beszél?
    Nem válaszolt a kérdésemre: hogy’ mondják maguknál, hogy Arbeit macht Frei?

  • Che: látom, magának se jött le a lényeg, de ezen nincs mit csodálkozni. Aki az USA-t hozza be Ózd párhuzamaként, az tényleg csak a kötőszavakat értette meg a cikk mondanivalójából.

  • Linó: Fenyvesi nem hazudik, csak az igazság egy elferdített változatát nyomja, természetesen a nélkül, hogy tudná, hogy valami nagyon gagyi jobbikos propagandaszöveget szajkóz.

  • Én kb.20éve élek Ózdon egyébként erdélyi vagyok! Otthon nem igen volt problémám a Cigányokkal de itt annál inkább,ugyanis sikerült nekik egy eddig faj gyűlő letett nem ismerő emberből lassan oda juttatni hogy MAJDNEM még nem, de sok sincs már a türelemből hogy tényleg meggyű-lőjem .Miért is :a házam körül lebontották a kerítést a vasakért kb 1,8 miliő ft értékben a gyümölcs fákat ,volt vagy 45,az utolsó 6 már én vágtam ki,a Rendőrség a feljelentésre az közölte levélben hogy a tettes ismeretlen hiába a volt fotó amit átadtam a rendőrség részére.Igy a kár most már lassan eléri a 2 milliót is ,amiért megdolgoztam !!!Ezt ki fogja kifizetni nekem ?Talán maguk?vagy a itteni Cigány önkormányzat?SENKI URAIM !! ÉS az összes ismerősöm ugyan erről panaszkodik !! Szóval akkor hogy is van ez?Kanadábol másként néz ki nem de?
    Nem mondhatom hogy nagy kedvelője vagyok az Janiczak úrnak inkább egy jobb oldalinak nevezném magam de ami itt történik azt MEG KELL Gátolni
    Üdvözlettel Pop Károly

  • A roma közmunkások ha a munka úgy kívánja szombat, vasárnap is 12-16 órát dolgoznak ha kell a fizetés éhbér jutalék nulla. volt olyan tél, hogy hétvégén 16 óra kemény munkát végeztek a roma közmunkások köz megbecsülés nulla, csak a megaláztatás főleg olyan településeken ahol szélsőjobb náci uralomhoz hasonlóság hatalmasodott el.

  • Megjegyzés: Ami a SZDSZ-t illeti hát hogy is írjam ?!Talán emlékszünk még a 20.000Ft-os megélhetési bűnözésre?És azt Kuncze Gábor úr vezette be a köz tudatba!!!

  • Pop Károly: sajnálom, de ezek egyedi sirámok, ennek alapján nem gondolom, hogy a cigányságot kellene minősíteni.
    Amúgy nem Kanadából kelteződött a cikk, és korántsem ez a lényege.

  • Pop Károly: és azt, hogy 47ezerből meg lehet élni?
    A 20ezer forint amúgy a szabálysértési alsó határ, és Pintérék vezették be. Az alatt nem indítanak eljárást a tolvaj ellen.

  • Pop Károly
    1:02 du.

    Teccen tudni amit itt leírt az pontosan a rasszizmus alapja.
    Azt írja a CIGÁNYOKKAL, így többesszámban.
    Nem uram, Önnek nem a cigányokkal van baja, hanem azzal a néhány roma származású emberrel, aki meglovasította a magántulajdonát, ergo azok nem képezik az össz cigányságot, tehát nem kellene stigmatizálni. Mit szólna ahhoz, ha Önről meg azt állítanák a romák, hogy gazdasági bevándorló, mert 20 évvel ezelőtt Erdélyből érkezők zöme, a rossz megélhetés miatt jött át Mo-ra. Mintha visszanyalna a fagylalt. Tessék már gondolkodni mielőtt elkezdi ütni a klaviatúrát!

