Több mint kétharmad ellenzi a kommunizmus áldozatainak tervezett emlékművet, de a Holokauszt emlékmű sem népszerű

2015 május 25 11:56 de.14 hozzászólás

A lakosság 51 százaléka “erősen ellenzi” a fővárosba tervezett új emlékművet, mely a kommunista rendszerek áldozataira lenne hivatott emlékezni, miközben egy további 27 százaléknyian “valamelyest ellenzik” a 3 millió adódollárba kerülő projektet–áll az Ottawa Citizen című napilapban közzétett EKOS felmérésben. (A teljes felmérés részletei az EKOS honlapján olvashatóak.) Mint, ahogy arról már a Kanadai Magyar Hírlapban beszámoltunk, egy masszív emlékművet állíthat fel idén ősszel a Tribute to Liberty nevű szervezet Ottawa belvárosába, a Legfelsőbb Bíróság épülete elé. Ha csak az ottawai lakosságot nézzük, akkor 83 százalékra emelkedik az ellenzők aránya. Többek között Ottawa polgármestere — Jim Watson — is felszólalt az emlékmű ellen. A kanadai lakosság csupán 4 százaléka támogatja “erélyesen” az emlékművet, legalábbis az EKOS felmérés szerint. Annak ellenére, hogy a regnáló Konzervatív Párt támogatja leginkább a projektet, az EKOS szerint a konzervatív szavazók csaknem kétharmada (63%) ellenzi az emlékművet. De a kormánypárt továbbra is arra számít, hogy a kelet-európai bevándorlók, illetve a vietnámi közösségek még mindig fontosnak tartják a projektet.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai c. emlékmű tervrajza.

Az ottawai Kommunizmus áldozatai c. emlékmű tervrajza.

Érdemes megjegyezni, hogy az EKOS a szintén a fővárosba tervezett Holokauszt emlékműről is felmérést készített és ebből az derült ki, hogy nem váltotta ki a kanadaiak támogatását és érdeklődését. Az EKOS azt kérte a válaszadóktól, hogy listázzák, melyek azok az emlékművek, amelyeket szívesen látnának  fővárosban. A kommunizmus áldozatainak tervezett emlékmű utolsó helyen volt, míg a Holokauszt emlékmű utolsó előtti helyre lett sorolva. A lakosság 9 százaléka tartja prioritásnak a Holokauszt emlékmű felállítását.

A legtöbb kanadai inkább egy új és “grandiózus” nemzeti könyvtárat látna szívesen a fővárosban, azt követően pedig egy emlékparkot állítana a kanadai őslakosság ellen elkövetett igazságtalanságok miatt. Az antikommunista és a Holokauszt emlékműveknél még egy olyan emlékparkot is szívesebben látnak a kanadaiak, amelyek “a fővárosi vízi útvonalakat lenne hivatott ünnepelni.”

A kommunizmus áldozatainak emlékére tervezett emlékmű egy 5 ezer négyzetméter nagyságú területen helyezkedik majd el és a nemzeti háborús emlékmű után, a főváros második legnagyobb emlékparkja lesz.

Ugyanakkor Tobi Nussbaum, ottawai önkormányzati képviselő egy indítványt tervez, mely azt kérné a szövetségi kormánytól, hogy helyezzék át az emlékművet, feltehetően egy kevésbé prominens és nem belvárosi területre.

14 hozzászólás

 • Na ez jellemző és szomorú….csak a holokauszt számít egyeseknek, ami valóban szőrnyű és elítélendő volt, a másik oldal veszteségei, sérelmei ugye nem?! Ők is legalább annyira emberek voltak!!!!! Mindkettő tagadása bűn és hazugság,és a tolerancia, emberség hiánya szüli az ellentéteket, növeli az antiszemitizmust az áldozatok leszármazottai részéről, ami talán nem csoda!
  Ők nem kaptak nagy kárpótlást (sokan kicsit sem!!!) se 50 %-os nyugdíjemelést (csak pár %-ot,mint mások) pedig ugyanúgy megérdemelnék!!!!!!!

 • Na ! Ez tényleg, valóban egy kétharmados többség. Most mutasd meg Kanada, mi az a demokrácia.
  Gyorsan egy népszavazást ez ügyben !!!

 • Christopher Adam

  Marcsi,

  a felmérés azt mutatja, hogy sem a kommunista áldozatainak tervezett emlékmű, sem pedig a Holokauszt emlékmű nem rendelkezik mély támogatottsággal a kanadai lakosságban, egyik sem prioritás a kanadaiak szerint. És inkább az őslakosság emlékére emelnének szobrot.

