Orbán Viktor a bölcs, elragadtató, frissítő fénypont…Elájult a Fidesztől a kanadai magyarság krémje

2015 május 22 11:50 de.48 hozzászólás

Azt már tudjuk, hogy a diaszpóra közösségek és fantomszervezetek vezetőire még hatnak azok a retorikai fordulatok és kampánybeszédek, melyek a magyarországi valóságban élő embereket – egyre több egykori fideszes szavazót is – hidegen hagynak. Orbán Viktor egy egészen botrányos, a tusványosi illiberalizmussal vetélkedő beszédet mondott a Friends of Hungary (Magyarország Barátai Alapítvány) budapesti találkozóján május 9-én, melyen – az egyik kanadai magyar résztvevő szerint – „az anyaországi tagok mellett 35 ország küldte el magyarjai színét-javát a budapesti pompás Vigadóba, hogy megvitassák hazánk külföldi fogadtatását, s körvonalazzák az állampolgárok feladatát az oszág jövőjét illetően.”

A kanadai magyar szervezett diaszpóra krémje – az ominózus cikk szerint – nem más mint Bede-Fazekas Zsolt, a fideszes pártpolitikai munkát végző Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) alelnöke, Vaski Gábor, a KMOSZ elnöke, Feszty Dániel, a KMOSZ éppen leköszönt elnöke, Pungur József, szélsőjobboldali református lelkész Albertából, aki egyben a KMOSZ Hungarian Reporter című fasiszta lap szerkesztője, illetve Kéz Tony, a montreáli Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara részéről. A fent említett cikk szerzője – Miska János – is jelen volt a budapesti találkozón és így összegezte Orbán Viktor beszédét és a kormányfő válaszait a felmerülő kérdésekre:

A konferencia fénypontját jelentette Orbán Viktor beszéde. A múlt évi tapasztalatok alapján a tagok nagy elvárásokkal néztek a miniszterelnök szerepe elébe. Nem csalódtak. Elmondta a kormányfő, ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben, biztos és kiszámíthatónak kell lennünk ebben a kiszámíthatatlan világban. (…) Életfelfogására oly jellemzően hangsúlyozta, hogy az ,,ideológiai rögeszmék” helyett  valóságos problémákkal kell foglalkoznunk. (…) Megemlítette, hogy öt évvel ezelőtt kormánya jó uton indult el. Megvédte igazunkat, leküzdötte a gazdasági válságot, s megannyi törvényhozással elérte, hogy negyedszázad után egyenrangúak lettünk a legjobb országokkal. (…)

A program fénypontja a kérdés-felelet volt. A miniszterelnök a spontán kérdésekre is felkészülten, alaposan válaszolt. Meggyőző, részletekre kitérő válaszai tele vannak élettapasztalattal, bölcsességgel, közvetlen módszerrel és üde humorral. Élvezi a kitevés minden percét. Magával ragadja hallgatóit. Jelenléte folytán büszkének érzi magát, felfrissül benne magyarságtudata. Kérdezték az ország imázsáról. Az országos innovációról. A hazánkat ért bírálatokról. Népirtásról. Mindezek elviseléséhez erő kell, mondotta. Türelmesnek, intelligensnek, meggyőzőnek kell lennünk.”

Orbán Viktor lufijai.

Orbán Viktor lufijai.

Döbbenetes, hogy értelmes, több mint félévszázadon keresztül stabil, nyugati liberális demokráciákban élő emberek ilyen áhitattal tudnak írni egy politikai vezetőről. El nem tudom képzelni, hogy a fenti cikk szerzője így írna Kanada miniszterelnökéről – függetlenül attól, hogy liberális, vagy éppen konzervatív – illetve bármelyik másik pártpolitikusról. És azt hiszem, hogy hálásan megköszöni neki a liberális demokrácia, hogy nem áhitattal, hanem nyitott és kritikus szemmel követi politikai vezetőink munkáját.

A kormányfői beszéden kívül, Feszty Dániel a KMOSZ részéről elmondta a budapesti hallgatóságnak: „Megnyugtató, hogy az átlagolvasóra kevés hatással van a sajtó előítélete” Orbánnal kapcsolatosan. Lehet, hogy párhuzamos univerzumban élek és teljesen más emberekkel találkozom, mint a Feszty Dani. (Pedig ő is, én is a csupán 900 ezres lakossággal rendelkező Ottawában élek és nálam csak 5-6 évvel idősebb a Dani.) De olyat még eddig nem tapasztaltam az elmúlt 15-20 évben, hogy az átlag kanadai olvasó nem csak, hogy hallott Magyarországról, hanem ma már azt is tudja, van neki egy hirhedt, autoriter kormányfője, aki Putyin Oroszországa felé tekint.

Tudom, hogy folyamatosan bizonygatnom kell, hogy nem „hazudok,” amikor azt írom, hogy a Friends of Hungary / Magyarország Barátai Alapítvány egy echte orbánista, fideszes pártpolitikai szerveződés, melynek célje, hogy a rezsim propagandája még inkább eljusson a tenger nyugati partjaira. Fogadni mernék arra, hogy a májusi Friends of Hungary performansz és a kanadai magyar fantomdiaszpóra képviselőinek ájulása után is felháborodottan fogadják majd azt, ha egyenlőségjelet húzok a fideszes pártpolitika és a Friends of Hungary között.

Pedig fel kéne ismerni az Orbán rendszer igazi tragédiáját, kanadai magyar szemszögből nézve: Kanadában szocializálódott, nemmagyar kontextusban árnyaltan gondolkodó emberek sorakoznak lelkesen a dzsungelban a mérgezett Kool-aid előtt és gondolkodás nélkül hajtják le a vérnarancs színű italt.