  • Orbán-a-pánk

    A részleteket nem ismerem személyekre lebontva, de sarkos véleményem azért van.
    Minden nációban vannak gazemberek és jóravalóak is. Például hoznám fel azt, hogy a rokoni körben építőipari munkában volt igény segítségre. Jónéhány kisebb -nagyobb brigád megfordult, de a sok magyar selejtmunka után végre egy romabrigád sikeresen kijavítva a korábbiak hibáit végezte el a munkálatokat jószinten.
    De nem erről szándékoznék írni, hanem arról, hogy a közpénzekből fizetett alkalmazottakat az irodákban kéne elsődlegesen kamerázni az állami szolgáltatások, ügyfélszolgálatok megörökített nyilvánosságával, így a közös pénzeink nyilvános , hasznos nyomkövetése megtörténhetne.
    Ha bárkinek is nincs piszkos rejtegetni valója a közpénzek felhasználása terén, akkor ez őt nem zavarhatja, de különben is, nem kötelező a köz pénzéből fizetettnek lenni.
    Ez természetesen az állami és önkormányzati vezetőink esetében a közhatalmuk mértékében fokozottan jelentőségteljes lenne, és arányosan csökkenő a hatalmuk csökkenése arányában.
    Ha azt erkölcsileg elfogadhatónak tartják, hogy az említett kamerás szemüveggel készítsenek felvételeket a legújabb kori rabszolgákról, akkor akár egy olyan mozgalmat is el lehet indítani, hogy az állami és önkormányzati hivatalokban, ügyfélszolgálatokon hasonló szemüvegekkel jelenjenek meg civil aktivisták, és az ottani lébecolást, a közpénzek elherdálását, gondatlan kezelését, a gyenge színvonalú szolgáltatásukat rögzítsék.Kamerák lehetnek az állami hivatalok irodáiban, közintézmények alkalmazottjainak munkahelyein, akár közvetlenül a netre kötve, hogy minden érdeklődő előtt nyilvános legyen.
    Láthatnánk, hogy ténylegesen hánykor kezdenek dolgozni, milyen hosszú reggeli, tízórai, cigi, uzsonna és ebédszüneteket tartanak, hánykor mennek ki munkaidőben bevásárolni, mikor fejezik be ténylegesen a munkájukat.
    Ezt magán és multicégek sokszor úgy oldják meg az alkalmazottaik figyelemmel kísérése érdekében, hogy nem külön irodákban, hanem nagy egylégterű termekben dolgoznak egymás melletti íróasztaloknál….
    És persze számos munkahelyen, főleg a szolgáltatóiparban a területek körbe vannak kamerázva. ((Gondoljunk csak a bankfiókokra, vagy üzletekre….)
    Én speciel nem zavartatnám magam egy ilyen irodában dolgozva sem, mert lelkiismeretesen viselkednék, így indifferens lenne, vagy inkább csak a korrekt hozzáállásomat mutatná. Ugyan úgy, amint az sem zavar, hogy ha egy hipermarket be van kamerázva, mert a kasszánál én kifizetem az elvinni szándékozott árút.
    Ezzel szemben, ha lopni akarnék, akkor feszélyezne.
    Hasonló a helyzet az adóforintjainkból a büntetéseink érdekében vett közútfigyelő kamerákkal is. Rájöttem, hogy érdemesebb a szabályokat betartani, mint az energiáim túlnyomó részét arra fordítanom, hogy sasoljam a rendőröket és a kamerákat. A műszaki haladás oly mértékű, hogy reménytelen az érzékszerveinkkel.Ez nem azt jelenti, hogy a szabályok mindegyike jó lenne, de a rosszak ellen másképp kell fellépjünk.
    Zanzásítva a dolgokat, minden kretén hatósági megmozdulást velük szembe kell fordítani! Jelen esetben őket kell ezekkel a módszerekkel megfigyelni!
    Halálbüntetés bevezetése? Ugyan már! Ne tiltakozzunk, hanem a megfelelő helyen alkalmazzuk, hiszen ők akarták!
    A gazdasági menekültek befogadásának tiltása? Emlékezzünk, kiknek adta meg orbán az újmagyar állampolgárságot?! Most azokat a gazdasági menekülteket köpi szembe? Toloncoljuk ki az erdélyi, ukrajnai, felvidéki magyarokat? Azokat a friss letelepedési engedélyt horror összegért vásároló kínai, orosz, ukrán és csoda tudja milyen nációjú (sokesetben feltételezett kétes múltú) „üzletemberek”-et szintén ki kéne penderítenünk, miután lefejtük fejenként pártízmillióra?
    Na most akkor végül is ki az igazi menekült, akit tényleg keresztyéni alázattal istápolva befogadnánk? A hontalanná váló vagyontalan nincstelen ágrólszakadtak, akik mindenüket, akár családjukat is elveszítve keverednek ide kalandos, sanyarú körülmények között, vagy azok a milliárdosok, akik megvásárolják a méregdrága belépőjüket és repülőjegyüket?
    No persze egyik réteg se kishazánk területeire vagy munkahelyeire pályázik. (Ahogy elmenekülve, emigrálva én sem Líbiába, Bangladesba, É-Koreába, vagy Csádba menekültem….)
    Nekem úgy tűnik orbán csak a nagy pénzeket szakítja le megint erről a szegmensről is, és a nincstelenek csak selejtnek, káros mocskos sárnak tetszenek.
    Lehet, hogy azért gyűlöli ezeket, mert a múltjára emlékezteti, hiszen családjával ő is csak hasonló volt, a „társadalom selejtje”, amiből az állam támogatásával tudott csak kitörni?
    Na és mivé metamorfólálódott át a ganajtúró bogárlárva?
    Van aki szerint színpompás lepkévé, van aki szerint mérgező dögbogárrá.
    Mindenki maga dönti el, hogy mit lát a tényleges rémségben!

