Déli határzár és környéke

2015 június 13 8:52 de.29 hozzászólás

A legújabb 2/3-os rögeszme: ha valaki biztonságos országból érkezik, az nem jöhet be. Sajnálatos módon – Ukrajnát kivéve – Romániát, Szerbiát – érdekes, de Horvátországot, Szlovéniát valahogy elkerülik a menekültek, pedig elég biztonságosak – a magyar kormányzat biztonságosnak ítéli, és vissza kívánja vágni az onnan érkező menedékkérőket.

Már itt akad egy kis gondja Orbánéknak – nem először – az uniós jogi fogalmakkal, pedig tele vannak dr. titulusokkal. Persze, az is lehet, hogy nevük előtt a dr. ortopéd cipész, vagy egyiptológus képesítést jelent.

Az Európai Unió jogrendszerében van egy fogalom, amit úgy hívnak: biztonságos származási ország, ami eleve megadja a vélelmet, hogy az onnan érkező nem menekült.
Azután van olyan, hogy biztonságos harmadik ország, aminek státusza nem vélelmezi a menekülti helyzetet, de nem zárja ki, hogy az onnan távozó esetleg már folyamodhatott máshol menekülti státuszért egy harmadik országban. Az un. dublini szerződés alapján se Ukrajna, se Szerbia nem biztonságos – Romániát azért nem lehet minősíteni, mivel az EU tagja.

Namármost. Olyan nincs, hogy az említett két államból érkezőket a magyar hatóságok a nélkül kitoloncolják az országból, hogy megkérdeznék, mi a bánatot is akar itt? Azon felül, hogy erre nincs kapacitásuk, még a határőrizet is gyengébb, amióta Pintér elvtárshoz tartozik, mert úgy 1400 fővel kevesebb rendőr őrzi a szerbiai határszakaszt, mint amikor még ott a határőrség működött.
Azután akad itt még egy apróság, ami ismételten az orbáni nemzetféltés minden jogi alapját nélkülözi, ugyanis az uniós menekültügyi törvény tételesen előírja, mikor, milyen feltételek teljesülése vagy nem teljesülése mellett lehet a menekültet egy biztonságos harmadik országba visszaküldeni. Ismétlem, ebből a szempontból Szerbia nem biztonságos!

Az, hogy az orbáni kabinet kijelenti – uram bocsá’ törvénybe foglalja -, hogy szerinte melyik ország biztonságos harmadik ország, édes kevés. Konkrétan meg kell vizsgálni, hogy az adott menedékkérő személyre nézve valóban biztonságos-e az a harmadik ország? Erre nézvést pedig egyértelmű előírások vannak a menekültügyi törvényben, amit, mint tudjuk, Magyarország is elfogadott. Minden esetben le kell futtatni a megfelelő protokollt, és el kell dönteni, hogy az a bizonyos harmadik ország a kérelmező számára biztonságos-e.
Persze, Orbánék megváltoztathatják a hatályos jogot, azonban csak Magyarországra nézve, amivel újabb kupac sz..t húznak csak magukra, mivel – maradjunk most már Szerbiánál – ha a menekülteket nem konkrétan a határsávban csípik el, hanem az ország belsejében, akkor a szerbek dönthetnek úgy, hogy nem veszik át a kiutasítottakat. Mert mi van akkor, ha a magyar fél hazudik – nem volt ez ritka eddig sem – és a delikvens Románia felől érkezett?

Valszeg a kormány jogászai se a genfi egyezményt, se az uniós menekültügyi törvényt nem ismerik, ugyanis azok kizárják, hogy minden felülvizsgálat nélkül, csak úgy, szittya izomból kivágják az országból a menekülteket.

Azon felül a kiutasító hatóságnak kell bizonyítania minden esetben az egyént illetően, hogy valóban biztonságos számára az a harmadik ország, és hogy ott valóban megfelelő elbánásban fog részesülni.

Sajnálatos módon Orbánék se sokat ugrálhatnak a tárgyban, hogy mi minősül biztonságos harmadik országnak, mivel az uniós menekültügyi törvény a magyar törvényekbe is beépült. Ennek köszönhetően minden olyan törekvés, ami egyéni kormányzati kezdeményezésen alapul, vagy a magyar törvényeket, vagy az uniós törvényeket sérti. Igaz, ettől Orbánéknak eddig se remegett meg az inuk.