Csak abban reménykedhetünk, hogy a mérgezettek száma nem növekszik tovább.

Nem csak a demográfiai valóság – a kiörögedés, illetve az asszimiláció – jelzi azt, hogy a szervezett kanadai magyar diaszpóra napjai rohamosan fogynak. De az is, hogy fantomszervezetek önjelölt vezetői jelennek meg Budapesten és mondanak, illetve tesznek olyan kínos dolgokat, melyektől az átlag kanadai magyar – vagyunk azért több mint 300 ezren – a legközelebbi kijárat felé szalad.

48 hozzászólás

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Köpedelem !

    Tessék mán monni… Eza Feszty az a Feszty? Ti. a körképes leszármazottja ? Mert ha igen, akkor az most nagyon forog a sírjában, hogy miért, azt én nagyon is jól tudom…

    .

  • sharapova2008

    Ezek a kanadai magyar jobbosok nem épeszűek!

  • Akkor milyen lehet aki nem tartozik „krém”-hez a Kanadai magyarok között? De ha ezek az emberek, mint a cikkben is szerepel Fidesz fan -ok, abból értelemszerűen következik, hogy Orbán fan -ok is. Ezek az emberek nem tudják, vagy nem akarják tudni mi történt és történik valójában Magyarországon Orbán miniszterelnöksége idején?
    Hogy fel lett számolva a demokrácia minden fontos intézményes garanciája.
    Hogy ez a kormány egészen egyszerűen ellopta a magánnyugdíjakat azoktól akik önrészt kívántak vállalni nyugodt öregkoruk biztosításában.
    Hogy az olyan nagy rendszerek, mint a nyugdíj, az egészségügy és az oktatás elhanyagolása vagy szisztematikus rombolása történt és történik?
    Hogy ez az ország az EU-tól több mint egy Marshall segélynyi pénzt kapott és ebből sem jutottunk ötről a hatra, mert itt nálunk egy negatív diszkrimináció következtében azok kaptak ezekből a pénzekből akik hajlandóak voltak átcsurgatni az EU-s pénzek egy jelentős részét azoknak akik semmit sem tettek az ország előrelépése ügyében, pedig az lett volna a kötelességük. Szóval itt felelős, vagyis felelőtlen jobboldali vezető tisztségviselők élükön Orbánnal a mű-magyar szólamokat vették elő, ahelyett, hogy kutya kötelességüknek tekintették volna az ország felemelését, közben a nemzeti kisebbség integrálását.
    Szóval ha csak ezt a rövid kis felsorolást tartom szem előtt, akkor nem értem mit habzsol a kanadai „krém” az orbáni szólamokon.
    Ami azt illeti a mi hazánk polgárainak egy nagyon jelentős része is ezt választja, a műmagyarkodás narkotikumát a komoly államvezetői teljesítmény elvárása helyett.
    Mindez nagyon értéktelen színben tüntet fel minket magyarokat, figyelembe véve, hogy a már második legnagyobb pártkén magát illegető Jobbik (csak tudnám minél jobb, vagy mitől jobbik) még egy rosszabb alternatíva, de van komoly támogatása, ezeket a dolgokat kéne elemezgetni azoknak akik változtatni szeretnének, mert már nagyon ideje lenne egy kis józanságnak.
    Emberek ébresztő, nem látszik a jövő!

  • Avi ben Giora

    Moll!
    Sajnos mig maga „moll”-ban gondolkozik addig mások „dúr”-ban. Az, hogy ki a krém és ki nem az egyáltalán nem érdekes. Teljesen mindegy, hogy kik egy ország irányítói. Ugyan úgy volt egy kommunista krém az átkosban is és a rendszerváltás után is lett krém. Persze ez nem azt jelenti, hogy valóban ők a krém, ők azok akik tettek is valamit az ország felvirágoztatására. Akik valóban tettek is valamit, azok szerényen a háttérben maradnak

  • Méghogy a krémje…ahogy a mondás tartja: lószart, mama!
    Beszéde hemzsegett az hazugságoktól, önfényezéstől, kivagyiságtól és turulban született szittya mentalitástól – bármi is legyen az.
    De meg is érdemlik a diaszpóra tőle elpaffant magyarjai, akik – mint érzékelhető – szart se szocializálódtak, hanem a vakhitű rajongók nyelvlógató táborába tartoznak.
    Mondom, Orbánnak hívei vannak, a hit pedig vak. Nekik kell egy vezető (?!), akik helyettük is gondolkozik, megvédi őket minden bajtól, rút baloldali – uram bocs’, liberalista – ármánytól!
    Csak az indíttatásukat nem értem. Befolyással nincsenek semmire, ami Magyarországon történik, ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a mi – akik Orbán autoriter „demokráciájában” élünk – nemi szervünkkel verik a csalánt.
    „Kérdezték az ország imázsáról. Az országos innovációról. A hazánkat ért bírálatokról. Népirtásról. Mindezek elviseléséhez erő kell, mondotta. Türelmesnek, intelligensnek, meggyőzőnek kell lennünk.” Na igen. A felsoroltak közül Orbán ugyan egyikkel sem rendelkezik, de azért előadja a nagy semmit. Fel sem tűnik neki, hogy egy kritikát nem elviselni kell, hanem megszívlelni.
    Egy privát megjegyzés: Feszty annyira jó barát, hogy per Dani?
    Azon gondolkodom, hogy én ezek után pl. Vonát Gabikának fogom nevezni, vagy Orbánt Viktorkának (nem mintha Feszty és az említettek közt párhuzamot akarnék vonni).
    Amúgy első uralkodása idején a Miniszterelnöki Hivatal nagy öregjei a folyosókon egymás közt csak Viktorkának nevezték a kis parasztot, és korántsem becéző hangsúllyal. Az irodákban, persze, másképpen szólt a nevesítés. Nem véletlen: ott a falnak is füle van.

