Ennyi volt az Omega

2015 június 15 6:24 de.25 hozzászólás

A felcsúti Omega-koncert közel egy hónapja foglalkoztatja a média erre fogékony szegmensét. Na jó, magam is írtam róla. Mentségem lehet talán, hogy egyszer régen a Kertészeti Egyetem klubjában rendeztem. Közelről látva az akkori ifjúságot és az akkori ifi-szórakoztatás néhány könnyűzenei eseményét.

Még mielőtt némelyik zenészről kiderült volna, hogy lakodalmas UFO-hívő, ügynök, vagy csak szimplán tehetségtelen. Mely utóbbit az Omega kapcsán senki nem állította. Annak idején telt-házas koncerteket tartottak. Ráadásul egy stadionban, a Kisstadionban. Ráadásul úgy, hogy nem kellett a koncert telt házához Kádár János személyes ajánlása. Igaz, a stadiont sem a Kádár-villa kertjének végében húzták fel. De az akkor volt. Most meg most van. Most a stadionépítések korszakát éli Orbánia. Felcsúton pedig az Omega-koncertet élte túl a stadion. A koncertről közzétett képek alapján ez korántsem lehetett nagy kihívás a stadion számára. S nem azért, mert a Vezér nem utazott haza a jeles alkalomra, és azért sem, mert esetleg levetítettek egy froclivideót. Amit vagy lenyomtak, vagy nem. Az említett vetítés ugyanis nem látszik a hivatalos fotó-riport képein.

Az ami látszik az végső soron tényleg inkább hasonlít valami stadion-piknikre, mint egy nagy hírű együttes koncertjére való feszült várakozásra. Amire persze lehet azt mondani, hogy órákkal a koncert előtt mit is lehetne várni. De egyrészt gyanítom, hogy a képek nem sokkal a koncert előtt készülhettek, másrészt még emlékszem a Villányi úton várakozó tömeg egykori hangulatára. Amire talán még a jelen koncert látogatói is emlékezhettek. Ami nem baj, hiszen az Omega sok szempontból a múlt. Ráadásul egy olyan múlt, ami iránt akár nosztalgiával is viseltethetnének sokan. Ami önmagában is garantálhatott volna egy telt házat. Ami Budapesten talán össze is jött volna. De annak idején maga Benkő László mondta, hogy Felcsútnál semmi sincs közelebb Budapesthez. Még Budapest sem. Ugyanakkor a szellősen piknikezőkről képek minden közvélemény-kutatásnál jobban jelzik azt, ami már évekkel korábban nyilvánvaló volt. Azt, hogy amennyiben nincs a látogatás irányába ható nyomás, és az embereknek a saját költségükből kellene termékenységrítust tartani a vezér tiszteletére, akkor igen korlátos az érdeklődés.

Felcsuti csápolók/MTI Koszticsák Szilárd

Felcsuti csápolók/MTI Koszticsák Szilárd

Az erősen fékezett habzás különben koncert közönségképein is jól látszik. A néhány csápolgató koncertlátogató körüli nem túl nagy zsúfoltságban elég sok unott arcot látni. Olyan arckifejezéssel, ami inkább illene a koncertre kivezényelt közmunkáshoz, mint egy nagy magyar együttes vérpezsdítő koncertjére érkezett, csak erre váró tömeg-elemhez. Márpedig az, aki valamikor egy-egy rock-koncertet látott, az pontosan tudhatja, hogy a képek által sugallt valóság mit takar. Különösen, ha esetleg arra is gondolunk: nem a legkirívóbb képek kerültek be a tudósításba. A stadion küzdőterére akár széksorokat is berakhattak volna. A tömegképzettnek csak használt volna. Az esetleg névre szóló, számozott helyek alapján pedig a renitens távol maradók is fülön csíphetőek lennének. Akik számára I. Feltsuthy Orbán Viktor stadionja smafu.

