Salut, diktátor!

2015 május 26 4:02 du.14 hozzászólás

Az olykor sokunkat meghökkentő viselkedéséből ítélve nem túlzás, ha azt állítom, hogy Jean-Claude Juncker úr, az Európai Bizottság elnöke, egy felettébb fura figurája az Európai Uniónak. Persze, ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, az ő renitens viselkedését illetően is megoszlanak a vélemények. Egyrészt több külföldi és hazai írástudó véleményformálóban immár kétségek merülnek fel az illető úr elmeállapotának tisztaságát illetően, megkérdőjelezve alkalmasságát az általa betöltött magas posztra. Másrészről ugyanakkor vannak olyan hangok, akik szerint Juncker úr a maga sajátságos színjáték-viselkedésével csupán egy kis humort igyekszik becsempészni az egyhangú, monoton, és ettől már-már szinte unalmas EU.-s gyűlések hétköznapjaiba, s mi, állampolgárok pedig ne legyünk már ennyire szőrös szívűek, hisz’ elvégre, még ha a látszat olykor mást is mutat, de a politikus is csak egy ember.

Az Európai Bizottság elnökének mellesleg az egyik nagy favoritja éppen hazánk miniszterelnöke, akit és amint azt a híradásokból tudjuk, ő rendre megtréfál. Nem hagyja őt fotózni, s magát sztároltatni, hanem akár mint egy kisgyereket az óvó néni, a kezét nem eresztve, elcibálja a helyszínről. Irgum-burgum, Jean-Claude Juncker!

De amit a rigai csúcson tett, az minden gyalázaton túltesz. Az Európai Bizottság elnöke „megsértette a magyar embereket” merthogy hazánk miniszterelnökét úgy köszöntötte, hogy, idézem: – „salut diktátor”!

Az AFP szemfüles fotósa szerint azonban Orbán Viktor úr sem maradt adósa a Juncker úrnak. Egy általuk közzétett kép tanulsága szerint, hazánk miniszterelnöke ugyanis nyelvet öltött rá, úgy, mint azt az óvodákban a kiscsoportos ovisok teszik, jelképesen így kommunikálva egymás között. Ezt az irányába tanúsított fura gesztust aztán a Juncker úr viszont vélhetően kissé zokon vehette, ezért viszontválaszul nyomott is egypár sallert az Orbán úr feje búbjára. Stílusosan legyen mondva, annak, aki érteni fogja a poént, szóval ezen a csúcson a Junker úr és az Orbán úr bizony olyan lazák voltak, mint a rigalánc.

Röviden és tömören „kedves hölgyeim és uraim”, ettől a „Salut diktátor”- bohózattól hangos ma a külföldi és magyar sajtó. Az írástudó véleményformálók zöme persze többnyire poénosra veszi a figurát. Én ugyanakkor, Magyarországon élő magyar emberként s Orbán Viktor politikájának egyik szenvedő alanyaként, már elnézést kérek, de egyáltalán nem tartom annak. Miért nem? Azért, mert vannak dolgok, amit az ember ideális helyzetben sosem mondana ki, ám mivel hazánk miniszterelnökét az EU. politikusai maguk között vélhetően már „diktátorként” emlegetik, az Európai Bizottság idős elnöke pedig, ha létezik a politikában tudatalatti elszólás, akkor ő csak elszólta magát. „Salut diktátor”= Freudi elszólás.

Jean-Claude Junckernek persze köszönettel tartozunk az ő freudi elszólásáért, így legalább valós képet nyerhetünk arról, érdekli-e az EU. politikusait valójában hazánk szemük előtt elbicsakló demokratikus jogrendje, vagy csupán mímelik azt. Merthogy 2010. óta egy Európa kellős közepén lévő uniós országban az ő szemük láttára tapossák naponta sárba a demokráciát, s ők ez ellen, noha tehetnének ugyan, mégsem tesznek érdemben semmit. Emberi méltóságukban aláznak meg sokunkat, gyalázataiknak se szeri, se száma, s Magyarország, többünk számára élhetetlen országgá vált. Mindennaposak a korrupciók és a mutyik, s mindez a kormány tudtával, általuk támogatva és törvényi szintre emelve.

