Stefan Stefanovics és a sajnálatos mód.

2015 június 22 8:11 de.14 hozzászólás

Stefan Stefanovics ismeretei szerint a magyar nyelvben többféle mód létezik: kijelentő mód, felszólító mód, feltételes mód. Nos, Stefan Stefanovicsnak van egy saját módja, a sajnálatos.

Stefan Stefanovics kútja sajnálatos módon egy 53 m-es csőkút, abban 13 éve működik egy mélykúti csőszivattyú. Azaz, működött egy héttel ezelőtt szombat reggel 9:30-ig. Akkor levágta a biztosítékát. Sajnálatos módon akkor nem volt a környéken senki, akivel felhúzhatta volna, így hát, maradt az egyik szomszéd kerti csapjáról a slaggal történő vízátvezetés. Annak meg az volt a gondja, hogy a kerti csap hajlamos volt semmi perc alatt kiszippantani a kutat – elég gyenge vízhozamú a lelkem – így Stefan Stefanovics sajnálatos módon korlátozva volt a vízkivételben (kb. egy vödör/óra). Mind1, egy lavór vizet kitett melegedni a napra, jó lesz az majd az estve, amolyan nomád mosdásra.

Vasárnap megjövel a másik szomszéd, így ketten marokra fogták a felhúzó kötelet, és kicsalogatták a dög nehéz hétlépcsős szivattyút a kútból. Stefan Stefanovics ugyan egy árva lépcsőt se látott a szivattyún, de a másik szomszéd, aki szakértő – mivel isten bizony szerelt már orosz búvárszivattyút – mondta, hogy ez az. Ha az, hát az. Stefan Stefanovics nem szeret szakemberekkel vitatkozni.
Viszont, a dereka megsínylette. Nem is értette, miért? A szivattyú volt kb. 20kg, az a rohadt mélyvízi kábel ugyancsak annyi, ahhoz képest a 3/4es kpe vezeték már smafuság volt.

Na, végre kint hever a szivattyú, ami hét lépcsős. Stefan Stefanovics leszereli róla a kábelt, mind az 55 métert, belehajtogatja a csomagtartóba – hátha jó lesz az az újhoz -, majd átbattyog a másik szomszédhoz, akinek van a kertben egy állványra szerelt 200 l-es hordója, amiből kellemetesen meleg vízzel végre letusolta megviselt korpuszát. Közben aggódva nézett körül, hogy az egyik szomszéd – nőnemű lévén – nem lesekszik-e (habár, sokat nem láthatott volna, amin még a látótávolság lecsökkentése se segített volna).

Eljöve a hétfő, Stefan Stefanovics útnak erede a szivattyús emberhez, aki, persze, szakember. Jól kikérdezi Stefan Stefanovicsot a paraméterekről, majd mondja, hogy akkor ő ezt a mélykúti szivattyút ajánlaná – és teregeti eléje a mindenféle teljesítménygörbéket, amikből Stefan Stefanovics kb. annyit értett, mint egy Burda szabásmintából. Megegyeztek, hogy hát akkor ez lesz, majd a mester szól, ha kész, mert még össze kell raknia, meg a kábelt ráapplikálnia, mert hát, a szivattyúhoz csak 2m kábel szereltetett – na, éppen ezért hozta Stefan Stefanovics a régi kábelt, nehogymár azt is ki kelljen fizetnie, különben se tudna vízmentes toldást szerelni – szóval, majd telefonál.

Két óra múlva telefonált is, mondván, gebasz van, mert sajnálatos módon a 13 éves vízmentes toldás beázott, így azt nem tudja visszaszerelni, habár, levághatja róla a beázott hosszt – ami 8m, mivel ekkora vízoszlop van Stefan Stefanovics kútjában – de akkor meg sajnálatos módon rövid lesz. Namostakkor? Namostakkor van neki megfelelő toldó vezetéke, kb. 30 m kell belőle, mert az ajánlott szivattyún van meglepetés szerűen 20 m gyárilag. Stefan Stefanovics erősen elmerengett bizonyos felsőbb hatalmak nemileg aktuális emlegetésén, de végül belátta, az sem segít, és rábólintott – +27ezerért, meg a zsugorcső, meg a munkadíj. Második körben azon gondolkodott el, hogy ha a kábel volt zárlatos, lehet, hogy a hétlépcsősnek semmi baja? Na, mind1, ez most már késő bánat.