  • Agyhalál. Csúnya vége lesz ennek. Az ébredés után fogja észrevenni az ország, hogy halott?

  • Göllner András

    Nem kell annyira forrón enni a kását. A cég – RCA Viktor – elvégezte a nemzetközi hangszóróinak éves beállítását Budapesten. Vizi Úr szépen megkötötte csokornyakkendőjét, és úri módon mindenki hátradölt. A kanadai koncert terem akusztikai paramétereit hála Istennek nem ez a cég kezeli. Az utóbbiba, a végleges hangminőségbe van némi beleszólásunk. Tartsák szépen a szemeiket azeken az oldalakon, angol testváérlapunk, a Hungarian Free Press és az angolnyelvű tömegtájékoztatás oldalain. Dolgozunk, szélesítjük hálózatainkat, minőségi szolgáltatásainkat. Várjuk rendszeres véleményüket, visszacsatolásaikat, hisz ez nélkülözhetetlen a minőségfejlesztés lendületes fenntartásához. Bede Fazekas, Miska, Feszty, Kéz és a többi hamiskás hangfal számíthat ránk. Mi az igazi hangminőség, a HIFI legmagasabb szinvonalának biztosítását kínáljuk országos szinten. A legszinvonalasabb koncerttermek akusztikai berendezéséin dolgozunk. Ezeken a helyszíneken RCA Viktor hamisan szóló hangfalai képtelenek ki állni, képtelenek elismerésre szert tenni. Csak kornyikálnak, mint a Magyar Krónika, és a többi alacsonyszinvonalú, RCA Viktorért rajongó hangszóró.

  • Göllner András: a régebbi hangszóróknál abból adódott a torz hangminőség, hogy a túlvezérlés miatt leszakadt a vasmag a rezonátor harangról. Szerinted, a mai, korszrűbb hangfalaknál mi lehet a hiba? Mert kétségtelen, hogy torzan szólnak. Túlvezérlés lenne?

  • Bár szeretik Feszty-t egyenesági leszármazottként aposztrofálni, de oldalági leszármazott. Egyébként teljesen mindegy milyen rokoni kapcsolatban áll a híres körkép megalkotójával. Sem pozitív, sem negatív irányba nincs az ég világon jelentősége ennek.

    Van a cikkben ez az idézet: „Megemlítette, hogy öt évvel ezelőtt kormánya jó uton indult el. Megvédte igazunkat, leküzdötte a gazdasági válságot, s megannyi törvényhozással elérte, hogy negyedszázad után egyenrangúak lettünk a legjobb országokkal.”

    Ebben az egy idézetben az „a”, az „s”, a „hogy” szavakon kívül nem találkozom a valósággal, magyarul netto hazugság. A vége különösen tetszik: „egyenrangúak lettünk a legjobb országokkal”. A helyzet az, hogy most már nem csak a legjobb országoktól kerültünk olyan távol, hogy távcsővel sem látjuk őket, de még az évszázados barátaink. a lengyelek is eltávolodtak tőlünk. Az új minidiktátorok mint pl. Azerbajdzsán elnöke is ellene beszél már. Európában ma Orbán Viktor páratlan személyiség mert mindenki elhatárolódik tőle. Egyedül maradt. Éppen ezért kikérem azt, hogy többesszámban beszéljen, amikor az idióta és barbár kormányzását a magyar emberek egységes akarataként adja el, amikor az EU-ban, vagy bárhol megkérdezik őt.

  • Miklós Bánfi:

    Juncker köszöntő szövege Rigában ez volt: hello, diktátor! A Vezér ezt válaszolta: „hello grand duke”. Csókoltatom a kanadai magyarok krémjét!

  • Avi ben Giora

    Jaj de félreértelmezitek ezt a képet. Nézzétek csak jobban meg! Kinyujtja kicsit a nyelvecskéjét. Na figyelj Junker én mindenkinek képes vagyok nyalni de annak ára van. Mivel elég szépen csorgott mostanság az EU-us támogatás neked hajlandó vagyok kicsit nyalni. Ami a hangszórókat illeti és a canadai hangosítást. Soha sem fog előfordulni, hogy túlhangosítás vagy túl vezérlés következzen be. Ahogy András is irta fentebb sokan a szivükön viselik, hogy a kint élő magyarok hangvételét ne tudják „áthangolni” avatatlan kezek

  • Christopher Adam

    Én csak azt tudom hangsúlyozni, hogy az átlag kanadai magyar távolról kerüli a szervezett kanadai magyar közösségeket, jelentős részben az ilyen gondolkodás mód miatt. Az a 300 ezer magyar származású (vagy részben magyar származású) kanadai alig 2-3 százaléka vesz részt bármilyen szinten a közösségi életben.

    Amikor ilyet olvasok, hogy „35 ország küldte el magyarjai színét-javát” a kormánypárti megmozdulásra, akkor csak abban reménykedem, hogy az átlag magyarországit nem téveszt meg az e féle kontraszelekció. Itt fantomszervezetekről van szó. Senki sem küldött senkit. A KMOSZ is egy fantomszervezet.