Az Európai Bizottság elnöke pedig erre csak annyit tud mondani, hogy „salut diktátor”! Elvicceli, elbagatellizálja a dolgot, s az úr, aki ezt teszi, nem egy EU-ban dolgozó portás, vagy valamilyen lóti-futi munkát végző fiatal és tapasztalatlan adminisztrátor-gyakornok, hanem egy fontos, vezető tisztséget s tekintélyt parancsoló posztot betöltő ember, az Európai Bizottság elnöke. Döbbenet!

Innentől kezdve felmerül bennem a kérdés, amelyre szeretnék ésszerű és logikus választ kapni: Miért huny szemet az EU. Orbán Viktor úr és az ő illiberális kormányának magyar embereket emberi méltóságában megalázó cselekedeteire? A válasz nagyon is kézenfekvő. Nincs olyan rossz, amelynek ne lenne valaki a haszonélvezője. Az EU. tehát profitál a magyar emberek nyomorából és megalázásából.

Ne áltassuk magunkat és ne kergessünk hiú ábrándokat. Az Orbán-kormány embertelen politikájának következményeként magyar emberek ezrei kénytelenek elhagyni a hazájukat, és egy jobb élet reményében külföldön keresni boldogulást. Nagy tudású orvosok, ápolók, mérnökök és szakmunkások hagyják el a hazájukat, mert számukra otthon nem terem egzisztencia. Angliában a legtöbb műtétet már magyar orvosok végzik, természetesen szintén zömében magyar orvosok asszisztenciájával. Olvasom, hogy a napokban távozott Angliába az sokadik magyar ápolónő, mert Magyarországon elégtelen munkakörülmények között kénytelenek dolgozni és még a túlóráikat sem fizetik ki. Fiatal, diplomás emberek mennek el Angliába és más EU-s országba, akár még tányérokat is mosogatni, mert a hazájukban, Magyarországon, az Orbán-féle hazugságpropagandára épített kamu munkaalapú társadalomban a diplomájuk, munka híján semmit nem ér, legfeljebb elmehetnek közmunkásnak, éhbérért. Ha nem vállalják, akkor szemrebbenés nélkül esnek ki az állami ellátórendszerből, tehát nem rontják a statisztikát, csupán a szegények táborát gyarapítják. Ma, állítólag Magyarországon 4.6 millió szegény ember van. Felnőttek, gyermekek éheznek, s folytathatnám még a sérelmeinket, de nem óhajtom tovább tépni a fájó sebeket. Ez ma Magyarország, salut diktátor!

Azok a magyar ellenzéki pártok, akik a Parlamentben asszisztálnak az Orbán-kormány ámokfutásaihoz, ők valójában a magyarországi diktatúrát legalizálják. Az EU.-ban pedig, és erre Juncker úr freudi elszólása a bizonyíték, szintén jól tudják, hogy valójában kicsoda Magyarország miniszterelnöke, csak nekik egyáltalán nem érdekük ezen változtatni, és a mi sorsunkon jobbítani. Ők a mi nyomorunk haszonélvezői és vámszedői.

Kedves jobb sorsra érdemes magyar honfitársaim! Ne áltassuk magunkat! Magunkra maradtunk…

14 hozzászólás

  • Gyula Bognar, Jr.

    Kedves Bogdán Géza.

    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyenre képes.”
    (“Every nation has the government which it is fit for.”)
    (“Toute nation a le gouvernement qu’elle mérite.”)
    Joseph de Maistre (1753-1821) Franciául beszélő, Szavojai politikus, filozófus, író és diplomata. (Széchényi is innen vette idézetét.)

    Nem az EU, vagy bárki mások feladata kormány választani a tagországokban, de sehol másutt sem. A lusta, érdektelen, széthúzó, nemtörődöm, a sorsuk irányítására nem képes, nem hajlandó, tájékozatlan, megfélemlített, vagy már kivándorolni készülő, reményt vesztett magyar polgároknak nem máshonnan, másoktól kell várni a sült galambot, hogy a szájukba repüljön.

    A magyar emberek felelősek azért, hogy milyen kormányt választottak és annak mit engednek meg. Akik a diktatúrát választották kétszer már és kedvenc diktátoruknak és a maffia kormánynak megengednek MINDENT, azok csak boldogok lehetnek az eredménnyel. Ha pedig nem boldogok, tegyenek róla!, mert mások nem tesznek rá.