  • Ille István
    2015 május 18
    10:55 de.

    Sajnos még sokan nem tudják, vagy inkább még kevesen tudják: az U.S.A. és Izrael (a Világ két legdemokratikusabb, legliberálisabb országa) nevének kiejtése/leírása, a leghalványabb negatív kontextusban is főbenjáró bűn! Mert nem igaz, hogy kiirtották az indián őslakosokat! Utóbbiak kollektív öngyilkosságot követtek el. Az időközben afroamerikaivá nemesült négereket sem úgy hurcolták be rabszolgának, hanem „gazdasági menekültként” illegálisan szelték át az óceánt! Az USA 32 államában és Japánban van érvényben halálbüntetés, és egyetlen európaiként Fehéroroszországba. A (bel)városi/falusi közterületeken önkormányzati pénzből építenek térfigyelő kamerarendszereket, bűnmegelőzési- felderítési célból. Kertvárosi részeken az érintett lakosok összefogásával, pénzéből épülnek helyi rendszerek. Orbán-a-pánk! „Emlékezzünk, kiknek adta meg orbán az újmagyar állampolgárságot?! Most azokat a gazdasági menekülteket köpi szembe? Toloncoljuk ki az erdélyi, ukrajnai, felvidéki magyarokat?” 1.Az „újmagyar” szó a köznyelvben cigányt jelent. Nem tudok arról, hogy a határainkon kívül élő, magukat magyarnak valló, magyarul beszélő cigányokat a magyar állampolgárság felvételének lehetőségéből kizárták volna!?

  • molmossimon: ???

  • Fenyvesi Glória: valamint árpádsávosra festeti ki az önkormányzat folyosóit, ami többszörös ostobaságra vall.
    a) nyomasztóan beszűkíti a teret, habár, a mellékelt fotó tanúsága szerint a párhuzamosok a végtelenben találkoznak.
    b) ő ugyan árpádsávosként ismeri e színkombinációt, azonban a kis butának nincs annyi heraldikai ismerete, hogy tudja, az Árpád-ház színkombinációja a vörös-ezüst volt.
    c) tudatlanságából kifolyólag sikeresen másoltatta fel a nyilasok karszalagjának színeit. Ráadásul hogy örül neki a kis pöcs!

    na, erre mit lép, próbanyilas nemzettestvérnő?

  • Balogh Linó
    2015 május 18.
    09:58 de.

    Kedves Linó !
    Mi a fészkes fenéről beszél ?
    Miféle hülyeségeket vizionáltam én?
    Csak nem arra a megjegyzésemre gondol, hogy …majd jól feldarabolják ha megmeri kérdezni….?

    Mert ha igen, úgy stílust kell váltanom, az meg igen nehezen fog menni! Ezidáig úgy tudtam ugyanis hogy felnőtt, nagyjából értelmes emberekkel kommunikálok, akik azért körülbelül tudják hová tenni az iróniát : én pedig megjegyzésemet közvetlenül a Glória által beidézett „darabolós” komment alá írtam. Ille I.-é van közöttünk, (felülről a harmadik) és bár nem hivatkoztam Glóriára, úgy gondoltam elég egyértelmű a megjegyzésem gyökere ! -:)))))

    Azt hiszem rossz helyre címezte intelmeit : nem engem kell meggyőzni a becsületes roma és nem roma közmunkások munkavégzéséről….
    Rendben?

  • Fenyvesi
    2015. május 18.
    9:26 de.

    Kedves Glória, ugyan mesélje már el miféle munkahelyeket teremt / sőt teremtett már eddig is ez a kis hülye, a hatalmába szemmel láthatóan beleszédült nímand ?