Felcsuti Omega / hir24 Koszticsák Szilárd

Felcsuti Omega / hir24 Koszticsák Szilárd

De a miniszterelnök cikizése nélkül is pontosan tudható: ez a koncert, ilyen látogatottsággal és ilyen lapos hangulattal egy hatalmas zakó. Bukás a szervezőknek, de bukás az Omegának is. Mint együttesnek. Függetlenül attól, hogy nyilván van az a pénz, amiért az anyagilag talán nem is annyira rászoruló együttes elmegy bazseválni. Mert anyagilag aligha volt ráfizetés az Omega számára a koncert. Az együttesre, a Felcsúton fellépőkre ezek után meg kár több szót pazarolni. Beégtek az előzetes nyilatkozatok során, és leégtek, mint fellépők.

Az egykor híres Omega legfeljebb hírhedt maradt. Ennyi volt.

25 hozzászólás

  • Az első fotón az a Brooklyn USA pólós fiatalember ugyancsak gyanakvóan néz. Mit láthatott?

  • Bikádi László

    Senkit nem akarok megbántani, de a cikk szerzője – velem ellentétben – nem volt jelen. Nincsenek saját fotói, sőt a véleményt is mások alapján írja?
    Tisztelettel, kérdezem: Jó ez így?

    Én elhiszem, hogy ha valaki aki nem Fidesz párti meghallja, hogy Felcsút, rögtön összerándul a gyomra, de miért kell másoknak valótlant állítva közvetíteni egy politikai szándékot, az igazság helyett?

    Jó buli volt!
    Szeretni való zenészekkel és jó közönséggel, persze azzal együtt, hogy egyidőben Közép Európa legnagyobb motoros talákozójával, ami sok embert a Balatonhoz csábított.

    Szeretném hinni, hogy a „zenével a hitért” jelmondat sokakat észhez térít majd a mindent besározni akarók közül is.

    Őszinte tisztelettel!

    BLK

  • Bikádi László: biza, jól van ez így.
    Különösen ennek fényében: http://hvg.hu/kultura/20150614_Kadarkori_skanzen_Felcsuton__ilyen_volt
    A többit majd a cikk írójától olvashatja.
    Amúgy milyen hitről szól? Azért, mert oratóriumként hirdették? Vagy mert beat misének nevezték, még nem a hitről szólt!
    Mi van a hitetlenekkel? Mi van azokkal, akiknek tényleg görcsbe rándul a gyomra a Feltsuthy kivagyiságának ilyen látványos megnyilvánulására, mint az a nagy darab faszerkezet, amit képtelenek minőséggel megtölteni?
    De, ha már: PUSKÁS The true Legend Lager Beer, 4,6% vol. „Puskas unites us all” mottóval, 0,5 l. 210 huf. Jól behűtve értékesebb, mint az egész bohócakadémia. Főleg, az ötödik után szemlélve 🙂

  • László:

    Értem én meglátásaid, de kérdezném továbbra is:

    – Telt házas volt a rendezvény, vagy félházas, mindez a nem is túl nagy (de falusi maffiavezér státusszimbólumának gigantikus felcsuti stadionban) ami azért egy Omega- léptékkel nézve ultragáz? Félházas, ugyebár. Mondjuk, 3000 fő? Nem tudom pontosan, javítson ki valaki, ha nagyságrendileg tévednék.

    – Korábbi Omega- koncerteken mennyien voltak? 10- 30 ezres stadionok tele. Így van? Így.

    Én is voltam ilyenen, rokonaim, barátaim meg folymatosan járják az Omega- koncerteket Európa- szerte, meg az egykori Magyarországon is, szóval ezt biztos tudom.

    – Rajongókat, mármint, igazi rajongókat, nem divatrajongókat el tud a szeretett zenekartól, fellépőtől BÁRMI MÁS RENDEZVÉNY IS TÁVOLÍTANI, ha van választása?

    Nem.

    – A felchuty stadionnak orbánisztánban van szimbolikus jelentősége, vagy nincs?

    Van.

    Egy eszelős, komplexusok légióival küszködő törpediktátor megalomániájának eddigi leglátványosabb fizikai megnyilvánulása, vagy sem?

    Az.

    Alpári magamutogatás, a körülmények speciális együttállásának köszönhetően „mindent megtehetek, bárkit kirabolhatok, és ezzel hatalmas pofával büntetlenül hivalkodhatok” – magatartás impozáns példája, vagy sem?

    Az.

    – Akkor mit vitatkozol?