    Az átlag kanadai magyar éli az életét elsősorban angolul, vagy franciául, Kanadában dolgozik és itt adózik, sokszor kapcsolatokat ápol magyarországi rokonokkal és barátokkal, sokan közülünk rendszeresen utazunk Magyarországra, szeretjük és ismerjük a XXI. századi Budapestet, vannak ott barátaink és ismerőseink.

    De a dohos, fáradt, lepusztult kanadai magyar közösségek nem vonzanak és nem hiányoznak.

  • RT News videó
    A felvétel szerint a magyar miniszterelnök nem annyira örül neki. Mielőtt Orbán bejön, a mellette álló hölgynek azt mondja: „Jön a diktátor”, mire a hölgy kínosan nevetni kezd. Utána van a helló diktátor, és egy kisebb jelképes pofon. Majd Juncker elég erőszakosan taszigálja át Orbánt a másik helyre, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mellé. Orbán kissé meg is botlik közben.
    Vagyis szimplán hülye gyerekként kezelik, és ezzel jelzik, nem tartják egyenrangúnak.

  • Don Ovuz: a bohócon is akkor nevetnek, amikor hasra esik. Orbán ma kétségtelenül Európa bohóca. Ideje lenne akként is kezelni.
    Attól tartok, ameddig Orbán magát nemzettel és az országgal azonosítja – ami azért meglehetősen pszichiátriára tartozó rögeszme – puszta humánumból még nem kezelik akként. Sajnálatos módon az az érzésem, ezt az elkülönítést sokáig nem tudják fenntartani, így ránk is ki fog vetülni az ellenérzésük.
    A magam részéről úgy vélem, hogy az a 12 fideszes néppárti csinovnyik olyan sokáig nem fog hasznot hozni szavazataival a Néppártnak, mert erősen rombolja hitelüket.

  • Ille István
    2015 május 22
    2:59 du.
    Már az esettől függetlenül Juncker viselkedése úgy általában kissé meghökkentő. Kicsit komolytalanná teszi a testületet.
    Az osztrák kancellár fejre ütése jegyzet paksamétával, vagy a görög letörölgetése a nyakkendőjével.
    Valami mintha nem lenne rendben nála. Persze, a döntéseket nem ő, hanem a bizottság hozza, de rivaldafényben lehetne picivel komolyabb.

  • jozsef zoltan

    Az egesz lapon, a commentelokon is latszik a bérhörges. Mit keresnek Kanadaban? Itthon, a szetrepedt szdsz tormelekben, akar a felnotas Fleto dékájában jol ereznek magukat. Nem sajat, nemzetkozi zsido vagyonbol mukodnek, szerepelnek jol a gerinctelen, arulo higmagyarok!… Minden fajban van alja nepseg bizonyos szazalekban. Márai is szolt errol. De hat nem sok vizet zavarnak, egymasnak irnak, nyalnak talpat stb. Frusztraltak, hazatlanok, serultek, ujsagban onanizalnak. Elmulnak. Idegesseguk a felismeresbol fakad, lealdozoban a nehany evszazados hegemonia…es leszen siras, rivas es fogaknak csikorgatasa.

  • Don Ovuz: ezzel nem értek egyet. Juncker – ha jelképesen is – csak a helyére teszi a delikvenseket. A görög pl. mijafrancért nem tisztelte meg a testületet az illő öltözettel? Mert hát, Juncker csak bemutatta neki: öcsi, a nyakkendő, biza, protokoll feltétel!
    Orbánnal szemben pedig komolyabban lenni, már megbocsáss, értelmetlen!

  • jozsef zoltan: orvos látta már? Mindezt a baromságot előadja Svájcból, egy, az Unesco által védett bioszférából. Azért az megnyugtató, hogy nem maga miatt lett azzá.

  • Mindenütt és mindenféle nemzetiségű „megélhetésiek” akadnak, nyilván Kanadában is találni, mondjuk szlovákot, aki Tiso nácivezér emlékét ápolja. Ha ehhez még anyagi támogatást is kap, mint ez a kétes Magyarország barátai, akkor mindig lesznek néhányan, akik ebből az egzisztenciájukat egészítik ki. Egy valóságos és éppen működő miniszterelnök jelenléte meg arra is jó, hogy megerősítse azokat, akik szeretnék megtartani magyarságukat, de a volt hazájukban zajló jelenlegi viszonyokat nem ismerik.
    Minden tiszteletem Adam szüleié, akik már Kanadában született gyermeküket úgy nevelték, hogy hazaiként bírja anyanyelvét, rendszeres látogatóként ismeri gyönyörűséges országunkat, és hajlandó megismerni kevésbé gyönyörűséges társadalmi viszonyainkat. Úgy képzelem – magam sose éltem külföldön -, hogy aki elmegy, azt a képet őrzi magában, amit utoljára látott. Rosszabbik esetben ragaszkodik is ehhez, bármennyire távol álljon a valóságtól.
    Magyarország igaz barátai nem a magyarságukkal kérkednek, és lehetnek akár más nemzetből valók is. Magyarország igaz barátai tudják, hogy ez a nemzet is sokszínű, nem különb és nem alábbvaló más nemzeteknél.
    Szerencsétlen 1.30-as hozzászólónak gőze nincs a hazaszeretetről. Nem is tudja, milyen kiválóan beleillene akár a Hitlerjugendbe, akár a román Maniu Vasgárdájába, ha véletlenül nem magyarnak születik.

  • Bocs, egy mondat a végéről lemaradt. Csak az utóbbi esetben – mármint Maniu csapatában – nem a „nemzetközi zsidó tőkét”, hanem a „gyarmatosító magyarok kizsákmányolását” kellene ostoroznia.