A dublini határozat kimondja, hogy az Unió tagországai – elvben – biztonságos országnak minősülnek. Sajnálatos módon az Európai Jogok Bírósága és a luxemburgi Emberjogi Bíróság ezt Magyarország esetében erősen megkérdőjelezi.

Ehhez jön még Ausztria belengetése, mi szerint majd jól visszaküldenek hozzánk nem nálunk beregisztrált menedékkérőket – amitől azután Kósa apu rendesen maga alá sárgított. Lázár erre rátromfolt, kategorice kijelentvén, hogy nem maradhatnak nálunk olyanok, akiket a Lajtán túlról küldtek vissza. Sajnálatos módon Lázárnak a legalapvetőbb ismeretei is hiányoznak az eljárás jogi hátteréről, de hát, egy egykori táskahordozótól és kifejlett erkölcsi érzékű külföldi szállodalátogatótól miért is kellene ilyesmit elvárni?

A helyzet ugyanis az, hogy lennie kellene egy olyan államnak, aki – jog szerint – köteles lenne az ilyen menekültet visszavenni. Ha nincs ilyen, megszívták, izomból az ilyesmi nem megy, még ha orbáni is az az izom!

Akkor térjünk át egy másik témára: biza, dicső hatóságaink évente több tízezer menedékkérőt jelentenek le az Uniónak. Rendesen fel is veszik utánuk az uniós támogatást, de pl. az elmúlt évben 42ezer kérelmezőből 5ezer esetben zárták le az eljárást – lényegtelen, hogy milyen eredménnyel – de a markukat 42ezer után tartották! A harmincegynehányezer pedig igyekszik eltűnni az Unióban, mert nem kíván visszakerülni a 180%-ban túltöltött bicskei menekülttábor ketreceibe!

Nos, fel van adva a lecke plakátügyben kétségtelenül jobban teljesítő kormányunknak: törvényt fognak sérteni, vagy törvényt fognak sérteni?

Jövő hét szerdáján okosabbak leszünk. Orbánék 19-re lapot fognak húzni.

29 hozzászólás

  • Remélem alsót kapnak!

  • Még mindig ott tartok, hogy féltem a zsidó nép száraz ágát is, mely még így is különb az iszlám békeharcosoknál.

  • -„Valszeg a kormány jogászai se a genfi egyezményt, se az uniós menekültügyi törvényt nem ismerik, ugyanis azok kizárják, hogy minden felülvizsgálat nélkül, csak úgy, szittya izomból kivágják az országból a menekülteket.”
    – remélhetőleg az osztrákok nem ilyen képzetlenek és akkor nem küldik vissza a menekülteket.

  • lelszi: nem a képzetlenségről, hanem a hatályos uniós jogszabály betartásáról van szó. De ha már: a képzettség és valamely törvény ismerése két különböző dolog.

  • Gyuri10: attól tartok, nem vagy jártas a 21-es játék szabályaiban. Alsóval éppen nyerő lapjuk lenne. Ez nem a baccarat.

  • István,
    Te nem ismered az iszlámmal kapcsolatos nézeteimet! 19 és egy alsó az 21.Itt orbanista provokátor vagyok!Passz.

  • Amilyen peche van a köpcösnek, már a szerb miniszterelnök is foglalkozik a lázálmával. Kijelentette, hogy Orbán határzáras elképzeléseinek megvalósítása nemzetközi jogot sértene.
    Mondjuk, ez a köpcöst hidegen hagyja: úgy se tudtok csinálni semmit ellene, és kész.

  • A schengeni egyezmény a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.

  • lelszi: és? Ha javasolhatom, ezt a dolgot beszélje meg Orbánnal. Ráadásul egyetlen szó sem volt a cikkben a schengeni határokról. Egy eljárásról volt szó.
    Megértem, meleg van, de azért ennyire…

  • „Ráadásul egyetlen szó sem volt a cikkben a schengeni határokról.”

    Pont ez a lényeg! Ha ezt a kötelezettséget figyelembe vesszük, akkor miért is kell bárkiket beengedni és eltartani?