  • Egyébként itt is látszik a félelmetes szakadék a keleti meg a „nyugati” gondolkodásmód között.

    Én ekég sok, és sokféle euro- atlanti zenekart, előadót hallgatok, kedvelek. De ezek közül – pár, nagyon speciális rétegzene nagyon kis számú előadójától eltekintve – egyet nem tudnék mondani, mely a fellépésein közvetlenül, vagy akár közvetve is, bármelyik politikus mellett hitvallást tett volna.

    Mondom, „POLITIKUS”, nem pedig hitvány „politikusbűnöző”.

    Hogy fellépésen kívül mit nyilatokzik, ki melett áll, az egy dolog. de ezt ugyanúgy nem viszik fel a színpadra, ahogy a munkahelyekre sem viszik el ezt az euro- atlanti népségek.

    Az Omega pedig ezt eképp’ elrépázta, és kész, főleg ha figyelembe vesszük a nyilatkozataikat is.

  • Mocskos görények, mint ennek az országnak a nagyja.

  • Eleftheria

    Azért ne túlozzunk.

  • Bikádi László

    2015 június 15
    6:55 de
    Ne adja fel, álljon ki az igazáért.

  • Figyelő,

    Köszi a tartalmas, sokat mondó beírásért. Esetleg valami cáfolat arra, amit a cikk ír, vagy amit én beírtam?

    Nem adom fel, ídes tezsvír, jól látod, 🙂

    Amúgy te miből „figyelsz” ki? Abból?

  • Figyelő: valóban, álljon ki…a sarokra 😀

  • Bikádi László
    2015 június 15
    6:55 de.

    – A cikk szerzője világosan leírta, hogy nem volt jelen.
    – Világosan leírta, hogy a közkeletű képekre alapozott, és koncertrendezői tapasztalatokban gyökerező véleményt írt le.
    – Természetesen állíthatod, hogy az MTI hamisított képeket közölt, de ebben az esetben nem a szerzővel, hanem az MTI-vel vagy vitában.
    – Természetesen állíthatod, hogy akkora volt a tömeg, hogy Rátkay Filip egyenesen három millióra taksálná, de ezt a „küzdőtérről” készült nagytotál fényesen cáfolja.
    – Természetesen vannak fototechnikai stiklik, amivel a kevés is soknak látszik. Ilyen a félmagas kistotál, amikor csak a fejek látszanak, és kicsit alulról fotózva a takarások miatt soknak tűnik. Az MTI fotósa, lelke rajta megpróbálta. De az eredményen az is látszik, hogy a csápolók is elég bérmunkás arccal nyújtózkodnak, míg a többieken a méla undor és unalom ül. Nem véletlen, hogy ebből a műfajból nincs is több az MTI-s képriportban. Az az egy is árulkodó.
    – Természetesen az aki az első három sorban van akár tömegnek is érezheti mindezt, és kellő belelovalással akár extázisba is kerülhet. Ilyen sok, különben igazoltan bukott koncerten is előfordul. Azonban egy stadionkoncertet nem egy kamaraklubnyi közönség kedvéért rendeznek Általában.
    – A cikkben az olvasható, hogy az Omega, mint koncertező zenekar zakózott. Ez, ilyen látogatottság mellett nyilvánvaló.
    – Valamint az, hogy az előzetes, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok alapján Benkő és Kóbor emberileg beégett. A nyilatkozatok tények, tehát beégtek.

    – Ellenben, ha már ott volt, elmesélhetné, hogy levetítették-e az Orbán-Simicska videót vagy nem. Erre nem mondhatja azt, hogy nem tudja, hiszen azt írta, ott volt.
    Tehát Igen vagy nem?
    Ha erre nem válaszol, akkor a többire nem is kell.

  • Egyetlenegy kitűnő együttes maradt ki ebből a Pancher stadion- koncertből, mégpedig a „Mephysto” és annak két frontembere Szabó István filmrendező és Klaus Maria Brandauer világhírű filmszínész. Ha ők ott lettek volna – legalább egy celluloid szalagon – Felcsúton talán megvilágosodik az omegások előtt is, hogy hol is terem ma az a híres magyar alattvalóság*, illetve szolgalelkűség, és kik is ápolják ezt a hagyományt.