Kora délután végre elhozatott az új szivattyú – ami végül is nyomattyú – és a másik szomszéddal felszerelvényezvén a kpe vezetékkel, felhúzó kötéllel, leeresztették a kútba. Hidroforba beköt, kapcsolóházba beköt, bekapcsol: a motor kiválóan dolgozik, csak a kútházi kpe csatlakozások eresztik orrán-száján a vizet. Stefan Stefanovics alászáll – ha nem is az infernoba, de a szűk és nedves kútházba -, csatlakozókat szétszerel, újra illeszt, meghúz. Másik szomszéd segítőkészen kérdi: nem kérsz csőfogót? Namármost: a kpe csatlakozók olyanok, hogy ha azt kézzel nem tudod vízmentesre tekerni, akkor vegyél másikat. Na, ez be is jött, egy kör Fótra, a szerelvényboltba egy könyökért – ugyanis a másikból valahova kiperecelt a záró o-gyűrű, amit ugyan külön lehet kapni, de a XVIII. kerületi Üllői úton.

Most már a rendszer nem folyat, csak éppen elereszti a vizet, vagyis, a lábszelep sajnálatos módon nem zár. Telefon a nagyon szakember szivattyúárusnak: amolyan távoli diagnosztika. Vagy a lábszelep alá szorult valami – mijafranc, amikor gyári szerelésű? – vagy belelóg a kpe-csatlakozó, de, ha jót akarunk, csatlakoztassunk egy külön lábszelepet – mindezt csendes 81ezerért. Stefan Stefanovics újból holmi fensőbb hatalmakat talált emlegetni, mire a másik szomszéd figyelmeztette, hogy inkább húzzák fel az új fiút, mert a régin van egy lábszelep, és azt majd jól átszerelik.

S lőn. Csakhogy, a régi és az új kalibere közé hiányzott egy un. közdarab. Semmi gond, irány Fót. Ügyesen beszerel, szivattyú/nyomattyút visszaereszt, bekapcsol, rendszer nem folyat, de sajnálatos módon ismét ereszti a vizet (ezt onnan lehet tudni, hogy a hidrofor nyomáskapcsolójának manométere mutatja: szökik a víz!) Másik szomszédnak aznapra elege volt – csatlakozása volt pár üveg sörhöz -, Stefan Stefanovics meg megfogadta, hogy ha az ég összeszalad a földdel, a boga úristennek se húzzák fel többet azt a kurva szivattyút (ezt később megbánta, mert nem szeret szóismétlésbe bocsátkozni, mivel a boga a szláv boh torzulása)!

Befordul a fürdőszobába, hogy legalább letusoljon . A nyomáskapcsoló csak visszaküldi azt a nyomorult elfolyást – amikor hallja, hogy a WC folyamatosan ereszti a vizet a csészébe. Hogyaza! Hát, arrafelé szökött el a víz, mivel az ugyancsak 13 éves WC-tartály szelepháza egyidejűleg adta meg magát a szivattyúval. Stefan Stefanovics rezignáltan – és felettébb koszosan, izzadtan – ül be az autóba, és rongyol át Fótra. Az amúgy felettébb hozzáértő kis hölgy már csak annyit kérdezett köszönés helyett: most mit adjunk? Volt két féle WC-tartálya: Dömötör – vízórás fogyasztásra való – és Laguna. Az is megakasztható leeresztés közben – tehát takarékos – de ezt kevesen tudják.

Stefan Stefanovics Lagunát vett. Ma jutott el addig, hogy össze is tudta szerelni. Kb. olyan rajz volt hozzá mellékelve, mint az IKEA-bútorokhoz. Két diploma, és három kéz kell hozzá.

A lényeg, hogy mind a WC, mind a kút működik. Mondjuk, Stefan Stefanovics mellékkeresete sajnálatos módon rá is ment.