  • lelszi: tényleg nem érti…

  • A ” zsidó nép száraz ágának ” leginkább az emberellenes óriásplakátokat ragasztóktól és szittya, turul, nyilas eszmei hátországuktól van tartani valója. Valamint attól a hozzáállástól, amely szerint erény bajba jutott embertársainkat az árokba lökni. Ahogyan a demokratikus jogállamiság, az alapvető emberi és polgárjogok felszámolását hagyta a magyar társadalom, ugyanúgy le se fogja szarni ha ismét hivatalos állami diszkrimináció vagy akár erőszak irányulna a magyarországi zsidóság ellen. Sőt sokan inkább örülnének. Izraeli olvasók figyelmébe lehetne ajánlani, hogy a cigányság MANAPSÁG 2015-ben lényegében ugyanolyan nyílt faji alapú diszkrimináció elszenvedője mint a zsidóság a numerus clausus bevezetését követően, azzal a különbséggel hogy a zsidóságot először a felsőoktatásból igyekeztek kirekeszteni, ma a cigányságot pedig már az alap fokúból is. Tehát az izraelieknek a magyar zsidókat/zsidó magyarokat vagy bárki mást nem attól kell félteni, hogy fizikálisan, lelkileg összetört, földönfutóvá vált menekülteket nem löknek vissza a halálba s ételt italt és szállást adnak nekik. Amúgy mondom mindezt „félzsidóként” ( mi több kikeresztelkedett felmenőkkel rendelkezve, felekezeten kívüliként – hálistennek engem már nem kereszteltek meg ) akit a „halacha őrei”-nek és a szittya-turul tetveknek egyaránt derogál emberszámba venni. Valamint a legkisebb szimpátiát is mellőzve a magyarországi akár zsidó, akár nem-zsidó származású középosztály iránt, amelynek mind etnikai, mind osztály származásom alapján soha nem voltam és nem is lehetek a része. Tulajdonképpen Magyarországot és Izraelt lenne személyes okom a világon a leginkább gyűlölnöm, hiszen egyik se fogadja el a magamfajtát. De ami azt illeti én ennél tovább megyek és az egész tőkés világrend és intézményeinek ( mint a termelőeszközök tőkés tulajdona, a bérmunka, a pénz és tőkeviszonyok és az állam – bármely állam ) mielőbbi bukását kívánom, egy emberarcúbb világ érdekében.

    Amúgy ha már terrorizmus, végül is a menekülteket sokkal inkább sajnálnám, mintha valamelyik dzsihádista banda levegőbe repítené az „ország” büszke ( no meg tisztelt ) kossuth-téri házát, pláne ha tele van sok gazemberrel. No de ezeket Amerika és perzsa-öbölbeli cimborái nem erre tartják. A sok reakciós ( akár magyarországi, akár külföldi ) barom meg csodálkozik hogyha szelet vet, akkor vihart arat.

  • Nem nagyon jól zárhatták le a határokat, mert legujabb hírek szerint, 1800 körüli engedélynélküli „bevándorlót” tartoztattak le nemrég.

  • Figyelő:

    Ön mit szólt volna, ha anno Kanadába érkezve így viszonyultak volna Önhöz, mint Ön azon Kanadától több ezer kilométerre „történő” humanitárius katasztrófáknak ( Szíria, Irak, Líbia, Jemen stb. ) az áldozataihoz, amelyek szinte a második világháború óta nem látott létszámú embert tettek hontalanná???

  • Először is, minket Kanadába irányitottak, azért vagyok itt, Hála Istennek.
    Addigra az USA „quota ” már betelt.
    Másodszor, Kanada és az USA népessége a bevándorlókból tevődik ki.
    Magyarország, egy szuverén állam, úgy mint a többi európai.

  • Még valami, mi engedéllyel jöttünk ide, nem illegálisan.

  • Figyelő: hányszor kell még elmagyarázni, hogy a bevándorló egy hatóságilag lezárt eljárás eredményeként kapja meg a státuszt?Úgy hívják, hogy letelepedési engedéky, amit maga is megkapott anno – nyilván valóan valami félreértés okán!
    Tudja, mi a különbség az asylant, az asyl és a bevándorló közt? Dehogy tudja.