    ˙

    *Kertész Ákos: „a magyar genetikusan alattvaló”.

  • Barátaim! Abszolúte világos, hogy miért is sikeredett a közönség létszáma még a minimumnál is alább.
    Ugyanis a Vezér aznap a legnagyobb sajnálatára nem ért rá. Erre aztán, és ezt megtudván, az a rahedli fidSS-es talpnyaló, aki óriási rajongása jeleként már előre fölvásárolta a többi jegyet, hát nem ugrott ki oda, Budapesttől egy ugrásnyira.
    Mert hát lássuk be, a Vezér távollétében mit is ér egy pofavizit nélküle ott, a budik és gyesznóólak tövében telepített giccsrakásban? Különben is jártak ők ott már eleget talpat nyalni… Az Omega meg, nekik úgyis túl magas lenne.

  • Tesék monni kémszípen, miaf….z az, hogy Poncho ? Mitőis magyar?
    Csak nem az a magyar vonatkozása, hogy a magyar strandfürdőkben záróra előtt félórával mindig, már hosszú évtizedek óda a Poncholó Kislány című kedves gyermekslágert játssza a megafon?

    Meghogy Aréna ??? Hogy oda ne rohanjak !!! Röhej és hányadék !!!

  • BLK !

    „Zenével a hitért”.

    Ezt a küldetést, mitha egy bizonyos Johann Sebastian Bach már régesrég betöltötte volna, mert bizony őnéki több köze volt e hirtelen előkapott PR jelszóba foglaltakhoz
    – ALFÁTÓL, OMEGÁIG bezárólag…

  • Kedves Bikádi László!

    Miért gondolja, hogy akinek az említett rendezvénnyel kapcsolatosan kifogása van, az mindjárt „mindent besározni akaró” is egyben ?

    Egyáltalán, mi besározni való van egy zenekari buli esetén?
    Nem volt jó a műsor ? Mást adtak mint amiről szó volt? Fele létszámmal dolgoztak ? Hamisan énekeltek,és azt is kizárólag „pléjbekről”?
    Nem működött a légkondi?-:)))) Romlott árut adott a büfés ?
    Meleg volt a sör?
    Nehéz volt lejutni, holott azt ígérték, hogy könnyű lesz ?

    Ezer kérdés – és felesleges, mert nincs miről beszélni ? Az Omega nem a koncert bekövetkeztével lett hiteltelen, már az előzmények után az volt! Ehhez képest, hogy a koncert alkalmával kevesebben voltak mint remélték a szervezők, nem meglepő !

    Nem volt jelen a mester, miért tolongtak volna a talpasok ?
    Sajnos, az Omega – pusztán mint zenekar – már nem elég vonzó, ahhoz, hogy egy forró vasárnap du. csőstől utaznának le az emberek!
    Felettük is eljárt az idő – kár értük hiszen valamikor jól ment nekik és tényleg egy sajátos színfolt folt, én pl nagyon kedveltem !

  • Fenyvesi Glória

    Gordon b.
    Disznóólak és budik?
    Látott már szépen rendben tartott falvakat Magyarországon?
    Jöjjön el, és sok ilyet fog látni, a magyar emberek szorgalmas keze- munkájaként…

  • Fenyvesi Glória

    A magyar nem alattvaló, és nem szolgalelkű!
    Legföljebb agy- mosott egy része, sajnos, a liberális eszmék által…

  • Fenyvesi Glória: de, az. Még az agymosottság is stimmel, itt az élő példa: maga. Sajnos, nem a liberális eszmék által.
    Mondja, maga mikor dolgozik?

  • Fenyvesi Glória

    És maga?

  • Fenyvesi Glória: én mi? Hogy dolgozom-e? Nem, jól megérdemelt pihenésemet töltöm. Na, ez valami olyasmi, amiben magának soha nem lesz része.

  • Fenyvesi Glória

    mert?

  • Látom Bikádi Ner-társ eltünt amikor konkrétumokra lett szorítva. Ciki….

  • Ez az idióta nő meg már mit ” tündököl ” megint ?
    ( Értelmeseket nem képes írni.Csak előtérbe tolja folyton magát.)