    Miféle szabályokat tartat be ? Vagy inkább úgy kérdezem: Ön ismeri azokat a szabályokat melyeket J.épp betartatni készül? Gondolom nem. Talán tudja kik hozták azokat a szabályokat?
    Gondolom azt sem! Tehát miről beszél?
    Miféle szabályok azok melyek arról szólnak, hogy az önjelölt kápónak lehetősége van/legyen a közmunkát végzők 8-10 órás tevékenysége megfigyelésére, de ugyanez fordítva nem lehetséges ? Miért is nem ?

    Mondja csak el bátran, hiszen a demokrácia – melynek nagy ismerője lehet, hiszen külön vitát folytatott Illével arról, hogy mit is jelent – ezt épp lehetővé tenné !

    Miért olyan természetes, hogy míg a közmunkásokat megfigyelhetik – az épp aktuális hatalom jóvoltából – addig a zselézett hajú huszonéves kisidióta a város házát és költségvetését magáénak tekintve azt tesz amit akar, és ehhez helyeslő támogatást kap mondjuk Kanadából?
    De amint látom, a helyiek sem hőzöngenek túlságosan – olyannyira nem, hogy ha megkérdeznénk őket miért is szavaztátok a saját hóhéraitokat a nyakatokba, aligha tudnának válaszolni rá ! Ja, hogy nem gondolták…? Miért nem, mikor minden jel arra mutatott ? Hát ez az : akkor meg viseljétek !
    Van egy olyan érzésem, hogy ha megkérdeznék a disznó sem szavazna böllérre – csak hát őket nem szokás megkérdezni!
    A megfélemlítés, a kiszolgáltatottság bizonyára nagy úr – de nem ment fel minden alól !

    Ön kedves Glória rohadt nagy magyar – onnan kintről (ha jól vettem le Kanadában vagy valahol máshol él, mindegy is, a lényeg, hogy nem „itthon” – ha tévednék, úgy elnézést) ám a mélymagyarsága csak addig terjed, hogy folyamatosan kioktat mindenkit, belebeszél olyan dolgokba melyeket nem tapasztal meg nem hogy nap mint nap, de még esetenként sem – ám szándéka sincs rá, hogy elképzelései bekövetkeztének gyümölcsét közvetlen közelről élvezze !

    A kibicnek semmi sem drága, de ! – egye haza a fene tartósan ( ne csak látogatóba pár hétre) mondjuk egy Jobbikos ciklusra, és véletlenül sem a kinti jövedelmével!
    Éljen itt, annyiból mint százból a százegyedik magyar,és talán derengeni kezd, hogy az értelesebben gondolkodó hazai magyaroknak mi a gondjuk az új nácikkal, vagy akár a maffia kormánnyal!

    De előbb egyet tegyen meg ha kérhetem: értelmezze legalább körülbelüli pontossággal, mit is jelent a NÁCI Kifejezés!
    Valamelyik cikkel kapcsolatos hsz-ban úgy érzékeltem nem igen tudja mit jelent! Vigaszul: ezzel sokan vannak így – Ön nem képez kivételt – de attól még helyre kéne tenni a dolgokat!

  • Besancon: a jobb hozzárendelhetőség miatt tényleg jobb lenne, ha odaírnád a címzettet is. Fenyvesinek nem árt, Linó meg még nem jártas a KMH szokásaiban.
    A gyökerekre hivatkozni nem szerencsés, van itt belőle éppen elég 🙂

  • Kedves Szerző!

    Nagyon egyszerű a történet: Önnek, és az Önt támogató embereknek oda kellene költözni, és segíteni ezeket a szegény embereket a beilleszkedésben. Nem találkoztam még egy hasonló cikk szerzőjével sem, aki be merne költözni abba a közegbe. Gondolom van megoldás az Ön és a roma népességet támogatók táborának kezében, és nem csak felháborodásuknak adnak hangot, mikor fogalmuk sincs az ottani helyzetről, nem élnek ott.

    Tessék odamenni, tessék megmutatni, hogyan kell csinálni!!!