  • Figyelő:

    No hát, akkor ezek szerint Ön illegálisan lépte át 1956/57 fordulóján az osztrák-magyar határt… mint az 56-os eseményeknél „kissé” keményebb konfliktuszónákból, vagy akár a kádárinál is keményebb diktatúrákból manapság érkezők ( baathista Szíria, ISIS, Irán, Szaúd-Arábia, Szudán, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Burma csak néhány példaként )… Akkor ez utóbbiaknak miért nem jár a menedék? Ja, hogy kettős mérce…? Az jó buli.

  • Eleftheria,
    szokásod ellenére most kiverted a biztosítékot.Amit Az izraeli befogadásról írsz,enyhén szólva a tudatlan majmok terelgetése.Aki anyai ágon zsidó az zsidó akkor is ha nincs meg „csillagozva”,(keresztelve) malenolva. Sajnálatomra fel kell hogy homályosítsalak,hogy a Te esetedben minden további nélkül azonnali,teljes jogú állampolgárként bevándorolhattál volna és akár manapság is megteheted.A zsidó nem egy térítő vallás,de kikeresztelkedni sem lehet belőle.Tudod, ez azért is van,mert itt nemzetről, népről van szó.A különböző pogromok inkvizíció, soá, üldöztetések és a ma is tartó nyílt antiszemitizmus nyomására,egyesek menekülést mernek remélni.Ezen túlmenően szeretnék hozzátenni 2,3 tényt.
    1. Vietnámi menekülteket elég nagy számban,akiket sehova nem akartak befogadni,az akkori miniszterelnök Menachem Begin(emléke legyen áldott) a 80 as évek elején befogadta és állampolgárságot kaptak.
    2.A koszovói háború idején Izrael befogadott sok muzulmán.albán menekültet.
    3.Izrael befogadott több mint egymillió négyszázezer ukrajnai és egyéb a szajúzából idevándorló zsidót és nem zsidót.(Ha jól utána számolsz ez mennyiségileg annyi mintha Amerika befogadná egész Francia országot.)
    4.Ami még előbb történt a 70 es években a „palesztínok” menekültek ide a Husszein király”fekete szeptembere”elől,amikor úgy lőtte őket mint vurstliban a libákat.
    Befejezésül:Nézz utána,hogy Izrael államának valóban van-e bármiféle baja Eleftheria nevű barátommal!Az,hogy „magyar”nem lehetsz megértem,gondolom Te is.

  • Gyuri:

    Minden bántás nélkül mondom, de az apai ágon zsidó felmenőkkel rendelkezők, egy sor nehézséggel szembesülnek, – ha jól tudom -paradox módon még ha alijázhatnak is, nem-zsidóként tartják őket nyilván, mivel az állami és a felekezeti születési, házasodási anyakönyvezés ( amely ultraorthodox monopólium ) össze van olvasztva. De még ez is csak akkor érvényes ha nem kikeresztelkedettek az illetők vagy felmenői, mert – újabb csavar – míg akár elméletileg a legorthodoxabbak is elfogadják zsidóként a kikeresztelkedett felmenőt ( anyai ágon ) az állam NEM ismeri el, nem is alijázhat. Nálam viszont apai ági és kikeresztelkedett felmenők vannak, úgy hogy például sajna nem számítok bele egy minjánba. Ez egy olyan bonyolult és szövevényes jogi hátterű ügy, hogy ebben konkrét személy esetében leginkább az izraeli jogban járatos szakértő tud véleményt mondani, s amúgy is a végére elmegy az ember kedve az egésztől, úgyhogy én itt be is fejezem. Engem Pesten meg amúgy is kinéznek „jobban szituált” helyekről, de már rég nem érdekel. Viszont aki A-t mond mondjon B-t is: a kevés barátom, ismerősöm viszont mind zsidó származású.

    Mindazonáltal nem állt szándékomban bántani Izraelt, mindenkinek vannak hibái és erényei egyaránt.