  • Göllner András

    Most akkor mi a jobb vagy rosszabb – Juncker viccelődése, vagy ahogy a magyarok immáron kétszer olyan embereknek adják a parlamenti mandátumok 75%-át mint Orbán és Vona ? Miért is ne viccelődne velünk Juncker, hisz a magyarok képtelenek komolyan venni a demokráciát ? Miért is ne viccelődne, ha a Fidesz-Jobbikkal szemben álló demokratikus pártok képtelenek a legalapvetőbb pártmunka elvégzésére – a kistelepüléseken való képviseleti hálózat kiépítésére, működtetésére ? Ha valaki komolyan gondolja, hogy 2018-ra a Fidesz-Jobbik fölényt ezzel a hozzáállással le lehet csökkenteni, azon tényleg csak nevetni lehet.

  • Bogdán Géza

    Kedves Bognár Gyula!
    Teljes mértékben egyetértek az általad gondoltakkal, miszerint nem az EU. feladata, hogy a tagállamaiban kormányt alakítsanak. Ez a mi jogunk, amibe senki nem szólhat bele, még az EU. Ahhoz viszont szerintem igenis joga és kötelessége volna, hogy az esetleges előforduló demokratikus alapjogok megsértését szóvá tegyék, és azok be nem tartása esetén, lásd Magyarország esetében, az érintett országok vezetőinél az ellen kifogással éljenek, sőt, súlyosabb jogsértéseket tapasztalva, akár még szankciókat is foganatosítsanak.
    Milyen jogsértéseket kell még elkövetnie az Orbán-kormánynak, hogy mindezt megtegyék?
    Vagy úgy érzik, annyi is elég, ha viccesen diktátornak nevezzük az adott ország vezetőjét, és mintha mi sem történt volna, tovább paroláznak vele? Van értelme, hogy ilyen felfogással és mentalitással tagjai legyünk az EU.-nak? Mert szerintem nincs!

  • Ezzel a viccelődéssel Juncker komolytalannak tünteti fel a helyzetet, hogy a hatalom egy despota kezében összpontosul. Ezzel a despota cinkosává válik. Ez rosszabb, mint TGM kávézgatatása a despotával, mert TGM csak alaptalanul viselkedett jóhiszeműen, hogy lehetőséget adjon a despotának a korrekcióra (mintha arra képes lenne, vagy ilyesmi szándékában állhatna), és példát mutasson kulturált viselkedésre. Az is téves és visszaható tett volt, de Juncker vagy nem érti a helyzet súlyát, vagy nem találja a megfelelő választ, vagy eleve maga is a baltás gyilkos cinkosának cinkosa. Egyik esetben sincs a megfelelő helyen.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kerek, korrekt érvrendszer, amelyből csak egy momentumot felejtettél ki. Azt, hogy miközben egymás közt diktátornak mondják, és most már biztos, hogy annak is tartják – mert Juncker és a mellete álló lett elnökhelyettes asszonnyal össze is kuncogtak – mégsem átallanak évente Euro-milliárdokat a zsebeibe dugdosni, hadd használja föl azokat fasiszta politikájának a népszerűsítésere többek közt olyformán, hogy pl. körforgalmat rendszeresítenek, szökőkutakat építenek, EU-s járadékból, kieső falusi tereken, stadiont épít a privát budija mellé és jachtkikötőt ajándékoz a lánya férjének, stb… (Amiből ráadásképp, haver kivitelező vállalkozók szedik le a tejfölt – az ő részére.)
    Az EU-nak ez a nagylelkűsége pontosan olyan, mintha annak idején a Népszövetség Hitlert támogatta volna rendszeres apanázzsal csak azért, hogy maradjon végre a fenekén és ne ugráljon… Ha ez így lett volna, annak a nemzetközi szervezetnek csak azért bocsáthatna meg mégis az utókor, mert ők akkor még nem tudhatták, nem ismerhették a nácizmus élettanát…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ma Áder „köztársasági” elnök is megszólalt és – mint a bölcs zöld elnökhöz illik – ez olyan jó zöld blöff téma – látszólag mondanivaló híján előadta, hogy az általános fölmelegedés következtében ugyanolyan „hőhullámok” várhatók, mint amilyet például 2013-ban mi is megtapasztalhattunk. Nem is fogott mellé sőt, inkább rátapintott a lényegre, és habár akaratlanul, de mégis mondott valamit, hisz hazánkban 2013-ban már 3 éve javában dühöngött a NER* tipusú Fülkeforradalom. Erről jutott eszembe az oly rég olvasott Hőhullám Berlinben című, a nácizmus kibontakozását bemutató regény.
    …És ha valaki hát Áder az, aki részese ennek a magyarországi kibontakozásnak. Ha valaki hát ő, meg Orbán tudhatja csak igazán, hogy milyen fasiszta hőhullám söpörhet még át Budapesten és ezen az egész sötét országon…