  • Besancon: rossebet él Kanadában. Ott ugyanis akárkinek nem adják meg a letelepedési engedélyt, mert ahhoz kicsit kevés, hogy le tud vizsgázni rovásírásból, meg turultenyésztésből, esetleg hosszú távú zászlólengetésből.
    Fenyvesi, biza, Miskolcon él, és egy un. 1€-s boltban dolgozik, onnan ócsárolja a szar külföldi termékeket, amit a pór kénytelen megvenni, meg ágál a rohadt kapitalisták ellen, pedig lehet, hogy a bolt tulajdonosa ráadásul egy gazdasági bevándorló.
    Hiába, no, a nemzeti büszkeségtől dagadó kebel – feltételezhetően a vér túlzott átcsoportosulásának köszönhetően (mint degeszre zabált gyomor esetében) – a gyakorlatban elhomályosítja a (tisztán)látást.
    Fenyvesinek amúgy is beszűkült tudata van: kizárólag csak azt fogja fel, amiről pártja propagandistái előzetesen kiadtak valami vezérszöveget.
    Nomeg, küldetés tudata van, amit azért az utcasarkon – ha oda küldenék – megélhetése (és pártja) szempontjából jobban tudna hasznosítani 🙂

  • Csák Péter: a cikk szerzőjének nem lenne ezzel különösebb gondja, mivel maga is roma, és saját bőrén tapasztalja azt, amiről maga demagóg módon povedál (povedál= tót kifejezés, azt jelenti, beszél, dumál. Ózdon biztosan értik).
    Visszafordítom a javaslatát: majd, ha maga odamegy segíteni, avagy betelepszik közéjük, akkor adja meg a címét, biztos vagyok abban, hogy lesz követője. Persze, ehhez csöppet le kellene adnia a rasszizmusából. Mit gondol, képes rá, vagy megneheztelnek érte a nemzettestvérei?

    Attól tartok, maga nemhogy egy hasonló cikk szerzőjével nem találkozott, de talán még boldog cigányokkal sem.
    Csak, hogy tudja, miről is beszélek: Találkoztam boldog cigányokkal is (eredeti cím szerbül: Skupljači perja) egy 1967-ben készült jugoszláv film.
    Egy kis továbbképzésként fogadja szeretettel ezt is: A cigánytábor az égbe megy (oroszul: Табор уходит в небо) 1975-ben bemutatott színes, szovjet filmdráma. Emil Lotjanu alkotása Makszim Gorkij Makar Csudra című műve alapján készült, bár kétlem, hogy valaha olvasott volna egy sort is Gorkijtól.

  • 19 évig ott laktam, ott nőttem fel. Tudom miről van szó. Nagymamám mai napig ott él, és nagyon sok barátom is. És senki nem úgy látja a helyzetet mint Önök. Örülnek, hogy végre tesz valaki valamit azért, hogy kicsit majd élhetőbb legyen ez az egyébként csodálatos helyen lévő város, ahol az Önök által támogatott „emberek” miatt a lakásárak zuhanórepülésben vannak.

    Nagymamám mielőtt beköltözött Ózdra, Bánszálláson lakott, amely gyerekkoromban egy csodálatos kis falu volt. Most az Önök barátai élnek ott, ahová már a temetőre sem mer kimenni az ember. És nézze meg Google utcaképeken, hogy mi maradt belőle.
    De gondolom a boldog romák így élnek….

    Önök védik őket, Önöknek kell segíteni, Önöknek kell odamenni.

  • Életre kellene hívni ismét Bogdán Géza barátunkat. Ő roma is volt, közmunkás is, sőt precízen tudott fogalmazni. Egyből helyre tehetné a fenti szektás elhajlásokat. Nosza !

  • Csák Péter: aki segítségre szorul, az maga. Miután idéző jelbe tette az EMBEREK szót, gondolom, megérti, miért mondom. A hivatkozás fals. Ha ott nőtt fel, tudhatná, hogy Ózd korábban nem így működött.
    A lakásárak pedig gazdasági helyzet kérdése, és nem beilleszkedésé.
    Ha a mi „barátaink” élnek Bánszálláson, miért is kellene félni kimenni a temetőbe? Tán egymást is befenyítik?
    Tudja, a védeni és humánusnak lenni két külön dolog. A maguk próbanácija minden, csak nem humánus. Hiába, no, még éretlen tacskó egy város vezetésre, ráadásul fertőzött – értékrendje szerint.

  • Che: tudja, Géza barátom egy individuum – ez olyan valami, amit a maguk bércsahosai nem ismernek – ráadásul még most is roma – tudja, az ilyesmi nem múlik el az idő haladtával (ha már a precíz fogalmazásról szól) – mi több, még mindig közmunkás. Sajnos, Széles Gábor golfpályájához és lopott csillagos szállodájához nem vesznek fel romákat.
    Ez a fölényes „nosza” dumája meg elég gagyi. Nem hinném, hogy abban a helyzetben lenne, hogy irányt mutasson a KMH-nak.
    Mi több, az ócska provokátor jelmeze is foszladozik, kikandikál alóla a turulban született jobbikos punnyadt teste.