    Viszont az leginkább a képtelenség kategóriája, hogy ma Magyarországon a iszlámista terrorizmus lenne a legnagyobb fenyegetés. Legfeljebb csak akkor, ha a végtelenül cinikus és aljas orbáni vezetés kifejezetten engedné vagy akár segítené egy Charlie Hebdo, vagy 1994-es buenos aires-i jellegű merénylet elkövetését. Amúgy érdekes hogy amíg az orbáni vezetés teli pofával uszít a menekültek ellen, aközben arról reppenek fel hírek, hogy a török kormánnyal ( ! ) tárgyalnának mecset és „iszlám központ” építéséről Pesten… Na ennyit ezekről.

  • Eleftheria

    2015 június 15
    6:55 du.
    Téved, véletlenül a határőr segített átmenni a határon, mikor én átentem.
    A másik, Kanadába emigráltam, egy olyan országba, ami mindenféle színű,vallású embert befogad.
    Magyarországon amigy éltem, egyetlen egy fekete bőrű embert láttam, az is egy kapus volt egy bárnál.
    Feketét vagy muszlimokat a magyarok nem igen ismernek. Ebben több európai ország hasonlóan van.
    A kultúrák keverése és erőszakos vegyitése nem hoz jó eredményt, az biztos.

  • Eleftheria,
    a bevándorlási törvényeket nem azért ismerem,mert a fiam ügyvéd.
    Ismerem,mert ez alaptörvénye az országnak.Ha az ortodoxok nem házasítanak össze,mert nekik nem vagy eléggé kóser,bemész a mexikói követségre,elutazol ciprusra vagy ügyvédnél kötsz házassági szerződést.Azt.hogy az ÁLLAM nem ismeri el,nem tudom hol hallottad.
    Csodálkozom,hogy ezzel a hazugsággal Téged be lehetett etetni.Az egymillió négyszázezer szajúzából befogadottak közül cca. 40% nak nincs köze személyileg és eredetileg a zsidósághoz.Amikor én alijáztam 1957-ben hasonló volt a magyarországi idetrappolókkal. Igaz egy részük nem tudott élni a Ludas Matyi nélkül és tovább állt Nézz utána,csak az igazság kedvéért.Nem tételezem fel Rólad,hogy a kuruc in fosból merítenél értesüléseket,de ez inkább oda való. Lehetséges,hogy az Izraelből Ausztriába”disszidált”firkász is bejátszik néha?

  • Eleftheria,
    javasolnám,hogy hagyjuk abba az Izraellel kapcsolatos polemizálásunkat.Nem kívánok bárkinek vagy bárkiknek információval szolgálni.Aki keresi van hivatalos informálás.Ne legyen általunk leegyszerűsítve az út.

  • Gyuri,egyetértek. A cikk egész másról szól és ahhoz illik hozzászólni. Ha majd a fenti témáról valaki nyit egy cikket, akkor jöhetnek ehhez a hozzászólók.

  • Figyelő: majd szóljon, ha maga határozza meg a hozzászólások mikéntjét.

  • Fenyvesi Glória

    dr.Pokol Béla:Európa végnapjai c. könyv + a migrációs probléma…

  • Van itt egy gyáva,paraszt moderátor,aki visszaélve lehetőségeivel ellopja beírásaimat,csak azért,mert észrevettem provokátori, adatgyűjtő hovatartozását.Ez is hozzátartozik magyarra fordított,a reichstagból kiindult majmolásához: Aus radieren!Én meg „mehetek panaszra Jahvehez”.Ugyanígy befogadnák őt a sthürmer moderátoraként is.Ha ez a beírásom is el fog tűnni megtalálom az utat a privát levelei náciskodásának bejuttatásához.Ha nem a KMH lapjaira akkor más oldalakra,ahol nem tenyerelhet bele csak oda ahová való.

  • Christopher Adam

    Gyuri,

    A nem személyeskedő kommentek megjelennek. De fontos lenne, hogy a kommentek az adott cikkről szóljanak (ebben az esetben a határzárról), nem pedig teljesen más témáról. Úgy gondolom, tényleg érdemes lenne tovább lépni ettől a vitától. Immár jó néhány nap eltelt.

  • Chris,
    Neked megint igazat adok,de magyarázd meg miért kell a leggúnyosabb lealázó hangon letromfolni Figyelőt,amikor pont arra hívja fel a figyelmemet amire Te. Csak azért, hogy megmutassa ki az úr a háznál? És egyáltalán elviselhetetlen, gúnyos modortalanságot produkál.