 • Ja én az itthoni helyzetről írtam, de sok kintinek is el kellene gondolkoznia! Különösen a kinti magyaroknak, persze attól függően, hogy a forradalmárok elől menekültek?…(jóval előbb)vagy a komcsi megtorlás elől a forradalom leverése utám?! Nagy különbség!

 • C.Á!

  Köszönöm a válaszát, sajnos szomorú mindkét oldal részéről, hogy így állnak a dologhoz! Itthon szerencsére megépült az emlékmű,amely minden ártatlan áldozatnak emléket állít,ez így igazságos,szerencsére nem sikerült egyeseknek történelmi “amnéziája “miatt kisajátítani az emlékművet, toleranciából pedig nagyon levizsgáztak! Tüntettek, tiltakoztak aztán hazamentek, talán elszégyellték magukat?…Na nem biztos!

 • Marcsa,
  egy értelmes cikket értelmezni is illene. Igaz nem számoltam be a turul kopasztott csirkék agyi amnéziás ösztöneit. Vedd be (a gyógyszeredet).

 • Szerintem nem kell ezt a dolgot túldimenzionálni.
  Kanada kimaradt mind a két történelmi eseményből, így érthető hogy ellenzik megalomániás emlékművek építését olyan esetben ami nem érinti a történelmüket. Az emlékhelyeket ott kell megépíteni, ahol az események zajlottak. Megakadályozni az események ismétlődését nem egy egy-egy kődarab fogja hanem az emberek tudata, ami vagy van, vagy nincs.

 • Ezzel nem értek egyet.
  T.i. Kanadában ezrével vannak a Holokauszt és a kommunizmus áldozati, akik kanadai állampolgárok, fizetik a helyi adót és nekik is annyi joguk van a cselekvésre, mint a többi kanadainak.

 • Figyelő
  2015 május 26
  10:04 de.
  Akkor ezek is ellenzik az emlékműveket?
  9 % a holokausztnak, a kommunizmusnak még kevesebb 4 %
  A legtöbben a fejlődésre, vagyis egy könyvtárra szavaztak, a többi a saját történelméből kíván inkább emlékművet.
  Most az a kérdés, miről szeretne vitatkozni?

 • Semmiről sem vitatkozok. A kanadai népnek fogalma sincs min ment leresztűl a holokauszt áldozata vagy a kommunizmusé. Ennyi.

 • Figyelő,
  ezért naponta 3x kell hálaimát mondaniuk.

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Don Ovuz ! – 12,32 –

  Az emlékművek nem csupán “egy egy kődarab” és az se mindegy, hogy azok hol vannak. Nézd csak meg, hogy az első világháború elesett katonáinak Magyarország minden helységében áll egy-egy szobor, vagy emlékoszlop – pedig azok katonák voltak.
  Ezzel szemben ez a mini emlékmű, a “fűzfa” a Dohány, ill. a Wesselényi-utcai udvarban. Ha nem hordanák oda a turistákat, hát bizony a híveken kívül senki sem láthatná a magyar történelemnek ezt a hatalmas, véres szégyenfoltját megörökítő aprócska mementót, amelyet ráadásul jórészt csupán a Holokauszt-túlélő családtagok voltak kénytelenek állítani az odavesztett CIVIL(!) százezreknek: aggastyánoknak, életerejük teljében lévő embereknek, gyerekeknek, csecsemőknek…

  Annak a nagyméretű emlékműnek ott, az Orbángödör * helyén lenne a helye, az Erzsébet tér és a Bajcsy Zs. út, Andrássy torkolattal szemben, mint három, az eseményekben fontos szerepet játszó kerület csomópontján.
  Minimum egy akkora méretű Soah-mementót, mint amit a képen is látható, mint terv, a legkevesebb, hogy Budapest egy közlekedésileg frekventált csomópontján kell elhelyezni, hogy legalább az a sokaság, amely minden nap minden órájában arra közlekedik, legalább egyetlen pillantás erejéig emlékezzen e szégyenletes magyar genocídiumra.
  .

  *Ráadásul éppen ez a telek rész, valaha a Horthy család tulajdona volt.

 • tisztelthölgyeimésuraim”
  2015 május 28
  4:31 de.
  Ha nem vette volna észre, itt a kanadai emléműről van szó, nem a budapestiről.

 • tisztelhölgyeimésuraim !

  Azt a Dohány-utcai emlékművet, Varga Imre alkotását a mátészalkai származású Tonny Curtys világhírű színművész alapította, az Auschwitzban elpusztított Emmanuel nevű nagyapja nevét viselő alapítvány állíttatta, az áldozatok hozzátartozói v. barátai pedig vásárolhattak a “fűzfán” egy-egy levelet az áldozat oda bevésett nevével…