14 hozzászólás

  • Christopher Adam

    11 COMMENTS
    Georgina Bojana
    2015 június 22
    9:57 de.

    Sajnos többször megtapasztaltam, hogy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik. Nekem másfajta szivattyúm van, “DÖG-DRÁGA”, CSAK pislogtam, mint az a bizonyos brekus a tejfölben, amikor megtudtam, hogy leégett. Persze, mert pesti nőszemély létemre nem tudtam, hogy dög melegben, nem szabad folyamatosan úgy használni, hogy a tetőt nem nyitottam ki. Ráadásul még a télen mindenféle szigetelő dolgokkal “okosan” be is takartam. Télen ez megmentette, nyáron u.ez miatt égett le. No ennek már többedik éve, de azóta figyelek – hat szemmel. Mert kiborító egy ilyen +összeg. Víz nélkül pedig nehéz az élet, a kertben. Locsolni kell, a közvíz bent van, de annak nincs olyan íze, mint a saját kútnak. Inni nyáron, csak a kinti csapról “csapolok” 🙂
    Remélem már minden rendben lesz, de az tény, hogy ezek rendkívül kiborító és bosszantó dolgok.
    + erre még a napi politika, meg a +napi §-sok olvasata, háááÁÁt, kíméljük magunkat, anno’ a véleményem. 🙂
    G.B.

    Georgina Bojana
    2015 június 22
    9:59 de.

    No igen, nem pontosan írtam meg, nem a tetőt nem nyitottam ki, hanem az AKNA-TETŐT 🙁
    Azóta ez nem fordul elő, ügyelek rá.
    Vannak dolgok amit meg lehet előzni, van amit meg nem, bárhogyan is szeretnénk.
    G.B.

    Che
    2015 június 22
    10:02 de.

    István,
    tényleg sajnálom a történtekért ( bár annyi pozitív kihatása azért volt más irányban, hogy a a moderátori stílus átmenetileg változott a KMH-on…). Hadd kérdezzem meg, egykoron értettem ilyenekhez, miért kellett valaha 53 m mély kutat fúratni ? Ki van zárva, hogy ne lenne bő vízadó réteg (homok) akár 12-15 m mélyen már. Délkelet felé ugye van kb. egy 20 m-es emelkedő/domb, ami kiváló vízgyűjtő lehet (s nem szorulnánk rá az “archív” vízre). A Magyarhoni Földtani Társaságnál könnyen hozzá lehet férni a terület geológiájához, de az igazi egy előzetes felszíni geoelektromos mérés lenne. Csak kiváncsiságból: a vezetékes viz nem lenne olcsóbb/egyszerübb?

    Che
    2015 június 22
    10:04 de.

    Elnézést, ISTVÁN ! (Che)

    Ille István
    2015 június 22
    10:53 de.

    Che: a Kukukkhegyen nincs vezetékes víz, saját vízműtársaság létrehozásához momentán nincs elég kedvem. A környező telkek mindegyikén 45-50 méteres fúrt kutak szolgáltatják a vizet. Úgy tűnik, a helyi vízgeológiai viszonyok nem ismerik a Földtani Társaság adatait. Ráadásul az a délkeleti domb a Kukukkhegyhez képest erősen a völgyben van, mivel annak legmagasabb pontja – és az kb. 20 m-es szintkülönbséget jelent az én telkemhez – a Jánosheggyel egy magasságban van.
    A moderátori stílus miatt ne aggódjon. Továbbra sem fogom eltűrni a jobboldali elhajlók pimaszságát 🙂

    Che
    2015 június 22
    11:48 de.

    Ille
    Kertész Ákos nemrég tanulmányt írt a baloldali demokratákról, olvassa el figyelmesebben !
    Azt hittem segíthetek, ha nem, hát nem….
    Azért hadd pontosítsak: Az Ivó utca elejének tengerszintfeletti magassága: 192-194 m,
    a Kakukkhegy 218 m, a János hegy pedig 526,6 m. (Ez a több mint 300 m-es különbség nem nagy ügy, hisz a Mont Everest még magasabb…)

    Ille István
    2015 június 22
    12:17 du.