  • Nem, maga szorul segítségre.
    Ül Mogyoródon, nyomja a hozzászólásokat egy olyan városról, ahol nem élt, de lehet nem is járt.

    Azért kell félni kimenni a temetőben, mert a maga roma barátai laknak ott. Ha a maga családjára lennének veszélyesek, a maga kertjéből lopnák el amit megtermelt – mert amíg laktak Bánszálláson magyarok, a romák mindent elloptak, amit a magyarok megtermeltek – a maga házát törnék fel, lehet hogy megváltozna a véleménye.

    A lakásárak pedig nem csak gazdasági kérdés. Senki nem akar roma szomszédot, és senki nem tudja normális áron eladni a házát-lakását, ha van roma szomszédja.
    Például itt Miskolcon az Avas egyik részén másfélszer annyiba kerül ugyanaz a panellakás, mint egy kilométerrel lejjebb. És ez nem a gazdasági helyzet miatt van így, hanem a szomszédok miatt.

  • Csák Péter: megható, hogy utána nézett, hol is lakom 🙂 Ez a durcás feleselése is olyan bájos! Mikor szól az óvónéninek: ez az Ille bánt! 😛
    Dicséretes, ahogy küzd, csak sajnos, a demagóg, elfogult jobboldali – mi több, jobbikos – mantrát nyomja.
    abban igaza van, hogy vannak roma barátaim – Linó, Bogdán Géza, az alsó telekszomszéd (felettébb veszélyes szomszédság, ha nincs itthon – mert munkában van – a kutyáját is én etetem, egy valódi gyilkos, tigriscsíkos steffordshire) és még páran, mi több, zsidó barátaim is vannak, most mit szól hozzá, mennyire antiszociális egyéniség vagyok, de puszta humánumból jobbikos egy sincs. Maga szerint mi lehet az oka? A Bánszállási romák meg nem a barátaim. Mondja, melyik szót nem érti?

    Maga még nem találkozott árja szomszéddal, aki garázda, tolvaj és iszákos (mit is mondok, hiszen a cigányok is árják!), szóval, a felsőbbrendű fehér faj illusztris, ám alávaló képviselőjével?

    Nem mellesleg maga se értette meg, miről szól a cikk. Ezért szánalmas az egész fajmagyarkodásuk. Majd csukja be maga után az ajtót.
    Tudja mit, én pl. a maga szomszédsága miatt akarnám eladni a lakásomat. Nem jól viselem a turul seggébe szorult, nemzeti színű fajvédőket.

  • Egy maga fajta engem nem tud bántani, max. a hülyesége felemeli a vérnyomásomat kettő tizeddel. Tudja maga engem próbál jobbikosnak beállítani, holott nem vagyok az. Csak ebben a témában nem osztom a maga véleményét.

    Én csak leírom az ózdi romákkal kapcsolatos emlékeimet ,mert Bánszállás is Ózdhoz tartozik.

    De sorolhatnám azt is, mennyi incidens volt magyar és cigány között az iskolákban, szórakozóhelyeken vagy csak szimplán az utcán. És akkor még nem volt Jobbik, nem volt semmilyen uszítás, csak szimplán érezték a magyarok, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak.

    De van ellenpéldám is: volt iskolatársam, ma neves zongoraművész, soha semmilyen problémám nem volt vele.
    És ezek a rendeletek sem ellene, és nem a normálisan élő romák ellen szólnak.

    Vannak más roma ismerőseim, akik normálisak. És tudja mi a legjobb? Az, hogy Ők sokkal jobban gyűlölik a többi romát még egy Jobbikosnál is, mert neki miattuk nehéz a sorsa, mert a nagy többség alapján ítélik meg őket is.

    Ezek szerint az ózdi romák sem a barátai, mégis védi őket, pedig nem is ismeri őket, nem a szomszédai.
    Magának van egy-két pozitív tapasztalata, az alapján dönt.
    Az ózdiaknak sok rossz tapasztalata van, ők aszerint döntenek.

    Az én fejem nem szorult sehova, csak van két gyerekem, akiknek nem szeretném, ha arról szólna a jövője, hogy félniük kell Magyarországon egy kisebbségtől, mert nincs sem politikai, sem más erő, ami gátat szabna egy kisebbségnek, aki úgy lassan úgy érzi, bármit megtehet, aki az én és még nagyon sok magyar adóforintjaiból él.