  • Nem tartom érdemesnek foglalkozni Christopher cikkével a „Magyarország Barátai” c. tudósításommal kapcsolatban, melyben meg sem említi azon részleteket, amelyek oly felemelő hangon szólnak a magyarság – jelen vagy múlt – elismeréséről, vagy azokról a részletekről, melyekben az államfő és a miniszterelnök a jóra,más népek tiszteletbentartása mellett hazaszeretetre buzdítanak bennünket.

    Hogy mennyire elfogult személyemet illetően, mutatja azon kifejezése, hogy el sem tudja képzelni rólam, hogy Kanada miniszterelnökéről oly áhitattal irnék, mint Orbán Viktorról. Nemhogy elfogult ezzel kapcsolatban, hanem rágalmazó is, mert tudván tudja a Magyar Krónika és a Magyar tavasz Kanadában c. gyűjteményes kötetemből, hogy Prime Minister Pierre E. Trudeauról a legnagyobb tisztelettel, talán áhitattal is irok, mert kormányzása időszakára tehetjük Kanada modern állammá való fejlődését. Engem azon kevés kanadai-magyar irók között tartanak számon magyarok és kanadaiak, akik a legnagyobb szeretettel szóltak-irtak arról az áldott befogadó országról, amely lehetőséget adott az általad emlitett 3OO ezer magyarnak. Eredményeim mellett talán ezért is jutalmaztak Erzsébet királynő koronázási emlékérmével, Alberta Achievement Award in Recognition of Excellence és több más kitüntetéssel. S hogy a két ország, Kanada és Magyarország között ma soha máskor nem látott példás kapcsolat van, abban nagy szerepe van az általad úgy megvetett kivénülő nemzedéknek,melynek

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T. HunCanada ! 9,44
    ˙

    Na csak azért kérdeztem rá, mert mostanában olvastam egy arról szóló könyvben, hogy a festőművész Feszty Árpád szabadkőműves volt, azok pedig nem arról híresek, hogy a tirannusok hívei volnának, pláne nem fasiszta Vezérek se@nyalói… – persze csupán, amit én erről olvastam…
    ˙

    Ps.
    …És persze az ilyenek, ha nem is egyenesági leszármazottak mégis szeretnek, mint felmenővel eldicsekedni. Hát akkor most nézzen szembe a fenti ténnyel is, mert így legalább inkább joggal volna mivel hivalkodnia…

    .

  • ÉS !

    ..Ha jól emlékszem, Juncker megválasztásának egyik specialitása volt, hogy Orbán ennek a választásnak minden áron keresztbe akart tenni. Mindent elkövetett a megakadályozás érdekében.

    (Ha nem jól tudnám, kérem javítsatok ki, vagy pontosítsátok az infót!)

    .

  • Nem tudom, de jómagam Miska elnevezéssel én csak a magyar népi fazekasság közismert típusát a Miskakancsót ismerem…
    ˙

    Kedves Ille Pista, ha meg tudnád tenni, illusztráció gyanánt tegyél már föl ide egy Miskakancsót. Megköszönném…

  • Ui.

    Mert az aztán vitathatatlan hungaricum. Ja.

  • 8,45 Avi

    Amit írsz, annak se füle, se farka. Ezzel csupán álbölcs evidenciákat, áligazságokat mantrázol… Így ezeknek semmi értelme.

    Mert az odáig még rendben lenne, hogy mint írod, az úgynevezett rendszerváltás előtt is volt egy „krém”-nek nevezett elit, amiben csak az nem stimmel, hogy ma ugyanazok, akik azon krémen csúsztak el innen, illetve állítólag amiatt hagyták el az országot, most meg emezt, a hatalmával a végletekig visszaélő, rabló maffiát viszont nemhogy nem szidják, de a vezérével egyetemben azt még az egekig is felmagasztalják (ld. a cikk). Így válnak a keresztapa, Don Corleone Orbanini bűntársaivá.

    Másrészt, ez a tirannus pár éve a parlamentnek hazudott Orbánházában szó szerint kijelentette, hogy őneki abban ’90 előtti rendszerben nem is a diktatúrával volt baja – ti. amikor ő még állítólag ellenzékben volt – hanem azokkal a személyekkel, akik azt csinálták, vagyis a – te szavaiddal -a krémmel. Ez a nyílt beismerés viszont mindent elmond az őt követő mai hazai és kanadai krém minőségéről is…

    Na, Kedves Avi, itt van az eb elhantolva, és nem ott, hogy ma is van elit, meg akkor is volt elit, oszt annyi, csak ennyi lenne a különbség. Ez így hazugság.
    Csak lapozz utána, a Kádár vagyon árverésének… És nézz utána a felcsúti törpe és az ő sleppje vagyonának.

    .

  • DonGolo: érdekes, nekem is ez jutott eszembe 🙂

  • Tudni szeretném, MIÉRT vágták le, Miska János írását itt feljebb?
    Miska Jánossal egyetértek és azt hiszem a kanadai magyarság többsége is.

  • DonGolo
    2015 május 23
    9:17 de.
    Fenti írása, csakis magára vet rossz fényt. Miska János, Kanadáéban igen elismert író és állampolgár.

  • Figyelő: teljesen érdektelen, hogy maga mivel ért egyet, a kanadai magyarság többsége nevében meg ne nyilatkozzon.