    Che: sajnálom, de nem látok összefüggést a kukukkhegyi vízszint és K.Á tanulmánya közt. A szokásos pimaszkodása hidegen hagy.
    A szintkülönbség valóban nem nagy ügy, mivel a magam részéről szemmagasságból mértem, azzal meg tévedhetek. A tengerszint feletti magasság meg nem igazán hiszem, hogy befolyásolná a környékbeli kutak mélységét, pláne a Kukukkhegyen. Javítson ki, ha tévedek. Geológiai és hidrológiai – vagy hogy a francban hívják – ismereteim meglehetősen hiányosak. Ráadásul a Ring területén – ami magasabban van a kutam alsó pontjánál – akad egy hármas forrás, igaz, a pálya legmélyebb pontjánál is mélyebben. Vízhozama arra nem elég, hogy feltöltse a még mélyebben fekvő horgásztavat.
    A Kakukkhegy valahol máshol lehet, annak magassága nem különösebben érdekel.
    További jó pontosítást, nameg kötözködést.
    Az egészet az váltotta ki magából, hogy felvilágosítottam: a stílusom a régi marad. Még valami?

    charlie
    2015 június 22
    1:41 du.

    Ille, a történetből kihámozható, hogy remek, segítőkész szomszédai vannak. Jajj, csak ki ne derüljön, hogy jobbosok, mert akkor az egész kutat betemetheti és fúrhat újat.

    Ille István
    2015 június 22
    2:01 du.

    charlie: jellemző. Nekem úgy tűnik, nem igazán élt szűkebb közösségben, ahol az egymásra szorulók pártállás nélkül segítik a másikat.
    Attól tartok, képtelen levenni az ille-szemüvegét.
    Nekem mind1. Jó reklámhordozó.
    Amúgy egy ilyen kutat nem kell betemetni, csak felhagyni a vízkivéttel. Ebből is látszik, hogy fogalma sincs a fúrt kutakról.
    Egy másik fúratása – ugyanis saját kivitelezésben fúrni meglehetősen reménytelen – mai árakon kb. fél millió forint. Momentán inkább elviselek egy jobbos szomszédot. Még akkor is, ha maga lenne az. Bár, az komoly önuralmat igényelne a részemről. 😛

    Don Ovuz
    2015 június 22
    2:32 du.

    Ez nem semmi! Egy szimpla szivattyú csere ekkora politikai vihart kavar!
    Nem tudtam, hogy ekkora teljesítményűt is árulnak!

    Ille István
    2015 június 22
    3:12 du.

    kedves Donom, korábban írtam már, teljesen mind1, hogy én a tiszavirág nemi életéről írok-e egy esszét, a jobboldali rajongóim abba is belekötnek 😀
    Habár nekik a telkem felett áthúzódó 21KV-os távvezetéket ajánlom belekötésre. Megrázó élményben lenne részük, én meg a hamvaikat talajdúsításra tudnám használni.

  • Avi ben Giora

    Ezt a szegény Stafanovicsot még az ág is húzza, nemhogy a nyolclépcső vízkiemelő. Nem nagyon értem mit rejt ez a szakmai kifejezés de mindegy. Tiszalök is többlépcsős volt ugyibár, igaz az nem kútból merte a vizet hanem a Tiszából.Én a helyedben nem használnám ezeket a hamvakat. Még a környékedről is elszállítatnám jó messzire

  • A szenny mindig párosan bűzlik.

  • Gyuri10: valóban. Gondolom, ennek okán nem megy ki a sikszéjével azonos időben az utcára. Elég odakint a maga bűze is.

  • Avi ben Giora
    2015 június 23
    2:59 du.
    A lépcső a beépített lapátok száma.
    A több lépcső működése egyszerű. Egy lapát nem bírná el a felette levő víz súlyát.
    Mivel az első lapát által megforgatott és nyomás alatt levő vizet viszünk a második lapátra, sokkal kisebb energia kell a nyomás tovább fokozására. Vagyis minél több a lapátok száma, annál nagyobb nyomást tudunk létrehozni. Annyi lapátot, vagy más néven lépcsőt építenek a szivattyúba, hogy egy kisebb teljesítményű villanymotor is fel tudja nyomni a vizet anélkül, hogy leégne.

