A Kanadai Magyarságtudományi Társaság konferenciája Ottawában

2015 május 28 2:41 du.3 hozzászólás

Egy Holokauszt-túlélő előadásától egészen a Kanada és Magyarország közti diplomáciai kapcsolatok ötvenéves évfordulójáig–ennyire sokszínű témákról szól idén a Kanadai Magyarságtudományi Társaság konferenciája (Hungarian Studies Association of Canada), melyre 2015. május 30 és június 1 között kerül sor az Ottawai Egyetemen. A konferencia első napján a kanadai Külügyminisztérium részéről Greg Donaghy történész és Agnes Pust, az európai ügyekért felelős iroda igazgató-helyettese tart panelbeszélgetést a diplomáciai kapcsolatok múltjáról. Magyar félről Sinka László, Magyarország Ottawai Nagykövetségének külgazdasági diplomatája tart előadást a kétoldalú kapcsolatok jelenéről. A panelbeszélgetés után fogadásra kerül sor 2015. május 30-án, este 7 óra 45-perctől az Ottawai Egyetem kampuszán lévő St. Joseph’s Egyházközségben (151 Laurier Avenue East).

Vasárnap, május 31-én, 8 óra 45 perctől folytatjuk a konferenciát a délelőtti és délutáni angol, illetve magyar nyelvű előadásokkal (elsősorban történelmi és irodalmi jellegűek), aztán este 5 órától az Ottawai Egyetem rektora által tartott fogadáson veszünk részt.

2015 június 1-én, reggel 10 óra 45-perctől hallgathatjuk meg Gábori Ibi Holokauszt-túlélő visszaemlékezéseit a magyarországi Vészkorszakról. Gábori Ibi Torontóban él, egy nyugdíjazott könyvtáros, aki ezúttal lányával együtt utazik Ottawába a konferenciára. Különösen örülünk neki, hogy egy kanadai magyar Holokauszt-túlélő oszthatja meg idén tapasztalatait, 70 évvel a koncentrációs táborok felszabadítása után. Gábori Ibi Auschwitzot élte túl. Jövő héten olvashatnak egy beszámolót a KMH-ban Gábori Ibi előadásáról.

Idén szerte Kanadából, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról és Romániából is érkeznek előadók konferenciánkra.

Fotó egy korábbi Kanadai Magyarságtudományi konferenciáról. A fotó jobboldalán látható a a szervezet alapítója, Bisztray György, aki azóta sajnos elhunyt.

Fotó egy korábbi Kanadai Magyarságtudományi konferenciáról. A fotó jobboldalán látható a szervezet alapítója, Bisztray György, aki azóta sajnos elhunyt.

A Kanadai Magyarságtudományi Társaság 1985-ben alakult, azóta évente egyszer szervez konferenciát, mindig a kanadai Congress of the Humanities and the Social Sciences keretein belül és minden évben egy kanadai egyetem kampuszán. Tavaly a Brock Egyetemen, St. Catharines-ban találkoztunk, azt megelőzően pedig Victoria, British Columbiában.

A teljes konferencia programot itt olvashatja: 2015 HSAC program.

A Társaság honlapján pedig további információkat találhat a szervezetről és kiadványáról, a Hungarian Studies Review-ról.

3 hozzászólás

  • Köszönet a programért. Az idén nem megyek.

  • Halló,

    OFF
    Szólni kellene Pupunak, hogy a facebookról azért törölték, mert a felvett nevében kétszer szerepelt nagy p, így PuPu. Ezt nem hagyta annyiban a rendszer és kidobta.

    Nem kell másra gondolnia, csupán ez az egyetlen oka. Ha Puput ír, máris rendben lesz a profilja.
    Köszi a továbbítást,
    üdv.

  • utas: köszönjük, de Fényes Istvánnak van saját blogja és a face-n történő közlései másodlagosak. Érdekes módon blogja PuPu fejcímmel jelenik meg, ám a keresők nem jól viselik a nagybetűket. Még valami? Mellesleg kíváncsi lennék, honnan tudja, miért törölték?