  • Kedves Figyelő! Nagyon ügyeljen a magát úgy Ille-gető úrra, mert Önt is elmegyógyászhoz irányítja, mint másokat, akik vele nem árulnak egy gyékényen. A kanadai magyar többség! Volt-e valaha is kapcsolata az itteni magyar intézményekkel – egyházközségekkel,magyarházakkal, irodalmi körökkel, újságokkal, folyóiratokkal, amelyek közel másfél évszázadon át a magyar szellemet, nyelvet, hagyományt igyekeztek megőrizni? Nem pirult el, amikor azt írja, hogy a bírálatot meg kell szívlelni. Ő, aki a gúnynál, a másokat elmeorvosokhoz való utalásnál, a pökhendiségnél egyebet nem ismer. Vele közölte talán Dr.Christopher, hogy 3OO ezer magyar áll mögöttük?! Köztük a vének, akik az útjukban állnak? Alig várják, hogy kimúljanak? Csak ne nagyon utasítgassa Ille úr a Figyelőt, de senki mást, hogy miről vagy kikről ne nyilatkozzon. Kanadában ez nem nagyon szokás.

  • Miska János: elkésett, Figyelő már megkapta az irányítást, nem is először. Sajnálatos módon címet nem tudtam hozzá adni, mivel nem ismerem a kanadai elmegyógyászok címét.

    Van szerencsém némi információval ellátni, hogy a helyén kezelhesse magát.

    Azok, akik a 2. VH után emigráltak az USA-ba és Kanadába, önmaguk közt is megkülönböztetnek ’46-os, ’47-es és ’48-as migránsokat. Ezek mind-mind elkülönülnek egymástó. A következő migránshullám ’56-ban következett be, ebben az időben az USA és Kanada 40-40.000 menekültnek adott beutazási engedélyt. Az USA-ban ebben az időben érvényes volt egy kvótarendszer, ami a letelepült idegen nemzetiségű – orosz, lengyel, szlovák, magyar, angol (!) stb. – polgárok száma alapján került meghatározásra. Ez a magyarok esetében ’56-ban 417 betelepültet engedélyezett volna, tehát az USA és Kanada ennek százszorosát fogadta be. Ezek a menekültek AZONNAL elkülönültek minden más, már honos magyartól. Tudja, ez azért volt, mert minden migráns egy befagyott országképet vitt magával. Eddig tud követni?

    Ezen az országképen nem igazán változtattak, mivel idejüket lefoglalta a túlélés, az egzisztenciateremtés, azon felül hiteles és hozzáférhető információkkal nem rendelkeztek, többségüket nem is érdekelték az aktualitások.

    Érdekes módon a jelenlegi jobboldali országképet számottevő migráns nem vihette magával, mivel nem a rendszer, hanem a megélhetési gondok elől menekültek. Igen, Miska úr, a maga nézőpontját osztó, és Orbánért feltétlenül rajongó újboldogjai OTT kapták meg a nézeteiket, ott alakították ki a politikai oldalukat. Így tehát a másfél évszázados magyar szellem és hagyomány – a nyelvről nem is beszélve – csak időbeli rétegekben létezik főleg, leginkább kulisszaként. Ugye, nem gondolja komolyan, hogy az 1848-as migránsok leszármazottaival akár csak egy percig is egy gyékényen árulnának? Vagy a horthystákkal?

    Egyet jó lenne, ha megtanulna, Miska úr: ha hitelesnek akar látszani, soha ne manipulálja olvasóit, híveit másoktól átvett kerek számokkal. A 300.000 teljességgel hiteltelen, ilyesmit csak előállítani lehet, nem ténylegesen megszámolni, ezen felül Chris soha nem állította, hogy mögötte/mögöttük állnának. Persze, lehet, hogy már nem igazán tudja értelmezni a magyar szöveget, de hát, ez érthető. A vének emlegetése pedig MAGÁTÓL végtelenül undorító és aljas – ha már annyira nagyra tartja magát és magyarságát.

    Bencsics többször nyilatkozott a kanadai magyarság nevében, erre se alapja, se felhatalmazása nem volt, ahogy magának se, azon felül nem utasítottam, csak javasoltam.

    Hogy Kanadában mi szokás és mi nem, teljességgel érdektelen. Majd, ha nem onnan akarnak beleszólni a MI életünkbe, esetleg megfontolás tárgyává tehető, hogy elfogadjuk az ottani szokást.

    Amúgy, amíg engem Ille-getőnek nevez, addig maga is lehet miska-kancsó: kívül cifra, belül üres.