  • Don Ovuz: na, ezt eddig én sem tudtam 🙂 Utána néztem, az én mostani szivattyúm csak 3KW-os, a motor felett lévő lapátsor – a ház hosszát tekintve – legalább tízlépcsős. Dunaborzasztó meg csak egy 🙂

  • Egész életemben undorodtam a sikszéktől és még jobban a túrós farkú ségecek bűzétől.Gondolom a saját kurvádra gondoltál,köpködés, hányás közben.

  • Íme, egy kulturált, intelligens zsidó kommentje. Szebb jövőt magának is, bibsikém!
    (bocs, de csak ezt a zakkantat minősítem így. Aki eddigi írásaimat olvasta, úgy vélem, nem tart antiszemitának. De, ha mégis, valamit nagyon benézett. Ez az ember beteg.)

  • Ille István
    2015 június 26
    2:47 de.
    A hossz nem éppen mérvadó, mivel valószínű „kamrás” rendszer, így van még beépítve némi légypiszok. Csak az elvet próbáltam laikus szintre leegyszerűsíteni,hogy Avi ben Giora is képben legyen. Műszaki vagyok, nekem nem kunszt. Viszont én meg a publicisztikával vagyok úgy, hogy van még az az azaság…

    Volt még egy ötletem, egy fázisceruzával kapcsolatban, hátha tényleg csak madzag problémája van a réginek. Akkor fél, vagy harmad áron el lehetne passzolni. De ha nem vagy műszaki… Az elektrika veszélyes.
    Én meg hiányolnám Stefan Stefanovicsot. 🙂

  • kedves Donom, ott figyel a fészerben, majd egy hozzáértő kiméri. Minden esetre az ő lábszelepét sikeresen beépítettem a csodaszivattyúhoz.
    Alapból vegyésztechnikusnak tanultam a Petrikben, nem hívnám magam műszakinak, bár fél évig volt üvegtechnika, másik fél évig gépműhely, de simán összerakok egy PC-t. Rendszerszervezőként elég sok szakmával megismerkedtem, de a kisfeszültségű műfaj nem esett útba. A nagyfeszültségű is csak annyiban, hogy a telkemen áll a 21KV-s távvezeték egyik lába. Igaz, villámhárítóra nincs szükségem 🙂

  • A mi időnkben nem hívtuk a zsidókat bibsinek. Ez már a ti találmányotok.Nem becéztük őket.Egyszerűen vagonokba zártuk vagy a dunába lőttük a „biboldókat”.Mire finomkodsz?Megtagadod elődeink erényeit!Vedd már észre,hogy már ők is tudják a KMH eredeti céljait.

  • Nagyon tudnám értékelni Chris válaszát erre a komment sorozatra. Összesen 7 beírás a kollaboráló zsidó júni.23.i 2:59 du beírásával együtt.Borítékolom,hogy törölni fogod az egészet,mert egy ex nyilastól többet nem is várhatunk el. Kitartás!

  • Christopher Adam

    Gyuri

    Per pillanat nincsen a KMH fórumán egyetlen nyilas. Ille István sem az, én sem vagyok az, egyik szerzőnk sem az. Ráadásul a kommentek is pont azért kerülnek moderálására (a korábbi időkben egyszerűen mind-mind megjelentek moderáció nélkül), mert a szélsőjobboldaliaktól és nyilasoktól kellett megóvni ezt a lapot. Érdemes megnézni, hogy hogyan festenek a magyar lapok (pl. Mandiner.hu) moderáció nélkül.

    De a továbbiakban ajánlom, hogy ezt a dialógust inkább privátilag érdemes lerendezni, mivel a fenti cikkhez tényleg semmi köze.

  • Chris,
    még azt szeretném tudomásodra hozni,bár gondolom,hogy amúgy is tudod
    hogy az izraeli bal és jobb oldal ellenkező előjellel értendő,mint az európai vagy a kanadai.