    * NER: Nemzeti Együttműködés Rendszere (eredeti fidSS terminológia)

  • Polus Amália

    Igen magunkra maradtunk. És ez így van jól. nekünk kell megoldani a saját problémáinkat. Minél hamarább elkezdjük, annál hamarább célba érünk.Ez azonban nemcsak az ellenzék feladata, nem csak a politikusok, de mindenki tehet valamit a saját területén.
    Azt, hogy az Unió miért pénzeli a diktatúrát, azt nem értem, hiszen az ő pénzükről van szó. Nyilván az adatszolgáltatásokból, a pályázatok nyerteseinek listájából, ők is világosan látják, hogy hová kerülnek a pénzek.

  • BOGNÁR!

    Köszönjük szépen, de teljesen felesleges az Orbán-rezsim kárvallottjainak szóló, „magas lóról” történő, paternalista kioktatása!!! Az olvasottabb emberek által unalomig ismert szállóigévé vált régi idézetet leszámítva az egész hozzászólása téves megállapításokon nyugszik, de legalább is féligazságokon.

    Ne magyarázzon félre: nem arról van szó, hogy az EU feladata lenne kormányt alakítani, hanem arról, hogy AZ EURÓPAI UNIÓS INTÉZMÉNYEK – JOGI, POLITIKAI, MORÁLIS – FELELŐSSÉGE A KÖZÖSSÉG JOGI NORMÁINAK BETARTATÁSA A TAGÁLLAMOKBAN. A magam részéről inkább hiszek a jog szakértőinek, mint akik a montreali Concordia Egyetem márciusi kerekasztal-beszélgetésén léptek fel, mint Önnek : http://www.hungarianfreepress.com/2015/03/06/experts-call-for-international-action-on-hungarys-rule-of-law-violations/
    Ennek elmaradásának nemcsak a magyar állampolgárok látják kárát, de rosszul járhat vele az a külföldi is akinek Magyarországon érdekeltsége van, elsősorban a hatalmi befolyással nem rendelkező, nem szupergazdag magánszemélyek. Természetesen a külföldi – elsősorban német – nagytőkének az Orbán-maffiával való informális/formális alkuknak köszönhetően nincs jelenleg semmi félnivalója; éppen ellenkezőleg: a „közmunka” programok és a munkavállalói jogok megnyirbálása által letört bérekért gürcölő, emberi és állampolgári jogaiktól megfosztott dolgozók mind a nemzetközi nagytőke első számú kívánságai között szerepelnek … Ez és a merkeli kívánságokat szinte túlteljesítő költségvetési politika – ellentétben a közellenségként kezelt baloldali Görögországgal – az egyik oka a fasiszta Orbán maffia uniós elit általi nem csak hogy megtűrésének, de egyenesen támogatásának – AZ UNÓS JOGI NORMÁK, ALAPÉRTÉKEK ELLENÉBEN ( tudom az olyasmik, hogy erkölcsi értékek a nagytőkések, jobboldali reakciósok – pláne az USA-ban – számára ismeretlen fogalmak, csak paternalista, képmutató moralizálásra, szentfazekaskodásra futja nekik ).

    Nem beszélve a legnyomorultabb, szinte félholt szerencsétlen ( részben a nyugati hatalmak politikája következtében ) földönfutóvá vált menekültek elleni, gyalázatos, xenofób rasszista izgatás legmagasabb kormányzati szintre emeléséről. Amelynek célja nyilvánvalóan nem a Magyarországra irányuló NEM LÉTEZŐ bevándorlás megakadályozása, hanem a már most is fasiszta diktatúra és egyenesen a nácizmus felé sodródó, nyomorgó Magyarországról menekülők kivándorlási hullámának megakadályozása a XENOFÓB, RASSZISTA NYUGATI SZÉLSŐJOBBAL TÖRTÉNŐ KOLLABORÁCIÓ keretében!!! Tudniillik a nyugati szélsőjobb és orbánék KÖZÖS CÉLJA – beleértve az EU Orbánt követően második legjobboldalibb kormányát, amelyet David Cameron vezet – egyik legfőbb célja Orbánékhoz hasonlóan az unió egyik alapelvének megszüntetése: a személyek – az uniós állampolgárok – szabad mozgása, letelepedése az unión BELÜL …
    No persze az is hasznos a felsőbbrendű nyugati uraságok számára ha a közterületeken, pályaudvarokon – sokszor osztrák rendőrökkel együtt – razziázó orbáni-pintéri pribéktestület ( demokratikus jogállamokban a rendőrség megfelelője ) még magyar területen összeszedi a Nyugatra tartó koszovói ( ők csak addig voltak érdekesek, ameddig a nevükben fellépő terroristákat, a horvát és bosnyák fasisztákhoz hasonlóan Jugoszlávia felbomlasztására lehetett használni; most már csak emberi hulladéknak számítanak a nagy humánus Nyugat számára ) , és más harmadik világbeli poklokból menekült szerencsétleneket. Ezek a felsoroltak több mint elegendő magyarázatát adják az EU első fasiszta tagállama megtűrésének, támogatásának…