  • Ille István a kvóta rendszer ismertetésével igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy jól ismeri a kanadai magyarság történetét. S bizonyára ezért joga van arra, hogy bárkit arra oktasson ki, hogy miről ne írjon. Az tény, hogy Kanadába négy-öt nagy hullámban érkeztek a magyar bevándorlók, magukkal hozva koruk felépítvényeit. Az eltérő életfelfogások kezdetben feszélyezettséget keltettek. Az itteni magyar történelmet azonban az teszi sajátossá, hogy a kezdeti frikciók hamar feloldódtak, s a gettós életmód helyett a különböző hullámok tagjai viszonylag elfogadható közösségi életet éltek/élnek ma is.
    Korábbi hozzászólásomban megkérdeztem Ille urat, van-e kapcsolata, a KMH mellett, a kanadai magyar intézményekkel.Erre nem jött válasz. Mostani hozzászólásából az derül ki, hogy nincs. Különben nem azt a látszatot keltené, hogy itt a magunkkal hozott mórék szerint folytatjuk a társadalmi életünket. Ez nem igaz. Ha részt vett volna, mondjuk egy wellandi vagy egy winnipegi irodalmi összejövetelen, elcsodálkozott volna azon, hogy a körökben részt vettek versírók mellett a verset kedvelő kisiparostól, különböző felekezetű lelkészekig, volt csendőrszázadostól érdeklõdõ háziasszonyokig. Hasonlóan szekta nélküli gyülekezet vett/vesz részt nemzeti ünnepségeinken, a hazai károsultakat megsegítő mozgalmainkban. A nemzeti hovatartozás ereje legyőzte az elszigetelősdit. Más kisebbségi csoportokhoz viszonyítva békében megélünk egymással.
    Rendre utasít engem, mert manipulálom olvasóimat, „híveimet”, másoktól átvett kerek számokkal. Én a 3OO ezer számot soha másutt le nem írtam. Itt is csupán Chris a rólam írt szövegét ironizálva: „… vagyunk azért több mint 3OO ezren – a legközelebbi kijárat felé szalad.” Mutatja ez, hogy Ille István sem Chris írását, sem az enyémet nem olvasta el figyelmesen. Ha elolvasta volna, nem vetné szememre a „krém” kifejezést sem, mert ezt sem használtam! A szóban lévõ konferencián a jelenlévõket nem a magyarság krémének, inkább színe-javának neveztem. S számomra ez nem tételez fel Ph.D. végzettséget, hanem a hazájukat szeretõ jelenlévõket. De volt ott címzetes egyetemi tanár is, Erzsébet királynõ által lovaggá avatott magyar származású tudós is. Undorítónak találja István a „vén” kifejezésemet. S azért, mert nagyra tartom magam és kérkedek magyarságommal. Nem, „Pista”, nem kérkedek. Magam is vén vagyok, mint a „Vén cigány”, s megvallom, a kor nyavalyái ellen;ere, élvezem ezt a státust. Most azonban lélegzet visszafojtva várom hogyan húzza le a lepedőt Chrisről, az általa leírt szövegért: „A dohos, fáradt, lepusztult kanadai magyar közösségek nem vonzanak és nem is hiányoznak…” Teremtőm, épp most van folyamatban egy alapítvány a kanadai magyar szellemiség és irodalom tanulmányozására és népszerűsítésére. (Erről is szó volt a Magyar Krónika vitatott számában, de biztos elkerülte Chris figyelmét.)
    Nem találtam a korábbi levelemben helytállónak Ille úrnak a Figyelőt rendre utasító stílusát. Az a válasza rá, hogy a Figyelőt, bár megérdemelte volna, nem kioktatja, hanem javasolja. Így: „Bencsics többször nyilatkozott a kanadai magyarság nevében, erre sem alapja, sem felhatalmazása nem volt, ahogy magának se… A kanadai magyarság nevében meg ne nyilatkozzon…” Hát ez vélem;enyem szerint felszólító mondat, parancsolás, vagy legalábbis kioktatás. S erre Istvánnak sincs joga!
    Pedig hányszor megszegi hozzászólásaiban! Az én esetemben is is cinikusan megkérdezi, hogy követem-e hangzatos expozéját a kvótával kapcsolatban? Megvallom, javasolta már más is,éppen a KMH-ban, hogy alkalmazzak megfelelõ szövegértőt a KMH olvasására. Fontolgattam is a kérést. Vannak jó szövegértő barátaim, mind sokkal okosabb nálam. De némi tépelődés után úgy találtam, ide én is jó vagyok!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ille István/ 6,41 !

    Gratulálok. Remekül lefestetted a tengerentúli magyar emigráció mai felépítését és mentális állapotát.
    Annyi bizonyos, hogy akiket 45. után odafútt a szél, azok azóta mást sem tesznek, mint az akkori lépésük helyességét igazolandó folyton folyvást kompenzálnak, valamint próbálják magukat valódi értéküknél fontosabbnak mutatni – mint a pávakakas… Csak azt nem értem, hogy a rendszerváltáskor, az addigi súlyos indokaik megszűntével, miért is nem jöttek azonnal haza? Pedig magyarnak lenni és tenni elsősorban itt kell.

    Szóval ez az egész kommented egy remekbe szabott tanulmány és a végén az a mondat a

    „kívül cifra, belül üres miskakancsóval”; ))) 😀 (((

    hát ez a legjobb összefoglaló mondat a valóságban csak magyarkodásról, mint viselkedési formáról, akárcsak a cifraszűr mögött feszítő vézna kérő valósága…

    Amúgy meg: – Miskával összefüggésben – amikor valakiről dicsérőleg állítják azt, hogy egy emigráció kiváló írója, vagy költője, akkor önkéntelen is megfogalmazódik az olvasóban, hogy hány ember közül is a legkiválóbb ? 1, 2,… tíz, húsz, harmincezer, avagy 10millió közül emelték rá valakik -és kicsodák – erre a piedesztálra? …”De mecccsoda különbség
    Dömöském”… Mondaná a pesti Benedek Tibor – az öreg, aki csak egy volt – ha élne még. 😀

  • Miska János: valóban, ide maga is jó. Mondja, hol vette a Sidolt az önfényezéshez?

    Jobb lenne, ha továbbiakban – figyeli? nem utasítás, javaslat – nem foglalkozna a KMH-val, mert ezekkel a hozzászólásaival csak egyet bizonyít: lendületesen terel a fő témáról: miért is ájulnak el a Nemzet Bölcsétől, ha valóban a kanadai magyarok krémje – ami, gondolom, intellektuálisan és társadalmilag is a többi felett állást jelenti – volt jelen?