    A maga feje valószínű egy roma lány lábai közé szorulhatott, ahol olyan élményben lehetett része mint előtte sehol máshol…

    Szerintem sem lennénk jó szomszédok.

  • Csák Máténak volt három fia: Chuck Norris, Chuck Berry és Chuck Péter.
    Meg chuck egy kislány van a világon 😛

  • És a törvénytelen gyermekét kifelejtette, Nemcsák Károly.

    De úgy látom az érvei elfogytak, próbálja a támadni, nevetségessé tenni a vitapartnerét.

    De ez magát minősíti.

  • Csák Péter: magát max. a helyi körzeti meghízott tudja beállítani – a sarokba 🙂 Ha én bántani akarom magát, kicsi huszár, akkor, higgye el, az magának fájna.
    Nem, kicsi huszár, én nem ilyesmi alapján döntöttem, hanem az emberség alapján, amit magától meglehetősen távol van.
    Lényegtelen a kifogása. Költözzön el, van bőven hely még magának is, Ózdból úgyis gettót akarnak csinálni. Képzelje el a sorsát, ha a kerítés mögött marad! Az ilyen cuki seggű fehér gyerek jobb, ha nem hajol le a szappanért.
    Ha nem jobbikos, akkor miért az ő mantrájukat ismételgeti? Nem igazán érdekel, hogy egyezik-e a véleményünk, vagy sem, nem érvadó.

    Ez a roma lányos duma meg végleg meghatározta a helyét a sorban. Eléggé hátul van, közvetlenül a patkányok és a csótányok előtt. Én meg tényleg nem szeretnék egy csótányt a szomszédomban.
    Ráadásul az említett pozíció leginkább a roma lánynak jelentett volna rendkívüli élményt. Szegényes lehet a nemi élete, már, ha egyáltalán van 😀
    Gondolom, azzal a kettővel, amikor a gyermekeit nemzette, vége is volt, gondolom, ettől ilyen frusztrált. Ózdon is akad escort szolgálat, javaslom, vegye igénybe őket, meglátja, mennyivel szebb lesz a világa.

  • Érdekes, hogy az én kommentjeimet meddig ellenőrzik….

  • Ne ide figyelj te vén paraszt, nekem te nem tudnál fájdalmat okozni.

    Te vagy a hisztis kislány te itt köszörülöd mindenkin a nyelved, visszafelé már nem nagyon viseled.

    A te helyed lesz abban a gettóban.

  • Csák Péter: a) maga nem vitapartner, b) nem kell nevetségessé tenni, mert már az, c) nincs abban a helyzetben, hogy bárkit – főleg engem – minősítsen.
    Támadni, magát? Mi értelme lenne? A mentális hullagyalázást is büntetik 😛

  • Csák Péter: semeddig. Most éppen ráérek, hát játszadozom magával egy kicsit. De, ha megunom, parkolópályára kerül, amíg nem lesz kedvem felsegíteni a padlóról.

  • Neked mekkora tapasztalatod van escort lányok terén, nem tudom kinek lehet szegényes a nemi élete…
    Mondjuk gondolom ingyen kapod őket a kommentekért cserébe…

  • Senki nem nevet veled, ahogy látom.

  • Csák Péter: tudja, olajbogyó, én személyi edző vagyok. Lányokat futtatok 😛 Nem a kommentekért kapom cserébe, hanem a maga fajta megleckéztetéséért. Nem az a lényeg, hogy velem nevessenek, hanem hogy magán, azt meg már elértem.
    Óvodás módon felesel, durcás, asszem, ideje sziesztára küldenem. Meglátja, milyen más lesz a világ, mikor felébred a délutáni csicsikálásából 😀

  • Csák Péter: csak sikerült kihoznom magából a valódi énjét…tudja, ezért olyan a stílusom, amilyen. Így hát teljes joggal küldöm karanténba. Köszönöm az együttműködést!

  • Már régen volt ilyen könnyű dolgom. Ez a cseppet sem rasszista meglehetősen gyorsan színt vallott.
    Hát tehetek én arról, hogy labilis idegrendszerű és nem ismeri a MODEM-et?

  • Ille István
    2015 május 18
    5:08 du.

    Tanácstalan vagyok, de mintha Ön is az lenne!?
    Mi az a sok kérdőjel??
    18 és fél soros – nem belterjes – sőt, ellensé-
    ges íráson nem talált fogást?
    vagy még „dolgozik rajta”?
    Ha ez így megy tovább, hamarosan meginog főmo-
    derátori széke!!