    Az ÖN ORSZÁGA KORMÁNYÁNAK elvtelen visszatáncolása a tavaly őszi bíráló hangnemtől, pedig szintén nem véletlen: Orbánék az uniós jogi alapelvekkel szembemenő, botrányos transzatlanti kereskedelmi szerződés ( Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP ) egyik leghatározottabb támogatójává avanzsáltak, ellensúlyozandó a putyini érdekek támogatását, amely amúgy a többségében nélkülöző, nyomorgó magyar adófizetőknek eddig minimum 10 milliárd eurójába került ( egy az uniós versenyjogot semmibe vevő gigakorrupción alapuló gigaberuházás keretében; bár minő véletlen, hogy Cameronék is hasonló konstrukcióban építenének atomerőművet; igaz nem az oroszokkal… )

    Amúgy az elmúlt évszázadban többtucatnyi véres diktatúrát támogató Egyesült Államok finoman szólva nem kifejezetten
    az alulról szerveződő civil, demokratikus mozgalmak barátja; a
    9/11 utáni helyzetre hivatkozó jogállami normákat súlyosan erodáló intézkedései; a digitalizált, elektronikus spiclirendszer állampolgárok ellen fordítása is ennek a megnyilvánulása, a Habeas Corpus elvének és az amerikai bíróságok hatáskörének korlátozása, a kínzás hajmeresztő eseteivel ( plusz sok esetben az áldozatokat mindenféle jogi és emberi norma semmibevételével a legbrutálisabb diktatúrákba hurcolták kínzásra ) együtt. Kíváncsi lennék, ha az Orbán- rezsim is beilleszkedne azon diktatúrák sorába, amelyek az Ön országának bűnöző vezető köreit kiszolgálják, abban az esetben Ön mennyire támogatná az ez esetben az amerikai hatóságok és titkosszolgálatok által is ellenségként kezelt magyarországi demokratikus ellenzéket… Szóval köszönjük a kioktatást, egyszer majd talán teszünk róla, hogy változzon a magyarországi helyzet, akár az Ön országa ( vagy akármely más ország ) kormánya ELLENÉBEN IS; ha pedig nem tetszene, azt tudnám mondani, hogy nem lehet az egész világot ( beleértve az egyszerű amerikai polgárokat ) úgy kezelni mint például a Guantanamo-n és máshol bírósági ítélet nélkül fogvatartottakat, vagy a nem eléggé világos bőrszínük miatt lelőtt amerikai állampolgárokat, akár tetszik, akár nem.

  • Szerintem, Kerényi arra mutat rá, hogy a diktaturák alatt mennyi értékes magyar könyv jelent meg.
    Helyesebben, mennyire inspiráló az íróra ha diktatura van egy országban.
    Ilyenkor csak MÁrai Sándor könyvei jutnak eszembe, melyek a kényszer emigrációban íródott.
    Ami meg Orbán megszólitását illeti, a köszöntő, CSAK az európai unió véleményét hozta ki, Orbán személyére, humoros formában.

  • Írók, alkossatok remekműveket! Ismerős? Komolyan mondom, Bencsics, maga mellette jár a valóságnak…

  • Ille, „ahol nincs ott ne keress”!
    Sajnos, ma nincs ilyen a magyar irodalomban.
    Ahogy már írtam máshol, utoljára Márai és Wass Albert írt maradandó műveket.

  • Figyelő: Wass és Márai egy polcon. Aha. Mit mondjak, sok mindent megmagyaráz.

  • Igen, az irodalmi értékelést.