    A nemzeti hovatartozás erejére meg akad egy vulgáris kifejezés: lószart, mama! Éppen úgy, mint itthon, maguk, kanadai magyar jobboldal – ahová tartoznak, bár a fene se érti, hogyan tudtak jobboldalivá válni – nem viselnek el semmi ellentmondást, semmilyen más nézetet, ráadásul, ha egy volt csendőrszázados és egy lelkész ugyanazon zászló alatt gyülekezik, és élteti a Vezért, az minden, csak nem nemzeti hovatartozás. Ráadásul pontosan ezen az alapon osztják meg odaát is a magyarokat, hiszen ezen az elven működik idoljuk rendszere is.
    Csak egyet felejtenek el: Orbán nem a nemzet.

    A maguk színe-javához csak gratulálni tudok, de, ha javasolhatom, maradjanak meg belterjes közösségükön belül, és ne dumáljanak bele a MI életünkbe.
    Orbán feltétel nélküli elfogadása ugyanis egy politikai állásfoglalás, amivel nyugodtan eljátszadozhatnak Kanadában, és legyen annyi elég.

  • Ille hozzászólásához:
    Szerintem az olvasó, ha semleges érzelmű, meglátja a különbséget Ille eszmefutatása és Miska írása között. Ha meg nincs ilyen, az jellemző erre a blogra.

  • Figyelő: minden bizonnyal látható a különbség. Én ugyanis nem paffanok el a Vezértől 🙂

  • – Ez idáig a legnagyobb ökörség, amivel a névtelen hősök itt megkínáltak !- A magyar miniszterelnök nem tehet róla, hogy ilyen szánalmas az ellenzéke itthon és az EU-ban is… – 65%-os parlamenti támogatottsággal az Unió legerősebb miniszterelnöke…, ha akarná, semmi perc alatt államfővé választanák ! — Aljas dolog azt a látszatot kelteni, hogy 2018 előtt demokratikus eszközökkel leváltható.. – Persze természetesen legyőzhető, ha valaki vagy valami 2018-ban legalább 1 azaz 1 szavazattal többet szerez mint a FIDESZ ! – Ez a feladat, nem a bulvár leleményeit ide öklendezni…

  • spermahajder: igaza van. A magyar miniszterelnök csak arról tehet, hogy ő milyen szánalmas. Ami aljas dolog, azok a min. elnök mindennapi regnálása. Államfővé választása meg azért nem olyan egyszerű dolog, mert egy csöppet meg kellene ahhoz változtatni az alapizét, ami még a maga hamis számai mellett se menne (megint egy lelkes Orbán-hívő, aki nem tud számolni).
    Jó a nickneve. Otthonról hozta? Családi örökség?

  • T. Ille! Lenyűgöz, hogy Ön személyesen reagált ! Hogy egyetértünk vagy nem az közömbös…Én arról, gondolkodtam, hogyan alakulhat 2018. Lehet, hogy ez nem ment át, de az arcoskodásnak itt nem nagyon lenne helye… Olyan gondolatokra vadászom, amelyek alternatívákat sejtetnek, az elkövetkező politikai változásokra… Hogy erre reflektáljon valaki, karcosan kell fogalmaznom. Úgy látom ez az érthetőség rovására ment.

  • Megkérdőjelezni Ille úr intellektusát az még arrogánsabb, mint ő szokott lenni:) Persze ezt a mély tudatlanság ki-kiváltja. A neved alapján nem tudlak magázni, sorry. Maga a neved az én szavajárásom is, tehát nincs ellenemre.
    Szóval Orbánnak semmi köze az ellenzékhez? Biztos? Minden az ő műve kedves barátom. Ő egy nagy tahó, gazdasági analfabéta, de tökéletes hatalmi ragadozó. Ez a vesztünk.. 2018? Addigra már rég eltemették…

  • spermahajder: valóban, az érthetőség rovására ment, ráadásul azt sugallta, hogy más úton, mint demokratikus úton 2018 előtt el lehet távolítani. Arcoskodásról pedig bőven beszélhetünk a maga esetében is, lásd a jelen komment bevezető mondatai.

  • Miklos Banfi: én szándékoltan vagyok arrogáns, ami már sok esetben leleplezte a kultúrálarcban ide írogató „semlegeseket”, de azért kössz 🙂
    Azon a temetésen azért még van mit gondolkodni. Tudod, milyen nehéz valakit célgömbre venni, amikor állandóan lökdösik az embert, hogy: lőjél már, lőjél már?

  • (y) Olvasgatni kéne a MO-i gyűlölet blogokat, ott a PC-tahók tolják ezerrel, akik sokkal cizelláltabb fogalmakkal operálnak! Az, hogy a nyelvünket valaki, kerékbe töri, és nagyon okos, még lehet *röhejes* ! Az itteni orbánozásnak, meg célgömbözésnek, dögszaga van! (:

  • gombelek, ami a dögszagot illeti, egyetértek. Orbán valóban egy dög, ráadásul bűzlik is rendesen.
    Sajnálatos módon a másik hozzászólását kénytelen voltam spamra tenni. Ha ideje lesz, gondoljon utána, miért is?

  • Apropó, diaszpóra milyen krémje? Cipő, vagy netalántán a fogkrém, amivel öblögetni szoktak a benyalás után? Akiket ők képviselnek az itteni magyarságból, azoknak egészségükre.. 300 ezer, eh? Vajon ebből a nagy számból hányan ismerik ezeket és ők hányat ismernek belőlük? 1-2%, vagy talán 3? Nagyon rossz vicc…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Na tessék, már megint egy Orbán-rokon.
    Ez a Spermahajder is ezzel a névvel akar itt előnyöket kicsikarni, pedig tudjuk, hogy e név mögött ugyanaz a test búvik meg, amelyet már Simicska Lajos, a régi barát is a nevén nevezett; a Gäci…