  • molmossimon: Ellenséges lenne? Szerintem csak bárgyú, ráadásul nekem címezte, holott a közelében se jártam a maga által említetteknek. Fogást találni a min is? A semmin? Meglehetősen botor dolog lenne tőlem ezzel próbálkoznom. Maga ellenség lenne? Ne értékelje túl magát.
    A székemért csak ne aggódjon, én jó székelek. Leginkább a molnárok fejére 😛
    Ne érzékenykedjen, nem személyes, csak néha nem bírom visszatartani. Mármint, magam. Meg, a székelésem. Inogva, persze.
    Szerva itt, csere ott, maga jön. Már, ha jönni tud. De inkább menjen. Azt olyan önérzetesen tudja csinálni, hogy úgy néz ki, mintha jönne. Jött, ment. Jöttment.

  • A NYOMOR AZ, AMELY A BŰNT SZÜLI.
    A nyomort pedig a szegregáció és a munkanélküliség.

  • molmossimon
    2015 május 19
    2:48 du.
    Akarsz is valamit?
    Az hogy összevissza írogatsz minden zöldséget, eléggé értelmetlennek tűnik.
    Ahhoz is butának tűnsz, hogy a saját eszmevilágodat képviseld.

  • Don Ovuz: persze, hogy akar. Lejáratni engem, meg a KMH-t. Az, hogy eszmevilága lenne neki, tényleg barokkos túlzás. Ahhoz valóban buta.

  • „A nyomort pedig a szegregáció és a munkanélküliség szüli.”
    Ezeket pedig a a fidSS és a Jobbik.
    (A sorrend nem véletlen, egy törzs gyermekei ők, egy tőről fakadt buja selejt.)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ille István, Don Ovuz !

    A nácizmus nem eszme. Teljes mértékben tudománytalan, alantas és ösztönös hablaty… Ráadásképp, ütközik az emberi kultúra minimális és legelemibb erkölcsi követelményével. Hatalomra jutása esetén a kimenete minden esetben kudarc, ám addigra már százak, ezrek, száz-ezrek és milliók estek áldozatául… 🙁
    .

    .
    – A nácizmus Bábolnát követel: ott fejlesztették ki a rágcsálóirtás legkorszerűbb módszereit.

  • Ille István
    2015 május 20
    12:38 de.
    Ismerős volt a név, meg a stílus. Járt már erre ez az emberke. A stílus maradt.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2015 május 20
    3:29 de.
    Valami technológiai probléma lehet Bábolnán, mert a patkányok egyre csak szaporodnak!

  • Don Ovuz!

    Igen, technikai hiba – Burgert Róbert óta már a patkányirtás sem a megszokott hatékonysággal működik !-:))))))

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Don Ovuz !

    Igazad lehet. Megmondom, én is így látom, és sajnos éppen a legfogékonyabb – süldő – korosztályban terjed e kór a legjobban. A barna pestis rohamosan terjed a körükben, melyet a már fertőzött rágcsálók élősdijeik segítségével terjesztenek…

    Megjegyezném, hogy még a valamirevaló, normálisan gondolkodó egyedek között is jelentkezik már a fertőzés, amely elsősorban tüntetéseken a pártoknak már az eleve tagadásában mutatja kóros jellegét. A pártok pedig az egyes (érdek)csoportok „osztályok” demokratikus érdekhordozói és közvetítői. Az egyes pártok hibás politikája nem indokolja a demokratikus alapok ilyetén való megbontását…
    A magukat civilnek tituláló csoportocskák (szónokok) pedig vagy nem tudják mit beszélnek amikor ezt tagadják, vagy nagyon is tudják, és irányítottan a demokrácia lebontására küldték őket, legalább is egyeseket…
    A pártok létét kapásból megkérdőjelezni szándékozók ugyanazok, akik a reformok szükségszerűségét kérdőjelezték meg és vitték úgynevezett népszavazásra „a z . e m ú t t t . n y ó c c c c . év” időszakában. Köztük a magát jobbiknak tituláló a demokrácia farvizén utazó, ám azt tagadó fid-SS-fióka- „párt” a vezető szólam.
    Ők azok, akik nem a pártok közé akarnak ékeket verni – hisz azok már ott vannak – hanem magába az amúgy is – a jelen hatalom jóvoltából – ezer sebből vérző és már az utolsókat rugó, demokratikus rendszerbe.